۱۰ فیلم تاریخی برتر تاریخ سینما که جایزه گرفتهاند (به ترتیب زمان اکران)
چه باور کنید یا نه فیلمهای حماسی تاریخی یکی از قدیمیترین ژانرهای صنعت سینما هستند. شخصیتهای قدرتمند، صحنههای خارقالعاده و سکانسهای اکشن غافلگیرکننده نه تنها از نظر بصری جذاب هستند، بلکه تاثیری ماندگار بر روی مخاطب میگذارند.
شاید به همین دلیل است که بیشتر فیلمهای تاریخی خوب حتی سالها پس از اکرانشان همچنان در ذهنها میمانند. آثار تاریخی، از فیلم «کابیریا» به کارگردانی جیووانی پاسترون در سال ۱۹۱۴ گرفته تا «مرد شمالی» ساخته رابرت اگرز در سال ۲۰۲۲، قدمتی طولانی دارند و جوایز مختلفی را برنده شدهاند.
- ۷ فیلم موزیکال تاریخی که باید بعد از «سیرانو» تماشا کنید
- ۱۰ فیلم فانتزی تاریخی که اگر «جانوران شگفتانگیز» را دوست دارید باید تماشا کنید
- ۱۰ فیلم تاریخی که اگر به امپراتوری روم علاقه دارید باید ببینید
«مرد شمالی» در حال حاضر جدیدترین فیلم ژانر تاریخی محسوب میشود و تاکنون یکی از بهترین فیلمهای سال ۲۰۲۲ بوده است. این حماسه وایکینگی مانند برخی از آثار تاریخی تحسینشده قدیمی، فیلمی نفسگیر است که روایت خوبی دارد. در واقع «مرد شمالی» ما را به یاد فیلمهای تاریخی بزرگی که در طول سالهای گذشته تولید شدهاند میاندازد. بنابراین با هم تاریخ سینما و برترین فیلمهای تاریخی را که برنده جوایز گوناگون شدهاند به ترتیب زمان اکران آنها بررسی میکنیم.
۱۰. وایکینگها (The Vikings)
- کارگردان: ریچارد فلیشر
- بازیگران: کرک داگلاس، تونی کرتیس، جنت لی
- تاریخ انتشار: ۱۹۵۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷ از ۱۰
وایکینگها در زمانی که فیلمهای تاریخی حول محور شاهان و شاهزادگان شمشیرزن و چرمپوش میچرخیدند، با چکمهها، لباسهای خزدار و تبرهایشان به روی صحنه آمدند. این فیلم حماسی بر اساس رمانی به نام «وایکینگ» نوشته ادیسون مارشال در سال ۱۹۵۱، حماسه و داستان اسطوره وایکینگی، رگنار لودبروک و پسرانش را روایت میکند.
داستان حول محور شاهزاده وایکینگی، اینار و برادر ناتنیاش اریک به عنوان یک برده سابق میگردد و این دو برای رسیدن به تاج و تخت نورثامبریا میجنگد. اما این رقابت بیشتر به عشق آنها، پرنسس مورگانا مربوط میشود. در این فیلم به کارگردانی ریچارد فلیشر، کرک داگلاس در نقش اینار، تونی کرتیس در نقش اریک و جنت لی در نقش مورگانا ایفای نقش میکنند. این اثر با فیلمبرداری تحسینبرانگیز، گویندگی اورسن ولز و سکانسهای اصیل جنگی وایکینگها، معیاری برای بسیاری از فیلمهای تاریخی است.
۹. بن هور (Ben Hur)
- کارگردان: ویلیام وایلر
- بازیگران: استفن بوید، حایا حراریت، هیو گریفیث
- تاریخ انتشار: ۱۹۵۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۵ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۱ از ۱۰
پس از کسب ۱۱ جایزه اسکار و نقدهای تحسینبرانگیز طرفداران و منتقدان، نباید «بن هور» را فقط یک فیلم معمولی بدانید. این فیلم دهها سال پس از تولید خود دوام آورده و جذابیت خود را حفظ کرده است. این اثر بازسازی فیلم صامتی است که در اصل از رمان «بن هور: داستان مسیح» نوشته لو والاس در سال ۱۸۸۰ اقتباس شده است. یهودا بن هور یک شاهزاده ثروتمند یهودی است که دوست سابق دوران کودکی او که اکنون امپراتور روم است وی را به بردگی میگیرد. بن هور پس از کشته شدن وحشیانه خانوادهاش زنده میماند اما قسم میخورد که انتقام خود را بگیرد.
این فیلم حماسی مذهبی به کارگردانی ویلیام وایلر با بازی چارلتون هستون در نقش اصلی، جایزه اسکار بهترین بازیگر مرد سال را برای او به ارمغان آورد. «بن هور» با بیش از ۱۵۰۰۰ سیاهیلشکر و با یک صحنه حماسی ارابهسواری و یک سکانس از یک نبرد دریایی عظیم، نمونهای برتر از یک فیلم موفق در تاریخ هالیوود است.
۸. اسپارتاکوس (Spartacus)
- کارگردان: استنلی کوبریک
- بازیگران: کرک داگلاس، لارنس اولیویه، ژان سیمونز
- تاریخ انتشار: ۱۹۶۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۳ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۹ از ۱۰
در «اسپارتاکوس» به عنوان یک فیلم کلاسیک تاریخی شاهد بازی خیرهکننده دیگری از کرک داگلاس در نقش اصلی و نبوغ فیلمسازی استنلی کوبریک هستیم که چهار جایزه اسکار را برای فیلم به ارمغان آورد. طرح داستان بر اساس رمانی به نام هاوارد فاست، از اسپارتاکوس، رهبر شورش بردگان الهام گرفته شده است و حول وقایع سومین جنگ بردگان میچرخد و داستانی از آزادی، عشق و فساد سیاسی در امپراتوری روم است.
۷. شجاعدل (Braveheart)
- کارگردان: مل گیبسون
- بازیگران: مل گیبسون، سوفی مارسیو، کاترین مککورمک
- تاریخ انتشار: ۱۹۹۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۴ از ۱۰
این فیلم موفق از یک شعر حماسی در قرن پانزدهم اثر بلیند هری الهام گرفته شده است. مل گیبسون به عنوان کارگردان، تهیهکننده و بازیگر اصلی، کلیت فیلم را هدایت میکند. او نقش سر ویلیام والاس، یک جنگجوی اسکاتلندی قرن سیزدهمی را به تصویر میکشد که هموطنان خود را در جنگ اول استقلال اسکاتلند علیه ادوارد اول، پادشاه انگلستان رهبری میکند. «شجاعدل» پنج جایزه اسکار دریافت کرد و به دلیل روایت جذاب و زیبایش بسیار مورد تحسین قرار گرفت.
۶. گلادیاتور (Gladiator)
- کارگردان: ریدلی اسکات
- بازیگران: راسل کرو، واکین فینیکس، کانی نیلسن
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۰
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۸ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۸.۵ از ۱۰
این فیلم موفق که در اوایل هزاره جدید اکران شد به عنوان یکی از بهترین درامهای تاریخی چند دهه اخیر شناخته میشود. در «گلادیاتور» به کارگردانی ریدلی اسکات، راسل کرو در نقش اصلی، ماکسیموس گلادیاتور بازی میکند. ماکسیموس که زمانی ژنرال مورد اعتماد امپراتور روم بود، پس از مرگ امپراتور به یک برده تبدیل میشود.
او با شجاعت و مهارتهای جنگی کار خود را پیش میبرد و افراد زیادی را برای شکست دادن ارتش روم، دور خود جمع میکند. هر چند تا حدی خشن و بیرحمانه به نظر میرسد اما به تصویر کشیدن بردگی و نبردهای معروف در این فیلم، ستودنی است. از دیگر بازیگران این اثر میتوان به واکین فینیکس، کانی نیلسن، رالف مولر، الیور رید، جیمون هونسو، درک جیکوبی، جان شراپنل، ریچارد هریس و تامی فلانگان اشاره کرد.
۵. آخرین سامورایی (The Last Samurai)
- کارگردان: ادوارد زوییک
- بازیگران: تام کروز، کن واتانابه، هیرویوکی سانادا
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۳
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۶ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۸ از ۱۰
این فیلم اکشن و درام تاریخی بر تضاد تاریخ و مدرنیسم در دو فرهنگ بسیار متفاوت تاکید دارد. داستان «آخرین سامورایی» در قرن نوزدهم ژاپن اتفاق میافتد و یک سرباز کهنهکار به نام «ناتان آلگرن» را دنبال میکند که تجارب و اتفاقات دوران جنگ او را تسخیر کرده است. او به ارتش ژاپن میپیوندد تا به آنها آموزش دهد که جلوی شورش علیه امپراتور جدید ژاپن را بگیرند اما ماموریت او به یک ماجراجویی برای کشف و شناخت خود و دگرگونی وی تبدیل میشود و به گونهای پیش میرود که او اصلا انتظارش را ندارد.
«آخرین سامورایی» با طراحی مجلل و لباسهای زیبای بازیگران و بازیهای ارزشمند تام کروز و کن واتانابه، فیلمی جذاب و یکی از بهترین آثار کروز است. در آخرین سامورایی به کارگردانی ادوارد زوییک، تیموتی اسپال، بیلی کانولی، تونی گلدوین، هیرویوکی سانادا، کویوکی و شین کویامادا در نقشهای اصلی بازی میکنند.
۴. تروآ (Troy)
- کارگردان: ولفگانگ پترسن
- بازیگران: برد پیت، اریک بانا، دایان کروگر
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۵۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۳ از ۱۰
این فیلم بر اساس ایلیاد هومر ساخته شده اما بیشتر درباره آشیل است تا شهر تروآ. طرح داستان به جای کل جنگ اصلی یک دههای تروآ، فقط چند هفته از نبرد را دنبال میکند که در آن، آشیل، رهبر میرمیدونها و ارتش یونان به تروآ و ارتش هکتور حمله میکند. آشیل برد پیت در واقع ستاره داستان است و به عنوان یک جنگجوی شکستناپذیر و قهرمان تقریبا به تنهایی ارتش دشمن را از بین میبرد.
«تروآ» شاید نسخهای تخیلی از یک داستان حماسی باستانی باشد اما خصوصیات خاص خود را دارد. یک حماسه افسانهای، قدرت، شکوه، عشق، شهوت، خیانت و قهرمانی در این فیلم شگفتانگیز و به وسیله داستان درام و اکشن جذاب آن به تصویر کشیده میشوند. «تروآ» به کارگردانی ولفگانگ پترسن دارای بازیگرانی ستاره مانند برد پیت، اریک بانا، اورلاندو بلوم، دایان کروگر، برایان کاکس، شان بین، برندن گلیسون و پیتر اوتول است.
۳. پادشاهی بهشت (Kingdom of Heaven)
- کارگردان: ریدلی اسکات
- بازیگران: اورلاندو بلوم، اوا گرین، لیام نیسون
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۵
- امتیاز راتن تومیتوز: ۳۹ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۲ از ۱۰
یکی دیگر از شاهکارهای ریدلی اسکات، حماسه تاریخی «پادشاهی بهشت» از طریق روایتی تلخ و تراژیک به پیچیدگیهای ادیان میپردازد. داستان این فیلم در قرن دوازدهم و در طول جنگهای صلیبی اتفاق میافتد و سرگذشت آهنگری فرانسوی به نام بالیان را دنبال میکند که برای نجات شهر از دست سلطان صلاحالدین به اورشلیم میرود. سلطان صلاحالدین نیز به نوبه خود در تلاش است تا شهر را از مسیحیان پس بگیرد. این دو قهرمان در نبرد افسانهای هاتین با یکدیگر روبهرو میشوند و هر یک از آنها ویژگیهای خاص خود و ایمانی قوی دارند.
گروه بازیگران بینالمللی این فیلم شاید یکی از ویژگیهای برجسته آن باشد و افرادی مانند اورلاندو بلوم، اوا گرین، غسان مسعود، جرمی آیرونز، دیوید تیولیس، برندن گلیسون، ادوارد نورتون، مارتون چوکاس، لیام نیسون، مایکل شین، ولیبور تاپیچ، الکساندر سیدیگ و بسیاری دیگر در آن ایفای نقش میکنند.
۲. ۳۰۰ (۳۰۰)
- کارگردان: زک اسنایدر
- بازیگران: جرارد باتلر، لنا هیدی، رودریگو سانتورو
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۶
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۱ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۷.۶ از ۱۰
باید در همین ابتدا اذعان کنیم که این فیلم برای علاقهمندان به تاریخ یا کسانی که پیگیر حقایق تاریخی هستند و به آن اعتقاد دارند مناسب نیست. این اثر به کارگردانی زک اسنایدر که بر اساس مجموعه کمدی به همین نام توسط فرانک میلر و لین وارلی ساخته شده، روایتی از نبرد ترموپیل بین اسپارتانها و ایرانیها به حساب میآید.
داستان درباره ۳۰۰ جنگجوی اسپارتی به رهبری شاه لئونیداس است که با تهاجم به امپراتوری خشایار شاه و ارتش ۳۰۰۰۰۰ نفرهاش با آنها میجنگند. کاری به اغراقآمیز بودن روایت فیلم نداریم اما «۳۰۰» در به تصویر کشیدن نبرد و جنگاوری جالب توجه است و بازی جرارد باتلر در نقش لئونیداس یکی از عوامل جذابیت آن محسوب میشود.
۱. خیزش والهالا (Valhalla Rising)
- کارگردان: نیکولاس ویندینگ رفن
- بازیگران: مدس میکلسن، مارتین استیونسون، مارک فلانگان
- تاریخ انتشار: ۲۰۰۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۴ از ۱۰۰
- امتیاز IMDb به فیلم: ۶ از ۱۰
نظرات و دیدگاههای زیادی درباره «خیزش والهالا» وجود دارد و این همان چیزی است که فیلم را بسیار جذاب میکند و شما را متقاعد میکند تا فیلم نیکولاس ویندینگ رفن را تماشا کنید.
این درام تاریخی دانمارکی در اسکاندیناوی قرن یازدهم روایت میشود و داستان یک پسر بچه و یک جنگجوی اسکاندیناویایی (که تبدیل به برده شده) به نام تکچشم با بازی مدس میکلسن روایت میکند که همراه با تعدادی از مسیحیان در جستجوی سرزمین مقدس است اما ماجراجویی آنها به مکانی بسیار خطرناک و سرزمینی ناشناخته با نیروهای تاریک میرسد. نکته مهم اینجاست که قهرمان داستان لال است و با این حال خشونت غیرقابل تصوری را به نمایش میگذارد که جهت منحصر به فردی به سکانسهای اکشن میبخشد.
منبع: collider
کسی که این فیلم ۳۰۰ گذاشته فیلم ده فرمان و فیلم سینوهه رو حتما ندیده
فیلم ۳۰۰ واقعیتی اما تلخ است و داستان فیلم اززبان دکتر که با لعونیداس بود و وقایع رانگارش کرده ودرکتاب امده وواقعیت است که ۳۰۰ نفر از اسپارت ۱/۵ روز جلوی ارتش ۵۰۰ هزعری خشایارشاه مقتدرترین پادشاه راگرفت اما اذعان دارم ان ۳۰۰ نفر دریک تنگه باریک که نه سوارنظام نه ارابه نه تعداد زیاد سربعز نمیتوانستند مانور دهند و اخر سر گارد جاوید حرکت کرد و بروایت دکتر سپاه اسپارت تنها سربازانی که با اسپارت برابری میکردن سربازان بلندقد گلرد جاوید بود که در یکساعت تمام سربازان اسپارت راکشت وکارگردان فیلم ببخشد یک انسان بی اطلاع از اقوام ایرانی بوده وخشایارشاه که یکی اززیباترین پادشاهان ایران بوده را چگونه زشت بتصویر کشیده وتمام جلوههای ویژه است چطور این فیلم را جز فیلمهای برترمیتوان اورد دورود بر سربازان ایرانی که بنظر تمام مورخین دنیا جز دو سربازان خوب جهان بوده اند.متشکرم.
فیلم های تاریخی آمریکایی چرته همه اش دکور افتضاح و فیلمنامه ضعیف و تحریف و جلوه ویژه کامپیوتری با صدتا فتوشاپ و بازیگر هایی کثیف و حال بهم زن
فقط این آخرین سامورایی اش جالب بود چون سازنده اصلی اش ژاپن بود
جریان فیلم ۳۰۰ بر طبق تاریخ نوشته شده هست اما نژاد پرست نباشیم ایران شاه های خوب زیادی داشته بعضی شاه ها هم خوب نبودند ولی ایران کشور تمدن هست
همه ما انسان ها از هر قوم و نژاد برابریم برتری فقط به انسانیت هست
۳۰۰ یه فیلم آشغال به تمام معنیه ، فیلیمی سراسر دروغ و توهین ، تماما جلوه های کامپیوتری سراسرپوچ ، ظاهر ایرانیها هم شبیه آفریقاییها هستش معلومه سازندش هیچ تحقیقی در مورد ایران و نژاد ابرانی نداشته و مثل اکثریت غربیها ایران رو هم جزو عربها میدونن ، هیچ هنری هم در ساخت فیلم بکار نرفته جز جلوه
گذاشتن این فیلم جزو برترینها هم بی سلیقگیه هم نوهین به فیلمهای برتر سینما
نژاد ایرانی دقیقا کدوم نژاده؟ بلوچ، کرد، فارس، عرب، ترک، ترکمن،… کدوم؟
ایران یک نژاد نیست بلکه یک تمدن است. تمدنی دارای هویت مستقل که حاصل زحمات اقوام و نژادهای زیادی در طول مدت زمان زیادی هست.
معمولا آدما وقتی نمیتونن چیزی بدستش بیارن سعی میکن بد جلوش بدن
اونا هم تاریخ درخشان ایران باعث شده مثلا فیلم ۳۰۰ رو بسازن
به عنوان یک ایرانی و بالاتر از آن به عنوان یک انسان فیلم سیصد را یک هجویه و تلاشی موهن برای بی اعتبارکردن تاریخ ایران و هویت ایرانی میدانم و به عنوان یک هنرمند و تماشاگر حرفه ای سینما این فیلم را درحد یک فیلم معمولی و بدون هیچ نکته تحسین برانگیزی دیدم. برای آقای رهبری واقعا متاسفم که خواسته و ناخواسته با سازندگان این هجویه تاریخی همسو شده است. به نظر من ایشان باید از ملت ایران به خاطر نوشتن این مقاله عذر خواهی کند.