بهترین کتاب‌های فلسفه‌ زندگی که باید بخوانید

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۸ دقیقه
فلسفه زندگی

فلسفه زندگی در ابتدا نحوه‌ی برخورد هر انسانی با روند زندگی را مورد مطالعه قرار می‌دهد. فلسفه که نگاه عمیق‌تر به هر موضوع با محوریت عقل و استدلال‌های منطقی است و  وقتی به مسئله‌ی زندگی می‌رسیم، در تلاش است تا فرق میان خوبی و بدی و نحوه‌ی تشخیص آنها را به ما بیاموزد، به دنبال معنای زندگی کندوکاو می‌کند، چگونگی برخورد با دیگران و شناخت جایگاه‌مان در جامعه را تعریف می‌کند. فلسفه زندگی شاید یکی از در دسترس‌ترین و راحت‌ترین شاخه‌های فلسفی باشد، چراکه هر روز و هر دقیقه با خود زندگی تعامل داریم و به آن فکر می‌کنیم. حتی مبحث مرگ هم در انتها به شناخت زندگی منجر می‌شود و درک تضادشان درک زندگی و معنایش را راحت‌تر می‌کند. فلسفه زندگی محدود به  کتاب‌های مربوط به فلسفه نشده و با نگاهی به کتب روانشناسی متوجه می‌شویم مطالعات گسترده‌ای در این‌باره انجام شده، هرچند که روانشناسی به جنبه‌ی آزمایشی و مشاهدات هم اشاره دارد اما در فلسفه هدف تنها تفکر عمیق در این زمینه ملاک است. وقتی به مبحث زندگی می‌رسیم،‌اگر دوست داشته باشیم بیشتر مطالعه کنیم، شاید بد نباشد شیوه‌ی روانشناسانه را در کنار شیوه‌ی فلسفی قرار دهید تا تصویر واضح‌تری از جواب سوال‌هایمان به دست آید. انتخاب بهترین کتاب‌های فلسفه زندگی دشوار است و تلاش بر این است که کتاب‌هایی پیشنهاد شود که برای خواننده‌های مختلف و انتظارات متفاوت‌شان مناسب باشد.

در تنظیم فهرست بهترین کتاب‌های فلسفه زندگی تلاش بر این بوده که تعدادی از کتاب‌ها معرفی شوند که یا مستقیم یا به شیوه‌ی غیرمستقیم به فلسفه زندگی پرداختند. از «تأملات» مارکوس اولیوس گرفته که کتاب خاطرات است تا «هستی و نیستی» ژان پل سارتر که متنی تخصصی‌تر محسوب می‌شود، به آنها اشاره شده. آثاری معروف ذکر شده و در کنارش به کتاب کریستوفر همیلتون که شاید برای بیشتر خواننده‌ها آشنا نباشد هم آمده تا خواننده‌های علاقمند به فلسفه زندگی بتوانند میان انتخاب‌های متنوع سوژه‌ی جدیدی برای مطالعه پیدا کنند. شاید خواننده‌ای با متن ساده‌ی ایکیگای بهتر فلسفه زندگی را درک کند و دیگری با خواندن دائو د جینگ به بینش عمیق‌تری برسد. هدف از تنظیم این فهرست نشان دادن تنوع در شیوه‌های گفتمانی که درباره‌ی زندگی وجود دارد است.

۱- کتاب «تأملات» اثر «مارکوس اورلیوس» (Meditations)

تأملات

  • سال انتشار: ۱۷۱ الی ۱۷۶
  • امتیاز گودریدز: ۴.۳ از ۵

تأملات کتاب خاطرات مارکوس اورلیوس آنتونیوس، امپراتور روم و فیلسوف رواقی، اثری ارزشمند در باب فلسفه زندگی و با محوریت فلسفه رواقی‌گری است. هرچند مشخص نیست که هدف نویسنده برای نگارش این کتاب چه بوده اما در نهایت این اثر به راهنمایی برای اعمال فلسفه رواقی‌گری در زندگی و البته به یکی از بهترین کتاب‌های فلسفه زندگی تبدیل شده.

در این اثر مارکوس اورلیوس به خودش می‌قبولاند که انسان‌ها را همانگونه که هستند بپذیرد؛ انسان‌هایی که طبیعت‌شان گاهی آنها را به کارهای خودخواهانه و حتی شیطانی سوق می‌دهد. گوشزد می‌کند که ما تنها قادریم تصمیم بگیریم خودمان چگونه انسانی باشیم، دیگران ممکن است دروغ بگویند و حسادت بورزند و ناسپاس باشند. ساده‌لوحانه به این امید نبندیم که دیگران با ما خوب رفتار کنند.

کسی از من تنفر دارد، مشکل خودشان است. من با دیگران، از جمله نامهربانان، صبور و خوش‌برخورد خواهم بود، نه از سر کینه‌ورزی، بلکه از سر صداقت.

و در نهایت برسیم به پذیرش یکی از اصول اساسی رواقیون، اینکه آنچه نمی‌توانیم کنترل کنیم را بپذیریم و بر آنچه می‌توانیم کنترل کنیم، تمرکز کنیم. هم‌چنین، به موضوعاتی چون مواجهه با ناملایمات، تلاش برای بهبود خود، سپاس‌گذاری و تلاش برای رسیدن به اهداف هم پرداخته شده. یکی دیگر از اصول رواقیون که در این کتاب به آن پرداخته شده «به یاد داشته باش که خواهی مرد.» است. در فلسفه رواقی یکی از محوری‌ترین موضوعات اجتناب‌نا‌پذیر بودن مرگ است؛ تأکیدی بر این واقعیت است که همه‌چیز گذراست و تنها مرگ قطعی است. باید اشاره شود که رواقیون بدبین نیستند بلکه با پیش کشیدن مسئله‌ی مرگ می‌خواهند یادآوری کنند که زمان را بر روی آنچه بی‌اهمیت است هدر ندهیم و تمرکز باید بر مسائل مهم باشد. هم‌چنین، باید همواره برای بهتر شدن قدم برداریم. هر آنچه تصور می‌کنیم تنها برای ما اتفاق می‌افتد و منحصر به ماست، در واقع طی قرن‌ها برای پیشینیان ما رخ دادند؛ گذشتگان را به یاد بیاوریم و بگذاریم ما را به حرکت وادارند.

کتاب تاملات اثر مارکوس اورلیوس

۲- کتاب «انسان در جستجوی معنا» اثر «ویکتور فرانکل» (Man’s Search for Meaning)

انسان در جستجوی معنا

  • سال انتشار: ۱۹۴۶
  • امتیاز گودریدز: ۴.۴ از ۵

در آستانه‌ی جنگ جهانی دوم، سفارت ایالات متحده در وین به ویکتور فرانکل پیشنهاد مهاجرت به این کشور را داد اما فرانکل برای مراقبت از خانواده‌اش، این پیشنهاد را رد کرد. در سال ۱۹۴۴ فرانکل را به اردوگاه کار اجباری آشوویتس می‌فرستند. مادر، پدر، برادر و همسر باردار خود را از دست می‌دهد. در نهایت به اردوگاه دیگری منتقل می‌شود و در سال ۱۹۴۵ سربازان آمریکایی اردوگاه را آزاد می‌کنند. فرانکل به زادگاهش، وین، برمی‌گردد. شروع به تحقیقات گسترده‌ای در رابطه با معنای زندگی می‌کند و در نهایت با نتایج این تحقیقات به شهرت جهانی می‌رسد.

نیمه‌ی ابتدایی کتاب انسان در جستجوی معنا به موضوع اردوگاه کار اجباری می‌پردازد و نیمه‌ی دوم درس‌هایی که فرانکل از مبارزاتش گرفته را ارائه می‌دهد. کتا بسیار ارزشمندی است از روایتی صریح و قاطع از زندگی در اردوگاه، با صداقتی بی‌نظیر. این اثر شامل توصیفات فرانکل از تجریبات احساسی، روحانی و حتی پرداختن به جنبه‌ی اجتماعی خودش و سایر زندانیان می‌شود.

تقریباً همه‌‌ی ما، حتی در لحظاتی گذرا، فکر خودکشی ذهن‌مان را به خودش درگیر کرد. تفکری زاییده‌ی موقعیت ناامیدکننده، سایه‌ی همیشگی مرگ که هر روز و هر ساعت بر سر ما بود و تحمل مرگ افراد نزدیک‌مان.

در نیمه‌ی دوم کتاب فرانکل، پس از به اشتراک گذاشتن سرگذشت خود در اردوگاه کار اجباری، با نسل جدید از آموخته‌هایش می‌گوید؛ فرانکل به زبانی ساده از اهمیت پیدا کردن و پرورش دادن معنا و مفهوم و هدف زندگی‌مان می‌گوید تا صرف نظر از شدت دشواری‌ها، قدرت بقا را پیدا کنیم.

ما که در اردوگاه‌های کار اجباری زندگی می‌کردیم، می‌توانیم مردانی را به یاد بیاوریم که در کلبه‌ها قدم می‌زدند و دیگران را دلداری می‌دادند و آخرین تکه‌‌ی نان خودشان را می‌بخشیدند. شاید تعداد آنها کم بود، اما شواهد کافی ارائه می‌دهند که همه‌چیز را می‌توان از انسان گرفت، جز یک چیز: آزادی انسان؛ انتخاب رفتار و منش در هر شرایط دشواری، و انتخاب راه خود.

این خصیصه‌ها موجب شده این اثر یکی از بهترین کتاب‌های فلسفه زندگی باشد.

کتاب انسان در جستجوی معنا اثر ویکتور فرانکل انتشارات جامیفرهنگ برتر

۳- کتاب «هستی و نیستی» اثر «ژان پل سارتر» (Being and Nothingness)

هستی و نیستی

  • سال انتشار: ۱۹۴۳
  • امتیاز گودریدز: ۴ از ۵

هستی و نیستی بدون شک یکی از تأثیرگذارترین آثار فلسفی قرن بیستم به شمار می‌رود. این کتاب، برخلاف باقی کتاب‌های این فهرست، با دیدگاه تخصصی به فلسفه زندگی می‌پردازد و طبق استدلال بسیاری از محققان، بهترین بیان فلسفه اگزیستانسیالیستی را ارائه می‌دهد. سارتر در این کتاب استدلال می‌کند که هر انسان گزینه‌ی «انتخاب» را دارد اما از ترس عواقب آن، انتخابش نمی‌کنند. در نتیجه به انتخاب‌های آسان‌تر رو می‌آورند و به شرایط امن‌تر پناه می‌برند. در نهایت، شخص زندگی‌ای را پیش می‌گیرد که بیشتر شبیه «در خود بودن» تا «برای خودش بودن». پرسشی مطرح می‌شود؛ در شرایط همواره در حال تغییر، انتخاب نهایی‌ای که منجر به شکوفا شدن انسان می‌شود چیست؟ سارتر جواب‌هایی دارد که بخشی از پاسخ این است که انسان برای به فعلیت رساندن کامل خود نیاز دارد نیاز به یکی شدن یا درک و آگاهی خود دارد. سارتر در جواب اینکه انسان چگونه می‌تواند آگاهی خود را درک کند، تلاش می‌کند تا از طریق نفی یا عدم آگاهی و هستی، آن را توضیح بدهد.

در نهایت، سارتر می‌کوشد با معرفی مفهوم مهم «نگاه»، چگونگی ارتباط انسان‌ها را با دیگران تعریف کند. می‌گوید ما تنها با نگاه دیگران بر ما، به وجود خودمان آگاه می‌شویم و همین اثر را بر دیگران می‌گذاریم، وقتی آنها را نگاه می‌کنیم به وجود خودشان آگاهی پیدا می‌کنند. این نگاه به شخصانیت ما عینیت می‌بخشد و ما را از انسانیت ساقط می‌کند، هم‌چنین، آزادی ذاتی ما را سلب می‌کند.

زمانمندی آشکارا ساختاری سازمان یافته است، و این سه عنصر، که نام زمان را بر آنها گذاشتیم، گذشته، حال و آینده را نباید به دید مجموعه‌ای از «داده‌ها» در نظر بگیریم که قابلیت جمع شدن باهم را دارند… بلکه باید به‌عنوان ساختاری از لحظات به‌هم‌پیوسته و واحد در نظر گرفته شوند. در غیر این صورت بلافاصله با این تضاد روبرو خواهیم شد: گذشته دیگر نیست، آینده هنوز نیست، و در مورد حال این لحظه، همه می‌دانند که اصلاً نیست: این حد تقسیم بی‌نهایت است، مانند نقطه‌ای عاری از بعد.

به صورت خلاصه، این اثر مسائل هستی، آگاهی و ماهیت آزادی را مورد بررسی قرار داده، مفاهیم کلاسیک وجود و حقیقت را به چالش می‌کشد تا در نهایت اهمیت مسئولیت و اصالت فردی را گوشزد کند. به فلسفه زندگی، وجود و آگاهی می‌پردازد.

کتاب هستی و نیستی اثر ژان پل سارتر انتشارات نیلوفر

۴- کتاب «والدن» اثر «هنری دیوید ثورو» (Walden)

والدن

  • سال انتشار: ۱۸۵۴
  • امتیاز گودریدز: ۳.۸ از ۵

این کتاب شرح‌حال نویسنده از دوران دو سالی که تنها در کلبه‌ای کنار دریاچه زندگی کرد است. والدن رساله‌ای فلسفی در باب زحمت کار، اوقات فراغت، اتکابه‌خود و فردگرایی است، هم‌چنین اثری تأثیرگذار از توصیف طبیعت محسوب می‌شود. زمین و کلبه‌ای که ثورو دو سال در نیمه‌انزوا در آن گذراند، متعلق به دوستش، رالف والدو امرسون، بوده. ثورو در آن دو سال به خودکفایی رسید؛ سبزیجات خودش را پرورش می‌داد و از کشت لوبیا می‌نویسد و فهرست اقلام خوراکی را با ذکر قیمت‌شان آورده. قصد او در والدن این بوده که ساده زندگی کند و زمانی را به تفکر، قدم زدن در جنگل، نوشتن و ارتباط با طبیعت اختصاص دهد. اگر تا پایان کتاب همراه روایت بمانیم، به بررسی کامل احساس تنها زندگی کردن، در کنار سختی‌هایش، می‌پردازد.

با مشاهدات خود یاد گرفتم که اگر کسی با اطمینان در مسیر رویاهای خود پیش برود، و تلاش کند زندگی‌ای که تصور می‌کرده را بسازد، در لحظاتی معمولی با موفقیت‌های غیرمنتظره مواجه می‌شود.

سرجمع، از آنجایی که شاید کتاب مستقیم به موضوع فلسفه زندگی نپرداخته، عجیب باشد به‌عنوان یکی از بهترین کتاب‌های فلسفه زندگی حسابش کرد اما نویسنده موفق شده تصویری از روند گذران حیات به دور از اجتماع و در میان طبیعت را به خواننده نشان دهد تا از زاویه‌ای تازه به روند زندگی نگاه کنند.

کتاب والدن اثر هنری دیویدثورو

۵- کتاب «جان‌های رواقی» اثر «رایان هالیدی و استیفن هنزلمن» (The Daily Stoic: 366 Meditations on Wisdom, Perseverance, and the Art of Living)

جان‌های رواقی فلسفه زندگی

  • سال انتشار: ۲۰۱۶
  • امتیاز گودریدز: ۴.۳ از ۵

این کتاب برای خواندن یکباره مناسب نیست، بلکه بهتر است هر روز یکی از این سیصدوشصت‌وشش بخش را بخوانید و با افکار و سبک زندگی رواقیون آشنا شوید. فلسفه در بیشتر موارد مجموعه‌ای از دانسته‌ها برای طرز نگریستن به موضوعی را شامل می‌شود اما رواقی‌گری در تلاش است شیوه‌ی زندگی خاصی را ترویج دهد که بر پایه‌های فضیلت، عدالت، شجاعت و خرد است. پس هدف تنها مطالعه‌اش نیست، بلکه زندگی کردن با آن است. اگر این کتاب به همان ترتیب پیشنهادی، هر روز یک صفحه، خوانده شود، مفیدتر واقع خواهد شد.

کتاب سه بخش اساسی دارد؛ نظم ادراک، انظباط در عمل و نظم اراده، که مرتبط است با سه حوزه‌ای که فیلسوفان رواقی بزرگی همچون، سنکا، اپیکتت، مارکوس اورلیون و دیگران در آن حیطه مراقبه و تمرین کردند. هر روز شامل نقل‌قول یکی از فیلسوفان دوران باستان می‌شود و در ادامه‌ی آنها، هالیدی توضیح می‌دهد چگونه می‌توانیم این نقل‌قول‌ها را در زندگی روزمره‌ی خود به کار ببریم.

به یاد داشته باشید، اگر هسته‌ی اصلی آموزه‌های این فلسفه را در نظر بگیریم، اشاره به این دارد که ما آنقدر باهوش و عاقل نیستیم که دوست داریم باشیم. اگر بخواهیم عاقل شویم، از پرسش‌گری و فروتنی سرچشمه می‌گیرد، نه آنگونه که بسیاری به‌اشتباه دوست دارند فکر کنند، از یقین، بی‌اعتمادی و تکبر آمده باشد.

یکی از نتایجی که از خواندن این کتاب حاصل می‌شود، درک این است که پایانی قطعی در روند رشد وجود ندارد بلکه مراحل بی‌پایانی از رشد در اختیار ماست. توانایی کنترل افکار، و کنترل خودمان، به یکباره انجام‌پذیر نیست، این تمرین ذهنی مداوم روندی است که در طول زندگی می‌توانیم انجام دهیم. تمرین‌های این کتاب و یاد کردن از گفتمان فیلسوفان و متفکران گذشته این کتاب را به یکی از بهترین کتاب‌های فلسفه زندگی تبدیل کرده.

کتاب جان های رواقی اثر رایان هالیدی انتشارات کتاب پارسه

۶- کتاب «۱۲ قانون زندگی: نوشدارویی برای بی‌نظمی» اثر «جردن پیترسون» (Beyond Order: 12 More Rules For Life)

۱۲ قانون زندگی

  • سال انتشار: ۲۰۱۸
  • امتیاز گودریدز: ۳.۹ از ۵

جردن پیترسون روانشناس بالینی و در گذشته استاد دانشگاه‌های هاروارد و تورنتو بوده. صدها مقاله درباره‌ی شخصیت و روانشناسی دینی منتشر کرده. در کانال معروف یوتیوب داستان‌هایی از کتاب‌های مقدس، ادیان بزرگ جهان، اسطوره‌شناسی و حتی فیلم‌های دیزنی استفاده می‌کند تا دانسته‌های خودش را به مخاطب بفهماند. قلم پیترسون، برخلاف اینکه استاد دانشگاه و روانشناس است، بسیار ساده و روان نوشته تا برای هر خواننده‌ای قابل درک و حتی جذاب باشد. نکته‌ی اصلی فلسفه‌ی پیترسون این است که همه موجودی درون خود دارند و باید تصمیماتی بگیرند تا آن را بهبود ببخشند و در نهایت، زندگی معناداری داشته باشند؛ زندگی‌ای که رنج‌ها و موقعیت‌های بیرونی آن را از بین نبرد. پیترسون معتقد است جهان چرخه‌ای از آشوب و نظم است که این دو قطب مخالف درون انسان‌ها هم منعکس می‌شود. در حالت ایده‌آل، باورهای اخلاقی و وظایف در قبال اجتماع، هنجارها و محدودیت‌های فرهنگی را تولید می‌کنند تا آشوب درونی، وحشی‌گری، رفتارهای ضداجتماعی و غیره، ظاهر نشوند و کل جامعه را مختل نکنند. از طرف دیگری مدعی می‌شود که نظم بیش از اندازه، از نظر تاریخی اثبات کرده که منجر به لشکرکشی ارتش نازی‌ها در برلین، ورشو و پاریس می‌شود.

اگر صاف و مطمئن با شانه‌های صاف شده ایستاده‌اید به این معناست که مسئولیت وحشتناک زندگی را با چشمان باز پذیرفته‌اید. این به معنای تصمیم‌گیری برای تبدیل داوطلبانه آشوب بالقوه به واقعیت‌های منظمی است که با آنها می‌توانید زندگی کنید. این به معنای پذیرش بار آسیب‌پذیری خودآگاه و پذیرفتن پایان بهشت ناخودآگاه کودکی است، جایی که پایان‌پذیری و فناپذیری تنها کمی قابل درک است. این به معنای انجام فداکاری‌های لازم برای ایجاد واقعیت مولد و معنادار با اراده است؛ به زبان باستانی به معنای اقدامی برای به‌دست آوردن رضایت خداوند است.

همانطور از نام کتاب برمی‌آید، مجموعه‌ای از دوازده قانون ارائه شده و نظریات پیترسون با نثری روان به خواننده ارائه می‌شود که مناسب علاقمندان فلسفه زندگی است.

کتاب 12 قانون زندگی اثر جردن بی. پیترسون نشر نوین

۷- کتاب «چنین گفت زرتشت: کتابی برای همه‌کس و هیچ‌کس» اثر «فردریش ویلهلم نیچه» (Thus Spoke Zarathustra)

چنین گفت زرتشت بهترین کتاب‌های فلسفه زندگی

  • سال انتشار: ۱۸۸۳
  • امتیاز گودریدز: ۴.۱ از ۵

شاید متمایزترین کتاب در این فهرست چنین گفت زرتشت شاهکار فردریش نیچه، فیلسوف، شاعر و منتقد آلمانی باشد. کتابی فلسفی که در عین حال متنی ادبی محسوب می‌شود؛ نیچه معتقد بود که فلسفه و ادبیات جدایی‌ناپذیرند. اثری که به سبک خاص نوشته شده و بسیار دشوار خوانده می‌شود. بیشتر کتاب به گفتارهای زرتشت درباره‌ی موضوعات متنوع و مختلف پرداخته که هر بخش با جمله‌ی «چنین گفت زرتشت» به پایان می‌رسد. زرتشت به موضوعاتی چون اراده در قدرت و غیره پرداخته اما هیچ اتفاق نظری در مورد معنای توضیحات و ادعاهای زرتشت وجود ندارد. متن مرموز، شاید کمی کنایه‌آمیز و به گفته‌ی بعضی‌ها، ناخوانا است.

کتاب با بازگشت زرتشتِ پیامبر از تبعید خودخواسته‌ی خود در بیابان آغاز می‌شود. زرتشت مشتاق است دوباره به جامعه‌ی انسانی بازگردد و بینش خود را به اشتراک بگذارد. متوجه می‌شود که مردم از پذیرش ایده‌هایش سر باز می‌زنند، مورد تمسخر قرار می‌گیرد و نتیجه می‌گیرد اگر مردم حرف‌هایش را بفهمند، به‌شدت آزرده خواهند شد. در نهایت، به این نتیجه می‌رسد تا برای انتقال پیام خود، دنبال افرادی با ذهنیت باز و هم‌فکر خودش بگردد. انگیزه‌ی زرتشت برای قدردانی و پذیرش زندگی و جهان، همانگونه که هست، به جای تسلیم شدن دربرابر خرافات به بهانه‌های عاطفی، و در نهایت یافتن معنا با هدف توانمندسازی شخصی است.

تنها بدان خدایی ایمان دارم که رقص بداند.
و چون ابلیس‌ام را دیدم، او را جدی و کامل و ژرف و باوقار یافتم. او جانِ سنگینی بود. از راهِ اوست که همه‌چیز فرومی‌افتد.
با خنده می‌کُشند نه با خشم! خیز تا «جان سنگینی» را بکُشیم!
چون راه رفتن آموختم، به دویدن پرداختم. چون پرواز کردن آموختم، دیگر برای جنبیدن نیاز به هیچ فشاری ندارم.
اکنون سبکبار ام؛ اکنون در پرواز؛ اکنون می‌بینم خویشتن را در زیرِ پای خویش؛ اکنون خدایی در من رقصان است.
چنین گفت زرتشت.

اثری فلسفی منحصربه‌فرد چنین گفت زرتشت نه تنها یکی از زیباترین کتاب‌های شعر است، بلکه از بهترین کتاب‌های فلسفه زندگی نیز محسوب می‌شود؛ از آن دسته آثاری‌ست که همه باید بخوانند.

کتاب چنین گفت زرتشت اثر فریدریش ویلهلم نیچه

۸- کتاب «فلسفه زندگی» اثر «کریستوفر همیلتون» (Living Philosophy)

فلسفه زندگی

  • سال انتشار: ۲۰۰۱
  • امتیاز گودریدز: ۳.۳ از ۵

از گذشته تا به امروز موضوعات راز تولد و مرگ، تقدیر و سرنوشت، طبیعت حکمت و معنای زندگی توجه فیلسوفان را به خود مشغول کرده. برخی از این سردرگمی که در زندگی ممکن است برایمان پیش بیاید، اساس کتاب کریستوفر همیلتون است. این کتاب مجموعه‌ای از مقالات است؛ «تولد و مرگ»، «فضیلت و شکوفایی انسان»، «نیاز به خواب»، «حقیقت و واقعیت»، «بیهودگی و سرنوشت» و «ترس از مرگ» برخی از سرفصل‌های این کتاب را شامل می‌شود که هر کدام می‌تواند جدا از دیگری مطالعه شود. نویسنده از ذهن فردی و جایگاه آن در فلسفه را ذکر کرده و از غرابت خود زندگی نوشته. به فیلسوفان و نویسندگان و شاعرانی همچون نیچه، شوپنهاور، شکسپیر، داستایوفسکی، جورج الیوت، کافکا، سارتر، دی‌. اچ. لارنس و دیگران اشاره کرده و نقل‌قول‌هایی از آنها آمده.

این کتاب مراقبه و اکتشافی را پیش گرفته نه برای پاسخ قاطع دادن به سوالات بلکه برای عمیق‌تر کردن درک خواننده از چیستی این سوالات. این اثر، با سبک روان و مستقیم و نثر غیرفنی، گزینه‌ای مناسب است برای کسانی که خارج از محیط آکادمیک به مطالعه‌ی فلسفه علاقمندند.

کتاب فلسفه زندگی اثر کریستوفر همیلتون نشر نو

۹- کتاب «دائو دِ جینگ» اثر «لائوتسه» (Tao Te Ching)

دائو د جینگ

 

  • سال انتشار: حدود ۴۰۰ سال پیش از میلاد مسیح
  • امتیاز گودریدز: ۴.۳ از ۵

دائو د جینگ اصلی‌ترین کتاب آیین تائو و متشکل از هشتادویک گفتار کوتاه و شعرگونه است که به بررسی مفهوم دائو، راه طبیعت و تأثیر عمیق آن بر وجود انسان می‌پردازد. با این آیات کوتاه و مختصر، بینش‌هایی از زندگی متعادل و هماهنگ تصویر می‌کند و بر اهمیت سادگی، فروتنی و به‌هم پیوستگی همه‌چیز تأکید می‌کند. معنی اسم کتاب به «کتاب راه نیک» ترجمه می‌شود.

سادگی، صبر، شفقت.
این سه بزرگترین گنجینه‌های شما هستند.
با سادگی در اعمال و افکار، به سرچشمه هستی برمی‌گردی.
صبور با دوستان و دشمنان،
شما با شرایطی که هست مطابقت دارید.
نسبت به خود دلسوز باشید،
تو همه موجودات دنیا را آشتی می‌دهی.

همانطور که از این بخش کتاب برمی‌آید، فلسفه دائوئیسم بر سه پایه استوار است: سادگی، صبر و شفقت. کل متن در قالب سه قانون اصلی تقسیم می‌شود. درس اول: هیچ چیز را درنگ نکنید و خود را تسلیم آنچه هست کنید. درس دوم: با مشاهده خود و نحوه قضاوت دیگران به دنبال شناخت عیوب خود باشید. درس سوم: هدف از رقابت خلق و رشد همراه با سرزندگی است.

شناخت دیگران هوش است؛
شناخت خود حکمت واقعی است.
تسلط بر دیگران قدرت است؛
تسلط بر خود قدرت واقعی است.

شاید یکی از بهترین راه‌های ورود به فلسفه چین دائو د جینگ باشد؛ در این کتاب روش دائو به این صورت توصیف شده که سرچشمه و ایده‌آل تمام هستی است، غیبی است، اما متعالی نیست، بسیار قدرتمند و در عین حال فوق‌العاده فروتن است، و در نهایت ریشه‌ی همه‌چیز است. شعرها و جملات دلنشین دائو د جینگ قرن‌ها خواننده‌های تازه را به خودش جذب کرده. از بهترین کتاب‌های فلسفه زندگی و البته نقطه‌ی شروع مناسبی برای ورود به فلسفه چین است.

کتاب تائوت چینگ

۱۰- کتاب «ایکیگای» اثر «هکتور گارسیا و فرانچسک میرالس» (Ikigai)

ایکیگای بهترین کتاب‌های فلسفه زندگی

  • سال انتشار: ۲۰۱۶
  • امتیاز گودریدز: ۳.۹ از ۵

شاید عجیب باشد که در باب زندگی ژاپنی کتابی از دو نویسنده‌ی اسپانیایی بخوانیم اما فروش ایکیگای اثباتی بر محبوبیت جهانی‌اش دارد و امتیاز بالایی که کسب کرده، نشان از رضایت خواننده‌ها از محتوای آن است. این تنها کتاب هکتور گارسیا و فرانچسک میرالس نیست که با نگاهی دقیق به فرهنگ ژاپن نگارش شده. هدف نگارش ایکیگای بررسی معنای زندگی و چگونگی دست یافتن به هدفمندی در زندگی است. واژه‌ی ژاپنی ایکیگای به معنای «دلیلی برای زندگی» است و به گفته‌ی نویسنده‌های کتاب به معنای «خوشحالی همیشه مشغول بودن» هم هست. البته شاید تمام معنی‌ای که این کلمه دارد، به زبانی جز ژاپنی ترجمه‌ی دقیقی نداشته باشد. کتاب متنی روان و نثری ساده دارد و شاید حتی بتوان آن را یک‌روزه خواند. به‌نظر می‌رسد نویسنده‌های کتاب در استفاده از کمترین تعداد کلمات برای انتقال بیشترین محتوای ممکن مهارت دارند. در متن از اهمیت یافتن هدف برای زندگی آمده و اشاره شده که اگر هدف مناسب ما پیدا شود، طول عمر را زیاد می‌کند؛ به مردمان جزیره‌ی اوکیناوا در ژاپن اشاره می‌شود که چگونه این تمرین ذهنی موجب شده به عده‌ای از سالم‌ترین مردمان زمین تبدیل شوند.

غالباً فکر می‌کنیم که ترکیب کردن کارها باعث صرفه‌جویی در زمان می‌شود؛ اما شواهد علمی نشان می‌دهد که در واقع تأثیر عکس دارد.  حتی کسانی که ادعا دارند در انجام هم‌زمان کارها خبره‌اند هم نتیجه‌ی چندان ثمربخشی نگرفته‌اند. در واقع آنها جزو کم‌بازده‌ترین افرادند.
مغز ما می‌تواند میلیون‌ها داده از اطلاعات را نگه دارد؛ اما در حقیقت تنها می‌تواند تعداد محدودی اطلاعات را در هر ثانیه پردازش کند. وقتی می‌گوییم هم‌زمان چندین کار انجام می‌دهیم، در واقع تنها در حال جابه‌جایی رفت و برگشتی سریع بین کارها هستیم. متأسفانه ما کامپیوتر نیستیم که به پردازش موازی مجهز باشیم. آنچه در نهایت اتفاق می‌افتد این است که به جای اینکه روی یکی از آنها به درستی تمرکز کنیم، تمام انرژی‌مان را صرف جابه‌جایی کارها می‌کنیم.

در نهایت از شکلی که در کتاب آمده متوجه می‌شویم هدف نویسنده‌های این اثر از معرفی ایکیگای، یافتن هدفی در زندگی است که به آن علاقمند باشیم، دنیا به آن نیاز داشته باشد، از مهارت‌های ما شود و کاری کنیم که راه کسب درآمدمان شود.

کتاب ایکیگای راز ژاپنی ها در داشتن عمر طولانی و زندگی شاد اثر هکتور گارسیا و فرانچسک نشر ثالث
راهنمای خرید کتاب


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما