موشک آرتمیس ۱ آزمایش کلیدی سوخترسانی را پشت سر گذاشت
موشک ماه آرتمیس ۱ ناسا روز چهارشنبه ۲۱ سپتامبر (۳۰ شهریور) یک آزمایش حیاتی سوخترسانی را پشت سر گذاشت که احتمالا باعث تأیید برنامهریزی برای پرواز در ۲۷ سپتامبر (۵ مهر) میشود.
مأموریت «آرتمیس ۱» (Artemis 1) قرار است با استفاده از موشک غولپیکر «سامانهی پرتاب فضایی» (SLS) کپسول بدون سرنشین «اوریون» (Orion) را به مدار ماه بفرستد.
ناسا دومین تلاش خود برای پرتاب این موشک را ۳ سپتامبر (۱۲ شهریور) پیش برد اما با نشت سوخت هیدروژن مایع در بخش «قطع سریع» رابط سوخترسانی برج پرتاب به موشک، عملیات متوقف شد. در روزهای بعد، تیم مأموریت عایقبندی این بخش را تعویض و برای آزمایش سوخترسانی هیدروژن برنامهریزی کرد.
حالا با موفقیت این آزمایش «چارلی بلکول-تامسون» (Charlie Blackwell-Thompson) مدیر پرتاب آرتمیس گفت: «امروز به همهی اهدافی که برای انجام این تست تعیین کرده بودیم، دست یافتیم.»
اگرچه این موفقیت به معنای آن نیست که همه چیز در این آزمایش عالی پیش رفته است. برای نمونه باز هم هنگام سوختگیری، نشت هیدروژن در بخش «قطع سریع» دیده شد اما این بار متخصصان موفق به عیبیابی آن شدند. آنها این بخش را گرم کردند و به آن فرصت ترمیم دادند که باعث شد نرخ نشتی تا سطح قابل قبولی کاهش یابد.
پرسنل آرتمیس ۱ همچنین متوجه نشت هیدروژن متفاوتی هنگام یک آزمایش همفشارسازی اولیه شدند. طبق اعلام ناسا این نشت دوم کوچکتر از دیگری بود و تیم آرتمیس ۱ توانست آن را تحت کنترل نگه دارد.
به گفتهی ناسا این آزمایش «به مهندسان امکان میدهد تا تنظیمات مورد استفاده برای تهویهی موتورها را طی روند شمارش و اولویتبندی فعالیتها، کالیبره کنند و ریسک زمانبندی در طول شمارش معکوس روز پرتاب را کاهش دهند.»
ناسا در حال حاضر ۲۷ سپتامبر (۵ مهر) را به عنوان تاریخ پرتاب درنظر گرفته و ۲ اکتبر (۱۰ مهر) هم بهعنوان تاریخ پشتیبان تعیین شده است. به گفتهی مقامات این آژانس فضایی، با وجود موفقیتهای آزمایش سوخترسانی هنوز نمیتوان دربارهی قطعی بودن این تاریخها اظهار نظر کرد.
بلکول-تامسون در این رابطه گفت: «فکر میکنم باید بر اساس نتایج این دادهها اظهار نظر کنیم. من از آزمون امروز و پشت سر گذاشتن تمام اهدافمان بسیار خوشحال شدم.»
برخی پیشنیازهای دیگر نیز باید تأمین شوند تا موشک آرتمیس ۱ امکان پرتاب طی دو هفتهی آینده را داشته باشد. برای نمونه، شرایط آبوهوایی باید مساعد باشد و این موضوع در سواحل فضایی فلوریدا امری قطعی نیست.
علاوه بر این، مأموریت باید از صدور مجدد گواهینامهی «سیستم خاتمهی پرواز» (FTS) که برای از بین بردن SLS در صورت منحرف شدن از مسیر برنامهریزی شده درنظر گرفته شده است، معاف شود.
نیروی فضایی ایالات متحده آمریکا که بر محدودهی شرقی آمریکا برای پرتاب موشکها نظارت میکند، گواهی FTS آرتمیس ۱ را برای ۲۰ روز و سپس با تمدید برای ۲۵ روز صادر کرد که اکنون آن زمان به پایان رسیده است.
ناسا درخواست تمدید این مدت زمان را داده است که اگر انجام نشود، موشک عظیم سامانهی پرتاب فضایی باید از سکوی ۳۹B به ساختمان مونتاژ وسایل نقلیه بازگردانده شود.
«تام ویتمایر» (Tom Whitmeyer) معاون توسعهی سیستمهای اکتشافی مشترک ناسا با اشاره به این معافیت گفت: «در حال حاضر، هنوز در حال انجام بحثهای فنی با ناظران منطقه هستیم. این گفتوگوها بسیار سازنده و مثبت بوده است.»
اگر در مأموریت آرتمیس ۱ همه چیز بهخوبی پیش برود، مأموریت آرتمیس ۲ در سال ۲۰۲۴ فضانوردان را به دور ماه خواهد برد و آرتمیس ۳ هم یک یا دو سال بعد، پس از چندین دهه انسان را روی ماه فرود خواهد آورد.
هدف ناسا در برنامهی آرتمیس ایجاد حضور طولانیمدت انسان در کرهی ماه و اطراف آن و سپس استفاده از مهارتها و دانش بهدست آمده برای سفر به مریخ در اواخر دههی ۲۰۳۰ یا اوایل دههی ۲۰۴۰ است.
عکس کاور: موشک مأموریت آرتمیس ۱ بر سکوی پرتاب
Credit: NASA
منبع: Space