تلاش بعدی ناسا برای آغاز مأموریت آرتمیس ۱ روز شنبه انجام میشود
پس از توقف عملیات پرتاب موشک SLS به مقصد ماه، ناسا قصد دارد دومین تلاش خود را برای آغاز مأموریت آرتمیس ۱ روز شنبه ۳ سپتامبر (۱۲ شهریور) انجام دهد.
ناسا دومین تلاش خود برای پرتاب موشک سامانهی پرتاب فضایی را پنج روز پس از عملیات اولیه، در روز شنبه پیش خواهد برد.
آژانس فضایی آمریکا روز دوشنبه در حالی که کمتر از یک ساعت به پرتاب موشک باقی مانده بود، پس از تشخیص مشکل در یکی از موتورهای موشک، تصمیم گرفت اولین تلاش خود را به تأخیر بیندازد.
مهندسان در محل سکوی پرتاب تاریخی 39B در کیپ کاناورال فلوریدا، مشکلاتی را در یکی از موتورهای موشک آرتمیس ۱ شناسایی کردند و در ادامه نتوانستند آن را به موقع برای پنجرهی پرتاب برنامهریزی شده برطرف کنند. «مایک سارافین» (Mike Sarafin) مدیر مأموریت آرتمیس ناسا، اعلام کرد که آبوهوای نامناسب هم در این زمینه نقش داشته است.
مدیران ناسا روز سهشنبه اعلام کردند که در حال تغییر روند سوخترسانی برای مقابله با این موضوع هستند. به گفتهی آنها اشکال در یک حسگر هم میتواند عامل لغو پرتاب روز دوشنبه بوده باشد.
«جان هانی کات» (John Honeycutt) مدیر برنامهی موشکی ناسا، ادامهی بررسی جزئیات توسط تیم فنی را پیش از انجام پرتاب روز شنبه ضروری دانست. او تأکید کرد که حتی اگر مشکل دوباره ظاهر شود و شمارش معکوس دوباره متوقف شود، بهتر از این است که پرتاب را انجام دهیم و نتیجه دست ما نباشد.
او افزود: «بر اساس اعلام تیم فنی، باید به بررسی دادهها و بهبود طرح خود برای جمعبندی منطقی عملیات پرواز ادامه دهیم.»
در حالی که عملیات برای پرتاب روز شنبه پیش میرود، موشک ۹۸ متری سامانهی پرتاب فضایی، بهعنوان قدرتمندترین موشک ساخته شده توسط ناسا همراه با فضاپیمای اوریون، همچنان روی سکوی پرتاب خود باقی مانده است.
قرار است این موشک، کپسول اوریون را به اطراف ماه بفرستد تا پس از حدود ۴۰ روز بررسی و تحقیقات مداری ماه، به زمین بازگردد.
در مأموریت آرتمیس ۱، به جز سه آدمک آزمایشی، هیچ کس سوار فضاپیما نخواهد شد. در صورت موفقیت، این اولین کپسولی خواهد بود که از زمان برنامهی آپولو ناسا در حدود ۵۰ سال پیش به ماه پرواز میکند.
بازخوانی اطلاعات عملیات پیش از پرتاب روز دوشنبه نشان داد که یکی از چهار موتور مرحلهی اصلی موشک، نمیتواند به اندازهی کافی پیش از احتراق برنامهریزی شده سرد شود. به گفتهی هانیکات، بهنظر میرسد که دمای سوخت هیدروژن ۲۲ درجهی سانتیگراد گرمتر از دمای هدف ۲۵۰- درجهی سانتیگراد بود. سه موتور دیگر فقط اندکی با این دما فاصله داشتند. پس از عملیات روز دوشنبه، در حال حاضر همهی موتورها در وضعیت مطلوبی قرار دارند.
در تلاش پرتاب روز شنبه، عملیات خنکسازی نیم ساعت زودتر و پس از آغاز سوخترسانی انجام میشود. به گفتهی هانیکات خنک کردن این موتور در آزمایش موفقیتآمیز سال گذشته هم زودتر انجام شده بود و بنابراین انجام آن در زمانبندی مشابه ممکن است نتیجهبخش باشد.
او همچنین نسبت به یکپارچگی یک حسگر موتور ابراز تردید کرد و گفت که ممکن است در عملیات روز دوشنبه، اطلاعات نادرستی ارائه داده باشد. تغییر این حسگر به معنای حمل موشک به آشیانه است که منجر به هفته ها تأخیر در مأموریت خواهد شد.
این پرواز آزمایشی ۴.۱ میلیارد دلاری که تا کنون سالها با تأخیر مواجه شده است، اولین گام در برنامهی اکتشاف ماه آرتمیس ناسا محسوب میشود که به نام خواهر دوقلوی آپولو در اساطیر یونانی نامگذاری شده است. فضانوردان در مأموریتهای بعدی تا سال ۲۰۲۴ به اطراف ماه خواهند رفت و در سال ۲۰۲۵ روی ماه فرود خواهند آمد.
مأموریت آرتمیس بار دیگر شور و شوق مأموریتهای فضایی را فراتر از جامعهی علمی برانگیخته است زیرا بشر برای اولین بار از دههی ۱۹۷۰ به ماه بازمیگردد. انتظار میرود این تلاش در مجموع ۹۳ میلیارد دلار برای مالیاتدهندگان آمریکایی هزینه داشته باشد، اما به گفتهی مقامات ناسا آمریکاییها این هزینه را توجیهپذیر میدانند.
بیل نلسون، مدیر ناسا و فضانورد سابق شاتل فضایی بهتازگی گفته بود: «این اکنون نسل آرتمیس است. ما از نسل آپولو بودیم و این نسل جدیدی است که شاهد نوع دیگری از فضانوردان است.»
عکس کاور: موشک سامانهی پرتاب فضایی بر سکوی پرتاب ۳۹بی مرکز فضایی کندی
Credit: Joel Kowsky/AP