دانشمندان دو کهکشان نامرئی در نزدیکی طلوع کیهان کشف کردند
ستارهشناسان دو کهکشان نامرئی برای هابل را در نزدیکی طلوع کیهان مشاهده کردهاند که میتواند درک بشر را از اوایل کیهان دگرگون کند.
تیمی از پژوهشگران از امواج رادیویی برای نگاه کردن به پشت پردهای از غبار که مانع دید میشد، استفاده کردند و به سرنخهایی دست یافتند که نشان میدهد کهکشانها در ابتدای کیهان بسیار بیش از آنچه قبلا تصور میشد، رایج بودهاند.
تلسکوپ فضایی هابل یکی از قدرتمندترین چشمهای بشر به کیهان است و میتواند اجرامی به فاصلهی بیش از ۱۳ میلیارد سال نوری را ببیند. با توجه به درهمتنیدگی فضا-زمان، نور چنین اجرامی از ۱۳ میلیارد سال پیش به ما رسیده است و بنابراین اخترشناسان این امکان را دارند که به دوران کودکی کیهان نگاه کنند.
هابل هم نمیتواند همه چیز را ببیند زیرا آسمان را بیشتر در طول موجهای فرابنفش و نور مرئی و با برخی قابلیتها برای رصد در طیف نزدیک فروسرخ، مشاهده میکند. بنابراین تلسکوپهای دیگر که کیهان را در طول موجهای دیگر رصد میکنند، میتوانند جزئیات تازهای را آشکار کنند و این دقیقا همان چیزی است که دانشمندان در این مطالعه از آن استفاده کردند و از آرایهی میلیمتری بزرگ آتاکاما (ALMA) که در طول موج رادیویی به کیهان گوش میدهد، ناحیهای از فضا را رصد کردند.
«پاسکال اوش» (Pascal Oesch) از نویسندگان این مطالعه در نشریهی «نیچر» (Nature) گفت: «ما در حال بررسی نمونهای از کهکشانهای بسیار دور بودیم که پیش از این هم با کمک دادههای تلسکوپ هابل میدانستیم که وجود دارند. در ادامه متوجه دو جرم همسایه شدیم که در دادههای قبلی دیده نشده بودند و دریافتیم که چون هر دو کهکشان همسایه با گردوغبار دربر گرفته شدهاند، بخشی از نور آنها مسدود شده و هابل امکان دیدن آنها را ندارد.»
دو کهکشان تازه کشف شده، REBELS-12-2 و REBELS-29-2 نام گرفتهاند و اگرچه نور آنها ۱۳ میلیارد سال سفر کرده است تا به ما برسد، اما در حقیقت بسیار دورتر هستند. به دلیل انبساط کیهان، این کهکشانها اکنون در فاصلهی خیرهکنندهی ۲۹ میلیارد سال نوری از ما قرار دارند و بنابراین در شمار دورترین کهکشانهای شناخته شده قرار میگیرند.
کشف جدید همچنین پرسشهای تازهای را دربارهی جهان اولیه ایجاد میکند. این تیم پژوهشی محاسبه کرد که بین ۱۰ تا ۲۰ درصد از کهکشانهای مربوط به آن زمان، ممکن است در پشت ابرهای گردوغبار پنهان شده باشند و در این صورت مدلهای ما از تکامل کیهان شاید فاصلهی زیادی با واقعیت داشته باشند.
اوش خاطرنشان کرد: «ما در تلاشیم تا قطعات پازل بزرگ دربارهی شکلگیری کیهان را کنار هم بگذاریم و به بنیادینترین پرسش پاسخ دهیم. اینکه همهی اینها از کجا آمدهاند؟ کهکشانهای نامرئی که در جهان اولیه کشف کردهایم، برخی از نخستین ساختارهای سازندهی کهکشانهای بالغی هستند که امروزه در اطراف خود در کیهان میبینیم. بنابراین همه چیز از همینجا آغاز شده است.»
بهزودی باید ابزارهای قدرتمندتری برای یافتن کهکشانهای پنهان داشته باشیم. تلسکوپ فضایی جیمز وب، که طبق برنامهریزی ماه آینده پرتاب خواهد شد، در تصویربرداری فروسرخ از کیهان قدرت بسیاری دارد و برای دیدن جزئیات بیشتر از اعماق فضا گزینهای عالی است زیرا انبساط کیهان نور اجرام دورتر را به سمت انتهای طیف فروسرخ جابهجا کرده است. بنابراین برای بیشتر دانستن، باید منتظر باز شدن چشم تازهی بشر به اولینهای کیهان باشیم.
عکس کاور: تصویر هابل از ناحیهای از فضا؛ سمت راست. کهکشان نامرئی از نگاه هابل در دادههای آلما؛ سمت چپ
Credit: NASA
منبع: New Atlas