۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینما از نگاه هالیوودیها
چه کسانی بهتر از آدمهایی که خودشان فیلم میسازند میتوانند بهترین فیلمهای جهان را انتخاب کنند؟ هالیوود ریپورتر برای رسیدن به یک فهرست نهایی ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینمای جهان، نظر مدیران استودیوها، برندگان اسکار و چهرههای شاخص تلویزیونی را جمع کرده است.
با این حساب به نظر اشتباه نیست اگر این فهرست را بهترین فهرست فیلم تمام دوران بنامیم! هر چه باشد، فهرستهای زیادی دربارهی بهترین فیلمهای تاریخ وجود دارد. آنقدر زیاد که حتی نمیتوانید آنها را لیست کنید. اما این اولین بار است که کسی سراغ اهالی خود صنعت سرگرمی رفته تا بهترین فیلمهای تاریخ سینما را انتخاب کنند.
البته همه هم در نظرسنجی ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینمای جهان با اشتیاق شرکت نکردند. ونس گیلیگان، خالق سریال «برکینگ بد» گفت: «من این ایده را رد میکنم. برای من مثل این است که یک بستهی بزرگ ناچو داشته باشم و بعد به من بگویند فقط میتوانی پنج تایش را بخوری.» البته در نهایت او هم فهرستش را فرستاد (که در میان آثار محبوبش نام یوجیمبو محصول ۱۹۶۱ هم به چشم میخورد). همانطور که ۲۱۲۰ نفر دیگری که در این نظرسنجی حضور داشتند فیلمهای برتر جهان را از نظر خودشان انتخاب کردند. نتیجهی این نظرسنجی فهرستی است که در ادامه میبینید؛ بهترین فیلمهای جهان به انتخاب هالیوودیها.
چند نکتهی شگفتانگیز هم این وسط وجود داشت. این فهرست بیشتر فیلمهای تجاری را در برمیگیرد تا آثاری که معمولا منتقدان انتخابشان میکنند. چه کسی میتوانست فکرش را بکند که برای مثال فیلم «بازگشت به آینده» بیشتر از «لارنس عربستان» محبوب باشد؟ فیلمهایی هم هستند که نبودنشان در این فهرست شوکهکننده است. «چهارصد ضربه»، «زندگی شیرین» و «جویندگان طلا» و نیمدوجین اثر بزرگ غیرقابل انکار دیگر جزو فیلمهایی هستند که در این فهرست دیده نمیشوند.
در میان نظرات حرفهایها تفاوتهای جالبی وجود داشت؛ کارگردانان و نویسندگان معمولا اتفاق نظر داشتند، در حالی که مثلا فیلمبرداران «۲۰۰۱: اودیسهی فضایی» را انتخاب کردند یا وکلای صنعت سرگرمی به «رستگاری در شاوشنک» رای دادند.
چه با نظر عوامل سینمایی هالیوود در مورد بهترین فیلمهای جهان موافق باشید و چه نباشید، احتمالا این فهرست برایتان جالب خواهد بود. البته این را به یاد داشته باشید که هیچ کدام از فهرستهای سینمایی ابدی نیستند. به قول مایکل بی: «فیلم محبوب شما هر روز تغییر میکند».
۱۰۰. هفت سامورایی
- عنوان اصلی: The Seven Samurai
- کارگردان: آکیرا کوروساوا
- بازیگران: توشیرو میفونه، تاکاشی شیمورا
- امتیاز متاکریتیک: ۹۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۵۴
دیالوگ معروف: فایدهی این که به فکر ریشت باشی چیه وقتی داری سرت رو از دست میدی؟
تنها فیلم ژاپنی و آسیایی که فهرست ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینمای جهان حضور دارد و البته این فیلم آنقدر برای تماشاگران آمریکایی جالب شد که بعدها جان استیونس از روی آن فیلم «هفت دلاور» را با بازی استیو مککوئین و یول برینر ساخت.
دزدها میخواهند به یک روستای کوهستانی حمله کنند ولی رئیسشان دستور میدهد تا فصل برداشت صبر کنند. در این مدت اهالی روستا که پولی هم ندارند تصمیم میگیرند یک سامورایی گرسنه را پیدا و استخدام کنند تا از آنها حمایت کند.
۹۹. بانی و کلاید
- عنوان اصلی: Bonnie and Clyde
- کارگردان: آرتور پن
- بازیگران: وارن بیتی، فی داناوی
- امتیاز متاکریتیک: ۸۶ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۷
دیالوگ معروف: من کلاید باروام و ایشونم خانم بانی پارکره. ما بانک میزنیم.
درامی بیوگرافیک دربارهی دو تن از مشهورترین دزدان تاریخ آمریکا: بانی و کلاید.
درست در میانهی زمان رکود بزرگ کلاید و بانی زمانی با هم ملاقات میکنند که کلاید در تلاش است ماشین مادر بانی را بدزدد. بانی که به عنوان پیشخدمت کار میکند و از زندگی و کارش خسته شده به کلاید ملحق میشود و آنها یکی از موفقترین باندهای سرقت را تشکیل میدهند.
فیلم در همهی بخشهای مهم نامزد جایزهی اسکار شد ولی تنها در دو بخش بازیگر مکمل زن و فیلمبرداری جایزه را به دست آورد.
یکی از مهمترین فیلمهای آنارشیستی تاریخ سینما و یکی از بهترین فیلمهای جهان محسوب میشود علاوه بر این که تم سرقت دارد.
۹۸. سگهای انباری
- عنوان اصلی: Reservoir Dogs
- کارگردان: کوئنتین تارانتینو
- بازیگران: هاروی کایتل، تیم راث
- امتیاز متاکریتیک: ۷۹ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۲
اولین فیلمی که کوئنتین تارانتینو با آن به کن رفت و به شهرت رسید و آغازگر سبک و مدل فیلمهای تارانتینویی بود.
هشت مرد در لسآنجلس قبل از انجام یک سرقت صبحانه میخورند. آنها را با نامهای مستعار میشناسیم و هر کدام از آنها نام یک رنگ را دارد.
صحنهی اصلی دزدی را نمیبینیم اما حوادث قبل از آن مثل صبحانه خوردن و حوادث بعد از آن که منجر به زخمی شدن چند نفر از مردان میشود مهیج است.
فیلم رتبهی ۸۵ را در میان ۲۵۰ فیلم برتر imdb در تاریخ سینما هم دارد.
۹۷. هواپیما!
- عنوان اصلی: Airplane!
- کارگردان: جیم آبراهامز، دیوید زوکر، جری زوکر
- بازیگران: رابرت هیس، لزلی نیلسون
- امتیاز متاکریتیک: ۷۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۰
این فیلم کمدی در حقیقت پارودی فیلمهای در ژانر فاجعهی سینماست به خصوص فیلم «ساعت صفر!» کمپانی پارامونت که سال ۱۹۵۷ ساخته شده بود.
داستان مردی که قبلا خلبان جنگی بوده اما حالا از پرواز میترسد اما بعد از این که خلبان مریض میشود باید مطمئن شود که میتواند هواپیما را سالم روی زمین بنشاند.
جزو فیلمهایی که روی فرهنگ عامهی آمریکاییها بسیار تاثیرگذار بود و به همین دلیل هم کتابخانهی ملی آمریکا آن را ثبت ملی کرد. اما فیلمی نبوده که در اسکار موفق باشد.
۹۶. هزارتوی پن
- عنوان اصلی: Pan’s Labyrinth
- کارگردان: گیلرمو دل تورو
- بازیگران: ایوانا باکرو، سرژی لوپس
- امتیاز متاکریتیک: ۹۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۶
این تنها فیلم به زبان اسپانیایی است که توانسته به فهرست ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینما از دیدگاه هالیوودیها راه پیدا کند.
داستان فیلم در طول تابستان سال ۱۹۴۴ در اسپانیا اتفاق میافتد. پنج سال بعد از این که جنگ داخلی اسپانیا به پایان رسیده و فرانکوی فاشیست به قدرت رسیده است. داستان بین جهان واقعی و یک جهانی خیالی و اسطورهای روایت میشود.
فیلم اولینبار در جشنوارهی کن به نمایش درآمد و با استقبال فوقالعادهی منتقدان روبهرو شد. نامزد شش جایزهی اسکار هم شد که سه جایزه از جمله اسکار بهترین فیلم خارجی زبان را به خانه برد.
۹۵. دکتر ژیواگو
- عنوان اصلی: Doctor Zhivago
- کارگردان: دیوید لین
- بازیگران: عمر شریف، جولی کریستی
- امتیاز متاکریتیک: ۶۹ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۵
قرار بود پیتر اوتول نقش کاراکتر یوری را بازی کند اما او پیشنهاد لین را رد کرد و کارگردان انگلیسی سراغ دومین بازیگری رفت که در فیلم «لورنس عربستان» با او همکاری کرده بود یعنی عمر شریف.
نتیجه تبدیل به یکی از زیباترین حماسههای عاشقانه و بهترین فیلمهای درام تاریخی سینما شد. اقتباسی بینظیر از رمان بوریس پاسترناک که البته منتقدان چپ در زمان اکران تحویلش نگرفتند چون تصور میکردند آرمانهای انقلاب سوسیالیستی را زیر پا گذاشته است.
داستان روایت خانوادهی یک پزشک که علاقهمند به شاعری است و یک دختر فقیر روستایی که همسر یک فعال سیاسی است، در حین انقلاب شوروی و بعد جنگ جهانی اول است.
۹۴. شکارچی گوزن
- عنوان اصلی: The Deer Hunter
- کارگردان: مایکل چیمینو
- بازیگران: رابرت دنیرو، مریل استریپ، کریستوفر واکن
- امتیاز متاکریتیک: ۸۶ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۸
دیالوگ معروف: وقتی من گلولهای شلیک میکنم دوست دارم منطق و دلیل درستی پشت این شلیک باشه.
وقتی جان کازال از بازیگران فیلم سر فیلمبرداری مریض شد استودیو میخواست یک بازیگر دیگر را جایگزین او کند اما مریل استریپ تهدید کرد که اگر این کار را بکنند او هم از فیلم کنار میرود.
فیلمی دربارهی این که چطور جنگ ویتنام زندگی آمریکاییها را تحت تاثیر قرار داد. مایکل وسط جنگ ویتنام دنبال دوستش میگردد و توسط ویتنامیها اسیر میشوند. آنها تحت شکنجههای روانی عجیبی قرار میگیرند.
سکانس رولت روسی فیلم یکی از مشهورترین سکانسهای تاریخ سینماست و عجیب نیست که چرا شکارچی گوزن در لیست بهترین فیلمهای جهان قرار گرفته.
۹۳. برخورد نزدیک از نوع سوم
- عنوان اصلی: Close Encounters of the Third Kind
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: ریچارد دریفوس، فرانسوا تروفو
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۷
جان ویلیامز با پنج نت صدها ملودی ساخت تا بالاخره به موسیقی فیلم رسید که ملودیاش فراموش نشدنی است. بی شک این فیلم جزو شاهکارهای ژانر علمی-تخیلی است.
روی که کارش سیم کشی خطوط برق است تماشا میکند که چطور زندگی ساده و روزمرهاش بر اثر تصادم یک یوفو (شیء ناشناس پرنده) از این رو به آن رو میشود. از طرف دیگر دکتر لاکومب یک یوفوشناس فرانسوی است و به او دستور دادهاند یک سری پرونده متعلق به سی سال پیش را مورد بررسی قرار دهد.
۹۲. بالا
- عنوان اصلی: Up
- کارگردان: پیت داکتر، باب پترسون
- صداپیشگان: ادوارد ازنر، کریستوفر پلامر
- امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۹
تصویر خانهای که با بادکنک به آسمان رفته حالا در ذهن همهی ما حتی آنهایی که کامل کارتون «بالا» را ندیدهاند نقش بسته است. پیکسار حساب کرده بود که ۲۶٫۵ میلیون بادکنک لازم است تا خانهای در یک انیمیشن به آسمان برود.
این انیمیشن کمدی ماجراجویانه داستان پیرمردی است که همیشه آرزوی ماجراجویی داشته اما بعد از این که با عشق زندگیاش ازدواج میکند آنقدر سرگرم زندگی میشوند که ماجراجویی از یادشان میرود. همسرش هم که از دنیا میرود دیگر عبوس میشود و دل و دماغ ماجراجویی ندارد اما ماجرا در خانهاش را میزند.
۹۱. راکی
- عنوان اصلی: Rocky
- کارگردان: جان جی. اویلدسن
- بازیگران: سیلوستر استالونه
- امتیاز متاکریتیک: ۷۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۶
درام ورزشی که بازیگر نقش اولش یعنی سیلوستر استالونه فیلمنامهاش را نوشت. بودجهی تولید فیلم آن سال یک میلیون دلار بود اما بیش از ۲۰۰ میلیون دلار در گیشه رقم زد و چیزی که در فیلم به تصویر کشیده میشد یعنی رویای آمریکایی برای سازندگانش هم اتفاق افتاد.
راکی بالبوآ بوکسور است اما تا به حال به قهرمانی نرسیده تا این که مسابقهای سنگین و پرتنش میان او و قهرمان جهان (که کاراکترش برگرفته از محمدعلی کلی است) اتفاق میافتد.
فیلم برندهی سه جایزهی اسکار شد. فیلمی که استالونه را تبدیل به ستاره کرد.
۹۰. یادگاری
- عنوان اصلی: Memento
- کارگردان: کریستوفر نولان
- بازیگران: گای پیرس، کری آن ماس
- امتیاز متاکریتیک: ۸۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۰
دیالوگ معروف: خاطرات میتوانند شکل یک اتاق یا رنگ یک ماشین را تغییر بدن. خاطرات میتوانند تحریف بشن. اونها فقط تفسیرن. اطلاعات ضبط شده نیستن.
لئونارد شلبی بر اثر یک اتفاق حافظهاش را برای مدتی از دست میدهد. او با کمک آنچه که به جا مانده مثل یادداشتها و جرقههای خاطرات سعی دارد بفهمد چه کسی همسرش را کشته و انتقام بگیرد.
فیلم دو سری سکانس دارد. سکانسهای سیاه و سفید که به توالی زمان نشان داده میشوند و سکانسهای رنگی که از آخر به اول به نمایش درمیآیند و باعث میشوند مخاطب بتواند شیوهی ذهنی قهرمان را که حافظهی کوتاه مدتش فقط برای ۱۵ دقیقه کار میکند بهتر تجربه کند.
۸۹. شجاعدل
- عنوان اصلی: Braveheart
- کارگردان: مل گیبسون
- بازیگران: مل گیبسون، سوفی مورسو
- امتیاز متاکریتیک: ۶۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۵
دیالوگ معروف: همهی مردان میمیرند ولی همهی مردان واقعا زندگی نمیکنند.
مل گیبسون دوست نداشت که نقش اول فیلم را خودش بازی کند. فکر میکرد که برای این نقش زیادی پیر است. اما کمپانی پارامونت حاضر نشد بدون حضور او جلوی دوربین فیلم را تهیه کند.
ویلیام والاس اسکاتلندی در قرن سیزدهم زندگی میکرد. زمانی که انگلیسیها به واسطهی مردن پادشاهان اسکاتلند در ازای کمک به آنها تصمیم به سلطه بر سرزمینهایشان گرفتند.
والاس از انگلیسیها متنفر بود و وقتی نامزدش به دست آنها کشته میشود نفرتش بیشتر میشود و تصمیم میگیرد انقلابی علیه آنها به پا کند.
این فیلم بیوگرافیک و برگرفته از کاراکتر اصلی ویلیام والاس مشهور به شجاعدل است.
۸۸. میلیونر زاغهنشین
- عنوان اصلی: Slumdog Millionaire
- کارگردان: دنی بویل
- بازیگران: دو پاتل، فریدا پینتو
- امتیاز متاکریتیک: ۸۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۸
فیلم بلافاصله بعد از این که مهمترین جوایز اسکار را از آن خودش کرد وارد شبکهی نمایش خانگی شد.
داستان نوجوانی اهل بمبئی که در نسخهی هندی مسابقهی «چه کسی میخواهد میلیونر شود؟» شرکت میکند و فقط یک سوال با جایزهی بزرگ ۲۰ میلیون دلاری فاصله دارد. اما پیش از آن توسط پلیس دستگیر و شکنجه میشود چون فکر میکنند که او تقلب کرده است. فلاشبکهایی میخورد که متوجه میشویم جمال جواب سوالات را از کجا میدانسته.
۸۷. ارباب حلقهها: بازگشت پادشاه
- عنوان اصلی: The Lord of the Rings: The Return of the King
- کارگردان: پیتر جکسون
- بازیگران: الایجا وود، اورلاندو بلوم، ایان مککلن
- امتیاز متاکریتیک: ۹۲ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۳
یکی از رایدهندگان نظرسنجی که «ارباب حلقهها: بازگشت پادشاه» در فهرست بهترینهایش بود بالای ۱۰۰ سال داشت!
سفر فرودو بگینز و سام بالاخره به آخر میرسد اما در مسیر نابودی حلقه اتفاقات زیادی میافتد.
فیلم یکی از رکوردهای اسکار را ثبت کرد. در یازده رشته نامزد شد و در هر رشتهای که نامزد بود توانست جایزهی اسکار را به خانه ببرد و حتی در یک رشته هم رقابت را واگذار نکرد.
این فیلم به اذعان همه یکی از تاثیرگذارترین فیلمهای تاریخ سینماست.
۸۶. دیو و دلبر
- عنوان اصلی: Beauty and the Beast
- کارگردان: کرک وایز، گری تروسدیل
- صداپیشگان: پیج اوهارا، رابی بنسن
- امتیاز متاکریتیک: ۹۵ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۱
انیمیشنی که نامزد دریافت جایزهی اسکار بهترین فیلم هم بود و در نهایت اسکارهای مربوط به موسیقی را به خانه برد. این اولینبار بود که یک انیمیشن نامزد دریافت اسکار بهترین فیلم میشد.
به لحاظ بصری پر از رنگ و نور و شگفتانگیز است و داستانش هم الهام گرفته از داستانی قدیمی است.
شاهزادهای جادو شده و به شکل دیو درآمده و عمرش به گل سرخی بستگی دارد که آن را در یک شیشه نگهداری میکند. دختر جوان کتابخوانی به نام بل به خاطر پدرش راهش به قصر دیو میافتد و اسیر او میشود اما کمکم دختر در دل دیو راه پیدا میکند. این وسط مردی به نام گاستون هم وجود دارد که عاشق بل است و از دیو متنفر.
۸۵. هفت
- عنوان اصلی: Seven
- کارگردان: دیوید فینچر
- بازیگران: مورگان فریمن، برد پیت، کوین اسپیسی
- امتیاز متاکریتیک: ۶۵ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۵
کارآگاه ویلیام سامرست به زودی بازنشسته میشود. دیوید میلز کارآگاه پلیس دیگری است که به شهر سامرست انتقالی گرفته. این دو نفر سر پروندهی قتلهای سریالی با هم همکاری میکنند. قاتلی که مقتولانش را براساس هفت گناه کبیره انتخاب میکند.
استودیو از پایان فیلم چندان دل خوشی نداشت اما پیت و فریمن اصرار داشتند که با همین پایان فیلم به نمایش دربیاید و حرفشان را هم به کرسی نشاندند.
۸۴. اینسپشن (تلقین)
- عنوان اصلی: Inception
- کارگردان: کریستوفر نولان
- بازیگران: لئوناردو دیکاپریو، جوزف گوردن لویت، الن پیج
- امتیاز متاکریتیک: ۷۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۱۱
دیالوگ معروف: تو منتظر یه قطاری. قطاری که تو رو به یه جای دور ببره. تو میدونی امیدواری قطار کجا ببرتت. اما ازش مطمئن هم نیستی.
خود کریستوفر نولان رویابینی درخشان است و به گفتهی خودش بیشتر فیلم هم الهام گرفته از رویاهایش است.
دومینیک و کاب دزدانی ماهر در استخراج رویاها و خوابهای دیگران هستند. آنها اسرار مورد نیاز سازمانهای تجاری یا جاسوسی را به وسیلهی استخراج خواب و رویای دیگران تامین میکنند. خوابهایی که چند لایه دارند. مردی ژاپنی به نام سایتو که یک بار کاب سعی کرده خوابش را استخراج کند و تحت تاثیر تواناییهای او قرار گرفته پیشنهاد دشوارتری به آنها میدهد. این که یک فکر را در ذهن دیگری بکارند.
۸۳. جان سخت
- عنوان اصلی: Die Hard
- کارگردان: جان مکتیرنان
- بازیگران: بروس ویلیس، آلن ریکمن
- امتیاز متاکریتیک: ۷۲ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۸
در شب کریسمس سال ۱۹۸۸ جان مککلین کارآگاه ادارهی پلیس نیویورک به لسآنجلس میرسد تا به همسر عجیب و غریبش هالی بپیوندد. او به برجی میرود که در همان زمان توسط گروهی تروریست تصرف میشود. تروریستها مهمانهای شب سال نو را به گروگان میگیرند و جان مککلین در مبارزه علیه آنها دست تنهاست.
فیلم در فروش آنقدر موفق بود که دنبالههای دیگری هم برایش ساخته شد.
۸۲. ارباب حلقهها: یاران حلقه
- عنوان اصلی: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
- کارگردان: پیتر جکسون
- بازیگران: ویگو مورتنسن، الایجا وود، اورلاندو بلوم، کیت بلانشت، لیو تایلر
- امتیاز متاکریتیک: ۹۲ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۱
تلاشهای زیادی تا سال ۲۰۰۱ شده بود تا از روی شاهکار جورج آر.آر. تالکین یعنی «ارباب حلقهها» اقتباس تصویری شود که همه ناکام مانده بودند. شاید حتی ندانید که در دههی شصت اعضای گروه بیتلز از استنلی کوبریک خواسته بودند نسخهای از «ارباب حلقهها» بسازد که در آن بازی کنند.
این داستان اسطورهای سفر حماسی چهار هابیت کوچک اندام از شایر به همراه گونههای دیگری از الف گرفته تا دورف و انسانهاست تا حلقهی جادویی را در کوه موردور نابود کنند.
۸۱. آمادئوس
- عنوان اصلی: Amadeus
- کارگردان: میلوش فورمن
- بازیگران: اف. موری آبراهام، تام هولسی
- امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۴
هولسی که قرار بود نقش موتزارت را در فیلم بازی کند روزی چهار ساعت تمرین پیانو میکرد، اما به هر حال در نهایت از موسیقی جایگزین روی فیلم استفاده شد.
داستان زندگی نابغهی موسیقی ولفگانگ آمادئوس موتزارت و اینکه چطور مورد توجه امپراطور اتریش قرار میگیرد و سالیری آهنگساز دربار به او حسادت میکند و برایش نقشه میکشد.
موتزارت در فقر و بدبختی میمیرد و عذاب وجدان بعدتر گریبان سالیری را میگیرد.
۸۰. در بارانداز
- عنوان اصلی: On the Waterfront
- کارگردان: الیا کازان
- بازیگران: مارلون براندو، اوا مری سنت، کارل مالدن
- امتیاز متاکریتیک: ۹۱ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۵۴
فیلم الیا کازان برندهی هشت جایزهی اسکار شد و فیلمی بود که مارلون براندو را به عنوان یک بازیگر بزرگ در سینما تثبیت کرد. اولین فیلمی هم بود که اوا مری سنت در آن بازی کرد و برای همین فیلم توانست اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل را دریافت کند.
فیلم داستان جوانی بوکسور است که به عنوان کارگر اسکله کار میکند. او میخواهد علیه فساد رهبران اتحادیه که کارگرها را زیر یوغ خودشان گرفتهاند به مبارزه برخیزد. هزینهی کلانی هم باید برای این مبارزه بپردازد.
۷۹. وال ئی
- عنوان اصلی: Wall-E
- کارگردان: اندرو استانتون
- صداپیشگان: الیسا نایت، بن برت
- امتیاز متاکریتیک: ۹۵ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۸
از زمانی که چارلی چاپلین صحنهی سینما را ترک کرد این درگیرکنندهترین فیلم صامتی است که سینما به خودش دیده و به همین دلیل هم منطقی است که شاهد حضور این اثر میان صد فیلم برتر جهان باشیم.
در چهل دقیقهی اول فیلم هیچ دیالوگی شنیده نمیشود. آخرالزمان شده و کرهی زمین پر از زباله است. یک روبات زباله جمعکن به اسم وال-ئی با جدیت مشغول انجام کارش است تا این که یک سفینه، مسافری به نام ایو را با خودش میآورد که وال-ئی عاشقش میشود.
ایو قرار است نشانههای حیات را روی زمین پیدا کند و در نهایت یک گیاه سبز کوچک پیدا میکند. وال ئی به دنبال ایو به فضا میرود و حیات را به زمین برمیگرداند.
۷۸. ۱۲ مرد خشمگین
- عنوان اصلی: 12Angry Men
- کارگردان: سیدنی لومت
- بازیگران: هنری فوندا، لی جی. کاب
- امتیاز متاکریتیک: ۹۶ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۵۷
فیلم «۱۲ مرد خشمگین» را به عنوان یکی از بهترین درامهای دادگاهی تاریخ سینما میدانند و حتی اگر آن را به گونه درامهای دادگاهی محدود نکنیم یکی از بهترین فیلمهای جهان است. از آنجایی که فیلم به لحاظ تاریخی و زیباییشناسی و فرهنگی اثر تاثیرگذاری است کتابخانهی ملی آمریکا آن را ثبت ملی هم کرده است.
نوجوانی به جرم قتل پدرش به اعدام محکوم میشود. در حالی که همهی شواهد علیه اوست و تقریبا همهی اعضای هیات منصفه حکم به گناهکار بودنش دادهاند یکی از اعضا پیدا میشود که به شواهد شک میکند و میخواهد دیگران را متقاعد کند که دوباره به پرونده نگاه بیندازند.
۷۷. شکارچیان روح
- عنوان اصلی: Ghostbusters
- کارگردان: ایوان ریتمن
- بازیگران: بیل موری، دن آکروید، سیگورنی ویور
- امتیاز متاکریتیک: ۷۱ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۴
در نسخهی اصلی فیلمنامه ۵۰ هیولا وجود داشت اما کارگردان حساب کرد که ۳۰۰ میلیون دلار هزینهاش میشود و در نهایت تعدادشان را کاهش داد.
داستان سه پروفسور روانشناس که یک مغازه دارند و خدماتی که در آن ارائه میدهند فراری دادن ارواح است.
از آن فیلمهایی بود که داخل آمریکا خیلی مطرح شد و روی فرهنگ عامه تاثیر گذاشت. فیلم به نظر منتقدان آمریکایی به شدت سرگرمکننده بود و باکس آفیس موفقی هم داشت.
۷۶. کوهستان بروکبک
- عنوان اصلی: Brokeback Mountain
- کارگردان: آنگ لی
- بازیگران: جیک جیلنهال، هیث لجر
- امتیاز متاکریتیک: ۸۷ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۵
آنگ لی جایزهی بهترین کارگردانی را برد اما یکی از ناراحتکنندهترین اتفاقات این بود که فیلم جایزهی اسکار بهترین فیلم را واگذار کرد و حتی الان یادتان نمیآید جایزه را به چه فیلمی دادند.
فیلم داستان رابطهای میان دو کابوی و زندگیشان در طول سالهاست.
منتقدان فیلم را دوست داشتند و میگفتند یک حماسهی وسترن زیباست. داستان عاشقانهی آن خیلیها را در سرتاسر جهان احساساتی کرد. «کوهستان بروکبک» در فهرست ۱۰ فیلم برتر بسیاری از نشریات قرار گرفت.
۷۵. پل رودخانه کوای
- عنوان اصلی: The Bridge on the River Kwai
- کارگردان: دیوید لین
- بازیگران: الک گینس، ویلیام هولدن
- امتیاز متاکریتیک: ۸۷ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۵۷
دیالوگ معروف: با من از قوانین حرف نزنین! این جنگه! بازی کریکت که نیست!
فیلم اقتباسی از رمان فرانسوی است که سال ۱۹۵۲ نوشته شد.
در جنگ جهانی دوم نیروهای بریتانیایی را که به اسارت گرفته شدهاند مجبور میکنند که برای ژاپنیها پلی روی رودخانهی کوای بسازند. ژنرال انگلیسی که میخواهد نظم و ترتیب انگلیسیها را به رخ بکشد با زحمت زیاد سربازان پل را میسازد اما در لحظهی آخر اثر هنریشان را منفجر میکنند.
در مورد صحت تاریخی فیلم البته چندان نمیشود مطمئن بود و کاراکترهایش خیالی هستند. فیلم در گیشه هم بسیار موفق عمل کرد.
۷۴. زینهای شعلهور
- عنوان اصلی: Blazing Saddles
- کارگردان: مل بروکس
- بازیگران: جن وایلدر، کلیوون لیتل
- امتیاز متاکریتیک: ۷۳ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۴
وسترنی که به شیوهی مل بروکس به هجو برگزار میشود. یک سیاستمدار فاسد برای نابود کردن یک شهر غربی یک کلانتر سیاهپوست را برای آنجا منصوب میکند. اما همین کلانتر تبدیل به مهمترین دشمن او میشود.
فیلم الان به عنوان یک کمدی کلاسیک در نظر گرفته میشود اما زمانی که برای اولین بار به نمایش درآمد نقدهای متفاوتی روی آن نوشته شد. راجر ایبرت معتقد بود که این فیلم دائم از مخاطبش خنده میگیرد هر چند ساختار آن آشفته است.
۷۳. همه مردان رئیس جمهور
- عنوان اصلی: All the President’s Men
- کارگردان: آلن جی.پاکولا
- بازیگران: داستین هافمن، رابرت ردفورد، جیسون روباردز
- امتیاز متاکریتیک: ۸۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۶
فیلمی درجه یک دربارهی نقش روزنامهی واشنگتن پست در عمومی کردن ماجرای رسوایی واترگیت. یکی از بهترین فیلمهای جهان با تم روزنامهنگاری.
بن بردلی سردبیر واشنگتن پست خبرنگار ارشدی دارد به نام کارل برنستاین و خبرنگار تازهواردی به نام باب وودوارد. باب وودوارد یک سری واسطه پیدا میکند که به او از یک رسوایی بزرگ در کمپین جمهوریخواهان خبر میدهند.
وودوارد و برنستاین مامور کار روی این پروندهی خطرناک میشوند و بن بردلی را راضی میکنند که مقالهی آنها دربارهی رسوایی واترگیت را چاپ کند. چندی بعد از آن نیکسون استعفا میدهد.
این یکی از بهترین فیلمها دربارهی ژورنالیسم و سیاست است که در تاریخ سینما ساخته شده.
۷۲. فرانکنشتاین جوان
- عنوان اصلی: Young Frankenstein
- کارگردان: مل بروکس
- بازیگران: جن وایلدر، پیتر بویل
- امتیاز متاکریتیک: ۸۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۴
جن وایلدر بازیگر ایدهی ساخت این فیلم را به مل بروکس داد در حالی که او مشغول فیلمبرداری فیلم «زینهای شعلهور» بود. به همین دلیل هم نام جن وایلدر قبل از اسم فیلمنامهنویسان میآید.
نوهی یک دانشمند غیرمشهور تلاش دارد به مردم ثابت کند پدربزرگش آنطور که آنها تصور میکنند دیوانه نیست. او به ترانسیلوانیا دعوت میشود و آنجا کشف میکند که چطور به مردهها دوباره جان میدهند.
۷۱. تقریبا مشهور
- عنوان اصلی: Almost Famous
- کارگردان: کمرون کرو
- بازیگران: بیلی کراداپ، فیلیپ سیمور هافمن، کیت هادسن
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۰
یکی از دوستداشتنیترین بازیهای فیلیپ سیمور هافمن را در این فیلم میبینیم.
داستان یک پسرک دبیرستانی که عاشق موسیقی است و این شانس را پیدا میکند که برای مجلهی رولینگ استون داستانی دربارهی بالا و پایینهای یک گروه موسیقی راک بنویسد. او در تور این گروه راک همراهشان میشود و تصوراتش نسبت به گروه موسیقی تغییر میکند.
ساوندترک فیلم جزو نقاط قوت مهمش است. فیلمی که خوب ساخته شده و احساسبرانگیز است.
۷۰. سرگیجه
- عنوان اصلی: Vertigo
- کارگردان: آلفرد هیچکاک
- بازیگران: جیمز استوارت، کیم نواک
- امتیاز متاکریتیک: ۱۰۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۵۸
دیالوگ مشهور: آدم وقتی که تنهاست پرسه میزنه. دو نفر که با هم باشن همیشه یه جایی میرن.
اگر این نظرسنجی از منتقدان انجام شده بود این فیلم هیچکاک رتبهاش خیلی بهتر از اینها میشد. در نظرسنجی معتبر سایت اند ساوند برای انتخاب بهترین فیلمهای جهان این فیلم دو بار متوالی رتبهی اول را به عنوان بهترین فیلم تاریخ سینما کسب کرد و پیش از آن هم بعد از «همشهری کین» رتبهی دوم را داشت.
داستان یک کارآگاه سابق پلیس که ترس از ارتفاع دارد و در پروندهای برای کمک به یک زن زیبا همین ترس از ارتفاع باعث میشود سوژهی پرونده را گم کند. او بعد باید با خودش و افکارش دست و پنجه نرم کند.
۶۹. گلادیاتور
- عنوان اصلی: Gladiator
- کارگردان: ریدلی اسکات
- بازیگران: راسل کرو، یوآکین فینیکس، الیور رید
- امتیاز متاکریتیک: ۶۷ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۰
دیالوگ معروف: کاری که ما در زندگی انجام میدهیم تا ابدیت بازتاب پیدا میکند.
این ورود بزرگ راسل کرو به هالیوود به عنوان یک ستاره بود. او برای این فیلم توانست جایزهی اسکار بگیرد.
داستان یک ژنرال سابق ارتش رم که میخواهد از امپراطوری فاسدی که خانوادهاش را به قتل رسانده و او را تبدیل به یک برده کرده، انتقام بگیرد.
فیلم در گیشه موفقیت زیادی پیدا کرد و باعث بالا رفتن علاقهی مردم به تاریخ و فرهنگ روم شد. نیویورک تایمز مقالهای نوشت و اسمش را گذاشت: اثر گلادیاتور.
۶۸. مانتی پایتون و جام مقدس
- عنوان اصلی: Monty Python and The Holy Grail
- کارگردان: تری گیلیام، تری جونز
- بازیگران: گراهام چپمن، جان کلیز، مایکل پالین
- امتیاز متاکریتیک: ۹۳ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۵
نیمی از فیلمنامهی اصلی در نیمهی قرون وسطی اتفاق میافتاد و نیمی دیگر در قرن بیستم تا اینکه تری جونز پیشنهاد داد کل داستان در زمان شاه آرتور اتفاق بیفتد.
ماجرای شاه آرتور و شوالیههای وفادار دور میز که به دنبال جام مقدس هستند و در این مسیر با موانع زیادی برخورد میکنند که بیشترشان احمقانه و خندهدار است.
فیلم به خاطر شوخیهایش با انسانها و جوامع بشری و اخلاقیات و حتی مذهب اعتراض خیلیها را در زمان اکرانش برانگیخت.
۶۷. آواتار
- عنوان اصلی: Avatar
- کارگردان: جیمز کامرون
- بازیگران: زو سالدانا، سام ورثینگتون
- امتیاز متاکریتیک: ۸۳ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۹
آواتار مدتها رکورد پرفروشترین فیلم تاریخ سینما را داشت که ثابت میکند چرا تصمیم گرفتند چند دنباله برایش بسازند.
قصهی فیلم در آینده و سال ۲۱۴۵ میلادی اتفاق میافتد. انسانها تحت کنترل یک شرکت در سیارهی پاندورا مشغول خارج کردن سنگهای قیمتی این سیاره هستند. ناویها مردم بومی این سیارهاند که شباهت زیادی به انسانها دارند اما نیمهوحشی به شمار میروند.
آواتار پروژهای است که دانشمندان به راه میاندازند تا هوش انسانی را به عنوان کنترلگر در بدن ناویهای مصنوعی قرار بدهند.
فیلم به خاطر تکنولوژیهای پیشرفتهای که کامرون به کار برده بود شهرت زیادی پیدا کرد.
۶۶. شیر شاه
- عنوان اصلی: The Lion King
- کارگردان: راجر آلرز، راب مینکوف
- صداپیشگان: جرمی آیرونز، ماتیو برودریک
- امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۴
«شیر شاه» پرفروشترین انیمیشن تاریخ سینما بود تا سال ۲۰۱۰ که فروش «داستان اسباب بازی ۳» از آن بالاتر رفت. این انیمیشن در حقیقت برداشتی از نمایشنامهی «هملت» شکسپیر است. این محبوبیت خود به خوبی توضیح میدهد که چرا شیر شاه در فهرست بهترین فیلمهای جهان قرار گرفته است.
موفاسا پدر سیمبا و شیر پادشاه جنگل است. موفاسا به دست برادرش به قتل میرسد و عموی سیمبا میخواهد او را هم بکشد. اما سیمبا فرار میکند و به دل جنگل میرود و در آنجا دوستان خوبی پیدا میکند که به کمک آنها برای تاج و تختش میجنگد.
۶۵. گاو خشمگین
- عنوان اصلی: Raging Bull
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: رابرت دنیرو، جو پشی
- امتیاز متاکریتیک: ۸۹ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۰
دیالوگ معروف: اگه ببری بردی و اگه ببازی هنوزم برندهای.
اسکورسیزی برای نشان دادن خون در صحنهی بوکس از شکلات استفاده کرد چون در نمای سیاه و سفید فیلم جذابتر به نظر میرسید. همین میتواند توضیح دهد که چطور دنیرو برای بازی در این فیلم ۷۰ پوند وزن اضافه کرد.
این درام بیوگرافیک ورزشی داستان جیک لاموتاست که خشونت و اخلاق تندش باعث شد داخل رینگ در صدر قرار بگیرد اما زندگیش را خارج از آن نابود کند.
این فیلم برندهی دو جایزهی اسکار شد.
۶۴. مری پاپینز
- عنوان اصلی: Mary Poppins
- کارگردان: رابرت استیونسن
- بازیگران: جولی اندروز، دیک ون دایک
- امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۴
تازه وارد قرن بیستم شدهایم. جورج بنکس که در بانک کار میکند وقتی به خانه میآید متوجه میشود که پرستار بچهها آنها را ترک کرده است. این چهارمین باری است که پرستار این بچهها از خانه فرار میکند. آنها دنبال یک پرستار جدید میگردند که مری پاپینز سر و کلهاش پیدا میشود. او یک پرستار جادویی است که به دو کودک کمک میکند بدخلقیهایشان را کنار بگذارند و به پدرشان نزدیک شوند.
فیلم برندهی ۵ جایزهی اسکار شد. جولی اندروز بازی در نقش مری پاپینز را قبول کرد چون بازی در فیلم «بانوی زیبای من» را به آدری هپبورن باخته بود.
۶۳. روز موش خرما
- عنوان اصلی: Groundhog Day
- کارگردان: هارولد رامیس
- بازیگران: بیل موری، اندی مکداول
- امتیاز متاکریتیک: ۷۲ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۳
فیل کانرز گزارشگر آب و هوا در تلویزیون به همراه تهیهکنندهی برنامهاش ریتا هانسون و لری فیلمبردارش برای پوشش مراسم سالانهی روز موش خرما سفر میکنند.
فیل قرار است به زودی سراغ شغل جدیدی برود. او گزارشگر بداخلاقی است که وقتی مجبور میشود یک شب بیشتر در روستا اقامت کند اعصابش به هم میریزد.
اوضاع وقتی بدتر میشود که فردا صبح که بیدار میشود متوجه میشود در روز موش خرما گیر افتاده و دائم همان چرخهی زمانی تکرار میشود.
منتقدان معتقدند بود که در اندازههای کوچک خودش این فیلمی دوستداشتنی و دلنشین است.
۶۲. شمال از شمال غربی
- عنوان اصلی: North by Northwest
- کارگردان: آلفرد هیچکاک
- بازیگران: کری گرانت، اوا مری سنت
- امتیاز متاکریتیک: ۹۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۵۹
دربارهی اسم این فیلم بحثهای زیادی پیش آمد. برخی میگفتند اشاره به محلی است که نقطهی عطف فیلم در آن اتفاق میافتد. برخی دیگر به «هملت» شکسپیر اشاره میکردند. جایی که میگوید: «جنون من فقط هنگامی رخ میدهد که باد از شمال و شمال غربی میوزد». علاوه بر همهی اینها، در سکانس فرودگاه، کری گرانت با هواپیمای شرکت مشهور شمال غربی در آمریکا به سمت شمال میرود.
چیزی که باعث میشود اسم فیلم اهمیت پیدا کند این است که خود هیچکاک در گفتوگویی اظهار داشته بود نام این فیلم نکتهی اساسی برای درک و برداشت آن است.
سال ۱۹۵۸ دو نفر در یک هتل میشنوند که پیشخدمت جورج کاپلان را صدا میکند. همان موقع راجر تورنهیل مدیر تبلیغاتی یک شرکت با پیشخدمت حرف میزند و قاتلها تصور میکنند که کاپلان اوست. درنتیجه او را میدزدند و ماجراها آغاز میشود.
۶۱. داستان وست ساید
- عنوان اصلی: West Side Story
- کارگردان: رابرت وایز، جروم رابینز
- بازیگران: ناتالی وود، ریتا مورنو
- امتیاز متاکریتیک: ۸۶ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۱
فیلمی که نامزد ۱۱ جایزه و برندهی ۱۰ جایزهی اسکار شد.
فیلم داستان دو جوان از دو گروه رقیب نیویورکی است که عاشق یکدیگر میشوند اما تنش بین دوستان عزیز آنها منجر به یک تراژدی میشود. احتمالا همه متوجه شدید که نمایشنامهی «رومئو و ژولیت» ویلیام شکسپیر الهامبخش ساخته شدن این فیلم بوده است.
فیلم در زمان اکران خودش تبدیل به پرفروشترین فیلم سال شد. اقتباس جدیدی از این فیلم توسط استیون اسپیلبرگ ساخته شده است که سال ۲۰۲۱ روی پردهی سینماها خواهد رفت.
۶۰. سرنوشت شگفتانگیز املی پولن
- عنوان اصلی: Amelie
- کارگردان: ژان پیر ژونه
- بازیگران: اودری توتو
- امتیاز متاکریتیک: ۶۹ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۱
این تنها فیلم فرانسوی است که توانسته به فهرست ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینمای جهان راه پیدا کند و البته فیلم متناقض عجیبی است؛ عامهپسندترین فیلم منتقدپسند فرانسوی که میتوانید نام ببرید.
اگر این فیلم به فهرست بهترین فیلمهای جهان راه پیدا کرده به لطف رای دهندگانی بوده که بیشترشان زیر ۳۰ سال سن داشتهاند.
داستان یک دختر معصوم و سادهدل در پاریس که نسبت به عدالت و زندگی نگاه ویژهی خودش را دارد. او تصمیم میگیرد به آدمهای دوروبرش جوری که خودش میتواند کمک کند و اینطوری است که عشق هم سر راهش قرار میگیرد.
۵۹. تلما و لوئیز
- عنوان اصلی: Thelma & Louise
- کارگردان: ریدلی اسکات
- بازیگران: سوزان ساراندون، جینا دیویس
- امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۱
دیالوگ معروف: در آینده وقتی زنی اینجوری گریه کنه یعنی هیچ چیز بامزه و سرگرمکنندهای در زندگیش نیست.
ریدلی اسکات گفته بود ایدهی ساختن این فیلم اینطوری به سرش زد که چه میشد یک فیلم با دو کابوی داشته باشد که به جای مردها، زنان نقش کابویها را در آن ایفا کنند.
این فیلم نه تنها یکی از مهمترین فیلمهای جادهای تاریخ سینما که یک فیلم فمینیستی مهم و از بهترین فیلمهای جهان در میان آثار جادهای است. فیلمی که در زمان خودش آنقدر پیشرو بود که به گفتهی کارگردانش خیلیها آن را تهدیدی برای خودشان و جامعه به حساب میآوردند.
داستان دو زن که دوستان خوب یکدیگر هستند و دست به یک ماجراجویی جادهای میزنند. آنها مرتکب جرایمی میشوند و تحت تعقیب پلیس قرار میگیرند.
۵۸. سانست بلوار
- عنوان اصلی: Sunset Boulevard
- کارگردان: بیلی وایلدر
- بازیگران: گلوریا سوانسون، ویلیام هولدن
- امتیاز متاکریتیک: –
- سال ساخت: ۱۹۵۰
دیالوگ معروف: من هنوز هم بزرگ هستم. این فیلمها هستن که کوچیک شدن.
باز هم فیلم دیگری دربارهی صنعت سینما که یک بار دیگر نشان میدهد چطور ناطق شدن سینما منجر به حذف خیلی از ستارههای بزرگ دوران صامت شد.
کارگردانان، تدوینگران و فیلمنامهنویسان عاشق این فیلم هستند. بقیهی کسانی که به فیلم رای ندادند هنوز نمیتوانند با این موضوع کنار بیایند که یک مرد مرده داستان فیلم را روایت میکند.
فیلم داستان فیلمنامهنویسی است که با یک ستارهی بزرگ سینما که مدتهاست از دوران اوجش فاصله گرفته وارد رابطه میشود.
این فیلم نامزد دریافت ۱۱ جایزهی اسکار شد.
۵۷. شوالیه تاریکی
- عنوان اصلی: The Dark Knight
- کارگردان: کریستوفر نولان
- بازیگران: هیث لجر، کریستین بیل
- امتیاز متاکریتیک: ۸۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۸
دیالوگ معروف: وقتی اوضاع خراب میشه همین مردم متمدن حاضرن همدیگه رو بخورن.
طبعا همه این فیلم را با بازی هیث لجر به یاد میآورند که نقش جوکر را آنقدر جدی گرفت که خیلیها معتقدند مرگش به مدت کوتاهی بعد از بازی در نقش جوکر به دلیل استحالهاش در نقش این کاراکتر پوچ بود. اهمیت شوالیه تاریکی که باعث شده بین بهترین فیلمهای جهان قرار بگیرد در کیفیت خاصش میان آثار ابرقهرمانی است.
«شوالیه تاریکی» فیلم جوکر است که در شهر آشوب و ویرانی به پا میکند و حالا بتمن باید بپذیرد که با یکی از دشوارترین نبردهای فیزیکی و ذهنیش روبهرو شود.
۵۶. درخشش ابدی ذهن بیآلایش
- عنوان: Eternal Sunshine of the Spotless Mind
- کارگردان: میشل گوندری
- بازیگران: کیت وینسلت، جیم کری
- امتیاز متاکریتیک: ۸۹ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۲۰۰۴
فیلم کمک کرد تا بعد از مدتها کارنامهی کیت وینسلت احیا شود و نشان داد که او از پس بازی در کمدیهای طعنهآمیز هم برمیآید. خودش گفته بود که فیلم او را از فیلمهای تاریخی انگلیسی وسط بازار آمریکا پرتاب کرد.
داستان زن و مردی که بعد از رابطهی عاطفی که با هم داشتند تصمیم میگیرند خاطراتشان را به تمامی پاک کنند.
فیلمنامهی چارلی کافمن مثل همیشه هوشمندانه و تخیل برانگیز است و برداشت کارگردانی گوندری هم نشان میدهد که خوب فیلمنامه را درک کرده است.
۵۵. راننده تاکسی
- عنوان اصلی: Taxi Driver
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: رابرت دنیرو، جودی فاستر
- امتیاز متاکریتیک: ۹۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۶
دیالوگ معروف: تنهایی همهی عمر با من بوده، همه جا. توی بارها، ماشینها، پیادهروها، مغازهها، همه جا. راه فراری نیست. من مرد تنهای خدا هستم.
پل شریدر فیلمنامهنویس اسکاری فیلم «راننده تاکسی» از خاطرات آرتور بریمر که به جورج والاس شلیک کرده بود الهام گرفت. اسکورسیزی دلش میخواست موسیقی متن فیلم را برنارد هرمان که فیلم «روانی» هیچکاک را کار کرده بود بسازد ولی او گفت برای فیلمهایی که در ماشین میگذرند موسیقی نمیسازد.
فیلم داستان یک کهنهسرباز است که در خیابانهای نیویورک به عنوان راننده تاکسی کار میکند. او به لحاظ ذهنی از دیدن فساد نیویورک دچار پریشانی اعصاب میشود و میخواهد خودش خیابانها را پاک کند.
۵۴. بوچ کسیدی و ساندنس کید
- عنوان اصلی: Butch Cassidy and the Sundance Kid
- کارگردان: جورج روی هیل
- بازیگران: پل نیومن، رابرت ردفورد، کاترین راس
- امتیاز متاکریتیک: ۶۶ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۹
دیالوگ معروف: کید دفعهی دیگه وقتی گفتم یه جایی بریم شبیه بولیوی، بیا یه جایی بریم شبیه بولیوی.
بوچ و ساندنس سردستهی یک گروه از دزدان هستند. بعد از یک دزدی ناموفق از قطار آنها از دست پلیس و یک جایزهبگیر به نام وودکاک فرار میکنند. پول حسابی از دزدیهایشان به جیب میزنند اما در نهایت دلشان برای هیجان کار تنگ میشود و سر همین هیجان زندگیشان را قمار میکنند.
خیلی سخت است در خلاصهی داستان حتی طرح فیلمنامهی پر از جزییات و طنازی ویلیام گلدمن را روایت کرد. این یک وسترن بامزه، هیجانانگیز و دوستداشتنی است و یکی از آن فیلمهایی که عشق سینماها عاشقش هستند.
۵۳. ویل هانتینگ خوب
- عنوان اصلی: Good Will Hunting
- کارگردان: گاس ون سنت
- بازیگران: مت دیمون، رابین ویلیامز، بن افلک
- امتیاز متاکریتیک: ۷۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۷
سندی محکم بر این که بن افلک بیشتر از آن که بازیگر باشد نویسندهی خوبی است. فیلمنامهی «ویل هانتینگ خوب» نوشتهی مشترک بن افلک و مت دیمون است که از کودکی با هم رفیق بودند.
داستان سرایدار دانشکدهی ام.آی.تی که در حقیقت یک جوان نابغه است و روزی مسالهای را که استاد ریاضی روی تخته نوشته حل میکند. استاد به این جوان و سرنوشتش علاقهمند میشود.
نکتهی جالب اینکه پایان تلخ و شیرین فیلم پیشنهاد ترنس مالیک بوده است.
۵۲. همه چیز درباره ایو
- عنوان اصلی: All About Eve
- کارگردان: جوزف ال.منکیهویچ
- بازیگران: بتی دیویس، آن بکستر، جورج ساندرز
- امتیاز متاکریتیک: ۹۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۵
فیلم نامزد ۱۴ جایزهی اسکار شد و ۴۷ سال طول کشید تا رکوردش توسط «تایتانیک» شکسته شود.
یک ستارهی مغرور و مشهور برادوی به نام مارگو چنینگ با بازیگری به شدت بااستعداد و جوان به نام ایو آشنا میشود. ایو از آنهایی است که میتواند خودش را در دل همه جا کند و کمکم به مارگو بسیار نزدیک میشود. علیرغم برخی هشدارها مارگو به ایو کاملا اعتماد میکند اما ایو نقشهای او را از دستش میرباید.
فیلمی طعنهآمیز دربارهی طبقهی اشراف جامعهی نمایش که با بازی درخشان بتی دیویس و آن بکستر تبدیل به فیلمی جذاب برای مخاطب میشود.
۵۱. لبوفسکی بزرگ
- عنوان اصلی: The Big Lebowski
- کارگردان: جوئل و اتان کوئن
- بازیگران: جف بریجز، جان گودمن
- امتیاز متاکریتیک: ۷۱ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۸
فامیلی جف که به دود (یارو) هم مشهور است لبوفسکی است. او را با میلیونری به همین نام اشتباه میگیرند. جف بیکار و مجرد است و وقتش را با بولینگ میگذراند. تلفیق یک داستان جنایی با طرح داستانی اشتباه گرفتن دو کاراکتر با یکدیگر که حتی شکسپیر هم در درامهایش به آن علاقهی زیادی نشان میداد.
ساوندترک فیلم یکی از عوامل مهم موفقیتش است به علاوهی بازی یلخی جف بریجز در نقش دود. لبوفسکی بزرگ یکی از دو فیلم برادران کوئن در فهرست بهترین فیلمهای جهان است.
۵۰. پارک ژوراسیک
- عنوان اصلی: Jurassic Park
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: سام نیل، لارا درن
- امتیاز متاکریتیک: ۶۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۳
چهار کمپانی سر رمان دایناسوری مایکل کریچون شرط بسته بودند: برادران وارنر میخواستند آن را با تیم برتون بسازند، فاکس دنبال جو دانته بود، کلمبیا ریچارد دانر را در نظر داشت اما درنهایت برندهی این بازی یونیورسال و اسپیلبرگ بودند.
جان هاموند صنعتگری است که یک پارک تفریحی با تم دایناسور میسازد. در این پارک دایناسورها شبیهسازی شدهاند و بر اثر یک اشتباه در یکی از بازدیدها دایناسورها آزاد میشوند.
فیلم آنقدر در گیشه موفق بود که دنبالههایی بر آن ساخته شد. فیلم به لحاظ جلوههای ویژه و صحنههای اکشن هم بسیار موفق بود.
۴۹. پنجرهی عقبی
- عنوان اصلی: Rear Window
- کارگردان: آلفرد هیچکاک
- بازیگران: جیمز استوارت، گریس کلی
- امتیاز متاکریتیک: ۱۰۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۵۴
اگر به دنبال حاشیهها هستید این تنها فیلمی است که گریس کلی در آن سیگار میکشد.
یکی از شاهکارهای هیچکاک دربارهی مرد عکاسی که پایش شکسته و مجبور است فعلا در خانه سر کند. او با دوربین خانهی همسایه را دید میزند و متوجه میشود که آنها مرتکب یک جنایت شدهاند.
فیلمی پرتنش، پر تعلیق و هیجانانگیز. هیچکاک کارگردانی است که ساختار فیلمش را جوری میسازد که تا لحظهی آخر تماشاگرش را درگیر نگه دارد. فیلمی است که ارزش آن حتی بیشتر از پنج ستاره است.
۴۸. مظنونین همیشگی
- عنوان اصلی: The Usual Suspects
- کارگردان: برایان سینگر
- بازیگران: کوین اسپیسی، استیفن بالدوین، کوین پولاک
- امتیاز متاکریتیک: ۷۷ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۵
«کایزر شوسه کیست؟» این سوالی است که تابستان سال ۱۹۹۵ همه از یکدیگر میپرسیدند. فیلم با بودجهی ۶ میلیون دلاری ساخته شد و برای کریستوف مککوآری و کوین اسپیسی اسکار به ارمغان آورد.
داستان فیلم با فلاشبکهای متعدد روایت میشود. ۵ خلافکار حرفهای یک گروه را با یکدیگر تشکیل میدهند. جنایتهای آنها توسط فردی به نام کایزر شوسه طراحی میشود. در یک سانحه فقط یکی از آنها نجات پیدا میکند و حالا پلیس از او میخواهد داستان را تعریف کند و بگوید کایزر شوسه کیست.
۴۷. بعضیا داغشو دوست دارن
- عنوان اصلی: Some Like It Hot
- کارگردان: بیلی وایلدر
- بازیگران: جک لمون، تونی کرتیس، مرلین مونرو
- امتیاز متاکریتیک: ۹۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۵۹
در دوران ممنوعیتها در آمریکا در دههی بیست، جو و جری دو موزیسین جاز شاهد یک قتل توسط یک گروه گنگستری هستند و حالا جانشان در خطر است.
آنها با یک گروه موسیقی زنان برخورد میکنند و لباس زنانه میپوشند و به گروه میپیوندند و به شهر دیگری میروند در حالی که هم گروه گنگستری در تعقیبشان است و هم اتفاقی سخت افتاده؛ یکی از آنها عاشق شوگر خوانندهی گروه شده و یکی از مردان مقیم هتل هم عاشق آن یکی شده است.
۴۶. نجات سرباز رایان
- عنوان اصلی: Saving Private Ryan
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: تام هنکس، مت دیمون
- امتیاز متاکریتیک: ۹۱ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۸
سکانس ابتدایی ساحل اوماها جایی که دل و رودهی سربازان در حمله بیرون میریزد فوقالعاده است.
در خلال جنگ جهانی در نبرد نورماندی بسیاری از سربازان آمریکایی کشته میشوند. از ۴ پسر خانوادهی رایان سه پسرشان در یک نبرد کشته میشوند و یکی از کاپیتانهای ارتش آمریکا ماموریت پیدا میکند که دوباره به جبهه برود و پسر چهارم را به خانه برگرداند.
این یکی از بهترین فیلمهای تاریخ در ژانر جنگی است که با سکانسهای نبرد رئالیستی و بازیهای درخشان بازیگران.
۴۵. تایتانیک
- عنوان اصلی: Titanic
- کارگردان: جیمز کامرون
- بازیگران: لئوناردو دیکاپریو، کیت وینسلت
- امتیاز متاکریتیک: ۷۵ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۷
فیلم دومین اثر پرفروش تاریخ سینما بعد از «آواتار» است. مشهورترین عاشقانهی نمادین دههی نود.
داستان کشتی بزرگ تایتانیک که در آن یک واقعهی عاشقانهی تراژیک رخ میدهد. پسری از طبقهی فقیر که در قسمتهای زیرین کشتی سکونت دارد عاشق دختری از طبقهی اشراف میشود که قرار است با مرد ثروتمندی ازدواج کند که دوستش ندارد.
۴۴. ماتریکس
- عنوان اصلی: The Matrix
- کارگردان: واچوفسکیها
- بازیگران: کیانو ریوز، لارنس فیشبرن
- امتیاز متاکریتیک: ۷۳ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۹
زندانی از واقعیت مجازی. برنامههای کامپیوتری درککننده و دستخوش احساسات. تواناییهایی که قابل دانلود کردن هستند. عجیب نیست که این اولین فیلمی است که نسخهی دیویدی آن یک میلیون کپی فروخت.
داستان هکرهای کامپیوتری که از شورشیان مرموزی دربارهی طبیعت واقعیتشان و نقششان در جنگ علیه کنترلکنندهها چیزهایی یاد میگیرند.
۴۳. داستان اسباب بازی
- عنوان اصلی: Toy Story
- کارگردان: جان لسهتر
- صداپیشگان: تام هنکس، تیم آلن
- امتیاز متاکریتیک: ۹۵ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۵
دیالوگ معروف: به سوی بینهایت و فراتر از آن!
هر قاب گرافیک کامپیوتری این انیمیشن بین ۴ تا ۱۳ ساعت زمان برد تا خروجیاش گرفته شود. تقریبا به اندازهای که آخرین آپدیت آیفون زمان میبرد!
داستان اسباب بازیهای پسربچهای به نام اندی که وقتی انسانها دوروبرشان نباشند جان میگیرند.
وودی عروسک کابوی محبوب اندی است تا این که اندی برای تولدش یک عروسک آدم فضایی به نام باز هدیه میگیرد که تبدیل به عروسک محبوبش میشود. وودی به باز حسادت میکند اما اتفاقهایی باعث میشود که تبدیل به دوستان خوب یکدیگر شوند.
۴۲. بیگانه
- عنوان اصلی: Alien
- کارگردان: ریدلی اسکات
- بازیگران: سیگورنی ویور، جان هرت
- امتیاز متاکریتیک: 89 از ۱۰۰
- سال ساخت: 1979
وقتی مشغول فیلمبرداری مشهورترین سکانس فیلم بودند، همان سکانسی که بیگانه از داخل سینهی هرت منفجر میشود، کارگردان به بازیگران نگفته بود که چه اتفاقی قرار است بیفتد؛ در نتیجه وحشتی که روی صورتشان میبینید کاملا طبیعی است.
یک سفینهی فضایی تجاری با پیام کمکی از طرف سیارهای نزدیک به زمین مواجه میشود. سفینه افراد را که بهصورت خودکار منجمد شدهاند از حالت انجماد خارج میکند تا به درخواست بیگانگان پاسخ دهند. در شرایطی که افراد سفینه فکر میکنند به زمین رسیدهاند.
۴۱. روانی
- عنوان اصلی: Psycho
- کارگردان: آلفرد هیچکاک
- بازیگران: آنتونی پرکینز، جانت لی
- امتیاز متاکریتیک: ۹۷ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۰
تریلر هیچکاک دربارهی یک قاتل سریالی شوکهکننده بود اما نه فقط به خاطر آن سکانس معروف دوش حمام. از خیلی جهات این فیلم یک اتفاق بود.
داستان یک منشی که مقداری پول از شرکتشان میدزدد و در حین فرار به یک متل میرود. منشی مفقود میشود و خواهرش به دنبال او به آن متل میرود و با صاحب عجیب و غریب آن نورمن بیتس و مادرش آشنا میشود. پسر جوان کاملا تحت سلطهی مادرش قرار دارد.
از دههی هشتاد به این طرف یونیورسال چندین بازسازی و دنباله برای فیلم «روانی» هیچکاک در قالب فیلم و سریال ساخته است.
۴۰. باشگاه مشتزنی
- عنوان اصلی: Fight Club
- کارگردان: دیوید فینچر
- بازیگران: ادوارد نورتون، برد پیت
- امتیاز متاکریتیک: ۶۶ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۹
دیالوگ معروف: به باشگاه مشتزنی خوش اومدین. اولین قانون باشگاه مشتزنی اینه که اصلا دربارهی باشگاه مشت زنی حرفی نزنین. دومین قانون باشگاه مشت زنی اینه که اصلا اصلا دربارهی باشگاه مشت زنی حرفی نزنین.
داستان یک کارمند بیخواب و شیطان وجودش که یک باشگاه زیرزمینی را شکل میدهند. باشگاهی که تبدیل به چیزی فراتر از آنی میشود که انتظارش را داشتند.
اولینبار که فیلم در جشنوارهی ونیز به نمایش درآمد بین منتقدان بحثهای زیادی بر سر آن درگرفت. تعداد کسانی که عاشق فیلم شدند و کسانی که از آن متنفر بودند تقریبا برابر بود. بعضیها هم نگران بودند که فیلم رفتارهای مجرمانه را شدت بدهد.
۳۹. درخشش
- عنوان اصلی: The Shining
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: جک نیکلسون، دنی لوید
- امتیاز متاکریتیک: ۶۶ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۰
یک فیلم وحشت روانشناختی که اقتباسی از داستانی به همین نام نوشتهی استیفن کینگ است.
داستان مرد نویسندهای که به همراه خانوادهاش به عنوان سرایدار یک هتل استخدام میشود تا در آرامش هتل داستانش را بنویسد. برف باعث میشود راههای ارتباطی به سمت هتل بسته شود. مرد نویسنده دچار فروپاشی روانی میشود و همه چیز او را به سمت خشونت سوق میدهد.
۳۸. وقتی هری سالی را دید
- عنوان اصلی: When Harry Met Sally
- کارگردان: راب راینر
- بازیگران: مگ رایان، بیلی کریستال
- امتیاز متاکریتیک: ۷۶ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۹
دیالوگ معروف: من امشب اینجا اومدم چون وقتی متوجه میشی میخوای بقیهی عمرت رو با یه نفر بگذرونی، دلت میخواد بقیهی عمرت هر چه زودتر شروع بشه.
صحبت از این کمدی-رومانتیک راب راینر که میشود قبل از هر چیزی باید به بازیهای فوقالعادهاش اشاره کرد.
بامزه اینکه منابع سر صحنه میگویند که رایان و کریستال از همدیگر متنفر بودند. اگر چه بعدها کریستال این را تکذیب کرد و گفت آنها رابطهی کاری فوقالعادهای داشتهاند.
هری و سالی سالها همدیگر را میشناختند و دوستان خوبی بودند اما همیشه میترسیدند اگر با هم وارد رابطهی عاطفی شوند دوستیشان خراب شود. این داستان فیلم است.
۳۷. دکتر استرنجلاو
- عنوان اصلی: Dr. Strangelove
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: پیتر سلرز، جورج سی.اسکات، استرلینگ هیدن
- امتیاز متاکریتیک: ۹۷ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۴
دیالوگ معروف: آقایون اینجا نمیتونین دعوا کنین! اینجا اتاق جنگه.
پیتر سلرز اولین بازیگری بود که برای ایفای نقش سه کاراکتر نامزد یک جایزهی اسکار شد.
یک ژنرال روانپریش ارتش که رئیس پایگاه هوایی آمریکاست میخواهد جنگ هستهای علیه شوروی به راه بیندازد. وقتی سیاستمداران و رئیس جمهور آمریکا از این ماجرا آگاه میشوند در اتاق فرماندهی جنگ جمع میشوند تا فکری به حال این موقعیت کنند.
پایانبندی فیلم «دکتر استرنجلاو» یکی از بهترین پایانبندیهای تاریخ سینما به شمار میرود.
۳۶. مرخصی فریس بولر
- عنوان اصلی: Ferris Bueller’s Day Off
- کارگردان: جان هیوز
- بازیگران: آلن راک، ماتیو برودریک
- امتیاز متاکریتیک: ۶۱ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۶
دیالوگ معروف: زندگی خیلی سریع میگذره. انقدر که اگه هر از چندگاهی متوقف نشی و تماشاش نکنی، از دستش میدی.
هیوز با این فیلم از طریق اسامی روی ماشینهای کاراکترها به فیلمهای اولیهی خودش ادای دین میکند.
داستان فریس که دانشآموز باهوش دبیرستان است و تصمیم میگیرد یک روز را به مدرسه نرود و به نظر مدیر و ناظم مدرسه اهمیتی ندهد.
راجر ایبرت گفته بود این یکی از معصومانهترین فیلمهایی است که در طول سالهای ساخته شده است. فیلم اما مخالفانی هم داشت. مثلا منتقد والاستریت ژورنال به فیلم صفر داده بود و معتقد بود یکی از بیمزهترین فیلمهای تاریخ سینماست.
۳۵. پرتقال کوکی
- عنوان اصلی: A Clockwork Orange
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: مالکوم مکداول، مایکل بیتس
- امتیاز متاکریتیک: ۸۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۱
این فیلمی است که از همان سکانس آغازین به خاطر خشونتش باعث مجادلههای زیادی در سینما شد. کوبریک آنقدر از مقلدان جنایت فیلم در انگلستان ترسید که تقاضا کرد فیلم را از پردهی سینماهای انگلیس پایین بکشند.
فیلم در زمان آینده اتفاق میافتد. سردستهی سادیستیک یک گروه زندانی میشود. بعد از دو سال او داوطلب یک سری آزمایش میشود که قرار است برای بازپروری جنایتکاران انجام شود و طی آن برای متهمان که به صندلی بسته شدهاند فیلمهای خشن پخش میشود و مورد دارودرمانی هم قرار میگیرند.
۳۴. زیبایی آمریکایی
- عنوان اصلی: American Beauty
- کارگردان: سام مندس
- بازیگران: کوین اسپیسی، آنت بنینگ
- امتیاز متاکریتیک: ۸۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۹
ادای دینی به فیلم «لولیتا» و کاراکتر هامبرت لرنز. بازیگرانی چون کوین کاستنر و جان تراولتا جزو پیشنهادهای بازی در نقشی بودند که در نهایت به کوین اسپیسی رسید.
پدری که بحران میانسالی را میگذراند درگیر رابطهی عاطفی با یکی از دوستان دخترش میشود.
فیلم برندهی ۵ جایزهی اسکار شد و بازی اسپیسی که هوشش در صدا و چشمهایش پیداست با تحسین فوقالعادهای روبهرو شد. فیلمی که دردآور و گاهی به طرز کنایهآمیزی شوخطبعانه میشود.
۳۳. فارگو
- عنوان اصلی: Fargo
- کارگردان: جوئل و اتان کوئن
- بازیگران: ویلیام اچ.میسی، فرانسیس مکدورمند
- امتیاز متاکریتیک: ۸۵ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۶
این یکی از ۴ فیلم فهرست ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینمای جهان است که آنقدر موفق بوده که از روی آن سریال تلویزیونی هم ساخته شده است. بقیهی سریالهای اقتباسی از روی فیلمهای این فهرست عبارتند از: «بانی و کلاید»، «هانیبال» و «بیتس متل».
زمستان سال ۱۹۸۷ یک فروشندهی اتومبیل دچار مشکلات مالی میشود. او با دو مجرم سابقهدار آشنا میشود و قرار میگذارند که همسرش را به گروگان بگیرند. اما کنترل اوضاع از دستشان خارج میشود و یک پلیس را به قتل میرسانند. مارج افسر پلیسی که حامله است، مسئول رسیدگی به پرونده میشود.
۳۲. امپراطوری ضربه میزند
- عنوان اصلی: The Empire Strikes Back
- کارگردان: اروین کرشنر
- بازیگران: مارک همیل، هریسون فورد، کری فیشر
- امتیاز متاکریتیک: ۸۲ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۰
اپیزود پنجم «جنگ ستارگان» در حقیقت یک تراژدی شکسپیری است. قهرمان فیلم دستش را از دست میدهد اما به جایش پدرش را پیدا میکند.
این دومین فیلم از فرنچایز بزرگترین فیلم علمی-تخیلی سینماست.
بعد از اینکه شورشیها روی سیارهی یخی به قدرت میرسند، لوک اسکایواکر توسط یودا تعلیم میبیند. در شرایطی که دوستانش توسط دارث ویدر مورد تعقیب قرار میگیرند.
۳۱. عروس شاهزاده
- عنوان اصلی: The Princess Bride
- کارگردان: راب راینر
- بازیگران: کری الوز، رابین رایت
- امتیاز متاکریتیک: ۷۷ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۷
کمتر کسی اقتباس راب راینر از رمان کمیک فانتزی ویلیام گلدمن را در سالنهای سینما دیده است. محبوبیت این فیلم به وقتی برمیگردد که دستگاههای ویدیو تبدیل به کالت شدند و بین سینمادوستان طرفداران زیادی پیدا کردند.
پسر جوانی در بستر بیماری در خانه است و پدربزرگش برایش داستان پسر کشاورزی را میخواند که تبدیل به دزد دریایی شد و برای رسیدن به عشق واقعیاش با مشکلات و دشمنان زیادی دست و پنجه نرم کرد.
۳۰. دیوانه از قفس پرید (پرواز بر فراز آشیانهی فاخته)
- عنوان اصلی: One Flew Over the Cuckoo’s Nest
- کارگردان: میلوش فورمن
- بازیگران: جک نیکلسون، لوئیس فلچر
- امتیاز متاکریتیک: ۸۳ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۵
کرک داگلاس بود که پیشنهاد داد کتاب «پرواز بر فراز آشیانهی فاخته» نوشتهی کن کیسی به فیلم تبدیل شود. اما خودش میدانست که برای بازی در نقش مکمورفی سنش زیادی بالاست. در نتیجه حقوق فیلم را به پسرش مایکل داگلاس داد که فیلم را تهیه کرد.
داستان مردی به نام مکمورفی که به جرم تعدی و برای بررسی وضعیت روانیاش به تیمارستان ایالتی فرستاده میشود. مک مورفی در تیمارستان با قوانین سفت و سخت پرستار راچد به مبارزه برمیخیزد و آنجا دوست سرخپوستی پیدا میکند که او را رئیس صدا میزند. مکمورفی زندانیان را به شورش تشویق میکند.
فیلم در ایران با نام «دیوانه از قفس پرید» شهرت دارد.
۲۹. بلید رانر
- عنوان اصلی: Blade Runner
- کارگردان: ریدلی اسکات
- بازیگران: هریسون فورد
- امتیاز متاکریتیک: ۸۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۲
دیالوگ معروف: زندگی کردن در ترس خودش تجربهایه، مگه نه؟ این تجربهی برده بودنه.
علیرغم این که استودیو اصلاحاتی در فیلم داد در نهایت «بلیدرانر» یکی از بهترین فیلمهای تاریخ میان آثار کارآگاهی علمی-تخیلی نوآر شد.
در دورهای قرار داریم که روباتهایی به اسم رپلیکانتها روی زمین قرار دارند. بلیدرانر باید ۴ رپلیکانتی را که سفینهای را دزدیدهاند تعقیب و معدوم کند. این ۴ رپلیکانت میخواستند به زمین برگردند و خالقشان را پیدا کنند.
داستان فیلم اقتباسی آزاد از کتاب «آیا آدم مصنوعیها خواب گوسفند برقی میبینند؟» نوشتهی فیلیپ کی. دیک است.
۲۸. فارغالتحصیل
- عنوان اصلی: The Graduate
- کارگردان: مایک نیکولز
- بازیگران: داستین هافمن، آن بنکرافت، کاترین راس
- امتیاز متاکریتیک: ۸۳ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۷
دبورا کر، جودی گارلند، لانا ترنر، ریتا هیورث، آوا گاردنر، اینگرید برگمن و دوریس دی همگی برای ایفای نقش خانم رابینسون در نظر گرفته شده بودند. نقشی که در نهایت به آن بنکرافت رسید.
بن تازه از دانشگاه فارغالتحصیل شده است و میخواهد آیندهاش را بسازد. اما خانم رابینسون او را اغوا میکند، در شرایطی که بن عاشق دختر خانم رابینسون است.
۲۷. کلوب صبحانه
- عنوان اصلی: The Breakfast Club
- کارگردان: جان هیوز
- بازیگران: امیلیو استوز، جاد نلسون
- امتیاز متاکریتیک: ۶۶ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۵۸
دیالوگ معروف: همهی ما عجیب و غریب هستیم فقط بعضیهامون بهتر میتونیم این موضوع رو مخفی کنیم.
یکی دیگر از فیلمهایی که نشان میدهد زنان و مردان با هم متفاوت هستند. فیلم کمدی جان هیوز نهمین فیلم محبوب بین زنان و هفتاد و پنجمین فیلم محبوب میان مردان بود.
داستان ۵ دانشآموز دبیرستانی که در یکی از جلسات تنبیهی بعد از مدرسه با هم آشنا میشوند. هر کدامشان اخلاقهای عجیب و غریبی دارند اما در نهایت متوجه میشوند وجه مشترکشان بیشتر از چیزی است که تصور میکردند.
۲۶. آواز در باران
- عنوان اصلی: Singin’ in the Rain
- کارگردان: جن کلی، استنلی دانن
- بازیگران: جن کلی، دبی رینولدز، دونالد اوکانر
- امتیاز متاکریتیک: ۹۹ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۵۲
دبی رینولدز یکبار گفته بود که بازی در این فیلم و بچهدار شدن سختترین کارهای زندگیاش بوده است. کلی سر صحنه شبیه یک حاکم ستمگر و ظالم بوده است.
این کمدی موزیکال رومانتیک داستان یک کمپانی فیلم صامت است که بازیگرانش در مسیر ساختن فیلمهای ناطق راه دشواری را طی میکنند.
این یکی از مشهورترین فیلمهای موزیکال تاریخ سینماست و البته فیلمی که به تاریخ سینما هم میپردازد.
۲۵. اشکها و لبخندها (آوای موسیقی)
- عنوان اصلی: The Sound of Music
- کارگردان: رابرت وایز
- بازیگران: جولی اندروز، کریستوفر پلامر، الئنور پارکر
- امتیاز متاکریتیک: ۶۳ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۵
برای ما ایرانیها فیلم «آوای موسیقی» با نام «اشکها و لبخندها» شهرت بیشتری دارد. جدا از اینکه فیلم بسیار دوستداشتنی است دوبلهی آن به زبان فارسی خودش اثر هنری محسوب میشود. فیلم شیرینی که روح را به پرواز درمیآورد.
در دوران جنگ سرد بیبیسی گزارش داد که میخواهد بعد از حملهی هستهای فیلم را به نمایش بگذارد تا اخلاقیات بازماندگان را بهبود بدهد.
فیلم دربارهی یک راهبهی جوان عاشق موسیقی است که مراقبت از فرزندان یک افسر اتریشی به نام کاپیتان فونتراپ را برعهده میگیرد. همزمان اتریش به آلمان برای جنگ جهانی دوم ملحق میشود اما کاپیتان فونتراپ نمیخواهد وارد جنگ با اروپا شود.
۲۴. آروارهها
- عنوان اصلی: Jaws
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: روی شیدر، رابرت شا
- امتیاز متاکریتیک: ۸۷ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۵
وقتی یک کوسهی وحشی امنیت ساحل را به خطر میاندازد کلانتر منطقه، یک بیولوژیست و یک دریانورد قدیمی باید با کمک هم این هیولا را به دام بیندازند.
این یک بلاک باستر تابستانی اریجینال و یکی از بهترین فیلمهای هالیوود است. در نتیجه شاید باورتان نشود که هزینهی تولید آن فقط ۹ میلیون دلار شد. فروش فیلم فقط در یک هفتهی اول ۹ میلیون دلار را برگرداند. اما راستش هنوز کوسه تقلبی به نظر میرسد.
۲۳. لورنس عربستان
- عنوان اصلی: Lawrence of Arabia
- کارگردان: دیوید لین
- بازیگران: پیتر اوتول، الک گینس، آنتونی کویین، عمر شریف
- امتیاز متاکریتیک: ۱۰۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۲
دیالوگ معروف: ممکنه بین دزدها شرافت وجود داشته باشه ولی بین سیاستمدارها نیست.
زمانی تخمین زده شد که اگر قرار بود امروز فیلمی در حد و اندازهی «لورنس عربستان» ساخته شود ۳۰۰ میلیون دلار هزینهی تولیدش میشد. با روشهای فیلمسازی هالیوودی احتمالا چند کاراکتر زن هم باید به فیلم اضافه میشد. در این فیلم ۲۲۷ دقیقهای حتی یک دیالوگ هم از دهان یک زن بیرون نمیآید.
فیلم دربارهی یک افسر انگلیسی است که برای متحد کردن قبایل عرب علیه ترکها در جنگ جهانی اول به صحرای داغ سفر میکند و به زودی یکی از آنها میشود.
۲۲. سکوت برهها
- عنوان اصلی: The Silence of the Lambs
- کارگردان: جاناتان دمی
- بازیگران: جودی فاستر، آنتونی هاپکینز
- امتیاز متاکریتیک: ۸۵ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۱
این تنها فیلم ترسناک تاریخ سینماست که موفق شده جایزهی بهترین فیلم اسکار را از آن خود کند و از این جهت قرارگرفتنش میان ۱۰۰ فیلم برتر جهان منصفانه به نظر میرسد. «سکوت برهها» علاوه بر این جایزهی بهترین کارگردانی، بهترین فیلمنامهی اقتباسی (فیلم اقتباسی از رمان توماس هریس به همین نام بود)، بهترین بازیگر زن و بهترین بازیگر مرد را هم برد.
آنتونی هاپکینز تنها ۲۵ دقیقه در فیلم حضور داشت. بعد از حضور کوتاه پیتر فینچ در «شبکه» این دومین جایزهی آکادمی برای بازیگر نقش اول بود که به بازیگری میرسید که در تمام فیلم حضور نداشته است.
میراث هانیبال لکتر بعدها در فیلمها و سریالهای دیگر ادامه پیدا کرد. پزشکی که آدمخوار بود!
۲۱. محله چینیها
- عنوان اصلی: Chinatown
- کارگردان: رومن پولانسکی
- بازیگران: جک نیکلسون، فی داناوی
- امتیاز متاکریتیک: ۹۲ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۴
این اولین فیلم از بین ۳ فیلمی است که نیکلسون به عنوان بازیگر در فهرست بهترین فیلمهای جهان دارد. البته رکورد او توسط رابرت دووال و رابرت دنیرو هر کدام با ۴ فیلم و مارلون براندو و هریسون فورد هر کدام با ۵ فیلم شکسته شد.
داستان کارآگاه خصوصی که برای پروندهای کوچک استخدام میشود اما خودش را در میانهی شبکهای از فساد و دروغ و جنایت پیدا میکند.
۲۰. چه زندگی شگفتانگیزی است
- عنوان اصلی: It’s a Wonderful Life
- کارگردان: فرانک کاپرا
- بازیگران: جیمز استوارت، دانا رید، لیونل بریمور
- امتیاز متاکریتیک: ۸۹ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۴۶
این محبوبترین فیلم کاپرا و البته محبوبترین فیلم جیمز استوارت است. اما وقتی اولین بار به نمایش درآمد تا این حد محبوب نبود. مثل کاراکتر اصلیاش جورج بیلی فرصت دوبارهای به فیلم داده شد و به لطف نمایش هر سالهاش در کریسمس تبدیل به فیلم کلاسیک تعطیلات شد.
فیلم داستان مرد خوش قلبی است که ورشکست میشود و نمیتواند به قولش به مردم عمل کند برای همین میخواهد خودکشی کند. اما خداوند فرشتهای به نام کلارنس را سراغش میفرستد تا نشان بدهد جهان بدون جورج بیلی تا چه حد غمگین خواهد بود.
۱۹. رفقای خوب
- عنوان اصلی: Goodfellas
- کارگردان: مارتین اسکورسیزی
- بازیگران: رابرت دنیرو، جو پشی، ری لیوتا
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۰
دیالوگ معروف: از وقتی یادم میاد همیشه میخواستم یه گنگستر باشم. برای من حتی بهتر از رئیس جمهور ایالات متحدهی آمریکا شدن بود. گنگستر بودن به این معنا بود که صاحب جهان هستی.
اولین فیلم مارتین اسکورسیزی در فهرست ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینمای جهان برای دوستداران سینما یادآور خیلی چیزهاست. مثل ترجیع بند حرفهای جو پشی که دائم در فیلم میگوید: «تو فکر میکنی من بامزهم؟»
اما از طرف دیگر فیلم رکورد به کار بردن کلمات ناشایست را دارد و حدود ۳۰۰ بار کلمهی FU** در آن استفاده میشود. البته اسکورسیزی بعدتر با ساختن فیلم «گرگ وال استریت» که ۵۲۹ بار از این کلمه استفاده کرده بود رکورد خودش را زد.
یک فیلم گنگستری که رابطهی یکی از سران مافیا را با همسر و با شریکش در سندیکای جنایتکاران به تصویر میکشد.
۱۸. آنی هال
- عنوان اصلی: Annie Hall
- کارگردان: وودی آلن
- بازیگران: وودی آلن، دایان کیتون
- امتیاز متاکریتیک: ۹۲ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۷
دیالوگ معروف: یه رابطه شبیه یه کوسه است اگر همیشه حرکت نکنه، میمیره و فکر میکنم رابطهی ما مثل یه کوسهی مرده است.
شاید بتوان گفت این یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینما است که دربارهی رابطهی زن و مرد ساخته شده.
آلوی سینگر یک کمدین عصبی نیویورکی است که سعی دارد بفهمد چرا یک سال پیش رابطهاش با آنی هال تمام شده، در حالی که به نظر میرسید آنها زوج مناسبی برای هم هستند.
علیرغم این که آلوی با هیچکدام از زنهای زندگیاش رابطهی خوبی نداشته به نظر میرسید که رابطهاش با آنی خوب پیش میرود. این دو نفر با همدیگر شوخی میکردند و آدمهای گذشتهی یکدیگر را دست میانداختند. آنی به آلوی میگوید که دوستش دارد و آلوی هم میگوید احساستش نسبت به آنی فراتر از عشق است.
سرانجام آنها تصمیم میگیرند اسبابکشی کرده و با هم زندگی کنند و تنشها از همین لحظه آغاز میشود.
۱۷. اینک آخرالزمان
- عنوان اصلی: Apocalypse Now
- کارگردان: فرانسیس فورد کوپولا
- بازیگران: مارتین شین، مارلون براندو، رابرت دووال
- امتیاز متاکریتیک: ۹۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۹
اینک آخرالزمان آنقدر مشهور و تحسینشده است که از قرارگرفتنش میان ۱۰۰ فیلم برتر جهان ابدا تعجب نکنیم. هاروی کایتل سر این فیلم اخراج شد. براندو در شرایطی سر صحنه آمد که وزن اضافه کرده بود و آمادگی نداشت. شین دچار حملهی قلبی شد و نزدیک بود بمیرد. و طوفانها خیلی از دکورها را خراب کردند. از چنین شرایط فاجعهباری فیلمی بهتر از این میشد ساخت؟
داستان یک افسر ارتش آمریکا در جنگ ویتنام که وظیفه پیدا میکند یک کلنل ارتش را ترور کند که در ویتنام مانده و عقلش را از دست داده و خودش را در جایگاه خدا میبیند.
۱۶. کشتن مرغ مقلد
- عنوان اصلی: To Kill a Mockingbird
- کارگردان: رابرت مولیگان
- بازیگران: گریگوری پک، رابرت دووال
- امتیاز متاکریتیک: ۸۸ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۲
دیالوگ معروف: تو هیچوقت کسی رو واقعا درک نمیکنی تا این که چیزها رو از نگاه اون ببینی. تا زمانی که زیر پوستش بری و به همراه اون قدم برداری.
اقتباسی از رمانی به همین نام نوشتهی هارپر لی، که بیش از نیم قرن از ساخته شدن آن میگذرد و هنوز هم یکی از بهترین فیلمهای تاریخ سینما دربارهی نمایش ماجرای تبعیض نژادی و وضعیت روستاهای آمریکا در دوران رکود بزرگ است.
داستان وکیلی که پدر دو بچه است و دفاع از یک مرد سیاهپوست را بر عهده میگیرد که به او اتهام قتل زدهاند.
۱۵. بربادرفته
- عنوان اصلی: Gone With the Wind
- کارگردان: ویکتور فلمینگ
- بازیگران: ویوین لی، کلارک گیبل، اولیویا دوهاویلاند
- امتیاز متاکریتیک: ۹۷ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۳۹
دیالوگ معروف: الان دربارهش فکر نمیکنم. اگه الان فکر کنم دیوونه میشم. فردا دربارهش فکر میکنم.
این فیلم نزدیک به ۴ ساعت است و هنوز هم طولانیترین فیلمی است که توانسته جایزهی اسکار بهترین فیلم را از آن خودش کند. به علاوه هتی مکدانیل بازیگر نقش مامی اولین بازیگر آفریقایی-آمریکایی بود که توانست اسکار ببرد.
جالب اینکه اولیویا دوهاویلاند، تنها بازیگر باقی مانده از این فیلم، اصلیترین کسی بود که در فیلم مرد.
فیلم داستان یک دختر جنوبی جذاب و مغرور به نام اسکارلت است که عاشق اشلی ویلکز میشود. اما اشلی با ملانی که از اقوامش است نامزد میکند و همزمان جنگ داخلی آمریکا هم آغاز میشود.
۱۴. فارست گامپ
- عنوان اصلی: Forrest Gump
- کارگردان: رابرت زمکیس
- بازیگران: تام هنکس، رابین رایت
- امتیاز متاکتریتیک: ۸۲ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۴
دیالوگ معروف: مامانم همیشه میگفت زندگی مثل یه جعبهی شکلاته. هیچوقت نمیدونی چی ازش نصیبت میشه.
از تصویر آن پری که در هوا معلق است تا محو کردن پاهای سینسی، جلوههای ویژهی کامپیوتری این فیلم مغزتان را منفجر میکند و باعث میشود «فارست گامپ» به عنوان بهترین فیلم اسکار در سالی که رقابت خیلی سخت بود در ذهنها حک شود. همان سال «رستگاری در شاوشنک» (شمارهی ۴ این فهرست) و «پالپ فیکشن» (شمارهی ۵ این فهرست) هم نامزد دریافت اسکار بهترین فیلم بودند.
در «فارست گامپ» تاریخ آمریکا از ریاست جمهوری کندی بگیرید تا جنگ ویتنام، از نگاه فارست که آدمی خوشقلب ولی به لحاظ ذهنی کند است روایت میشود.
۱۳. مهاجمان صندوق گمشده
- عنوان اصلی: Raiders of the Lost Ark
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: هریسون فورد، کارن آلن
- امتیاز متاکریتیک: ۸۵ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۱
این فیلم که جورج لوکاس و استیون اسپیلبرگ در تعطیلاتشان در هاوایی رویای آن را پروراندند تمایل لوکاس به ساخت یک سری فیلم به شیوهی قدیمی را بارور و اسپیلبرگ را تحریک کرد تا یک مدل جیمز باند جهانی بسازد. وقتی جف بریجز به بازی در نقش ایندیانا جونز جواب منفی داد، لوکاس به سمت هان سولوی خودش رفت.
ماجرای فیلم در سال ۱۹۳۶ اتفاق میافتد، وقتی ماموران اطلاعاتی و امنیتی بریتانیا به ایندیانا جونز که یک باستانشناس آمریکایی است ماموریتی پیشنهاد میدهند.
۱۲. بازگشت به آینده
- عنوان اصلی: Back to the Future
- کارگردان: رابرت زمکیس
- بازیگران: مایکل جی. فاکس، کریستوفر لوید، لئا تامپسون
- امتیاز متاکریتیک: ۸۷ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۵
فاکس مشغول فیلمبرداری سریال «پیوندهای خانوادگی» بود وقتی که رابرت زمکیس ستارهی ۲۴ سالهی تلویزیون را انتخاب کرد تا نقش مارتی مک فلای را به عنوان مسافر زمان بازی کند. او جایگزین اریک استولتز شد که چند سکانس را هم با او فیلمبرداری کرده بودند اما به این نتیجه رسیدند که انتخاب اشتباهی است.
فاکس شبها و روزها و آخر هفتهها کار فیلمبرداری را ادامه میداد که همین ثابت میکند چرا مارتی در بیشتر نماهای فیلم تا این حد تلخ و خشمگین است.
ماجرای یک دانشآموز ۱۷ سالهی دبیرستانی که به وسیلهی ماشینی که دوست صمیمیاش ساخته ۳۰ سال در زمان به عقب میرود.
۱۱. جنگ ستارگان
- عنوان اصلی: Star Wars
- کارگردان: جورج لوکاس
- بازیگران: هریسون فورد، کری فیشر، مارک همیل
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۷
«جنگ ستارگان» محور خیلی چیزهای سینماست؛ جلوههای ویژه، تحویل گرفته شدن در باکس آفیس، ساختار قصهگویی اسطورهای و تعداد زیادی نیروهای بیگانه.
اما مهمترین میراثش معاملهی لوکاس است که اجازهی ساخت دنبالهها روی فیلم را به فاکس داد. چیزی که آن موقع بیاهمیت به نظر میرسید ولی امروز میلیاردها دلار ارزش دارد.
۱۰. فهرست شیندلر
- عنوان اصلی: Schindler’s List
- بازیگران: لیام نیسون، رالف فاینس، بن کینگزلی
- امتیاز متاکریتیک: ۹۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۳
شوکهکنندهترین نکته دربارهی این درام سیاه و سفید احساسبرانگیز این نیست که به مهربانی کردن در دورهی هولوکاست میپردازد، بلکه این است که اسپیلبرگ این فیلم را تنها چند ماه بعد از محصول دیگری که سال ۱۹۹۳ در رابطه با دایناسورها ساخته بود یعنی «پارک ژوراسیک» ساخت.
برخلاف «پارک ژوراسیک» این فیلم توانست ۷ اسکار به خانه ببرد و تحسین منتقدان را برانگیزد. از سال ۱۹۶۰ و فیلم «آپارتمان» وایلدر تا «فهرست شیندلر» هیچ فیلم سیاه و سفیدی نتوانسته بود اسکار بهترین فیلم را به خانه ببرد. کاری که فیلم اسپیلبرگ انجام داد.
فیلم داستان یک کارخانهدار به نام اسکار شیندلر است که یهودیها را در کارخانهاش به کار میگیرد تا آنها را از کورههای آدمسوزی نجات بدهد.
۹. ۲۰۰۱: اودیسهی فضایی
- عنوان اصلی: ۲۰۰۱: A Space Odyssey
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: گری لاکوود، ویلیام سیلوستر
- امتیاز متاکریتیک: ۸۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۶۸
این اولین فیلم فضایی بود که فضای خارج از کرهی زمین و جلوههای ویژهی مربوط به آن را جدی گرفت. کوبریک آنقدر در مورد این مساله جدی بود که بعد از پایان فیلم دکور و صحنه را نابود کرد تا محلی برای فیلمبرداری آثار علمی-تخیلی نازل نشود.
فیلم «۲۰۰۱: اودیسهی فضایی» یکی از مشهورترین مچکاتهای تاریخ سینما را دارد. مچ کات اتصال یک تصویر به تصویر بعدی است بدون این که مخاطب متوجه کات بین آنها شود.
اگر چه سیستم عامل کامپیوترهای فیلم عمر ۵۰ ساله دارند اما مردم هنوز هم دوست دارند یکی از آنها را داشته باشند. اپلیکیشن HAL 9000 تقریبا ۲۵۰ هزار بار از آیتیونز دانلود شده است.
بعد از پیدا شدن یک سری چیزهای ناشناس در مدار ماه انسانها به کمک کامپیوتر HAL 9000 میخواهند منبع آنها را کشف کنند.
۸. ئی.تی. موجود فرازمینی
- عنوان اصلی: E.T. The Extra-Terrestrial
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- بازیگران: درو بریمور
- امتیاز متاکریتیک: ۹۱ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۸۲
یکی از بهترین فیلمهای هالیوود اولین فیلم اسپیلبرگ در این فهرست است ولی البته آخرینش نیست چون ۷ فیلم از او در فهرست ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینمای جهان قرار دارد. کاملا منطقی است که «ئی.تی.» محبوبترین فیلم اسپیلبرگ باشد چون فیلم در حقیقت نسخهی مخالف «جادوگر شهر اوز» است.
دربارهاش فکر کنید: یک موجود عجیب با طول سه فوت روی زمین فرود میآید و روی زمین با ۳ نفر از اهالی یک شهر و یک سگ دوست میشود که به او کمک میکنند با خانهاش خارج از زمین تماس بگیرد و در نهایت ئی.تی. کجا سوار سفینهاش میشود؟ بالای رنگین کمان.
اسپیلبرگ گفته بود: «هیچوقت به این ایده فکر نکرده بودم. برایتان مهم است اگر ایدهاش را از «جادوگر شهر اوز» دزدیده باشم؟»
۷. پدرخوانده: قسمت دوم
- عنوان اصلی: The Godfather Part 2
- کارگردان: فرانسیس فوردکوپولا
- بازیگران: آل پاچینو، رابرت دووال، رابرت دنیرو، دایان کیتون
- امتیاز متاکریتیک: ۹۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۴
دیالوگ مشهور: پدرم چیزهای زیادی اینجا توی این اتاق یادم داد. بهم یاد داد دوستهات رو به خودت نزدیک نگهدار و دشمنانت رو نزدیکتر.
بحثها بر سر این که کدام قسمت «پدرخوانده» فیلم بزرگتری است، اولی یا دومی، به محض این که قسمت دوم آن اکران شد به وجود آمد. قسمت اول در بیشتر نظرسنجیها رتبهی بهتری میآورد اما قسمت دوم هم طرفداران پر و پا قرصی دارد. یکی از آن فیلمهایی است که همهی عناصر سینما در آن یافت میشود. هم سرگرمکننده است و هم دربارهی آمریکا صحبت میکند.
در قسمت دوم شاهد کودکی دن ویتو کورلئونه هستیم و اینکه چطور مایکل جای خودش را در سندیکای مافیا تثبیت میکند.
۶. کازابلانکا
- عنوان اصلی: Casablanca
- کارگردان: مایکل کورتیز
- بازیگران: همفری بوگارت، اینگرید برگمن
- امتیاز متاکریتیک: ۱۰۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۴۲
دیالوگ معروف: اینجا یکی حواسش بهت هست بچه جون.
جای تعجب ندارد که قصهی عاشقانهی ریک و السا محبوب همهی دورانهاست و در میان صد فیلم برتر جهان قرار گرفته است.. برای آنهایی که در ۶۰ سالگیشان هستند این سومین فیلم محبوبشان محسوب میشد در حالی که برای ۲۰ سالهها سی و هفتمین فیلم بود.
علاوه بر این خیلی متعجب نشدیم که جمعیت آماری مردان و زنان نظرات متفاوتی داشتند. برای مردان سومین فیلم محبوب بود و برای زنان چهاردهمین. به نظر میرسد مردان داستانهای عاشقانهای را که نازیها هم وسط آن باشند بیشتر ترجیح میدهند.
«کازابلانکا» داستان زن و مردی است که مدتی پیش در پاریس عاشق هم میشوند. زن بدون خبر میرود و حالا پس از سالها به همراه همسرش در کازابلانکا سر و کلهاش پیدا میشود.
۵. پالپ فیکشن (داستانهای عامهپسند)
- عنوان اصلی: Pulp Fiction
- کارگردان: کوئنتین تارانتینو
- بازیگران: ساموئل ال.جکسون، جان تراولتا، اوما تورمن
- امتیاز متاکریتیک: ۹۴ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۴
دیالوگ معروف: اگه جوابهای من تو رو میترسونن پس بهتره دست از سر پرسیدن سوالهای ترسناک برداری.
کوئنتین تارانتینو همیشه دانشآموز سینما بوده و بعد از فیلم «سگهای انباری» گفته بود: «دومین فیلمی که کارگردان میسازد مهمتر از اولی است. باید فیلم دومم را درست از کار دربیاورم.»
تارانتینو فیلم دومش را درست از کار درآورد. در واقع شاید «پالپ فیکشن» را بتوان تاثیرگذارترین فیلم دههی نود نامید. فیلم الهامبخش خیلی از طرفداران تارانتینو شد. تهیهکنندهی تارانتینو میگوید: «ما فکر نمیکردیم داریم ریسک میکنیم. فکر میکردیم کار باحالی انجام میدهیم.»
فقط یکی از داستانکهای فیلم بر محور زندگی دو آدمکش میگذرد و در ۴ داستان شاهد خشونت و رستگاری هستیم.
۴. رستگاری در شاوشنک
- عنوان اصلی: The Shawshank Redemption
- کارگردان: فرانک دارابونت
- بازیگران: تیم رابینز، مورگان فریمن
- امتیاز متاکریتیک: ۸۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۹۴
دیالوگ معروف: یادت باشه رد، امید چیز خوبیه، شاید بشه گفت بهترین چیزهاست و چیزهای خوب هیچ وقت نمیمیرند.
از میان تمام اقتباسها از آثار استیفن کینگ که کم هم نیستند، چون او تنها نویسندهی زندهای است که بیش از همه از آثارش اقتباس شده، فقط این اثر در کنار «درخشش» به فهرست ۱۰۰ فیلم برتر تاریخ سینمای جهان راه پیدا کردند. در عین حال احتمالا رستگاری در شاوشنک بتواند به راحتی در لیست بهترین فیلمهای هالیوود هم قرار بگیرد.
به نظر میرسد همهی کسانی که عاشق فیلم «رهایی از شاوشنک» هستند بعد از اکران نه چندان موفق فیلم آن را دیدهاند. یعنی از وقتی که فیلم وارد شبکههای کابلی شد. سال ۲۰۱۳ مدت زمان ۱۵۲ ساعت به پخش این فیلم ۱۴۲ دقیقهای اختصاص داده شد و در حقیقت میزان پخشش هم در محبوبیتش موثر است.
داستان دو مردی که به چندین سال زندان محکوم شدهاند و کمکم رستگاری را در انجام کارهای روزمره پیدا میکنند.
۳. همشهری کین
- عنوان اصلی: Citizen Kane
- کارگردان: اورسن ولز
- بازیگران: اورسن ولز، جوزف کاتن
- امتیاز متاکریتیک: ۱۰۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۴۱
دیالوگ معروف: کافی نیست به ما بگین که یه مرد چی کار کرده. باید بهمون بگین که اون کی بوده.
منتقدان برای سالها این فیلم را ستایش کردند و به آن لقب بزرگترین فیلم آمریکایی تاریخ سینما را دادند. برای هرکسی خیلی ساده است که «همشهری کین» را به عنوان بهترین فیلم فهرستش انتخاب کند.
اما همهی سینماروها به ویژه جوانترها شیفتهی داستان چارلز فاستر کین و سورتمهی گمشدهاش نمیشوند. به عنوان مثال در میان کسانی که در دههی سوم زندگیشان هستند فیلم رتبهی بیست و ششم را پیدا کرد. برای زیر ۲۰ سالهها پنجاه و سوم شد و بین آنهایی که بالای ۶۰ سال داشتند رتبهی اول یا دوم را آورد.
فیلم داستان زندگی یک غول رسانهای به نام چارلز فاستر کین است که بعد از درگذشتش یک روزنامهنگار کنجکاو دنبال داستان زندگی او میرود.
۲. جادوگر شهر اوز
- عنوان اصلی: The Wizard of Oz
- کارگردان: ویکتور فلمینگ
- بازیگران: جودی گارلند، فرانک مورگان
- امتیاز متاکریتیک: ۱۰۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۳۹
خیلیها گفتهاند که اگر قرار بود به یک جزیرهی متروکه بروند حتما فیلم «جادوگر شهر اوز» را با خودشان میبردند، چون این فیلم احساس سرزندگی به مخاطبش میدهد.
مردم نسل اندر نسل این فیلم را تماشا کردهاند. در حقیقت طبق آمار کتابخانهی کنگره دیدهشدهترین فیلم است. به خصوص که از دههی ۵۰ به بعد بارها از تلویزیون هم پخش شده است و از دههی ۹۰ هم روی شبکههای کابلی رفته.
تازه این غیر از اسپینآفهایی است که هالیوود برای این فیلم ساخته و آخرینشان «اوز بزرگ و قدرتمند» بود که جیمز فرانکو در آن بازی میکرد.
داستان دختری که بر اثر گردباد از خانهاش دور میشود و به شهر دیگری میرود که در آن با یک مترسک، یک شیر و یک آدم آهنی همراه میشود تا از جادوگر شهر اوز معجزههایی درخواست کنند.
۱. پدرخوانده
- عنوان اصلی: The Godfather
- کارگردان: فرانسیس فوردکوپولا
- بازیگران: مارلون براندو، آل پاچینو
- امتیاز متاکریتیک: ۱۰۰ از ۱۰۰
- سال ساخت: ۱۹۷۲
دیالوگ معروف: میخوام بهش پیشنهادی بدم که نتونه رد کنه.
فیلم «پدرخوانده» اقتباس از رمان ماریو پوزو بود. کوپولا و همکارانش در یک تردستی خلاقانه ملودرام مافیایی را تبدیل به هنری محبوب برای عامه کردند که هر کسی را در هر سطحی راضی میکرد. این فیلم یک درام خانوادگی و یک حماسهی جنایی است و به لحاظ بصری و موسیقایی مخاطب را از خود بیخود میکند. درام تاریخی بیعیب و نقصی است.
هر کسی که «پدرخوانده» را زمان اکرانش دیده باشد الان نزدیک ۶۵ سال دارد. در نتیجه حضورش در صدر جدول نشانهی قدرت روایت، بازیهای خارقالعاده و ارزشهای اسطورهای آن است که حتی برای مخاطبان جوان هم تا این حد تاثیرگذار است.
فیلم هم کلاسیک است و هم مدرن. در روایت سنتی است و در نقطهنظر منتقدانهاش مدرن. این فیلمی است که همهی این کارها را با هم انجام میدهد.
منبع: Hollywood Reporter
ممنون از جانمایی این مطلب جذاب.
جا داشت که در ژانر وسترن هم، چند فیلمی در این لیست قرار می گرفت.
دلیجان
جویندگان
مردی که لیبرتی والانس را کشت
کمی هم به فیلم های پر مخاطب اروپایی و آسیایی اقبال نشان داده می شد.
دار و دسته ی سیسیلی ها
سامورایی و در آسیا فیلم راشمون کروساوا
مشخصه از نوچه های فراستی هستی
ممنون
نظر منتقد ها که برام مهم نیست چون بار ها با توجه به نمرات اون ها فیلمی رو دیدم و فیلم هم مزخرف بود ولی فک کنم سرگیجه رتبه یک رو داشت تو لیست نمرات منتقدان متاکریتیک
آخه چیه سرگیجه شمارو جذب خودش کرده با اون بازی مضحکشون فیلمای قدیمی شاید داستانای خوبی داشته اما بازی و فیلمبرداریشون برای نسل جوان هیچ جذابیتی نداره واقعا برا همون قدیم خوبن نه برای الان
برعکس این فیلمای جدیده که با داستان پر زرق و برقشون بیننده رو جذب میکنن اما در اجرای اون فلج میشن
این فیلما واسه شما جذابیت نداره اما واسه اکثریت فیلمای کلاسیک جذاب ترن
فیلمهای هیچکاک هیچ وقت تاریخ انقضا ندارن و خیلی زیباتر از فیلمهای جدید هالیوود هستن
چرا breking bad نبود به نظر من باید رتبه اول میشد نمره imdb هم ۹/۵ ه
مرد حسابی بریکینگ بد سریاله ????
واقعا فیلم مسیر سبز کجاست؟!!!!!
کلک و پرام.!!!! 😐
من که میگم که لیست خوبی بود و هرکسی نظر خودشو داره ولی اگه به نظر من باشه. جایگاه پدرخوانده هم به خاطر imdb و هم به خاطر مفاهیمش درسته ولی خب برای فیلمایی مثل ارباب حلقه ها ، تایتانیک و…یکم نظرم فرق میکنه.
واقعا ممنون از زحمتی که کشیدید. خیلی تو انتخاب فیلم کمکم کرد. امیدوارم تو لیست بعدی یکم فیلما بروز بشن.
این لیست IMDB نیست و کاملا من درآوردی هست
همشو غلط نوشتین
عجیبه حتی یک فیلم از تارکوفسکی نبود. جای خالی Сталкер به شدت حس میشه
خب اول از همه به اون دوستانی ک تو نظراتشون از قدیمی بودن فیلما ایراد گرفتنو توقع فیلمای جدید دارم باید بگم ک با نهایت احترام شماها هیچی از فیلم سر در نمیارید شما فیلم رفتگان رو ببین ؟؟ تا ۵ دقیقه اخر فیلم هم نمیتونی حدس بزنی فیلم چطور تموم میشه تا این حد کارگردان و فیلم نامه نوی۱س خوبن اونوقت یه نگاه ب فیلمای امروزی بنداز !!!!اصلا این هیچ . رفقای خوب رو ببین !!!! اگه میتونی منو بگیر !! یه فیلم بود جانی دپ نقش دزد از بانک هارو داشت اسمش یادم نیست یا همین رستگاری در شاوشنگ یا پاپیون وای تمومی نداره. فیلم جانگو :/ اصلا فیلم فقط قبل از ۲۰۰۰ . خیلی فیلم تاپ دیگه هست ک الان حضور ذهن ندارم ولی تو این فهرست فیلم هایی هم بود ک میشد ازشون نام برد ولی اثری ازشون نیست تو ژانر فضا میان ستاره ای واقعا عالی بود . تو ژانر استرس و هیجان ب نظر من فیلم نفس نکش ک البته جز معدود فیلمای بعد ۲۰۱۵ هست ک واقعا تماشاییه . ولی همه اینا یه طرف دوست عزیزی ک از این فیلمای تو لیست ایراد میگیری شما دوتا فیلم از اسکورسیزی یا تارانتینو یا نولان یا دیوید فینچر . کلین استوودیه چندتا فیلم از اینا ببین بعد بگو انتقام جویان :/ . من خودمم انتقام جویانو دیدم ولی وقتی بخوای این فیلم رو با فیلم هایی ک نام بردم یا خیلی از فیلم های تاپ قبل ۲۰۰۰ مقایسه کنی مثل مقایسه کردن فرقون با بوگاتیه :/ داداشم کارتونو ک با این فیلما مقایسه نمیکنن نبینم دیگه از این نظرای نسنجیده بدیدا . واقعا روز بروز فیلم ها ب حدی مسخره میشه ک دارم رو میارم به فیلم های سیاه و سفید دیگ :/
دمتگرم بابت نظر سالارت
دمت گم…انصافا خوب اومدی. من به شخصه دیگ انقد فیلم کم اوردم دارم ۱۹۳۰ رو رد میکنم همینطوری پایین میرم. اصلا دهه ۹۰ فیلماش ی چیز دیگ بود.
من لورنس عربستانو دیدم دو بارم دیدم… کاری به بعد فلسفیش ندارم اما مزخرف ترین فیلمی بود ک دیدم????