راهنمای کامل انتخاب سایز لباس نوزاد
هنگامی که تصمیم به بچهدار شدن میگیرید، کارهای بسیاری را باید قبل از تولد انجام دهید و چیزهای بسیاری نیز باید بیاموزید. اگر تصمیمتان برای والد شدن جدی است، یکی از چیزهایی که باید خوب بلد باشید، انتخاب لباس سایز مناسب برای نوزاد است. با وجود آنکه یافتن اندازهی بچهها به نظر آسان میرسد، مواردی در اندازهگیری وجود دارد که بهتر است، قبل از باردار شدن اصول آن را بدانید. در مطلب راهنمای سایز لباس نوزاد به شما کمک خواهیم کرد تا درک درستی از نسبت اندازههای نوزاد خود پیدا کنید. بنابراین در این مطلب از مجلهی دیجیاستایل به شما چگونگی انتخاب لباس دخترانه و پسرانه را با سایز مناسب نوزاد خواهیم آموخت تا یک قدم به آمادگیهای لازم برای والد شدن نزدیک شوید.
انتخاب سایز لباس نوزاد متناسب با قد و وزن
بهطور کلی لباس نوزاد در بازار بر اساس سن سایزبندی شده است. بهعنوان مثال لباس نوزاد تازه متولد شده با علامت اختصاری NB مشخص میشود. لباس نوزاد تا قبل از یکسالگی با ماه مشخص میشود و عدد بازهی ماه مورد نظر مثلاً صفر تا سهماهگی در کنار علامت اختصاری M قرار میگیرد. لباس کودک تازه راهافتاده و نزدیک به یکسال نیز بر اساس سال محاسبه میشود و علامت اختصاری T در کنار عدد سن سالانهی نوزاد قرار میگیرد.
اما برای همهی نوزادان، این نوع سایزبندی سنی صدق نمیکند. اگر با دیگر والدین در رابطه با تجربهی سایز لباس نوزاد صحبت کنید، احتمالا ً به شما خواهند گفت که در بسیاری از مواقع؛ سایز لباس کودک آنها با استانداردهای تعریف شده مطابقت نداشته است. مثلاً بعضی از نوزادهای تازه متولد شده چنان درشت بودهاند که سایز سه ماهگی را پوشیدهاند یا برعکس شاید اندام ریزی داشتند و مجبور شدهاند در ۹ ماهگی سایز سه تا ششماهگی را به تن کنند. به همین دلیل در انتخاب سایز لباس نوزاد، باید در درجهی اول به قد و وزن کودک خود دقت کنید و تنها به سن بسنده نکنید.
هر کودک با سرعت خودش رشد میکند
هنگام خرید لباس جدید نوزاد پس تولد، حتماً جدول سایزبندی برند مورد نظرتان را بررسی کنید تا به جای انتخاب سایز لباس نوزاد بر اساس سن، اندازهای متناسب با قد و وزن کودکتان را انتخاب کنید. واقعیت این است که هر کودک با سرعت خودش رشد میکند و سایزبندی فرزند شما با دوستانش در دورهی سنی یکسان، میتواند متفاوت باشد. این اختلاف ناشی از تفاوت سرعت رشد بچهها است. بنابراین وقتی از مجموعهی سایزهای اندازهگیری شده استفاده میکنید، لباس تناسب بهتر و دقیقتری در انتخاب لباس خواهید داشت.
راحتی و لطافت لباس کودک سبب آرامش و خوشحالی نوزاد میشود، بنابراین انتخاب مناسبترین سایز لباس نوزاد، سهم بزرگی در ایجاد راحتی و حس خوب برای فرزندتان دارد.
حتماً دقت کنید، لباسی که انتخاب میکنید، تنگ نباشد و به این نکته در قسمت گردن و بازوها بیشتر دقت کنید تا کودکتان در طول روز اذیت نشود. لباسهایی را برای کودک خود انتخاب کنید که در حین غلتیدن، قدمهای ابتدایی اول و تحرکهای روزانه، محدود نشود و حس راحتی داشته باشد.
نوزادان به چه لباسهایی نیاز دارند؟
نوزادان مدام در حال رشد هستند و سایز هر لباس بهسرعت برای آنها کوچک میشود. بنابراین باید فقط به هر میزان که نیاز دارید لباس بخرید. ممکن است سایز لباس نوزاد صفر تا سهماهه برای بعضی از کودکان بلااستفاده باشد یا برای بعضی دیگر از نوزادان ممکن است مجبور شوید که آستینها را تا بزنید. اما این شرایط طولانی نخواهد بود و با رشد سریع بچه باید قسمت تاشده را باز کنید.
به دلیل تغییر سایز لباس نوزاد، باید در دوران پیش از تولد، حداقل لباس مورد نیاز را فراهم کنید تا بلااستفاده نمانند.
لباسهایی که باید پیش از تولد تهیه کنید:
- لباس بادی
- لباس بلند سرهمی
- لباس راحت مخصوص خواب
- تاپ و شورت
- چند کلاه چنبهای
- چند جفت جوراب
- دستکش نوزادی
- کیسه خواب
- ژاکت و لباس پشمی (اگر زمان زایمان در فصل سرما بود.)
لباسهای مخصوص نوزاد باید چه ویژگیهایی داشته باشند؟
علاوه بر سایز لباس نوزاد، کیفیت بافت و نوع طراحی آن نیز بسیار مهم است. جنس لباس نوزاد باید راحت و نرم باشد و طراحی قابل استفاده و آسانی داشته باشد. لباسهای پنبهای انتخاب بسیار خوبی برای نوزاد است. الیاف نخی و پنبهای نسبت به الیاف مصنوعی در هوای گرم کودک شما را خنکتر نگه میدارد. همچنین شستوشوی نخ و پنبه بسیار راحت است و برای پوست لطیف و حساس نوزاد، آلرژیزا نیست.
طراحی لباس نوزاد نباید مشکلساز باشد. مثلاً لباسهایی که منجوق و دکمههای تزئینی دارند یا در طراحی آن از بند و ریسمان استفاده شده است، به هیچوجه مناسب نیستند. لباسهایی که بند و گره در طراحی آن بهخصوص در ناحیه گلو وجود دارد، خطرناک هستند.
راهنمای انتخاب سایز لباس نوزاد برای سیسمونی
تهیه چند دست لباس مناسب، یکی از کارهای مهمی است که در طول دوران بارداری و زمانیکه در حال آماده شدن برای تولد نوزاد خود هستید، باید انجام دهید. باید یک اندازهی تقریبی در ذهن خود داشته باشید تا بتوانید تعداد محدودی لباس بر اساس سایز تقریبی تهیه کنید.
اندازهی تقریبی سایز لباس نوزاد پیش از خرید، به شما کمک میکند که تعداد معقول به اندازهی نیاز خرید کنید و بیش از حد کمد کودکتان را پر نکنید. همچنین در مقابل، از ترس سایز نبودن لباس و عدم خرید، با کمبود آن روبهرو نشوید. از دیگر مزایای تخمین سایز لباس نوزاد در زمان قبل از تولد، راهنمایی خانواده و دوستانتان است تا از سر عشق به نوزاد در راه، شما را با انبوهی از لباسهای مختلف و سایزهای متفاوت روبهرو نکنند و به جای نگهداری کوهی از لباسهای بلااستفاده در کمد، بتوانید بعد از تولد بهترین سایز لباس نوزاد خود را تهیه کنید.
فراموش نکنید که هیچ راهی برای تعیین سرعت رشد کودکتان در قبل از تولد وجود ندارد. در واقع نمیتوانید حدس بزنید که هر چند وقت یکبار، باید لباس جدید با سایز بزرگتر تهیه کنید و سرعت رشد نوزاد تا چه اندازه با سایزهای تعریفشده در بازار بر اساس عدد ماه و سن میتواند هماهنگ باشد.
میزان لباس بادی و راحتی برای نوزاد تازه متولد شده
کودک در مراحل اولیه زندگی، به سرعت در حال تغییر و در بیشتر اوقات در حال تغذیه است و همین موضوع به تغییر سایز لباس نوزاد کمک میکند. در زمان تکمیل سیسمونی، مطمئن شوید که برای روزهای اول تولد، به اندازهی کافی لباس بادی و لباسهای راحتی تهیه کردهاید. اگر هفتهای یکبار لباسها را میشویید، توصیه میکنیم که حداقل ۱۵ دست بادی نوزادی تهیه کنید و ۷ لباس نرم و راحت با سایزهای مختلف برای خواب نوزاد در نظر بگیرید. با این تعداد لباس میتوانید در طول یک هفتهای که لباس نمیشویید، دو دست لباس تمیز در طول روز و یک دست لباس نرم و راحت برای خواب نوزاد داشته باشید.
لباسهای مورد نیاز برای کودک تازه راهافتاده
هنگامی که کوچولوی شما شروع به راه رفتن میکند، ممکن است روزهایی را برای بازی در نظر بگیرید یا در روزهایی کودکتان را به مهد کودک ببرید. این روزها دقیقاً همان زمانهایی است که شما بیش از گذشته به لباس بادی و راحتی نیاز دارید. همچنین هرچه کودک بزرگتر میشود، سرعت تغییرات روزانه سایز لباس کمتر خواهد شد. بنابراین در این دوران میتوانید با خیال راحتتری لباسهای بیشتر بخرید و کمد بچه با لباسهای متنوعتری داشته باشید. وقتی کودک نوپای شما شروع به راه رفتن میکند، روزهای خاصی را در هفته برای بازی کودکتان در نظر بگیرید. مثلاً سه بار در هفته مناسب است. بر اساس تعداد روزهای بازی در هفته، لباس راحتی بخرید و اما بیش از حد خرید نکنید.
از سایز صفر لباس نوزاد تا چند ماهگی
برای آنکه تصوری بهتری از سایز لباس نوزاد بر اساس قد و وزن داشته باشید، جدولی از اندازههای نوزاد در اختیارتان قرار میدهیم. این جدول تا حدودی شما را در خرید لباس کودکان از سایز بیمارستانی تا دوسالگی راهنمایی میکند، اما فراموش نکنید که برای خرید مطمئنتر، حتماً جدول سایزبندی مخصوص هر برند را بررسی کنید، زیرا سایزهای استاندارد تعریفشده بین برندها میتواند متفاوت باشد.
نمونهای از جدول سایز لباس نوزاد نارس تا کودک پنج ساله
قد |
وزن |
سایز |
تا ۴۳/۲ سانتیمتر | تا ۲/۳ کیلوگرم | نارس (P) |
۴۳/۲ تا ۵۳/۳ سانتیمتر | ۲/۳ تا ۳/۶ کیلوگرم | تازه متولدشده (NB) |
۵۳/۳ تا ۶۱ سانتیمتر | ۳/۶ تا ۵/۴ کیلوگرم | ۰-۳ ماهگی |
۴۳/۲ تا ۶۶ سانتیمتر | تا ۷/۳ کیلوگرم | ۰-۶ ماهگی |
۶۱ تا ۶۶ سانتیمتر | ۵/۴ تا ۷/۳ کیلوگرم | ۳-۶ماهگی |
۶۶ تا ۷۱/۱ سانتیمتر | ۷/۳ تا ۹/۱ کیلوگرم | ۶-۹ ماهگی |
۷۱/۱ تا ۷۶/۲ سانتیمتر | ۹/۱ تا ۱۰/۹ کیلوگرم | ۱۲ ماهگی |
۷۶/۲ تا ۸۱/۳ سانتیمتر | ۱۰/۹ تا ۱۲/۷ کیلوگرم | ۱۸ ماهگی |
۸۱/۳ تا ۸۶/۴ سانتیمتر | ۱۲/۷ تا ۱۴/۵ کیلوگرم | ۲ سالگی |
۸۶/۴ تا ۹۶/۵ سانتیمتر | ۱۴/۵ تا ۱۵/۹ کیلوگرم | ۳ سالگی |
۹۶/۵ تا ۱۰۱/۶ سانتیمتر | ۱۵/۹ تا ۱۷/۷ کیلوگرم | ۴ سالگی |
۱۰۱/۶ تا ۱۱۱/۸ سانتیمتر | ۱۷/۷ تا ۱۹/۵ کیلوگرم | ۵ سالگی |
گرم نگه داشتن نوزاد تازه متولد شده به کمک لباس
نوزادان باید دمای بدنی مناسبی داشته باشند و از آنها در مقابل سرما محافظت شود. بنابراین در زمان تردد در هوای سرد حتما چند لایه لباس به تن نوزاد بپوشانید و به محض وارد شدن به محیط گرم خانه، رستوان یا فروشگاه، لباسهای رویی را از تن کودک جدا کنید. هر تعداد لباس که در دمای معمولی به تن نوزاد میپوشانید، در زمان بیرون آمدن از خانه و قرار گرفتن در هوای سرد، یک لایه به آن اضافه کنید تا بدن نوزاد را گرم نگه دارید.
اگرچه گرم نگه داشتن نوزاد مهم است، اما به همان اندازه، توجه به بیش از حد گرم نگه نداشتن آن هم مهم است. به خصوص در زمان خواب کودک، نباید بدن آن را بیش از حد گرم کنید. در زمان خواب استفاده از کیسه خواب استاندارد انتخاب خوبی است. اما اگر از پتو استفاده میکنید، از پا تا قسمت سینه نوزاد را بپوشانید و مراقب باشید پتو روی صورت فرزندتان نباشد.
نحوهی تعویض لباس نوزاد تازه متولد شده
علاوه بر دقت به سایز لباس نوزاد باید ترفندهای پوشیدن لباس به تن نوازد را هم بدانید. برای بسیاری از کودکان فرآیند لباس پوشیدن، آزار دهنده است. در هنگام انجام این کار هرچه سریعتر و در عین حال ملایمتر رفتار کنید، از استرس شما و کودکتان کم خواهد شد. در ادامه چند نکته به شما میگوییم که در این زمینه کمکتان خواهد کرد.
- ابتدا مطمئن شوید که اتاقتان دمایی گرم و مطلوب دارد و سپس نوزاد را روی سطحی نرم بخوابانید.
- وقتی میخواهید قسمت یقهی زیرپوش را از گردن نوزاد رد کنید، مراقب سر کودک باشید و برای آن تکیهگاه در نظر بگیرید.
- دقت کنید یقه در سمت جلوی لباس به صورت کودک کشیده نشود. کشیده شدن لباس سبب خراش روی صورت میشود.
- سپس بازوهای کودک خود را به آرامی از حلقههای لباس عبور دهید.
- در هنگام درآوردن لباس نیز فرآیند برعکس است و باید به عدم تماس لباس به صورت نوزاد دقت کنید.
- اگر میخواهید لباس بلند سرهمی تن کودک کنید، ابتدا دکمهها یا زیپ لباس را باز کنید. کودک را بخوابانید و اول دستها را از حلقههای آستین عبور دهید و سپس پای کودک را وارد شلوار سرهمی کنید. در نهایت دکمهها یا زیپ را ببندید. این فرآیند را به سرعت و با حفظ آرامش انجام دهید.
- در حین لباس پوشاندن نوزاد، سعی کنید حواس او را منحرف کنید. صحبت کردن، خواندن آوازهای کودکانه و لبخند زدن روش خوبی است تا حواس نوزاد هنگام لباس پوشیدن پرت شود.
- اگر در روزهای آفتابی نوزاد را از خانه بیرون میبرید، حتماً دست و پای کودک را در مقابل آفتاب بپوشانید.
نحوهی شستوشوی لباسهای نوزاد
میتوانید لباسهای کودک را با بقیهی لباسها شستوشو دهید، اما سعی کنید از شویندههای قوی استفاده نکنید. مواد شویندهی لباس با برچسب «حساس» یا «ملایم» کمتر سبب تحریک پوست کودک شما میشوند.
در آخر
بهترین راهنمای سایز لباس نوزاد، دقت به جدولهای سایزبندی در زمان خرید از هر برند است. در قبل از تولد، در خرید زیادهروی نکنید و به اندازهی نیاز تهیه کنید. لذت خرید لباس نوزاد را به بعد از به دنیا آمدن او موکول کنید تا بتوانید سایز مناسبی بر اساس قد و وزن کودکتان پیدا کنید.