احتمال ابتلای فضانوردان به سرطان در مأموریتهای طولانی جدی است
مطالعهی ۲۰ ساله روی خون فضانوردان نشان میدهد که خطر ابتلای این گروه به سرطان، بهویژه در مأموریتهای طولانیمدت نیاز به نظارت دقیقتری دارد.
یک بررسی زیستشناسی که نتایج آن ۳۱ آگوست (۹ شهریور) در نشریهی «نیچر کامیونیوکیشنز» (Nature Communications) منتشر شد، بیان میکند که تمام چهارده فضانورد حاضر در این پژوهش، از برنامهی شاتل فضایی ناسا، دارای جهش DNA در سلولهای بنیادی سازندهی خون شدهاند. بالا بودن میزان این جهشها، اگرچه با توجه به سن فضانوردان غیرمعمول نیست، اما در آستانهی کلیدی خطر ابتلا به بیماری قرار دارند.
در حالی که این مطالعه برای نگهداری طولانیمدت خون فضانوردان، یک مطالعهی منحصربهفرد به شمار میرود، اما نتایج آن بهطور کامل قابل استناد نیستند. برای نمونه مطالعهی دیگری در سال ۲۰۱۹ نشان داد که فضانوردان در کوتاهمدت به دلیل سرطان ناشی از تابش یونیزهکنندهی فضایی نمیمیرند. به همین دلیل محققان پیشنهاد میکنند که فضانوردان باید تحت غربالگری دورهای خون قرار بگیرند تا مراقب جهشهای احتمالی باشند.
تیم مطالعهی جدید در بیانیهای گفت: «با در نظر گرفتن این احتمالات، برنامههای نظارتی بسیار مهم خواهند بود زیرا ناسا با برنامهی آرتمیس خود به مقصد ماه و بعدا سفرهای سرنشیندار به مریخ، در مسیر مأموریتهای طولانیمدت اعماق فضا قرار دارد.»
دکتر «دیوید گوکاسیان» (David Goukassian) نویسندهی این پژوهش و استاد قلب و عروق مدرسه پزشکی آیکان در مانت ساینای، خاطرنشان کرد که مطالعهی جدید با توجه به «علاقهی روزافزون به پروازهای فضایی تجاری و اکتشافات اعماق فضا و در نتیجه خطرات بالقوهی سلامتی به دلیل از قرار گرفتن در معرض عوامل زیانبار گوناگون طی مأموریتهای فضایی مکرر یا طولانیمدت» صورت گرفته است.
ناسا اخیرا الزامات خود را دربارهی تشعشعات مجاز در طول عمر فضانوردان تغییر داده است که به گفتهی منتقدان تبعیضی علیه زنان محسوب میشود زیرا از نظر تاریخی محدودیتهای کمتری نسبت به فضانوردان مرد داشتهاند. تا به امروز، جنسیتهای دیگر در جمعیت آژانس فاش نشده است.
محققان نسبت به آمار جمعیتی که به فضا رفتهاند، فراوانی بیشتری از جهشهای جسمی را در ژنهای ۱۴ فضانورد مورد بررسی در این مطالعه شناسایی کردند. این گروه بین سالهای ۱۹۹۸ تا ۲۰۰۱ در مأموریتهای شاتل بهطور متوسط ۱۲ روز در سفر فضایی قرار داشتند. تقریبا ۸۵ درصد از این گروه مرد بودند و شش نفر از فضانوردان اولین مأموریت فضایی خود را تجربه میکردند.
محققان دو بار، دقیقا ۱۰ روز قبل از پرواز فضایی و در روز فرود، نمونه خون کامل فضانوردان را جمعآوری کردند. گلبولهای سفید هم یک بار، سه روز پس از فرود جمع آوری شد. سپس نمونههای خون به مدت ۲۰ سال در فریزر در دمای منفی ۸۰ درجهی سانتیگراد، دست نخورده باقی ماندند.
با این حال، جهش های سوماتیکی که در ژنها مشاهده شد کمتر از دو درصد بود. در بیانیهی این تیم پژوهشی بیان شده است افرادی که از این آستانه عبور میکنند با خطر بیشتری برای ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و برخی از انواع سرطان مواجه هستند.
گوکاسیان افزود: «وجود این جهشها لزوما به این معنا نیست که فضانوردان به بیماریهای قلبی عروقی یا سرطان مبتلا میشوند، اما این خطر وجود دارد که به مرور زمان، با قرار گرفتن مداوم و طولانیمدت در محیطهای پرتشعشع اعماق فضا، این موضوع رخ دهد.»
عکس کاور: طرحی گرافیکی از یک فضانورد در اعماق فضا
Credit: Getty Images
منبع: Space