اپل برای حذف ناچ آیفون سنسور تشخیص چهره را زیر نمایشگر مخفی خواهد کرد
اینطور که به نظر میرسد، زمانی که اپل بتواند گوشیهای آیفون خود را بدون ناچ و به صورت تمام صفحه تولید کند، احتمالا باز هم حسگر تشخیص چهره را هم درون آنها قرار خواهد داد منتها در زیر نمایشگر.
تلاش شرکتها برای تولید گوشیهایی تمام صفحه از سالهایی که اولین گوشی هوشمند وارد بازار شد تا الان ادامه داشته است. اگر دقت کنید، میبینید که هر سال با معرفی گوشیهای جدید، اکثر شرکتها تلاش میکردند از حاشیهی دور نمایشگر تا آن جایی که فناوری و علم اجازه میداد بکاهند. این فرایند آنقدری ادامه پیدا کرد تا به اینجایی رسید که اکنون در سال ۲۰۲۱ ایستادهایم؛ یعنی زمانی که حتی اولین گوشی تمام صفحه، بدون اینکه دوربین سلفی را به شکل مکانیزم پاپ آپ درون آن شاهد باشیم راهی بازار شد (ZTE Axon 20).
برخی از شرکتها نظیر وانپلاس، شیائومی، سامسونگ و هواوی، گوشیهای خود را برای اینکه تمام صفحه به نظر برسند، با دوربین سلفی پاپآپ راهی بازار کردند. اما این طراحی نبود که انتظار داشتیم ببینیم. در واقع آنچه که مد نظر بود، طراحی یک گوشی با دوربین سلفی بود که در زیر نمایشگر پنهان شود و نه روی فریم که هم باعث از بین رفتن خاصیت ضد آبی آن شود، هم گوشی را ضخیم و سنگین کند.
در نتیجه تلاشها برای ساخت محصولاتی مجهز به دوربین سلفی زیر نمایشگر آغاز شد و همانطور هم که در بالا به آن اشاره کردیم، ZTE اولین شرکتی بود که Axon 20 را با فناوری دوربین سلفی زیر نمایشگر راهی بازار کرد. اگرچه عملکرد این دوربین به خاطر محل قرارگیری اصلا جالب نبود اما باید تلاش و جسارت شرکت چینی را در زمینهی تولید چنین محصولی تحسین کنیم؛ چرا که باعث شد شرکتهای دیگر هم کار خود را در این زمینه با جدیت بیشتری دنبال کنند.
در این بین اما هنوز هیچ شرکت دیگری به صورت رسمی از محصولی با این فناوری رونمایی نکرد اما زمزمه شده سامسونگ برای گلکسی زد فولد ۳ از این فناوری استفاده میکند. در این بین تمام شرکتهای اندرویدی که حداقل موفق به تعبیهی دوربین زیر نمایشگر نشدهاند، حداقل تلاش خود را برای کاهش حواشی بالا، پایین و کنارههای نمایشگر انجام دادهاند، اما اپل به نظر میرسد اصلا علاقهای به این موضوع ندارد و جالبتر اینکه کاربران گوشیهای این شرکت هم خیلی از این بابت ناراحت نیستند.
اپل از سال ۲۰۱۷ تصمیم گرفت حواشی بالا و پایین گوشیهای خود را با حذف تاچآیدی و اضافه کردن فیسآیدی کاهش داده و یک ناچ بزرگ را روی نمایشگر قرار دهد. درون این ناچ سنسورهای تشخیص چهره و مجاورت و دوربین سلفی قرار گرفتند تا بدین ترتیب آیفونها به نمایشگری با بریدگی نسبتا بزرگ روی آن راهی بازار شوند. در شرایطی که شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای اندرویدی نظیر سامسونگ که اصلیترین رقیب اپل هم به حساب میآید توانستند با کاهش حاشیهها، از مرز ۹۰ درصد نسبت نمایشگر به بدنه عبور کنند، اپل با گوشیهای جدید خود هنوز به ۹۰ درصد هم نرسیده است.
از سال ۲۰۱۷ که شرکتها تلاش کردند حواشی گوشیها را کاهش دهند، کاری که اپل انجام داد تماشا کردن بود. هیچ اتفاق خاص دیگری رخ نداد. این شرکت بدون هیچ دلیل خاصی تصمیم گرفت به جای استفاده از حسگر اثرانگشت درون صفحه، از حسگر تشخیص چهره به عنوان راه حل بازگشایی قفل درون گوشیهایش استفاده کند تا بدین ترتیب چهار نسل آیفونها بدون هیچ نوآوری خاصی در طراحی نمایشگر و با یک ناچ نسبتا بزرگ روی آن راهی بازار شوند.
از طرفی با شیوع بیماری کرونا، کاربران آیفون به این نتیجه رسیدند که با پوشیدن ماسک که اجباری هم بود، نمیتوانند گوشی را از طریق تشخیص چهره قفلگشایی کنند و باید حتما هر بار برای این کار ماسک خود را بر میداشتند. در حالی که با حسگر اثر انگشت این اتفاق بدون هیچ دردسری رخ میداد. با این حال شرکت مجبور شد با عرضهی یک آپدیت، نحوهی قفلگشایی را تغییر داده و زمانی که شخصی با ماسک قصد باز کردن قفل گوشی را داشت، مستقیما به صفحهی وارد کردن رمز عبور هدایت میشد. یعنی در واقع آیفونها در دوران کرونا یک گوشی کاملا معمولی بودند.
اپل هیچگاه به این قضیه اعتراف نکرده اما به نظر میرسد بالاخره کوتاه آمده و قصد دارد همان مسیری را در پیش بگیرد که شرکتهای اندرویدی سالهاست در آن حضور دارند. برای اثبات این موضوع باید به این نکته اشاره کنیم که اخیرا پتنتی از سوی اپل به ثبت رسیده که نشان میدهد این شرکت آمریکایی میخواهد هم فیسآیدی و هم تاچآیدی را زیر نمایشگری با پنل OLED پنهان کرده و از هر دو حسگر در گوشیهای آیندهی خود استفاده کند.
البته هیچ اشارهی مستقیمی به این که در گوشیهای آیندهی اپل از هر دوی این فناوریها به صورت همزمان استفاده خواهد شد یا خیر نشده است اما با توجه به توضیحاتی که در پتنت آمده وبسایت Appleinsider هم متوجه آن شده، متوجه شدیم که اپل میخواهد قطعاتی را در زیر نمایشگر گوشیهایش تعبیه کند. بدین ترتیب شرکت میتواند به هدف خود که نمایشگر تمام صفحه هست دست پیدا کند تا بدین ترتیب دیگر کاربران گوشیهای این شرکت مجبور نباشند برای چنین طراحی انتظار کشیده و مورد تمسخر دارندگان گوشیهای اندرویدی قرار بگیرند.
همچنین اپل توضیحاتی را در رابطه با روشی ارائه داد که از طریق آن میشود نزدیکی یک جسم به دستگاهی را که از نمایشگر ساطع نور بهره میبرد متوجه شد. در این روش احتمالا نور از طریق یک دیافراگم شفاف روی سطح نمایشگر ساطع نور دریافت شده و سپس همراستا و چگال شده و به سمت یک دریافت کنندهی نوری فرستاده میشود… این توضیحات که ادامهدار هم هستند، به شکل خیلی واضحی به حسگر تشخیص چهرهای اشاره دارند که اکنون روی نمایشگر قرار دارد اما قرار است طی سالهای آینده در زیر نمایشگر تعبیه شود. اما کدام سال؟
با توجه به خبرهای اخیر، شنیدهایم که اپل قصد ندارد سری آیفون ۱۳ را با فناوری حسگر تشخیص چهره، اثر انگشت و دوربین سلفی زیر نمایشگر راهی بازار کند. در نهایت شاید از اندازهی ناچ روی صفحه کاسته شود اما خبری از نوآوری هیجانانگیز نخواهد بود. بنابراین باید حداقل منتظر آیفون ۱۴ باشیم که گفته میشود آن هم قرار نیست از چنین فناوری بهره ببرد و در بهترین حالت فقط حسگر اثر انگشت درون نمایشگر خواهد داشت.
آیفون ۱۵ اولین آیفون بدون ناچ خواهد بود
اینطور که به نظر میرسد، نه آیفون ۱۳ و نه آیفون ۱۴ قرار نیست با نوآوری خاصی راهی بازار شوند اما این احتمال وجود دارد که در همین گوشیها شرکت آمریکایی بخواهد با قرار دادن یک سری قطعات در زیر نمایشگر، ناچ را کوچکتر از آنچیزی که اکنون شاهد هستیم کند. گفته میشود آیفون ۱۴ از هر دو روش بازگشایی قفل صفحه یعنی اثر انگشت و تشخیص چهره پشتیبانی میکند که گویا حسگر اثر انگشت در زیر صفحه تعبیه خواهد شد.
آیفون بدون ناچ به احتمال بسیار فراوان آیفون ۱۵ خواهد بود؛ محصولی که میتواند رویای اپل را در راستای تولید یک گوشی تمام صفحه، به حقیقت تبدیل کند. گفته میشود در این گوشی تمام آنچه را که این روزها روی نمایشگر شاهد هستیم نظیر دوربین سلفی، حسگر تشخیص چهره، سنسور مجاورت و …، به زیر نمایشگر خواهد رفت و اپل هم زمان کافی برای محقق کردن این فناوری در اختیار دارد.
البته خبر خاصی در رابطه با اینکه آیفون ۱۵، اولین آیفون بدون ناچ خواهد بود منتشر نشده بلکه امیدواریم در واقع که این اتفاق رخ دهد. این پیشبینی تحلیلگر معروف، مینگچی کو هم بوده چون قطعا تا آن زمان، سامسونگ و سایر شرکتهای اندرویدی یکی دو سالی هست که فناوری دوربین سلفی زیر نمایشگر را در گوشیهای خود پیاده کردهاند. البته اگر این موضوع را در نظر نگیریم که همین حالا هم از لحاظ استفاده از حسگر اثر انگشت درون صفحه، دو سال از اپل جلو هستند.
یک نکتهی بسیار عجیب در این بین وجود دارد. در بین شرکتهای اندروید، اگر شرکتی نتواند از لحاظ فناوری پا به پای نیازهای روز حرکت کند، محکوم به نابودی است. اما میبینیم اپل هر سال فروش فوقالعادهای را با آیفونهای جدید تجربه کرده و سود هنگفتی به جیب میزند. جالبتر اینکه کاربران این شرکت تا زمانی که یک فناوری به شکل کاملا پخته و ارزانقیمت درون گوشیهای آیفون به کار گرفته نشود به آن اهمیت خاصی نشان نمیدهند.
البته نمیتوان پخته را کلمهی مناسبی دانست، چرا که نمایشگر OLED، رفرشریت ۱۲۰ هرتز یا فناوری ۵G، نمایشگر تمام صفحه و مواردی از این دست اصلا چیزی نیستند که در ابتدای مسیر وجود داشته باشند و فناوری نابالغ شناخته شوند. مشکل اینجاست که اپل ظاهرا نمیخواهد تمام قابلیتهای خوب ممکن را درون گوشیهای خود استفاده کند تا بتواند از این طریق مدلهای آینده را با تنوع بیشتری راهی بازار کند. برخی از کاربران آیفون هم مادامی که یک فناوری درون گوشیهای خود اپل استفاده نشود، به آن علاقهای نشان نمیدهند. به همین خاطر اپل به اندازهی کافی فرصت خواهد داشت تا نکات یاد شده را درون گوشیهایش پیاده کند، منتها به نظر نمیرسد به این زودیها این اتفاق رخ دهد.
نظر شما در این رابطه چیست؟ چرا تقریبا چهار سال است که اپل تقریبا هیچگونه نوآوری خاصی درون طراحی گوشیهای خود نداشته است؟
منبع: PhoneArena