برنامههای هفتهی جهانی نجوم ۱۴۰۰ در ایران مجازی برگزار میشود
هفتهی جهانی نجوم امسال از ۲۰ تا ۲۶ اردیبهشت ۱۴۰۰ برگزار میشود و با توجه به همهگیری کرونا، اغلب برنامههای ترویجی در سراسر جهان از جمله ایران مجازی خواهد بود.
روز و هفتهی جهانی نجوم، برنامهای است که از سال ۱۹۷۳ میلادی، هر ساله با هدف ترویج دانش ستارهشناسی و آشنایی عموم مردم با نجوم برگزار میشود. این رویداد در روزی بین نیمهی آوریل و نیمهی می (آخر فروردین تا آخر اردیبهشت) و زمانی برگزار میشود که ماه در حالت تربیع قرار دارد. همچنین ماه اکتبر در پاییز هم برای برگزاری روز نجوم درنظر گرفته شده است تا شرایط برگزاری در هر دو نیمکرهی شمالی و جنوبی برابر باشد.
در ایران هم از دهههای گذشته برنامههای گوناگونی در روز و هفتهی جهانی نجوم برگزار میشود و انجمن نجوم ایران با همکاری سازمان فضایی ایران، متولی برگزاری آن است. امسال هفتهی نجوم در ایران از دوشنبه ۲۰ اردیبهشت (۱۰ می ۲۰۲۱) آغاز شده و تا یکشنبه ۲۶ اردیبهشت (۱۶ می ۲۰۲۱) ادامه دارد.
گفتنی است در حالی که با توجه به تعطیلی آخر هفته، روز جهانی نجوم ۱۵ می برگزار میشود، روز نجوم ۱۴۰۰ در ایران جمعه ۲۴ اردیبهشت خواهد بود.
با توجه به ادامه داشتن همهگیری کرونا انجمن نجوم ایران برنامههای مجازی را ترتیب داده است و طبق روند هر ساله هر روز «هفتهی نجوم ۱۴۰۰» با یک نام و تمرکز بر یک موضوع مشخص شده است.
- ۲۰ اردیبهشت: تاریخ نجوم؛ با تمرکز بر اسطورههای نجومی و موزههای نجوم در ایران
- ۲۱ اردیبهشت: آفتاب و مهتاب؛ با تمرکز بر دانش ماه و خورشید و رؤیت هلال
- ۲۲ اردیبهشت: چرخِ فلک؛ با تمرکز بر نجوم برای کودکان و دانشآموزان
- ۲۳ اردیبهشت: آسمان پاک؛ با تمرکز بر آلودگی نوری و گردشگری نجومی
- ۲۴ اردیبهشت: نجوم ۱۴۰۰، افق پیش رو؛ با تمرکز بر مسیر طی شده و برنامهی آیندهی نجوم آماتوری در ایران
- ۲۵ اردیبهشت: گنبد مینا؛ با تمرکز بر ارتباط هنر و ادبیات با نجوم
- ۲۶ اردیبهشت: راهنمای آسمان، با تمرکز بر فعالیت در زمینهی نجوم آماتوری و نجوم حرفهای
در حالی که مأموریتهای نوآورانهای مانند بالگرد نبوغ توجه جامعه را به آسمان و موضوعات مرتبط بیشتر کرده، با توجه به فراگیری استفاده از شبکههای مجازی برای فعالیتهای ترویجی، جامعهی نجومی ایران امیدوار است با برگزاری هفتهی جهانی نجوم بتواند طیف گستردهتری از مردم را با زیباییها و شگفتیهای کیهان آشنا سازد.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از رصد ستارهها در آسمان
Credit: Awareness Days
منابع: انجمن نجوم ایران، سازمان فضایی ایران