۲۰ خاصیت ارزشمند برنج قهوهای که کمتر کسی شنیده است
برنج قهوهای یک مادهی غذایی سالم و مفید تلقی میشود. این مادهی غذایی در دستهی غلات سبوسدار قرار میگیرد. برخلاف برنج سفید، سبوس برنج قهوهای جدا نمیشود؛ در نتیجه مواد مغذی مثل ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانهای آن حفظ میشود. این روزها بسیاری از افراد به دلیل رایج شدن رژیمهای غذایی کمکربوهیدرات از مصرف برنج قهوهای اجتناب میکنند. در این مقاله از دیجیکالا مگ تصمیم داریم شما را با خواص برنج قهوهای آشنا کنیم. این خواص شما را متقاعد میکنند که این مادهی غذایی را در رژیم غذایی خود جای دهید. تا پایان مقاله در کنار ما بمانید.
۱. برنج قهوهای بهشدت مقوی است
اگرچه برنج قهوهای یک غذای ساده محسوب میشود، اما ارزش غذایی آن بهشدت بالا است.
برنج قهوهای در مقایسه با برنج سفید مواد مغذی بیشتری را به بدن میدهد. میزان کالری و کربوهیدرات برنج قهوهای و برنج سفید یکسان است؛ با این حال مواد مغذی موجود در برنج قهوهای بیشتر از برنج سفید است. ارزش غذایی یک فنجان برنج قهوهای در ادامه آورده شده است.
- کالری: ۲۱۶
- کربوهیدرات: ۴۴ گرم
- فیبر: ۳٫۵ گرم
- چربی: ۱٫۸ گرم
- پروتئین: ۵ گرم
- تیامین (ویتامین ب ۱): ۱۲ درصد از نیاز روزانهی بدن
- نیاسین (ویتامین ب ۳): ۱۵ درصد از نیاز روزانهی بدن
- پیریدوکسین (ویتامین ب ۶): ۱۴ درصد از نیاز روزانهی بدن
- پانتوتنیک اسید (ویتامین ب ۵): ۶ درصد از نیاز روزانهی بدن
- آهن: ۵ درصد از نیاز روزانهی بدن
- منیزیم: ۲۱ درصد از نیاز روزانهی بدن
- فسفر: ۱۶ درصد از نیاز روزانهی بدن
- زینک (روی): ۸ درصد از نیاز روزانهی بدن
- مس: ۱۰ درصد از نیاز روزانهی بدن
- منگنز: ۸۸ درصد از نیاز روزانهی بدن
- سلنیوم: ۲۷ درصد از نیاز روزانهی بدن
برنج قهوهای همچنین منبع خوبی از فولات، ریبوفلاوین (ویتامین ب ۲)، پتاسیم و کلسیم به شمار میرود. علاوه بر این بهطور استثنائی منگنز زیادی دارد. این مادهی معدنی برای بسیاری از فرآیندهای مهم بدن مثل رشد استخوانها، بهبود زخمها، عملکرد عصبی و تنظیم قند خون حیاتی است. کمبود منگنز با افزایش خطر ابتلا به سندرم متابولیک، کاهش باروری و مختل شدن رشد در ارتباط است.
اگر فقط یک فنجان برنج قهوهای بخورید، تقریبا تمام نیاز روزانهی بدنتان به این مادهی معدنی مهم برطرف میشود. برنج قهوهای به غیر از اینکه منبع خوبی از ویتامینها و مواد معدنی محسوب میشود، حاوی ترکیبات گیاهی قوی هم است. برای مثال فنول و فلاونوئید دارد که دستهای از آنتیاکسیدانها هستند و به محافظت از بدن در برابر استرس اکسیداتیو کمک میکنند.
استرس اکسیداتیو با بعضی از بیماریها از جمله بیماری قلبی، بعضی از انواع سرطانها و پیری زودرس در ارتباط است. آنتیاکسیدانهای موجود در برنج قهوهای به جلوگیری از آسیب دیدن سلولها در اثر رادیکالهای آزاد و کاهش التهاب در بدن کمک میکنند. مطالعات عنوان میکنند که آنتیاکسیدانهای برنج قهوهای ممکن است در کاهش احتمال ابتلا به بعضی از انواع بیماریهای مزمن مفید باشند.
فرق برنج قهوه ای با دودی؛ کدام یک برای شما بهتر است؟
۲. در کاهش وزن مؤثر است
کاهش وزن یکی دیگر از خواص برنج قهوهای است. اضافه وزن مشکلی است که سن و سال نمیشناسد و این روزها افراد زیادی گرفتار آن هستند. اگر قصد کاهش وزن دارید، برنج قهوهای یک گزینهی عالی برای شما است. مصرف برنج قهوهای به همراه ورزش کردن میتواند به کم کردن وزن و آب کردن چربی بدن کمک کند. منگنز موجود در برنج قهوهای در سنتز چربی اضافی در بدن مفید است. علاوه بر این سطح هورمون خوب یا HDL را افزایش میدهد و از این طریق با اضافه وزن مبارزه میکند.
استفاده از برنج قهوهای به جای غلات تصفیه شده ممکن است به کاهش وزن کمک کند. غلات تصفیه شده مثل برنج سفید و نان سفید، فیبر و مواد مغذی خود را از دست دادهاند. یک فنجان (۱۵۸ گرم) برنج قهوهای حاوی ۳٫۵ گرم فیبر است. این در حالی است که میزان فیبر موجود در همین مقدار از برنج سفید کمتر از ۱ گرم است. فیبر به شما کمک میکند برای مدت زمان بیشتری احساس سیری کنید. بنابراین مصرف مواد غذایی غنی از فیبر ممکن است در مصرف کالری کمتر اثرگذار باشد.
در حقیقت مطالعات نشان میدهند افرادی که مقدار بیشتری غلات سبوسدار مثل برنج قهوهای مصرف میکنند، در مقایسه با افرادی که میزان کمتری غلات سبوسدار میخورند، کمتر دچار افزایش وزن میشوند. یک مطالعه روی بیش از ۷۴ هزار خانم به این نتیجه رسید وزن افرادی که غلات سبوسدار بیشتری خوردند، بهطور مداوم کمتر از افرادی بود که غلات غنی شدهی کمتری مصرف کردند. علاوه بر این نتایج این مطالعه نشان داد زنانی که بیشترین میزان فیبر را مصرف کردند، در مقایسه با خانمهایی که کمترین میزان فیبر را مصرف کردند، ۴۹ درصد کمتر در معرض افزایش وزن قرار گرفتند.
استفاده از برنج قهوهای به جای برنج سفید ممکن است به کاهش چربی شکم هم کمک کند. در یک مطالعه روی ۴۰ زن مبتلا به اضافه وزن مشخص شد خانمهایی که به مدت شش هفته دو سوم فنجان (۱۵۰ گرم) برنج قهوهای در روز مصرف کردند، در مقایسه با خانمهایی که به همین میزان برنج سفید خوردند، کاهش چشمگیر وزن بدن و سایز دور کمر را تجربه کردند. علاوه بر این زنانی که برنج قهوهای خوردند، کاهش چشمگیر فشار خون و نشانگر التهاب در بدن به نام CRP را تجربه کردند.
- ۶ روش رایج روزه گرفتن متناوب برای کاهش وزن و بهبود سلامتی
- ۲۰ ترفند علمی ساده برای صاف کردن شکم در سریعترین زمان ممکن
۳. میتواند برای سلامت قلب مفید باشد
در اینکه برنج قهوهای برای قلب فوایدی دارد شکی نیست. این مادهی غذایی سرشار از فیبر و ترکیبات مفید است که شاید به کاهش خطر ابتلا به بیماری قلبی کمک کنند. یک مطالعهی بزرگمقیاس روی بیش از ۵۶۰ هزار نفر نشان داد افرادی که بیشترین میزان فیبر غذایی را خوردند، ۲۴ تا ۵۹ درصد کمتر در معرض ابتلا به بیماری قلبی، سرطان و بیماریهای تنفسی قرار گرفتند.
بهطور مشابه یک بررسی روی ۴۵ مطالعه به این نتیجه رسید افرادی که بیشترین میزان غلات سبوسدار از جمله برنج قهوهای را میخورند، در مقایسه با کسانی که کمترین میزان این مواد غذایی را مصرف میکنند، ۲۱ درصد کمتر در معرض بیماری عروق کرونر قلب قرار میگیرند. برنج قهوهای نه تنها منبع خوبی از فیبر به شمار میرود، بلکه ترکیباتی به نام لیگنان دارد که ممکن است عوامل خطر بیماریهای قلبی را کاهش دهند.
جای دادن مواد غذایی غنی از لیگنان مثل غلات سبوسدار، تخم کتان، کنجد و مغزها در رژیم غذایی با کاهش سطح کلسترول خون، کاهش فشار خون و کم شدن گرفتگی عروق در ارتباط است. علاوه بر این برنج قهوهای منیزیم زیادی دارد. این مادهی معدنی دارای نقش حیاتی در حفظ سلامت قلب است.
یک بررسی روی ۴۰ مطالعه به این نتیجه رسید که بین افزایش مصرف منیزیم و کاهش ۷ تا ۲۲ درصدی خطر ابتلا به سکته، نارسایی قلبی و مرگ به هر دلیلی ارتباط وجود دارد. یک بررسی دیگر روی ۹ مطالعه نشان داد که افزایش ۱۰۰ میلیگرم مصرف منیزیم در روز با کاهش ۲۴ تا ۲۵ درصدی مرگ ناشی از بیماری قلبی در زنان ارتباط دارد.
۴. گزینهی بهتری برای افراد مبتلا به دیابت محسوب میشود
افراد مبتلا به دیابت میتوانند از خواص برنج قهوهای بهره ببرند. کاهش کربوهیدرات مصرفی و انتخاب مواد غذایی سالمتر برای کنترل قند خون ضروری است. اگرچه کربوهیدرات اثر قابلتوجهی روی قند خون دارد، اما افراد مبتلا به دیابت میتوانند با کم کردن مصرف غلات تصفیه شده مثل برنج سفید، احتمال بالا رفتن سطح قند خون و انسولین را کاهش دهند. جایگزین کردن برنج سفید با برنج قهوهای ممکن است به چند دلیل برای افراد مبتلا به دیابت مفید باشد.
در یک مطالعه نشان داده شد بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ که دو بار در روز برنج قهوهای خوردند، در مقایسه با کسانی که برنج سفید خوردند، کاهش چشمگیر سطح قند خون بعد از غذا و هموگلوبین A1c (نشانگر کنترل قند خون) را تجربه کردند. برنج قهوهای در مقایسه با برنج سفید شاخص گلیسمی پایینتری دارد که این یعنی آرامتر هضم میشود و کمتر روی قند خون اثر منفی میگذارد. مصرف غذاهای دارای شاخص گلیسمی پایینتر میتواند به افراد مبتلا به دیابت در کنترل قند خون کمک کند.
چندین مطالعه عنوان میکنند که مواد غذایی که شاخص گلیسمی بالاتری دارند، سطح قند خون، انسولین و گرلین را افزایش میدهند. گرلین هورمونی بوده که مسؤول گرسنگی است. کاهش سطح گرلین ممکن است به افراد مبتلا به دیابت در کنترل گرسنگی کمک کند که این موضوع میتواند پرخوری را کاهش دهد و در کنترل قند خون مفید باشد.
جایگزین کردن برنج سفید با برنج قهوهای ممکن است احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را هم کاهش دهد. در یک مطالعه روی بیش از ۱۹۷ هزار نفر نشان داده شد جایگزین کردن فقط ۵۰ گرم برنج سفید با برنج قهوهای در هر هفته با کاهش ۱۶ درصدی خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ ارتباط دارد.
۵. برنج قهوهای بهطور طبیعی بدون گلوتن است
گلوتن پروتئینی است که در غلاتی مثل گندم، جو و گندم سیاه یافت میشود. این روزها افراد زیادی به دلایل مختلف رژیم غذایی بدون گلوتن را دنبال میکنند. بعضی از افراد به گلوتن حساسیت دارند یا بدنشان نمیتواند آن را تحمل کند. این افراد اگر گلوتن مصرف کنند، واکنشهای آلرژیک شدید مثل معده درد، اسهال، نفخ و استفراغ را تجربه میکنند. علاوه بر این افراد مبتلا به بعضی از بیماریهای خودایمنی هم رژیم غذایی بدون گلوتن را دنبال میکنند.
این عوامل باعث شدهاند تمایل به مصرف مواد غذایی بدون گلوتن افزایش پیدا کند. خوشبختانه برنج قهوهای بهطور طبیعی این پروتئین مشکلزا را ندارد و به همین دلیل یک گزینهی ایمن برای افرادی است که نمیتوانند گلوتن مصرف کنند. برنج قهوهای برخلاف مواد غذایی فرآوری شدهی بدون گلوتن، در دستهی غلات غنی شده قرار میگیرد و سرشار از مواد مغذی مفید است که بدن برای درست عمل کردن به آنها نیاز دارد.
۶. بهعنوان غذای بچه یک گزینهی عالی است
برنج قهوهای چون بهراحتی هضم میشود و فیبر زیادی دارد، یکی از بهترین غذاها برای بچهها به شمار میرود. این مادهی غذایی همچنین غنی از کلسیم، منگنز، سلنیوم و مواد معدنی دیگر است که همگی به رشد کودک کمک میکنند.
۷. عفونت کاندیدا را کنترل میکند
برنج قهوهای برای افراد مبتلا به عفونت کاندیدا یک گزینهی بینظیر محسوب میشود، چون شاخص گلیسمی پایینی دارد. افراد مبتلا به این عفونت نباید مواد غذایی حاوی نشاسته و قند را مصرف کنند، چون چنین مواد غذایی احتمال ابتلا به التهاب را افزایش میدهند. فیبر زیاد موجود در برنج قهوهای به دستگاه گوارش در برطرف کردن رشد بیش از حد کاندیدا کمک میکند.
۸. به عملکرد صحیح روده کمک میکند
بهبود عملکرد روده از دیگر خواص برنج قهوهای محسوب میشود. فیبر نامحلول برنج قهوهای به هضم و دفع صحیح زایدات کمک میکند. آب به دلیل وجود فیبر جذب روده میشود که این موضوع در پیشگیری از یبوست اثرگذار است.
۹. خواص ضدافسردگی دارد
برنج قهوهای دارای خواص ضدافسردگی است و به مبارزه با اختلالات ذهنی کمک میکند. یک تحقیق به این نتیجه رسید که وجود اسید آمینههای مختلف در برنج قهوهای مثل گلیسرین و گلوتامین در کاهش افسردگی، اضطراب و استرس مفید هستند.
۱۰. برای زنان شیرده مفید است
زنان شیرده میتوانند از خواص برنج قهوهای بهره ببرند. تحقیقات اثرات مثبت برنج قهوهای روی زنان شیرده را تأیید کردهاند. از جمله اثرات مثبت برنج قهوهای برای مادران شیرده میتوانیم به کاهش خستگی، افسردگی و بهبود خلقوخو اشاره کنیم. بنابراین توصیه میشود زنانی که تازه فارغ شدهاند، برنج قهوهای مصرف کنند تا دچار افسردگی بعد از زایمان نشوند.
۱۱. به قوی نگه داشتن سیستم ایمنی بدن کمک میکند
اگر مدام مریض میشوید و تغییرات آبوهوایی کوچک شما را نگران میکند، از خوردن برنج قهوهای غافل نشوید. برنج قهوهای سرشار از مواد معدنی، ویتامینها و ترکیبات فنولی قابلتوجه است که در تقویت سیستم ایمنی بدن تأثیرگذار هستند. این مادهی غذایی همچنین به سرعت بخشیدن به فرآیند بهبودی، تغذیهی بدن و مبارزهی اثرگذارتر با عفونتها کمک میکند.
۱۲. آسم را درمان میکند
درمان آسم یکی دیگر از خواص برنج قهوهای به شمار میرود. اگر از بچگی دچار آسم بودهاید، به جای برنج سفید، برنج قهوهای بخورید تا بیماریاتان بهبود پیدا کند. مطالعات نشان دادهاند که مصرف غلات سبوسدار مثل برنج قهوهای به همراه ماهی، خسخس و علائم مرتبط با آسم را تا ۵۰ درصد کاهش میدهد.
۱۳. برای سیستم عصبی مفید است
برنج قهوهای در حفظ و کمک به عملکرد صحیح سیستم عصبی و مغز مفید است. مواد معدنی ضروری موجود در برنج قهوهای مثل منگنز و ویتامین B به متابولیسم مغز سرعت میبخشد. منیزیم موجود در برنج قهوهای همچنین عملکرد عضلات و اعصاب را تنظیم میکند. برنج سفید همچنین ترشح ناگهانی کلسیم را در سلولهای عصبی کنترل کرده و از فعالسازی ناگهانی عصبها جلوگیری میکند. این موضوع به ریلکس ماندن اعصاب و عضلات کمک کرده و از انقباض بیش از حد پیشگیری میکند. برنج قهوهای ویتامین ای هم دارد که در پیشگیری از بیماریهای مختلف مرتبط با مغز اثرگذار است.
۱۴. سلامت استخوانها را بهبود میبخشد
اسفناج تنها مادهی غذایی نیست که به سلامت استخوانها کمک میکند. برنج قهوهای سرشار از منیزیم است که در کنار ویتامین دی و کلسیم، یک مادهی معدنی حیاتی برای حفظ سلامت استخوانها به شمار میرود. این مادهی غذایی در درمان و پیشگیری از پوکی استخوان و دیگر اختلالات مربوط به استخوانها مفید است.
۱۵. از سنگ کیسهی صفرا جلوگیری میکند
پیشگیری از سنگ کیسهی صفرا یکی دیگر از خواص برنج قهوهای است. سنگ کیسهی صفرا در اثر وجود مقدار زیادی اسید صفرا رخ میدهد. فیبر نامحلول موجود در برنج قهوهای ترشح اسید صفرا از روده را کاهش میدهد و با بهبود حرکت غذا، احتمال ابتلا به شکلگیری سنگ کیسهی صفرا را پایین میآورد.
۱۶. بیخوابی را رفع میکند
یکی دیگر از خواص برنج قهوهای، برطرف کردن بیخوابی است. حتما میدانید که داشتن خواب شبانهی کافی اثرات چشمگیری روی سلامت جسم و ذهن دارد. اما متأسفانه بسیاری از افراد به دلایل مختلف دچار بیخوابی میشوند. اگر شما هم جزء این گروه از افراد هستید، حتما برنج قهوهای را امتحان کنید. این غلات خواص ریلکسکننده دارد و به شما کمک میکند مثل یک بچه، راحت و آرام بخوابید. برنج قهوهای حاوی هورمون خواب به نام ملاتونین است که کیفیت خواب را بهبود میبخشد. این هورمون عصبها را ریلکس میکند که این موضوع خواب را بهبود میبخشد.
۱۷. از سرطان پیشگیری میکند
برنج قهوهای در مبارزه با سرطانهای مختلف مثل سرطانهای سینه و رودهی بزرگ مفید است. وجود فیبر و آنتیاکسیدانهای قوی در برنج قهوهای آن را تبدیل به یک سلاح قوی در مقابل سرطان میکند. فیبر موجود در برنج قهوهای با سموم خطرناک که باعث سرطان میشوند، مبارزه میکند. برنج قهوهای همچنین حاوی فنولهای مهم مثل فرولیک اسید است که در محدود کردن رشد کنترل نشدهی سلولهای سرطان سینه و رودهی بزرگ مفید هستند. تحقیقات مختلف خواص ضدتومور برنج قهوهای را تأیید کردهاند.
۱۸.سطح کلسترول خون را کنترل میکند
کنترل سطح خون از خواص برنج قهوهای محسوب میشود. این روزها مصرف مواد غذایی ناسالم و فستفود افزایش پیدا کرده است و به همین دلیل بسیاری از افراد دچار کلسترول بالا هستند. اگر شما هم جزء این افراد هستید، برنج قهوهای بخورید. برنج قهوهای حاوی روغنهایی است که به حفظ سطح کلسترول خون در محدودهی طبیعی کمک میکنند. استفاده از عصارهی برنج قهوهای از افزایش سطح تریگلیسیرید در کبد جلوگیری میکند.
۱۹. پیری زودرس پوست را به تأخیر میندازد
برنج قهوهای سرشار از پروتئین است و به همین دلیل پوست آسیبدیده را ترمیم میکند و از پوست در برابر چینوچروک، خطوط ظریف و شل شدن محافظت میکند.
۲۰. آکنه را درمان میکند
برنج قهوهای سرشار از آنتیاکسیدانها، ویتامینها و منیزیم است که از پوست در برابر لکه و جوش محافظت میکند. انسولین تولید شده بعد از مصرف برنج سفید، تولید چربی روی پوست را تحریک میکند. چربی یا سبوم اضافی روی پوست میتواند منجر به بروز جوش و آکنه شود.
برنج قهوهای بهطور مؤثر از این مشکل جلوگیری میکند. این نوع برنج حاوی خواص قابض و خنککننده است و به همین دلیل یک گزینهی عالی برای درمان جوش محسوب میشود. برنج قهوهای سوختگی را تسکین میدهد و به کاهش قرمزی اطراف جوش کمک میکند. میتوانید از ترکیب زیر برای درمان جوش استفاده کنید.
مواد لازم
- آب برنج قهوهای: دو قاشق غذاخوری
- پنبه
طرز استفاده
- صورتتان را کامل با آب و پاککنندهی صورت بشویید.
- پنبه را در آب برنج قهوهای بزنید و آن را بهطور مستقیم روی نواحی دچار آکنه ماساژ دهید.
- اجازه دهید خشک شود.
- ۱۰ تا ۱۵ دقیقه صبر کنید. سپس صورت خود را با آب ولرم بشویید.
- این روش را هر سه روز یک بار به کار بگیرید تا جوشهای صورتتان برطرف شود.
روشهای مختلف برای اضافه کردن برنج قهوهای به رژیم غذایی
یکی از مهمترین ویژگیهای برنج قهوهای این است که میتوانید با آن غذاهای متنوعی درست کنید. میتوانید برنج قهوهای را در هر وعدهی غذایی که دوست دارید بخورید. در ادامه به چند روش برای جای دادن برنج قهوهای در برنامهی غذایی اشاره کردهایم.
- با برنج قهوهای، سبزیجات و منابع پروتئین یک ناهار لذیذ درست کنید.
- برای صبحانه برنج قهوهای، سس سالسا و لوبیا را با هم مخلوط کرده و نوش جان کنید.
- در وعدهی صبحانه به جای جوی دوسر، پورهی برنج قهوهای درست کنید.
- بهعنوان ساید دیش برنج قهوهای، سبزیجات تازه و روغن زیتون را با هم مخلوط کنید.
- اگر گیاهخوار هستید، بهعنوان ناهار یا شام با لوبیا و برنج قهوهای یک همبرگر گیاهی درست کنید.
- هنگام درست کردن پودینگ برنج، به جای برنج سفید از برنج قهوهای استفاده کنید.
کلام آخر
برنج قهوهای بهشدت مغذی است و گلوتن ندارد. این مادهی غذایی ویتامینها، مواد معدنی و ترکیبات مفید زیادی دارد. مصرف غلات سبوسدار مثل برنج قهوهای از بسیاری از بیماریها مثل دیابت و بیماری قلبی جلوگیری میکند. جایگزین کردن غلات تصفیه شده مثل برنج و نان سفید با برنج قهوهای ممکن است حتی به کاهش وزن کمک کند. میتوانید به روشهای مختلف برنج قهوهای را در رژیم غذایی خود جای دهید که در این مقاله از دیجیکالا مگ به تعدادی از این روشها اشاره کردیم.
منبع: health line, style craze