۱۰ فیلم جنگی غیرانگلیسی‌زبان برتر بر اساس امتیاز IMDb

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۰ دقیقه
بهترین فیلم‌های جنگی خارجی‌زبان

هیچ کشوری مانند آمریکا و هالیوود فیلم جنگی نمی‌سازد. فارغ از خوبی یا بدی، استانداردهای هالیوود برای ژانر جنگی به‌گونه‌ای است که تمام تمرکز خود را به نمایش هرج و مرج و شلوغی‌های میادین نبرد اختصاص می‌دهد. به‌ندرت اتفاق می‌افتد که یک اثر جنگی پرهزینه‌ی آمریکایی، با درون‌مایه‌های روان‌شناختی و پیچیده ساخته شود. در سایر کشورهای جهان، کارگردانان سالیان سال است که به وقایع یک نبرد تاریخی خاص می‌پردازند. بیشتر این فیلم‌سازان با ارائه‌ی دیدگاه‌های ضدجنگشان، در برابر ویژگی‌های حماسی و شکوه احتمالی جنگ قرار می‌گیرند. از آثار سرگرم‌کننده‌تر گرفته تا فیلم‌های اندوه‌بار و حقیقی، اغلب این عناوین بیشتر شبیه ساخته‌های ترسناک غیرداستانی هستند.

در این مطلب به سراغ ۱۰ فیلم جنگی خارجی‌زبان خواهیم رفت که بر اساس امتیاز کاربران IMDb رتبه‌بندی شده‌اند و با دیدنشان، جنگ را از دیدگاه کشورهای مختلف تجربه خواهید کرد.

۱۰. صخره‌ی سرخ (Red Cliff)

فیلم صخره‌ی سرخ

  • کارگردان: جان وو
  • بازیگران: تونی لیانگ، تاکشی کانشیرو، چانگ چن، لین چی‌-لینگ و…
  • محصول: ۲۰۰۸ – چین
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۴ از ۱۰

جانن وو این فیلم جنگی و تاریخی دوقسمتی را درباره‌ی محاصره‌ی عظیم چین ساخت که به‌عنوان گران‌ترین فیلم آسیایی تاریخ مشهور شد. «صخره‌ی سرخ» سکانس‌های اکشن کلاسیک وو را با ویژگی‌های جدی و حماسی ترکیب می‌کند تا یک تجربه‌ی سینمایی واقعی را به‌وجود بیاورد که باید در بزرگ‌ترین نمایشگر ممکن دیده شود.

هر دو قسمت فیلم را باید یکی پس از دیگری تماشا کنید تا به جهان حماسی آن پی ببرید. قسمت دوم صخره‌ی سرخ امتیاز ۷٫۶ را از IMDb دریافت کرده است. ساخته‌ی جان وو با بیش از ۱٫۶ میلیون بیننده در کره‌ی جنوبی، رکورد قابل توجهی را به‌ ثبت رساند؛ حدود ۱۳۰ هزار بیشتر از دنباله‌ی بتمن کریستوفر نولان یعنی «شوالیه‌ی تاریکی». خبرگزاری هالیوود ریپورتر هم این فیلم را تحسین کرد و درباره‌اش نوشت: «مقدمه‌ای مهیب و تکان‌دهنده برای نبردی حماسی که با جلوه‌های بصری درخشان و سکانس‌های اکشن درگیرکننده همراه است».

هر چند که این دو فیلم با گرایشاتشان به مفاهیم عاشقانه و برخی دیالوگ‌های توخالی، از رسیدن به عظمت کامل بازمی‌مانند، اما کماکان دو نمونه از بهترین تلاش‌های جان وو در دوران مدرن فیلم‌سازی‌اش به‌شمار می‌روند.

۹. پسر شائول (Son Of Saul)

فیلم پسر شائول

  • کارگردان: لاسلو نمش
  • بازیگران: گیزا روریگ، یولی یاکاب، لونته مولنار و…
  • محصول: ۲۰۱۵ – مجارستان
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۵ از ۱۰

موضوع هولوکاست بارها توسط فیلم‌سازان بزرگ تاریخ سینما مانند استیون اسپیلبرگ، ژان-پیر ملویل، رومن پولانسکی و… استفاده شده است. با توجه به حجم وسیع فیلم‌های ساخته‌شده با موضوع هولوکاست، شاید پذیرش و دیده شدن فیلمی مانند «پسر شائول» و اینکه چنین اثری می‌تواند از نظر احساسی و حقیقی تأثیرگذار باشد، برای مخاطبان کمی سخت به‌نظر برسد. اما ساخته‌ی لاسلو نمش مجاری بسیار موفق ظاهر شد و علاوه‌ بر دریافت جایزه‌ی ویژه‌ی هیأت داوران جشنواره‌ی کن، در اسکار و گلدن گلوب هم جایزه‌ی بهترین فیلم خارجی‌زبان را از آن خود کرد.

فیلم جنگی پسر شائول به‌عنوان نخستین ساخته‌ی لاسلو نمش، به‌طرز چشمگیری تاریک‌ترین ساعات تاریخ را به‌تصویر می‌کشد تا مخاطب در انتها با حالتی متحیر، فقط و فقط به تیتراژ پایایی خیره شود. شاید برایتان جالب باشد بدانید که لاسلو نمش سابقه‌ی دستیاری بلا تار را دارد؛ فیلم‌ساز مطرح و صاحب سبک مجارستانی که در کارنامه‌اش آثار شاخص بسیاری دیده می‌شود. جهان‌بینی متفاوت نمش، همکاری‌اش با بلا تار و مهارت‌های فردی‌اش در زمینه‌ی کارگردانی و قصه‌گویی، باعث شده است تا پسر شائول در فهرست بهترین فیلم‌های ساخته‌شده با موضوع هولوکاست قرار بگیرد.

۸. جنگ سرد (Cold War)

فیلم جنگ سرد

  • کارگردان: پاوِو پاولیکوفسکی
  • بازیگران: یوانا کولیگ، ژان بالیبار، توماش کات، آگاتا کولشا و…
  • محصول: ۲۰۱۸ – لهستان
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۶ از ۱۰

اگرچه در دوران جنگ سرد هرگز خبری از نبردهای رایج و درگیری‌های نظامی نبود اما با این وجود، کماکان تلفات و ویرانی‌های بسیاری را به بار آورد. این واقعیت به زیبایی در فضای مالیخولیایی و سیاه و سفید فیلم «جنگ سرد» نمایش داده شده است.

ساخته‌ی تحسین‌شده‌ی پاولیکوفسکی که در هفتادویکمین دوره‌ی جشنواره‌ی فیلم کن جایزه‌ی بهترین کارگردانی را برای او به‌همراه داشت، روایتگر یک داستان عاشقانه‌ی محکوم به شکست است؛ ماجرای عشقی میان یک آهنگساز لهستانی و خواننده‌ای که توسط او و گروه‌اش کشف می‌شود. عاشقانه‌ی این دو به واسطه‌ی آشفتگی‌های سیاسی دهه‌‌ی ۵۰ میلادی، به‌طور مداوم تضعیف می‌گردد و در نهایت به فرجامی فراموش‌نشدنی می‌انجامد. یک فیلم جنگی متفاوت که زمینه‌های حقیقی تاریخی را با روایت عمیقا شخصی‌اش درهم می‌آمیزد و در نهایت به کمال می‌رسد.

اگر می‌خواهید به‌سراغ سینمای مدرن لهستان بروید و پاولیکوفسکی را بیشتر بشناسید، کار راحتی در پیش خواهید داشت. او تا به‌ حال تنها چهار فیلم بلند ساخته است و پیش از جنگ سرد هم فیلم موفق «ایدا» را کارگردانی کرد که آن اثر هم حال و هوای جنگ دارد و به‌صورت سیاه و سفید ساخته شده است.

۷. سرباز هلندی (Soldier Of Orange)

فیلم سرباز هلندی

  • کارگردان: پل ورهوفن
  • بازیگران: روتخر هاور، ادوارد فاکس، دریک د لینت
  • محصول: ۱۹۷۷ – هلند
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۷٫۷ از ۱۰

پل ورهوفن پیش از ساخت فیلم‌هایی مانند «پلیس آهنی» و «یادآوری کامل» این فیلم جنگی هلندی را درباره‌ی اشغال این کشور توسط نازی‌ها کارگردانی کرد. ترکیبی از یک حماسه‌ی جنگی و درامی تأثیرگذار که به‌شکل هوشمندانه‌ای هر دو روی جنگ را با تمام جزئیاتش به‌تصویر می‌کشد. روتخر هاور به‌عنوان یکی از افرادی که وارد میادین نبرد شده‌اند، بازی متفاوت و بی‌نقصی را ارائه می‌دهد. هاور فقید را بیشتر به‌خاطر بازی در شاهکار ریدلی اسکات یعنی فیلم «بلید رانر» می‌شناسیم اما او در ساخته‌ی ورهوفن هم درخشان ظاهر می‌شود.

این فیلم با بودجه‌ی ۵ میلیون پوندی (معادل ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار یورو) ساخته شد و در آن زمان، گران‌ترین فیلم هلندی تاریخ به‌حساب می‌آمد. «سرباز هلندی» با بیش از ۱٫۵ میلیون بیننده، به محبوب‌ترین فیلم هلندی سال ۱۹۷۷ تبدیل گشت. ساخته‌ی ورهوفن در سال ۱۹۸۰ نامزد دریافت گلدن گلوب برای بهترین فیلم خارجی‌زبان شد و در پنجاهمین دوره‌ی جوایز اسکار هم به‌عنوان نماینده‌ی هلند برای بهترین فیلم خارجی‌زبان انتخاب شد اما به فهرست نامزدها راه پیدا نکرد.

این فیلم به اندازه‌ی کافی جذابیت دارد که ارزش دیدن را داشته باشد. با تماشای سرباز هلندی می‌توانید جنگ جهانی دوم را از نگاه ساکنین نارنجی‌پوش شمال غربی اروپا ببینید و به جهان‌بینی خاص ورهوفن در فیلم‌سازی پی ببرید.

۶. خداحافظ بچه‌ها (Au Revoir Les Enfants)

فیلم خداحافظ بچه‌ها

  • کارگردان: لویی مال
  • بازیگران: فرانسوا برلئان، ایرن ژاکوب، پیتر فیتز و…
  • محصول: ۱۹۸۷ – فرانسه
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸ از ۱۰

لویی مال یکی از بهترین فیلم‌سازان فرانسوی است. شاید بزرگ‌ترین اثر او را بتوان همین فیلم جنگی نیمه‌اتوبیوگرافی دانست که به ماجراهای یک مدرسه‌ی شبانه‌روزی کاتولیک می‌پردازد؛ مدرسه‌ای که توسط مردی اداره می‌شود که میان استفاده کردن یا نکردن از مدرسه برای پنهان کردن کودکان یهودی از دست گشتاپو دچار تردید شده است.

فیلم «خداحافظ بچه‌ها» به‌گونه‌ای ساخته شده است که هر فردی با توجه به دیدگاه‌هایش نسبت به جنگ جهانی و ویژگی‌های روایی این اثر، می‌تواند ساخته‌ی لویی مال را به اشکال متفاوتی درک کند. این فیلم موفق به دریافت شیر طلایی ونیز شد و همچنان شهرت و اهمیت خود را به‌عنوان یکی از بهترین فیلم‌های فرانسوی دهه‌ی ۸۰ میلادی حفظ کرده است. «خداحافظ بچه‌ها» در گیشه هم موفق بود و با فروش ۳٫۵ میلیونی در فرانسه و بیش از ۴٫۵ میلیون دلار در آمریکای شمالی، رضایت اکثر بینندگان را کسب کرد.

۵. توهم بزرگ (La Grande Illusion)

فیلم توهم بزرگ

  • کارگردان: ژان رنوار
  • بازیگران: ژان گابن، دیتا پارلو، پیر فرسنی، اریش فن اشتروهم و…
  • محصول: ۱۹۳۷ – فرانسه
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۱ از ۱۰

اگر بخواهیم راجع‌ به شاهکارهای سینمای فرانسه صحبت کنیم، بدون شک فیلم «توهم بزرگ» به‌عنوان یکی از بهترین آثار این کشور و حتی تمام دوران‌ها شناخته می‌شود. این فیلم داستان دو خلبان فرانسوی را روایت می‌کند که در پی نبردی هوایی، آسیب می‌بینند و توسط آلمان‌ها به اسارت درمی‌آیند؛ حالا تمام تلاششان را می‌کنند تا از این اردوگاه بگریزند؛ ترکیبی از وقایع هولناک و پرتنش جنگ و درامی باورپذیر و انسانی. فیلم مشهور رنوار به‌شکل ماهرانه‌ای تولید شده و با فیلم‌برداری حرفه‌ای کریستین ماتراس، همیشه باید منتظر لحظات جدید و غیرقابل پیش‌بینی‌ای بر روی نمایشگرتان باشید.

از نظر منتقدین و مورخان سینما، توهم بزرگ به‌عنوان یکی از شاهکارهای سینمای فرانسه و یکی از بهترین فیلم‌هایی است که تاکنون ساخته شده است. اورسون ولز از این فیلم به‌عنوان یکی از دو اثری که به داخل کشتی تنهایی‌اش می‌برد یاد کرد. مجله‌ی امپایر در سال ۲۰۱۰، فیلم جنگی توهم بزرگ را در رتبه‌ی سی‌وپنجم از فهرست ۱۰۰ فیلم برتر سینمای جهان قرار داد.

۴. سقوط (Downfall)

فیلم سقوط

  • کارگردان: الیور هرشبیگل
  • بازیگران: برونو گانتس، الکساندرا ماریا لارا، یولیانه کولر، کریستیان برکل و…
  • محصول: ۲۰۰۴ – آلمان
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۲ از ۱۰

شاید تاکنون هیچ فیلم جنگی خارجی‌زبان دیگری به اندازه‌ی «سقوط» نتوانسته باشد در مدت زمانی طولانی، روایتی حقیقی را به‌شکلی غم‌انگیز به‌تصویر بکشد. داستان فیلم به آخرین روزهای جنگ جهانی دوم از دیدگاه آدولف هیتلر و بخش عمده‌ای از رهبری رایش سوم می‌پردازد؛ جایی که همگی در یک پناهگاه زیرزمینی جمع شده‌اند.

برونو گانتس یکی از شجاعانه‌ترین و درخشان‌ترین نقش‌‌آفرینی‌های تاریخ سینما را به‌عنوان دیکتاتور آلمان (هیتلر) ارائه می‌دهد و مردی را به‌تصویر می‌کشد که دچار بیماری‌های جدی روانی شده است و نمی‌تواند شکست خود را بپذیرد. سقوط بر اساس کتاب‌های معتبری که راجع‌ به نازی‌ها و هیتلر نوشته شده‌اند ساخته شده است و از لحاظ حقایق داستانی، اثر قابل قبولی به‌حساب می‌آید.

سقوط به‌عنوان پرهزینه‌ترین فیلم تاریخ آلمان، در هفتادوهفتمین دوره‌ی مراسم اسکار کاندید دریافت بهترین فیلم خارجی‌زبان شد اما در نهایت این جایزه به فیلم «دریای درون» از آلخاندرو آمنابار رسید. کارگردانی هرشبیگل در این اثر آلمانی به‌شدت خودنمایی می‌کند و اگر همین حالا به‌سراغ این عنوان بروید، هنوز می‌توانید از قاب‌های چشم‌نواز و جلوه‌های بصری بی‌نقص‌اش لذت ببرید.

۳. بیا و بنگر (Come And See)

فیلم بیا و بنگر

  • کارگردان: الم کلیموف
  • بازیگران: الکسی کراوچنکو، لیوبومیراس لوکویکیوس و…
  • محصول: ۱۹۸۵ – روسیه
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۳ از ۱۰

بدون شک شاهکار بی‌نظیر الم کلیموف یکی از تلخ‌ترین و سیاه‌ترین فیلم‌های جنگی تمام دوران‌هاست. «بیا و بنگر» که با نام «بیا و ببین» هم شناخته می‌شود، بیشتر شبیه یک کابوس تجربی و ترسناک است تا یک فیلم جنگی سنتی. اگر می‌خواهید به‌سراغ این ژانر مهم و جذاب سینمایی بروید، به‌شدت مراقب باشید زیرا آینده‌ی سفر سینمایی‌تان در ژانر جنگی، به قبل و بعد از دیدن این فیلم بستگی خواهد داشت.

بیا و بنگر با روایت داستان یک پسر جوان بلاروسی که برای مبارزه با نازی‌ها به جنبش مقاومت بلاروس می‌پیوندد، رفته‌رفته به دل جنایت‌های هولناک آلمان‌ها و حقایق عریان جنگ نفوذ می‌کند. ساخته‌ی کلیموف با فیلم‌برداری غیرمتعارف، ایجاد فضایی مه‌آلود و اتمسفر سورئال مثال زدنی‌اش، به متفاوت‌ترین فیلم جنگی تمام دوران‌ها تبدیل می‌شود. بیا و بنگر جوایز چندانی را دریافت نکرد و حتی از نامزدی اسکار در رشته‌ی بهترین فیلم خارجی‌زبان هم بازماند؛ خشونت بی‌پرده و سکانس‌های هولناک و تکان‌دهنده‌ی فیلم می‌تواند به‌عنوان دلیلی برای این اتفاق شناخته شود. فقط کافی‌ است تا یک‌بار فیلم را تماشا کنید و به سکانس پایانی برسید؛ جایی که خشونتی تاریخی، چشمانی متحیر و گریان، تابلوی شناور هتیلر بر روی آب و قطعه‌ای باشکوه و حزن‌انگیر از «مرثیه» موتزارت با یک‌دیگر درهم می‌آمیزند.

۲. کِشتی (Das Boot)

فیلم کشتی

  • کارگردان: ولفگانگ پترسن
  • بازیگران: یورگن پروشنو، هربرت گرونیمر، کلاوس ونمان، اسکای دو مون
  • محصول: ۱۹۸۱ – آلمان غربی
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۳ از ۱۰

تریلر تکان‌دهنده‌ی ولفگانگ پترسن مؤثرترین فیلم کلاستروفوبیک در ژانر جنگ است. یک اثر بی‌نظیر که باعث آغاز حرفه‌ی این کارگردان آلمانی در هالیوود شد. «کِشتی» داستان جذاب خدمه‌ی یک زیردریایی در جنگ جهانی دوم را روایت می‌کند که در حال گشت‌زنی در اقیانوس اطلس برای پیدا کردن و نابودی کشتی‌های جنگی دشمن هستند.

اثر مشهور پترسن یک فیلم طولانی است اما در طول مدت زمان ۲٫۵ ساعته‌اش، هیچ‌گاه خسته‌کننده نمی‌شود. کِشتی از هر دقیقه‌ی خود برای ترکیب لحظات هیجان‌انگیز جنگ با زندگی روزمره‌ی خدمه‌ای که در سخت‌ترین شرایط ممکن به‌سر می‌برند استفاده می‌کند.

راجر ایبرت به این فیلم چهار ستاره‌ی کامل را اعطا کرد و دیگر منتقدان هم به ستایش آن پرداختند. کِشتی با ۶ نامزدی در مراسم اسکار، از این حیث در میان تمام فیلم‌های آلمانی تاریخ سینما رکورددار است. ساخته‌ی پترسن همچنین در گلدن گلوب و بفتا هم نامزد دریافت جوایز مختلفی شد اما نتوانست هیچ‌کدام از آن‌ها را به‌دست بیاورد. با این حال، «کِشتی» هنوز هم به‌عنوان یک فیلم جنگی خارجی‌زبان خوش‌ساخت و تأثیرگذار شناخته می‌شود که داستان جذابش را از اعماق آب‌ها روایت می‌کند.

۱. زندگی زیباست (Life Is Beautiful)

فیلم زندگی زیباست

  • کارگردان: روبرتو بنینی
  • بازیگران: روبرتو بنینی، نیکولتا براسچی، جورجو کانتارینی، جوستینو دورانو و…
  • محصول: ۱۹۹۷ – ایتالیا
  • امتیاز IMDb به فیلم: ۸٫۶ از ۱۰

فیلمی که با توجه به امتیاز ۵۹ در متاکریتیک سال‌هاست بیشتر توجه بینندگان را جلب کرده است تا منتقدان.. «زندگی زیباست» یک اثر بین‌المللی است که روبرتو بنینی (نویسنده، کارگردان و بازیگر فیلم) را در جایگاه مردی یهودی قرار می‌دهد که از عنصر جادویی عشق و کمدی استفاده می‌کند تا خانواده‌اش را از گزند وحشت ناشی از کشتارهای نازی‌ها دور نگه دارد؛ حتی به‌شکلی خیال‌انگیز و رویایی.

اثری هوشمند و تأثیرگذار درباره‌ی قدرت بی‌نظیر عشق و خندیدن در دوران تاریک یهودی‌ستیزی حین جنگ جهانی دوم. زندگی زیباست توانست اسکار بهترین بازیگر نقش اصلی مرد را برای روبرتو بنینی به‌همراه داشته باشد و جایزه‌ی بهترین فیلم خارجی‌زبان و بهترین موسیقی متن را هم از آن خود کند. اثر فوق‌العاده‌ی بنینی در گیشه هم موفق بود و توانست فروش قابل توجهی را در ایتالیا و سایر کشورهای جهان تجربه کند. موفقیت فیلم به‌هیچ‌عنوان تعجب‌آور نیست زیرا پیام و محتوای انسانی و ضدجنگ‌اش به‌حدی از مرزهای زبان و فرهنگ ملل مختلف فراتر رفته است که تأثیرگذاری‌اش تا امروز هم احساس می‌شود.

منبع: screenrant



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X