۱۵ خاصیت بتاکاروتن برای پوست، مو و سلامتی (و منابع غذایی سرشار از آن)

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۸ دقیقه

برای اینکه سلامتی بدن خود را افزایش دهید، باید میوه‌ها، سبزیجات و غلات سبوس‌دار را در رژیم غذایی خود جای دهید. بهترین کار این است که کمیت غذایی که می‌خورید را کاهش و کیفیت آن را افزایش دهید. مواد غذایی مقوی می‌توانند سلامت جسمی و روحی را افزایش دهند. یکی از مهم‌ترین مواد مغذی برای بدن بتاکاروتن‌ هستند که به خواص شگفت‌انگیز خود در افزایش سلامت بینایی شناخته می‌شوند. بتاکاروتن فواید متعددی برای سلامتی بدن دارد؛ به همین دلیل تصمیم گرفتیم در مقاله‌ی امروز دیجی‌کالا مگ شما را با این ترکیب آشنا کنیم. در این مقاله بتاکاروتن را معرفی می‌کنیم، خواص آن را می‌گوییم و منابع غذایی آن را در اختیارتان قرار می‌دهیم. تا پایان مقاله در کنار ما باشید.

بتاکاروتن چیست؟

کاروتنوئیدها رنگدانه‌های طبیعی هستند که در گیاهان وجود دارند و به میوه و سبزیجات رنگ می‌دهند. این ترکیبات به وفور در طبیعت یافت می‌شوند. تخمین زده شده که ۵۰۰ نوع کاروتنوئید وجود دارد که از جمله‌ی آن‌ها می‌توانیم به لوتئین، بتاکاروتن، کریپتوگزانتین و زیگزانتین اشاره کنیم. در ادامه چند نکته درباره‌ی بتاکاروتن آورده شده است.

  • بتاکاروتن یک رنگدانه‌ی قوی است که به میوه‌ و سبزیجات رنگ زرد و نارنجی می‌دهد. این ترکیب در بدن تبدیل به ویتامین A (رتینول) می‌شود که عملکردهای بیولوژیکی را در بدن انجام می‌دهد. ویتامین A همچنین به‌عنوان آنتی‌اکسیدان عمل می‌کند و از سلول‌ها در برابر آسیب‌های مضر رادیکال‌های آزاد محافظت می‌کند.
  • سایر کاروتنوئیدها مانند لیکوپین، لوتئین و زیگزانتین نمی‌توانند به ویتامین A تبدیل شوند.
  • تقریبا ۵۰ درصد از ویتامین A موجود در رژیم غذایی گیاهی توسط بتاکاروتن و سایر کاروتنوئیدها تأمین می‌شود. بتاکاروتن همچنین به‌طور مصنوعی تولید می‌شود.
  • بتاکاروتن و چند نوع کاروتنوئید دیگر به‌عنوان پرو ویتامین A شناخته می‌شوند، چون به‌عنوان پیش‌ماده‌ برای تولید ویتامین A در بدن عمل می‌کنند.

میزان توصیه شده برای مصرف بتاکاروتن

بتاکاروتن در روده‌ی کوچک تبدیل به ویتامین A (رتینول) می‌شود. رتینول اضافی در کبد ذخیره می‌شود و در صورت نیاز به ویتامین A فعال سنتز می‌شود. بتاکاروتن یکی از رایج‌ترین انواع کاروتن به شمار می‌رود و محلول در چربی و نه آب است. قابلیت جذب کاروتنوئیدهای موجود در روغن بیشتر از کاروتنوئیدهای موجود در آب و مواد غذایی است.

بر اساس گزارش‌های انجمن ملی سلامت، میزان توصیه شده برای مصرف بتاکاروتن ۳۰۰۰ واحد بین‌المللی برای مردان بزرگسال و ۲۳۱۰ واحد بین‌المللی برای زنان بزرگسال است. این میزان برای نوزادان ۷ تا ۱۲ ماهه ۱۶۵۰ واحد بین‌المللی، برای کودکان ۱ تا ۳ ساله ۱۰۰۰ واحد بین‌المللی، کودکان ۴ تا ۸ ساله ۱۳۲۰ واحد بین‌المللی و کودکان بین ۹ تا ۱۳ سال ۲۰۰۰ واحد بین‌المللی است. کاروتنوئیدها ارتباط بین‌ سلولی را تسهیل می‌بخشند.

خواص بتاکاروتن برای سلامتی بدن

همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، بتاکاروتن در بدن به ویتامین A تبدیل می‌شود. این ویتامین فواید متعددی برای بدن دارد و برای حفظ سلامت غشای مخاطی و پوست حیاتی است. در ادامه به تعدادی از خواص بتاکاروتن برای بدن اشاره کرده‌ایم.

۱‌. احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش می‌دهد

دنبال کردن رژیم غذایی که حاوی مقدار زیادی بتاکاروتن باشد، خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهد.

بتاکاروتن به همراه ویتامین E احتمال اکسیداسیون کلسترول بد یا همان LDL را کاهش می‌دهد و از این طریق خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر و آترواسکلروز را پایین می‌آورد.

۲. از سرطان پیشگیری می‌کند

بتاکاروتن به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی خود به مبارزه با سرطان کمک می‌کند. علاوه بر این از رشد سلول‌های سرطانی پیشگیری می‌کند. مصرف مواد غذایی غنی از بتاکاروتن خطر ابتلا به سرطان‌های سینه، روده‌ی بزرگ و ریه را کم می‌کند.

۳. برای مغز مفید است

تحقیقات این موضوع را ثابت کرده‌اند که مصرف بتاکاروتن برای مغز مفید است، چون به‌طرز قابل‌توجهی پیری شناختی را به تأخیر میندازد. علاوه بر این ترکیب ذکر شده می‌تواند با استرس اکسیداتیو مبارزه کند. استرس اکسیداتیو می‌تواند به مرور زمان به سلول‌های مغز آسیب برساند. بتاکاروتن از طریق مبارزه با استرس اکسیداتیو احتمال ابتلا به زوال عقل را کاهش می‌دهد.

۴. بیماری‌های تنفسی را درمان می‌کند

بیماری‌های تنفسی را درمان می‌کند

مصرف زیاد مواد غذایی حاوی بتاکاروتن به افزایش ظرفیت ریه و تسکین بیماری‌های تنفسی کمک می‌کند و از این طریق از مشکلات تنفسی مانند آسم، برونشیت و آمفیزم پیشگیری می‌کند.

۵. از دیابت پیشگیری می‌کند

مطالعات مختلف به این نتیجه رسیده‌اند افرادی که در بدنشان به میزان کافی بتاکاروتن دارند، به احتمال کمتر دچار دیابت و اختلال تحمل گلوکز خوراکی می‌شوند.

۶. در پیشگیری از بیماری تباهی لکه‌ی زرد مفید است

یکی دیگر از خواص بتاکاروتن پیشگیری از بیماری تباهی لکه‌ی زرد است. بیماری تباهی لکه‌ی زرد مرتبط با سن نوعی بیماری چشمی به شمار می‌رود که در آن ماکولای چشم که مسؤولیت بینایی مرکزی را به عهده دارد، شروع به تجزیه شدن می‌کند. مصرف مقدار کافی بتاکاروتن (۱۵ میلی‌گرم) به همراه سایر مواد مغذی می‌تواند سرعت پیشرفت بیماری تباهی لکه‌ی زرد در اثر سن را کم کند.

۷‌. از آرتریت روماتوئید پیشگیری می‌کند

کمبود بتاکاروتن و ویتامین C از جمله عوامل خطر آرتریت روماتوئید به شمار می‌رود. مصرف مقدار کافی بتاکاروتن برای پیشگیری از بروز بیماری ذکر شده ضروری است.

۸. سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند

بتاکاروتن از طریق فعال کردن غده‌ی تیموس سیستم ایمنی بدن را تقویت می‌کند. غده‌ی تیموس سیستم ایمنی بدن را قادر به مبارزه با عفونت‌ها و ویروس‌ها می‌کند و از این طریق سلول‌های سرطانی را قبل از منتشر شدن از بین می‌برد.

خواص بتاکاروتن برای پوست

ویتامین A برای حفظ سلامت پوست حیاتی است. بدن هر چقدر که لازم داشته باشد، بتاکاروتن را به ویتامین A تبدیل می‌کند. مقدار زیاد این ویتامین می‌تواند منجر به مسمومیت شود. در ادامه به خواص این رنگدانه برای پوست پرداخته‌ایم.

۹. پوست را درخشان می‌کند

بتاکاروتن از طریق عمل کردن به‌عنوان آنتی‌اکسیدان از پیری زودرس پوست جلوگیری می‌کند. آنتی‌اکسیدان‌ها ترکیباتی هستند که آسیب اکسیژن در اثر اشعه‌های فرابنفش خورشید، آلودگی و سایر عوامل محیطی خطرناک را کاهش می‌دهند. مصرف بتاکاروتن به مقدار لازم منجر به درخشان شدن پوست می‌شود و از این طریق پوست را جذاب و زیبا می‌کند. هرچند نباید در مصرف بتاکاروتن زیاده‌روی کنید، چون باعث زرد شدن کف دست، کف پا، بینی و حتی قسمت سفیدی چشم می‌شود.

۱۰. حساسیت به خورشید را کاهش می‌دهد

بتاکاروتن حساسیت به خورشید را کاهش می‌دهد

دوز بالای بتاکاروتن حساسیت پوست به خورشید را کم می‌کند. این رنگدانه همچنین می‌تواند اثربخشی ضدآفتاب را افزایش می‌دهد. مصرف تقریبا ۹۰ تا ۱۸۰ میلی‌گرم بتاکاروتن می‌تواند آفتاب‌سوختگی را کاهش دهد. مکمل‌ها یا مواد غذایی حاوی بتاکاروتن را مصرف کنید تا اثربخشی ضدآفتابی که استفاده می‌کنید بیشتر شود.

۱۱. لکه‌ی سفید داخل دهان (لکوپلاکیا) را درمان می‌کند

لوپلاکیا عارضه‌ای است که منجر به بروز لکه‌های سفید داخل دهان می‌شود. یکی ازعلل این عارضه سیگار کشیدن برای مدت طولانی است. مصرف بتاکاروتن علائم و احتمال ابتلا به این عارضه را کاهش می‌دهد. توصیه می‌شود قبل از مصرف مکمل بتاکاروتن برای درمان عارضه‌ی ذکر شده با پزشک مشورت کنید.

۱۲. اسکلرودرمی را درمان می‌کند

اسکلرودرمی اختلال بافت همبند است که در آن پوست ضخیم و سفت می‌شود. این عارضه در اثر پایین بودن سطح بتاکاروتن در خون رخ می‌دهد. باور بر این است که مکمل بتاکاروتن برای افراد مبتلا به اسکلرودرمی مفید است. هرچند محققان هنوز در حال تحقیق در این زمینه هستند. بهترین کار این است که قبل از مصرف مکمل بتاکاروتن با پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید با مصرف آن مشکلی برایتان پیش نمی‌آید.

۱۳. به درمان بیماری‌های پوستی کمک می‌کند

بتاکاروتن در درمان مشکلات پوستی مختلف از جمله خشکی پوست، اگزما و پسوریازیس اثرگذار است. ویتامین A یک آنتی‌اکسیدان قوی به شمار می‌رود و در رشد و ترمیم بافت‌های بدن نقش دارد و به همین دلیل از پوست در برابر آسیب‌ها محافظت می‌کند. زمانی که از ویتامین A به‌طور موضعی استفاده کنید، زخم‌هایتان درمان می‌شوند و لکه‌های پیری موجود روی پوستتان از بین می‌روند. این ترکیب همچنین بریدگی‌ها، جراحت‌ها و ضایعات را از بین می‌برد.

خواص بتاکاروتن برای مو

ویتامین A برای رشد تمام سلول‌ها از جمله سلول‌های مو ضروری است. مصرف بتاکاروتن می‌تواند به شما در رها شدن از مشکلات مختلف مربوط به مو کمک کند. هرچند باید حواستان باشد که دوز بالای ویتامین A می‌تواند منجر به ریزش مو شود. بهتر است به جای مصرف مکمل ویتامین A، مواد غذایی حاوی بتاکاروتن را مصرف کنید. بتاکاروتن به دلایل مختلف برای مو مفید است که در ادامه دو دلیل را نام برده‌ایم و به اختصار توضیح داده‌ایم.

۱۴. از شوره و سایر مشکلات مو پیشگیری می‌کند

کمبود ویتامین A می‌تواند منجر به کدر شدن و خشکی مو و پوست سر شود و شوره را به دنبال داشته باشد. مصرف مواد غذایی سرشار از بتاکاروتن به پیشگیری از عارضه‌های ذکر شده کمک می‌کند.

۱۵. رشد مو را تحریک می‌کند

زنان معمولا به دلیل دنبال کردن رژیم غذایی نامناسب نازک شدن موها را تجربه می‌کنند. اگر از ریزش مو رنج می‌برید، پیشنهاد می‌کنیم به میزان توصیه شده در روز بتاکاروتن مصرف کنید تا ریزش موهایتان متوقف شده و رشد موهایتان تحریک شود.

منابع غذایی سرشار از بتاکاروتن

منابع بتاکاروتن

حالا که با خواص حیرت‌آور بتاکاروتن برای پوست، مو و بدن آشنا شدید، وقت آن است که منابع این رنگدانه را بشناسید و آن‌ها را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. بتاکاروتن به مقدار زیاد در میوه و سبزیجاتی وجود دارد که رنگ آن‌ها سبز، زرد یا نارنجی است. بعضی از میوه‌ها، سبزیجات، گیاهان یا مغزها حاوی بیشترین میزان بتاکاروتن هستند که در ادامه آن‌ها را معرفی کرده‌ایم.

سبزیجات

  • کلم‌بروکسل: ۴۵۰ میکروگرم
  • هویج: ۸۲۸۵ میکروگرم
  • کلم‌پیچ: ۹۲۲۶ میکروگرم
  • کاهو: ۵۲۲۶ میکروگرم
  • کدوحلوایی: ۳۱۰۰ میکروگرم
  • اسفناج: ۵۶۲۶ میکروگرم
  • سیب‌زمینی شیرین: ۸۵۰۹ میکروگرم
  • گوجه‌فرنگی: ۴۴۹ میکروگرم
  • تره‌فرنگی: ۱۹۱۴ میکروگرم

میوه‌ها

  • زردآلو: ۱۰۹۴ میکروگرم
  • کانتالوپ: ۲۰۲۰ میکروگرم
  • گواوا: ۳۷۴ میکروگرم
  • انبه: ۴۴۵ میکروگرم
  • آلو: ۱۹۰ میکروگرم
  • هندوانه: ۳۰۳ میکروگرم

گیاهان

  • ریحان: ۳۱۴۲ میکروگرم
  • گشنیز: ۳۹۳۰ میکروگرم
  • جعفری: ۵۰۵۴ میکروگرم
  • آویشن: ۲۲۶۴ میکروگرم

مغزها و آجیل‌ها

  • پسته: ۳۳۲ میکروگرم
  • گردو: ۱۲ میکروگرم

سخن پایانی

در مقاله‌ی امروز دیجی‌کالا مگ درباره‌ی بتاکاروتن صحبت کردیم. این رنگدانه در میوه و سبزیجات با رنگ سبز، زرد و نارنجی یافت می‌شود. از جمله منابع غذایی حاوی بتاکاروتن می‌توانیم به انبه، زردآلو، سیب‌زمینی شیرین، آویشن، جعفری، اسفناج، کلم‌بروکسل و… اشاره کنیم. بتاکاروتن برای سلامتی بدن خواص فراوانی دارد. تحریک رشد مو، پیشگیری از شوره‌ی مو، کاهش حساسیت پوست به نور خورشید، درخشان کردن پوست، پیشگیری از بیماری تباهی لکه‌ی زرد در اثر افزایش سن و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و قلبی از جمله خواص بتاکاروتن به شمار می‌روند. حالا که با خواص بتاکاروتن برای سلامتی آشنا شدید، حتما مواد غذایی حاوی آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: style craze



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما