ماسک جوش شیرین چیست و چه فواید و ضررهایی دارد؟
یکی از انواع ماسکهای خانگی که برای مشکلات پوستی توصیه میکنند، ماسک جوش شیرین برای صورت است. این ماسک معمولا بهعنوان لایهبردار، درمانکنندهی جوش و جای جوش توصیه میشود. اما آیا ماسک جوش شیرین واقعا تاثیرگذار است؟ ممکن است عوارض جانبی هم داشته باشد؟ در ادامه به این سوالها پاسخ میدهیم.
ماسک جوش شیرین چیست؟
افراد زیادی بهجای خرید ماسک صورت و بدن ترجیح میدهند این ماسکها را در خانه و با مواد طبیعی تهیه کنند. یکی از انواع ماسک خانگی که برای رفع مشکلات پوست توصیه میشود، ماسک جوش شیرین برای سفیدی صورت، برای رفع جای جوش، کاهش التهاب جوش و درمان جوش سرسیاه است. برای تهیهی ماسک جوش شیرین معمولا مقدار کمی از این ماده را که بهراحتی در آشپزخانهی همهی ما پیدا میشود، با کمی آب یا گلاب مخلوط میکنند. خمیری که ایجاد میشود، بهعنوان ماسک لایهبردار عمل میکند و فواید و عوارضی دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
تهیهی انواع ماسک جوش شیرین
برای درست کردن ماسک صورت خانگی با جوش شیرین کافی است مقدار کمی از این ماده را با یک مایع ترکیب کنید. بسته به مایعی که از آن استفاده میکنید، میتوانید خواص این ماسک را بیشتر کنید. مثل نمونههای زیر:
ماسک جوش شیرین و ماست
ماست یکی از مواد طبیعی است که برای تهیهی ماسکهای خانگی از آن استفاده میکنند. برای اینکه خواص ماست را هم به ماسک جوش شیرین اضافه کنید، از ماسک زیر استفاده کنید:
مواد لازم
- دو قاشق غذاخوری ماست
- ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری جوش شیرین
طرز تهیه
- در یک کاسهی کوچک، ماست و جوش شیرین را با هم مخلوط کنید. در این مرحله باید این مخلوط، قوامی مثل خمیر داشته باشد. اگر خیلی شل است، جوش شیرین بیشتری اضافه کنید. اگر خیلی غلیظ است، میتوانید آن را با کمی ماست بیشتر رقیق کنید.
- آرایش و آلودگیهای روی پوست را با یک شویندهی ملایم صورت پاک کنید و پوست را خشک کنید. مخلوط ماسک را با استفاده از انگشتان دست یا برس آرایشی بهآرامی روی صورت خود بمالید.
- اجازه دهید ماسک به مدت ۵ تا ۱۵ دقیقه روی صورت شما بماند.
- ماسک را با حرکات دایرهای ملایم با استفاده از آب گرم و یک پارچهی تمیز، از روی پوست بردارید. صورت را آب بکشید و خشک کنید و با مرطوبکننده موردعلاقهی خود آن را مرطوب کنید.
ماسک جوش شیرین و گلاب
گلاب خواص فراوانی برای پوست دارد و در بسیاری از محصولات مراقبت پوست که لوکس و گرانقیمت هستند از گلاب و عصارهی گل سرخ استفاده میشود. برای تهیهی این ماسک، مراحل زیر را دنبال کنید:
مواد لازم
- دو قاشق غذاخوری گلاب
- ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری جوش شیرین
طرز تهیه
- در یک کاسهی کوچک، گلاب و جوش شیرین را با هم مخلوط کنید. در این مرحله باید این مخلوط، قوامی مثل خمیر داشته باشد. اگر خیلی شل است، جوش شیرین بیشتری اضافه کنید. اگر خیلی غلیظ است، میتوانید آن را با کمی گلاب بیشتر رقیق کنید.
- آرایش و آلودگیهای روی پوست را با یک شویندهی ملایم صورت پاک کنید و پوست را خشک کنید. مخلوط ماسک را با استفاده از انگشتان دست یا برس آرایشی بهآرامی روی صورت خود بمالید.
- اجازه دهید ماسک به مدت ۵ تا ۱۵ دقیقه روی صورت شما بماند.
- ماسک را با حرکات دایرهای ملایم با استفاده از آب گرم و یک پارچهی تمیز، از روی پوست بردارید. صورت را آب بکشید و خشک کنید و با مرطوبکننده موردعلاقهی خود آن را مرطوب کنید.
ماسک جوش شیرین و عسل
برای تهیهی این ماسک از لیموو عسل استفاده شده که خواص ماسک را بیشتر میکند.
مواد لازم
- آب نصف لیموترش
- ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری جوش شیرین
- یک قاشق چایخوری عسل
طرز تهیه
- در یک کاسهی کوچک، آب لیمو، جوش شیرین و عسل را با هم مخلوط کنید. در این مرحله باید این مخلوط، قوامی مثل خمیر داشته باشد. اگر خیلی آبکی است، جوش شیرین بیشتری اضافه کنید. اگر خیلی غلیظ است، میتوانید آن را با کمی آب رقیق کنید.
- تمام آرایش و آلودگیها را با یک شویندهی ملایم صورت پاک کنید و پوست را خشک کنید. مخلوط ماسک را با استفاده از انگشتان دست یا برس آرایشی بهآرامی روی صورت خود بمالید.
- اجازه دهید ماسک به مدت ۵ تا ۱۵ دقیقه روی صورت شما بماند. ممکن است کمی احساس سوزن سوزن شدن و سفت شدن پوست داشته باشید.
- ماسک را با حرکات دایرهای ملایم با استفاده از آب گرم و یک پارچهی تمیز، از روی پوست بردارید. صورت را آب بکشید و خشک کنید و با مرطوبکننده موردعلاقهی خود آن را مرطوب کنید.
ماسک جوش شیرین برای جوش
یکی از فوایدی که برای ماسک جوش شیرین عنوان میکنند، درمان انواع جوش و آکنه و بستن منافذ پوست است. آکنه یکی از مشکلات رایج پوستی است که بیشتر افراد در زندگی خود حداقل یک بار آن را تجربه میکنند. وقتی منافذ پوست شما با چربی طبیعی بدن بسته میشود، باکتریها میتوانند انواع جوش و آکنه را روی پوست ایجاد کنند.
آکنه مشکلی نیست که تهدیدکنندهی زندگی و سلامت یک فرد باشد اما میتواند روی اعتمادبهنفس افراد تاثیر بگذارد، باعث التهاب و تحریک پوست شود و گاهی بهخاطر التهاب و تورم، دردناک باشد.
آکنه معمولا صورت را درگیر میکند ولی ممکن است در گردن، کمر و قفسهی سینه هم مشاهده شود. برای پیشگیری از ایجاد لک و جای جوش و همینطور جلوگیری از بروز آکنه، افراد از مواد طبیعی وماسکهای خانگی استفاده میکنند که بعضی از آنها حاوی جوش شیرین است.
فواید جوش شیرین
جوش شیرین یا بیکربنات سدیم یک مادهی قلیایی است که برای کنترل سطح pH مفید است. این ماده به خنثی کردن مواد اسیدی در داخل و خارج از بدن کمک میکند. چون جوش شیرین میزان اسید معده را کاهش میدهد، معمولاً برای آرام کردن ناراحتی معده یا درمان سوءهاضمه استفاده میشود.
جوش شیرین همچنین دارای خواص ضدالتهابی و ضدعفونیکننده است به همین دلیل یک مادهی مناسب در کرمهای بدون نسخه برای مشکلاتی مثل تحریک پوست، نیش حشرات و بثورات خفیف است.
مسواک زدن دندانها با جوش شیرین یا خمیردندانهای حاوی جوش شیرین میتواند به کاهش میزان باکتریهای مضر در دهان و سفید شدن دندانها کمک کند.
برای آکنه، جوش شیرین میتواند به تسکین التهاب و درد خفیف کمک کند. میتوانید از آن بهعنوان لایهبردار استفاده کنید یا به درمانهای فعلی آکنه اضافه کنید تا اثرات آن را افزایش دهد. با این حال، برای استفادهی روزمره توصیه نمیشود.
خطرات استفاده از جوش شیرین برای درمان جوش
پزشکان و محققان استفاده از درمانهای پزشکی تایید شده را برای جوشهای آکنه و سایر بیماریهای پوستی پیشنهاد میکنند؛ حتی اگر تجربههای موفقیتآمیزی در استفاده از جوش شیرین وجود داشته باشد.
در حالی که تحقیقات کمی در مورد اثرات جوش شیرین بهطور خاص روی پوست انجام شده است، این ماده میتواند بیشتر از اینکه مفید باشد، ضرر داشته باشد.
برخی از عوارض جانبی استفاده از جوش شیرین برای پوست و صورت عبارتند از:
- خشک شدن بیش از حد پوست
- شروع زودرس چین و چروک
- تشدید جوشهای آکنه
- تحریک و التهاب پوست
این آسیبها به این دلیل است که جوش شیرین میتواند با سطح pH پوست تداخل داشته باشد.
مقیاس pH از ۰ تا ۱۴ است. هر چیزی بالاتر از ۷ قلیایی است و هر چیزی کمتر از ۷ اسیدی است و pH 7.0 خنثی است.
پوست یک اندام طبیعی اسیدی با pH ۴/۵ تا ۵/۵ است. این محدودهی سالم است و پوست را با چربیهای سالم مرطوب نگه میدارد و در عین حال از این اندام در برابر باکتریها و آلودگی محافظت میکند. برهم زدن این پوشش اسیدی با pH میتواند عوارض جانبی مخربی بهخصوص برای پوست داشته باشد.
جوش شیرین دارای سطح pH ۹ است. استفاده از یک مادهی قلیایی قوی روی پوست میتواند تمام چربی طبیعی آن را از بین ببرد و در برابر باکتریها محافظت نشود. این شرایط میتواند باعث شود پوست نسبت به عناصر طبیعی مانند خورشید حساستر شود.
استفادهی مداوم از جوش شیرین روی پوست میتواند بر سرعت بهبودی و آبرسانی پوست تاثیر بگذارد.
استفاده از جوش شیرین برای درمان جوش
اگرچه این روشها بهطور گسترده توصیه نمیشود، اما چند درمان جوش شیرین وجود دارد که میتوانید برای آکنه استفاده کنید. بهدلیل خواص قلیایی آن، فقط مقدار کمی جوش شیرین برای انواع ماسک جوش شیرین لازم است.
برای هر روش درمانی، از جوش شیرین تازه استفاده کنید. از جوش شیرینی که برای نانوایی یا گرفتن بوی یخچال خود استفاده میکنید، برای درست کردن ماسک صورت استفاده نکنید. این جوش شیرین استفادهشده ممکن است قبلاً با مواد شیمیایی دیگری که میتوانند برای پوست شما مضر باشند، تعامل داشته باشند.
ماسک صورت یا لایهبردار
برای کمک به حذف سلولهای مردهی پوست یا تسکین التهاب، برخی از افراد جوش شیرین را در اسکراب یا ماسک صورت استفاده میکنند.
پس از استفاده از یک پاککنندهی صورت، حداکثر ۲ قاشق چایخوری جوش شیرین را در مقدار کمی آب گرم تا زمانی که به صورت خمیر درآید، مخلوط کنید. این کار را میتوانید با نوک انگشتان خود انجام دهید و آن را روی پوست خود ماساژ دهید.
در صورت استفاده بهعنوان ماسک صورت، آن را بیش از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه روی پوست نگه ندارید. اگر بهعنوان لایهبردار استفاده میکنید، بلافاصله پس از ماساژ، این مخلوط را از روی صورت خود بشویید.
پس از هر دو نوع استفاده، بلافاصله از مرطوبکنندهی صورت استفاده کنید تا از خشک شدن پوست خود جلوگیری کنید.
این روش را بیش از دو بار در هفته بهعنوان ماسک صورت و پاکسازی منافذ پوست تکرار نکنید.
تقویت پاککنندهی صورت
مشابه روش درمان لایه بردار، میتوان مقدار کمی جوش شیرین را در روتین پوستی خود بگنجانید تا به رفع جوشهای آکنه کمک کند.
برای تقویت قدرت پاککنندهای که روزانه برای صورت خود استفاده میکنید، نصف قاشق چایخوری جوش شیرین به آن اضافه کنید. مخلوط را روی صورت خود بمالید و بهآرامی روی پوست خود ماساژ دهید.
پس از شستوشوی صورت، از مرطوبکننده استفاده کنید تا از خشکی پوست جلوگیری کنید. بیش از دو بار در هفته جوش شیرین را با شویندهی صورت خود مخلوط نکنید.
درمان لکههای ناشی از جوش
یکی دیگر از روشهای رایج درمانی، برای کاهش لکهای ناشی از آکنه بهویژه روی صورت است. برای این روش، یک خمیر جوش شیرین با حداکثر ۲ قاشق چایخوری جوش شیرین و کمی آب درست کنید. مخلوط را روی ناحیهی موردنظر بمالید و بگذارید حداقل ۲۰ دقیقه بماند.
لکهها ممکن است شروع به پوسته شدن کند؛ اما اشکالی ندارد. حتما آن را کاملا بشویید و از مرطوبکننده استفاده کنید. گاهی پیشنهاد میکنند که این مخلوط یک شب روی صورت بماند؛ اما این کار ممکن است خطر عوارض جانبی آن را افزایش دهد.
جمعبندی
ماسک جوش شیرین یکی از انواع ماسکهای خانگی است که برای داشتن پوستی بینقص و روشن، توصیه میشود اما به دلیل قلیایی بودن و تغییر pH پوست، استفادهی زیاد از آن توصیه نمیشود. اگر اعتدال را رعایت کنید، با ترکیب کردن این ماده با مواد مغذی دیگر، میتوانید از فواید ماسک جوش شیرین بهرهمند شوید. فراموش نکنید که بعد از این ماسک، حتما از مرطوبکننده استفاده کنید.
منابع: Healthline, Tasteofhome