چرا باید ورزش کنید حتی زمانی که حال و حوصله‌اش را ندارید؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۱ دقیقه
چرا باید ورزش کنید حتی زمانی که حال و حوصله‌اش را ندارید؟

اینکه گاهی اوقات خسته و کم‌انرژی باشیم و حوصله‌ی ورزش کردن را نداشته‌ایم برای همه‌ی ما پیش آمده است. گاهی اوقات جلسه‌ی ورزشی خود را در این شرایط انجام می‌دهیم و فکر می‌کنیم هیچ نتیجه‌ای از آن نمی‌گیریم. این بی حال و حوصلگی باعث می‌شود احساس شادابی نکنیم، ضربان قلبمان بالا نرود، عرق نکنیم و ماهیچه‌هایمان هم دَم نکنند.

فرقی ندارد دلیلش چه باشد؛ گاهی اوقات ممکن است غذای کافی نخورده باشید، شاید شب گذشته به اندازه‌ی کافی نخوابیدید، شاید ذهنتان درگیر موضوع دیگری است و شاید هم به سراغ تمرین جدیدی رفته‌اید که برای شما مناسب نیست، در هر صورت برایتان پیش می‌آید که حس خوبی به ورزش خود ندارید و آن را با تمام وجود احساس نمی‌کنید.

خیلی‌ها گمان می‌کنند در این شرایط بهتر است ورزش نکنند. آن‌ها بر این باورند زمانی که حس و حال ورزش نیست نباید آن را انجام داد. ولی کارشناسان اعتقاد دیگری دارند!

در حقیقت، برخی مربیان و ورزشکاران اعتقاد دارند حتی همین ورزش بد هم می‌تواند برای سلامتی مفید باشد. اگرچه زمانی که واقعا خسته هستید و بدنتان توانایی لازم را ندارد باید به خودتان استراحت بدهید، ولی زمانی که مشکل سر انگیزه است و فکر می‌کنید بهتر است ورزش نکنید باید بهانه‌ها را کنار بگذارید و با همین انرژی کم هم همچنان ورزش کنید.

اگر بی حال و حوصله بودید و انگیزه نداشتید، تلاش کنید به ورزش خود پایبند بمانید. زیرا این کار فواید زیادی برای سلامتی و سطح تناسب اندام دارد. شاید نتواند به اندازه‌ی یک جلسه‌ی ورزشی پرانرژی و با نشاط مفید باشد، ولی همچنان تأثیر زیادی روی سلامتی می‌گذارد و شما را شگفت‌زده می‌کند.

در این نوشته می‌خواهیم نگاه دقیق‌تری به این موضوع بیندازیم و ببینیم چرا باید ورزش کنید حتی زمانی که حال و حوصله‌اش را ندارید. در ادامه فواید ورزش کردن در این شرایط را بررسی می‌کنیم و همچنین نکاتی را برای حفظ انگیزه و ورزش ایمن معرفی می‌کنیم. پس با ما همراه باشید.

چگونه باید انگیزه‌ی خودتان را برای ورزش حفظ کنید؟

چگونه باید انگیزه‌ی خودتان را برای ورزش حفظ کنید؟

اگرچه فواید ورزش و فعالیت بدنی از کسی پوشیده نیست، ولی همچنان بسیاری از مردم ممکن است حوصله‌ی ورزش کردن را نداشته باشند و بهانه‌های زیادی بتراشند. خیلی‌ها گاهی اوقات از درد و خستگی پس از ورزش، عرق کردن، کالری سوزاندن، غذای سالم خوردن، فشار آوردن به بدنشان و… لذت نمی‌برند و ورزش را به چشم یک کار دشوار و آزاردهنده می‌بینند. به همین دلیل نمی‌توانند به طور منظم ورزش کنند و سلامتی خود را بهبود ببخشند.

شاید سخت‌ترین کار برداشتن نخستین گام باشد. خیلی‌ها زمانی که به انجام یک جلسه‌ی ورزشی کامل فکر می‌کنند همه‌ی انرژی‌شان را از دست می‌دهند. شما برای حفظ انگیزه باید به خودتان قول بدهید که فقط می‌خواهید چند دقیقه ورزش کنید. مثلا تنها کافی است از جایتان بلند شوید و ۵ دقیقه بدوید یا حرکات کششی، شنای سوئدی، پروانه و… انجام دهید. بدون شک ۵ دقیقه چیز خاصی نیست.

زمانی که خود را برای اجرای این ۵ دقیقه تشویق کنید می‌توانید تکانی به خودتان بدهید و از جایتان بلند شوید. بیشتر اوقات پس از این ۵ دقیقه انرژی و انگیزه‌ی کافی را به دست می‌آورید و دلتان می‌خواهد برای مدت زمان بیشتری ورزش کنید. حتی اگر این اتفاق رخ ندهد و به همان ۵ دقیقه بسنده کنید باز هم خالی از لطف نیست، زیرا این ۵ دقیقه همچنان ورزش کردن است و از بی‌تحرکی بهتر خواهد بود.

همچنین هر زمان حوصله‌ی ورزش کردن را نداشتید، بنشینید و به یک خاطره یا حس خوب هنگام ورزش کردن بیندیشید. ببینید ورزش کردن چه لذتی دارد و چرا آن را انجام می‌دهید. به شادابی پس از ورزش فکر کنید، به عرق کردن و احساس سبک شدن بیندیشید، به سبکی و پرانرژی بودن خود فکر کنید و… همه‌ی این‌ها کمکتان می‌کنند برای جلسه‌های ورزشی بعدی اشتیاق بیشتری داشته باشید و برای ورزش و فعالیت بدنی لحظه‌شماری کنید.

این خاطرات خوب هنگام ورزش کردن منجر می‌شوند ورزش را با دید بهتری ببینید و آن را یک زنگ تفریح در نظر بگیرید. برای این کار فقط باید روی جنبه‌های مثبت ورزش تمرکز کنید و همچنین کاری به دستاوردها و نتیجه‌ها نداشته باشید. به این فکر نکنید که ورزش کردن چه نتیجه و پیشرفتی دارد، زیرا این کار ممکن است شما را دچار وسواس کند و باعث شود همیشه به خودتان فشار بیاورید تا نتیجه‌ی مثبت‌تری بگیرید. این فشار و وسواس هم اجازه نمی‌دهد از ورزش کردن لذت ببرید.

بنابراین، به خودتان سخت نگیرید و به دنبال برداشتن نخستین گام باشید. مطمئن باشید انگیزه‌ی ورزش به سراغتان خواهد آمد و برای مدت زمان بیشتری تمرین‌های گوناگون را انجام خواهید داد.

این ورزش همچنان فواید زیادی برای سلامتی دارد

ورزش در هر صورت برای سلامتی مفید است

خبر خوب این است که ورزش کردنِ کم‌انرژی نه‌تنها هدر دادن وقت نیست، بلکه می‌تواند به اندازه‌ی باقی جلسه‌های ورزشی شما مفید و کارآمد باشد. ورزش در هر صورت برای سلامتی مفید است و حتی چند دقیقه ورزش معمولی هم بهتر از ورزش نکردن خواهد بود.

شما چه انگیزه‌ی ورزش کردن داشته باشید چه نه، با پایبند ماندن به برنامه‌ی خود می‌توانید تأثیر مثبت بزرگی روی تناسب اندامتان بگذارید و با نتایج زیادی روبه‌رو شوید. از بهبود سیستم ایمنی بدن گرفته تا کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌ها، هر نوع ورزش در هر شرایطی می‌تواند فواید زیادی برای سلامتی در پی داشته باشد. البته یادتان باشد هنگام بیماری‌ها و آسیب‌دیدگی‌ها نباید ورزش کنید و به خودتان فشار بیاورید. ولی اگر مشکلتان کمبود وقت، خستگی، بی‌حالی و… است باید همچنان ورزش کنید تا از فواید زیر بهره‌مند شوید.

۱. به شما احساس شادی و خوشحالی می‌دهد

ورزش یکی از بهترین کارهایی است که می‌توانید برای احساس شادابی انجام دهید. حتی علم هم این را ثابت کرده و با توجه به پژوهش‌ها افرادی که ورزش می‌کنند، فرقی ندارد سطح آن متوسط باشد یا شدید، می‌توانند احساس شادابی و خوشایندی بیشتری نسبت به کسانی که اهل ورزش نیستند داشته باشند.

این افراد همچنین در روزهایی که فعالیت بدنی بیش از حد معمول دارند خوشحال‌تر هستند؛ بنابراین، افزایش میزان ورزش کردن می‌تواند این احساس شادی و خوشبختی را بیشتر کند. ولی اگر برای مدت کمی ورزش کنید باز هم با احساس شادی روبه‌رو خواهید شد.

۲. احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی را کاهش می‌دهد

با ورزش می‌توانید خودتان را از مصرف داروهای گوناگون دور کنید و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را به طور طبیعی کاهش دهید. پژوهش‌ها هم نشان می‌دهند فعالیت بدنی می‌تواند تأثیر بیشتری نسبت به درمان‌های دارویی داشته باشد. شما برای بهره‌مند شدن از این فایده می‌توانید با پزشک خود مشورت کرده و یک برنامه‌ی تمرینی مناسب با توجه به شرایط جسمی‌تان آماده کنید.

۳. به شما هدف داشتن و دستیابی به آن را یاد می‌دهد

فرقی ندارد هدف شما چه باشد؛ ۱۰ کیلومتر بدوید، رکورد ددلیفت زدنتان را بشکنید یا مسافت دوچرخه‌سواری‌تان را افزایش دهید، در هر صورت تعیین اهداف تناسب اندام و تلاش برای دستیابی به آن‌ها می‌تواند به داشتن نظم، هدفمند بودن و بالا رفتن اعتمادبه‌نفس کمک کند.

هدفمند بودن و تعیین قصدتان از ورزش کردن نه‌تنها به خود ورزش و پایبند ماندن به برنامه‌ی تمرینی کمک می‌کند، بلکه منجر می‌شود شما هم به آدمی منظم و باانگیزه تبدیل شوید و در زندگی برای دستیابی به رویاهایتان تلاش کنید.

۴. کیفیت خواب و استراحت شما را افزایش می‌دهد

اگر نمی‌توانید به‌خوبی بخوابید و همیشه شب‌ها را با غلت زدن و کلافه شدن سپری می‌کنید، کمی ورزش می‌تواند به کمک شما بیاید تا خواب بهتر و باکیفیت‌تری داشته باشید. ورزش با بهبود ریتم شبانه‌روزی می‌تواند به شما کمک کند تا در درازای روز شاداب و سرحال باشید و در شب هم حسابی شما را خواب‌آلود کند. افزون بر این، منجر به بالا رفتن کیفیت خواب می‌شود تا حسابی خستگی‌تان در برود و سلامت بدنتان بهبود پیدا کند. خواب بهتر هم به حفظ انگیزه برای ورزش کردن در باقی روزها کمک خواهد کرد.

۵. نیرو و انعطاف‌پذیری بدن را تقویت می‌کند

نیرو و انعطاف‌پذیری بدن را تقویت می‌کند

تمرین‌های قدرتی و مقاومتی، چه با کمک وزنه باشند چه تنها با وزن بدن، می‌توانند به تقویت نیروی عضلانی، افزایش حجم توده‌ی عضلانی و استحکام استخوان‌ها کمک کنند. اهمیت این موضوع با بالا رفتن سن بسیار بیشتر می‌شود، زیرا با گذشت زمان ماهیچه‌ها شروع به تحلیل رفتن می‌کنند و اسکلت بدن ضعیف می‌شود.

انجام حرکات کششی هم به انعطاف‌پذیری بدن کمک کرده و انجام کارهای روزمره را آسان‌تر می‌کنند. افزون بر این، خون بیشتری را هم به ماهیچه‌های شما می‌فرستند، گردش خون را بهبود می‌بخشند و می‌توانند خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی را کاهش دهند. شما با انگیزه‌ی کم هم می‌توانید ورزش کنید و نیرو و انعطاف‌پذیری بدن را افزایش دهید.

۶. به افزایش سطح انرژی کمک می‌کند

هنگامی که احساس خستگی می‌کنید، ورزش کردن احتمالا آخرین کاری است که دوست دارید انجام دهید. ولی به گفته‌ی کارشناسان، ورزش دقیقا همان کاری است که باید انجام دهید.

پژوهشگران پی برده‌اند ورزش با شدت کم، یعنی چیزی مانند یک پیاده‌روی سبک و ساده می‌تواند میزان خستگی را کاهش داده و سطح انرژی را هم تا ۲۰ درصد افزایش دهد. کسانی که به دلیل خستگی یا کمبود وقت بیخیال یک جلسه‌ی تمرینی شدید می‌شوند می‌‌توانند دست‌کم یک فعالیت سبک را پیش بگیرند تا افزون بر ورزش کردن، خستگی‌شان را هم رفع کنند.

۷. اعتمادبه‌نفس را بالا می‌برد

اگر احساس خوبی نسبت به خود نداشته باشید ورزش بهترین راهکار برای رفع این مشکل به شمار خواهد رفت. فعالیت بدنی به شما برای داشتن حس بهتر نسبت به خودتان کمک می‌کند و فرقی هم ندارد چه فعالیت و ورزشی را انجام دهید و از چه سطح تناسب اندامی برخوردار باشید.

گاهی اوقات همین حس بد باعث می‌شود انگیزه‌ی ورزش را از دست بدهید. شما کافی است این فایده را به خاطر داشته باشید و با ورزش کردن اعتمادبه‌نفستان را بالا ببرید و انگیزه‌ی بیشتری برای حفظ سلامتی به دست بیاورید.

۸. حافظه را هم تقویت می‌کند

ورزش منظم می‌تواند به تقویت حافظه‌ی شما کمک کند. پژوهش‌ها نشان می‌دهند ورزش‌های هوازی مانند دویدن و شنا کردن می‌توانند اندازه‌ی «هیپوکامپ» را که بخش مسؤول حافظه و یادگیری در مغز است، افزایش دهند. این بخش از مغز جزء نخستین بخش‌های مغز است که در بیماری آلزایمر آسیب می‌بیند. شما افزون بر کمک گرفتن از غذاهای تقویت‌کننده‌ی حافظه می‌توانید با ورزش کردن هم حافظه‌ی خود را قوی‌تر کنید.

۹. احتمال ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را کاهش می‌دهد

از تقویت سیستم ایمنی در برابر سرطان‌های احتمالی گرفته تا کاهش خطر ابتلا به سرطان پستان، ورزش کردن حتی زمانی که خسته و بی‌انرژی هستید هم به سلامت بدن و حفاظت از آن کمک می‌کند. نظریه‌ها نشان می‌دهند ورزش باکتری‌ها را از بدن دفع می‌کند و هورمون‌های استرس‌زا را هم کاهش می‌دهد. این دو عامل می‌توانند سیستم ایمنی را ضعیف کنند و منجر به بیماری شوند.

۱۰. منجر به افزایش طول عمر هم می‌شود

هیچ جای شکی وجود ندارد که ورزش یکی از بهترین راهکارها برای افزایش سلامتی و طول عمر است. پژوهش‌ها نشان داده‌اند ورزش کردن با فشار متوسط تا شدید به مدت ۳۰ دقیقه در روز می‌تواند برای فرار از مرگ‌ومیر کافی و مناسب باشد. جدا از این، حتما هم نباید به باشگاه بروید و از وقت و پولتان مایه بگذارید. حتی دویدن یا گام برداشتن با سرعت بالا هم می‌تواند برای بهبود کیفیت زندگی مفید باشد.

ورزش نه‌تنها وزن شما را کاهش می‌دهد و منجر به احساس خوشی و شادابی می‌شود، بلکه ثابت شده می‌تواند خطر ابتلا به ۱۳ گونه سرطان و بیماری‌های خطرناک را هم کاهش دهد. به طور کلی، همه‌ی فواید ورزش باعث می‌شوند سلامت خود را حفظ کنید، کمتر بیمار شوید و طول عمر خود را افزایش دهید.

این نکات را زمانی که احساس خستگی می‌کنید در نظر داشته باشید

خستگی بدون شک روی کارکرد بدن تأثیر می‌گذارد.

قطعا شما بدن خودتان را بهتر از هر کس دیگری می‌شناسید. اگر واقعا خسته و ناتوان هستید، جایی از بدنتان درد می‌کند و مشکل و آسیب‌دیدگی خاصی دارید باید ورزش را برای مدتی کنار بگذارید و به خودتان استراحت بدهید. ولی اگر یک صدایی درون ذهنتان می‌گوید نباید ورزش کنید و به اصطلاح حوصله‌اش را ندارید، حتما باید از جایتان بلند شوید و تنبلی را کنار بگذارید. اگر انگیزه‌ی کمی دارید باز هم باید ورزش کنید، حتی اگر شده برای چند دقیقه.

خستگی بدون شک روی کارکرد بدن تأثیر می‌گذارد. برای ورزش در این شرایط نباید به خودتان سخت بگیرید. بهتر است کمی ورزش کنید و بدنتان را فعال نگه دارید. لازم نیست حتما مانند روزهای شاد و پرانرژی ورزش کنید. همین ورزش کم و خسته هم از هیچی بهتر است و همچنان شما را با فواید ورزش روبه‌رو می‌کند.

در روزهایی که کم‌انرژی و بی‌حال هستید شاید بد نباشد برنامه‌ی ورزشی خود را عوض کنید و به سراغ ورزش‌هایی که شدت پایین‌تری دارند بروید. برای نمونه، اگر در باقی روزها تمرین‌های قدرتی انجام می‌دهید، در هنگام خستگی می‌توانید از ورزش‌های هوازی، حرکات کششی، یوگا، شنا و… کمک بگیرید. با این کار همچنان به ورزش پایبند می‌مانید و در عین حال فشار کمتری به بدن وارد می‌کنید.

در پایان، یادتان باشد پیش از ورزش با یک پزشک مشورت کنید تا مطمئن شوید خستگی و بی‌حالی شما به دلیل بیماری یا مشکل خاصی نیست.

سخن پایانی

مشکلات زیادی ممکن است مانع ورزش کردن شما شوند. هوای زیادی گرم یا سرد، خستگی، احساس افسردگی و ناراحتی، اضطراب، کم‌انرژی بودن، کمبود خواب و… همگی حس و حال ورزش کردن را از بین می‌برند.

شاید شما هم مانند خیلی‌های دیگر فکر کنید در این شرایط بهتر است ورزش نکنید و منتظر زمانی بمانید که احساس بهتری دارید. ولی این کار تنها مشکلات و موانع سر راه شما را بزرگ‌تر می‌کند. در حقیقت، شما باید از جای خود بلند شوید و فعالیت بدنی داشته باشید تا هم احساس شادابی و پرانرژی بودن کنید، هم از برنامه‌ی ورزشی خود عقب نمانید.

با توجه به فوایدی که نام بردیم، ورزش کردن حتی زمانی که حال و حوصله ندارید هم همچنان مفید و تأثیرگذار است. با در نظر داشتن نکاتی که بررسی کردیم تلاش کنید همیشه به ورزش خود پایبند بمانید و بهانه‌ها را کنار بگذارید. مطمئن باشید زمانی که از جای خود بلند شوید، لباس ورزشی تن کنید و به یک موسیقی هیجانی هم گوش دهید سراسر بدنتان پر از حس و حال ورزش کردن خواهد شد.

در پایان، همچنان یادتان باشد اگر مشکل اصلی شما آسیب‌دیدگی یا تمرین‌زدگی است حتما باید استراحت کنید و برای مدتی ورزش را کنار بگذارید. همچنین می‌توانید با یک پزشک مشورت کنید و ببینید چه زمانی بهتر است ورزش خود را از سر بگیرید.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Byrdie



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. حامد

    درود بر شما ، لطفا سعی کنید مطالب خلاصه تر باشه

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X