نتایج بنچمارکهای مک استودیو با تراشهی M1 اولترا منتشر شد
تراشهی M1 اولترا در حال حاضر جدیدترین و قدرتمندترین پردازندهی اپل به حساب میآید که از ترکیب دو تراشهی M1 مکس تولید شده است. در نتیجه بسیاری از کاربران مشتاق بودند ببینند این تراشه واقعا چقدر قدرت پردازشی و گرافیکی دارد. در همین راستا روز گذشته بنچمارک M1 اولترا هم منتشر شد و بالاخره توانستیم به توانایی واقعی این پردازنده پی ببریم.
اپل در رویداد معرفی از آیفون SE 2022، از تراشهی M1 اولترا نیز رونمایی کرد. پردازندهای که طبق ادعای خود شرکت، میتواند حتی RTX 3090 را هم در زمینهی پردازش گرافیکی به چالش بکشد در حالی که مصرف انرژی آن بسیار پایینتر است. این ادعا واقعا سنگین و باور آن هم بسیار سخت بود. بنابراین برای اینکه متوجه شویم آیا واقعا اپل در این رابطه منطقی است، باید به بنچمارکها توجه میکردیم که خوشبختانه اکنون در دسترس قرار دارد.
در بررسیهای صورت گرفته از مک استودیو که از تراشهی M1 اولترا به عنوان قلب تپنده بهره میبرد، این نتیجه حاصل شد که پردازندهی جدید اپل واقعا قدرتمند است و میتواند در زمینههای مختلف، عملکرد بینظیری داشته باشد و نیازهای کاربران را در سطح حرفهای برطرف کند. اما در بسیاری از زمینهها، نمیتوان آن را رقیبی برای بهترین گرافیکهای انویدیا یا AMD به حساب آورد. اما بهتر است به اعداد و ارقام نگاهی داشته باشیم تا ببینیم اوضاع از چه قرار است.
وبسایت Tom’s Guide برای اینکه متوجهی عملکرد واقعی M1 اولترا شود، با استفاده از ابزار بنچمارک گیکبنچ ۵.۴ آن را در زمینهی پردازش تک و چند هستهای مورد بررسی قرار داد. اما قبل از اینکه این بررسی را شاهد باشیم باید بگوییم مک استودیو با M1 اولترا از ۲۰ هستهی پردازشی، ۶۴ هستهی گرافیکی و ۱۲۸ گیگابایت حافظهی رم یکپارچه و ۲ ترابایت حافظهی SSD بهره میبرد. بنابراین برای اهداف کسب و کار، با قیمت ۶۲۰۰ دلار، یک انتخاب گرانقیمت و برای برخیها منطقی به حساب میآید.
عملکرد M1 اولترا در گیکبنچ
نام محصول | مک استودیو با M1 اولترا | Origin Millennium با Core i9-12900K | Alienware Aurora R13 با Core i7-12700KF | HP Omen 45L Core با i9-12900K |
چند هستهای | ۲۳٫۹۳۱ | ۱۸٫۰۹۶ | ۱۵٫۳۲۹ | ۱۵٫۹۲۴ |
تک هستهای | ۱٫۷۹۲ | ۱٫۹۱۸ | ۱٫۸۳۷ | ۱٫۹۱۲ |
اپلیکیشن ویرایش ویدیو Handbrake | ۳ دقیقه و ۵۵ ثانیه | ۳ دقیقه و ۲۲ ثانیه | ۳ دقیقه و ۵۲ ثانیه | ۳ دقیقه و ۳۹ ثانیه |
با بررسیهای صورت گرفته در گیکبنچ ۵.۴، این نتیجه حاصل شد که M1 اولترا واقعا قدرتمند است. تست چندین بار تکرار شد تا در نهایت یک نتیجهی متوسط از آن حاصل شود و در این حالت باز هم این پردازنده موفق شد عملکردی بهتر از تقریبا ۹۰٪ کامپیوترهای گیمینگ قدرتمند از لحاظ پردازش چند هستهای از خود به نمایش بگذارد. از جمله این سیستمها میتوان به Alienware Aurora R13 اشاره کرد که از تراشهی اینتل Core i7-12700KF، گرافیک RTX 3080 و ۳۲ گیگابایت حافظهی رم بهره میبرد. البته این سیستم خیلی هم در برابر سیستمهایی که M1 اولترا آنها را از لحاظ پردازش چند هستهای پشت سر گذاشت قدرتمند نیست. از جمله این موارد هم میتوان به Origin Millennium (2022) با تراشهی Core i9-12900K، گرافیک RTX 3080 Ti و ۳۲ گیگابایت رم و همچنین سیستم HP Omen 45L اشاره کرد که از گرافیک RTX 3090، پردازندهی Core i9-12900K و ۶۴ گیگابایت حافظهی رم بهره میبرد.
توجه داشته باشید این تست فقط به منظور تخمین سرعت پردازندهی مرکزی آن هم در بخش تک و چند هستهای صورت گرفت که در بخش چند هستهای، M1 اولترا همه را مغلوب کرد اما در بخش تک هستهای، خودش مغلوب شد. M1 اولترا همچنین در تبدیل یک ویدیوی 4K به 1080P با نرمافزار Handbrake ناتوانتر از تمام سیستمهای گیمینگ بالا بود که البته اختلاف معناداری هم نسبت به آنها نداشت. فقط Origin Millennium با تراشهی i9-12900K بود که توانست با اختلاف ۳۰ ثانیه آن را پشت سر بگذارد تا در نهایت این نتیجه حاصل شود که برای کارهایی که به پردازش چند هستهای نیاز دارند، M1 اولترا بیرقیب است اما برای کارهای مبتنی بر پردازش تک هستهای، این نمایندههای اینتل هستند که قدرتمندتر ظاهر میشوند.
بنچمارک گرافیک M1 اولترا
در تست OpenCL که قدرت کارت گرافیک را در انجام کارهای معمول نظیر پردازش تصویر بررسی میکند، تراشهی قدرتمند اپل توانست امتیاز عالی ۸۶٫۳۶۸ را کسب کند. این امتیاز فوقالعاده به نظر میرسد اما باز هم تکرار میکنیم، برای شکست دادن نمایندههای انویدیا و AMD اصلا کافی نیست. برای مثال طبق بررسیهای صورت گرفته توسط وبسایت The Verge روی گرافیک سیستمی با تراشهی RTX 3090، پردازندهی قدیمی نسل ۱۰ اینتل مدل Core-i9 و ۶۴ گیگابایت رم، امتیاز ۲۱۵٫۰۳۴ بدست آمد که اگرچه برای رسیدن به چنین میزانی انرژی زیادی هم لازم است اما دیگر قرار نیست تجربهای مشابه را به کاربر ارائه دهند چون این میزان بیش از دو برابر قدرتی است که M1 اولترا دارد.
اگر هم به مرورگر بنچمارک OpenCL سر بزنید، که در آن کاربران بنچمارک گرافیک خود را منتشر میکنند (شرط قرارگیری نتیجهی بنچمارک در این مرورگر این است که یک گرافیک حداقل ۵ امتیاز ثبت شده داشته باشد)، متوجه خواهید شد که RTX 3080 Ti با امتیاز ۲۰۹٫۰۸۱ در ردهی نخست و RTX 3090 هم با امتیاز ۲۰۵٫۰۳۱ در ردهی سوم قرار دارد. تراشههای M1 اپل هم در این لیست دیده میشوند که اگرچه مدل اولترا بالاتر از تمامی آنها ایستاده اما با امتیاز متوسط ۸۳٫۴۹۰، حتی از گرافیکهایی نظیر RTX 2070 با امتیاز ۸۵٫۶۳۹ و AMD رادئون VII با امتیاز ۸۶٫۵۰۹ نیز پایینتر قرار دارد.
همانطور که میبینید، M1 اولترا اگرچه بسیار سریع و قدرتمند است اما حتی توانایی لازم برای رقابت با گرافیکهای دو یا سه سال قبل انویدیا و AMD را هم ندارد. حداقل با توجه به این بنچمارک که چنین چیزی را شاهد هستیم. با این حال عملکرد محصولات در شرایط واقعی فاصلهای را که بنچمارکها نشان میدهند را با یکدیگر ندارند. در نهایت همه چیز بستگی به اپلیکیشن یا فعالیتی دارد که تراشه باید آن را پردازش کند چون میزان بهینه بودن آنها در سیستمهایی با سیستمعاملهای متفاوت فرق دارد.
مک استودیو در انجام بازیها چقدر خوب است؟
بازیها بهترین راه برای اندازهگیری توان گرافیکی یک محصول هستند چرا که بیشترین فشار را روی گرافیک وارد میکنند تا بتوانند تصاویر را با تمام جلوههای موجود، در بهترین حالت به نمایش بگذارند. البته نکتهای که وجود دارد این است که M1 اولترا یا به طور کلی تراشههایی که از این سری تولید میشوند اصلا برای اهداف گیمینگ نیستند و سیستمعامل مک هم برای خیلی از بازیها مناسب نیست. یعنی در واقع کسی سیستم مبتنی بر مک را برای بازی خریداری نمیکند. در نتیجه توسعهدهندگان وقت خود را برای بهینهسازی بازیها روی آن هدر نمیدهند.
با این حال وبسایت منبع تصمیم گرفت عملکرد مک استودیو را در انجام بازیهایی نظیر Tomb Raider و Civilization VI: Gathering Storm مورد بررسی قرار دهد. این بازیها عناوین جدیدی به حساب نمیآیند اما در بسیاری از سیستمها عملکرد بهینهای دارند و در نتیجه میتوانند ابزار خوبی برای سنجش عملکرد سیستمهای گوناگون باشند. در بازی Civilization VI: Gathering Storm، مک استودیو با M1 اولترا توانست به فریم ریت متوسط ۳۸٫۸۵ دست پیدا کند. توجه داشته باشید که بازی روی وضوح 1440P در حال اجرا بود. یعنی آخرین میزانی که خود بازی از آن پشتیبانی میکرد.
در بازی Tomb Raider که در وضوح تصویر محلی 5K اجرا شد و تمام تنظیمات نیز در بالاترین سطح خود قرار گرفت، میزان فریم ۲۲٫۲۹ بدست آمد که خیلی متحیرکننده نبود چرا که بازی در سال ۲۰۱۵ راهی بازار شد. وقتی هم تنظیمات روی سطح متوسط (Medium) قرار گرفت، مک استودیو توانست به میزان فریم ۳۱٫۶۵ دست پیدا کند که آن هم خیلی خوب نبود.
نام محصول | مک استودیو با M1 اولترا | مک بوک پرو ۱۶ اینچی با M1 مکس | لنوو ThinkPad P1 Gen 4 با RTX 3070 |
Sid Meier’s Civ 6 | ۳۸٫۸۵ فریم در وضوح 1440P | ۴۷٫۳۲ فریم در وضوح ۱۱۱۷ × ۱۷۲۸ | ۸۵٫۴ در وضوح 1080P – 64٫۹ در وضوح 4K |
Rise of the Tomb Raider | ۲۷٬۱۲ فریم در وضوح 5K | ۲۶٫۵۶۰ فریم در وضوح ۲۲۳۴ × ۳۴۵۶ | تست نشد |
متأسفانه امکان تست مک استودیو با بازیهای جدیدتر نظیر Red Dead Redemption 2 نبود چرا که این دستگاه به صورت بومی از آنها پشتیبانی نمیکند. از طرفی بازیهایی نظیر Civilization VI: Gathering Storm و Tomb Raider هم بنچمارک خوبی برای بررسی عملکرد گرافیکی M1 اولترا یا هر تراشهی دیگری نیستند چرا که سالها پیش عرضه شدند. با این حال فقط بدانید RTX 3090 بکار رفته در HP Omen 45L توانست با اختلاف فاحشی، M1 اولترا را در اجرای دو بازی یادشده از پیش رو بردارد. صرفا جهت اطلاع هم باید بگوییم مک بوک پرو ۱۶ اینچی اپل که سال گذشته با تراشهی M1 مکس راهی بازار شد، توانست در اجرای بازی Civilization VI: Gathering Storm عملکرد بهتری از مک استودیو داشته باشد. البته اینکه این لپتاپ از وضوح ۱۱۱۷ × ۱۷۲۸ پیکسل برخوردار است ولی بازی در مک استودیو در وضوح 1440P اجرا شد هم بیتاثیر نیست اما نباید فراموش کرد طبق ادعای اپل، M1 اولترا دو برابر سریعتر و قدرتمندتر از M1 مکس است.
M1 اولترا آنقدر در اجرای این دو بازی ضعیف بود که حتی لپتاپ ThinkPad P1 Gen 4 لنوو با ویندوز ۱۰ و تراشهی Core i7-11850H با گرافیک RTX 3070 و ۶۴ گیگابایت حافظهی رم توانست در وضوح 1080P و 4K، دو تا سه برابر فریمریت بیشتری ارائه دهد. با این وضعیت اصلا مقایسهی یک سیستم گیمینگ دسکتاپ با مک استودیو کار منطقی نیست وقتی میبینیم یک لپتاپ هم از آن بهتر ظاهر شده است.
با توجه به بررسیهای اولیهی صورت گرفته در بنچمارک گیکبنچ و بنچمارکهای دیگر میتوان کاملا به عملکرد M1 اولترا به عنوان یک تراشهی بسیار قدرتمند امیدوار بود. طبیعتا این تراشه برای بازی طراحی نشده است اما در اجرای یک سری اپلیکیشنها هم از نمایندگان اینتل، AMD و انویدیا ضعیفتر ظاهر شد. در واقع تنها برتری آن، توانایی بسیار بالایش در پردازش چند هستهای است. در غیر این صورت در بخشهای دیگر، M1 اولترا یک تراشهی کاملا معمولی است که فقط از تراشههای دیگر اپل قدرت و سرعت بیشتری دارد.
در کارهایی نظیر ویرایش تصاویر و ویدیو، M1 اولترا از این جهت تراشهی خوبی است که با مصرف انرژی بسیار کم و بدون هیچ گونه سر و صدایی توانست در مک استودیو کار خود را به نحو احسنت انجام دهد. برای اجرای بازیهای معمولی هم قطعا میتوانید روی تواناییهای ان حساب کنید اما سعی کنید ادعاهای اپل را مبنی بر قدرت بیشتر آن در مقایسه با RTX 3090 جدی نگیرید.
مک استودیو با قیمت ۴۰۰۰ دلار در مدل پایه و ۶۲۰۰ دلار در قدرتمندترین مدل خود، یک انتخاب خوب برای اهداف کسب و کار است اما توجه داشته باشید که با مبلغی بسیار کمتر از این، میتوانید سیستم گیمینگ قدرتمندی را با یکی از بهترین مانیتورهای گیمینگ موجود در بازار خریداری کرده و از انجام هر کاری روی آن لذت ببرید. چه بازی، چه ویرایش و تدوین تصویر و فیلم.
اگر به بازی علاقه ندارید و میخواهید صرفا یک کامپیوتر مک با توانایی بیشتر از نسل قبل داشته باشید، با توجه به بنچمارک مک استودیو با M1 اولترا میتواند انتخاب خوبی باشد. نظر شما در رابطه با تراشهی جدید اپل چیست؟ به نظر شما برای انجام کارهای مختلف، خرید محصول مجهز به M1 اولترا منطقیتر است یا محصولی با پردازندهی اینتل/AMD و گرافیک انویدیا/AMD؟
- اپل M2 اکستریم شاید ۴۸ هستهی پردازشی و ۱۲۸ هستهی گرافیکی داشته باشد
- مک استودیو با M1 اولترا از بهترین مدل مک پرو هم سریعتر است
منبع: Tom’s Guide
واقعا خیلی مقاله خنده داری بود
بدون شک مقایسه یه کامپیوتر مک با پردازنده اختصاصی که معماری جدیدی داره با یه کامپیوتر با معماری قدیمی به خودی خود کار خنده داری به حساب میاد
اما زمانی خنده دارتر میشه که ما میخوایم پردازنده اپل رو با برنامه ای که براش بهینه نشده تست کنیم
اگر شما بخواین تبدیل ویدیو رو در ویندوز با نرم افزار Handbrake انجام بدین در مک میتونین این کار رو با Final Cut Pro با سرعت بالاتری انجام بدین
حالا این موضوع دلیل نمیشه که ما بگیم چون روی ویندوز قابلیت نصب Final Cut Pro نیست پس ۳۰۹۰ ضعیفتره
هر سیستم عامل کتابخانه کد خودشو داره شما برای بهره گیری از قدرت کامل گرافیک چیپست اپل باید از برنامه ای استفاده کنید که از کتابخانه های Metal که مخصوص این سیستم عامل هست استفاده کنین در غیر این صورت بدون شک برنامه ها برای این چیپ بهینه نیستن و همین که میتونه به شکل معقولی برنامه هایی که بهینه نیستن رو اجرا کنه خودش دلیل بر برتری اون نسبت به amd, intel, nvidia و سایر شرکت هه هست
و بدون شک
چیپست اپل در سیستم عامل خودش با نرم افزار های خودش یا نرم افزار هایی که براش بهینه شدن میتونه با گرافیک ۳۰۹۰ و سی پی یو 12900k همراه با رم 128GB رقابت کنه و احتمالا نتیجه یکسانی داشته باشن و البته شاید در نرم افزارهایی برتری و در نرم افزار هایی هم ضعف هایی داشته باشه که بی شک هر دو زیاد هم چشمگیر نخواهند بود
اگر مقایسه رو بز اساس قدرت دو برابر چیپ m1 max قرار بدین که تا به امروز تست های زیادی داشته بدون شک میتونیم بگیم چیپm1ultra چیزی از ۳۰۹۰ کم نخواهد داشت
و حتی میتونه باعث بشه که بازی ساز ها به زودی به سمت مک روی بیارن
بدون شک هرکس که در زمینه های گرافیکی فعالیتی داشته باشه میدونه که چه برای کار های سه بعدی چه تدوین فیلم مک استودیو از یک سیستم ویندوزی با مشخصات نزدیک به هم بسیار کارامدتر هست
مخصوصا اگر شما بخواین فیلمی رو با Final Cut Pro تدوین کنین که متوجه خواهید شد در ویندوز هیچ وقت با هیچ نرم افزاری به این راحتی و سرعت کار بالا نخواهید بود
و این موضوع به علت قدرت بالای سخت افزار و بهینه بودن نرم افزار هست