۱۰ نویسنده که رکورد بیشترین اقتباسهای سینمایی را در اختیار دارند
ساخت اقتباسهای سینمایی و تلویزیونی از کتابها راهی عالی برای دستیابی به مخاطبان گستردهتر است. با انتقال داستان از صفحات کتاب به پردهی سینما، میتوان روایت را به مخاطبان سینما که ممکن است حتی اسم کتاب را نشنیده باشند معرفی کرد. علاوه بر این، در فیلم میتوان با استفاده از فناوریهای جدید مانند جلوههای ویژه و صداگذاری تجربهای فراگیرتر را برای مخاطب فراهم کرد. همچنین، فیلمها معمولاً جامعهی مخاطبان گستردهتری دارند، به این معنی که داستان و نویسنده میتوانند با کمک اقتباس به افرادی در مکانهای جغرافیایی مختلف برسند؛ افرادی که ممکن است به آن کتاب دسترسی نداشته باشند. این موضوع میتواند به افزایش آگاهی عمومی از اثر و فروش آن کمک کند. در نهایت، فیلمها به صورت گستردهتر برای مخاطبان جوانتر در دسترس هستند، به افراد بیشتری اجازه میدهند با داستان تعامل داشته باشند و بدین ترتیب به خوانندگان بالقوه در آینده تبدیل شوند.
باید پذیرفت که در اقتباس کتاب به فیلم اغلب بین منبع اصلی و محصول نهایی تفاوتهایی هم وجود دارد. به ندرت پیش میآید که فیلمها اقتباسی بتوانند خوانندگان آن کتاب را کاملاً راضی کنند. به هرحال کتابها میتوانند جزئیات بیشتری در شخصیتپردازی و بینش بیشتری نسبت به دیدگاه نویسنده ارائه دهند، اما فیلمها مجبورند داستان را برای نمایش در مدت زمان ۹۰ تا ۱۲۰ دقیقه متراکم کنند. در بعضی موارد فیلمها برای اینکار از تغییر خلاقانه و آزادانهی داستان یا شخصیتها استفاده میکنند که میتواند منجر به تفسیر کاملاً متفاوتی از منبع اصلی شود. علاوه بر این، یک کتاب میتوانند در آن واحد ژانرهای متعددی را در برگیرند، در حالی که یک فیلم باید بر روی یک روایت منحصر به فرد تمرکز کند. همانطور که گفته شد جلوههای بصری و صدایی فیلم میتواند تجربهای فراگیرتر را ایجاد کند، اما کتابها میتوانند خوانندگان را از طریق توصیفهای واضح و سبک نوشتن شخصی نویسنده مجذوب خود کنند. با همهی اینها افراد اهل مطالعه هنوز هم برای دیدن اقتباسهای کتابهای محبوبشان هیجانزده میشوند.
اما در این بین نویسندگانی هستند که آثارشان از منابع الهام سینماگران است و طرفداران همواره منتظر اعلام ساخت اقتباسی جدید از آثار این نویسندگاناند.
۱۰. کلایو بارکر: ۸ اقتباس
کلایو بارکر با ریبوتها و داستانهای الهامبخشش، کتابهای جالبی منتشر کرده که به فیلمهای جالبتری تبدیل شدند. تابحال از هشت کتاب بارکر اقتباس شده است. از جمله: «برپاخیزان جهنم»(Hellraiser) (۱۹۸۷)، «مرد آبنباتی» (Candyman) (1992)، «ارباب توهمات» (Lord of Illusions) (1995)، «فرزندان شب» (Nightbreed) (1990)، «قطار گوشت نیمه شب» (The Midnight Meat Train) (2008)، «کله اسکلتی» (rawhead Rex) (1986) و «کتاب خون» (Book of Blood) (2009).
۹. دین کونتز: ۸ اقتباس
آخرین رمان دین کونتز «خانهای در انتهای جهان» (The House At The End of The World) است که اخیرا و در سال ۲۰۲۳ منتشر شده است. کتابهای کونتز بیش از ۳۰ سال است که برای نمایشگرهای بزرگ و کوچک اقتباس شدهاند. اولین اقتباس از کارهای او فیلم تلویزیونی «عنبر» (Ambergris) بود که در سال ۱۹۸۴ پخش شد و بر اساس رمانی از کتاب «دانه شیطان» (Demon Seed) کونتز ساخته شده بود. از آن زمان، بسیاری از آثار برجسته او مورد اقتباس قرار گرفتهاند، از جمله: «مخفیگاه» (Hideaway)(1995)، «شدت» (Intensity) (1997)، «چهره ترس» (The Face of Fear) (1990) و «آد توماس» (Odd Thomas) (2013). آخرین اقتباس از اثر او فیلم «در چمنزار بلند» (In the Tall Grass) محصول ۲۰۱۹ نتفلیکس است که بر اساس رمانی که او با پسرش اوون نوشه بود ساخته شد. سایر اقتباسها از آثار او عبارتند از مینی سریال چهره ترس (۲۰۰۵) و فیلم تلویزیونی «شبح اپرا» (The Phantom of the Opera) (1989). علاوه بر اینها کتابهای کونتز روی صحنهی تئاتر هم اجرا شده است.
۸. فیلیپ راث: ۸ اقتباس
با وجود مراسم بزرگداشتی که اخیراً برای فیلیپ راث در نیوجرسی برگزار شد، سخت است که تمام کارهای بزرگ او را مرور نکنیم. راث رمان نویس، نویسنده داستان کوتاه و نمایشنامه نویس بود. آثار او به دلیل شوخ طبعی، پیچیدگی و کاوش در هویت یهودی و آمریکایی شهرت دارند. «خداحافظ، کلمب» (Goodbye, Columbus) (1969)، «شکایت پورتنوی» (Portnoy’s Complaint) (1972)، «ننگ بشری» (The Human Stain) (2003) و «تحقیر» (The Humbling) (۲۰۱۴) از مشهورترین آثار اقتباسی او هستند. در مجموع هشت اقتباس از آثار راث ساخته شده است.
۷. جان گریشام: ۱۰ اقتباس
جان گریشام با فیلمها و سریالهای تلویزیونی متعددی که بر اساس رمانها و داستانهای کوتاه او ساخته شدهاند، یکی از نویسندگان عصر مدرن است که بیشترین اقتباسها از آثار او ساخته شده. «شرکت» (The Firm) (1993)، «پرونده پلیکان» (The Pelican Brief) (1993)، «موکل» (The Client) (1994)، «زمانی برای کشتن» (A Time to Kill) (1996)، «کارگزار بیمه» (The Rainmaker) (1997)، « هیئت منصفه فراری » (Runaway Jury) (2003)، «اتاق گاز» (The Chamber) (1996)، «مرد نانزنجبیلی» (The Gingerbread Man)(1998)، «همدست» (The Associate) (1996) و «کریسمس در کنار خانواده کرنک» (Christmas with the Kranks) (2004) 10 فیلم ساخته شده از کتابهای جان گریشام هستند. اما همهی ما امیدواریم که در آیندهی نزدیک این تعداد بیشتر هم شود.
۶. جان لوکاره: ۱۰ اقتباس
از کتابهای جان لوکاره برای مجموعههای تلویزیونی، فیلمها و حتی سریالهای رادیویی اقتباس شدهاند. از جملهی این مجموعههای تلویزیونی اقتباسی از کتاب تریلر جاسوسی «جنگ سرد» (Cold War) است که در سال ۱۹۷۹ به مدت ۳۱۵ دقیقه در هفت قسمت پخش شد. فیلم بلندی هم در سال ۲۰۱۱ از کتاب «بندزن،خیاط،سرباز،جاسوس» (Tinker Tailor Soldier Spy) اقتباس شد که با بازی گری اولدمن و دیگر ستارگانش توانست نامزد جوایز متعدد و بهترین فیلم بریتانیایی در بفتا شود. در مجموع ده فیلم از آثار مختلف لوکاره اقتباس شده. همچنین چندین اقتباس رادیویی هم از آثار این نویسنده ساخته شده از جمله اقتباسی از کتاب «مدیر شب» (The Night Manager) در سال ۲۰۰۹.
۵. ایان مک یوون: ۱۱ اقتباس
یکی از آثار مشهور یان مک یوون یعنی رمان «تاوان» (Atonement) که در فهرست نهایی جایزه بوکر قرار گرفت بود، در سال ۲۰۰۷ به کارگردانی جو رایت مورد اقتباس قرار گرفت. همچنین فیلمی بر اساس رمان محبوب «آسایش بیگانگان» (The Comfort of Strangers) نیز در سال ۱۹۹۰ توسط کارگردان پل شریدر ساخته شد. کتابهای دیگری که از این نویسنده اقتباس شدهاند عبارتند از: «بیگناه» (The Innocent) (1993)، «اولین عشق، آخرین مناسک» (First Love, Last Rites) (1997)، «هندسه فضایی» (Solid Geometry) (2002)، «عشق پاینده» (Enduring Love) (2004)، «در ساحل چزیل» (On Chesil Beach) (2017)، «قانون کودکان» (The Children Act) (2017)، و «فرزند زمان» (The Child in Time) (2017). رمان «قاچاقچیان الماس» (he Diamond Smugglers) این نویسنده با اینکه هنوز فیلمی ندارد اما همیشه به عنوان یک منبع اقتباس بالقوه برای پردهی نقرهای عنوان میشود. مک یوون با ۱۱ کتاب اقتباس شده در مجموع، یکی نویسندگانی است که بالاترین کتابهای سینمایی را دارد است.
۴. جی کی رولینگ: ۱۱ اقتباس
اکثر طرفداران «هری پاتر» که عاشق خط داستانی و مجموعه هستند، ممکن است خود جی کی رولینگ را دوست نداشته باشند. این قضیه به حدی جدی است که در بعضی چاپهای جدید کتابهای «هری پاتر» حتی اسم نویسنده حذف میشود. ولی جدای این بحثها رولینگ صرف نظر از موقعیتش، نویسنده بسیار موفقی است که ۱۱ کتابش بر روی پردهی نقرهای رفته و بعضی از کتابهایش مانند «هری پاتر و یادگاران مرگ» (Harry Potter and the Deathly Hallows)، به دو فیلم مجزا تبدیل شدهاند. فرانچایز «هری پاتر» مشهورترین اقتباس از آثار او است و در هشت فیلم ساخته شده. سپس فرنچایز «جانوران شگفتانگیز» هم به آن اضافه شد که تاکنون سه فیلم از آن ساخته شده. علاوه بر اینها، نمایشنامه «هری پاتر و کودک نفرین شده» هم روی صحنه رفته و مجموعه رمانهای جنایی رولینگ هم منبع اقتباس مجموعهی تلویزیونی «استرایک» (Strike) بوده است. در مجموع ۱۱ فیلم از کتابهای رولینگ اقتباس شده است و مطمئناً اقتباسهای بیشتری هم در آینده از کتاهای او ساخته خواهد شد.
۳. نیکلاس اسپارکس: ۱۱ اقتباس
نیکلاس اسپارکس با ۱۱ فیلم به نام خود، یکی از نویسندگانی است که بیشترین اقتباسهای سینمایی را داشتهاند. فیلمهای اقتباس شده از آثار این نویسنده از «پیامی در بطری» (Message in a Bottle) محصول سال ۱۹۹۹ گرفته تا فیلمهای جدیدتری مانند «دفترچه خاطرات» (The Notebook)، «خوششانس» (Lucky One)، «پناهگاه امن» (Safe Haven)، «بهترین من» (The Best of Me) و «پیادهروی به یاد ماندنی» (A Walk to Remember) همگی رمنسهای لطیف و زیبایی هستند که اکثراً با استقبال منتقدان روبهرو شدهاند. طرفداران این نویسنده هم همیشه منتظر یک داستان عاشقانه رویایی از او هستند.
۲. فیلیپ کی.دیک: ۱۲اقتباس
فیلیپ کی دیک، نویسنده داستانهای علمی-تخیلی، احتمالا یکی از بزرگترین قهرمانان ناشناس هالیوود است. او مستقیم و غیر مستقیم مسئول بعضی از معروفترین و تاثیرگذارترین داستانهای علمی-تخیلی سینما است و آثارش انقدر الهامبخش بوده که در بسیاری از مشهورترین فیلمها و سریالهای تلویزیونی چند دهه اخیر اقتباس شدهاند.
در حالی که اکثر خوانندگان و حتی نویسندگان علمی-تخیلی هم دوران او بیشتر درگیر درامهای فضایی و ماجراجویی با بیگانگان بودند، کی.دیک اغلب داستانهای خود را در آیندههای دیستوپیایی مینوشت، زیرژانری که در آن زمان هنوز دغدغهی مخاطبان نبود. احتمالاً به همین دلیل هم او هرگز مانند آسیموف و بردبری در زمان خود مشهور نشد.
اما امروزه، از آنجایی که داستانهای دیستوپیایی هر روز محبوبتر میشوند، بیشتر آثار این نویسنده هم برای نمایشگرهای بزرگ و کوچک اقتباس شدهاند است. از محبوبترین آثار او «آیا آدم مصنوعیها خواب گوسفند برقی می بینند» (Do Androids Dream Of Electric Sheep) میبینند بود که فیلم بهیاد ماندنی «بلید رانر» (Blade Runner) از آن اقتباس شد. حتی از بعضی داستانهای این نویسنده مانند گزارش اقلیت (Minority Report)،«یادآوری کامل» (Total Recall) یا حتی همان «بلید رانر» چندین بار در تاریخ سینما و دیگر پلتفرمها اقتباسهایی ساخته شده است.
۱. استیون کینگ: ۳۴ اقتباس
استیون کینگ حداقل ۳۴ اثر اقتباس شده در سینما دارد که با «کری» (Carrie) در سال ۱۹۷۶ شروع و با «آن» (It) در سال ۲۰۱۷ فعلا به پایان رسیده. او همچنین فیلمنامههای اصلی و اپیزودیک تلویزیونی زیادی هم نوشته است که در ۴۰ سال گذشته مورد اقتباس قرار گرفتهاند. از معروفترین اقتباس های او میتوان به «کری» و «درخشش» (The Shining) اشاره کرد. کینگ خودش هم در بعضی اقتباسها، از جمله «فراتر از نهایت» (Maximum Overdrive) به عنوان شخصیت اصلی و قسمت دوم «آن» (IT Chapter 2) به عنوان یک مغازهدار، حضور داشته. علاوه بر این اقتباسها، آثار کینگ همچنین الهامبخش سریال «کسل راک» (Castle Rock) شبکهی Hulu بودهاند که اخیراً پخش آن شروع شده است .
هیچ راه درستی برای توضیح موفقیت محض استفن کینگ به عنوان یک نویسنده وجود ندارد. بیشتر فیلمهایی که بر اساس کتابهای او خلق شدهاند مورد تجلیل و تحسین قرار میگیرند. کینگ یکی از خاصترین و منحصربهفردترین نویسندگان این زمان است و ما فقط میتوانیم امیدوار باشیم که اقتباسهای بیشتری از آثار ببینیم. این نویسنده با حداقل سی و چهار اقتباس از کتاب به فیلم، رکورد بالاترین تعداد آثار اقتباس شده از یک نویسنده اقتباسی را در دست دارد.
منبع: MOVIEWEB