کیست بارتولن چیست و چگونه درمان می‌شود؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
کیست بارتولن

کیست بارتولن عارضه‌ای شایع است که افراد مختلفی را درگیر می‌کند. درمان این کیست به اندازه و شرایط آن بستگی دارد و  ممکن است باعث ایجاد درد در واژن یا عفونت آن شود. بدن ما غدد و مجاری مختلفی دارد که هرکدام مایعاتی را ترشح می‌کنند. کیست زمانی اتفاق می‌افتد که این مجاری مسدود شود و مایع نتواند از آن خارج شود. غدد بارتولن وظیفه ترشحات واژن را به عهده دارند؛ ترشحاتی که در حین رابطه جنسی میزان اصطکاک را کم می‌کنند. کیست بارتولن هم به دلیل انسداد غدد بارتولن ایجاد می‌شود. همراه این مطلب از دیجی‌کالا مگ باشید تا کیست بارتولن را بیشتر بشناسیم، از علائم آن بخوانیم، با رژیم غذایی مناسبش آشنا شویم و به چند سوال متداول درباره این کیست پاسخ دهیم.

کیست بارتولن چیست؟

غدد بارتولن درواقع در دو طرف دهانه واژن قرار دارند و مایعاتی را از طریق واژن ترشح می‌کنند. وقتی دهانه این غدد بسته شود، مایع به داخل غدد برمی‌گردد و یک ورم بدون درد به نام کیست بارتولن ایجاد می‌کند. این کیست درواقع نوعی کیست واژینال است که در یک طرف لابیا (لب‌های واژن) و در نزدیکی دهانه واژن تشکیل می‌شود. لابیا و غدد بارتولن بخشی از فرج در دستگاه تناسلی زنان هستند. کیست بارتولن معمولا در یکی از غدد بارتولن تشکیل می‌شود و گاهی اوقات هیچ علائم و دردی ندارد. اما اگر در این کیست‌ها عفونت باکتریایی ایجاد شود، احتمال آبسه وجود دارد. درنتیجه کیست‌ها عفونی و دردناک می‌شوند و باید هرچه سریع‌تر توسط پزشک متخصص تحت درمان قرار بگیرند.

شایع‌ترین سرطان‌های زنان و علائم هرکدام را بشناسید

علائم کیست بارتولن

همان‌طور که گفتیم، در بسیاری از موارد این کیست هیچ علائمی ندارد؛ در این شرایط ممکن است پزشک در حین معاینه از وجود آن باخبر شود. چون این کیست معمولا نرم است و دردی ایجاد نمی‌کند. درنتیجه، به احتمال بالا خودبه‌خود و بدون نیاز به درمان خاصی از بین می‌رود. اما برخی زنان در هنگام حرکت یا در حین روابط جنسی ممکن است احساس درد داشته باشند. برخی افراد هم ممکن است در ناحیه فرج خود تورمی را احساس کنند. بهتر است که تحت هر شرایطی برای درمان کیست بارتولن اقدام کرد. چون این کیست ممکن است توسط باکتری آلوده شود و توده‌‌ای پر از چرک ایجاد کند. در این شرایط علائم زیر را از خود نشان می‌دهد:

  • ایجاد یک توده متورم، دردناک و قرمز رنگ در نزدیکی دهانه واژن
  • احساس درد در هنگام رابطه جنسی
  • تب
  • احساس ناراحتی در حین نشستن یا راه رفتن
  • تغییر شکل ظاهری و ورم لب‌های بیرونی واژن

۱۷ علامت مهم برهم خوردن تعادل هورمونی

رژیم غذایی کیست بارتولن

کیست‌ها باید تحت هرشرایطی تحت نظر پزشک متخصص درمان شوند؛ اما نمی‌توان تاثیر تغذیه و ورزش را در سلامت بدن نادیده گرفت. گاهی اوقات اصلاح سبک غذایی می‌تواند از ایجاد هرگونه کیست مثل کیست بارتولن و کیست‌های تخمدان جلوگیری کند. پس بهتر است نکات زیر را رعایت کنید تا التهاب بدن‌تان را به این روش کاهش دهید:

  • غذاهایی که مواد نگهدارنده دارند، نخورید.
  • برخی گیاهان دارویی مانند جوانه برگ بلوط، عصاره گیاه ترنجبین، آلوئه‌ورا، روغن چای درختی و عرق کنگر می‌توانند میزان التهاب و عفونت کیست بارتولن را کاهش دهند.
  • برخی مکمل‌های غذایی مثل عصاره‌های گیاهی، آنتی‌اکسیدان‌ها، ویتامین C و روغن‌های ماهی در تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش التهاب موثر هستند.
  • استفاده از پیاز پخته یکی از روش‌های پیشنهادی در طب سنتی برای درمان این بیماری به حساب می‌آید. پوست پیاز را بگیرید، آن را بپزید تا نرم شود و سپس به صورت گرم بر روی کیست قرار دهید. بهتر است قبل از استفاده از این روش، با پزشک متخصص خود مشورت کنید.
  • مصرف ماهی شور و ماهی تن را محدود کنید.
  • بعد از صرف غذا سعی کنید فعالیتی سبک داشته باشید.
  • فست‌فود را از رژیم غذایی‌تان حذف کنید.
  • در تهیه غذا از ادویه‌جاتی مثل دارچین، زیره، زعفران، هل، میخک و رازیانه استفاده کنید.
  • از انواع سس‌ها مثل سس مایونز، سس خردل و سس کچاپ کمتر استفاده کنید.
روغن درخت چای وانشان کد 01 حجم 30 میلی لیتر
زعفران درجه یک مصطفوی مقدار 1 گرم

تغذیه سالم و نکات کلیدی رژیم غذایی برای زنان (در دوره‌های مختلف زندگی)

راه‌های تشخیص کیست بارتولن

کیست بارتولن باید توسط پزشک شناسایی شود. راه‌های تشخیص متخصص معمولا به روش‌های زیر است:

  • معاینه‌های فیزیکی
  • بررسی سوابق بیمار
  • بررسی علائم بیمار و عوامل تحریک‌کننده
  • انجام انواع آزمایش‌های تشخیصی و نمونه‌برداری

درمان کیست بارتولن

روش درمانی کیست بارتولن باید توسط پزشک متخصص انتخاب شود. در حالت کلی برای درمان این کیست می‌توان از روش‌های زیر کمک گرفت:

  • تخلیه کیست بارتولن توسط پزشک و مصرف انواع آنتی‌بیوتیک‌ها جهت کنترل عفونت‌های ناشی از آن
  • عمل جراحی و برداشتن غدد بارتولن در شرایط حاد بیمار
  • انجام مراقبت‌های خانگی برای تسکین علائم بیماری مثل: حمام گرم، کمپرس گرم روی نقاط تحت تاثیر و کمک گرفتن از مسکن‌های خوراکی

این روش‌ها معمولا برای درمان کیست بارتولن استفاده می‌شود. در ادامه می‌خواهیم درباره انواع داروها و روش‌های جراحی کیست بارتولن صحبت کنیم و بگوییم که چگونه می‌توان به‌ساده‌ترین شکل ممکن این کیست‌ها را درمان کرد:

کپسول ویتامین ث یوروویتال بسته 60 عددی

سندرم تخمدان پلی‌کیستیک (PCOS)؛ علائم، علل و درمان

۱- مصرف آنتی‌بیوتیک برای درمان کیست بارتولن

استفاده از آنتی‌بیوتیک به‌عنوان بخشی از مراحل درمان کیست بارتولن ضروری‌ است. البته این آنتی‌بیوتیک‌ها باید تحت نظر پزشک تجویز شوند. به کمک این داروها، می‌توان میزان عفونت را کنترل کرد و کاهش داد. معمولا قبل و بعد از عمل جراحی هم شما باید به میزان مشخصی از آنتی‌بیوتیک‌ها کمک بگیرید تا خطر عفونت را کاهش دهید. در این شرایط یکی از داروهای زیر توسط پزشک تجویز می‌شود:

  • سولفامتوکسازول/تریمتوپریم: از این دارو برای درمان عفونت‌های باکتریایی استفاده می‌شود.
  • کلیندامایسین: این دارو معمولا برای درمان عفونت‌های پوستی و باکتریایی تجویز می‌شود.
  • سفتریاکسون: وقتی میزان عفونت گسترده باشد، پزشک این دارو را تجویز می‌کند.

قرص سفکسیم برای کیست بارتولن در کنار سایر آنتی‌بیوتیک ‌ها توسط پزشک تجویز می‌شود. البته بهتر است از مصرف خودسرانه این دارو خودداری کنید. با توجه به شرایط شما و میزان عفونت، پزشک ممکن است قرص مترونیدازول برای کیست بارتولن تجویز کند که معمولا برای از بین بردن التهاب مصرف می‌شود.

۲- پماد برای کیست بارتولن

وقتی کیست بارتولن عفونی شده‌باشد، پمادهای موضعی حاوی مواد ضدعفونی‌کننده و ضد التهاب می‌تواند کمک‌کننده باشد. تشخیص نوع دقیق این پمادها بر عهده پزشک است و می‌تواند میزان پیشروی عفونت را کنترل نماید.

۳- عمل کیست بارتولن

جراحی کیست بارتولن زمانی انجام می‌شود که آبسه شدیدتر شده باشد و تنها عمل جراحی می‌تواند میزان پیشروی را کنترل کند. نحوه انجام عمل به یکی از روش‌های زیر است:

  • جراحی به صورت کیسه‌سازی: بعد از انجام بی‌حسی موضعی، جراحی بر روی سطح داخلی ورودی واژن انجام می‌شود. پس از خارج کردن مواد آلوده، حفره آبسه با گاز پر می‌شود؛ با این‌کار پزشک حفره را باز نگه می‌دارد تا تمام مواد آلوده تخلیه شود. بعد از ۴۸ ساعت معمولا این گاز را برمی‌دارند.
  • جراحی به شکل قرار دادن فیتیله یا کاتتر: در این روش فرآیند جراحی مثل روش قبلی پیش می‌رود؛ پس از خارج کردن مواد آلوده، پزشک یک کاتتر کوچک در محل جراحی قرار می‌دهد تا تمام عفونت‌ها به شکل تدریجی خارج شود. این کاتتر را معمولا به مدت چند هفته تا یک ماه برنمی‌دارند. در این روش هم آناتومی غدد حفظ می‌شود و هم بیمار درد کمتری را تحمل می‌کند.
  • جراحی به شکل برش بر روی آبسه: در این روش بر روی پوست و قسمت آبسه یک برش ایجاد می‌کنند؛ سپس آبسه عفونی را خارج می‌نمایند و محل برش را بخیه می‌زنند.

بهترین رژیم غذایی برای پیشگیری از سرطان سینه

انواع کیست بارتولن

انواع کیست بارتولن

معمولا زنانی که در سنین بارداری هستند، کیست‌های بارتولن را بیشتر تجربه می‌کنند. کیست بارتولن اغلب در یک طرف ایجاد می‌شود اما گاهی افراد ممکن است این کیست‌ها را در دو طرف دهانه ورودی واژن خود تجربه کنند. این کیست‌ها سرطانی نیستند و اکثر اوقات فقط پزشک می‌تواند وجود آن‌ها را بررسی کند. در بیشتر موارد هم برجستگی‌های خفیفی ایجاد می‌کنند و درد خاصی ندارند. بنابراین می‌توان با مراقبت‌های خانگی و طبق نظر پزشک، آن‌ها را درمان کرد.

ختم کلام؛ در این مطلب به‌طور مفصل درباره کیست بارتولن و عوارض آن صحبت کردیم و گفتیم که چگونه می‌توانید برای درمان این کیست‌ها اقدام کنید. در حالت کلی نمی‌توان جلوی تشکیل شدن این کیست‌ها را گرفت و فقط می‌توان با رعایت اصول بهداشتی، احتمال ایجاد این‌گونه بیماری‌ها را کمتر کرد. افرادی که روابط جنسی متعددی را تجربه می‌کنند، معمولا بیشتر از افراد دیگر در معرض این بیماری هستند و ممکن است عفونت‌های شدیدتری را تجربه کنند. بنابراین بهتر است در صورت مبتلا شدن به این بیماری، اصول بهداشتی را بیش از پیش رعایت کنید و تحت نظر پزشک متخصص باشید.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.
سوالات متداول
۱. درمان خانگی کیست بارتولن چگونه است؟
اگر کیست بارتولن عفونت نکند و برجستگی بسیار کوچکی ایجاد نماید، می‌توان با استفاده از کمپرس گرم به کاهش التهاب و درد آن کمک کرد. در این روش باید یک حوله یا پارچه گرم و مرطوب بردارید و آن را روی محل کیست بگذارید. بهتر است ناحیه تناسلی را با آب گرم بشویید و با یک حوله تمیز و نرم خشک کنید. چون هرچه رطوبت این ناحیه بیشتر باشد، رشد باکتری و عفونت‌ها بیشتر است.
۲. مدت استراحت بعد از عمل کیست بارتولن چقدر است؟
معمولا شما بعد از حدود ۲ تا ۴ هفته پس از عمل جراحی به بهبودی کامل می‌رسید.
۳. مراقبت‌های پس از جراحی بارتولن چگونه است؟
نکاتی که بعد از جراحی کیست بارتولن باید به آن‌ها توجه کنید عبارتند از آنتی‌بیوتیک‌هایی که توسط پزشک تجویز شده‌است، طبق نسخه مصرف نمایید. از تشک مناسب استفاده کنید. لباس‌های نخی خود را مرتب عوض کنید. تا قبل از بهبودی کامل رابطه جنسی نداشته باشید. ناحیه تناسلی را به‌خوبی بشویید و ضدعفونی کنید. در صورت ایجاد هرگونه درد و التهاب به پزشک خود اطلاع دهید.
مایعات زیادی مصرف کنید. از مصرف ویتامین C غافل نشوید. از موادغذایی فیبردار برای جلوگیری از یبوست استفاده کنید.
۴. عوارض برداشتن غده بارتولن چیست؟
از عوارض برداشتن غده بارتولن می‌توان به خونریزی، درد، التهاب، عفونت، تورم، ترشحات غیرعادی و ایجاد شدن بافت اضافی اشاره کرد.


دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما