بهترین کتاب برای بهبود و افزایش تمرکز کدام است؟
کتاب برای افزایش تمرکز و رسیدن به عملکردهایی با بازدهی بالا، برای همه لازم است. امروزه در دنیایی زندگی میکنیم که با دریافت اطلاعات زیاد در مدت کم و با سرگرمیهای کوتاهمدت زمانمان را میگذرانیم. چنین دنیایی، که تا به حال شبیهش را در تاریخ نداشتیم، موجب شده نظرات و تفسیرهای زیادی از این موضوع بشنویم. همه میخواهند بدانند انسان امروزی دامنهی توجهش کوتاهتر شده یا نه. شاید حتی خودمان متوجه کم شدن مدت تمرکزمان شده باشیم. مغزهای ما جنبهی دریافت تمامی بار اطلاعاتی را که هر روز به ما هجوم میآورد را دارد؟ شکی نیست که دنیای امروزه اطلاعات بیشتری نسبت به گذشتهها در دسترس ما قرار دارد. همچنین نسل امروز این حجم قابل توجه اطلاعات را با سهولت بسیار بیشتری نسبت به نسلهای گذشته میتواند دریافت کند. شاید به همین دلایل است که حس میکنیم قدرت تمرکزمان صدمه دیده. پس دنبال راههایی برای بهبود تمرکز هستیم.
شاید شما هم با مشکلات تمرکزی مواجه شده باشید. شاید به این نتیجه رسیده باشید که برای به پایان رساندن کارهایتان لازم است محیطتان را به صورت خاصی درآورید و یا موسیقی یا صداهایی را در پسزمینهی محیطتان قرار دهید تا قادر به تمرکز بیشتری شوید. برعکس، شاید زمانی که کسی کنارتان صحبت کند، نتوانید کارهای همیشگیتان را هم به سرانجام برسانید چون تنها قادر بودید روی صدای آن شخص تمرکز کنید و کارتان پیش نرفته. اما باید بدانید که تمرکز مهارت است، نه استعداد ذاتی. پس یعنی ماها میتوانیم این توانایی را در خود تقویت کنیم. راهکارهایی وجود دارد که میتواند به همه کمک کند که چنین دغدغهای دارند، حتی کسانی که دچار ADHD یا اختلال کمتوجهیـبیشفعالی هستند. خواندن کتاب برای بهبود تمرکز و رسیدن به این راهکارها، یکی از سرراستترین روشها است.
۱- «حواسپرتی» اثر مگی جکسون (Distracted: Reclaiming Our Focus in a World of Lost Attention)
- سال انتشار: ۲۰۱۸
- امتیاز گودریدز: ۳.۶ از ۵
حواسپرتی اثر مگی جکسون سالها پیش نوشته شد اما بهروزرسانی و بازنشر شده تا با دنیای مدرن مطابقت بیشتری پیدا کند، دنیای مدرنی که مملو از ویدیوهای چند ثانیهای در فضای مجازی و موج اخبار مداوم شده. کتاب حواسپرتی به جنبههای مختلف نیازمندیهای ذهن انسانها نگاه میاندازد، و خصوصاً از دریچهی فناوری و تأثیر آن بر زندگی همگان وارد میشود. کتاب برای افزایش تمرکز و جلوگیری از قطعهقطعه شدن دامنهی توجه ما راهحلهایی را ارائه میدهد و در عین حال، به بهرهبرداری از فواید فناوری هم توجه دارد و نمیخواهد پتانسیلهایی که دنیای مدرن در اختیار ما گذاشته را نادیده بگیرد.
۲- «مراقبت از خویش برای افراد مبتلا به ایدیاچدی» اثر ساشا حمدانی (Self-care for People with ADHD: 100+ Ways to Recharge, De-Stress, and Prioritize You)
- سال انتشار: ۲۰۲۳
- امتیاز گودریدز: ۳.۸ از ۵
از عوامل استرسزا در زندگی کسی که با اختلال کمتوجهیـبیشفعالی درگیر شده، تلاش مکرر برای متمرکز ماندن بر کارها و وظایف است، خصوصاً فعالیتهایی که خستهکننده و حوصلهسربر باشند. اما متأسفانه زندگی روزمرهی تمامی افراد انجام چنین وظایفی را میطلبد و باید با چنین کارهایی کنار بیاییم و انجامشان بدهیم. مراقبت از خویش برای افراد مبتلا به ایدیاچدی کتابیست به قلم ساشا حمدانی که خودش روانپزشک است و توصیههای دربارهی چگونگی بالا بردن تمرکز است و به مشکلاتی که افراد مبتلا به اختلال کمتوجهیـبیشفعالی با آن مواجه میشوند پرداخته، و تأکید میکند که لازم نیست این افراد خودشان را پنهان کنند. کتاب برای افزایش تمرکز برای افراد دیگر هم نکات آموزندهای ذکر کرده.
۳- «ذهن سربههوا» اثر شاپرک خرسندی (Scatter Brain: How I finally got off the ADHD rollercoaster and became the owner of a very tidy sock drawer)
- سال انتشار: ۲۰۲۳
- امتیاز گودریدز: ۴.۵ از ۵
اگر به دنبال یک کتاب برای انگیزه گرفتن هستید، شاپرک خرسندی، کمدین و نویسندهی موفق ایرانیـانگلیسی با «ذهن سربههوا» شما را راضی میکند. این کتاب درخشان زندگی با اختلال کمتوجهیـبیشفعالی را ترسیم کرده. خواندن کتاب برای افرادی که با ایدیاچدی درگیر شدند، موجب میشود که کمتر احساس تنهایی بکنند. خرسندی، که خودش دچار ایدیاچدی است، تا بزرگسالی این اختلال در او تشخیص داده نشده بود. عدم تشخیص سریع میتواند موجب سردرگمی شخص شود. خرسندی با نوشتن این کتاب نشان داده که چگونه راه خود را در دنیایی آشفته بازیافته و برای بالا بردن تمرکزش چه کارهایی کرده. این کتاب برای افزایش تمرکز زندگی بدون تمرکز را ترسیم کرده؛ خرسندی با تجارب خودش میخواهد خواننده را راهنمایی کند.
۴- «تمرکز مضاعف: راهنمای کوتاه برای ایدیاچدی در بزرگسالان» اثر جسی جی. اندرسون (Extra Focus: The Quick Start Guide to Adult ADHD)
- سال انتشار: ۲۰۲۳
- امتیاز گودریدز: ۴.۳ از ۵
چه اختلال کمتوجهیـبیشفعالی داشته باشید یا صرفاً با مشکلاتی در حیطهی تمرکز دستوپنجه نرم کنید، نکات و راهکارهایی که در این کتاب ارائه شده مفید خواهد بود. کتابی که اندرسون نوشته راهبردهای متعددی برای مقابله با حواسپرتی و بالا بردن سطح تمرکز بر کارهایتان را تعریف میکند. محدود به چالش خاصی نشده و به تمامی موانعی که ممکن است با آن مواجه شوید میپردازد.
۵- «راه و رسم تمرکز» اثر تیچ نات هان (How to Focus)
- سال انتشار: ۲۰۲۲
- امتیاز گودریدز: ۴.۲ از ۵
راهکارهای مؤثر زیادی برای تقویت مهارت تمرکز و بیشتر شدن بازدهی توجه وجود دارد و افرادی معتقدند که با بالا بردن آگاهی ذهنی و انجام مدیتیشن میتوانیم به چنین دستاوردهایی برسیم. در این کتاب کوتاه راههایی برای افزایش آگاهی ذهن ارائه شده.
تیچ نات هان راهب بودایی مشهوری است که آثار متعددی منتشر کرده و این کتاب هم بخشی از مجموعهی مفیدی است که در هر جلد کوتاهش از راه و رسم راه رفتن، ارتباط برقرار کردن، عشق ورزیدن، رسیدن به آرامش، غذا خوردن، نشستن، مبارزه و در نهایت تمرکز صحبت کرده. او مجموعه را با راه و رسم نشستن شروع کرده که راههایی برای مدیتیشن و رسیدن به آگاهی با نشستن است.
۶- «نقابزدایی» اثر الی میدلتون (Unmasked: The Ultimate Guide to ADHD, Autism and Neurodivergence)
- سال انتشار: ۲۰۲۳
- امتیاز گودریدز: ۴.۲ از ۵
«نقابزدایی» شاید یکی از بهترین کتابهای فلسفه زندگی نباشد اما نکات مهمی به شما میآموزد. الی میدلتون که با تشخیص دکتر متوجه شد به اوتیسم و اختلال کمتوجهیـبیشفعالی دارد، به نوشتن این کتاب مشغول شد. کتاب با تمرکز بر اوتیسم و اختلال کمتوجهیـبیشفعالی به چالشهای ناشی از عدم تمرکز اشاره دارد و زمینه را برای کسانی که مشکلات مشابهی را دارند، مهیا میکند تا خودشان را بهتر بشناسند. همچنین تکنیکهایی را برای کنار آمدن با این مشکلات ارائه میدهد. یکی از نکات شاخص دربارهی نقابزدایی این است که شامل بخشهای مختصر و مفید است. متن با نثری ساده و روان، و همچنین کوتاه، به این دغدغهها پرداخته. این کتاب برای افزایش تمرکز راهکارها فراوانی ارائه داده.
۷- «بهرهوری با حس خوب» اثر علی ابدال (Feel-Good Productivity)
- سال انتشار: ۲۰۲۳
- امتیاز گودریدز: ۴ از ۵
یک کتاب برای لذت بردن از زندگی. علی ابدال در «بهرهوری با حس خوب» ادعا دارد راز رسیدن به بهترین بازدهی از کارمان، نه با نظم بیشتر، بلکه با شادی حاصل میشود. یکی از موانع اصلی تمرکز بر کارها و به سرانجام رساندنشان، نبود پاداش است. اگر کاری کسلکننده باشد، شروع کردن و ادامه دادن آن دشوار است. این کتاب مملو از ایدهها و راهکارهایی برای لذتبخش کردن روند کارها، حفظ شتاب حین پیش بردن آن و راهحلهایی برای افزایش تمرکز است. همچنین راهکارهایی برای گذر از موانع ذهنی را هم ارائه میدهد.
۸- «زمانی برای فراغت نداریم: تفکر دربارهی آنچه اهمیت دارد» اثر اورسلا کی. لگویین (No Time to Spare)
- سال انتشار: ۲۰۱۷
- امتیاز گودریدز: ۴ از ۵
لگویین بیشتر به آثار شاخص فانتزی و علمیـتخیلیاش، خصوصاً مجموعهی دریای زمین، شهرت دارد و شاید کمتر کسی از وجود این کتاب ارزشمندش باخبر باشد. لگویین مقالهنویس فعالی بوده و آثار غیرداستانی هم در کارنامهاش دارد. در این کتاب متنهای کوتاهی دربارهی موضوعات مختلف، شامل مسائل ادبیاتی و سیاسی، جمع کرده. این کتاب از آخرین کتابهای لگویین پیش از مرگش در سال ۲۰۱۸ است. این متنهای کوتاه خواندنشان برای کسانی که مشکل تمرکز دارند هم راحتتر است و یادآوری میکند چرا درنگ و تمرکز بر موضوعات مختلف مهم و ممکن است.
منبع: BookRiot