بهترین فیلمهای سال ۲۰۲۱ به انتخاب منتقدان مجلهی کایه دو سینما
مجلهی فرانسویِ معتبر و باسابقهی کایه دو سینما فهرست بهترین فیلمهای سال ۲۰۲۱ را منتشر کرده است که در آن اسم فیلمهایی همچون «آنت» و «ماشین مرا بران» به چشم میخورد.
همواره از مجلهی کایه دو سینما در کنار مجلاتی همچون توتال فیلم، سایت اند ساوند و پوزیتیف بهعنوان معتبرترین مجلات سینمایی جهان یاد شده است. به همین خاطر انتشار فهرستهای بهترین فیلمهای سال یا بهترین فیلمهای تاریخ از جانب این نشریات برای سینمادوستان جالب توجه و مهم است. حال کایه دو سینما به رسم هرسالهی خود در انتهای نوامبر فهرست بهترینهای سال ۲۰۲۱ را منتشر کرده که در این لیست فیلم «نخستین گاو» در صدر ایستاده و فیلمهای «آنت»، «خاطره» (Memoria)، ماشین مرا بران و «فرانسه» به ترتیب جایگاههای دوم تا پنجم را به خود اختصاص دادهاند. شایان ذکر است این لیست بر اساس فیلمهایی که طی سال ۲۰۲۱ در فرانسه روی پرده رفتهاند تنظیم شده است.
- ۵۲ فیلم که در سال ۲۰۲۱ نباید از دست دهید
- ۱۰۰ فیلم برتر دههی گذشته به انتخاب ایندیوایر؛ ۳ فیلم ایرانی در فهرست است
کایه دو سینما در سال ۱۹۵۱ توسط آندره بازن، ژاک دونیول-والکروز و ژوزف-ماری لودوکا بنیان گذاشته شد و با سردبیری اریک رومر و حضور منتقدانی همچون ژان لوک گدار، فرانسوا تروفو، کلود شابرول و ژاک ریوت آغاز بهکار کرد. این نشریهی پیشرو ضمن طرح و دفاع از «نظریهی مؤلف» به کشف سینماگران مؤلفی همچون اورسن ولز، جان فورد، آلفرد هیچکاک و هاوارد هاکس پرداخت.
بهترین فیلمهای سال ۲۰۲۱ از نظر کایه دو سینما
۱- نخستین گاو (First Cow)
- کارگردان: کلی رایکارد
- نویسنده: جاناتان ریموند | برپایه کتاب «نیمه عمر»
- بازیگران: عالیه شوکت، لیلی گلداستون، گری فارمر، اسکات شپرد، ایون برمنر، توبی جونز، رنه اوبرژونوا و جان ماگارو
- نمرهی راتنتومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
داستان نخستین گاو دربارهی یک آشپز ماهر است که به غرب سفر می کند و به گروهی از شکارچیان در اورگان ملحق میشود. آشپز در این مسیر تنها با یک مهاجر چینی ارتباط برقرار میکند که او هم به دنبال یافتن بخت و اقبال در زندگی خودش است. چندی بعد این دو نفر با کمک یکدیگر کسب و کار موفق و پر سودی را راهاندازی میکنند.
۲- آنت (Annette)
- کارگردان: لئوس کاراکس
- نویسندگان: ران میل، راسل میل و لئوس کاراکس
- بازیگران: سایمون هلبرگ، آدام درایور و ماریون کوتیار
- نمرهی راتنتومیتوز: ۷۱ از ۱۰۰
داستان آنت در لس آنجلس رقم میخورد و اینطور که پیداست فراز و فرودهای زندگی مشترک استندآپ کمدینی به نام هری با بازی آدام درایور و خوانندهی اپرای محبوب و سرشناسی به نام آن با نقشآفرینی ماریون کوتیار را روایت میکند که زندگی و رابطهاشان با تولد دخترشان دچار چرخشی عجیب میشود.
پیتر بردشاو منتقد گاردین در بخشی از یادداشت خود برای این فیلم آورده است: «آنت یک نمایش بیمحابا، رُک و دیوانهوار است که فراز و فرودهای احساسی و عصبی فراوانی در آن وجود دارد. فیلمساز میخواهد درد جاری در اثر را حس کنیم، لذتش را بچشیم و آن را جدی بگیریم. همچنین بازی آدام درایور در آنت درخشان است.»
۳- خاطره (Memoria)
- کارگردان: اپیچاتپونگ ویراستاکول
- نویسنده: اپیچاتپونگ ویراستاکول
- بازیگران: ژان بالیبار، تیلدا سوینتن و دانیل خیمنس کاچو
- نمرهی راتنتومیتوز: ۹۲ از ۱۰۰
مموریا اولین فیلمی است که اپیچاتپونگ ویراستاکول، فیلمساز سرشناس تایلندی خارج از زادگاهش ساخته است. داستان فیلم در کلمبیا رقم میخورد و ماجرای زنی کوچنشین با بازی تیلدا سویینتون را روایت میکند که از سندرم انفجار سر رنج میبرد؛ نوعی اختلال که باعث میشود فرد صداهای بلندی در سرش بشنود.
۴- ماشین مرا بران (Drive My Car)
- کارگردان: ریوسوکی هاماگوچی
- نویسندگان: ریوسوکه هاماگوچی و تاکاماسا اوئه
- بازیگران: هیدهتوشی نیشیجیما، ف توکو میورا ریکا کیریشیتا
- نمرهی راتنتومیتوز: ۱۰۰ از ۱۰۰
سینمای ژاپن طی دهههای اخیر ارتباط خوبی با ادبیات این کشور داشته و فیلمهای قابل توجهای بر اساس رمانهای نویسندگان معروف ژاپنی ساخته شده است. هاماگوچی در فیلم ماشین مرا بران به سراغ داستانی از کتاب «مردان بدون زن» اثر هاروکی موراکامی رفته است. این کتاب متشکل از چند داستان کوتاهست و به زندگی مردانی میپردازد که زن زندگی خود را به دلایل گوناگونی از دست دادهاند.
گریگوری الوود از پلیلیست در بخشی از یادداشت خود برای این فیلم آورده: «علیرغم آنچه در ابتدا به نظر میرسد، ماشین مرا بران یک درام معاصر با داستانی سرراست نیست، بلکه هاماگوچی یک فیلمنامهی ماهرانه و چند لایه را برای مخاطب تدارک دیده که با اجرایی بینقص همراه شده است. فیلم تا روزها ذهن شما را به خود درگیر خواهد کرد و برای دوباره دیدناش یا فکر کردن به آن ترغیب میشوید.»
۵- فرانسه (France)
- کارگردان:برونو دومون
- نویسنده: برونو دومون
- بازیگران: لئا سیدو، بنژامین بیوله، بلانش گاردن و امانوئلِ آریولی
- نمرهی راتنتومیتوز: ۱۰۰ از ۱۰۰
«فرانسه» از آن فیلمهایی است که احتمالاً تنها در فهرست بهترینهای سال یک رسانهی فرانسوی همانند کایه دو سینما میتوان ردی از آن پیدا کرد. این فیلم زندگی یک خبرنگار سرشناس تلویزیونی را به تصویر میکشد که در مارپیچ حوادثی گرفتار میشود و این اتفاقات زندگی شخصی و حرفهای او را به ورطهی نابودی میکشند. لحن فیلم فرانسه بین درام و کمدیست و در آن با زبانی طنز تلویزیون و پروپاکاندای رسانهای نقد میشوند.
۶- گزارش فرانسوی (The French Dispatch)
- کارگردان:وس اندرسن
- نویسنده: وس اندرسن
- بازیگران: بیل مری، فرانسیس مک دورمند، تیموتی شالامی، آدرین برودی، جفری رایت و فلیکس موآتی
- نمرهی راتنتومیتوز: ۷۳ از ۱۰۰
وس اندرسن برای ساخت این فیلم از زندگی واقعی کارکنان مجلهی نیویورکر الهام گرفته است. گزارش فرانسوی داستان کارکنان یک مجلهی اروپایی در یک شهر تخیلی فرانسوی را به تصویر میکشد که تصمیم میگیرند با چاپ یک نسخهی یادمان به بزرگداشت سه واقعهی مهم یک دههی گذشتهاشان بپردازند. این سه واقعه عبارتند از حبس ابد یک هنرمند، شورشهای دانشجویی و یک گروگانگیری.
فیلمهای وس اندرسن همواره به خاطر سبک تصویربرداری منحصربهفرد و شیوهی روایی خاصشان تحسین شدهاند. از ویژگی های مهم سینمای او میتوان به ترکیب فرم فضاسازی فانتزی بصری و استفاده از رنگبندیهای صحنهها و قاببندیهای مرکزی اشاره کرد. اندرسون از رنگها و ترکیبات رنگی مختلفی در کارهایش استفاده میکند و هر صحنه مجموعه رنگهای مشخص و از پیش تعیین شدهای دارد. پالت رنگی اندرسون مثل سبک فیلمسازیاش تعمدی است. رنگها میتواند موجب برانگیخته شدن احساس مخاطبان و انتقال حس صحنه به آنها شوند. به همین خاطر شور و هیجان خاصی در آثار او جریان مییابد و ترکیب این رنگبندیهای جذاب با لباسها و گریم جالب بازیگران، صحنههای بهیادماندنی را خلق میکنند. اینطور که پیداست فیلم گزارش فرانسوی در به کارگیری این ویژگیهای فرمی و بصری عملکرد خوبی داشته و منتقدان از تماشای دهمین فیلم بلند اندرسون بسیار راضی بودهاند.
۷- پانسیون (All Hands On Deck)
- کارگردان:وس اندرسن
- نویسنده: وس اندرسن
- بازیگران: بیل مری، فرانسیس مک دورمند، تیموتی شالامی، آدرین برودی، جفری رایت و فلیکس موآتی
- نمرهی راتنتومیتوز: ۱۰۰ از ۱۰۰
«پانسیون» هم یکی دیگر از فیلمهای فرانسوی این فهرست است. پانسیون برای نخستین بار در بخش پانوراما در هفتادمین جشنواره بینالمللی فیلم برلین به نمایش در آمد و با بازخوردهای خوبی از جانب منتقدان مواجه شد. پیوند عجیب و غریب سه نفر، یک مرد سیاهپوست، زنی سفید پوست و یک کودک طی یک سفر ناگهانی به حومه فرانسه به یک ماجراجویی عاشقانهی احمقانه و مفرح تبدیل میشود.
۸- دختر و عنکبوت (The Girl & The Spider)
- کارگردان:رامون و سیلوان زورچر
- نویسنده: رامون و سیلوان زورچر
- بازیگران: دورین هاینیگر، زابینه تیموتیو و هنریته کونفوریوس
- نمرهی راتنتومیتوز: ۱۰۰ از ۱۰۰
«دختر و عنکبوت» یک فیلم درام سوئیسی به کارگردانی رامون و سیلوان زورچر است که زندگی پرفراز و نشیب دو دختر جوان به نامهای مارا و لیزا را به تصویر میکشد.
۹- شمارنده کارت (The Card Counter)
- کارگردان:پل شریدر
- نویسنده: پل شریدر
- بازیگران: اسکار آیزاک، تای شرایدن، تیفانی هدیش و ویلم دفو
- نمرهی راتنتومیتوز: ۸۵ از ۱۰۰
شمارنده کارت دربارهی مردی به نام ویلیام تل است که سرباز بازنشستهای توانمند و قماربازی حرفهای با بازی اسکار آیزاک است که قصد دارد یکی از همقطاران قدیمیاش در نیروی دریایی را که از مشکلات روانی رنج میبرد، از کشتن دشمن مشترکشان (با بازی ویلم دفو در نقش سرگرد جان گوردو) منصرف کند، اما اوضاع به گونهای متفاوت پیش میرود و خود تل هم درگیر این ماجرا میشود.
تا به این ساعت برای این فیلم در راتنتومیتوز، متاکریتیک و IMDb به ترتیب امتیاز ۸۵ از ۱۰۰، ۸۰ از ۱۰۰ و ۶۸ از ۱۰۰ به ثبت رسیده است. صوفیا نصراللهی در بخشی از یادداشت خود برای شمارنده کارت آورده: «فیلم هنوز به پای «اولین اصلاح شده» و پیچیدگی کاراکتر پدر تالر و البته کارگردانی خوب شریدر در آن فیلم و نماهای به یادماندنی و رنگهایی با تناژ آبی نمیرسد اما جایی آن بالاهای کارنامهی شریدر را به خودش اختصاص میدهد. آنقدر که حالا وقتی اسم شریدر وسط میآید فقط به فیلمنامههایش اتکا نکنیم و او را بهعنوان کارگردان به یاد بیاوریم. کارگردانی که امضایش خلق کاراکترهای تلخاندیش، اگزیستانسیال و منزوی و طرد شده است.»
۱۰- بندتا (Benedetta)
- کارگردان: پل ورهوفن
- نویسندگان: پل ورهوفن و داوید برک
- بازیگران: ویرژینی افیرا، لمبرت ویلسون و شارلوت رمپلینگ
- نمرهی راتنتومیتوز: ۸۷ از ۱۰۰
داستان فیلم «بندتا» دربارهی یک راهبه تازهکار است که حوالی قرن هفده میلادی به یک صومعه ایتالیایی میپیوندد و در این محیط وقایع عاطفی عجیبی را تجربه میکند. ورهوفن در این اثر اغلب عوامل فیلم سینمایی «او» را دوباره به خدمت گرفته که از جمله آنها میتوان به ویرژینی افیرا بازیگر، دیوید بیرک نویسنده، آن دادلی آهنگساز و جاب تر برخ تدوینگر فیلم قبلیاش اشاره کرد. بندتا برای نخستین بار در جشنوارهی کن ۲۰۲۱ روی پرده رفت و با رضایت منتقدان بینالمللی و منتقدان انگلیسیزبان مواجه شده است. در حاشیهی جشنوارهی کن منتقدان بینالمللی مجله اسکرین در مجموع به این فیلم ۲.۷ ستاره از ۴ ستاره دادهاند که نشان میدهد از نگاه آنها بندتا اثری قابل قبول بوده است.
نظر شما دربارهی این فهرست چیست؟ بهترین فیلمهای سال ۲۰۲۱ از نظر خودتان را با ما و سایر کاربران دیجیکالا مگ به اشتراک بگذارید.
این راتنتومیتوز. اصلا معیار خوبی نیست
عالی بود ممنون و خدا قوت لطفا باز هم ادامه
بدید