بهترین انیمیشنهای عاشقانه تاریخ؛ از «آناستازیا» تا «دیو و دلبر»
صنعت سینما در گذر زمان ثابت کرده است که بهترین مدیوم برای روایت قصههای عاشقانه است. در این میان اما انیمیشنها بیشتر میدرخشند، یک ژانر خیالپردازانه که بستر را برای فیلمسازان آماده میکند تا دیوانهوارترین ایدههای خود را به نمایش بگذارند اما در عین حال، به خاطر فضا و ساختار متفاوتی که دارد، به آنها این اجازه را هم میدهد تا برداشتی منحصربهفرد از عشق ارائه دهند؛ برداشتی که با احساسات انسانی پیوند خورده است. اما بهترین انیمیشنهای عاشقانه تاریخ کدامند؟
از کلاسیکهای دیزنی مانند «دیو و دلبر» که باعث شدند مدیوم انیمیشن جدیتر گرفته شود تا انیمههای جریانسازی همچون «قلعهی متحرک هاول» که ساختارشکنی کردند، بهترین انیمیشنهای عاشقانه آنهایی هستند که جادوی عشق را به ما یادآور میشوند و از کوچک تا بزرگسال را تحتتاثیر قرار میدهند. با جهانهای رنگارنگ و شخصیتهای دوستداشتنی، گاهی تنها به یک انیمیشن نیاز داریم تا قدرت عشق را لمس کنیم.
۱۵- شاهدخت و قورباغه (The Princess and the Frog)
- سال اکران: 2009
- کارگردان: ران کلمنتس، جان ماسکر
- صداپیشگان: آنیکا نونی رز، برونو کپوس، کیث دیوید، جنیفر لوئیس، جنیفر کدی، پتر بارتلت، اپرا وینفری
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 85 از ۱۰۰
«شاهدخت و قورباغه» آخرین محصول دوبعدی استودیوی دیزنی است که یکی از بهترین انیمیشنهای عاشقانه قرن بیستویکم نیز به حساب میآید. داستان پیرامون یک خدمتکار پرتلاش به نام تیانا اتفاق میافتد که شبانهروز کار کرده تا به آرزویش -که باز کردن یک رستوران است- برسد. با وجود این، نقشههایش برای آینده درست اجرا نمیشود چون به شکل تصادفی با یک قورباغهی نفرینشده ملاقات میکند و تلاشهایش برای نجات این قورباغه، باعث میشود تا دخترک هم به قورباغه تبدیل شود. حالا پیش از اینکه دیر شود، این دو باید راهی برای نجات پیدا کنند و به فرم انسانی خود بازگردند.
بر کسی پوشیده نیست که دیزنی یکی از بزرگان انیمیشنسازی دوبعدی است و آنها اینجا موفق شدهاند تا یک ادای دین درجهیک به گذشتهی شکوهمند خود داشته باشند و جادوی آثار کلاسیک دیزنی در این انیمیشن هم احساس میشود. «شاهدخت و قورباغه» کار تازهای انجام نمیدهد اما از فرمولهای جوابپسدادهی قدیمی به بهترین شکل استفاده و تعداد شخصیت خاطرهانگیز را هم به طرفداران معرفی میکند. ضمن اینکه کمتر پیش آمده است که یک انیمیشن دوبعدی به شخصیتهای آفریقایی-آمریکایی بپردازد. حتی اگر علاقهای به انیمیشنها ندارید، داستان عاشقانهی «شاهدخت و قورباغه» راضیکننده است.
۱۴- فرزند آبوهوا (Weathering With You)
- سال اکران: 2019
- کارگردان: ماکوتو شینکای
- صداپیشگان: کتارو دایگو، نانا موری، شون اوگوری، سوباسا هوندا، سی هیرازومی، چیکو بایشو، ریونوسوکه کامیکی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۵ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 92 از ۱۰۰
این انیمهی عاشقانه را ماکوتو شینکای کارگردانی کرده است که «نام تو» (۲۰۱۶) و «سوزومه» (۲۰۲۲) را در کارنامه دارد، و هر سه فیلم از پرفروشترین انیمههای سالهای اخیر بودهاند. این موفقیتها تصادفی نیست، شینکای استعداد ویژهای در روایت قصههای رمانتیک دارد و «فرزند آبوهوا» هم از امضاهای او بهره میبرد و البته باید بدانید که از ابتدا تا انتها فوقالعاده است.
داستان دربارهی نوجوانی به نام هُداکا است که مدرسه و خانهاش را رها و به توکیو نقل مکان میکند و آنجا با دختری به نام هینا آشنا میشود که ظاهرا قدرت کنترل آبوهوا را دارد. در کنار سبک بصری زیبا، فضاسازی مدهوشکننده و موسیقی متن رویاگونهی این انیمه نیز شما را تحتتاثیر قرار خواهد داد.
۱۳- بنیادین (Elemental)
- سال اکران: 2023
- کارگردان: پیتر سون
- صداپیشگان: لیا لوئیس، مامادو آتی، رونی دل کارمن، وندی مکلندن کاوی، کاترین اوهارا، جاناتان آدامز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7 از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 73 از ۱۰۰
جدیدترین محصول پیکسار و دیزنی که تحلیلگران منتظر شکست خوردن آن در گیشه بودند اما همه را غافلگیر کرد. «بنیادین» -که با نام «المنتال» هم شناخته میشود- را پیتر سُون که کارگردانی کرده است که شاید از او انیمیشن «دایناسور خوب» (۲۰۱۵) را تماشا کرده باشید. داستان در مورد زن جوانی از جنس آتش به نام امبر و مرد جوانی از جنس آب به نام وِید است که تصادفا با هم آشنا میشوند. آنها در شهری زندگی میکنند همهی ساکنان آن را عناصر طبیعی تشکیل میدهند. با اینکه امبر و وید هیچ سنخیتی ندارند و از جنس آب و آتش هستند اما رفتهرفته به یکدیگر علاقهمند میشوند و سلایق مشترک خود را پیدا میکنند.
انیمیشن «بنیادین» پیکسار، مثل دیگر ساختههای اخیر آنها، پیامهایی هم دارد و در کنار روایت قصهای عاشقانه، به آدمهای مهاجر نیز میپردازد. پیتر سون -که خودش هم فرزند یک خانوادهی مهاجر است- برای ساخت فیلم از دوران کودکیاش در دههی ۷۰ میلادی الهام گرفته است، روزهایی که همراه با خانواده از کشور کرهی جنوبی به ایالات متحده قدم گذاشت و برای یک کودک بسیار سخت بود که با این تغییرات روبهرو شود و حالا مجبور باشد خود را با یک فرهنگ جدید سازگار کند.
«بنیادین» همچنین یادآور انیمیشنهای کلاسیک اواسط دههی ۹۰ و اوایل دههی ۲۰۰۰ میلادی است و ساختار آشنایی دارد: دو شخصیت کاملا متفاوت که به یکدیگر علاقهمند میشوند و در مسیر عشق آنها موانعی هم وجود دارد. بیدلیل نیست که برخی از طرفداران، از امبر و وید به عنوان یکی از بهترین زوجهای سالهای اخیر دیزنی استودیوی پیکسار نام میبرند.
۱۲- بالا (Up)
- سال اکران: 2009
- کارگردان: پیت داکتر
- صداپیشگان: اد اسنر، کریستوفر پلامر، جردن ناگا، باب پترسون، دلروی لیندو، دلروی لیندو، جان راتزنبرگر
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 98 از ۱۰۰
چگونه میتوان دقایق آغازین «بالا» را فراموش کرد؟ به جرات باید گفت همان مونتاژ دراماتیک و احساسی که از زندگی کارل و الی پخش میشود، به تنهایی کافی است تا «بالا» را یکی از بهترین انیمیشنهای عاشقانه تاریخ بدانیم. در این لحظاتِ تلخ و شیرین، میبینیم که آنها در کنار یکدیگر بزرگ و عاشق میشوند، ازدواج میکنند، یک خانه میسازند و سالها در کنار یکدیگر زندگی میکنند تا اینکه یکی از آنها از جهان میرود و دیگری را تنها میگذارد. کارل پس از این اتفاق، به پیرمردی بیحوصله و سرد تبدیل شده است که دیگر شور و علاقهای به زندگی ندارد و همهی امید و انرژی خود را از دست داده است. شرایط زمانی تغییر پیدا میکند که کارل با کودکی به نام راسل آشنا میشود.
کارل و راسل در ادامه تصمیم میگیرند که هزاران بالن به خانهی کارل وصل کرده و با فرستادن آن به هوا، راهی یک سفر پرماجرا شوند تا کارل بتواند رویای همسر فقیدش را به حقیقت تبدیل کند. پیرمرد افسرده و خشمگین قصه، در این سفر آرامش را هم پیدا میکند. «بالا» فشار ناشی از مرگ عزیزان بر روح انسانهای بازمانده را به بهترین شکل به تصویر میکشد و یادآور میشود که اگر بخواهید، از این مراحل سخت عبور میکنید. «بالا» همچنین نقطهی اوج پیکسار در به تصویر کشیدن عشق است، آنهم به خالصترین شکل ممکن و این انیمیشن حتی در مقایسه با فیلمهای لایو اکشن نیز حرفهای زیادی برای گفتن دارد. این قصهی عاشقانه را نمیتوان از یاد برد.
۱۱- آناستازیا (Anastasia)
- سال اکران: 1997
- کارگردان: دان بلات، گری گولدمن
- صداپیشگان: مگ رایان، جان کیوسک، کلسی گرمر، کریستوفر لوید، هانک آزاریا، برنادت پیترز، آنجلا لنسبوری
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۱ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 84 از ۱۰۰
چیزی که باعث میشود «آناستازیا» را یکی از بهترین انیمیشنهای عاشقانه بدانیم، رابطهی پرفرازونشیب پرنسس آناستازیا و یک شیاد زبردست به نام دیمیتری است که مسیر آشنای آثار کارتونیِ رمانتیک را طی نمیکند. هنگامی که این دو شخصیت برای نخستین بار ملاقات میکنند، عشق شاید آخرین چیزی باشد که به ذهن آنها میرسد. سالها قبل، والدین آناستازیا در جریان انقلاب روسیه کشته شدند. دخترک اگرچه زنده ماند اما بهدلیل آسیبهای فیزیکی، به فراموشی دچار شد و دوران کودکیاش را در یک یتیمخانه سپری کردی. حالا با گذشت سالها، هنوز هم شایعاتی پیرامون زنده ماندن دوشیزه آناستازیا رومانوف شنیده میشود اما خبری از او نیست. سپس با دختر جوانی به نام آنیا آشنا میشویم که خاطرات زیادی از گذشته ندارد (او همان آناستازیا است).
در سوی دیگر دیمیتری را داریم، یک کلاهبردار که قصد دارد ثروت مادربزرگ آناستازیا را به چنگ بیاورد. او میخواهد دختری شبیه به آناستازیا را پیدا کند و او را نزد مادربزرگ بفرستد. دیمیتری پس از آشنایی با آنیا متوجه میشود که او همان فرد موردنظرش است. در نتیجه دخترک اغفال میشود تا ادعا کند که آناستازیا است، به سراغ مادربزرگ برود و ثروت او را به تصاحب کند. در مقایسه با عاشقانههای کلاسیک که در قصهی آنها اغلب عشق در نگاه اول رخ میدهد، اینجا پرنسس قصه به سرعت عاشق نمیشود و این عشق به تدریج اتفاق میافتد.
دان بلات برای اینکه ساختارهای مرسوم انیمیشنهای عاشقانه را کنار بزند، از یک روش دیگر هم استفاده کرده است. در قصههای عاشقانهی کلاسیک، معمولا پرنسس و قهرمان در انتهای قصه ازدواج میکنند و جملهی تکراری «و تا آخر عمر با خوشی زندگی کردند» را میشنوید اما اینجا اندکی متفاوت است. با اینکه آناستازیا اعضای باقیماندهی خانوادهاش را پیدا کرده است و حالا میتواند ازدواج و در کنار مادربزرگ زندگی کند اما میخواهد با دیمیتری باشد و این دو تصمیم میگیرند که «یک آغاز تازه» را تجربه کنند؛ با توجه به ماجراهایی که پشت سر گذاشتهاند، این آغاز تازه بسیار منطقیتر از یک ازدواج ناگهانی و کلیشهای است.
۱۰- درون کهکشانی (Entergalactic)
- سال اکران: 2022
- کارگردان: اسکات مسکادی، کنیا بریس
- صداپیشگان: اسکات مسکادی، جسیکا ویلیامز، لورا هرییر، ونسا هاجنز، کیث دیوید، تیموتی شالامی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 96 از ۱۰۰
«درون کهکشانی» یک انیمیشن مهجور است که خوانندهی موسیقی رپ، اسکات مسکادی (او را با نام مستعار کید کادی میشناسید) آن را با همکاری نتفلیکس، برای آلبوم موسیقی آخرش تولید کرد. فیلم اگرچه سبک بصری آشنایی دارد و به آثاری همچون «مرد عنکبوتی: به درون دنیای عنکبوتی» (۲۰۱۹) شبیه است اما هر کسی را راضی میکند، خصوصا اگر از طرفداران ژانر عاشقانه هستید.
«درون کهکشانی» مضامین گوناگونی را پوشش میدهد اما قبل از هر چیزی، دربارهی عشق است و عشق مورد نظر خود را آغشته به رنگ بنفش، حرکات جذاب دوربین و موسیقیهای جذاب کید کادی عرضه میکند. قصه پیرامون جباری (اسکات مسکادی) اتفاق میافتد، هنرمند جوان موفقی که اخیرا به خانهی تازهای نقلمکان کرده است و آنجا با دختر همسایه، عکاسی به نام مِدو (جسیکا ویلیامز) ملاقات میکند و عاشق او میشود. ورود عشق به زندگی آشفتهی جباری، با چالشهای تازهای برای او همراه است.
۹- جک پسری با قلب کوکی (Jack and the Cuckoo-Clock Heart)
- سال اکران: 2013
- کارگردان: استفین برلا، ماتیاس مالزیو
- صداپیشگان: ماتیاس مالزیو، اولویا روز، ماری وینسنت، ژان روشفور، روسی د پالما، آرتور اچ، دانیل گراول
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 6.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 77 از ۱۰۰
جک در سردترین روز تاریخ به دنیا آمد و قلبش یخ زد. بنابراین یک پزشک/مخترع قلب او را با یک ساعت قدیمی جایگزین کرد و پسرک را به فرزندی گرفت. با اینکه پسرک زنده ماند اما باید سه قانون را رعایت کند: به دستهای ساعت کاری نداشته باشد، خشم خود را کنترل کند و مهمتر از همه: هرگز عاشق نشود. «جک پسری با قلب کوکی» انیمیشن متفاوتی است که از زوایای تازهای به عشق نزدیک میشود و قصهای را روایت میکند که برای کودکان و بزرگسالان به یک اندازه جذاب است. لحن فیلم و داستان عاشقانهاش جواب میدهد زیرا بر اساس رمانی ساخته شده که خودش با الهام از قصههای افسانهای کلاسیک نوشته شده بود.
جک به معنای واقعی کلمه، یک قلب کوکی دارد و بهواسطهی همین قلب که زنده مانده است؛ قلبی که وقتی جک احساساتی میشود، واکنش نشان میدهد. این انیمیشن شامل یک مثلث عاشقانه -میان جک، خانم آکیشا و یک قلدر مدرسه به نام جو- هم میشود. جک به خانم آکیشا علاقه پیدا کرده است زیرا او را به شکلی عمیق درک میکند. خانم آکیشا یک اجراکنندهی مستعد است و جک برای اینکه با او همراه شود، باید قلب کوکی خود را مدیریت کند. وقتی به بهترین انیمیشنهای عاشقانه میرسیم، نام «جک پسری با قلب کوکی» شاید به ذهن نرسد اما گزینهی ایدهآلی برای تماشا خواهد بود.
۸- وال-ای (WALL-E)
- سال اکران: 2008
- کارگردان: اندرو استنتون
- صداپیشگان: بن برت، الیزا نایت، سیگورنی ویور، جف نگارخانهن، فرد ویلارد، جان رتزنبرگر، کتی ناجیمی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 95 از ۱۰۰
نزدیک به ۷۰۰ سال است که انسانها در کرهی زمین زندگی نمیکنند؛ سیارهای که در گذشته بینهایت زیبا بود اما به دلیل انباشتگی زبالهها و آلودگیهای صنعتی به مرز نابودی رسید تا انسانها مجبور شوند به فضا سفر کنند. از آنها، تنها تعدادی ربات باقی ماند که وظیفه داشتند زبالهها را جمعآوری و پاکسازی کنند. صدها سال بعد، وال-ای حالا آخرین رباتی است که به نظافت زمین کمک میکند. هنگامی که یک ربات مخصوص اکتشاف به نام ایو به زمین قدم میگذارد، وال-ای با اولین نگاه عاشق او میشود، تا جایی که حاضر است همهچیز را رها و به ایو کمک کند تا ماموریت خود را با موفقیت به سرانجام برساند.
حتی اگر ابعاد عاشقانه آن را هم کنار بگذاریم، «وال-ای» یکی از بهترین انیمیشنهای تاریخ سینما است و در حالی که جایزه اسکار بهترین انیمیشن را به خانه برد، بسیاری از طرفداران به آکادمی اعتراض کردند که چرا آن را نامزد جایزه بهترین فیلم سال نکرده است. «وال-ای» با دو شخصیت ربات، تصویری از عشق را به نمایش میگذارد که نمیتوانید در مواجهه با آن احساسی نشوید. شیرین و رنگارنگ، این انیمیشن را میتوان بارها و بارها تماشا کرد و لحظهای از جذابیت آن کاسته نمیشود.
۷- زمزمهی قلب (Whisper of the Heart)
- سال اکران: 1995
- کارگردان: یوشیفومی کوندو
- صداپیشگان: یوکو هونا، ایسی تاکاهاشی، شیگرو موروئی، شیگرو تسویوگوچی، کیجو کوبایاشی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۹ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 94 از ۱۰۰
یک عاشقانهی آرام، «زمزمهی قلب» طرفداران خاص خودش را دارد. نقطهقوت این انیمه، پرترهای است که از «شیزوکو تسوکیشیما» ارائه میدهد، دخترک ۱۴ سالهای که در حال بزرگ شدن است و کشف میکند میخواهد چه جایگاهی در جهان داشته باشد؛ او در نهایت تصمیم میگیرد به یک نویسنده تبدیل شود و در این مسیر، با پسری آشنا میشود که همهی کتابهای محبوب دخترک را خوانده است.
رابطهی عاشقانهی فیلم خوب از کار درآمده است، حتی با اینکه کمی بیش از حد ایدهآل یا به اصطلاح آرمانی است. بعضی از لحظات شیرین و حتی احساسی فیلم شاید هر نوع سلیقهای را تحتتاثیر قرار ندهد -و حتی گاهی تا مرز آزاردهنده بودن پیش برود- اما «زمزمهی قلب» در مجموع بیآلایش و متواضع است. مطابق انتظار، سکانسهایی هم در فیلم وجود دارد که همان جادو و فانتزی همیشگی استودیو جیبلی را احساس میکنید. این انیمه شاید ظاهر کودکانهای داشته باشد اما حرفهای بزرگسالانهای میزند و قصهی آن دربارهی دنبال کردن رویاها و اهداف را نباید نادیده گرفت.
۶- نام تو (Your Name)
- سال انتشار: 2016
- کارگردان: ماکوتو شینکای
- صداپیشگان: ریونوسوکه کامیکی، مونه کامیشیرایشی، ماسامی ناگاساوا، اتسوکو ایچیهارا، ریو ناریتا، آئویی یوکی
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8.۴ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 98 از ۱۰۰
در سالهای اخیر، انیمههای عاشقانه معاصر متعددی ساخته شدهاند اما کمتر پیش میآید که یک فیلم به اندازهی «نام تو» جادویی، تاثیرگذار و دوستداشتنی باشد. «نام تو» که یکی از پرفروشترین انیمههای تاریخ هم محسوب میشود، قصهی دو دانشآموز به نام میتسوها و تاکی را روایت میکند که تصادفا بدنشان با یکدیگر عوض میشود و حالا باید با چالشهای یک زندگی متفاوت دستوپنجه نرم کنند. هنرمند خلاق ژاپنی، ماکوتو شینکای برای اینکه قصهی موردنظرش را روایت کند، تصمیم گرفته است تا تلفیقی از فرمت سهبعدی و دوبعدی ارائه دهد. شینکای البته به سنت علاقهمند است اما برای خلق آنچه که در ذهن دارد، همیشه حاضر است که از تکنولوژیهای انیمیشنی مدرن استفاده کند و حتی به آزمون و خطا بپردازد.
«نام تو» شبیه انیمههای پیش از خود نیست و با اینکه ایدههای مشابه آن را کموبیش دیدهایم اما از هر نظر، نوآورانه به نظر میرسد و تولید چنین فیلم فوقالعادهای تنها از فیلمسازی همچون ماکوتو شینکای برمیآمد. وقتی به فیلمهای پیرامون عوض شدن بدنها میرسیم، «نام تو» یکی از بهترینها است و نوع نگاه جالبی به روابط مدرن و عشق دارد. با دو شخصیت دوستداشتنی و یک قصهی زیبا، مثل «فرزند آبوهوا» نیازی نیست که طرفدار انیمه باشید تا از «نام تو» لذت ببرید.
۵- علاءالدین (Aladdin)
- سال اکران: 1992
- کارگردان: ران کلمنتس، جان ماسکر
- صداپیشگان: اسکات وینگر، جاناتان فریمن، رابین ویلیامز، لیندا لارکین، فرانک ولکر، گیلبرت گوتفرید، داگلاس سیل، جاناتان فریمن
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8 از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 95 از ۱۰۰
«علاءالدین» اوایل رنسانس دیزنی به اکران در آمد و یکی از مشهورترین انیمیشنهای دیزنی و البته یکی از بهترین فیلمهای عاشقانه آنها است. اقتباسی از یکی از قصههای مشهور «هزار و یک شب»، قصه دربارهی یک جوان شیطان خیابانی است که عاشق یک پرنسس جوان است و مدتی بعد غول چراغ جادو را پیدا میکند تا احساس کند که میتواند به آرزوی دیرینهاش برسد. پسرک اما نمیداند که مشاور پلیدِ سلطان، برای او و غول چراغ جادو چه نقشههایی دارد.
«علاءالدین» برای همه چیزی برای عرضه دارد؛ از عناصر فانتزی خلاقانه تا سکانسهای اکشن هیجانانگیز و لحظات طنز بهیادماندنی که بیشتر ناشی از استعدادهای رابین ویلیامز است. بیدلیل نیست که برخی از طرفداران دیزنی، صداپیشگی ویلیامز در این انیمیشن را از برترینهای تاریخ میدانند. «علاءالدین» یکی از بهترین انیمیشنهای جهان در ژانر عاشقانه به حساب میآید و تماشای نسخهی لایو اکشن آن هم که چند سال قبل روی پرده رفت، خالی از لطف نیست.
۴- قلعهی متحرک هاول (Howl’s Moving Castle)
- سال اکران: 2004
- کارگردان: هایائو میازاکی
- صداپیشگان: چیکو بایشو، تاکویا کیمورا، آکیهیرو میوا، ریونوسوکه کامیکی، هاروکو کاتو
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8.۲ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 87 از ۱۰۰
«قلعهی متحرک هاول» یک عاشقانهی بینظیر است که بار دیگر هنرمندی و هوشمندیهای بیپایان هایائو میازاکی را یادآور میشود. داستان پیرامون سوفی اتفاق میافتد، زن جوان خجالتی و مهربانی که یک جادوگر باعث میشود افزایش سن پیدا کند و به یک پیرزن تبدیل شود. سوفی که خجالتزده و سرگردان است، مدتی بعد با جادوگر دیگری به نام هاول آشنایی پیدا میکند، کسی که احتمالا میتواند این طلسم را بردارد و دخترک را به دوران جوانیاش بازگرداند.
در ستایش این انیمه چه میتوان گفت؟ تقریبا همهی ساختههای هایائو میازاکی فوقالعاده هستند و «قلعهی متحرک هاول» هم از این قاعده مستثنی نیست. شخصیتهای قصه نه تنها یاد میگیرند که به یکدیگر عشق بورزند بلکه درک میکنند که باید نقصها و ضعفهای دیگری را پذیرفت و چیزی نمیتواند جلوی عشق را بگیرد. فارغ از این، «قلعهی متحرک هاول» مقولهی پیری را هم بررسی میکند و تصویر خوشبینانهای از آن ارائه میدهد.
۳- دیو و دلبر (Beauty and the Beast)
- سال اکران: 1991
- کارگردان: گری تروزدیل، کرک ویس
- صداپیشگان: پیج اوهارا، رابی بنسون، ریچارد وایت، جری اورباک، دیوید اوگدن استایرس، آنجلا لنسبوری، برادلی پیرز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8 از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 93 از ۱۰۰
سال ۱۹۹۲، «دیو و دلبر» با نامزد شدن در بخش بهترین فیلم جوایز اسکار، تاریخساز شد. این یک افتخار بزرگ برای این انیمیشن بود که بتواند با فیلمهای لایو اکشن بزرگ سال رقابت کند و با گذشت چند دهه، تا به امروز تنها ۲ انیمیشن دیگر توانستهاند به این موفقیت دست پیدا کنند. «دیو و دلبر» هنوز هم یکی از زیباترین و بهترین انیمیشنهای عاشقانه تاریخ در نظر گرفته میشود و قصهی شاهزادهی نفرینشدهای را روایت میکند که به یک هیولا تبدیل شده است اما ناگهان یک پرنسس جوان از راه میرسد و عشقِ او، انسانیت را به شاهزاده بازمیگرداند.
«دیو و دلبر» در دوران عرضه درخشان بود و هنوز هم مثل روز اول ارزش تماشا دارد. از انیمیشنهای رنگارنگ و زیبا تا موسیقیهای فراموشنشدنی و یک قصهی عاشقانه تفکربرانگیز، جایگاه این انیمیشن در تاریخ سینما محفوظ خواهد بود. «دیو و دلبر» هم مانند دیگر آثار کلاسیک دیزنی، یک نسخهی لایو اکشن دارد که چند سال قبل اکران شد و طرفداران ژانر عاشقانه میتوانند به آن نیز نیمنگاهی داشته باشند.
۲- افسانهی شاهدخت کاگویا (The Tale of the Princess Kaguya)
- سال اکران: 2013
- کارگردان: ایسائو تاکاهاتا
- صداپیشگان: کنگو کورا، تاکهئو چی، آتسوکو تاکاهاتا، توموکو تاباتا، تاکایا کامیکاوا
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 8 از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 100 از ۱۰۰
شاید ظاهر سادهای نشان ندهد اما «افسانهی شاهدخت کاگویا» یکی از پرخرجترین فیلمهای ژاپنی تاریخ است. این انیمهی حیرتانگیز که با الهام از نقاشیهای آبرنگ ساخته شده است، افسانهی ژاپنی «داستان بامبوشکن» را در قالب انیمه روایت میکند. قصه دربارهی یک کشاورز است که روزی دختر کوچکی را پیدا میکند و آن را به خانه برده و بهعنوان فرزند خود بزرگ میکند. دخترک بزرگ میشود و آموزش میبیند تا به یک شاهزاده تبدیل شود، خواستگار پیدا میکند و در نهایت مورد توجه امپراتور قرار میگیرد.
«افسانهی شاهدخت کاگویا» یکی از طولانیترین انیمههای سینمایی تاریخ هم محسوب میشود اما خستهکننده نمیشود و خلاقیت زیادی در آن به چشم میخورد، همانند لحظاتی که کاگویا غمگین است و سبک انیمیشنی دوبعدی اثر تغییر پیدا میکند تا بازتاب حسوحال دخترک در آن لحظات باشد. استودیو جیبلی همیشه این قابلیت را دارد که شما را شوکه کند و اینجا هم موفق میشود تا یکی از بهترین انیمیشنهای عاشقانه دو دههی اخیر را ارائه دهد. «افسانهی شاهدخت کاگویا» اغلب در کنار شاهکارهای استودیو جیبلی قرار نمیگیرد اما از جنبهی هنری، قابلاعتنا است و ساختارشکن.
۱- شرک ۲ (Shrek 2)
- سال اکران: 2004
- کارگردان: اندرو آدامسون، کلی اشبری، کونارد ورنون
- صداپیشگان: مایک مایرز، ادی مورفی، کامرون دیاز، آنتونیو باندراس، جولی اندروز، جان کلیز، روپرت اورت، جنیفر ساندرز
- امتیاز کاربران IMDb به فیلم: 7.۳ از ۱۰
- امتیاز راتن تومیتوز به فیلم: 89 از ۱۰۰
قسمت اول «شرک» هم سزاوار حضور در لیست بهترین انیمیشنهای عاشقانه بود اما دنبالهاش از هر نظر کیفیت بالاتری دارد. در فیلم اول، ما با یک موجود سبزرنگ عجیبوغریب اما دوستداشتنی به نام شرک همراه میشدیم که همراه با یک خر، پرنسس فیونا را از دستان یک اژدها نجات میدهد و آنها به تدریج عاشق یکدیگر میشوند. این انیمیشن به این نکته میپرداخت که همهی موجودات سزاوار عشق هستند.
این فیلم با پایانی خوش به پایان رسید و قسمت دوم این سوال را مطرح کرد که پس از پایان خوش چه اتفاقی میافتد؟ «شرک ۲» یکی از اورجینالترین انیمیشنهای قرن ۲۱ است و این بار شرک در کنار فیونا به یک پادشاهی دور قدم میگذارد تا با والدین دخترک ملاقات کند. آنها اما خیلی زود متوجه میشوند که کسی حامی عشق آنها نیست. در حالی که «شرک ۱» درباره پذیرفتن عشق بود، فیلم دوم درباره پذیرفتن خود است. داستان عاشقانه «شرک ۲» را نمیتوان از یاد برد و حتی سازندگان هم با دنبالههای بعدی نتوانستند آن را تکرار کنند.
منبع: Collider