بهترین رمان‌های کودکانه تاریخ؛ از «تار شارلوت» تا «جیمز و هلوی غول‌پیکر»

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲۱ دقیقه
رمان‌های کودکانه

برای بیشتر ما رمان‌های کودکانه جایگاه ویژه‌ای دارند چون اولین کتاب‌هایی هستند که برای خواندن انتخاب می‌کنیم و به نوعی دروازه‌ای برای ورود ما به دنیای نامتنهای ادبیات محسوب می‌شوند. ما با این داستان‌های شیرین و خلاقانه بزرگ می‌شویم و نوبت آن فرا می‌رسد تا با کودکانمان دوباره خواندن کتاب‌های داستان را تجربه کنیم؛ این بار با دیدگاهی متفاوت اما حسی وصف‌ناپذیر. آثار ادبی بسیاری مناسب کودکان و نوجوانان وجود دارد و شاید انتخاب و فهرست کردن تمام آن‌ها در یک مطلب ممکن نباشد. اما در ادامه بهترین رمان‌های کودکانه در تمام دوران را نام بردیم. اگر عنوانی از قلم افتاده است، آن را در قسمت نظرات با ما به اشتراک بگذارید.

۱. جایی که وحشی‌ها هستند (Where the Wild Things Are)

جایی که وحشی‌ها هستند رمان‌های کودکانه

  • تاریخ انتشار: ۱۹۶۳
  • نویسنده: موریس سنداک

کتاب «جایی که وحشی‌ها هستند» نوشته موریس سنداک یک کتاب مصور کودکانه است که پسر جوانی به نام مکس را دنبال می‌کند که لباس گرگ می‌پوشد و در اتاق خواب خود یک ماجراجویی خیالی مملو از ترس و وحشت را آغاز می‌کند. «جایی که وحشی‌ها هستند» به عنوان یکی از محبوب‌ترین رمان‌های کودکانه مورد اقتباس‌های سینمایی و تلویزیونی و تئاتری بسیاری قرار گرفته است که از میان آن‌ها می‌توان به فیلمی به همین نام به کارگردانی اسپایک جونز در سال ۲۰۰۹ اشاره کرد.

خلاصه داستان: مکس لباس‌های گرگی‌اش را به دیوار می‌کوبد و سگش را با چنگال دنبال می‌کند. مادرش عصبانی می‌شود و به او می‌گوید «وحشی» و مکس پاسخ می‌دهد که او را خواهد خورد و مادرش بدون اینکه به مکس شام بدهد او را به تخت‌خوابش می‌فرستد. در اتاق خواب مکس، یک جنگل شروع به رشد می‌کند. در ابتدا فقط چند درخت ظاهر می‌شود، اما خیلی زود تمام اتاق او تبدیل به یک جنگل می‌شود. مکس از جنگل می‌گذرد و اقیانوسی را پیدا می‌کند که در آنجا سوار قایق بادبانی شخصی خود می‌شود. او هفته‌ها و یک سال دریانوردی می‌کند و سپس به سرزمینی می‌رسد که وحشی‌ها در آن زندگی می‌کنند. در آنجا، موجودات هیولامانند دندان‌های خود را به هم می‌فشارند و چشمان خود را می‌چرخانند تا مکس را بترسانند، اما مکس نمی‌ترسد. او از یک ترفند جادویی استفاده می‌کند که در آن مستقیما به چشمان آن‌ها خیره می‌شود و به سرعت کنترلشان را به دست می‌گیرد. موجودات او را پادشاه وحشی‌ها می‌خوانند. او با موجوداتی که حالا رییسشان محسوب می‌شود بازی می‌کند. آن‌ها با هم هنگام درخشش ماه زوزه می‌کشند، از درختان آویزان می‌شوند و مکس سوار یکی از این موجودان وحشی می‌شود…

کتاب قصه های ماندگار 6 جایی که وحشی ها هستند اثر موریس سنداک - شومیز

۲. تار شارلوت/ شارلوت عنکبوته (Charlotte’s Web)

تار شارلوت رمان‌های کودکانه

  • تاریخ انتشار: ۱۹۵۲
  • نویسنده: ای بی وایت

کتاب «تار شارلوت» نوشته‌ی ای بی وایت برای اولین بار در سال ۱۹۵۲ منتشر شد. این یک رمان آمریکایی است و برای دو فیلم (۱۹۷۳، ۲۰۰۶) و یک تئاتر موزیکال مورد اقتباس قرار گرفت. در طول سال‌ها، «تار شارلوت» جایزه افتخاری نیوبری را برای کتاب‌های کودکان، جایزه تقدیر از رمان‌های کودکانه شایسته جورج سی استون، جایزه لورا اینگلز و جایزه کتاب کودکان ماساچوست را دریافت کرده است. الوین بروکس وایت نویسنده‌ی داستان‌های کودکانه بود که بسیاری از رمان‌های جاودانه‌ی کودکانه از جمله «استوارت کوچولو» (Stuart Little) و «شیپور قو» (The Trumpet of the Swan) را نوشت. «تار شارلوت» به عنوان یکی از ۱۰۰ رمان کودکانه برتر تمام دوران شناخته می‌شود.

خلاصه داستان: داستان «تار شارلوت» در یک روز بهاری و با تولد یک خوکچه ضعیف و لاغر آغاز می‌شود و آقای آرابل اعلام می‌کند که باید او را ذبح کند. دخترش فرن به این تصمیم اعتراض می‌کند و این را ناعادلانه می‌داند که این خوک به خاطر کوچک بودن باید بمیرد. پدر و مادرش موافقت می‌کنند که او را برای مدتی نگه دارد. فرن نام او را ویلبر گذاشت. فرن در دو هفته اول از ویلبر مراقبت فوق‌العاده‌ای می‌کند و او آنقدر بزرگ می‌شود که دیگر نمی‌تواند با فرن در خانه زندگی کند. ویلبر به مزرعه عموی فرن در همان نزدیکی منتقل می‌شود. در آنجا خانه جدیدی با خوک‌های دیگر و انباری به او داده می‌شود. او کم‌کم در خانه جدیدش دوستان تازه‌ای پیدا می‌کند و ماجراهای کتاب از اینجا به بعد شکل دیگری به خود می‌گیرد.

۳. شازده کوچولو (The Little Prince)

شازده کوچولو رمان‌های کودکانه

  • تاریخ انتشار: ۱۹۴۳
  • نویسنده: آنتوان دو سنت اگزوپری

آنتوان دو سنت اگزوپری هنگام نوشتن رمان «شازده کوچولو» در سال ۱۹۴۳ از تجربیات شخصی خود استفاده کرد. سنت اگزوپری مانند راوی اول شخص داستان، یک خلبان بود و برای رویدادهای اصلی کتاب از فرود تصادفی خود در سال ۱۹۳۵ در بیابان صحرا الهام گرفت. راوی داستان یک کودک خردسال است که نقاشی‌های خود را از مارهای بوآ که در حال خوردن فیل هستند به بزرگسالان اطراف خود نشان می‌دهد. بزرگسالان با سردرگمی و دلسردی واکنش نشان می‌دهند و باعث می‌شوند راوی جاه‌طلبی‌های هنری خود را کنار بگذارد و در نهایت به یک خلبان تبدیل شود. با این حال، در حالی که او یاد می‌گیرد که ظاهرا مطابق با قوانین و انتظارات جامعه بزرگسالان باشد، خلبان هرگز در میان بزرگسالان ظاهرا معقول احساس راحتی نمی‌کند.

خلاصه داستان: یک روز، خلبان با هواپیمای خود در صحرا سقوط می‌کند، جایی که پسری – شازده کوچولو – به طور غیر منتظره او را بیدار می‌کند و از او می‌خواهد که برایش یک گوسفند نقاشی کند. اگرچه خلبان مبهوت شده است، اما در نهایت موفق می‌شود شازده کوچولو را که از اخترک دیگری به اسم B-612  آمده است راضی کند. شازده کوچولو جزئیات بیشتری از زندگی خود را به اشتراک می‌گذارد، از جمله این واقعیت که باید دائما مراقب بائوباب‌ها باشد – درختان عظیمی که ریشه‌هایشان باعث از بین رفتن اخترک می‌شود. مهم‌تر از همه، شازده کوچولو از معشوق خود که یک گل رز در B-612 است می‌گوید که از رفتار بیهوده و مطالبه‌گرانه او ناامید شده است. اما اکنون او از تصمیم خود برای ترک گلی که واقعا او را دوست داشت پشیمان است و قصد دارد به اخترک خود برگردد.

کتاب شازده کوچولو اثر آنتوان دو سنت اگزوپری نشر نگاه

۴. چارلی و کارخانه شکلات‌سازی (Charlie and the Chocolate Factory)

چارلی و کارخانه شکلات‌سازی رمان‌های کودکانه

  • تاریخ نشر: ۱۹۶۴
  • نویسنده: رولد دال

«چارلی و کارخانه شکلات‌سازی» یکی از رمان‌های فانتزی و کودکانه نوشته رولد دال نویسنده مشهور بریتانیایی است، مردی که به خاطر تخیل عجیب و شگفت‌انگیزش شهرت دارد. داستان درباره چارلی باکت است که برنده بلیت بازدید از یک کارخانه شکلات‌سازی متعلق به آقای ویلی وانکا عجیب و غریب می‌شود. در سال‌های پس از انتشار، «چارلی و کارخانه شکلات‌سازی» به یکی از رمان‌های کلاسیک کودکانه تبدیل شد و دو اقتباس سینمایی بزرگ را به وجود آورد، یکی با بازی جین وایلدر در نقش ویلی وانکا (۱۹۷۱) و یک بازسازی با بازی جانی دپ در نقش ویلی وانکا (۲۰۰۵) و اخیرا یک موزیکال با بازی تیموتی شالامه در نقش این شکلات‌ساز (۲۰۲۳) که در واقع اقتباس مستقیم از کتاب رولد دال نیست و به عنوان پیش‌درآمد آن شناخته می‌شود.

این رمان نشان می‌دهد که حرص و طمع و شکم‌پرستی با مجازات همراه است، در حالی که مهربانی و صبر پاداش خواهد داشت. شخصیت اصلی داستان، چارلی باکت، به نظر می‌رسد که قهرمان داستان است، کودکی که مطلقا هیچ چیز ندارد و با این وجود مهربان است. همه در خانواده او به یکدیگر اهمیت می‌دهند و با قدرت عشق بر رنج خود غلبه می‌کنند. دیگر شخصیت‌های کودک از خانواده‌هایی می‌آیند که امکانات بیشتری دارند، اما این باعث نمی‌شود که مهربان‌تر و دوست‌داشتنی‌تر شوند.

خلاصه داستان: در ابتدای کتاب «چارلی و کارخانه شکلات‌سازی»، شکلات‌ساز عجیب و غریب آقای ویلی وانکا تصمیم گرفته است بعد از سال‌ها تعطیلی کارخانه خود را به روی پنج فرزند و والدینشان باز کند. او پنج بلیت طلایی را در بسته‌بندی‌های شکلات‌های مختلف می‌گذارد و اعلام می‌کند که هرکس یکی را پیدا کند می‌تواند وارد کارخانه شود.

آگوستوس گلوپ، کودکی حریص و چاق، اولین بلیط را برنده می‌شود و شهرش به افتخار او رژه می‌اندازد. وروکا سالت برنده دوم است. پدر ثروتمند او بیش از هزار تخته شکلات خرید و کارگران کارخانه خود را مجبور کرد که بین آن‌ها بلیط پیدا کنند. ویولت بیورگارد، رکورددار جویدن آدامس، برنده سومین بلیت شد و مایک تیوی، کودک شیفته تلویزیون، برنده چهارمین بلیط شد. جهان دیوانه‌وار به دنبال بلیط پنجم است. چارلی باکت، پسری فقیر اما با فضیلت که با پدر و مادر و هر چهار پدربزرگ و مادربزرگش در یک خانه زندگی می‌کند، به اندازه کافی خوش‌شانس است که بلیط پنجم را پیدا کند. چارلی هر سال یک تخته شکلات برای تولدش دریافت می‌کند. نه این شکلات و نه شکلات دوم پدربزرگ جو حاوی بلیت طلایی نیست، اما او شانسی یک دلار مچاله شده در برف پیدا می‌کند. او برای خودش دو شکلات دیگر می‌خرد که پنجمین و آخرین بلیت طلایی درونش پنهان شده…

کتاب چارلی و کارخانه ی شکلات سازی اثر رولد دال

۵. ماجراهای آلیس در سرزمین عجایب (Alice’s Adventures in Wonderland)

ماجراهای آلیس در سرزمین عجایب رمان‌های کودکانه

  • تاریخ انتشار: ۱۸۶۵
  • نویسنده: لوییس کارول

«ماجراهای آلیس در سرزمین عجایب» نوشته لوییس کارول، نویسنده بریتانیایی (۱۸۳۲-۱۸۳۸) یک اثر کلاسیک ادبیات جفنگ (یک دسته‌بندی در ادبیات که عناصر معنادار و بی‌معنی با قرار گرفتن در کنار هم استدلال‌های منطقی را زیر سوال می‌برند) است که برای اولین بار در سال ۱۸۶۵ منتشر شد. این رمان که در ابتدا برای کودکان در نظر گرفته شده بود، به لطف کلمات و طنز پیچیده کارول به یک داستان همیشه محبوب برای بزرگسالان تبدیل شده است. آثار کارول بر نویسندگان مختلفی مانند جیمز جویس و نیل گیمن، نقاشان سوررئالیستی مانند سالوادور دالی و فیلسوف ژیل دلوز تاثیر گذاشته یا الهام‌بخش آن‌ها شده است.

خلاصه داستان: در یک روز گرم در ماه می، آلیس با خواهر بزرگ‌ترش در ساحل رودخانه نشسته و در حال خواندن کتاب است. آلیس بی‌حوصله و خواب‌آلود است، اما وقتی خرگوش سفیدی را می‌بیند که جلیقه و ساعت جیبی پوشیده، سرحال می‌شود. او خرگوش را تا لانه‌اش دنبال می‌کند و به پایین یک تونل طولانی و تاریک با کمدها و قفسه‌ها می‌رسد. در پایین تونل یک سالن با درهای قفل‌شده کوچک می‌بیند. او از یک بطری با برچسب «مرا بنوش» روی میز پیدا می‌کند، می‌نوشد و کوچک می‌شود. حالا کوچک است، او یک در مینیاتوری را می‌بیند که به باغی زیبا منتهی می‌شود، اما نمی‌تواند وارد آن شود زیرا کلید روی میز بسیار بزرگ‌تری قرار گرفته است. سپس کیکی با برچسب «مرا بخور» می‌خورد و به بزرگ می‌شود. سرش به سقف می‌خورد و شروع به گریه می‌کند. خرگوش سفید از راه می‌رسد و ماجراهای آلیس از اینجا آغاز می‌شود.

کتاب آلیس در سرزمین عجایب اثر لوئیس کرول

۶. هارولد و مدادشمعی بنفش (Harold and the Purple Crayon)

هارولد و مدادشمعی بنفش رمان‌های کودکانه

  • تاریخ انتشار: ۱۹۵۵
  • نویسنده: کراکت جانسون

«هارولد و مدادشمعی بنفش» یکی از رمان‌های مصور کودکانه است که در سال ۱۹۵۵ توسط کراکت جانسون نوشته و به تصویر درآمده است. این کتاب محبوب‌ترین اثر جانسون و آغازگر مجموعه‌ای از کتاب‌های مرتبط دیگر و همچنین اقتباس‌های بسیاری است. داستان این کتاب به صورت سوم شخص نوشته شده است و پسر جوانی را در یک ماجراجویی تخیلی در طول شب دنبال می‌کند.

خلاصه داستان: قهرمان داستان، هارولد، پسربچه‌ای چهارساله و کنجکاو است که با مدادشمعی بنفش جادویی‌اش، این قدرت را دارد که به سادگی با کشیدن هرچیزی، دنیایی برای خود بسازد. هارولد می‌خواهد زیر نور مهتاب قدم بزند، اما هیچ ماهی وجود ندارد، بنابراین آن را می‌کشد. او جایی برای راه رفتن ندارد، بنابراین مسیری را ترسیم می‌کند. او با استفاده از مدادشمعی بنفش خود، به ماجراجویی‌های زیادی می‌پردازد، از جمله برخورد با اژدها، قایق سواری در آب‌های عمیق، رفتن به یک پیک‌نیک که تنها نُه نوع کیک در آن به چشم می‌خورد و پرواز در یک بالون هوای گرم که او را از سقوط نجات می‌دهد. سرانجام هارولد خسته می‌شود و به دنبال پنجره اتاق خوابش می‌گردد تا به رختخواب برود. او پنجره‌های زیادی می‌کشد، کل شهر را می‌کشد، اما هیچ کدام متعلق به او نیست. در نهایت، هارولد به یاد می‌آورد که پنجره‌اش کجاست و اتاق و تخت خود را می‌سازد تا بخوابد.

کتاب قصه های هارولد 1 هارولد و مدادشمعی بنفش اثر کراکت جانسون انتشارات قدیانی

۷. کرم ابریشم خیلی گرسنه (The Very Hungry Caterpillar)

کرم ابریشم خیلی گرسنه رمان‌های کودکانه

  • تاریخ انتشار: ۱۹۶۹
  • نویسنده: اریک کارل

«کرم ابریشم خیلی گرسنه» یکی از رمان‌های مصور کودکانه است که در سال ۱۹۶۹ توسط نویسنده و تصویرگر آمریکایی اریک کارل طراحی و نوشته شده است. داستان کرم ابریشم بسیار گرسنه‌ای را دنبال می‌کند که قبل از شفیره شدن و تبدیل به یک پروانه، غذاهای مختلفی می‌خورد. این کتاب شامل عناصری است که به آموزش کودکان کمک می‌کند، مانند شمارش، روزهای هفته، غذا و چرخه زندگی یک پروانه.

از زمان انتشار کتاب، بیش از ۵۰ میلیون نسخه از آن فروخته شده، به بیش از ۶۰ زبان ترجمه شده، جوایز مختلفی دریافت کرده و برای برنامه‌های تلویزیونی اقتباس شده است. این کتاب به عنوان یکی از برجسته‌ترین رمان‌های کلاسیک کودکانه در تمام دوران ستایش شده است و به خاطر سبک هنری نمادین خود مثل کلاژ و حفره‌هایی در صفحاتی که کرم ابریشم از آن می‌خورد، تحسین شده است.

خلاصه داستان: در اوایل صبح یکشنبه، یک کرم ریز و بسیار گرسنه از تخم خود بیرون می‌آید و به دنبال چیزی برای خوردن می‌گردد. پنج روز بعد، از دوشنبه تا جمعه، کرم ابریشم بسیار گرسنه مقدار زیادی میوه می‌خورد؛ یک سیب در روز دوشنبه، دو گلابی در روز سه‌شنبه، سه آلو در روز چهارشنبه، چهار توت‌فرنگی در روز پنجشنبه و پنج پرتقال در روز جمعه. با این حال، کرم ابریشم هنوز گرسنه است. او شب شنبه به خاطر خوردن یک تکه کیک شکلاتی، یک بستنی، یک خیارشور، یک تکه پنیر سوییسی، یک تکه سالامی، یک آب نبات چوبی، یک تکه پای گیلاس، یک سوسیس، یک کیک کوچک و یک تکه از هندوانه از پرخوری دچار دل‌درد می‌شود.

یکشنبه بعد، کرم ابریشم خیلی گرسنه یک برگ سبز می‌خورد. حالا این کرم بزرگ و چاق دور خود پیله می‌سازد و بیش از دو هفته در آن می‌ماند. پس از آن پیله‌اش را سوراخ می‌کند و به شکل یک پروانه بزرگ و چند رنگ ظاهر می‌شود.

کتاب کرم ابریشم خیلی گرسنه اثر اریک کارل انتشارات عصر اندیشه

۸. درخت بخشنده (The Giving Tree)

درخت بخشنده رمان‌های کودکانه

  • تاریخ انتشار: ۱۹۶۴
  • نویسنده: شل سیلورستاین

«درخت بخشنده» یکی از رمان‌های معروف کودکانه است که توسط شل سیلورستاین نوشته شده و به تصویر در آمده است. کتاب کاملا فاقد متن است و مانند بسیاری از رمان‌های کودکانه، تصاویر آن برای پیشرفت داستان ضروری است. «درخت بخشنده» علاوه بر این که یکی از شناخته‌شده‌ترین و محبوب‌ترین داستان‌های سیلورستاین است، یکی از بحث‌برانگیزترین آن‌ها هم به شمار می‌رود. برای مثال فروش آن در یک کتابخانه عمومی در کلرادو به این دلیل که جنسیت‌گرا بود ممنوع شد؛ درخت در داستان با ضمیر مونث توصیف شده است و کودکی که او به خاطرش از خودگذشتگی می‌کند، با ضمیر مذکر خطاب می‌شود. در نهایت اینطور استدلال شد که کتاب داستان استثمار زنان را به تصویر می‌کشد. همچنین به دلایل زیست‌محیطی به‌عنوان انسان‌محور بودن مورد انتقاد قرار گرفته است؛ پسر کوچک هرگز از مطالبه بیشتر از درخت دست نمی‌کشد.

کتاب درخت بخشنده اثر شل سیلوراستاین

۹. شیر، کمد و جادوگر (The Lion, the Witch and the Wardrobe)

کتاب شیر، کمد و جادوگر

  • تاریخ انتشار: ۱۹۵۰
  • نویسنده: سی اس لوییس

«شیر، کمد و جادوگر» شناخته‌شده‌ترین اثر نویسنده و منتقد ادبی کلایو استیپلز لوییس است. این رمان که در سال ۱۹۵۰ منتشر شد، معماهای اخلاقی پیچیده‌ای را از طریق ژانر فانتزی کودکانه ارائه می‌دهد. «شیر، کمد و جادوگر» مملو از تصاویر واضحی است که مخاطب کودک را می‌شناسد و به منظور لذت بردن و تخیل کردن نوشته شده است. این اثر همچنین نشان‌دهنده علاقه لوییس به افسانه‌ها و مطالعه او در ادبیات یونانی و لاتین در دوران تحصیل در دانشگاه آکسفورد است که به او دانش عمیقی از موجودات اساطیری مانند جانوران، ساتیرها، دیادها و نایادهایی که در نارنیا زندگی می‌کنند داد.

خلاصه داستان: در طول جنگ جهانی دوم، چهار خواهر و برادر جوان (پیتر، سوزان، ادموند و لوسی پونسی) برای زندگی با پروفسور پیر به حومه شهر می‌روند. لوسی در حین کاوش در خانه عجیب و غریب پروفسور، کمد لباسی پیدا می‌کند. او با رفتن به داخل کمد، به طرزی جادویی در یک جنگل برفی که ورودی آن با یک تیر چراغ برق قدیمی مشخص شده است، سرگردان می‌شود و با جانوری به نام آقای تومنس ملاقات می‌کند که با دیدن یک کودک انسان شوکه می‌شود.

لوسی آقای تومنس را برای صرف چای به خانه همراهی می‌کند، اما پس از آن، جانور شروع به گریه می‌کند و به لوسی اعتراف می‌کند که برای جادوگر سفید، حاکم شرور نارنیا کار می‌کند که جادوی شیطانی‌اش کشور را در زمستان همیشگی محبوس نگه می‌دارد. آقای تومنس وظیفه دارد هر انسانی را که می‌بیند دستگیر کند، اما لوسی از او می‌خواهد که او را رها کند. آقای تومنس موافق است و می‌گوید حالا که او را می‌شناسد هرگز نمی‌تواند به او آسیبی برساند. بعد از آن لوسی باقی خواهرها و برادرها را به این سرزمین می‌آورد و آن‌ها با کمک یک شیر به نام اصلان تلاش می‌کنند جادوگر شرور را از بین ببرند.

کتاب شیر، کمد، جادوگر اثر سی. اس. لوئیس

۱۰. وینی پو (Winnie-the-Pooh)

کتاب وینی پو

  • تاریخ انتشار: ۱۹۲۶
  • نویسنده: آلن الکساندر میلن

وینی پو نوشته آلن الکساندر میلن اولین کتاب از مجموعه داستان‌های کوتاه است که شخصیت اصلی و دوستانش را در ماجراهای متعدد در جنگل محل زندگیشان دنبال می‌کند. داستان‌های وینی پو به ادبیات کلاسیک کودکان تبدیل شده‌اند. «وینی پو» به بیش از ۵۰ زبان از جمله لاتین ترجمه شده است. در واقع، این تنها کتاب لاتینی بود که در فهرست پرفروش‌ترین رمان‌های کودکانه نیویورک تایمز قرار داشت.

خلاصه داستان: پو و دوستانش در جنگل صد هکتاری با تخیل خود ماجراجویی می‌کنند و از ایده‌های ساده و دوستی برای غلبه بر موانعی که با آن‌ها روبرو می‌شوند بهره می‌برند. در فصل اول ما با وینی پو و زنبورها آشنا می‌شویم و داستان‌ها آغاز می‌شوند. پو تلاش می‌کند تا با کمک کریستوفر رابین از کندو عسل بخورد، اما زنبورها فریب ترفندهای آن‌ها را نمی‌خورند. بعد در فصل دوم پو در خانه‌ای تنگ و کوچک به دیدن دوست خوب خود خرگوش می‌رود. او بعد از خوردن مقدار زیادی عسل در سوراخ لانه خرگوش گیر می‌کند. در فصل سوم پو و یکی از بهترین دوستانش پیگلت، به دنبال چیزی به نام ووزل می‌گردند، اما در واقع چیزی ترسناکی پیدا نمی‌کنند. کریستوفر رابین در حالی که یک مسیر دایره‌ای را مدام طی می‌کنند برایشان توضیح می‌دهد که چیزی به نام ووزل وجود ندارد.

کتاب وینی پو اثر ای. ای. میلن

۱۱. قصه‌ی پیتر خرگوشه (The Tale of Peter Rabbit)

کتاب قصه‌ی پیتر خرگوشه

  • تاریخ انتشار: ۱۹۰۱
  • نویسنده: بئاتریکس پاتر

«قصه‌ی پیتر خرگوشه» که توسط نویسنده بریتانیایی بئاتریکس پاتر نوشته شده و به تصویر درآمده است، برای نوئل مور پنج ساله، پسر فرماندار سابق پاتر، آنی کارتر مور در سال ۱۸۹۳ نوشته شده بود. این کتاب با فروش ۴۵ میلیون نسخه و ترجمه به سی‌وشش زبان تبدیل به یکی از پرفروش‎ترین رمان‌های کودکانه تاریخ شد. داستان پیتر خرگوشه جوان و سرکش را دنبال می‌کند که در باغ سبزیجات آقای مک‌گرگور شکار می‌شود. پس از یک سری اتفاقات ناگوار، پیتر به خانه برمی‌گردد و مادرش به او چای می‌دهد و او را می‌خواباند. این کتاب چندین بار برای سینما شده است که آخرین آن فیلم لایو اکشن ۲۰۱۸ محصول کلمبیا پیکچرز به کارگردانی ویل گلاک و با بازی جیمز کوردن در نقش پیتر خرگوشه بود.

کتاب قصه ی پیتر خرگوشه اثر بئاتریکس پاتر

۱۲. آنه در گرین گیبلز (Anne of Green Gables)

کتاب آنه در گرین گیبلز

  • تاریخ انتشار: ۱۹۰۸
  • نویسنده: لوسی ماد مونتگومری

«آنه در گرین گیبلز» یک رمان کلاسیک مناسب کودکان و نوجوانان است که برای اولین بار در سال ۱۹۰۸ توسط نویسنده کانادایی لوسی ماد مونتگومری منتشر شد. داستان در اواخر قرن نوزدهم در آوونلیا، شهری کوچک در جزیره پرنس ادوارد کانادا اتفاق می‌افتد. داستان به دنبال ورود تصادفی یک دختر یتیم ۱۱ ساله به نام آنه شرلی به گرین گیبلز است. خواننده بسیاری از حوادث ناگوار، ماجراجویی‌ها و موفقیت‌های نهایی آنه را در حالی دنبال می‌کند که او بزرگ می‌شود و به کاتبرت‌ها نزدیک‌تر می‌شود. این رمان به بررسی این ماجرا می‌پردازد که چگونه پیوندهای خانوادگی واقعی حتی در سخت‌ترین زمان‌ها شکل می‌گیرد. «آنه در گرین گیبلز» به ۳۶ زبان ترجمه شده و بیش از ۵۰ میلیون نسخه در سرتاسر جهان فروخته است و قهرمان اصلی آنه شرلی موقرمز در بسیاری از فیلم‌ها و برنامه‌های تلویزیونی جاودانه شده است. آنه اولین رمان از یک مجموعه هشت قسمتی است که نهمین دنباله آن پس از مرگ نویسنده منتشر شد.

خلاصه داستان: آنه شرلی، یک دختر یتیم ۱۱ ساله از نوا اسکوشیا، برای زندگی با ماریلا و متیو کاتبرت، دو خواهر و برادر میانسال که در گرین گیبلز در جزیره پرنس ادوارد زندگی می‌کنند، فرستاده می شود. آنه بارها برای به سرپرستی گرفه شدن ناامید شده بود. او از خانه‌ای به خانه دیگر می‌رود و هرگز واقعا مورد توجه و علاقه قرار نمی‌گیرد و اولین بازدید او از گرین گیبلز نیز از این قاعده مستثنی نیست؛ کاتبرت‌ها پسری جوان را برای کمک به مزرعه می‌خواستند، اما به جایش آنه برایشان فرستاده می‌شود.

متیو به سرعت دختر جوان را می‌پذیرد که حرف‌های بیهوده‌اش باعث می‌شود که این مرد خجالتی نتواند لب از سخن باز کند. بعد از آن آنه با ماریلا ملاقات می‌کند، فردی عمل‌گرا و معقول که نمی‌تواند تخیل او را تحمل کند. اگرچه ماریلا می‌خواهد آنه را فورا به یتیم‌خانه بفرستد، اما به او اجازه می‌دهد بماند زیرا متیو نمی‌خواهد دختر را به شرایط وحشتناک در یتیم‌خانه بازگرداند. ماریلا تصمیم می‌گیرد که آنه را به درستی تربیت کند…

کتاب آنی شرلی در گرین گیبلز اثر ال.ام.مونتگمری کتاب اول

۱۳. قطار کوچولویی که توانست! (The Little Engine That Could)

کتاب قطار کوچولویی که توانست

  • تاریخ انتشار: ۱۹۳۰
  • نویسنده: واتی پایپر

«قطار کوچولویی که توانست!» یک داستان عامیانه آمریکایی است که پس از انتشار در سال ۱۹۳۰ در ایالات متحده به طور گسترده‌ای شناخته شد. این داستان برای آموزش ارزش خوش‌بینی و سخت‌کوشی به کودکان استفاده می‌شود. بر اساس یک نظرسنجی آنلاین در سال ۲۰۰۷، انجمن آموزش ملی این کتاب را به عنوان یکی از ۱۰ کتاب برتر معلمان برای کودکان فهرست کرد.

خلاصه داستان: در داستان، یک قطار بزرگ باید پس از خراب شدن لوکوموتیوش بر روی یک کوه بلند کشیده شود. از لوکوموتیوهای بزرگ‌تر خواسته می‌شود تا قطار را بکشند. آن‌ها به دلایل مختلف امتناع می‌کنند. درخواست به یک قطار کوچک ارسال می‌شود که موافقت می‌کند شانس خود را امتحان کند. با وجود شیب تند و بار سنگین، قطار به آرامی موفق می‌شود قطار بزرگ را بر فراز کوه بکشد و شعار «فکر می‌کنم می‌توانم» را تکرار می‌کند.

داستان «قطار کوچولو» بارها و به اشکال مختلف روایت و بازگو شده است. در تمام آن‌ها موضوع اصلی یکسان است؛ یک قطار سرگردان نمی‌تواند کسی را پیدا کند که مایل باشد او را از زمینی پرشیب عبور بدهد. فقط قطار کوچک حاضر است تلاش کند و با تکرار جمله‌ی «فکر می‌کنم می‌توانم، فکر می‌کنم می‌توانم» از عهده‌ی یک کار به ظاهر غیرممکن برمی‌آید.

کتاب قطار کوچولویی که توانست! اثر واتی پایپر انتشارات مهرسا

۱۴. جیمز و هلوی غول‌پیکر (James and the Giant Peach)

کتاب جیمز و هلوی غول‌پیکر

  • تاریخ انتشار: ۱۹۶۷
  • نویسنده: رولد دال

«جیمز و هلوی غول‌پیکر» نوشته رولد دال نویسنده بریتانیایی اولین بار در سال ۱۹۶۷ منتشر شد. این یکی از تحسین‌شده‌ترین رمان‌های کودکانه است که در سال ۱۹۹۶ برای یک فیلم اقتباس شد. دال در سال ۱۹۱۶ در ولز به دنیا آمد و علاوه بر نویسندگی برای کودکان و بزرگسالان، ادیب، شاعر، فیلمنامه‌نویس و خلبان دوران جنگ بود. او به عنوان یکی از بزرگ‌ترین نویسندگان قرن بیستم شناخته می‌شود و بیش از ۲۵۰ میلیون نسخه از کتاب‌های خود را در سراسر جهان فروخته است.

خلاصه داستان: زندگی جیمز در لندن و در سن چهار سالگی، زمانی که پدر و مادرش توسط یک کرگدن فراری در لندن خورده می‌شوند زیر و رو می‌شود. جیمز به همراه خاله‌هایش اسپایکر و اسپانج در خانه‌ای در بالای تپه‌ای شیب‌دار زندگی می‌کند. پس از سه سال انزوا و آزار، جیمز با پیرمردی در باغ آشنا می‌شود که کیسه‌ای از زبان‌های تمساح جادویی را به او می‌دهد. جیمز هنگام حمل کیسه زمین می‌خورد و تمام زبان‌های سبز در کنار یک درخت هلو کهنسال در زمین فرو می‌روند. جیمز بسیار به هم می‌ریزد و معتقد است که شانس خوشبختی‌اش از دست رفته، اما ناگهان یک هلو روی درختی خشک و قدیمی شروع به بزرگ شدن می‌کند…

کتاب جیمز و هلوی غول پیکر اثر رولد دال

۱۵. سرگذشت فردیناند (The Story of Ferdinand)

کتاب سرگذشت فردیناند

  • تاریخ انتشار: ۱۹۳۶
  • نویسنده: مونرو لیف

«سرگذشت فردیناند» شناخته‌شده‌ترین اثر نویسنده آمریکایی مونرو لیف و یکی از محبوب‌ترین رمان‌های کودکانه است. کتاب داستان گاوی را روایت می‌کند که ترجیح می‌دهد گل‌ها را بو کند تا اینکه در گاوبازی بجنگد. او در وسط حلقه مخصوص گاوها می‌نشیند و به هیچ یک از تحریکات ماتادور و دیگران برای مبارزه توجه نمی‌کند. «سرگذشت فردیناند» بعدها پس از جنگ داخلی اسپانیا، به عنوان یک داستان سیاسی در نظر گرفته شد. این کتاب برای دو فیلم اقتباس شده است؛ انیمیشن کوتاه «فردیناند، گاو نر» (Ferdinand the Bull) محصول ۱۹۳۸ و فیلم بلند انیمیشن کامپیوتری «فردیناند» (Ferdinand) در سال ۲۰۱۷.

خلاصه داستان: فردیناند جوان از شاخ به شاخ شدن با گاوهای نر جوان دیگر لذت نمی‌برد و ترجیح می‌دهد زیر درخت بنشیند و گل‌ها را بو کند. مادرش نگران این است که او ممکن است تنها باشد و سعی می‌کند او را متقاعد کند که با گوساله‌های دیگر بازی کند، اما وقتی می‌بیند که فردیناند به همان شرایط راضی است، او را تنها می‌گذارد.

فردیناند بزرگ‌ترین گاو گله می‌شود و اغلب اوقات خود را تنها می‌گذراند. تمام گاوهای نر دیگر رویای انتخاب شدن برای شرکت در مسابقات گاوبازی در مادرید را در سر می‌پرورانند، اما فردیناند همچنان ترجیح می‌دهد به جای آن گل‌ها را بو کند. یک روز پنج مرد به چراگاه می‌آیند تا یک گاو نر را برای گاوبازی انتخاب کنند. فردیناند دوباره در حال بو کردن گل‌هاست که به طور تصادفی روی زنبوری می‌نشیند. به محض اینکه نیش زنبور در تنش می‌نشیند، به طرز وحشیانه‌ای می‌دود، خرخر می‌کند و لگد می‌پراند. مردها که فردیناند را با گاو دیوانه و تهاجمی اشتباه می‌گیرند، او را «فردیناند خشمگین» لقب می‌دهند و به مادرید می‌برند…

کتاب سرگذشت فردیناند اثر مونرو لیف انتشارات کارگاه کودک

منبع: booksofbrilliance

راهنمای خرید کتاب


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X