راهنمای خرید ظروف آشپزی کمپینگ
آشپزی کردن یکی از جذابترین قسمتهای کمپینگ و طبیعتگردی است. برای اینکه لذت آشپزی در طبیعت را تجربه کنید و در عین حال، بار سفرتان سنگین نشود، ظرفهای مخصوص آشپزی در کمپینگ تولید میشود که سبک و مقاوم هستند و میتوانید برای پختوپز روی آتش و در طبیعت از آن استفاده کنید؛ بدون اینکه نگران خراب شدن آن باشید. در ادامه با راهنمای خرید ظروف آشپزی کمپینگ همراه ما باشید و به این نکتهها موقع خرید توجه کنید.
چه ظرفهایی باید بخریم؟
جنس ظروف آشپزی در طبیعت
جنس روکش ظروف کمپینگ
انتخاب ظروف مورد نیاز کمپینگ
تعداد ظروف مورد نیاز کمپینگ
چه ظرفهایی باید بخریم؟
انواع ظروف کمپینگ را میتوانید در فروشگاههای لوازم طبیعتگردی پیدا کنید؛ قوری، کتری، قابلمه و ماهیتابه، ظرف نگهدارندهی غذا و… اینکه کدام ظرف را باید بخرید به عوامل مختلفی بستگی دارد.
ابتدا باید مشخص کنید که معمولا سفرهای طبیعت گردی شما چند نفری است و آیا فقط برای خودتان ظرف برمیدارید یا برای کل گروه؟ سپس باید در نظر بگیرید که معمولا در طبیعت، چه غذاهایی میپزید و به چه نوع ظرفی نیاز دارید؟ نکتهی مهم دیگری که باید مشخص کنید این است که معمولا در سفرهای طبیعتگردی خود وسیلهی حملونقل در نزدیکی شماست یا از ماشین خیلی فاصله میگیرید؟ اگر معمولا با ماشین تا خود محل کمپ میروید، محدودیت شما برای تعداد ظروف و وزن آنها از بین میرود. اما اگر قرار باشد ظروف را داخل کوله بگذارید و مسافت زیادی را پیاده طی کنید، باید به وزن ظرفها و تعداد آنها توجه کنید.
کمپینگ با ماشین در برابر کولهگردی
اگر معمولا با ماشین به طبیعتگردی میروید، میتوانید تعداد بیشتری ظرف بخرید. مثلا کتری و قوری، قابلمه و ماهیتابه و حتی ظرف سرو غذا مثل بشقاب و… این ظروف حتی اگر وزن زیادی داشته باشند، مانعی برای شما ایجاد نمیکنند. حتی میتوانید اجاقهای کوچک سفری هم ببرید تا برای آشپزی نیازی به آتش روشن کردن نباشد.
اگر کولهگردی میکنید باید بارتان را تا حد ممکن سبک کنید. معمولا برای کولهگردی یک کتری و یک ماهیتابه که کار قابلمه را هم انجام دهد کافی است. برای کولهگردی نیازی نیست ظرف سرو با خودتان ببرید. حتی قاشق و چنگال و کارد کولهگردی هم کوچک و سبک و تاشو است.
جنس ظروف آشپزی در طبیعت
ظروف آشپزی در طبیعت و کمپینگ با متریالهای مختلفی تولید میشوند تا پاسخگوی نیازهای مختلف باشند. اما مهمترین ویژگی تمام این ظروف و متریال، سبک بودن آن است. هر متریالی مزایا و معایب خودش را دارد و دانستن این مزایا و معایب کمک میکند که طرف بهتری انتخاب کنید.
آلومینیوم
- مزایا: مقرونبهصرفه در عین سبک بودن، گرما را به خوبی هدایت میکند و میتواند زمان پخت را تسریع کند.
- معایب: آلومینیوم خام میتواند با غذاهای اسیدی و قلیایی واکنش نشان دهد و طعم آنها را تغییر دهد. همچنین بهراحتی فرو میرود و تغییر شکل میدهد.
آلومینیوم گرما را به خوبی هدایت میکند و سبک وزن است. ظروف پختوپز ساخته شده از آلومینیوم معمولاً مقرونبهصرفه هستند، اما دوام کمتری نسبت به استیل ضد زنگ دارند و به راحتی فرو میروند یا خراشیده میشوند.
آلومینیوم آنودایز سخت
- مزایا: «آنودایز سخت» پوشش ضخیمتری نسبت به آنودایز معمولی (تا سه برابر ضخیم تر) ایجاد میکند. این ماده نسبت به آلومینیوم آنودایز شده خام یا معمولی دوام بیشتری دارد.
- معایب: اغلب با یک پوشش نچسب ترکیب میشود و ممکن است نیاز به نگهداری دقیقتری داشته باشد. گرانتر از آلومینیوم است.
آلومینیوم با آنودایز سخت، یکی از محبوبترین متریالها برای استفاده در کمپینگ است. همچنین یک انتخاب محبوب برای وسایل آشپزی خانگی نیز هست. این ماده گرما را به طور یکنواخت هدایت میکند، سبک وزن است و به راحتی تمیز میشود؛ به ویژه هنگامی که با پوشش نچسب پوشش داده شود. این متریال بادوام و در برابر سایش مقاوم است، اما باید مراقب پوشش نچسب آن باشید. از آنجایی که گرما را به طور یکنواخت در سطح ظروف پخش میکند، انتخاب بهتری برای پختن غذا با مواد تازه یا غذاهای حساس به دما مانند تخممرغ است. همچنین یک رسانای کارآمد برای گرما است که به صرفهجویی در سوخت کمک میکند. با این ظروف در مدت زمان کم میتوانید غذاهای خود را با ظروفی سبکوزن آماده کنید.
تیتانیوم
- مزایا: به طرز شگفتانگیزی سبک وزن است. ساختار دیوار نازک آن باعث میشود تا قابلمهها و ماهیتابهها با این جنس، به سرعت گرم شوند.
- معایب: به دلیل هدایت حرارتی ضعیف، دمای آن در تمام قسمتها یکنواخت نیست. در مقایسه با سایر گزینههای موجود گران است.
مهمترین مزیت تیتانیوم فوق سبک بودن آن است. در واقع ظروف تیتانیومی حدود ۴۵ درصد سبکتر از فولاد و محکمتر از آلومینیوم هستند. این سبکترین ماده برای ظروف آشپزی است. همچنین در برابر خوردگی مقاوم و بادوام است. با توجه به دیوارههای نازکی که در ساخت ظروف تیتانیومی استفاده میشود، برای بیشتر از جوش آوردن آب ایدهآل نیست زیرا گرما را به سرعت منتقل میکند. با این حال، مانند ظروف استیل ضد زنگ، گرما را بهطور یکنواخت پخش نمیکند و روی شعلهها داغتر است و در قسمتهای دیگر دمای بسیار پایینتری دارد. اگرچه تیتانیوم بهشدت سبک است، اما بزرگترین نقطه ضعف آن هزینه است. ستهای تیتانیوم مورد علاقهی کسانی است که میخواهند بار بسیار سبکی داشته باشند.
استیل ضد زنگ
- مزایا: مواد بادوام و مقاوم بودن در برابر خش.
- معایب: یکنواخت نبودن دما در سطح ظرف، معمولاً سنگینتر از سایر ظروف پخت و پز است.
ظروف کمپینگ استیل از نظر جایی بین آلومینیوم و تیتانیوم قرار میگرند. گرما را بهخوبی هدایت نمیکنند، که میتواند منجر به سوختن غذا در برخی قسمتها شود. با این حال، ظروف استیل فوقالعاده بادوام هستند؛ در نتیجه اگر از ظرفها زیاد استفاده میکنید یا موقع استفاده از آنها زیاد محتاط نیستید، این گزینه برای شما بهتر است.
استیل نسبتاً سنگین است؛ به خصوص در مقایسه با ظرفهای آلومینیومی آنودایز سخت، اما تا حد زیادی در برابر خش و ضربه مقاوم هستند. معمولا مواد غذایی خیلی زود و راحت به ظروف استیل میچسبند. ظروف استیل ضد زنگ را میتوان با کف چند لایه نیز ساخت. ظروف پخت و پز از جنس استیل لمینت شده معمولاً از بیرون و داخل استیل هستند و برای انتقال و پخش بهتر گرما، لایهای از مس بین آنها قرار گرفته است.
چدن
- مزایا: ماندگاری برای یک عمر، طبخ یکنواخت، به طور طبیعی نچسب، عالی برای پخت و پز روی اجاق یا آتش.
- معایب: سنگین بودن، برای حفظ سطح نچسب نیاز به روکش مجدد دوره ای دارد، برای کولهگردی مناسب نیست.
به دلیل گرمای یکنواخت پخت، سطح نچسب طبیعی و دوام بسیار زیاد، این ظرفهای چدنی مورد توجه قرار گرفتهاند. یک تابه چدنی با کیفیت بهمعنای واقعی کلمه یک عمر دوام خواهد داشت و می توانید از آن در خانه و همچنین هنگام کمپینگ استفاده کنید. اما وزن زیادی دارند و برای سفرهایی مناسباند که در آن ماشین در نزدیکی شماست و لازم نیست ظروف را در کوله در مسافتهای طولانی حمل کنید.
جنس روکش ظروف کمپینگ
ظرفهای پختوپز برای اینکه نچسب شوند، یک لایه روکش نیاز دارند. جنس این روکشها هم با هم متفاوت است.
لایهی نچسب تفلون
- مزایا: در هنگام تهیهی غذا به روغن کمتری نیاز دارد و تمیز کردن آن آسان است.
- معایب: بهراحتی خراشیده میشود، پس از خراشیدن به سرعت خراب میشود. قطعات جدا شده از پوشش ناسالم هستند.
ظروف آشپزی کمپینگ با روکش نچسب بهتر تمیز میشوند و برای پخت و پز به روغن کمتری نیاز دارند. با این حال، راحتتر از قابلمهها و تابههای بدون روکش خراشیده میشوند، بنابراین موقع استفاده از آنها نباید از قاشقهای فلزی استفاده کنید. به علاوه، هنگامی که ظروف خراشیده میشوند، پوشش آنها به صورت تکههای بزرگ جدا شود که نباید بلعیده شوند.
پوششهای نچسب سرامیکی
- مزایا: عملکرد نچسب و دوام مشابه تفلون.
- معایب: گرانتر.
هر دو پوشش نچسب تفلون و سرامیک تقریباً با سرعت یکسانی از بین میروند. با تجزیه شدن تفلون، تکههای ناسالم وارد غذای شما میشوند. اما در پوشش سرامیکی، این ذرات خطری برای سلامتی شما ندارند. ظروف آشپزی سرامیکی برای افرادی که بسیار مراقب سلامتی هستند گزینهی مناسبتری است. ظروف نچسب تا مدتها پس از شروع تجزیه شدن پوشش، کارایی خود را حفظ میکنند. ظروف سرامیکی در طی این فرآیند سالم میمانند، در حالی که تفلون اینطور نیست.
ظروف با دیوارههای سیلیکونی تاشو
- مزایا: بستهبندی راحت برای سفر.
- معایب: استفادهی سخت، مشکلات احتمالی در دوام.
محصولات جمعشونده جدیدا محبوبیت پیدا کردهاند چون جای کمتری در کوله و وسایل شما میگیرند. این محصولات برای روی حرارت طراحی میشوند ولی باز هم موقع آشپزی باید مراقب باشید. باید با شعلهی کم کار کنید تا ظرفها ذوب نشوند.
انتخاب ظروف مورد نیاز کمپینگ
حالا سوالی که مطرح میشود این است که اصلا کدام ظروف را باید برای کمپینگ بخریم؟
برای اینکه بار سبکی داشته باشید و اگر کولهگردی میکنید، این فهرست را در نظر بگیرید:
- یک کتری سبک یک لیتری برای ۱ تا ۴ نفر
- یک قابلمهی سبک یک لیتری برای ۱ تا ۴ نفر
- قاشق برای هر نفر
- لیوان برای هر نفر
اگر میتوانید بار سنگینتر و بیشتری ببرید یا در نزدیکی ماشین چادر میزنید، این وسایل را تهیه کنید:
- یک قابلمه ۲ تا۳ لیتری «اصلی» برای هر ۱ تا ۴ نفر، با در
- قابلمهی دوم/کاسه بزرگ
- ماهیتابه، درب دار
- تخته برش
- چاقو
- بشقاب/کاسه عمیق برای هر نفر
- قاشق و چنگال برای هر نفر
- لیوان/فنجان برای هر نفر
- وسایل لازم برای تمیز کردن ظروف: برای سفرهای کوتاه، دستمال کاغذی بهترین است. برای سفرهای طولانیتر اسفنج، مایع ظرفشویی و پارچهی مناسب برای خشک کردن ظروف نیاز دارید.
تعداد ظروف مورد نیاز کمپینگ
تعداد ظرفهایی که نیاز دارید به غذایی که میخواهید بپزید بستگی دارد. اما معمولا یک قابلمه یا ماهیتابه با توجه به نوع غذا کافی است. البته ستهای ظروف کمپینگ هم در فروشگاهها وجود دارد که مجموع کتری، ماهیتابه و قابلمه است که بستهبندی کوچکی دارند و سبک و قابل حمل هستند.
سایر وسایل مورد نیاز
همراه داشتن قابلمه و ماهیتابه برای آشپزی کردن کافی نیست. موقع آشپزی به وسایل دیگری هم نیاز پیدا میکنید که ممکن است از قلم بیافتند. در ادامه چند مورد را نام میبریم.
جای ادویهجات
برای طعم دار کردن غذا به انواع ادویه و نمک نیاز دارید. جای ادویهجات که برای سفر و کمپینگ تهیه میکنید باید در مناسبی داشته باشد که موقع حملونقل چیزی از آن بیرون نریزد یا اینکه در صورت خیس شدن کوله، مشکلی برای ادویههای همراه شما پیش نیاید. جای مخصوص ادویهجات سفری معمولا پلاستیکی هستند و در محکمی دارند.
ظروف نگهدارندهی مواد غذایی
برای حمل کردن مواد غذایی تا مقصد مورد نظر باید ظرف مناسب داشته باشید. بعضی مواد غذایی لازم است که در محیط خنک نگه داشته شوند تا سالم بمانند. برای این دسته از مواد باید ظرفهای عایق بخرید. همچنین جعبههایی به اسم کولباکس هم وجود دارد که مواد را خنک نگه میدارد.
اگر در فصلهای گرم سال سفر میکنید باید این ظروف نگهدارنده را همراه داشته باشید. خراب شدن مواد غذایی در سفر میتواند سلامت شما را به خطر بیندازد. البته این ظروف معمولا جای زیادی میگیرند و برای سفرهایی مناسباند که با ماشین میروید. اگر میخواهید کولهگردی کنید در انتخاب غذا دقت کنید. مواد غذایی را انتخاب کنید و همراه ببرید که کنسروی باشند یا نیازی به نگهداری در جای خنک نداشته باشند.
ظروف سرو غذا
میتوانید برای سرو غذا هم ظرف جداگانه بخرید. انواع بشقاب و لیوان با جنسهای مختلف در فروشگاههای محصولات کمپینگ وجود دارد. معمولا این بشقابهای سفری پلاستیکی هستند تا وزن کمتری داشته باشند. اگر تنها هستید میتوانید از همان قابلمه و ماهیتابه برای خوردن غذا استفاده کنید و نیازی به همراه بردن بشقاب نیست. بشقاب و وسایل سرو غذا برای زمانی است که برای چند نفر آشپزی میکنید.
قاشق و چنگال
ستهای قاشق و چنگال تاشو مخصوص سفر و کمپینگ بهترین گزینه هستند. همین ستها معمولا کارد هم دارند.
قاشق برای هم زدن غذا
اگر از ظروفی استفاده میکنید که روکش تفلون یا سرامیک دارند نباید از قاشق فلزی برای هم زدن استفاده کنید. پس قاشق جداگانه که چوبی یا سیلیکونی باشد برای هم زدن غذا داخل این ظرفها همراه داشته باشید.
جمعبندی
اگر به فروشگاههای لوازم سفر و کمپینگ سر بزنید مجموعهای از ظروف مخصوص پختوپز در سفر را خواهید دید که سبک هستند و جای کمی میگیرند. این ظروف آشپزی کمپینگ از جنسهای مختلفی تهیه میشوند که دانستن مزایا و معایب هر کدام به انتخاب راحتتر شما کمک میکند. این راهنمای خرید ظروف آشپزی کمپینگ کمک میکند که بهترین ظروف را برای لذت بردن از سفر خود تهیه کنید.
منبع: Outdoorgearlab