موشک آریان ۵ برای قرار دادن ۳ محموله‌ی مهم با موفقیت پرتاب شد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۲ دقیقه
پرتاب موشک آریان 5

سرانجام پس از هفته‌ها تأخیر در پی شرایط فنی و بدی آب‌وهوا، موشک اروپایی آریان ۵ بامداد امروز به فضا پرتاب شد تا دو ماهواره و یک فضاپیمای مهم دیگر را در مدار قرار دهد.

موشک آریان ۵ که پنجمین پرتاب آریان‌اسپیس (ArianeSpace) در سال ۲۰۲۰ است، در این مأموریت سه محموله‌ی مهم را با خود حمل می‌کرد و موفق شد هر سه را با موفقیت در مدار خود قرار دهد. پرتاب این موشک ساعت ۱۹:۰۴ به وقت محلی فرانسه (۲:۳۴ به وقت تهران) از مرکز فضایی گویان فرانسه انجام شد.

این در حالی است که پرتاب آریان ۵ چندین بار به تعویق افتاده بود. این مأموریت ابتدا برای ۲۸ جولای (۷ مرداد) برنامه‌ریزی شده بود اما به دلیل بررسی‌های فنی اضافی مورد نیاز و هم‌چنین بررسی سیستم پرتاب دوگانه به تعویق افتاد. پس از آن نیز شرایط جوی مانع از پرتاب شد تا امروز که پرتاب خود را با ۳۱ دقیقه تأخیر اما با موفقیت انجام داد.

سه محموله‌ای که آریان ۵ به فضا فرستاد، شامل دو ماهواره‌ی ارتباطی گلکسی-۳۰، و BSAT-4b و یک ابزار گسترش‌دهنده‌ی مأموریت (Mission Extension Vehicle-2) بود.

ماهواره‌ی BSAT-4b توسط ماکسار (MAXAR) ساخته شده برای «شرکت سامانه‌ی ماهواره‌ای پخش ژاپن» (Japan’s Broadcasting Satellite System Corp.) به فضا پرتاب شد. این ماهواره برای خدمات پخش مستقیم به منازل مورد استفاده قرار می‌گیرد و به عنوان پشتیبانی برای دیگر ماهواره‌ی پخش باکیفیت BSAT-4a که در سال ۲۰۱۷ به فضا پرتاب شد درنظر گرفته شده است.

ماهواره‌ی ارتباطی BSAT-4b

ماهواره‌ی ارتباطی BSAT-4b
Credit: Arianespace

ماهواره‌ی گلکسی-۳۰ (Galaxy-30) نیز به عنوان بخشی از برنامه‌ی نوسازی مجموعه ماهواره‌های آمریکایی گلکسی در زمینه‌ی خدمات پخش ماهواره‌ای پرتاب شد. گلکسی-۳۰ و دیگر ماهواره‌های این گروه، خدماتی مانند پخش با کیفیت بسیار بالا و پخش جریانی از طریق ماهواره را در اختیار مصرف‌کنندگان قرار می‌دهد تا مستقیم از ماهواره برای پخش جریانی، شبکه‌های پهن‌باند، سرویس تلفن همراه و … استفاده کنند.

ماهواره‌ی گلکسی 30 سمت راست و یدک‌کش فضایی MEV2 سمت چپ

ماهواره‌ی گلکسی ۳۰ تصویر راست و یدک‌کش فضایی MEV2 تصویر چپ
Credit: Northrop Grumman

اما شاید جالب‌ترین محموله‌ی موشک آریان ۵ «ابزار گسترش‌دهنده‌ی مأموریت» (MEV-2) باشد که به عنوان یک یدک‌کش فضایی و برای به‌روزرسانی یکی از ماهواره‌های قدیمی اینتل‌ست عازم مدار شده است. این ماهواره که توسط «اسپیس‌لاجستیکز» (SpaceLogistics) به عنوان یکی از زیرمجموعه‌های «نورثروپ گرامن» (Northrop Grumman) ساخته شده، در اوایل سال ۲۰۲۱ (زمستان ۱۳۹۹) با یکی از ماهواره‌های اینتل‌ست با نام «Intelsat 1002/IS-1002» که در سال ۲۰۰۴ در مدار قرار گرفته بود، دیدار خواهد داشت.

به گفته‌ی آریان‌اسپیس، این ماهواره از پیشرانش و سوخت خود برای کنترل و بهینه‌سازی مدار IS-1002 استفاده می‌کند تا آن را به مدار زمین-ثابت بازگرداند و سرعت چرخش زاویه‌ای آن با سرعت چرخش زمین برابر شود. اگر این مأموریت به خوبی پیش برود، MEV-2 پس از آن از IS-1002 جدا می‌شود تا برای مأموریت بعدی آماده باشد.

گفتنی است این دومین بار است که ابزاری برای افزایش طول عمر ماهواره‌ها به فضا فرستاده می‌شود. پیش از این هم ماهواره‌ی MEV-1 در ماه فوریه به Intelsat 901 پیوست و مأموریتی تاریخی را در زمینه‌ی ماهواره‌ها رقم زد. امید می‌رود که این شیوه از تعمیر و نگهداری ماهواره‌ها، راهکار ارزان‌تری برای ارتقاء ماهواره‌های قدیمی به جای فرستادن ماهواره‌های جایگزین به فضا باشد.

هرچند هنوز تاریخ دقیقی برای پرواز بعدی آریان‌اسپیس اعلام نشده اما این شرکت اعلام کرده که به دلیل همه‌گیری کرونا در بازه‌ی زمانی طولانی‌تر و نیمه‌ی دوم سال ۲۰۲۱ میلادی انجام خواهد شد.

عکس کاور: پرتاب موشک آریان ۵

Credit: ArianeSpace

منبع: Space



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X