۱۰۰ فیلم دیستوپیایی برتر دربارهی آیندهی تاریک بشر
فیلم تلماسه که به تازگی در سینماها اکران شده و توانسته طرفداران بسیاری پیدا کند، فیلمی است که ویرانشهری در روزگارانی بسیاردورتر از زمان ما را نشان میدهد. اما ویرانشهر چیست و به چه فیلمهایی ویرانشهری گفته میشود؟
ویرانشهر یا ضدآرمانشهر یا دیستوپیا (Dystopia) زیر ژانریست از ژانر علمی-تخیلی. البته کلمه ویرانشهر در زمینههای مختلف معانی متفاوتی را شامل میشود ولی تعریف آن به عنوان یک مفهوم مجزا چندان آسان نیست. دیکشنری آکسفورد ویرانشهری را حالت یا جامعهای، دراکثر موارد تمامیتخواه یا پساآخرالزمانی، تعریف کرده که درآن رنج و نابرابری شدیدی حاکم است. با اینحال لغتنامه ماریام وبستر تعریف دومی هم برای این کلمه آورده است: مخالف آرمانشهر. ترجمهی کلمه به کلمه ریشهی یونانی این واژه نیز حائز اهمیت است که به معنی « نه-جای خوب» است. پر واضح است که میتوان تعاریف مختلفی برای ویرانشهر یا به طور خاص فیلمهای ویرانشهری ارائه داد.
دیکشنری آکسفورد ویرانشهری را حالت یا جامعهای، دراکثر موارد تمامیتخواه یا پساآخرالزمانی، تعریف کرده که درآن رنج و نابرابری شدیدی حاکم است. با اینحال لغتنامه ماریام وبستر تعریف دومی هم برای این کلمه آورده است: مخالف آرمانشهر.
لیست زیر از وب سایت استاکر برداشته شده که نهایتا تعریف آکسفورد را در زمینهی سینما پذیرفته است. در نتیجه فیلمهای ویرانشهری موجود در لیست تصویرگر جامعهای مملو از رنج و نابرابریست. بر اساس تجربهی جمعی جامعه، هریک از فیلمهای این ژانر درواقع تجسم بزرگنمایی شده از آیندهی احتمالی بشر است. به این ترتیب این فیلمهای ویرانشهری حس آشنایی ناراحت کنندهای را القا میکنند انگار که تمدنهای صلحآمیز امروزی تنها رویدادها یا تصمیمهایی فاجعهبار هستند.
برای تهیه این لیست از IMDBتنها عناوینی مد نظر قرار داده شده که در دست کم ۱۰۰۰کاربر IMDB به آن ها نمره دادهاند و در صورت یکی بودن نمرات دو عنوان، فیلمی که تعداد رای بالاتری داشته در لیست بالاتر قرار گرفته. فیلمهایی با محوریت زامبیها یا تک نجاتیافتگان پساآخرالزمان دراین لیست قرار نگرفتند. زیرا باوجود اینکه بعضی این فیلم ها را هم جزو فیلمهای ویرانشهری در نظر میگیرند، در این فیلمها حکومت ستمگر و تعداد کافی از جمعیت وجود ندارند تا شامل تعریف «مملو از ظلم و نابرابری» باشند. در نتیجه فیلم «من افسانه هستم» برخلاف « مکس دیوانه: جاده خشم» در این لیست قرار نگرفته.
۱۰۰- (THX 1138)
- کارگردان: جورج لوکاس
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۷
- مدت زمان فیلم: ۸۶ دقیقه
- محصول ۱۹۷۱
اولین فیلم بلند جورج لوکاس بعد از فارغالتحصیلی که ایدهی اولیه آن را چهار سال پیش از انتشار فیلم، در فیلمی کوتاه نشان داده بود. داستان در جامعهای به شدت کنترلشده در آینده اتفاق میافتد. در بین دیوارهای به ظاهر نفوذناپذیر این دژ انسانها تحت نظر پلیسهای آندروید، مجبور به استفاده از داروهایی برای سرکوب احساساتشان هستند و از ابتداییترین نیازهاشان محرومند. در این بین THX 1138 (رابرت دووال) که توانسته خود را از شستشوی مغزی حکومت رها کند، به دنبال راهی برای خروج از این جامعه است.
با وجود اینکه این فیلم در زمان اکران با شکست در گیشه و نقدهای نه چندان مثبت مواجه شد، امروزه به عنوان فیلمی کلاسیک مورد توجه قرار گرفته است.
۹۹- آخرین نبرد (The Last Battle)
- کارگردان: لوک بسون
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۸
- مدت زمان فیلم: ۹۲ دقیقه
- محصول ۱۹۸۳
اولین فیلم بلند بسون در آیندهای پساآخرالزمانی اتفاق میافتد. جایی که معدود نجاتیافتگان وقایع آخرالزمانی قدرت تکلم خود را از دست دادهاند. در این جامعه که عملا برقراری ارتباط کلامی ممکن نیست، دو انزواطلب تصمیم میگیرند تا در نبرد برای بقا با هم مشارکت کنند. با وجود عدم حضور دیالوگ و فضای خفقانآور فیلم، کارگردان توانسته با استفاده از نمادگرایی مثالزدنی خوی وحشی بشر را بهخوبی نمایش دهد. نکتهی قابل توجه دیگر این فیلم معرفی ژان رنو به سینمای فرانسه بود.
۹۸- عنصر جنایت (The Element of Crime)
- کارگردان: لارس فون تریه
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۸
- مدت زمان فیلم: ۱۰۴ دقیقه
- محصول ۱۹۸۴
این فیلم اولین قسمت از سهگانهی اروپای فون تریه و البته اولین فیلم بلند این کارگردان است که اروپا را با فضایی تاریک و ویرانشهری نشان میدهد. کارآگاهی در آخرین پروندهاش در تعقیب قاتل زنجیرهای دختران جوان به اروپا میرود اما بعد از بازگشت به قاهره به دلیل سردرهای همیشگی به رواندرمانگر مراجعه میکند. او از طریق هیپنوتیزم آنچه را در اروپا از سرگذرانده به خاطر میآورد. اتفاقاتی عجیب و مرموز.
لارس فون تریه با استفاده از المانهای سینمای نئونوآر توانسته حس و حال ویرانشهری را به خوبی منتقل کند. به عنوان مثال بیشتر فیلم با تور لامپ بخار سدیم فیلمبرداری شده که در تمام صحنهها رنگ زرد شدت بیشتری دارد. در طول فیلم نورهای قرمز و آبی برای ایجاد تضاد با این رنگ زرد بهکار برده میشوند.
۹۷- زمین آرام (The Quiet Earth)
- کارگردان: جف مورفی
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۸
- مدت زمان فیلم: ۹۱ دقیقه
- محصول ۱۹۸۵
مردی بعد از به هوش آمدن متوجه میشود که پروژهی دولتی که مشغول کار روی آن بود باعث نابودی همهی انسانها شده. او درمییابد که تنها بازماندهی این اتفاق نیست و دو نفر دیگر هم از این اتفاق جان به دربردهاند اما آیا میتواند به این دو نفر اعتماد کند؟
این فیلم در دورانی اکران شد که بعد از جنگ ستارگان، تماشاگران مشتاقانه در انتظار فیلمهای علمیتخیلی سرگرمکننده بودند. هرچند این فیلم هیچ شباهتی به جنگ ستارگان نداشت. برخلاف داستان جنگ ستارگان، هیچ چیز در داستان این فیلم ساده نیست. شخصیتهای این فیلم تحت تأثیر اتفاقی به نام «تأثیر» قرار دارند که زندگی همهی آنها را برای همیشه تغییر میدهد. اتفاقی که فهم و درک آن در فیلم نیازمند فهم چندین فرضیهی دیگر است.
۹۶- فرار لوگان (Logan’s Run)
- کارگردان: مایکل اندرسون
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۸
- مدت زمان فیلم: ۱۱۹ دقیقه
- محصول ۱۹۷۶
با تکیه بر بیاعتمادی رایج جوانان به بزرگسالان، این فیلم تلنگری نمادگرایانه است که زندگی بشریت را بعد از ویرانی جهان در شهری مسقف و در بیبندوباری و رفاه کامل نشان میدهد. اما در این شهر افراد در سن سی سالگی طی مراسمی به نام «تجدید» از بین میروند. لوگان یکی از گاردهای امنیتی است که فراریان از «تجدید» را شکار میکند. ماموریت میگیرد تا درمیان فراریان نفوذ کند و «پناهگاه» را شناسایی کند. اما بعد از افتادن پردهی این آرمانشهر برای لوگان، او همراه با جسیکا به دنبال پناهگاه از شهر فرار میکنند. این فیلم نشان میدهد که حتی بعد از نابودی جهان بشر به چیزی جز خوشگذرانی فکر نخواهد کرد.
۹۵- اگزیستنز (eXistenZ)
- کارگردان: دیوید کراننبرگ
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۸
- مدت زمان فیلم: ۹۷ دقیقه
- محصول ۱۹۹۹
داستان فیلم درباهی طراح بازیای است که آخرین بازیای که طراحی کرده «اگزیستنز» مرز خیال و واقعیت را از بین برده. حالا یکی از طرفداران این بازی سعی دارد تا طراح بازی را به قتل برساند. این طراح و محافظش مجبور به ورود به دنیای بازی میشوند تا از این دسیسهها عبور کنند. با وجود اینکه این فیلم در همان سالی اکران شد که فیلم های بزرگی مانند «ماتریکس» یا «طبقهی سیزده» در همین ژانر اکران شد، اما این فیلم توانست با ادغام ژانرهای علمیتخیلی و وحشت بدنی طرفداران خود را پیدا کند. هدف این فیلم هم مانند اکثر فیلمهای با مضمون واقعیت مجازی به این مطلب میپردازد که چطور انسان هایی که تصور میکنند کنترل تکنولوژی را در دست دارند توسط همین تکنولوژی شکل میگیرند.
۹۴- جسدهای گرم (Warm Bodies)
- کارگردان: جاناتان لوین
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۸
- مدت زمان فیلم: ۹۸ دقیقه
- محصول ۲۰۱۳
فیلمی وحشت کمدی که گرههای داستانی جذابی را در خود جای داده. با تبدیل شدن جمعیت زیادی از افراد به زامبی انسانهای باقیمانده در شهری محفوظ زندگی میکنند. رابطهی پسری زامبی ( نیکلاس هالت) با دختری زنده (ترزا پالمر) باعث شد تا احساسات انسانیاش بازگردد و همین زندگی سایر زامبیها را نیز تحت تاثیر قرار میدهد.
۹۳- جزیره (The Island)
- کارگردان: مایکل بی
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۸
- مدت زمان فیلم: ۱۳۶ دقیقه
- محصول ۲۰۰۵
تریلری پرهزینه با بازی اسکارلت جوهانسون و ایوان مکگریگور در نقش انسانهایی که در دنیایی در آستانهی نابودی با قوانینی سفت وسخت زندگی میکنند و حق کنجکاوی ندارند. تنها امید این افراد رسیدن به بهشتیست که تحت عنوان «جزیره» از آن یاد میکنند و که طبق گفتهی حاکمان تنها نقطهی جهان است که از نابودی بر اثر یک آلودگی زیست محیطی در امان است. اما آیا در ویرانشهر واقعا بهشتی وجود دارد؟
مایکل بی در این فیلم سوالات و حفرههای زیادی را مطرح میکند که هرگز به آنها پاسخ نمیدهد. با این وجود ایجاد صحنههای اکشن اثر که بخش انکار ناپذیر آثار بی است، بیننده را تا انتها با فیلم همراه میکند.
۹۲- دونده هزارتو (The Maze Runner)
- کارگردان: وس بال
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۸
- مدت زمان فیلم: ۱۱۳ دقیقه
- محصول ۲۰۱۴
در اولین فیلم از سهگانهی دونده هزارتو توماس (دیلان اوبرین) در مکانی عجیب به نام «بیشه» به هوش میآیند. توماس هیچ چیز از زندگی گذشته خود به یاد ندارد و خود را بین هم سنوسالان خود میبیند که همگی تجربهای مشابه او داشتند. با گذشت زمان توماس متوجه می شود تنها راه فرار از این بیشه هزارتویی خطرناک است.
۹۱- خدای سفید (White God)
- کارگردان: کورنل موندروسو
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۹
- مدت زمان فیلم: ۱۲۱ دقیقه
- محصول ۲۰۱۴
در سکانس آغازین فیلم دختری درحال دوچرخهسواری در خیابانهای متروک و پساآخرالزمانی بوداپست نشان داده میشود وپس از مدتی ناگهان ۲۰۰ سگ پشت سر دختر واق واق کنان درحال دویدنند. این دختر لیلی است. نقش اول داستان به همراه سگی که پدر لیلی آن دو را از هم جدا میکند و او برای یافتنش ماجراجویی خطرناکی را آغاز میکند.
بدون شک نکته ی درخشان فیلم بازی گرفتن از سگها بخصوص سگ نقش اول داستان است. برخلاف فیلمهایی مانند سیارهی میمونها در این فیلم مجارستانی خبری از جلوههای ویژهی سنگین کامپیوتری نیست و هرچه هست هنر سگهاست که باعث همدردی بیننده با آنها میشود.
۹۰- شَرخر (Repo Man)
- کارگردان: الکس کاکس
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۹
- مدت زمان فیلم: ۹۲ دقیقه
- محصول ۱۹۸۴
اوتو خوانندهی راکیست که بعد از اخراج از محل کار خود، به عنوان شرخر مشغول به کار میشود. اوتو در ادامه برای پس گرفتن شورلتی فرستاده میشود که صندوق عقب آن دروازهای برای ورود به ماجراهای تمام نشدنی و عجیب است. ماجراهایی مربوط به بیگانگان و مبلغان مذهبی تلوزیونی.
۸۹- چه بر سر دوشنبه آمد (What Happened to Monday)
- کارگردان: تامی ویرکولا
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۹
- مدت زمان فیلم: ۱۲۳ دقیقه
- محصول ۲۰۱۷
جمعیت زیاد و کمبود منابع باعث شده تا حکومت قوانین سفت و سختی را در زمینه تکفرزندی اعمال کند. در این شرایط که خانوادهها تنها مجاز به داشتن یک فرزند هستند و بقیهی فرزندان تا رسیدن به شرایط مطلوب اجتماعی به خوابی طولانی میروند، مادری به دور از چشم دولت هفتقلوهای خود را به دنیا میآورد و میمیرد. پدربزرگ این نوزادان آنها را با روزهای هفته نامگذاری میکند و دختران را آموزش میدهد که هرروز از هفته، متناسب با اسمشان یکی از آنها از خانه خارج شود و در بازگشت هر اتفاقی که در طول روز برایشان افتاده برای خواهرانشان تعریف کنند تا فردا نفر بعدی زندگی اجتماعیشان را ادامه دهد. داستان از جایی آغاز میشود که دوشنبه شب، دوشنبه به خانه برنمیگردد و حالا خواهران باید علاوه بر پر کردن جای او معمای گم شدنش را هم حل کنند.
این فیلم ویرانشهری کاملا محتمل را به نمایش میگذارد. کمبود منابع از مشکلاتیست که اکنون در بسیاری از نقاط جهان با آن درگیریم. از تفاوتهای این فیلم با فیلمهای همردهی خود پرداختن بیشتر به داستان بهجای نمایش فضا و جامعهی آخرالزمانیست.
۸۸- مکس دیوانه (Mad Max)
- کارگردان: جرج میلر
- امتیاز imdb به فیلم: ۶.۹
- مدت زمان فیلم: ۸۸ دقیقه
- محصول ۱۹۷۹
اولین فیلم مکس دیوانه بیشتر شبیه به پیش درآمدی برای فیلمهای آینده این مجموعه است که هنوز جامعه آخرالزمان اتفاقافتاده بر اثر جنگ و قحطی در فیلمهای بعد را به طور کامل تجربه نکرده. این فیلم داستان مکس (مل گیبسون) از اعضای پلیس را بازگو میکند که گروهی موتورسوار باعث مرگ همسر و فرزنداش شدهاند و اکنون به دنبال انتقام از این گروه است.
این فیلم که با بودجهی دویست هزاردلاری ساخته شده بود با استقبال بینظیری مواجه شد و حتی خوشبینترین عوامل ساخت فیلم هم پیشبینی فروش جهانی صد میلیون دلاری را نمیکردند.
۸۷- سکو (The Platform)
- کارگردان: گالدر گازتلو اوروتیا
- امتیاز imdb به فیلم: ۷
- مدت زمان فیلم: ۹۴ دقیقه
- محصول ۲۰۱۹
فیلم اسپانیایی که در جشنواره فیلم تورنتو در سال ۲۰۱۹ مورد تشویق حضار قرار گرفت. داستان شخصیتی که برای ترک سیگار وارد موسسهای میشود و برگههایی را امضا میکند و وقتی به هوش میآید خود را در زندانی طبقاتی با یک همسلولی مییابد. سیستم غذارسانی به این زندانیان به گونهایست که میزی از غذا از طبقهی بالا شروع به پایین آمدن می کند و زندانیان هرطبقه مدت مشخصی وقت برای خوردن از این غذاها دارند. مشخصا با این سیستم چیز زیادی به زندانیان طبقات پایین نخواهد رسید.
این احتمالا نزدیکترین ویرانشهر به احوالات این روزهای جامعهی جهانی است. افرادی با طبقهی اجتماعی بالا که از امکانات رفاهی بینهایتی بهره میبرند. افرادی با طبقات اجتماعی پایین که از تمام امکانات امروزهی جهان تنها گرسنگی نصیبشان خواهد شد.
۸۶- فراموشی (Oblivion)
- کارگردان: جوزف کوزینسکی
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۲۴ دقیقه
- محصول ۲۰۱۳
فراموشی در واقع رمان تصویریای بود که هرگز چاپ نشد تا اینکه ژوزف کاسینسکی تصمیم گرفت تا از این رمان فیلمی علمیتخیلی روی پرده ببرد. این داستان زمین سال ۲۰۷۷ را نشان میدهد که بعد از جنگی بین بیگانگان و انسانها دیگر محل مناسبی برای زندگی نیست و انسانها با وجود پیروزی در این جنگ مجبور به ترک زمین و مهاجرت به تایتان، قمر زحل شدهاند. جک (تام کروز) و ویکتوریا (آندره ریسبرو) تیم دو نفرهای هستند که دو سال مسئول حفاظت و نگهداری ازتاسیسات زمیناند. ولی در این ماموریت اتفاقاتی باعث شک جک به صحت داستانهای گفته شده در مورد زمین میشود.
درست است که ویرانشهر تعریف شده در این فیلم درواقع زمینی نابودشده را نشان میدهد اما خبری از صحنههای تیره نیست. اکثر صحنهها در نور روز و فضای باز اتفاق میافتد. و شاید بتوان گفت نقطهی قوت فیلم تصاویر آخرالزمانی بینظیریست که با استفاده از جلوههای ویژه نفس بیننده را بند خواهد آورد.
۸۵- کلوسیس: پروژهی فوربین (Colossus: The Forbin Project)
- کارگردان: جوزف سارجنت
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۰۰ دقیقه
- محصول ۱۹۷۰
دکتر چارلز ابرکامپیوتری به نام کلوسیس اختراع میکند. این ابر کامپیوتر در واقع مسئول حفاظت از آمریکا دربرابر حملات اتمی است. اما ساخت ابر کامپیوترهایی با قدرتهای نامحدود هرگز عاقبت خوبی نداشتهاست. اینبار هم کلوسیس که توانسته احساسات و هشیاری خود را گسترش دهد، با کامپیوتری روسی ارتباط برقرار میکند.
بعد از جنگ جهانی دوم و دوران جنگ سرد است، در بین رقابتهای تکنولوژیک و جنگ لفظی بین ایالات متحده و روسیه جامعه جهانی نگران وقوع جنگ جهانی بعدی بودند. جنگی که اینبار کامپیوترها آن را اداره میکردند. این فیلم نشان دهندهی همین دغدغهی عمیق آن دوران است.
۸۴- آلفاویل (Alphaville)
- کارگردان: ژان لوک گدار
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۱
- مدت زمان فیلم: ۹۹ دقیقه
- محصول ۱۹۹۵
اسطوره موج نو فرانسه، ژاک لوک گدار با تزریق ژانر علمیتخیلی به سینمای احساسی فرانسه توانسته شاهکاری خلق کند که جدا از بردن خرس طلا، هنوز هم تماشای آن لذتبخش است. داستان در ویرانشهری در آینده اتفاق میافتد. شهری که هیچ تلاشی برای خاص جلوه دادن آن نشده و از لحاظ ظاهری کاملا با شهرهای امروزی یکسان است. تنها تفاوت در حکومت شهر است که به دست دکتر فون و کامپیوتر انسانگونهایست که اختراع کرده. حالا کارآگاهی آمریکایی به دنبال یافتن دکتر فون و به قتل رساندن اوست است.
گدار توانسته برخلاف تصویر و لحن رئالیستی حاکم بر فیلم با کاتهای ناگهانی و میزانسنهای درست روح ماشینی حاکم بر شهر را که مردم آن حتی معنای کلماتی مانند عشق، وجدان و گریه را نمیدانند، به تصویر بکشد.
۸۳- بیسکوییت سبز (Soylent Green)
- کارگردان: ریچاد فلیشر
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۱
- مدت زمان فیلم: ۹۷ دقیقه
- محصول ۱۹۷۳
سال ۲۰۲۱ است و به دلیل کمبود منابع و آلودگیهای محیطی آب و غذای تازه اقلامی لوکس محسوب میشوند. در این شرایط کارخانهای اقدام به تولید بیسکوییتی سبزرنگ با قیمتی ارزان میکند که تبدیل به غذای غالب بیشتر مردم شده است. حالا کارآگاهی بنام تورن به دنبال قاتل یکی از اعضای هیئتمدیرهی این کارخانه است.
درست است که این فیلم بیشتر بخاطر پایان غیرمنتظرهاش مورد توجه قرار گرفته اما تشابه ویرانشهر تصویر شده در این فیلم به نیویورک سال ۲۰۲۱ از دیگر نکات قابل توجه فیلم است.
۸۲- ۱۹۸۴
- کارگردان: مایکل ردفورد
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۱۳ دقیقه
- محصول ۱۹۸۴
دنیای ۱۹۸۴ جرج اورول در سال ۱۹۸۴ روی پرده نقرهای رفت. جهان فیلم مانند کتاب تحت سلطهی حکومت تمامیتخواهی است که در راس آن «برادر بزرگ» است. کسی که همواره ناظر بر تمام لحظات شهروندان است. در این بین کارمندی که در وزارت حقیقت (وزارتی که مسئول تغییر واقعیت به میل حکومت است) کار میکند عاشق زنی میشود. حسی که عملا او را در این جامعه به مجرم تبدیل میکند.
۸۱- یک پوینده تاریک (A Scanner Darkly)
- کارگردان: ریچارد لینکلیتر
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۰۰ دقیقه
- محصول ۲۰۰۶
لینکلیتر برای ساخت این فیلم از تکنیک نقاشی صحنه استفاده کرده است. تکنیکی به جا برای به تصویر درآوردن رمان علمیتخیلی کی.دیک که درمورد تغییرات ناشی از مصرف مواد مخدری به نام «مخدر دی» است. در روزگاری که مصرف مخدر همهگیر شده است، پلیس مخفی به نام رابرت آکتور (کیانو ریورز) مامور میشود تا فروشندگان این مواد را پیدا کند. آکتور برای انجام این ماموریت با یکی از مصرفکنندگان این مواد همخانه میشود ولی بعد از مدتی بر اثر عوارض مصرف مواد، ذهنش دو تکه شده و دیگر نمیداند کدانم شخصیت او هویت واقعیاش است.
۸۰- هرگز رهایم نکن (Never Let Me Go)
- کارگردان: مارک رومانِک
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۰۳ دقیقه
- محصول ۲۰۱۰
در این فیلم با سه شخصیت از یک پرورشگاه سروکار داریم. پرورشگاهی که کودکانی بیپدر و مادر را پرورش میدهد تا در صورت نیاز سایر افراد جامعه از اعضای بدن این افراد برای بهبودشان استفاده کنند. به این کودکان اینطور القا شده که اهدا کردن تعداد زیادی از اعضای بدنشان افتخار است. سه شخصیت محوری داستان هرکدام آرزوهایی دارند، آرزوهای کوچکی مانند کار در یک دفتر یا زندگی با کسی که عاشق آن هستند، آرزوهایی که بخاطر اهدا کردن اعضایشان در سن جوانی هرگز به آنها نخواهند رسید. ولی ناراحتکنندهترین نکته در این میان این است که آنها بر طبق باورهایشان هیچ تلاشی برای رسیدن به این آرزوها نمیکنند. نتیجهی تفکرات القایی که کودکان هر جامعه با آنها بزرگ میشوند.
۷۹- درد (Dredd )
- کارگردان: پیت تراویس
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۱
- مدت زمان فیلم: ۹۵ دقیقه
- محصول ۲۰۱۲
در کرهی زمین قرن بیست و دو، به دلیل وقوع جنگهای مختلف تمدن بشر نابود شده و جمعیت در مراکز شهری معروف به «کلانشهرها» زندگی میکنند. قاضیهایی از اعضای نیروی پلیس و با کمک آخرین تجهیزات تکنولوژیک مسئول حفاظت از این کلانشهرها هستند. قاضی درد مسئول کلانشهر یک است و حالا سعی دارد با نفوذ به آسمانخراشی ۲۰۰ طبقه گروه گانگستری به رهبری ما-ما را دستگیر کند.
این فیلم توانسته با اکشن جذاب و طراحی دیجتالی جذاب شهر، بسیار موفقتر از فیلم ساخته شده در سال ۱۹۹۵ عمل کند.
۷۸- برفشکن (Snowpiercer)
- کارگردان: بونگ جونگ هو
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۲۶ دقیقه
- محصول ۲۰۱۳
در قطاری که در حرکت دائمی به دور کره زمین است حکومتی دیکتاتوری حاکم است، آن هم در شرایطی که تمام زمین بر اثر استفادهی مادهای برای مبارزه با گرمایش جهانی، دچار عصر یخبندان شده و این قطار تنها جاییست که در آن حیات وجود دارد. در این حکومت دیکتاتوری به افرادِ در انتهای قطار اهمیتی داده نمیشود و این افراد زندگی سخت دارند. کورتیس (کریس ایوانز) از افراد این طبقه است که از زندگی در کثافت و گرسنگی خسته شده و تصمیم دارد جرقهی انقلابی علیه دیکتاتور این ویرانشهر بزند.
هرچند فیلم در توجیههای علمی به شدت ضعیف عمل کرده اما نقدی که به حکومیتهای تمامیتخواه و دیکتاتوری وارد میکند آنقدر تاثیرگذار است که بتوان از این ایرادات صرفنظر کرد.
۷۷-من ربات هستم (I, Robot)
- کارگردان: الکس پرویاس
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۱۵ دقیقه
- محصول ۲۰۰۴
اقتباسی از کتاب محبوب ایزاک آسیموف با همان سه قانون معروف رباتیاش. در این داستان تریلر علمیتخیلی، رباتها در همهی ابعاد جامعه به انسانها خدمت میکنند. البته تحت کنترل همان سه قانون که حافظ جان انسانها در مقابل آنهاست. در این بین کارآگاهی تکنولوژیگریز به نام دل اسپونر (ویل اسمیت) در تحقیقاتش درمورد پرونده خودکشی، با رباتی ویژه برخورد میکند که ممکن است متهم اصلی این پرونده باشد.
۷۶- در ساحل (On the Beach)
- کارگردان: استنلی کرامر
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۱۳۴ دقیقه
- محصول ۱۹۵۹
بعد از جنگ و بمباران اتمی، نیمکرهی شمالی زمین از بین رفته است و ابرهای رادیو اکتو در حال رسیدن به استرالیا ،آخرین سنگر بشریت، هستند. حالا نجاتیافتگان در زیردریایی باید قبول کنند که کم کم نوبت به آنها هم خواهد رسید.
این فیلم کمتر دیدهشده که اشارههایی مستقیم به ترس مردم از جنگ هستهای دارد. داستانی تاریک اما امیدوارکننده دربارهی ارزش نهادن به زندگی انسان دارد.
۷۵- تعطیلات آخرهفته (Weekend)
- کارگردان: ژان لوک گدار
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۱۰۵ دقیقه
- محصول ۱۹۶۷
شاید این فیلم ویرانشهری آیندهنگرانه یا جامعهای شرطیشده را نشان نداده باشد، اما نشاندهندهی فروپاشی جامعهی بورژوازی فرانسه به گونهای اغراق شده است. زوجی از طبقهی متوسط برای رسیدگی به میراث خانوادگی خود راهی سفر بین شهری میشوند اما درگیر ترافیک جادهای آخر هفته میشوند.
صحنههایی از خشونت، قتل تجاوز و حتی آدمخواری که این زوج در ترافیک با آن مواجه میشوند، نشاندهندهی اوضاع جامعهی آن روزهای فرانسه است. نقدی جدی و بزرگنماییشده از بورژوازی فرانسه و فرهنگ مصرفگرایانهی جامعهی سرمایهداری.
۷۴- شکارچی خونآشام: دی (Vampire Hunter D)
- کارگردان: تویو آشیدا
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۸۰ دقیقه
- محصول ۱۹۸۵
سالها بعد زمانی که نیروهای ماورا الطبیعی دیگر طبیعی محسوب میشود، دختری از شکارچی خونآشامی به نام دی برای شکار خونآشامی که او را گاز گرفته کمک میخواهد. درصورتی که آنها در این شکار شکست بخورند، دختر تبدیل به خونآشام خواهد شد.
۷۵- خوابیده (Sleeper)
- کارگردان: وودی آلن
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۸۹ دقیقه
- محصول ۱۹۷۳
از اوین ساختههای وودی آلن؛ نکتهی جالب در مورد فیلمنامهی آن این است که آلن قبل از شروع فیلمبرداری آن را برای ایزاک آسیموف فرستاد تا باورپذیر بودن آن را تایید کند. داستان دربارهی مردی است که در آستانهی مرگ منجمد میشود و ۲۰۰ سال بعد در روزگاری بیدار میشود که تکنولوژی سلطهای کامل به زندگی انسان دارد و نظام سیاسی نظامی دیکتاتوری است. همهجا مملو از جاسوسان حکومتی است و حتی روابط زناشویی در محفظههایی با زمان کوتاه شکل میگیرد که در واقع لذت را به مغز القا میکنند.
در این فیلم میتوان به خوبی به عقاید اگزیستانسیالیتی آلن و ناباوری او به علم پی برد. نقد تند و گزندهای که آلن به زندگی مدرن وارد میکند گویای تنفر او از تغییراتیست که تکنولوژی در زندگی انسان به وجود میآورد و او را هرچه بیشتر از عمق جدا و به سطح وابسته میکند.
۷۲- فارنهایت ۴۵۱ (Fahrenheit 451)
- کارگردان: فرانسوا تروفو
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۱۱۲ دقیقه
- محصول ۱۹۶۶
داستان جامعهای که در آن کتاب خواندن جرم است و آتشنشانی که وظیفهاش سوزاندن کتابهاست ولی عاشق کتاب میشود. اقتباسی که مانند سایر ساختههای این کارگردان موج نو فرانسه به شدت به کتاب بردبری وفادار بوده است. تروفو اعتقاد داشت وقتی هدف داستان نمایش ارزش ادبیات است، در این فیلم تصویر نباید پررنگتر از کلام باشد. همین باعث شد تا صحنههای ساده و بیآلایش فیلم در زمان اکران صدای بسیاری از منتقدان را بلند کند.
۷۱- منطقهی بی ۱۳ (District B13)
- کارگردان: پیر مورل
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۸۴ دقیقه
- محصول ۲۰۰۴
به دلیل مشکلات اجتماعی، در حومه پاریس زاغهای به وجود آمده که محل زندگی جمعیت فقیر است. حکومت که توانایی کنترل این منطقه ندارد. با کشیدن سیم خاردار دورتادور منطقه آن را محصور کرده و ساکنان آن را بدون حفاظت، تحصیلات و حتی تامین نیازهای اساسیشان به زندگی ادامه دهند. چند سال پس از این اقدام، حکومت منطقه به دست قاچاقچی بی رحمی بهنام تاها افتاده است. جوانی با مهارتهای خاص از این منطقه با یک پلیس برای از دور خارج کردن تاها همکاری میکنند.
نشان دادن قسمتهای تاریک پاریس در عوض تصویر همیشه زیبای آن به علاوهی صحنههای اکشن و حرکات پارکور از ویژگیهای جذاب فیلم است.
۷۰-روزهای عجیب (Strange Days)
- کارگردان: کاترین بیگلو
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۱۴۵ دقیقه
- محصول ۱۹۹۵
فیلمی در ژانر تک نوآر به نویسندگی جیمز کامرون که خود درواقع مبدع این ژانر با فیلم «نابودگر» بوده است. طبق تعریف این ژانر اینبار هم پای یک تکنولوژی در میان است: دیسکهایی که احساسات و خاطرات انسانها روی آن ضبط میشود. شخصیت اصلی فیلم که تبهکاری خیابانیست و به فروش غیرقانونی این دیسکها مشغول است بعد از این که یکی از این دیسکها جنایتی شنیع را آشکار میکند، متوجه عمق فساد جامعه میشود.
جهانسازی دقیق و آیندهنگرانه کامرون همراه با صحنههای اکشن و حرکات جسورانه دوربین بیگلو باعث شده که این فیلم هنوز هم به به عنوان فیلمی پیشگویانه مورد توجه باشد.
۶۹- ویدیئو دروم (Videodrome)
- کارگردان: دیوید کراننبرگ
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۸۷ دقیقه
- محصول ۱۹۸۳
مدیر شبکهای تلوزیونی در تورنتو بنام ماکس رن «وودز» متوجه سیگنالی غیرقانونی به نام ویدیئو دروم میشود که صحنههای خشن شکنچه پخش میکند. در راستای سر درآوردن از ماجرا رن متوجه میشود که این سیگنال موجب آسیب مغزی میشود و او کم کم در حال از دست دادن مرز بین واقغیت و خیال است.
کرانبرگ با سبک خود توانسته فیلمی علمیتخیلی روانشناسانه همراه با وحشت بدنی خلق کند که در ابتدای عصر تکنولوژی و ظهور تلویزیون و سیگنالهای تصویری از دغدغهها و نگرانیهای مردم آن دوران نسبت به تکنولوژی میگوید.
۶۸- فرار از نیویورک (Escape from New York)
- کارگردان: جان کارپنتر
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۹۹ دقیقه
- محصول ۱۹۸۱
سالها قبل از فیلم فرانسوی منطقه بی۱۳ نمونهی آمریکایی آن ساخته شده بود. با رشد ۴۰۰% جرم و جنایت منهتن به زندانی محافظتشده تبدیل شده. بعد از دزدیده شدن هواپیمای رییسجمهور از آسمان این منطقه پلیس اسنیک پلیسکن (کورت راسل) قهرمان جنگی سابق و مجرم فعلی را مامور میکند تا رییس جمهور را از منهتن نجات دهد.
این فیلم از نمونههای کمیاب ویرانشهرهای آیندهنگرانه است که تکنولوژی در آنها نقش کلیدی ندارد. در اینجا عامل ویرانی دنیای متمدن دارودستههای خلافکارند. موضوعی که از مشکلات و واقعیات انکارناپذیر نیویورک در اواخر دههی هفتاد و اوایل دههی هشتاد بود.
۶۷- خرچنگ (The Lobster)
- کارگردان: یورگوس لانتیموس
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۹۹ دقیقه
- محصول ۲۰۱۵
درحالی که در اکثر ویرانشهرهای آیندهنگرانه احساسات و عشق امری ممنوع نشان داده میشود، در ویرانشهر این کارگردان یونانی عشق و داشتن رابطه امری اجباری است. افراد مجرد این شهر به هتلی برده میشوند که در آن همراه با سایر مجردها تنها ۴۵ روز وقت دارند تا برای خود جفتی پیدا کنند وگرنه به حیوانی که خودشان از قبل تعیین کردهاند تبدیل خواهند شد.
داستان مملو از غافلگیریست. موضوعاتی که در نگاه اول مسخره به چشم میآیند اما درحقیقت باورهای دنیای خودمان است که تنها توجیهات و توضیحات آنها برداشته شده و ما میتوانیم حقیقت آنها را ببینیم. دقیقا همان چیزی که لانتیموس ثابت کرده در آن استاد است. نشان دادن واقعیتهای زشت زندگی که به آنها مفتخریم.
۶۶- جاده (The Road)
- کارگردان: جان هیلکات
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۱۱۱ دقیقه
- محصول ۲۰۰۹
بر اثر آخرالزمانی نامعلوم، دنیایی که میشناسیم ویران شده. همانطور که در روایت ابتدای فیلم گفته میشود بزرگترین نگرانی غذاست و آدمخواری به ترسی بزرگ تبدیل شده. در شرایطی که به نظر میرسد تنها راه نجات رسیدن به ساحل باشد، بازماندگان از جمله پدر و پسر نقش اصلی داستان در جادهای به سمت جنوب به راه افتادهاند. جادهای که رسیدن به انتهای آن چندان امکانپذیر به نظر نمیرسد.
این فیلم اقتباس موفق دیگری از نویسندهی «جایی برای پیرمردها نیست»، کاررمک مککارتی است. رمانی که بعضی آن را غیرسینماییترین اثر مککارتی میدانستد ولی هیلکات توانست با موفقیت همان سردی و خشونت و تیرگی رمان را در فیلم نشان دهد. یکی از دلایل اصلی موفقیت فیلم در تاثیرگذاری خودداری کارگردان از استفاده از جلوههای ویژهی کامپیوتریست. درعوض صحنههای فیلم از شهرها و جنگلهای ویرانه در منطقهی طوفان زدهی نئواورلئان فیلمبرداری شده تا نشان دهندهی این باشد که برای رسیدن به چنین روزی نصف راه را رفتهایم.
۶۵- هوش مصنوعی (A.I. Artificial Intelligence)
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۱۱۱ دقیقه
- محصول ۲۰۰۱
نسخهی علمیتخیلی پینوکیو میراثی بود که کوبریک برای اسپیلبرگ بهجا گذاشت و تبدیل به اولین فیلم اسپیلبرگ از دنیای آینده و همچین تلخترین فیلم او شد. در دنیایی که نیمی از شهرهای آن زیر آب رفته است، دیوید (هالی جوئل آزمنت) اولین نسل از کودکان رباتیای است که احساساس دارند و عشق را درک میکنند. درواقع تنها تمایز بین انسان و ربات هم در این کودکان از میان برداشته شده. دیوید توسط خانوادهای که فرزند آنها تا زمانی که علم پزشکی برای درمان بیماری او چارهای بیاید منجمد شده، به فرزندی گرفته میشود. او هرروز بیشتر عاشق مادر میشود و برای اینکه مادرش بیشتر دوستش داشته باشد آرزوی دیدن پری مهربانی را دارد که پینوکیو را به پسری واقعی تبدیل کرد.
در این فیلم برخلاف اکثر فیلمهای رباتی، اثری از شرارت و ویرانگری رباتها نیست و در عوض در صحنههای مختلفی از داستان جنبههای متفاوتی از شرارت انسانها علیه رباتها را شاهد هستیم.
۶۴- بارگزاری مجدد ماتریکس (The Matrix Reloaded)
- کارگردان: اندی واچووسکی و لری واچووسکی
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۱۳۸ دقیقه
- محصول ۲۰۰۳
ماتریکس که احتیاج به معرفی ندارد. ابرکامپیوتری که خالق خود را به منبع انرژی تبدیل کرده و انسانها را در شبیهسازی پیچیده گیر انداخته است. هرکدام از فیلمهای این سهگانه باورها و مسائلی را مطرح میکند که برای ما امری اثباتشده است. اما آیا واقعا اینطور است؟ هدف اصلی مکتب ماتریکس شکگرایی است و این هدف در فیلم دوم روی اختیار متمرکز شده است.
داستان فیلم دوم از این سهگانه شش ماه بعد از قسمت قبل را روایت میکند. اهالی «زایون» در خطر حملهی ارتش ۲۵۰ هزار نفری ماشینها قرار دارند. در میانه راه نبرد نئو (کیانو ریورز) رویایی از مرگ ترینیتی (کری آن ماس) میبیند و حالا باید انتخاب کند. نجات زایون یا نجات ترینیتی؟
۶۳- عطش مبارزه (The Hunger Games)
- کارگردان: گری رز
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۱۴۲ دقیقه
- محصول ۲۰۱۲
داستان در کشور پانم، ویرانشهری با حکومت وحشیانه، اتفاق میافتد. کشور به ۱۳ منطقه تقسیم شده که هر منطقه مسئول رفع یکی از نیازهای پایتخت است و خود مناطق در فقر به سر میبرند. سالها پیش با اتحاد ۱۳ منطقه شورشی علیه حکومت مرکزی اتفاق افتاده و شکست خورد و منطقهی ۱۳ نابود شد. حکومت برای یادآوری این شکست بازیهای سالانهای را ترتیب داده. هرکدام از مناطق باید دو شرکتکننده را به این بازیها بفرستند و تا کشتهشدن همهی شرکتکنندگان بجز یک نفر بازیها ادامه خواهد یافت.
ویرانشهر اقتباس شده از کتابهای سهگانه سوزان کالینز دیکتاتوری را نمایش میدهد که مردم پایتخت آن غرق در آرامش و راحتی هستند و زندگی پرزرقوبرقی دارند. درحالی که مردم مناطق به سختی گذران زندگی میکنند و حکومت به آنها تنها به چشم نیروهایی برای رفع نیازهای حکومت نگاه میکند.
۶۲- هریسون برگرون (Harrison Bergeron)
- کارگردان: بروس پیتمن
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۹۹ دقیقه
- محصول ۱۹۹۵
این فیلم تلوزیونی اقتباسی گمنام از داستان کوتاه کورت ونهگوت با همین نام است که اینطور آغاز میشود: «سال ۲۰۸۱ بود و درنهایتش همهی انسانها برابر شده بودند. این برابری فقط در برابر خدا و قانون نبود، بلکه همهی انسانها از تمامیجهات یکسان بودند. هیچکس از شخص دیگری باهوشتر نبود. هیچکس از کس دیگری خوشقیافهتر نبود و کسی از شخص دیگری قویتر یا سریعتر نبود.» همانطور که مشخص است اینبار چیزی که باعث تبدیل جامعه به ویرانشهر میشود نه نابرابری که برابری است. اگر کسی ویژگی مثبتی داشته باشد انجمن «معلولسازی همگانی» ابزاری به او وصل میکند تا توانمندی آنها را سلب کند.
داستان درمورد پسری است که انقدر برتری داشت که مامورین معلولسازی همگانی برای بردن او آمدند. اما بعد این پسر سر از تلوزیون درمیآورد.
۶۱- بر گوی نقرهای (On the Silver Globe)
- کارگردان: آندری ژوواوسکی
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۲
- مدت زمان فیلم: ۹۹ دقیقه
- محصول ۱۹۸۸
بشریت مجبور به مهاجرت به نیمهی تاریک ماه و تاسیس تمدین جدید شده است. اولین گروهی که بر ماه فرود میآیند میدانند که هر باور و اعتقادی که به کودکانشان منتقل کنند پایهی اعتقادات تمدن جدید انسانها خواهد بود. با این حال در این امر شکست میخوردند. در نتیجه کودکان نسل اول این تمدن مانند انسانهای نخستین خود در پی ساخت تمدنی جدید از پایه برمیآیند که تنها به یک چیز معتقدند: «منجیانی از زمین برای نجات آنها خواهند آمد.»
در این فیلم که فیلمنامهی آن تحت نظارت شدید دولتی تایید شده، ژوواوسکی با ترفندهای خاص خود بیشتر به پایههای شکلگیری اعتقادات پرداخته. اینکه چرا بشر مجبور به مهاجرت به ماه شده یا چطور موفق به اینکار شده اهمیتی ندارد. آنچه مهم است نحوهی برخورد انسان با شرایط بعد از فاجعه و بقای اوست.
۶۰- مرد مزاحم (The Bothersome Man)
- کارگردان: ینس لین
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۳
- مدت زمان فیلم: ۹۵ دقیقه
- محصول ۲۰۰۶
داستان در شهری عجیب اتفاق میافتد که به نظر تمام ساکنان آن متقاعد شدند که زندگی راحتی دارند. وقتی آندرس بدون هیچ خاطرهای از زندگی گذشته یا اینکه چطور به این شهر آمده، وارد شهر میشود با سوالات عجیبش دردسر درست میکند. چیزی که باید از این سوالات به آن پی ببرد این است که چطور از این شهر خارج شود.
۵۹- آنها زندگی میکنند (They Live)
- کارگردان: جان کارپنتر
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۳
- مدت زمان فیلم: ۹۴ دقیقه
- محصول ۱۹۸۸
ویرانشهری الهام گرفته از دورهی ریگان، رییس جمهوری که با وعدهی عظمت آمریکا به قدرت رسید ولی این عظمت تنها نصیب قشر مرفه جامعه شد. دهکهای پایین جامعه اما تنها چیزی که گیرشان آمد از دست دادن کوپن ها و خدمات رفاهی-درمانی رایگان بود.
در ویرانشهر فیلم هم همان حکومت سرمایهداری حاکم است اما اینبار فضاییهایی مسئول آنند. موجوداتی که همهی واقعیات را تغییر دادهاند و برای دیدن روح زشت هرچیز از پس تبلیغات یا حتی خود این آدم فضاییها به عینکهایی احتیاج است که به شکلی به دست نقش اصلی میرسد.
۵۸- آلیتا: فرشتهی جنگ (Alita: Battle Angel)
- کارگردان: رابرت رودریگز
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۳
- مدت زمان فیلم: ۱۲۲ دقیقه
- محصول ۲۰۱۹
فیلم انفجاری از جلوه های ویژه است آنقدر پررنگ که نمیتوان چیز زیادی درمورد داستان پر اشکال این اقتباس گفت. دنیایی که دو طبقه از انسانها در آن زندگی میکنند. طبقهی مرفه در میان ابرها و طبقهی فقیر روی زمین. در این دکتر ایدو (کریستوف والتز) دختری سایبورگ را از بین زبالهها پیدا و آن را تعمیر میکند. حالا آلیتا، همان دختر سایبورگ، به دنبال یافتن گذشته خود است. همان داستان کلیشهای چندسال گذشتهی هالیوود. فرد در مقابل سیستم، اختلاف طبقاتی و نظام سرمایهداری.
درکل میتوان با این فیلم سرگم شد و از جلوههای ویژه و نماهای آن به وجد آمد اما ویرانشهر به تصویر کشیده شده درآن حرف جدیدی برای گفتن ندارد.
۵۷- دنیای وارونه (Patema Inverte)
- کاگردان: یاسوهیرو یوشیارو
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۴
- مدت زمان فیلم: ۹۸ دقیقه
- محصول ۲۰۱۳
جاذبه برای عدهای از مردم برعکس شده و مجبورند در دنیای زیرزمینی زندگی کنند. «وارونهها» کودکانشان را از آدمهای خفاشنما و دنیای روی زمین میترسانند و «آیگاها»، انسانهایی با جاذبهی معمول، با نفرت از وارونهها زندگی میکنند. ولی دختری از وارونهها با وجود محافظت شدید راه خود را به سطح زمبن باز کرده و شروع به ماجراجویی میکند.
داستان فیلم به عنوان فیلمی علمیتخیلی ایرادات و شبهات واضحی دارد. اما مانند تمام انیمهها لحظات احساسی و مفاهیمی که در بین داستان جای گرفته عناصر اصلی هستند که باعث میشوند فیلم را تا پایان دنیال کنیم.
۵۶- جین رو: تیپ گرگها (Jin-Roh: The Wolf Brigade)
- کارگردان: هیرویوکی اوکیورا
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۴
- مدت زمان فیلم: ۱۰۲ دقیقه
- محصول ۱۹۹۹
آلمان در جنگ جهانی پیروز و باعث نابودی اقتصادی و اجتماعی ژاپن شده. در نتیجهی این مشکلات اقتصادی و اجتماعی گروههای تروریستی شکل گرفته که از کنترل نیروهای محلی خارج شده و حکومت ژاپن برای سرکوب و مقابله با اقدامات آنها، نیرویی از نخبههای شبهنظامی تاسیس کرده است. در جریان یکی از عملیاتهای این نیرو برای خنثی کردن بمبگذاری، یکی از افراد به نام فوسه برای شلیک به دختری که ضامن بمب را در دست داشت دچار تردید میشود و این حرکت برای گروه ویژه گران تمام میشود.
این انیمه اشارات مستقیمی به داستان شنل قرمزی دارد و همانقدر بیرحمانه پیش میرود. تمرکز اصلی بر این موضوع است در ویرانشهری که هیچ چیز سر جای خود نیست، افراد با توجه به باورهای خود تصمیماتی میگیرند. باورهایی که خیلی هم غلط نباشند و اقداماتی که شاید آنقدر که به نظر میرسد شرورانه نباشد.
۵۵- انیماتریکس (The Animatrix)
- کارگردان: کوجی موریموتو، شینیچیرو واتانابه، یوشیاکی کاواجیری، ماهیرو مائدا، پیتر چانگ، تاکشی کویکه، اندرو جونز
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۴
- مدت زمان فیلم: ۱۰۰ دقیقه
- محصول ۲۰۰۳
این انیمه درواقع اسپینآف فیلمهای ماتریکس است. مجموع نه انیمیشن کوتاه که در دنیای ماتریکس اتفاق میافتد و نشاندهندهی بعضی از مبارزات نئو با ماشینهاست. حتی نگاهی هم به داستان اختراع ماتریکس و قدرتگیری میاندازد. جالب است که رتبهی این اسپینآف در IMDB از فیلم دوم و سوم این سهگانه بالاتر است.
۵۴- جنگ برای سیاره میمونها (War for the Planet of the Apes)
- کارگردان: مت ریوز
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۴
- مدت زمان فیلم: ۱۴۰ دقیقه
- محصول ۲۰۱۷
قسمت سوم از سهگانهی سیارهی میمونها که در آن میمونهایی فوق هوشمند سیارهی انسانها را تصاحب کردهاند. در این قسمت انسانهای نجات یافته به دنبال بازپسگیری سیارهی خود هستند. چهرهی منطقی سزار، رهبر میمونها هم بعد از کشته شدن همسر و فرزندش به دست انسانها کنار میرود و به دنبال انتقام گرفتن از انسانهاست.
برخلاف پیش بینیها این فیلم در زمان اکران با استقبال خوبی در گیشه مواجه نشده و دلیل آن هم واضح است. فیلم اکشن کمی دارد، سرگرمکننده نیست و درعوض تا دلتان بخواهد ناراحتکننده و عمیق است. چیزی که درمورد فیلمهای پرهزینهی هالیوود به ندرت میتوان دید. داستان فیلم بیش از اینکه درمورد ویرانشهر باشد، در مورد رهبری در ویرانشهر است. سزار در موقعیتی قرار میگیرد که باید به حفظ جان مردمش فکر کند و رهبر انسانها هم با بیرحمی به دنبال باز پسگیری سلطهی گونهی خود است.
۵۳- توازن (Equilibrium)
- کارگردان: کرت ویمر
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۴
- مدت زمان فیلم: ۱۰۷ دقیقه
- محصول ۲۰۰۲
بعد از جنگ جهانی سوم حاکمان به این نتیجه رسیدهاند که جنگ و کشتار نتیجهی احساسات انسانیست. برای حل این مسائل شهروندان مجبور به استفاده از داروی سرکوبکنندهی احساسات هستند و هرکس از این عمل سرپیچی کند توسط مامورین دولتی شناسایی و کشته میشود. جان پریستون (کریستین بیل) که خود از مامورین مبارزه با شورشیان است، بعد از فراموشکردن تزریق دز دارو دچار احساساتی عجیب میشود.
ویرانشهر لیبریا فاکتور جدیدی ندارد. رهبر لیبریا همان برادر بزرگ ۱۹۸۴ است. زاغههای شورشیان یادآور همان سرزمینهای خارج از شهر دنیای قشنگ نو است. نابودی هر نشانی از هنر و ادبیات هم که مبنای داستانی ۴۵۱ فارنهایت. حتی لباسها و اکشن و حرکات ظریف گان-کاتا مارا به یاد ماتریکس میاندازد. ولی در هر حال اجرای این ایدهها درکنار هم انقدر جذاب و پرکشش بوده که این فیلم توانسته جزو محبوبترین فیلمهای پساآخرازمانی باشد.
۵۲- اطلس ابر (Cloud Atlas)
- کارگردان: تام تایکور، لانا واچوفسکی، لیلی واچوفسکی
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۴
- مدت زمان فیلم: ۱۷۲ دقیقه
- محصول ۲۰۱۲
این فیلم مجموع شش داستان مختلف در زمانهای مختلف است که البته بازیگرانی یکسان نقش شخصیتهای مختلف این شش داستان را ایفا کردهاند. شاید در نظر اول داستانها بیارتباط و فیلم گیجکننده باشد ولی با کمی دقت میتوان ارتباط بین داستانها را متوجه شد. داستانها از گذشتههای خیلی دور شروع میشوند و تا آیندهی خیلی دور پیش میروند و به بیننده نشان میدهند که هر عمل کوچکی در هر زمان چطور میتواند تاثیراتی طولانی و عمیق بر افراد و وقایع در زمانهای مختلف داشته باشد.
۵۱- حلقهانداز (Looper)
- کارگردان: رایان جانسون
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۴
- مدت زمان فیلم: ۱۱۳ دقیقه
- محصول ۲۰۱۲
در سال ۲۰۷۲ انسان بالاخره قادر به سفر در زمان است اما اینکار غیرقانونی است. طبعا باندهای مافیایی هم از این تکنولوژی به نفع خود استفاده میکند. آنها قربانیان خود را به سال ۲۰۷۲ میفرستند تا عدهای که به آنها حلقهانداز (looper) گفته میشود به محض ورود قربانیان آنها را بکشند و دستمزدشان با شمشهایی که به بدن قربانیان وصل شده پرداخت میشود. زمانی که نسخهی سی سال بعد جوئی سیمونز (جوزف گوردن – لویت)، یکی از بهترین حلقهاندازان، برایش فرستاده میشود تا کشته شود، جوئی متوجه شباهتهایی بین قربانی و خودش میشود و در کشتنش تعلل میکند و ماجرا آغاز میشود.
این فیلم یکی از منطقیترین فیلمهاییست که در رابطه با سفر به زمان ساخته شده و به دور از کلیشههای هالیوودی کاملا علمی و منطقی با این تکنولوژی برخورد شده. درکنار اکشن و داستان هیجانانگیز دیالوگها و مفاهیم ردوبدلشده در فیلم از نکات قوت آن است.
۵۰- شبح درون پوسته ۲: بیگناه (Ghost in the Shell 2: Innocence)
- کارگردان: مامورو اوشی
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۴
- مدت زمان فیلم: ۱۰۰ دقیقه
- محصول ۲۰۰۴
دنبالهی فیلم اول شبح درون پوسته که از جذابیت فیلم اول هیچ کم ندارد. داستان مانگا در جهانی اتفاق میافتد که رباتها به شدت پیشرفته شدهاند و مرز بین انسان و ربات از بین رفته است. عدهای به نام «هکر روح» وجود دارند که میتوانند انسان-ماشینها را شناسایی کنند و با برنامهریزی مجدد آنها از آنها استفاده کنند. انیمهی دوم این مجموعه در واقع به شرح داستان بعد از وقایع فیلم اول میپردازد و بعضی سوالات بیپاسخ آن را پاسخ میدهد.
مانگای شبح درون پوسته در واقع مسائل فلسفی و حتی ماوالطبیعه در رابطه با تفاوتهای انسان و ماشین را بیان میکند.
۴۹-شهر کودکان گم شده (The City of Lost Children)
- کارگردان: جان-پیره یونت، مارک کارو
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۵
- مدت زمان فیلم۱۱۲ دقیقه
- محصول ۱۹۹۵
داستان درمورد دانشمندی دیوانه است که با دزدیدن کودکان و استفاده از رویای آنها سعی دارد جلوی پیرشدن خود را بگیرد.
ویرانشهر سورئال این فیلم قابل توصیف نیست. جلوههای عجیب و ترسناکی در این فیلم دیده میشود که بهتر راه برای لذت بردن از آن دیدن فیلم است.
۴۸- پلزنتویل (Pleasantville)
- کارگردان: گری راس
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۵
- مدت زمان فیلم: ۱۲۴ دقیقه
- محصول ۱۹۹۸
دیوید (توبی مگوایر) و جنیفر (ریس ویترسپون) دوقلوهایی هستند که با پیدا کردن یک کنترل جادویی به پلزنتویل میروند. سیتکامی سیاه و سفید از دههی پنجاه که همهچیز در آن به شدت کنترل شده است. ورود این خواهر و برادر رنگی به این شهر سیاه و سفید باعث تغییراتی میشود که خیلی مذاق شهردار و مردمی که هنوز رنگی نشدهاند خوش نمیآید.
فیلم در کنار مضامینی مانند نژادپرستی و تعصب به نقش تفریح و رویا در هر دو فرهنگ تفریحمحور حال حاضر و فرهنگ کلاسیک آمریکا میپردازد.
۴۷- ارتقا (Upgrade)
- کارگردان: لی وانل
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۵
- مدت زمان فیلم: ۱۰۰ دقیقه
- محصول ۲۰۱۸
با وجود اینکه فیلم بیشتر اکشنی مهیج است اما در ویرانشهری دور اتفاق میافتد که همهجا میتوان ماشینهای خودران و تکولوژیهای پیشرفته را دید. مردی که توانایی حرکت و همسر خود را در جریان سرقتی از دست داده است به آزمایشی زیرزمینی تن میدهد تا بتواند با اتصال یک چیپ تواناهایی ابرانسانی پیدا کند و انتقامش را بگیرد.
۴۶- پلیس آهنی (RoboCop)
- کارگردان: پُل ورهوفن
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۵
- مدت زمان فیلم: ۱۰۲ دقیقه
- محصول ۱۹۸۷
در آیندهای نه چندان دور در شهر دیترویت جرم جنایت افزایش یافته. در عوض با پیشرفت تکنولوژی نحوهی مبارزه با جرم هم پیشرفت کرده. شرکتی خصوصی که کنترل پلیس شهر را در دست گرفته توانسته پلیس به قتل رسیدهای را به صورت افسری سایبورگ به زندگی برگرداند که به پلیس آهنی معروف است.
فضای فیلم در صحنهای از دو گویندهی خبر که ابتدای فیلم میآیند نشان داده میشود. دو گوینده با لبخند درحال اعلام اخباری فاجعهبار هستند. این صحنه نشانهی هوشمندی ورهوون است که در همان ابتدا اتمسفر کلی فیلم را به بیننده القا میکند. جامعهای که ذات بشری در آن تغییر کرده، جنون به اوج رسیده و تنها پلیسی آهنی و بدون احساسات است که میتواند از هرج و مرج جلوگیری کند.
۴۵- یادآوری مطلق (Total Recall)
- کارگردان: پل ورهوفن
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۵
- مدت زمان فیلم: ۱۱۳ دقیقه
- محصول ۱۹۹۰
اقتباسی بهیادماندنی از داستان کوتاه فلیپ کی.دیک با نام «ما یادآوری کاملی را برای شما ممکن میسازیم». داستان در آینده و در سیاره مریخ شکل میگیرد. شرکتی درحال آژمایش تجارت کاشت ذهن است. کارگری برای رهایی از کابوسهای شبانه در این آزمایش شرکت میکند و از این طریق حقایق جدیدی درمورد خودش کشف میکند.
یادآوری مطلق داستانی سر راست ندارد. پایان سرراستی هم ندارد. همین پیچشهای داستانی که لحظهی آخر ادامه دارد و پایانی که از یک نتیجهگیری قطعی جلوگیری میکند باعث میشود برای نتیجهگیری به چندبار دیدن فیلم محتاج باشیم. به علاوه رخ دادن داستان در مریخ و کم بودن جاذبه در این سیاره باعث به وجود آمدن صحنههای بهیادماندنی میشود.
۴۴- بازیکن شماره یک، آماده (Ready Player One)
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۵
- مدت زمان فیلم: ۱۴۰ دقیقه
- محصول ۲۰۱۸
فردی به نام هالیدی بازی واقعیت مجازیای تولید کرده که تقریبا همه را در جهان به خود مشغول کرده است. به دور از جهان واقعی که تبدیل به ویرانه شده، همهی مردم به فکر بالا بردن امتیاز خود در جهان بازی هستند. هالیدی که از طریق این بازی به ثروتمندترین فرد جهان تبدیل شده اعلام میکند که یک سری ایستر اگ در بازی جاسازی کرده است که هرکدام از بازیکنان که این سه کلید را پیدا کنند وارث او خواهند بود.
انتقاد فیلم به دنیای غرقشده در دنیای مجازیست. آیندهای که زیاد از امروز دور نیست. در نهایت تمام اتفاقات مهم داستان در واقعیت رخ میدهد و این حامل این پیام است که اگر دنیای واقعی وجود نداشته باشد، دنیای مجازی هم نابود خواهد شد. هرچند فیلم اقتباسی ضعیف از کتاب محسوب میشود و کوچکترین وفاداری به کتاب نداشته، اما بعد از سالها هوادارن اسپیلبرگ و ژانر سایبرپانک را به وجد آورده.
۴۳- عطش مبارزه: اشتعال (The Hunger Games: Catching Fire)
- کارگردان: فرانسیس لارنس
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۵
- مدت زمان فیلم: ۱۴۰ دقیقه
- محصول ۲۰۱۳
فیلم دوم مجموعهی عطش مبارزه که بالاترین نمره را در بین فیلمهای این سهگانه دارد. بعد از مسابقات دور اول رییس جمهور اسنو هنوز هم دست از سر برندگان برنداشته و برای نشان دادن هرچه بیشتر قدرت و دیکتاتوری خود این بار در ۷۵مین سالگرد تاسیس بازیها، شرکتکنندگان را از برندگان دورههای گذشته انتخاب میکند.
بر خلاف فیلم اول که تمرکز اصلی آن بر تشریح پانم و کاپیتال و بازیهای سالانه بود، فیلم دوم روی شخصیتها و روابط تمرکز دارد. بازیها تا نیمهی دوم فیلم شروع نمیشوند و بعد از آن هم اکشن چندانی ندارند. هرچند داستان فیلم دوم قطعا هیجان بیشتری دارد.
۴۲- خاطرات (Memories)
- کارگردان: کوجی موریموتو، تنسای اوکامورا، کاتسوهیرو اوتومو
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۱۱۳ دقیقه
- محصول ۱۹۹۵
فیلم درواقع از سه انیمهی کوتاه تشکیل شده و از بهیادماندنیترین فیلمهای ویرانشهری محسوب میشود. در اپیزود اول خدمهی یک سفینهی فضایی به اسم کرونا بهدنبال منشأ پیامی مرموز وارد ایستگاه فضایی متروکهای میشوند. در قسمت دوم یک متخصص آزمایشگاه به اسم تاناکا نوبوی با خوردن اشتباه یک قرص حاوی نمونه ویروس نظامی تبدیل به سلاح بیولوژیکی کشندهای میشود که هیچ چیز جلودارش نیست. در سومین قسمت یک روز از زندگی در شهری با حاکمیت تمامیتخواه، که هدف تمام ساکنانش شلیک موشک جنگی بهسمت دشمنی نامرئی است بهتصویر کشیده میشود.
۴۱- ماشین زمان (The Time Machine)
- کارگردان: جرج پال
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۱۰۳ دقیقه
- محصول ۱۹۶۰
جورج ولز (راد تیلور) از طریق ماشینی که ساخته به آینده سفر میکند و متوجه میشود که جامعه به دو دستهی کارگران و سرمایهداران تقسیم شده. طبقهی سرمایهداران در باغها در ناز و نعمت زندگی میکنند و طبقهی کارگر که کور هم هستند در زیر زمین کار میکنند. در شبهای بی مهتاب این طبقهی کارگر به روی زمین آمده و از سرمایهداران تغذیه میکنند.
این فیلم اقتباسی از کتاب ماشین زمان اچ. جی. ولز است داستانی که با پیشبینی وضعیت جامعه بشری در آینده در تاریخ ماندگار شد. نگاه نویسندهها به آینده گاهی مبتنی بر رویکردش آنها به جهان و روند در حال طی شدن است و گاهی مبتنی بر علایق و عقایدی که به آن ایمان دارند. در این کتاب، در عین حال هم هجو پیشگویانه جامعه سرمایهداری را شاهد هستیم، هم درسی در زمینه جامعهشناسی، و هم نظریه علمی متناقضنمایی که بعدها کاربردهای غیرمترقبهای در زمینه فلسفه و ادبیات پیدا کرد.
۴۰- اغذیه فروشی (Delicatessen)
- کارگردان: جان-پیره یونت، مارک کارو
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۹۹ دقیقه
- محصول ۱۹۹۱
داستان فیلم در زمانی در فرانسه روایت میشود که غذا نایاب است. مرد قصاب صاحب آپارتمان برای تامین گوشت و فروختن آن به مستاجران انسانها را قصابی میکند. این عمل از طرف ساکنان آپارتمان نه تنها تقبیح نمیشود بلکه استقبال هم میکنند.
اغذیه فروشی یک کمدی سیاه است که با طراحیهای گنگ از خانهای درحال نابودی در شهری خشک و بی آب و علف و هوایی گرفته، به خوبی حس اضطراب و پوچی آخرالزمانی را به بیننده انتقال میدهد. یونت در این ویرانشهر انسان هایی را به تصویر میکشد که به نهایت پوچی رسیدهاند و به ندرت میتوان در فیلم او عواطف و احساساتی حداقلی را بین کاراکترها شاهد بود.
۳۹- سلحشوران (The Warriors)
- کارگردان: والتر هیل
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۹۲ دقیقه
- محصول ۱۹۷۹
نیویورک در تسلط گروهای گانگستر است. رهبری کاریزماتیک سعی دارد تا این گروها را متحد کند و برای اینکار در شمال شهر مهمانی ترتیب میدهد. اما در این میهمانی به قتل میرسد و گروهی از این گانگسترها که در جنوب شهر ساکن هستند متهم به این قتل میشوند. حالا این گروه باید کل شهر را از دست دیگر گروههای گانگستر و پلیسها بگریزند تا به محل سکونت خود برسند.
۳۸- موج (The Wave)
- کارگردان: دنیس گنسل
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۱۰۷ دقیقه
- محصول ۲۰۰۸
این فیلم بر مبنای آزمایش واقعی موج سوم ساخته شده است. معلم تاریخ در مدرسهای تصمیم گرفت تا با آژمایشی تحت عنوان موج سوم شرایط دیکتاتوری کوچکی را مهیا کند تا تاثیرات آن روی دانشآموزان و واکنش آنها را بررسی کند.
۳۷- جنگجوی جاده (The Road Warrior)
- کارگردان: جرج میلر
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۹۶ دقیقه
- محصول ۱۹۸۱
در دنیای ویرانشدهای که در فیلم اول به نمایش گذاشته شد، حالا بحران آب و سوخت جدیتر شده است. مکس دیوانه (میل گیبسون) که تنها ر جادهها پرسه میزند به گروهی برمیخورد که وحشیها قصد دزدیدن نفتشان را دارند. با کمک کردن مکس به این گروه همه چیز برای نبردی جادهای مهیا میشود.
۳۶- نبرد سلطنتی (Battle Royale)
- کارگردان: کینجی فوکاساکو
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۱۱۴ دقیقه
- محصول ۲۰۰۰
در زمانی نامعلوم در ژاپن جامعه دچار بحران اقتصادی و اجتماعی شده و دانشآموزان از حاضر شدن در مدارس سر باز میزنند. حکومت برای کنترل آنها بازیهایی ترتیب میدهد که طی آن دانشآموزان تا زمانی که تنها یک نفر از آنها زنده بماند باید با هم مبارزه کنند. شخصیت اصلی فیلم نوجوانی بهنام ناناهاراست و وقتی به زمین بازی وارد میشود با معلم سابق خود کیتانو که در پی حملهی دانش آموزی به او، استعفا داده بود مواجه میشود که قوانین بازی را برای آنها توضیح میدهد.
مشخصا فیلم نقدی سخت به سیستم آموزشی ژاپن است. در طول فیلم یک زنجیرهی جالب از واکنش دانشآموزان به نمایش گذاشته میشود. بعضی به قاتلهایی بیرحم تبدیل میشوند، بعضی خودکشی میکنند، گروهی به دنبال راهی برای فرار از جزیره میگردند و بعضیهای دیگر دنبال این هستند که از دانش خود در زمینه کامپیوتر و مواد منفجره به نحوی برای شکست سیستم استفاده کنند. کیتانو به عنوان نماینده بزرگسالان، یک سیستم پدرسالارانه فاسد و روبهزوال را ارائه میکند که نه تنها توسط دانشآموزانش مورد تمسخر قرار میگیرد، بلکه حتی توسط دخترش هم طرد میشود.
۳۵- شهر تاریک (Dark City)
- کارگردان: الکس پرویاس
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۱۰۰ دقیقه
- محصول ۱۹۹۸
با ویرانشهری غرق در تاریکی مواجه هستیم با آسمانخراشهای بلند و زمخت. شهری که حاکمان آن هر شب ساکنان را به خواب میبرند و حافظه بعضی از آنها را پاک میکنند و به آنها هویت جدید میبخشند. افراد کمی که در برابر این ویروس مصونند مانند زنگ خطری برای این حاکمانند و باید از بین بروند.
شهر تاریک فیلمی تاریک است که از ابتدا تا انتها در شب اتفاق میافتد. این فیلم دربارهی انسانیت است و چیزی که ما را به انسان تبدیل میکند و مبارزه با آنچه جلوی انسان بودن ما را میگیرد.
۳۴- طلوع سیاره میمونها (Dawn of the Planet of the Apes)
- کارگردان: مت ریوز
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۱۳۰ دقیقه
- محصول ۲۰۱۴
در حالی که میمونها به رهبری سزار روز به روز هوشمندتر میشوند، پاندمی کشندهای باعث مرگ انسانها شده و جمعیت آنها را به یک پنجم کاهش داده است. انسانهای باقیمانده برای دسترسی به منبع برق باید از دل جنگلی عبور کنند که بزرگترین خطرش مواجهه با میمونهایی است که به زبان انسانها حرف میزنند.
این فیلم تقابل خیر و شر در هر دو جبهه است. سزاری که در پی خاطرات خوبش با انسانها به دنبال صلح با انسانهاست باید با کوبایی مقابله کند که به دنبال انتقام دردیست که در آزمایشگاههای انسانها کشیده است. در جبههی انسانها هم مالکوم باید انسانهایی که میمونها راشیاطین مدرن میدانند مقابله کند. هرچند با شناخت بیشتر هرکدام از شخصیتها میتوان به همهی آنها حق داد.
۳۳- نگهبانان (Watchmen)
- کارگردان: زک اسنایدر
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۱۶۲ دقیقه
- محصول ۲۰۰۹
داستان در دنیایی موازی اتفاق میافتد. ویرانشهری در بین جنگ سرد آمریکا و شوروی. در این دنیا ابرقهرمانها بخشی از مردم عادی هستند. هرکس باپوشیدن لباسی مضحک و انتخاب اسم خود را ابرقهرمان معرفی میکند و با سلیقه و نظر خود شروع به مبارزه به برقراری عدالت می کند.
ویرانشهر واچمن شرور مشخصی ندارد. هرکدام از ابر قهرمانان درواقع برای سایرین شرور هستند. همین ابرقهرمان ها هستند که به جان هم میافتند چون هرکدام با فلسفه خود می خواهند شهر را نجات دهند.
۳۲- گزارش اقلیت (Minority Report)
- کارگردان: استیون اسپیلبرگ
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۶
- مدت زمان فیلم: ۱۴۵ دقیقه
- محصول ۲۰۰۲
اقتباسی از داستان دیگر فلیپ کی.دیک، البته با تغییرات نه چندان اندک. جان اندرتون (تام کروز) یکی از بهترین افسران انجمن پیشگیری از وقوع جرم است. این انجمن با استفاده از رویاهای سه فرد که قدرت پیشاگاهی دارند مجرمان را قبل از ارتکاب جرم شناسایی و دستگیر میکنند و توانستنند از این راه امار جرم و جنایت را تا حد زیادی کم کنند. وقتی جان اندرتون توسط این انجمن به عنوان قاتل آینده معرفی میشود، متوجه ایراداتی در این نظام میشود.
۳۱- ماموریت جنسیتی
- کارگردان: ژولیوس ماچولسکی
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۷
- مدت زمان فیلم: ۱۱۷ دقیقه
- محصول ۱۹۸۴
داستان دو دانشمند که در اولین آزمایش انسانی سفر در زمان شرکت کردهاند. طبق برنامه این دانشمندان باید در سه هفته بعد از آزمایش بیدار شوند اما بعد از به هوش آمدن متوجه میشوند در سال ۲۰۴۴، پنجاه سال بعد از زمان آزمایش هستند. تمام پرستاران اطراف این دو دانشمند از زنان هستند که البته اوایل شکایتی در این باره وجود نداشت. ولی با گذشت زمان و ندیدن حتی یک مرد آنها دلیل این موضوع را جویا شدند و دریافتند طی جنگی نسل مردها منقرض شدهاند.
ممکن است با خواندن داستان اینطور نظر بیاید که فیلم تنها کمدی سطح پایین است. اما درواقع این فیلم انتقادات جدیای به نظامهای کمونیستی وارد میکند.
۳۰- اوانجلیون: ۰۱ تو تنها نیستی (Evangelion: 1.0 You Are (Not) Alone)
- کارگردان: میزایوکی، کازویا تسوروماکی، هیدآکی آنو
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۷
- مدت زمان فیلم: ۱۱۷ دقیقه
- محصول ۲۰۰۷
این فیلم که بر اساس انیمهی سریالی محبوب Neon Genesis Evangelion ساخته شده، اولین فیلم ازچهارگانهی بازسازی اوانجلیون است.
موجوداتی بیگانه که به آنها فرشته میگویند به زمین حمله کردند و درحال نابودی بشریت هستند. تنها راه مبارزه با آنها سلاحهایی رباتمانند است که باید توسط نوجوانان چهاردهساله هدایت شوند. این انیمه در دورانی ساخته شد که تنها انتظاری که از انیمهها وجود داشت سرگرمی بود. اما این انیمه سرشار از مفاهیم انسانی و فلسفی است.
۲۹- شکارچی خونآشام دی: تشنهی خون (Vampire Hunter D: Bloodlust)
- کارگردان: یوشیاکی کاواجیری
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۷
- مدت زمان فیلم: ۱۰۳ دقیقه
- محصول ۲۰۰۰
این فیلم بر اساس رمان سوم شکارچی خونآشام دی ساخته شده. باشناخت نسبی که از فیلم اول (مورد ۷۴) در مورد دی بدست آوردیم قطعا این فیلم که در واقع داستان عشقی این شکارچیست جذابیتهای بیشتری خواهد داشت. این داستان که هزاران سال بعد از داستان فیلم اول اتفاق میافتد دختر جوانی توسط خونآشامی دزدیده میشود و شکارچی دی برای نجاتش اقدام میکند.
۲۸- لگو مووی (The Lego Movie)
- کارگردان: کریستوفر میلر، فیل لورد
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۷
- مدت زمان فیلم: ۱۰۰ دقیقه
- محصول ۲۰۱۴
امت کارگری ساده در شهر لگویی است. شهری که در آن همه شهروندان از جانب ارباب تجارت مجبور به عمل بر اساس دستورالعملی هستند که آن را کتاب مقدس میدانند. این دستورالعمل عملاً مانع از شادی و تحرک لگوهاست. اما امت دارای قدرت ذهنی ویژهای است و به جنگ این دیکتاتوری میرود.
لگو مووی نمادگرایانهترین انیمیشینی است که در سال های اخیر ساخته شده و پی بردن به تمام مفاهیم و نمادهای آن با یکبار دیدن ممکن نیست. اما در هدف کلی این انیمیشن سعی دارد با بیانی طنز و کودکانه نشان دهد که جایی که کنترل صد درصدی وجود دارد و هیچ خلاقیتی اتفاق نمیافتد نه یک آرمانشهر که ویرانشهر است.
۲۷- دنیا روی یک سیم (World on a Wire)
- کارگردان: راینر ورنر فاسبیندر
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۸
- مدت زمان فیلم: ۲۱۲ دقیقه
- محصول ۱۹۷۳
این فیلم آلمانی بر اساس رمان طبقهی سیزدهم ساخته شده و داستان حول ابررایانهای به نام «سیمولاکران» میچرخد که میتواند واقعیت را شبیهسازی کند. زمانی که رهبر این پروژه میمیرد، جانشینش اتفاقات عجیب و غریبی تجربه میکند.
تمرکز اصلی این فیلم هم بر تکنولوژی و پیشرفت آن و سلطه آن روی زندگی انسان است.
۲۶- پارک مجازات (Punishment Park)
- کارگردان: پیتر واتکینز
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۸
- مدت زمان فیلم: ۹۱ دقیقه
- محصول ۱۹۷۱
پارک مجازات مکانی بیابانی و سوزان است که دولت شورشیها و مخالفان اجتماعی را به آن میفرستد، آن هم نه با شرایط عادی. محکومان باید مسافتی طولانی تا نقطهای مشخص بدوند در حالی که پلیسهای مسلح با ماشینهای ویژه تعقیبشان میکنند.
واتکینز در این مستندگونه نشان داده است که چطور مردم عادی به دلیل کوچکترین مخالفتها مجرم شناخته شده و به وحشتناکترین شکل ممکن مجازات میشوند. ویرانشهری که نه در آینده است و نه تکنولوژی عجیبی در آن دست دارد. حقایقی نه چندان بزرگنماییشده که نشان میدهد چقدر زندگی حال حاضر به ویرانشهر نزدیک است.
۲۷- محاکمه (The Trial)
- کارگردان: اورسون ولز
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۸
- مدت زمان فیلم: ۱۱۹ دقیقه
- محصول ۱۹۶۲
یک روز صبح پلیس ژوزف. ک. را بدون اینکه جرمی مرتکب شود دستگیر میکند و هیچ حرفی هم درمورد جرم او نمیزند. تمام داستان تلاشهای ژوزف برای اثبات بیگناهیاش در دادگاهی عجیب با حضاری عجیبتر را نشان میدهد.
این فیلم معجونیست از رمان کافکا و کارگردانی ولز. همان پوچی و فضای مبهم و غریب آثار کافکایی با تصویربرداری و فضاسازی خاص ولز باعث شده تا خرد شدن کارکتر اصلی فیلم زیر پارانویای کافکا و بیاعتمادی ولز به جهان نوین را بیشتر حس کنیم. کافکا در این اثر ویرانشهری نه چندان دور (شاید فرارسیده) را به تصویر کشیده است. دنیایی نوین که همه درآن گناهکارند، به هرکسی میتوان به راحتی تهمت زد و قانون تنها مانع بین انسانها و بینظمیها و ناهنجاریهاست. اما قانونی که توسط قانونگذارانی از بالادست تبیین شده، چقدر میتواند عادلانه باشد؟
۲۴- سیاره شگفتانگیز (Fantastic Planet)
- کارگردان: رنه لالوکس
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۸
- مدت زمان فیلم: ۷۲ دقیقه
- محصول ۱۹۷۳
اولین انیمیشن علمیتخیلی و فرانسوی که از ساختار دیزنی خارج شد و برای کودکان ساخته نشد. این انیمیشن هنوز هم یکی از بهترین انیمیشنهای ساختهشده در تاریخ است و هر صحنهی آن مانند بهترین نقاشیهای سورئال است.
داستان در سیارهای پیشرفته اتفاق میافتد که موجوداتی آبیرنگ به نام «تراگ» با انسانها مانند حیوانات خانگی برخورد میکنند. بعد از مرگ یک انسان مادر توسط کودکان تراگها نظم و هماهنگی بین نژادهای این جامعه بهم میریزد. این انیمیشن ایدهپردازیهای جالبی در زمینه نژادپرستی و حقوق انسانها و حیوانات ارائه داده است.
۲۳- گاتاکا (Gattaca)
- کارگردان: اندرو نیکو
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۸
- مدت زمان فیلم: ۱۰۶دقیقه
- محصول ۱۹۹۷
در دورانی که اکثر فیلمهای علمیتخیلی حول سفینههای فضایی و حملهی بیگانگان ساخته میشد، گاتاکا فضایی مانند دهههای شصت و هشتاد میلادی را تصویر میکند و خبری از تکنولوژیهای عجیب نیست. تنها پیشرفت علمی نشان داده شده پیشرفت انسان در علم ژنتیک است که به کمک آن انسانها میتوانند ویژگیها و قابلیتهای فرزندان خود را قبل از تولد انتخاب کنند. در این ویرانشهر (که ابتدا به نظر آرمانشهر میآید)، تنها کسانی که اصلاح ژنتیکی شدهاند اجازهی رسیدن به درجات بالا و مشاغل مهم را دارند و به جای مصاحبه تنها از افراد تست دیانای گرفته میشود. شخصیت اول فیلم که رویای سفر به فضا را دارد سعی میکند با گرفتن نمونههای انسانی از فردی اصلاح ژنتیکی شده که در تصادفی فلج شده است، خود را به مرکز فضایی برساند و در برنامهی سفر به فضا شرکت کند.
فیلم سوالات جالبی دربارهی انسانیت مطرح میکند. مهمترینشان شاید این باشد که با اصلاح ژنتیکی افراد و مبرا کردنشان از هر نقصی میتوان به آرمانشهر دست یافت؟
۲۲- جزیره سگها (Isle of Dogs)
- کارگردان: وس اندرسن
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۹
- مدت زمان فیلم: ۱۰۱ دقیقه
- محصول ۲۰۱۸
داستان در شهر خیالی در ژاپن رخ میدهد. با ابتلای چند سگ به بیماری که تب سگی نام میگیرد، شهردار سگستیز و گربهدوست شهر از فرصت استفاده کرده و اعلام میکند که تمام سگها باید به جزیرهای معلق که درواقع زبالهدانیست منتقل شوند تا از شیوع بیماری جلوگیری شود. برادرزادهی شهردار اما علاقهی زیادی به سگ نگهبان خود دارد و به دنبال آن به جزیرهی سگها میرود. طی جستوجوی این پسر برای یافتن سگش ما به نیزهی واقعی شهردار و دلایل نفرتش از سگها پی میبریم.
در فیلم ارجاعات جالبی به سیستمهای سیاسی به چشم میخورد. دیکتاتوری که به علت نفرتش از سگها تمام شهروندان را مجبور میکند از آنها متنفر باشند. وقتی هم عدهای از شهروندان به این تصمیم اعتراض میکنند، آنها را اقلیتی دشمن با نظم شهر میداند. همین ارجاعات در بستر داستانی شیرین و دیالوگهای طنز باعث شده تا این انیمیشن بین محبوبترین فیلمهای ویرانشهری قرار بگیرد.
۲۱- برزیل (Brazil)
- کارگردان: تری گیلیام
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۹
- مدت زمان فیلم: ۱۳۹ دقیقه
- محصول ۱۹۸۵
یک کمدی سیاه که در جامعهای تمامیتخواه و منضبط اتفاق میافتد. جامعهای که همهچیز ماشینی کنترل میشود و ماشینها با اشتباهاتی کوچک نتایجی وحشتناک رقم میزنند. عشق تنها در رویا امکانپذیر است و تمام شهروندان به شدت تحت کنترل هستند. سم لاوری در این جامعه به دنبال نجات دختر رویاهایش است که در طبقات پایین جامعه قرار میگیرد.
برزیل درواقع اقتباس گیلیام از ۱۹۸۴ است با تغییراتی فاحش. جامعه همان جامعهی تمامیتخواه است با همان نظارت. فقط تفاوت اصلی در این است که نظام اورول اطلاعات تحریفشده را در سطح جامعه منتشر میکرد ولی در برزیل هیچ اطلاعاتی داده نمیشود. شخصیت اصلی داستان گیلیام هم بر خلاف شخصیت اصلی اورول، به دنبال تغییر نظام یا مبارزه با آن نیست. لاوری تنها میخواهد از نقصهای سیستم استفاده کند و از دید آن دور بماند تا بتواند دختر رویاهایش را نجات دهد.
۲۰- فرزندان بشر (Children of Men)
- کارگردان: آلفونسو کوارون
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۹
- مدت زمان فیلم: ۱۰۹ دقیقه
- محصول ۲۰۰۶
جهان به دلیل جنگ و تروریسم و قحطی در آستانهی نابودیست و تنها انگلستان با نظم و نظام باقی مانده. در نتیجه مهاجران بسیاری خواستار ورود به انگلیس هستند. ۱۸ سال است هیچ نوزادی متولد نشده و جوانترین انسان هم در ۱۸ سالگی به قتل رسیده است. این ویرانشهریست که کوارون برای ما ترسیم میکند. فضایی پرآشوب آن از همان صحنههای اول و با انفجار کافهای که شخصیت اصلی چند لحظهی قبل در آن بوده مشخص است. اما نکتهی متفاوت این ویرانشهر این است که هیچ عامل عجیب و دوری باعث آن نبوده. دست آدم فضاییها در کار نیست و هیچ تکنولوژی پیشرفتهای در تشکیل این ویرانشهر نقش نداشته. تنها انسان بوده و خطراتی که امروز هم تجربهاش میکنیم. درمورد متولد نشدن نوزادان هیچ توضیحی داده نمیشود. اتفاقی است که به دلایلی افتاده و نه تنها ما که شخصیتهای این دنیا هم از دلیلش آگاه نیستند.
داستان اما از زمانی اغاز میشود که جولین تیلور (جولین مور) به پیشنهاد همسر سابقش به گروهی چریکی میپیوندد و انتقال زن آفریقایی جوانی به داخل مرزهای انگلستان را به عهده میگیرد.
۱۹- منطقه ۹ (District 9)
- کارگردان: نیل بلومکمپ
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۹
- مدت زمان فیلم: ۱۱۲ دقیقه
- محصول ۲۰۰۹
در سال ۱۹۸۲ سفینهای فضایی در آسمان ژوهانسبورگ در آفریقای جنوبی دیده میشود. فضاییان حشرهمانندی که از سفینه خارج میشوند برخلاف تم معمول هالیوود برای جنگ و تصاحب زمین نیامدهاند. بلکه به دنبال پناهنده شدن در زمین هستند. دولت آفریقا هم این بیگانگان را در کمپهای پناهندگی با شرایط نامطلوب نگه میدارد. حالا در سال ۲۰۰۰ میلادی دولت تصمیم به جابهجایی این بیگانگان به کمپی دیگر گرفته و به کمک شرکت خصوصی تولیدکنندهی سلاح آنها را که راضی به این جابهجایی نیستند، منتقل میکند. در این بین به نام ویکوس دچار تغییرات بیولوژیکی شده و به یکی از بیگانگان تبدیل میشود.
بلوکمپ توانسته با ایجاد تاریخ جایگزین و در قالب شهرکها و مخروبههایی که محل زندگی بیگانگان شده است، رفتاری که با بیگانگان تحت عنوان شهروند درجه دوم شده و تحقیرهایی که نسبت به آنها از سوی انسانها صورت میگیرد، تبعیض اعمال شده در جوامع انسانی، بهرهکشی شرکتهای چند ملیتی و رفتار توهینآمیز با درماندگان را نشان دهد. ویرانشهری که درواقع درحال زندگی کردن در آن هستیم.
۱۸- مردان ایکس: روزهای گذشته در آینده (X-Men: Days of Future Past)
- کارگردان: برایان سینگر
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۹
- مدت زمان فیلم: ۱۳۲ دقیقه
- محصول ۲۰۱۴
در سال ۲۰۲۳ مردان ایکس در استانه شکست از ماشینهایی هستند که تنها یک هدف دارند: نابودی تمام انسانهای جهشیافته. تنها امید مردان ایکس به ولورین (هیو جکمن) است تا با سفر به گذشته جلوی تولید این ماشینها را بگیرد.
داستان این فیلم به شدت سنگین است. اکثر صحنهها مملو از ناامیدیست و هیچ لحظهی باشکوهی که در آن آدم بدها تارو مار شوند وجود ندارد. اصلا آدم بدی وجود ندارد. تمام ضدقهرمان ها دلایلی مشخص برای آرمانها و اقدامات خود دارند. در مجموع ویرانشهر تصویرشده در این فیلم نمود این سخن بنیامین فرانکلین است: «آنهایی که آزادی را فدای رسیدن به امنیت میکنند، به هیچکدام نخواهند رسید و شایستگی هیچکدام را ندارند.»
۱۷-شبح درون پوسته (Ghost in the Shell)
- کارگردان: مامورو اوشی
- امتیاز imdb به فیلم: ۷.۹
- مدت زمان فیلم: ۸۳ دقیقه
- محصول ۱۹۹۵
یک دنیای مدرن و کثیف. شهرهایی چندطبقه. تکنولوژی پیشرفته و حضور رباتهایی انساننما در تاروپود جامعه. بیان مفاهیم فلسفی و متافیزیک در فضایی که سنگینی آسمانخراشها را میتوان حس کرد. اینها مشخصات ویرانشهر شبح درون پوسته است. دنیایی که در آن انسانها میتوانند اعضای آسیبدیدهی بدن و حتی ذهنشان را با قطعات الکترونیکی تعویض کنند تا جایی که به سایبورگ تبدیل شوند. اما روحشان به بدن جدیدشان تزریق میشود. شبحی درون پوسته.
داستان دربارهی پلیس سایبورگیست که مدتهاست با هویت خود در کلنجار است و حالا همراه با دستیارش باید به دنبال هکری به نام کنترلگر باشد. این انیمه از بهترین فیلمهای علمیتخیلی/سایبرپانک تاریخ است و منبع الهام فیلمهای بسیار بزرگی بوده است که مهمترین و واضحترینشان ماتریکس است.
۱۶- آکیرا (Akira)
- کارگردان: کوتوشیرو اوتومو
- امتیاز imdb به فیلم: ۸
- مدت زمان فیلم: ۱۲۴دقیقه
- محصول ۱۹۸۸
داستان سی سال بعد از جنگ جهانی سوم که در آن توکیو نابودشده اتفاق میافتد. حالا نئو-توکیو از بین باقیمانده تشعشات هستهای با آسمانخراشهایی بلند دوباره متولد شده. طی تظاهرات خیابانی علیه دولت گروهی موتورسوار به مبارزات مرگبار میپردازند. در جریان یکی از این مسابقات گروه کپسولها با پسربچهای تصادف میکند ولی هیچ آسیبی به او نمیرسد. فضاپیماهای دولتی ظاهر میشوند و این گروه را برای بازجویی میبرند. بعد از آن مشخص میشود که دولت درحال آزمایشاتی برای فعالسازی قدرتهای خاص در بچههاست.
اکیرا همواره به عنوان جریانسازترین و دگرگونکننتدهترین انیمهها نام برده میشود. این فیلم شما را به معنی واقعی کلمه بهتزده خواهد کرد و مفاهیمی را بیان خواهد کرد که تا مدتها از آن شوکه خواهید بود. مجموعهای از بیربطترین و عجیبترین عناصر داستانی است که به نتیجهای جالب و یکسان میرسند. از عناصر ماوراطبیعه در دنیایی پیشرفته تا توهمهای شخصیت اصلی و دگردیسی بدنش که عنصر وحشت را هم اضافه میکند.
۱۵- سیاره میمونها (Planet of the Apes)
- کارگردان: فرانکلین جی شافنر
- امتیاز imdb به فیلم: ۸
- مدت زمان فیلم: ۱۱۲دقیقه
- محصول ۱۹۶۸
از تاثیرگزارترین و بهترین فیلمهایی که تا امروز در هالیوود تولید شده است. فیلمی کلاسیک که همه چیز دارد. درست است که فیلم سالهاست به پیچش داستانی انتهایش معروف است، اما حتی لو رفتن آن هم نمیتواند جذابیتهای فیلم را از بین ببرد. شافنر در قالب داستانی علمیتخیلی مفاهیم عمیقی از جمله نژاد، حقوق انسانی و جنگ هستهای را بیان میکند.
داستان دربارهی گروهی از فضانوردان است که روی سیاره میمونها سقوط میکنند. در این سیاره انسانهایی بدوی زندگی میکنند که حتی توانایی صحبت کردن ندارند. در عوض میمونها متمدن و هوشمندند.
۱۴- بلید رانر۲۰۴۹ (Blade Runner 2049)
- کارگردان: دنی ویلنوو
- امتیاز imdb به فیلم: ۸
- مدت زمان فیلم: ۱۶۴دقیقه
- محصول ۲۰۱۷
بعد از انتشار خبر ساخت دنبالهای برای فیلم بلید رانر، اقتباس کمنظیر و پرطرفدار ریدلی اسکات از رمان فلیپ. کی.دیک، همهی طرفداران فیلمهای علمیتخیلی نگران این بودنند که هالیوود باز هم با سیاستهای پولپرستانهی خود یکی از شاهکارهای تاریخ سینما را خراب کند. هیچکس انتظار چنین شاهکاری از ویلنوو را نداشت. شاهکاری که نه تنها از نسخهی قدیمی خود چیزی کم نداشت بلکه با کمک جلوههای ویژه و داستانی جذاب توانست دل تمام طرفداران سفت و سخت اسکات را به دست آورد.
سی سال بعد از داستان فیلم اول، کی (رایان گاسلینگ) مامور پلیسیست که در ماموریتهایش با اتفاقات عجیبی روبهرو و نسبت به هویت واقعیش کنجکاو میشود. او میخواهد بداند که آیا واقعا مانند معجزهای از مادری شبیهسازیشده متولد شده؟ در دنیایی که کاملا تحت سلطه ماشین است و انسانیت از بین رفته، کی به عنوان یک شبه انسان دنبال بازگرداندن این انسانیت است. دنیایی که به ظاهر سرحال سرزنده است اما درواقع در محاصرهی رباتها و هوش مصنوعی درحال نابودیست. در این بین فیلم رابطهی عاشقانهی بین انسانی مکانیکی و هوش مصنوعی را هم نشانمان میدهد. رابطهای که ممکن است هر لحظه از هم بپاشد.
۱۳- ۱۲میمون (۱۲Monkeys)
- کارگردان: تری گیلیام
- امتیاز imdb به فیلم: ۸
- مدت زمان فیلم: ۱۲۹دقیقه
- محصول ۱۹۹۵
درسال ۱۹۹۶ ویروسی در زمین شیوع پیدا کرده که نودونه درصد جمعیت زمین را از بین برده و یک درصد جمعیت باقیمانده را مجبور به زندگی در زیرزمین کرده است. حالا در سال ۲۰۳۵ دانشمندان تصمیم گرفتهاند تا با فرستادن یکی از زندانیان حکومتی جلو انتشار این ویروس را بگیرند. از این بین جیمز کول (بروس ویلیس) به دلیل حافظه و دقت بالا انتخاب میشود.
فیلم دوازده میمون ایدهی داستانی جذابی دارد که ظاهرا بخشی از آن به حقیقت پیوسته است. تم فلسفی این فیلم میتواند تا روزها ذهن را درگیر نگه دارد و یکی از معدود فیلمهاییست که منتقدان ادعا کردند بعد از سه بار دیدن میتوان تمام مفاهیم گنجانده شده در آن را متوجه شد.
۱۲- نابودگر (The Terminator)
- کارگردان: تری گیلیام
- امتیاز imdb به فیلم: ۸
- مدت زمان فیلم: ۱۰۷دقیقه
- محصول ۱۹۸۴
داستان از میان جنگی بین انسانها و ماشینها شروع میشود. رباتها زمین را تسخیر کردهاند و درحال از بین بردن انسانهای باقیمانده هستند. رهبر ماشینها ترمیناتور (آرنولد شوارزنگر) را که رباتی انساننماست به گذشته میفرستد تا از تولد رهبر مقاومت انسانها جان جلوگیری کند. در عین حال جان هم نمایندهای به گذشته میرستند تا از مادرش در مقابل ترمیناتور محافظت کند.
با وجود اینکه ترمیناتور با بودجهی بسیار پایینی ساخته شد، توانست یکی از موفقترین فرنچایزهای تاریخ سینما باشد.
۱۱- لوگان (Logan)
- کارگردان: جیمز منگلد
- امتیاز imdb به فیلم: ۸.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۳۷ دقیقه
- محصول ۲۰۱۷
خداحافظی با شکوه لوگان. این فیلم آخرین فیلم از حضور لوگان سری مردان ایکس است و البته تنها این فیلم خشونتی را که طرفدارن کمیک از ولورین توقع داشتند برآورده کرد. در دنیایی که جهشیافتهها روز به روز کمتر میشوند و قدرت ترمیم بدنی ولورین به شدت کاهش یافته. پروفسور که پیر و از کار افتاده شده از لوگان میخواهد که از دختری جهشیافته مراقبت کند.
فیلم آخرالزمانی متفاوت از فیلمهای کامیکبوکی را نشان میدهد. در ویرانشهر لوگان هنوز جهشیافتهها با انسانهای عادی درگیرند. پرفسور تحت تعقیبترین فرد آمریکاست و افسردگی و عذاب وجدان لوگان را نابود کرده. خبری از امیدواری در فیلم نیست و قرار نیست دوباره مردان ایکس از خاکستر لوگان متولد شوند. با شکستن همهی کلیشهها و جداشدن از خطوط داستانی مرسوم، لوگان به فیلمی عمیق و تأملبرانگیز تبدیل شده که لازم نیست حتما طرفدار مردان ایکس و کامیک باشید تا از آن لذت ببرید.
۱۰- بلید رانر (Blade Runner)
- کارگردان: ریدلی اسکات
- امتیاز imdb به فیلم: ۸.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۱۷ دقیقه
- محصول ۱۹۸۲
گزارشی از حضور آدمهایی مصنوعی که حضورشان در زمین ممنوع شده بود رسیده است. این گونه از آدم مصنوعیها ویژگیهایی دارند که به سختی میتوان آنها را از انسانهای واقعی تشخیص داد. دکارد شکارچی بازنشستهای که سالهاست کار را کنار گذاشته تنها گزینهی قابلاعتماد نیروهای پلیس است.
ویرانشهر کی.دیک که اسکات آن را هنرمندانه تصویر کرده، شهریست در تسخیر تکنولوژی که محبت و عاطفه کاملا در آن نابود شده است. تصاویر خیس و مهگرفته و تاریک شهر لس آنجلس در فیلم کاملا گویای این حقیقت است. لحن خشک و بدبینانهی شهروندان هم در فضاسازی این اثر بی تاثیر نبوده. در بلید رانر ما همراه با دکارد (هریسون فورد) به دنبال معنای انسانیت و تمایز انسان و ماشین میگردیم.
۹- مکس دیوانه: جاده خشم (Mad Max: Fury Road)
- کارگردان: جرج میلر
- امتیاز imdb به فیلم: ۸.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۲۰ دقیقه
- محصول ۲۰۱۵
سی سال پس از آخرین باری که مکس دیوانه روی پرده بود، خبر انتشار داستانی جدید از مکس طرفدارانش را هیجانزده کرد. مکس که در دنیایی خشک و بی آب و علف همسر و فرزندش را از دست داده، تنها و در سکوت مسافرت میکند و اینبار به دنبال پنج زنِ یکی از فرمانروایان است. در این ویرانشهر میتوان فاصلهی بین غنی و فقیر را به خوبی دید. فرمانروایی که آب در اختیار دارد و در کاخ خود که «الهالا» نام گذاشته در رفاه زندگی میکند، در مقابل تهیدستانی با چهرههایی اسفناک که از سوی «الهالا» به آنها توصیه میشود که آب چیز بدیست و موجب جنگ و نابرابری میشود. همچنین ارزش زنان تحت عنوان مادرزا که به نوعی پیشوایان دینی محسوب میشوند در این است که با فرزندآوری، فرمانروا میتواند از شیر آنها به جای آب استفاده کرده و برای خود اعتبار بیشتری فراهم کند.
جاده خشم تقریبا تمام قواعد بلاگ باستری هالیوود را نقض کرده است و تنها از طریق نمایاندن راههای مختلف کشتن افراد عجیب و غریب این لذت را به بیننده خود تزریق میکند. برای مثال گروه سیرک در میانه اجرا به اتش کشیده میشوند.
۸- نمایش ترومن (The Truman Show)
- کارگردان: پیتر ویر
- امتیاز imdb به فیلم: ۸.۱
- مدت زمان فیلم: ۱۰۳ دقیقه
- محصول ۱۹۹۸
از ابتدای ظهور رسانهها نقش آنها در زندگی روزمره و شکلگیری فرهنگها و تفکرات جامعه آنقدر پررنگ بوده که فیلمهای سینمایی بسیاری در اینباره ساخته شده و نمایش ترومن احتمالا درخشانترین آنهاست. کریستف (اد هریس) رییس ایستگاه تلویزیونی است که زندگی ترومن بربنک (جیم کری) را به نمایشی تلویزیونی تبدیل کرده و همه در شهرک سینمایی بزرگی که ترومن فک میکند شهری واقعیست در واقع بازیگرانی هستند که توسط کریستف به بازی گرفته شدند.
هدف کلی از فیلم درواقع دعوت به حرکت بهسوی آزادیست، حتی اگر این راه سخت باشد، حتی اگر قفسی که برای زندانی تدارک دیده شده زندگی راحت و بیدغدغهای برای او فراهم آورده باشد.
۷- استاکر (Stalker)
- کارگردان: آندره تارکفسکی
- امتیاز imdb به فیلم: ۸.۲
- مدت زمان فیلم: ۱۶۲ دقیقه
- محصول ۱۹۷۹
گفته میشود در «منطقه» که ورود به آن ممنوع و قوانینش عجیب است، اتاقی وجود دارد که عمیقترین آرزوها را برآورده میکند. اما ورود به این منطقه نیازمند راهنمایی است که راه و قوانین منطقه را بلد باشد. داستان فیلم هم درمورد یکی از همین راهنمایان که به آنها استاکر گفته میشود است. استاکری که خودش زندگی شادی ندارد. زنش ناامید و افسرده است و تنها دخترش فلج. حالا باید راهنمای یک نویسنده پوچگرا و دانشمندی ناموفق باشد که میخواهند به اتاقک آرزوها برسند.
برخلاف سایر آثار هالیوودی بخصوص از جنس علمی تخیلی، استاکر فیلمی آرام با سکانسهای بلند است. هیچ درگیری و اکشنی درآن اتفاق نمیافتد و تا انتهای فیلم داستان در بین دیالوگها و منولوگهای عمیق پیش میرود. دقیقا همانچیزی که از تارکفسکی انتظار میرود. استاکر بیش از هرچیز درمورد ایمان است. درواقع میتوان این جامعهی پنج نفره درون فیلم که هیچکدام اسمی ندارند را نمادی از افراد یک جامعهی بزرگتر در نظر گرفت. جامعهای که غرق در ناامیدیست ولی به تنها روزنهی امیدی که برای برآورده شدن آرزوهایش وجود دارد هم چندان امیدی ندارد.
۶- ک مثل کینخواهی (V for Vendetta)
- کارگردان: جیمز مک تیگو
- امتیاز imdb به فیلم: ۸.۲
- مدت زمان فیلم: ۱۶۲ دقیقه
- محصول ۲۰۰۵
در سال ۲۰۲۰ انگلستان بعد از از سرگراندن یک سری فجایع انسانی و طبیعی، به صورت یک دیکتاتوری به ظاهر کارآمد و منظم متولد شده. دیکتاتوری که سیستمهای نظارتی و تبلیغاتی خاص خودش را دارد. هنر و عقیده سانسور میشود واقلیتهای دینی و جنسی دستگیر و به کمپ فرستاده میشوند. «فینگرمن»ها شب ها بر اجرای حکومت نظامی نظارت دارند و جامعه شبیه به اردوگاه است تا کشور. قهرمانی با نقاب گایفاکس از این جامعه برای انتقام برمیخیزد. قهرمانی که حرف V را به عنوان نماد خود انتخاب کرده که هم شمارهی سلولش بوده و هم ابتدای کلمهی Victory به معنی پیروزیست. او که برخلاف قهرمانهای معمول چیزی برای اصلاح نمیبیند، سعی دارد با ایجاد هرج و مرج که در مقابل بزرگترین اهرم حکومت، نظم است، حکومت را سرنگون کند.
بخشهایی از فیلم که به شکلگیری V میپردازد و ظلمهایی که حکومت به عنوان یک اقلیت به او روا داشته، یادآور اتفاق هولناکیست که در آلمان نازی رخ میداد. تاثیر این فیلم را هنوز هم میتوان دید. معترضانی که با نقاب گایفاکس به خیابان میآیند و هرج مرج ایجاد میکنند. شاید ایجاد هرج و مرج یا بلاهایی که وی بر سر ایوی (ناتالی پورتمن) میآورد در نگاه اول اخلاقی نباشد، ولی ک مثل کینخواهی مخاطب را مجبور میکند تا به مفاهیمی که آنها را قطعی و تغییرناپذیر میدانست از زاویهای دیگر نگاه کند.
۵- متروپلیس (Metropolis)
- کارگردان: فریتز لانگ
- امتیاز imdb به فیلم:۸.۳
- مدت زمان فیلم: ۱۵۳ دقیقه
- محصول ۱۹۲۷
متروپلیس به عنوان اولین فیلم بلند علمیتخیلی تاریخ سینما، عظمت و وسعت این ژانر بر پردهی نقرهای را به همگان نشان داد. فیلمهای نمادین و بزرگی از «۲۰۰۱اودیسه فضایی» گرفته تا «آلیتا:فرشتهی مرگ» از این فیلم الهام گرفتهاند. داستان کمنظیر و مسائل سیاسی و اجتماعی مهمی که به صورت ساده در این اثر بیان شده باعث شده تا همواره جایگاه خود را در بین تاثیرگذارترین فیلمهای دوران صامت سینما حفظ کند.
متروپلیس شهریست که شکاف طبقاتی در آن باعث شده تا نژاد بشری به دو دستهی کارگران و سرمایهدارن تقسیم شود. کارگرانی که در شهرهای زیرزمینی زندگی میکنند و تنها برای کار بر روی ماشینهایی که تامین کنندهی الکتریسیته و انرژی شهر است روی زمین میآیند. شهری که برای سرمایهداران مانند بهشتی ایدهآل با آسمانخراشهایی شیشهای و زیباست. فرزند حاکم این شهر اما بعد از ملاقات با دختری از طبقه کارگران و مشاهدهی زندگی این طبقه، تصمیم میگیرد آنها را نجات دهد و زمینههای یک انقلاب را فراهم میکند. پدرش اما تصمیم میگیرد تا این قشر جامعه را بهکل نابود کند، بدون اینکه بداند پسرش در بین آنان زندگی میکند.
۴- پرتقال کوکی (A Clockwork Orange)
- کارگردان: استنلی کوبریک
- امتیاز imdb به فیلم: ۸.۳
- مدت زمان فیلم: ۱۳۶ دقیقه
- محصول ۱۹۷۱
الکس سر دستهی گروهی جوان طغیانگر و خشن است که از اعمال هیچ خشونتی اعبا ندارند. کتککاری، تجاوز و حتی قتل. اینها کارهاییست که الکس و همقطارانش از آن لذت میبرند. اما بعد از قتل یک زن الکس دستگیر میشود و دولت مدعی درمان او با روش انزجار درمانی و تبدیل او به فردی مفید برای جامعه میشود. اما آیا کسی که هیچ اختیاری از خود ندارد میتواند فردی مفید برای جامعه باشد؟
خشونت عنصر اصلی داستان است. همین خشونت بی پرده باعث شد تا این فیلم در چند کشور ممنوع اعلام شود. . ولی حتی این خشونت هم باعث نشده که بیننده از الکس متنفر باشد. تناقضات شخصیت الکس در مقابل اعمال قدرت حکومت و تبدیل این انسان به ماشین باعث میشود همواره بتوانیم با این جوان خشن و متجاوز همذات پنداری کنیم و این هنر کوبریک است. دغدغهی اصلی کوبریک در این فیلم هم انسانیت است. برعکس «۲۰۰۱ادیسه فضایی» که انسانیت را در قالب رباتی انسان نما بررسی میکند اینبار کوبریک انسانیت را در انسانی که او را تبدیل به ماشین کردهاند نشانمان میدهد. با وجود این تفاوتها جان سخن کوبریک همواره یکیست: انسان برای گریز از نابودی باید به انسانیت خود بازگردد و انسانیتی که در آن انتخابی نباشد هیچ ارزشی ندارد.
۳- وال-ای (WALL-E)
- کارگردان: اندرو استانتون
- امتیاز imdb به فیلم: ۸.۴
- مدت زمان فیلم: ۹۸ دقیقه
- محصول ۲۰۰۸
در سال ۲۷۰۰۰ زمین تبدیل به زبالهدانی شده و انسانها برای زندگی به سفینههای معلق در جو زمین رفتهاند. وال-ای رباتی که برای جمعآوری و بستهبندی زباله طراحی شده بود در زمین تنها مانده و در گاراژی که با لوازم نوستالژیک تزیینش کرده زندگی میکند. تا روزی که رباتی با با ماموریتی مهم به زمین میآید و وال-ای برای جلب توجه او هرکاری میکند.
دیستوپیای حقیقی در این انیمیشن نه زمین، بلکه سفینهای است که انسان حیاتش را به آن منتقل کرده. انسانها در این سفینهها تبدیل به موجوداتی تنبل و تنپرور شدهاند که همهچیز برایشان فراهم است و با وجود رباتهایی برای خدمترسانی، زحمت هیچکاری را به خود نمیدهند. مفاهیم عمیقی که بدون دیالوگ منتقل میشوند، ارجاعات نوستالژیک به فیلمها و اتفاقات کلاسیک، داستان علمیتخیلی مهیج و رمنس زیبای بین دو ربات از جمله عواملیست که سبب ماندگاری این انیمیشن شده است.
۲- نابودگر ۲: روز داوری (Terminator 2: Judgment Day)
- کارگردان: جیمز کامرون
- امتیاز imdb به فیلم: ۸.۵
- مدت زمان فیلم: ۱۳۷ دقیقه
- محصول ۱۹۹۱
ترمیناتور برخلاف فیلم اول به آدم خوب ماجرا تبدیل شده و برای محافظت از جان پسری که در فیلم قبل برای جلوگیری از تولدش به گذشته سفر کرده بود، در مقابل ربات انساننمای دیگری به گذشته سفر میکند. فضای این فیلم هم همان فضای فیلم اول است که بالاتر گفته شد. مادر جان به دلیل هشدارهایی که درمورد هلوکاست انسانی توسط ربات ها میدهد به بیمارستان روانی برده شده و جان کانر ده ساله که شدیدا خلاف و شیطان است با نامادری و ناپدریاش زندگی میکند. وقتی جان متوجه میشود ترمیناتور مجبور به اطاعت از اوست، اورا مجبور میکند تا دست از کشتن انسانهای بیگناه بردارد و مادرش را از بیمارستان فراری دهد. به این ترتیب تیمی سه نفره علیه رباتها تشکیل میشود.
کامرون در این فیلم دوزخ عهد جدید را ترسیم میکند. دوزخی که با قدرت گرفتن تکنولوژی و کامپیوترهای فوق مدرن ناشی میشود و انسان را به اسارت رایانهها در میآورد.
۱-میانستارهای (Interstellar)
- کارگردان: کریستوفر نولان
- امتیاز imdb به فیلم: ۸.۶
- مدت زمان فیلم: ۱۶۹ دقیقه
- محصول ۲۰۱۴
کوپر (متیو مککانهی) خلبان پیشین ناساست که با از بین رفتن تکنولوژی فضایی مجبور به مزرعهداری شده. آفت کشاورزی هم باعث نابودی محصولات شده و فرسایش خاک و کمبود بارش منجر به طوفان های شن شده. کوپر به صورت کاملا اتفاقی مقری فضایی را پیدا میکند و فورا پیشنهاد کار در ماموریتی فضایی را میگیرد. ماموریتی که ظاهرا تنها راه نجات انسان از زمین در آستانهی نابودیست.
میانستارهای همانقدر که در بین مخاطبین سینما محبوب است، در بین منتقدین مخالفینی سفت و سخت دارد که به تمام جنبههای فیلم، سینمایی و داستانی، انتقاداتی سنگین وارد میکنند. با تمام اینها ولی میانستارهای با موفقیت چشمگیری در گیشه مواجه شد. فرضیات علمی هیجانانگیز و داستانی با روابط انسانی عمیق در کنار صحنههای نفسگیر عاملیست تا این فیلم با امتیازی بالا محبوبترین فیلم ویرانشهری این لیست لقب بگیرد.
منبع: stacker
نه میخوای یه مشت فیلم چرند بازاری رو بذاره تو این لیست که همه دیدن یا اسمش رو شنیدن…
اتفاقا خیلی هم لیست ب جایی بود.
این مزخرفات چین دیگه جمع کنین بابا بد ترین فیلما رو انتخاب کردید
و بد ترین عکس ها واسه نابودگر یه عکس گذاشتن ۲ تا درختر و یک مرد . که چی ؟ عکس برنر فیلم رو بزاری قشنگ ترن
میچل ها دربرابر ماشین ها چی شد???
پیر چه خفن بود ایشالا بذارم دانلود شه عمرم قد بده همه رو ببینم 🤩
بسیار عالی بود به شخصه میگم اکثر فیلمهارو دیدم ولی اطلاعاتی درمورد اونا نداشتم استفاده کردم خسته نباشید
چقدر مفصل و محشر. چقد لیستش کامل و بینقصه و توضیحاتش عالی و دقیق بود.
چه لیست خوبی بود. مرسی از معرفیها. خیلی مفید بودن.
عجب مطلب پر و پیمون و استخونداری! ای کاش از این دست مطالب توی وب فارسی بیشتر بشه
لیست خیلی خوب و کاملی بود. به شخصه جذب چند مورد شدم که بعداً ببینمشون.
عالی بود. حتما استفاده میکنم.😎
عجب مطلب مفید و خوبی بود. واقعاً مفصل و کامله و یه لیست خوب برای دیدن کلی فیلم متنوع در اختیارمون میذاره.
عالی.