اپل میخواهد تعداد بیشتری از تراشههایی که لازم دارد را خودش تولید کند
بر اساس گزارش جدید خبرگزاری بلومبرگ، اپل با تأسیس یک دفتر جدید قصد دارد تعداد بیشتری از تراشههای لازم گجتهای خود را تولید کند. گویا این تراشهها جایگزین محصولات شرکتهای Broadcom و Skyworks میشوند. این دفتر هنوز در مراحل اولیه قرار دارد و وظیفهی کارکنان آن طراحی تراشههای مختص ارتباطات بیسیم خواهد بود.
اگرچه تراشههای سری A و M اپل از پردازنده و پردازندهی گرافیکی بهره میبرند، اما درون آیفونها و کامپیوترهای مک چندین تراشهی دیگر هم تعبیه میشود که کارهایی مانند مدیریت انرژی، ارتباط USB، شارژ بیسیم و دیگر کارهای اینچنینی را انجام میدهند. سایت iFixit بعد از کالبدشکافی آیفون ۱۳ پرو گزارش داده که بخش قابلتوجهی از تراشههای درون این گوشی توسط شرکتهای Skyworks و Broadcom تأمین شده است. حالا به نظر میرسد اپل میخواهد در این حوزه هم خودکفا شود تا دیگر نیازی به خرید تراشههای این شرکتها نداشته باشد.
یکی از مهمترین تراشههای جانبی درون آیفون، مودم آن است. اپل که تا سالها از مودمهای ساخت کوالکام بهره میبرد، به دلیل درگیریهای حقوقی و اختلاف نظر با این شرکت برای چند سال این کار را متوقف کرد و در عوض به بهرهگیری از مودمهای اینتل روی آورد. اما زمانی که اپل میخواست برای آیفونهای خود قابلیت پشتیبانی از اینترنت ۵G را ارائه کند، اینتل نتوانست نیازهای اپل را برطرف کند. در نتیجه اپل و کوالکام تمام شکایتهای خود علیه یکدیگر را پس گرفتند و قرارداد چند میلیارد دلاری برای تامین مودمهای ۵G آیفون امضا کردند. از سوی دیگر، اپل در سال ۲۰۱۹ با پرداخت حدود ۱ میلیارد دلار بخش مودم موبایل اینتل را تصاحب کرد و طی چند سال گذشته مشغول توسعهی مودمهای موبایل بوده است.
مدتی قبل، مدیر مالی کوالکام اعلام کرد که این شرکت در سال ۲۰۲۳ فقط حدود ۲۰ درصد از مودم گوشیهای آیفون را تأمین خواهد کرد. به نظر میرسد در سال ۲۰۲۳ بخش بزرگی از آیفونها با مودم ساخت اپل راهی بازار میشوند. اپل در زمینهی طراحی تراشه سابقهی بسیار زیادی دارد. بعد از سالها کسب تجربه برای تراشههای آیفون و دیگر گجتها، سال گذشته این شرکت از اولین تراشهی اختصاصی برای سیستمهای مک رونمایی کرد.
چیپست اپل M1 مانند تراشههای موبایل مبتنی بر معماری Arm است و به همین خاطر در کنار توان فوقالعاده، انرژی کمتری را مصرف میکند. همچنین مدتی قبل تراشههای M1 مکس و M1 پرو هم معرفی شدند که در حال حاضر فقط در نسل جدید مکبوک پرو مورد استفاده قرار گرفتهاند. این تراشهها نسبت به بسیاری از رقبا حرف زیادی برای گفتن دارند و به نظر میرسد در آینده فاصلهی آنها از تراشههای ساخت شرکتهای رقیب به صورت تصاعدی افزایش پیدا میکند.
در این میان، خبر تلاش برای ساخت تعداد بیشتری از تراشههای آیفون فقط مربوط به افزایش کنترل بر سختافزار این گوشیها نیست بلکه بخش مهمی از این قضیه به چالشهای مربوط به زنجیرهی تأمین برمیگردد. مدتی قبل اعلام شد که شرکتهای Broadcom و Skyworks به دلیل کمبود جهانی تراشه، محصولات موردنیاز اپل را با تأخیر چند هفتهای در اختیار این شرکت قرار میدهند و همین موضوع سرعت تولید آیفون را کاهش داده است. اما حالا اپل با خودکفایی بیشتر، میخواهد این نگرانیها و چالشها را کمتر کند تا بتواند شمار بیشتری از آیفونهای خود را به دست کاربران برساند.
بر اساس گزارشهای منتشر شده، اپل در سال ۲۰۲۰ یک قرارداد سه سال و نیمه با شرکت Broadcom برای تأمین تراشههای لازم امضا کرده است. این یعنی اپل در سال ۲۰۲۳ میتواند استفاده از تراشههای این شرکت را متوقف کند و به بهرهگیری از تراشههای اختصاصی خود روی بیاورد. اگرچه ساخت چنین تراشههایی اصلا کار راحتی نیست، اما اپل با توجه به سابقه و متخصصانی که در اختیار دارد، احتمالا تا حدود ۲ سال دیگر میتواند در این زمینه به موفقیت برسد.
منبع: The Verge