۱۱ خاصیت شگفت‌انگیز ریحان از تقویت قلب تا مبارزه با افسردگی

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
خواص ریحان

ریحان یک سبزی برگ‌دار و خوش‌عطر است که اصالت آن به آسیا و آفریقا بر می‌گردد. این سبزی به خانواده‌ی نعناع تعلق دارد و انواع بسیار مختلفی دارد. از این سبزی خوشبو در تهیه‌ی دمنوش‌ها و غذاهای متنوع استفاده می‌شود. در این مقاله اطلاعات مفیدی را درباره‌ی ارزش غذایی و خواص ریحان در اختیارتان قرار می‌دهیم. علاوه بر این عوارض جانبی این سبزی را می‌گوییم و طرز تهیه‌ی ۲ خوردنی خوش‌عطر و طعم را با آن آموزش می‌دهیم. تا پایان این مقاله از دیجی‌کالا مگ ما را همراهی کنید.

ارزش غذایی ریحان

ارزش غذایی دو قاشق غذاخوری (تقریبا ۵ گرم) ریحان خرد شده‌ی تازه به شرح زیر است.

کالری ۱/۲
کربوهیدرات ۰/۱ گرم
پروتئین ۰/۲ گرم
فیبر ۰/۱ گرم
ویتامین k ۲۱ میکروگرم
ویتامین A  ۲۱ درصد از نیاز روزانه‌ی بدن
منگنز ۰/۱ میلی‌گرم
ویتامین C  ۰/۹ میلی‌گرم

ریحان علاوه بر اینکه حاوی ویتامین‌ها و مواد معدنی است، روغن‌های اسانسی فرار زیادی دارد که غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها هستند و هیدورفوبیک تلقی می‌شوند؛ این یعنی در آب حل نمی‌شوند و آن‌قدر کوچک و سبک هستند که می‌توانند از طریق هوا و منافذ به داخل پوست راه پیدا کنند.

روغن‌های اسانسی فرار ریحان مسؤول رایحه‌ و مزه‌‌ی منحصربه‌فرد، همچنین خواص بهبوددهنده‌ی این سبزی هستند. سبزیجاتی مثل ریحان حاوی روغن‌های اسانسی هستند تا بتوانند از خود در برابر مهاجمان خارجی مثل حشرات محافظت کنند. زمانی که این روغن‌های محافظتی را می‌بلعیم، فواید مشابهی را تجربه می‌کنیم و سیستم ایمنی بدنمان تقویت می‌شود.

خواص ریحان برای سلامتی

مطالعات علمی نشان داده‌اند که ریحان خواص زیر را دارد.

  • خواص ضدالتهابی و آنتی‌اکسیدانی دارد.
  • با سرطان مبارزه می‌کند.
  • درد و تب را کاهش می‌دهد.
  • از سرطان پیشگیری می‌کند.
  • از کبد محافظت می‌کند.
  • در تقویت سیستم ایمنی بدن مفید است.
  • ضداسترس است.
  • از رگ‌های خونی محافظت می‌کند.

در ادامه به‌طور دقیق‌تر خواص ریحان را در اختیارتان قرار داده‌ایم.

۱. حاوی آنتی‌اکسیدان‌های مبارزه‌کننده با بیماری‌ها است

آنتی‌اکسیدان‌ها و روغن‌های موجود در ریحان می‌توانند به مبارزه با آسیب ناشی از رادیکال‌های آزاد کمک کرده و از ساختار DNA و سلول‌ها محافظت کنند. این نوع سبزی حاوی آنتی‌اکسیدان‌های فلانوئیدی است که به محافظت از گلبول‌های سفید کمک می‌کنند که مسؤول عملکرد سیستم ایمنی بدن هستند.

مطالعات عنوان می‌کنند که آنتی‌اکسیدان‌های موجود در ریحان از جمله اسیدهای فنولیک و دست‌کم ۱۸ نوع فلاونوئید دیگر از تغییر کروموزوم‌ها جلوگیری می‌کنند که منجر به جهش سلولی و رشد سلول‌های سرطانی می‌شوند. استرس اکسیداتیو به دلایل مختلف از جمله آلودگی محیطی داخل بدن رخ می‌دهد. آنتی‌اکسیدان‌هایی مثل آنتی‌اکسیدان‌های موجود در ریحان با اکسیداسیون مبارزه می‌کنند و اثرات پیری را کاهش می‌دهند.

۲. به‌عنوان یک ترکیب ضدالتهابی عمل می‌کند

یکی از خواص ریحان، مبارزه با التهاب محسوب می‌شود. ریحان حاوی روغن‌های اسانسی قدرتمند است. مطالعات نشان می‌دهند که این روغن‌ها به کاهش التهاب کمک می‌کنند که علت ریشه‌ای بسیاری از بیماری‌ها از جمله بیماری قلبی، آرتریت روماتوئید و بیماری التهابی روده‌ به شمار می‌رود.

۳‌. در مبارزه با سرطان مفید است

یکی دیگر از خواص ریحان، کمک به مبارزه با سرطان است. مطالعات بالینی نشان می‌دهند که ریحان حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی است که می‌توانند به‌طور طبیعی از سرطان‌هایی مثل ریه و کبد جلوگیری کنند. به نظر می‌رسد ترکیبات موجود در ریحان می‌توانند فعالیت آنتی‌اکسیدانی آن را افزایش دهند و از گسترش تومورهای سرطانی جلوگیری کنند.

در مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان داده شد عصاره‌ی ریحان از حیوانات در برابر سرطان و مرگ محافظت کرد. علاوه بر این در حفاظت از بافت‌ها و سلول‌های طبیعی در مقابل اثرات منفی روش‌های درمان‌ سرطان مثل پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی مفید بود. این یعنی افراد مبتلا به سرطان که درمان‌های رایج را دنبال می‌کنند، می‌توانند عصاره‌ی ریحان را به‌عنوان داروی تکمیلی مصرف کنند.

۴. خواص ضدباکتریایی دارد

خواص ضدباکتریایی ریحان

روغن‌ اسانسی ریحان از بدن در برابر رشد باکتری‌های مضر محافظت می‌کند.

در مطالعات مختلف نشان داده شده که عصاره‌ی ریحان در جلوگیری از باکتری‌های مقاوم مفید است که به داروهای آنتی‌بیوتیک واکنش نشان نمی‌دهند. محققان در یک مطالعه اثرات ضدباکتریایی روغن ریحان در برابر باکتری‌ ای‌کولی و سایر باکتری‌های قوی را بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که این روغن در مقابله با باکتری‌ها مفید است و به جلوگیری از رشد آن‌ها کمک می‌کند. نتایج این مطالعه باعث شد محققان تشویق شوند درباره‌ی نحوه‌ی مبارزه‌ی ریحان با بیماری‌ها و عفونت‌های مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها تحقیق کنند.

۵. حاوی خواص ضدمیکروبی است

یکی دیگر از خواص ریحان، مبارزه با ویروس‌ها و عفونت‌های مختلف است. نشان داده شده که روغن‌ اسانسی ریحان در برابر طیف وسیعی از باکتری‌ها، مخمرها و ویروس‌ها اثرات ضدمیکروبی دارد. این یعنی این سبزی ممکن است از شما در برابر ویروس کاندیدا و انواع بیماری‌های پوستی مختلف محافظت کند.

۶‌. با استرس مبارزه می‌کند

ریحان به‌عنوان یک آداپتوژن عمل می‌کند و از این طریق استرس را کاهش می‌دهد. مطالعات نشان می‌دهند که ریحان این توانایی را دارد که به‌عنوان یک آداپتوژن طبیعی عمل کند. این سبزی به بدن برای سازگاری با استرس کمک کرده و اثرات مضر عوامل استرس‌زا را خنثی می‌کند.

در یک مطالعه‌ی حیوانی محققان اثرات ضداسترس برگ‌های ریحان تازه را روی خرگوش‌هایی بررسی کردند که در یک محیط استرس‌زا قرار داشتند. محققان به این نتیجه رسیدند که خرگوش‌ها کاهش قابل‌توجه استرس اکسیداتیو را تجربه کردند.

علاوه بر این سیستم قلبی و عروقی و تنفسی خرگوش‌هایی که به مدت ۳۰ روز ۲ گرم برگ ریحان تازه دریافت کردند، در برابر عوامل استرس‌زا مقاوم شد. همچنین سطح قند خون خرگوش‌ها به‌طرز چشمگیری کاهش پیدا کرد.

۷. با افسردگی مبارزه می‌کند

افراد مبتلا به اختلالات روانی مثل استرس و اضطراب می‌توانند از خواص ریحان برای بهبود بیماری خود کمک بگیرند. بعضی از افراد این سبزی را به‌عنوان یک ترکیب ضدافسردگی تلقی می‌کنند، چون می‌تواند عملکرد مغز داخل قشر آدرنال را به‌طور مثبت تحت تأثیر قرار دهد. این کار انتقال‌‌دهنده‌های عصبی را تحریک می‌کند هورمون‌های شادی و انرژی‌ را تنظیم کنند‌.

۸. سلامت قلبی و عروقی را افزایش می‌دهد

ریحان خواص آنتی‌اکسیدانی و ضدالتهابی دارد و می‌تواند به عضلات کمک کند عملکرد رگ‌های خونی را که مسؤول انقباض و استراحت هستند، کنترل ‌کنند. به نظر می‌رسد ریحان می‌تواند از جمع شدن پلاکت‌ها جلوگیری کند که منجر به لخته شدن خون و ایست‌قلبی می‌شوند.

این سبزی همچنین می‌تواند التهاب را کاهش دهد. التهاب از طریق جلوگیری از ترشح سیتوکین‌های پیش‌التهابی، منجر به بیماری‌های قلبی و عروقی می‌شود. سیتوکین‌ها پروتئین‌هایی به شمار می‌روند که از یک سلول به سلول دیگر ترشح می‌شوند تا توانایی سیستم دفاعی بدن را بهبود ببخشند.

زمانی که این اتفاق برای مدت طولانی اتفاق می‌افتد، فشار زیادی به اندام‌ها وارد می‌شود و سرعت جریان خون، تنظیم هورمون‌ها و فرآیند‌های شناختی کاهش پیدا می‌کند. زمانی که صحبت از سلامت قلب می‌شود، التهاب می‌تواند منجر به جمع شدن پلاک‌های چرب و غنی از کلسترول در رگ‌های خونی شود و خطر ابتلا به حمله‌ی قلبی یا سکته را افزایش دهد.

۹. عملکرد ریه را تقویت می‌کند

خواص ریحان در تقویت عملکرد ریه

تقویت عملکرد ریه و کمک به پاکسازی بدن را هم می‌توانیم در لیست خواص ریحان قرار دهیم. یک مطالعه‌ی حیوانی به این نتیجه رسید زمانی که موش‌های صحرایی مریض عصاره‌ی ریحان را مصرف کردند، بهبود قابل‌توجه تولید آنزیم‌های سم‌زدا و کاهش جمع شدن چربی در کبد را تحربه کردند.

۱۰. به قلیایی کردن بدن کمک می‌کند

در مطالعات انجام شده روی حیوانات نشان داده شده که ریحان به متعادل کردن اسیدهای داخل بدن کمک می‌کند و سطح PH را به حالت مناسب برمی‌گرداند. این موضوع می‌تواند از طریق افزایش باکتری‌های مفید داخل روده، هضم و سیستم ایمنی بدن را بهبود ببخشد و میزان باکتری‌های ایجادکننده‌ی بیماری را کاهش دهد. به‌طور سنتی از ریحان برای کاهش نفخ و احتباس آب در بدن، از دست دادن اشتها، اسید رفلاکس و حتی از بین بردن کرم‌‌ها و انگل‌‌های داخل معده استفاده می‌‌شد.

۱۱‌. از شما در برابر دیابت و سندرم متابولیک محافظت می‌کند

نشان داده که ترکیبات موجود در این سبزی، سطح قند خون و التهاب را کاهش می‌دهند که این موضوع به محافظت از شما در برابر دیابت و سایر اختلالات متابولیک کمک می‌کند. علاوه بر این روغن اسانسی ریحان می‌تواند سطح تری‌گلیسیرید و کلسترول خون را کاهش دهد. بیماران دیابتی بیشتر از دیگران در معرض بالا رفتن سطح کلسترول و تری‌گلیسیرید قرار دارند.

محققان اثرات برگ‌های ریحان مقدس روی سطح قند خون و کلسترول سرم را در انسان‌ها بررسی کردند و به این نتیجه رسیدند که این سبزی منجر به کنترل بهتر قند خون و بهبود سطح کلسترول می‌شود.

خطرات و عواض جانبی ریحان

در بالا شما را با خواص ریحان آشنا کردیم. حالا وقت این است که به سراغ عوارض جانبی این سبزی برویم. ریحان تازه بسیار ایمن تلقی می‌شود و بدن معمولا آن را به‌خوبی هضم می‌‌کند، چون این سبزی در بیشتر افراد منجر به واکنش‌های آلرژیک یا عوارض جانبی نمی‌شود. هرچند بعضی از افراد ممکن است با خوردن ریحان دچار بعضی مشکلات شوند.

اگر باردار یا شیرده هستید یا قصد باردار شدن دارید، از زیاده‌روی در مصرف ریحان خودداری کنید، چون این سبزی به داشتن اثرات ضدباروری شناخته می‌شود. روغن اسانسی ریحان را نباید قورت دهید و هنگام استفاده روی پوست باید آن را رقیق کنید. روغن‌ اسانسی ریحان یا مکمل‌های ریحان همچنین ممکن است با داروهای کاهش‌دهنده‌ی کلسترول و داروهای دیابت تداخل پیدا کنند. بنابراین اگر این داروها را مصرف می‌کنید، قبل از استفاده از مکمل‌های ریحان با پزشک مشورت کنید.

طرز تهیه‌ی ۲ خوردنی خوش‌عطر و طعم با ریحان

اگر به دنبال روش‌های جدید و متنوع برای اضافه کردن ریحان به رژیم غذایی خود هستید، روش‌های زیر را در نظر داشته باشید.

۱. اسموتی ریحان و انبه

اسموتی ریحان

اسموتی ریحان و انبه یک اسموتی خوش‌عطر و جذاب است که با یک بار امتحان کردن آن، عاشق مزه‌ی منحصربه‌فردش خواهید شد.

مواد لازم

  • شیر: یک و نیم فنجان
  • انبه‌ی خرد شده: یک عدد
  • برگ ریحان: نصف فنجان
  • موز: یک عدد
  • یخ: نصف فنجان
  • پودر پروتئین (اختیاری): یک اسکوپ

طرز تهیه

۱.
اولین قدم برای درست کردن اسموتی ریحان و انبه این است که شیر، انبه، برگ‌های ریحان، موز و یخ را درون مخلوط‌کن بریزید و مواد را چند پالس بزنید تا نرم و یک‌دست شوند.

۲.
اسموتی را به لیوان مدنظر منتقل کرده و پودر پروتئین را به آن اضافه کنید. اسموتی را برای بار آخر هم بزنید و نوش جان کنید.

۲. سالاد خیار، گوجه و ریحان

سالاد خیار، گوجه و ریحان از آن دسته از سالادهایی است که با طعم و عطر کم‌نظیر خود می‌تواند نظر هرکسی را به خود جلب ‌کند. اگر به دنبال یک ایده‌ی سبک و مقوی برای شام هستید، از درست کردن این سالاد شگفت‌انگیز غفلت نکنید.

مواد لازم

  • اسفناج خرد شده: دو فنجان
  • ریحان خرد شده‌ی تازه: دو قاشق غذاخوری
  • گوجه‌فرنگی خرد شده: یک فنجان
  • خیار خرد شده: دو عدد
  • پیاز قرمز خرد شده: یک عد
  • سیر رنده شده: سه حبه
  • نمک و فلفل: به مقدار لازم

طرز تهیه

۱.
اسفناج و ریحان را در مخلوط‌کن بریزید و چند پالس بزنید تا به‌طور کامل ریز شوند.

۲.
در یک کاسه‌ی بزرگ درب‌دار مخلوط اسفناج، گوجه‌فرنگی، خیار، پیاز قرمز، سیر، نمک و فلفل را خوب با هم مخلوط کنید.

۳.
درب کاسه را بگذارید و آن را به مدت ۸ ساعت یا طی شب در یخچال قرار دهید تا خنک شود. نوش جان.

کلام پایانی

ریحان نوعی سبزی است که انواع مختلفی دارد. در مقاله‌ی امروز دیجی‌کالا مگ درباره‌ی خواص ریحان صحبت کردیم. خواص ریحان شامل کاهش التهاب، مبارزه با سرطان، تقویت سلامت قلبی و عروقی و مبارزه با ویروس‌ها و عفونت‌ها می‌شود. مصرف ریحان برای بیشتر افراد بی‌خطر تلقی می‌شود، اما زنان باردار و شیرده باید روی میزان ریحان مصرفی خود نظارت داشته باشند‌. در پایان مقاله طرز تهیه‌ی ۲ خوردنی جذاب و خوش‌عطر با ریحان را آموزش دادیم. می‌توانید با روش‌های خلاقانه‌، ریحان را در رژیم غذایی خود جای دهید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: health line, dr axe



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. موسی

    خوبه سبزیجات با عصاره و طعم فاضلاب

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما