مکبوک پرو با تراشهی M1 مکس ۳ برابر از مک پرو سریعتر است!
تراشههای جدید M1 مکس و M1 پرو اپل از زمان عرضهشان در جدیدترین مکبوک پرو، بسیار فراتر از انتظار ظاهر شدهاند و چیزی جز تحسین از کاربران و تحلیلگران دریافت نکردهاند. در جدیدترین آزمایش انجام شده، اکنون یک بنچمارک مکبوک پرو جدید را با مک پرو ۲۰۱۹ مقایسه میکند و این اصلا خبر خوبی برای دسکتاپهای ۶۰۰۰ دلاری نیست. در تست بنچمارک ProRes، مکبوک پرو جدید تا سه برابر سریعتر از مک پرو بوده است. اما نتیجهی این تست چه معنایی برای آیندهی مک پرو دارد؟
بنچمارکهای متعددی برای مقایسهی M1 مکس و M1 پرو با پردازندههای مخصوص دیوایسهای ویندوزی وجود دارد، اما جدیدترین و بهترین تراشههای اپل به ندرت در برابر نسخهی پیشرفته قبلی آن، Mac Pro 2019 مبتنی بر پردازندهی اینتل، آزمایش و تست شدهاند. هدف از این آزمایش اندازهگیری مدت زمانی بود که مکبوک پرو جدید برای گرفتن خروجی ویدیویی با فرمت ProRes صرف میکند و سپس همین کار در مک پرو انجام شده تا زمان صرف شدهی آن نیز محاسبه شود. همچنین یک تست اضافی هم از مک پرو که مجهز به کارت Afterburner بود انجام شد که هدف آن افزایش سرعت گرفتن خروجی ویدیویی با فرمت ProRes بوده است.
در تست سرعت گرفتن خروجی ویدیویی با فرمت ProRes، تراشهی M1 مکس مکبوک پرو تنها ۷۶ ثانیه طول کشید تا کار را انجام دهد. اما مک پرو زمان بیشتری را صرف این کار کرد؛ ۲۳۳ ثانیه. هنگامی که به کارت Afterburner مجهز شد، این زمان به ۱۵۳ ثانیه کاهش یافت. این بدان معناست که مکبوک پرو مبتنی بر پردازندهی M1 مکس تا سه برابر سریعتر از مک پرو مبتنی بر پردازندهی اینتل (حداقل در این سناریو) و دو برابر سریعتر از مک پرو مجهز به کارت Afterburner است. بهخصوص با توجه به اینکه مک پرو همیشه بهترین محصولی است که اپل ارائه میدهد، این یک نتیجهی فوقالعاده و بینظیر برای تراشهی جدید M1 مکس به حساب میآید.
این آزمایش توسط وبسایت Macworld انجام شده است. بهترین پیکربندی ممکن مک پرو ۲۰۱۹ باید مجهز به پردازندهی ۲۸ هستهای Intel Xeon W باشد که برای رسیدن به قدرت تراشهی سیلیکون اپل موجود در مکبوک پرو لازم است. شایان ذکر است که استفاده از کارت Afterburner معادل استفاده از یک دیکودر فرمت ProRes عمل میکند. اما مکبوک پرو مجهز به انکودر و دیکودر فرمت ProRes است که با سرعت خواندن بیشتر خود، مک پروی اپل را به راحتی شکست میدهد.
اگرچه مکبوک پروها در حال حاضر عملکرد پردازشی بهتری دارند، اما ممکن است در سال ۲۰۲۲ همه چیز تغییر کند. بسیاری از شایعهها حاکی از آن است که اپل قصد دارد دو مدل مک پرو را در سال آینده عرضه کند، یکی بر اساس تراشهی اینتل و دیگری بر اساس سیلیکون خود اپل. با توجه به اینکه مک پروی اپل نسبت به نسلهای قبلی خود بهترین محصول اپل بوده است، نسخهی ۲۰۲۲ ممکن است عملکرد بینظیری داشته باشد.
همانطور که احتمالا میدانید، اپل از نسل جدید تراشههای خود در اواخر مهر ماه امسال رونمایی کرد. تراشههای M1 پرو و M1 مکس یکی از قدرتمندترین پردازندههای حال حاضر به شمار میآیند که در لپتاپهای اپل مورد استفاده قرار گرفته است. این دو تراشه براساس لیتوگرافی ۵ نانومتری TSMC تولید میشوند.
برای مقایسه باید بگوییم که تراشههای M1 پرو و M1 مکس بهترتیب با حدود ۳۰ و ۶۰ وات توان مصرفی GPU و ۳۰ وات CPU در سنگینترین شرایط، بهترتیب بین ۶۰ تا ۷۰ وات (M1 پرو) و ۹۰ تا ۱۰۰ وات (M1 مکس) مصرف خواهند کرد که این آمار فوقالعاده است. اگر تراشهی M1 مکس وجود نداشت، M1 Pro بهعنوان پادشاه پردازندههای لپتاپها شناخته میشد.
اپل این تراشه را بر مبنای M1 تولید کرده ولی حالا شاهد تعداد بیشتری از هستههای پردازنده و پردازندهی گرافیکی هستیم و حداکثر ظرفیت رم یکپارچهی آن هم به ۳۲ گیگابایت رسیده است. در مجموع این پردازنده از ۳۳٫۷ میلیارد ترانزیستور و ۱۰ هسته تشکیل شده که تقریبا دو برابر ترانزیستور تراشهی M1 محسوب میشود. این تراشه فقط در نسل جدید مدلهای ۱۴ و ۱۶ اینچی مکبوک پرو استفاده شده است.
نسخهی قدرتمندتر تراشهی M1 پرو، پردازندهی M1 مکس نام دارد. ظرفیت حافظهی رم موجود در این تراشه، به حداکثر ۶۴ گیگابایت میرسد. همچنین این میزان حافظه، از نوع LPDDR5 با پهنای باند دو برابری نسبت به اپل M1 Pro، یعنی برابر با ۴۰۰ گیگابایت بر ثانیه است. در ضمن باید به دو برابر شدن تعداد هستههای پردازندهی گرافیکی هم اشاره کنیم که طبق ادعای اپل، میتواند در حد پردازندههای گرافیکی پرچمدار عمل کند. این تراشه با مجهز بودن به ۵۷ میلیارد ترانزیستور، بزرگترین تراشهای که اپل تاکنون ساخته بهحساب میآید. این پردازندهی بینظیر همچنین قابلیت پشتیبانی از ۴ نمایشگر خارجی را هم دارد.
منبع: DigitalTrends