بهترین اپلیکیشنهای نجوم؛ ستارهشناسی با کمترین مکافات و دشواری!
بهترین اپلیکیشنهای نجوم برای علاقهمندان به ستارهشناسی کداماند؟ در این مقاله قصد داریم بهترین نرم افزارهای نجوم و اخترشناسی را معرفی کنیم که حداقل دارای یک نسخهی رایگان هستند.
۱. نرم افزار Stellarium PLUS
۲. نرم افزار GoSkyWatch Planetarium
۳. نرم افزار Heavens-Above
۴. نرم افزار Sky Guide
۵. نرم افزار Star Walk
۶. نرم افزار SkySafari
۷. نرم افزار Universe2go
۸. نرم افزار Celestron SkyPortal
۹. نرم افزار Scope Nights
۱۰. نرم افزار Night Sky
لذت دو چندان اخترشناسی با بهترین اپلیکیشنهای موبایل
بهترین اپلیکیشنهای نجوم برای افراد مبتدی یا حتی کاربرانی که دلشان میخواهد برای اولین بار صورتهای فلکی را یاد بگیرند، یک انتخاب بسیار عالی به نظر میرسد. مکانیسم اکثر بهترین اپلیکیشنهای نجوم در این موضوع نهفته تا شما صرفا با نشانه گرفتن دوربین موبایل به سمت آسمان، ستارهها و صورتهای فلکی را یاد بگیرید.
بسیاری از برنامههای گوشیهای هوشمند به شما اطلاع میدهند کجا و چه زمانی یک ماهواره را ببینید یا چگونه ایستگاه فضایی بین المللی را که از بالای سرتان عبور میکند را مشاهده کنید. این برنامهها میتوانند به شما بگویند که برای مثال زهره در یک عصر خاص کجاست یا به شما اطلاع میدهند تا زمان رصد یک غیبت ماه را مد نظر داشته باشید. این موارد و پدیدههای گذرا توسط نمودار میانگین ستاره یا صفحه کره شما پوشش داده نمیشود؛ چرا که نمودارهای ستارهای، محدود به حرکات ساعتی قابل پیشبینی آسمان شب مانند ظهور ستارگان و صورتهای فلکی خاص در یک زمان در هر سال است. در ادامه بهترین اپلیکیشنهای نجوم را برای هر دو مدل گوشی اندروید و iOS معرفی میکنیم. برخی از برنامههای موجود در این مقاله رایگان بوده و در سایر برنامههای مقاله باید نسخهی پرمیوم یا پولی را خریداری کرد تا از تمام قابلیتهای نرم افزار بتوان استفاده کرد.
۱. نرم افزار Stellarium PLUS
- پلتفرم: اندروید و iOS
- سازنده: Noctua Software
- مزیتها: اوپن سورس بودن برنامه، طراحی رابط تعاملی بسیار خوب
- معایب: مجموعه اطلاعات در زمان آفلاین محدود خواهد بود
بسیاری از کاربران علاقهمند به ستارهشناسی با برنامه Stellarium PLUS خیلی سریع ارتباط برقرار خواهند کرد. این برنامه که نسخهی کامپیوتر آن هم موجود است، یک اپلیکیشن تمام عیار به شمار میرود. نسخهی رایگان برنامه، تجربهی واقعیت مجازی (AR) را ارائه میدهد. نسخهی پولی این برنامه ۱۲ یورو قیمتگذاری شده و شما با تهیهی نسخهی پولی میتوانید از مجموعه بانک اطلاعاتی ستارههای قدر دهم به بیست و دوم بهره ببرید. دارندگان تلسکوپ هم میتوانند از این برنامه لذت ببرند؛ چرا که این اپلیکیشن با استفاده از پروتکلهای LX200، Celestron NexStar و Orion SynScan یک محدوده را کنترل کرده و حتی شبیهسازی یک جسم از طریق یک تلسکوپ خاص را شبیهسازی میکند.
پایگاه داده این برنامه شامل کاتالوگ جدید Gaia DR2 با بیشتر از ۱.۶۹ میلیارد ستاره و همچنین بیش از ده هزار سیارک تلقی میشود. شما شبیه به نسخهی دسکتاپ میتوانید روی تصاویر دقیق از اجرام آسمانی زوم کرده و مناظر و جو زمین را شبیهسازی کنید.
۲. نرم افزار GoSkyWatch Planetarium
- پلتفرم: iOS
- سازنده: GoSoftWorks
- مزیتها: انتقال روان از پرتره به حالت Landscape و ناوبری بدون لمس
- معایب: گزینهی رایگان ندارد و فقط شامل ستارههایی میشود که با چشم غیر مسلح قابل مشاهده هستند
طراحی بسیار شیک و تجربهی منحصر به فرد بدون لمس دو مورد از بهترین ویژگیهای برنامهی GoskyWatch محسوب میشود. شما صرفا با چرخاندن تلفن هوشمند میتوانید آسمان شب را به صورت بی حرکت تماشا کنید. این ویژگی هم بسیار تحسین برانگیز محسوب میشود؛ چرا که اکثر برنامههای ستارهشناسی پس از یک مدت زمان مشخص رفرش میشوند. سیستم پیمایش و ناوبری برنامه هم بدون لمس بوده و همه چیز را فوق العاده ساده نشان میدهد. شما میتوانید با بررسی هر آیتم در برنامه، نام صورت فلکی و فاصلهی سال نوری اجرام آسمانی با ما را مشاهده کنید.
۳. نرم افزار Heavens-Above
- پلتفرم: اندروید
- مزیتها: طراحی ساده، پیشبینیهای دقیق، پشتیبانی از حالت نور قرمز
- معایب: فقط ماهوارههای مصنوعی را نشان میدهد – در امتداد پایین برنامه تبلیغات وجود دارد
اگر شما دلتان میخواهد تا یک شی ساخته شده توسط انسان را در مدار پیدا کنید، برنامهی Heavens-Above عالی خواهد بود. هر فردی که بخواهد یک ایستگاه فضایی بین المللی یا یک ماهواره درخشان را ببیند، احتمالا حداقل یک مرتبه اسم وبسایت Heaves-Above را شنیده است. این وبسایت که روی گوشی هوشمند هم یک نسخه اپلیکیشن دارد، متناسب با موقعیت GPS شما میتواند پیشبینی خوبی را برای انجام محاسبات خاص انجام دهد.
۴. نرم افزار Sky Guide
- پلتفرم: iOS
- سازنده: Fifth Star Labs
- مزیتها: نسخهی پایه رایگان بوده و از جنبهی بصری عالی است
- معایب: اثرات عجیب شفق قطبی گمراه کننده به نظر میرسند
نرم افزار Sky Guide نه تنها یک برنامهی جذاب و رایگان برای ستارهشناسی است، بلکه اخبار نجوم را هم پوشش میدهد. آسمان شب در این برنامه به شدت واقع گرایانه بوده و شما میتوانید نور قبل از سحر، گرگ و میش و حتی غروب را به زیبایی رویت کنید. البته این مورد هنوز دقیق مشخص نیست که با نشان دادن تلفن هوشمند به سمت آسمان روز و دریافت اطلاعات فقط برای خورشید تا چه میزان میتوان دقیق عمل کرد. گاهی اوقات هم وقتی بعد از تاریکی هوا گوشی را به سمت شمال و جنوب تکان میدهید ممکن است افکتهای شفق را تماشا کنید که شاید در واقعیت چنین چیزی وجود نداشته نباشد. در هر صورت، طراحی سادهی برنامه به انضمام پیشبینی آب و هوایی و صد البته تقویم کیهانی کامل موجب شده تا این برنامه در لیست مقاله قرار گیرد.
در هر بهروز رسانی، تعداد ستارگان، اجرام، ماهوارهها، قدرت زوم و همچنین پیشبینی آب و هوا و آسمان یاب بیشتر میشود. با این حال، نسخهی رایگان برنامه با ۲۴ صورت فلکی، ۱۰۰ جرم در اعماق آسمان و ردیابی ISS احتمالا برای ستارههای معمولی کافی باشد.
۵. نرم افزار Star Walk
- پلتفرم: اندروید و iOS
- مزیتها: سفر در زمان آسان، نسخهی تبلت اجازهی جستوجوی صوتی را میدهد، پشتیبانی از حالت نور قرمز
- معایب: محتوا با جزئیات بیشتر نیازمند خرید درون برنامهای است
یکی از زیباترین، جذابترین و بهترین اپلیکیشنهای نجوم اپلیکیشن Star Walk به شمار میرود که حالت سفر در زمان بسیار کاربردی و مفیدی نیز دارد. شما باید ساعت را در گوشهی بالا و سمت راست لمس کرده، پس یک انگشت را از کنار صفحه به سمت بالا کشیده و آسمان شب به سرعت به جلو میرود، آن هم با هر سرعتی که دلتان بخواهد! این نرمافزار برای برنامهریزی جلسات رصد طولانی و در آیندهی نزدیک بسیار مناسب بوده و مانند صفحه Sky Live، شما میتوانید تنها با یک نگاه، زمان طلوع و تنظیم سیارات و ماه را تماشا کنید.
با وجود قابلیتهای فوق العاده هیجان انگیز در این برنامه، برای دسترسی به اطلاعات پر جزئیاتتر دربارهی اجرام آسمانی، سیارات و ماهوارهها باید با خرید درون برنامهای به این دسته از المانها دسترسی پیدا کنید.
۶. نرم افزار SkySafari
- پلتفرم: iOS
- سازنده: Simulation Curriculum Corp
- مزیتها: کنترل تلسکوپ و ویژگیهای سرگرمی
- معایب: استفادهی کامل از برنامه نیازمند یادگیری سریع است
این برنامه سالهاست که در قالبهای مختلف وجود دارد و همچنان در حال بهبود است. این نرم افزار در قالب دو نام Plus و Pro ارائه میشود که به ترتیب ۱۸ و ۲۱ پوند قیمت دارند. به این موضوع باید اشاره کرد که امکان ارتقا از یک نسخه به دیگری وجود ندارد.
نسخهی پلاس ۲.۵ میلیون ستاره و ۳۲ هزار جرم در اعماق آسمان را نشان میدهد، در حالی که نسخهی Pro صد میلیون ستاره، سه میلیون کهکشان تا قدر ۱۸ و ۷۵۰ هزار جرم منظومهی شمسی را نشان میدهد. با این اوصاف، هر دو نسخه به خوبی با تلسکوپهای کنترل شدهی وای-فای (از طریق پروتکلهای INDI و ASCOM Alpaca بازی میکند.
منطقهی Sky Tonight، اعلانها، دفترچه گزارش، منطقه برنامهریزی جلسه رصد ستارهها و حالت نور قرمز برای کمک به دید در شب از سایر پارامترهای ضروری و مهم در این برنامه محسوب میشود. همچنین این قابلیت را دارید تا مشاهدههای خود را با دیگران از طریق SkyCast به اشتراک بگذارید. هر چند، دیگران نمیتوانند دقیقا نقطهی OneSky را ببینند؛ حالتی که به شما امکان میدهد تا ببینید سایر کاربرها به صورت تصادفی چه چیزی را در زمان واقعی رصد میکنند.
۷. نرم افزار Universe2go
- پلتفرم: اندروید و iOS
- مزیتها: رایگان بودن برنامه، راوی صوتی عالی، دقت بالا در AR
- معایب: برنامه در گوشیهای هوشمند با صفحه بزرگ به صورت تمام صفحه نمیشود
از طیف بسیار زیاد بهترین اپلیکیشنهای نجوم موبایل، تعداد کمی از راهنماهای صوتی یا ارائهی واقعیت افزوده (AR) پشتیبانی میکنند. اپلیکیشن Universe2go هر دو عنصر را در خود دارد. این نرم افزار روی گوشیهای هوشمند با صفحه نمایش بزرگ شاید چندان جالب کار نکند اما طرز کار با برنامه بسیار ساده و آسان به نظر میرسد. شما صرفا باید یک شی خاص را انتخاب کنید تا روایت صوتی آغاز گردد. شما میتوانید همچنین برنامه را در حالت افلاک نما (Planetarium Mode) قرار دهید تا همان صدا را بشنوید.
۸. نرم افزار Celestron SkyPortal
- پلتفرم: اندروید و iOS
- مزیتها: کنترل از راه دور تلسکوپها، تورهای صوتی در هندزفریها
- معایب: فاقد حالت پشتیبانی از نور قرمز، حجم زیاد فایل نصبی (۳۰۰ مگابایت)
نرم افزار Celestron’s SkyPortal میتواند برای کنترل بیسیم مدلهای هر دو سری تلسکوپهای Schmidt-Cassegrain یا هر تلسکوپ کامپیوتری Celestron در صورت استفاده با ماژول Wi-Fi SkyPortal استفاده گردد. پس از انجام فرایند جفتسازی و تراز، برنامه به تلفن هوشمندتان اجازه میدهد تا به عنوان یک کنترل کنندهی بیسیم عمل کند.
در داخل برنامه همچنین یک بخش افلاکنما با چهار ساعت تفسیر صوتی وجود دارد که خوشبختانه تمام اطلاعات به صورت کاملا رایگان در دسترس کاربرها قرار دارد.
۹. نرم افزار Scope Nights
- پلتفرم: iOS
- مزیتها: پیشبینی و پیشنهادهای خوب برای مناطق مشخص
- معایب: پیشبینیها همیشه دقیق نیستند
نرم افزار Scope Nights برای هر ستارهشناس آماتور مفید واقع میشود. این برنامه دارای حالت پیشبینی سادهی آب و هوای ۱۰ روزه برای موقعیت مکانی شما (بر حسب موقعیت GPS) است. همچنین شما میتوانید از رتبهبندی روزها برای رصد ستارهها در شب هم استفاده کنید. به همین علت، برای تعیین زمان رصد ستارهها نیازی به نگرانی نخواهد بود.
یک بخش جذاب در داخل برنامه تحت عنوان Scope Sites وجود دارد که به کاربرها اجازه میدهد مناطق مورد علاقهی شما را رویت و حتی ذخیره کنند. این بخش حتی شامل مکانهایی میشود که ستارهشناسهای آماتور در آنجا به طور منظم حضور دارند. علاوه بر این موارد، یک نقشهی آسمانی هم در برنامه تعبیه شده تا شما بتوانید ببینید چقدر آلودگی نوری در یک محل وجود دارد.
۱۰. نرم افزار Night Sky
- پلتفرم: iOS
- سازنده: iCandi Apps
- مزیتها: رابط کاربری ساده و تمیز به همراه قابلیتهای پیشرفته
- معایب: اکثر قابلیتهای مفید نیازمند اشتراک ماهانه یا سالیانه است
اگر به دنبال استفاده از قابلیتهای بسیار حیرت انگیز هستید، اپلیکیشن Night Sky یکی از بهترین و مشهورترین برنامههای ستارهشناسی به شمار میرود. برای مثال قابلیت Connected Stargazing علنا به اعضا اجازه میدهد توسط قابلیت تماس صوتی فیستایم بین آیفونها بتوان ستارهها، سیارات، سیارکها و ماهوارهها را به صورت همزمان به جلسه اضافه کرد. البته، این ویژگی تنها در نسخهی پولی برنامه وجود دارد. حق اشتراک ماهانه و سالیانهی برنامه به ترتیب ۵ و ۳۰ دلار است.
خوشبختانه قابلیت جذاب دیگر برنامه تحت عنوان Sky Tags رایگان محسوب میشود. شما با این المان میتوانید اشیای داخل آسمان را برای تجزیه و تحلیل در آیندهی نزدیک ذخیره کنید. این اشیا همچنین توسط برنامهی iMessage اپل قابل اشتراکگذاری با سایر کاربران خواهد بود.
شما برای هر Sky Tags یا برچسب آسمانی میتوانید یک یادداشت کوتاه یا یک تصویر اخترشناسی را هم ضمیمه کنید. قابلیت Sky Timestamps حالت دیگری است که به شما اجازه میدهد به آسمان در تاریخهای خاص دسترسی پیدا کنید. برای مثال در زمانهایی که قرار است یک رویداد مهم آسمانی را نظارهگر باشید. با وجود این که بهترین قابلیتهای برنامه نیازمند خرید اشتراک است، نسخهی رایگان برنامه همچنان ارزش تجربه کردن را دارد.
لذت دو چندان اخترشناسی با بهترین اپلیکیشنهای موبایل
اگر بخواهید لیست کامل بهترین اپلیکیشنهای نجوم را برای گوشیهای اندروید و iOS معرفی کنیم، باید با یک لیست چند هزار کلمهای روبهرو شویم. با این حال، در این مطلب سعی شده بهترین برنامههای ستارهشناسی برای موبایل معرفی شود. در نظر داشته باشید که اگر خیلی حرفهای قصد یادگیری نجوم را دارید، اپلیکیشنهایی را نصب کنید که از قابلیت نور قرمز برخوردار باشند تا از جنبهی بصری با مشکل مواجه نشوید.
اکثر برنامههای ستارهشناسی به دسترسی اینترنت نیاز دارند. بنابراین برای استفاده از برنامهها در نظر داشته باشید تا گوشی یا تبلت شما قابلیت اتصال به اینترنت را داشته باشد.
در نهایت به شما پیشنهاد میکنیم برای لذت بردن بیحد و وصف از دنیای ستارهشناسی و نجوم برنامههای را نصب کنید که از قابلیت AR برخوردار هستند. البته نسخهی پیش فرض سیستم عامل گوشی شما هم باید آپدیت باشد و سخت افزار گوشی توانایی اجرای برنامه را به صورت تمام و کمال داشته باشد.
منبع: skyatnightmagazine