چرا TSMC اپل را به دیگران ترجیح میدهد؟
همانطور که احتمالا میدانید، اپل مشتری شمارهی یک شرکت تایوانی TSMC بزرگترین تولیدکنندهی تراشه در جهان است و این دو شرکت با همدیگر همکاری و تعامل خوبی دارند. همین ارتباط خوب بین TSMC و اپل موجب شده که مدیران ارشد اینتل احساس خطر کرده و به تایوان پرواز کنند تا در مورد ظرفیت تراشههای ۳ نانومتری با این شرکت مذاکره کنند، زیرا اینتل قصد دارد تا سال ۲۰۲۳ به یکی از مشتریان برتر TSMC تبدیل شود که در ادامه به توضیح آن خواهیم پرداخت. طبق گزارشها، اپل با TSMC توافق کرده تا تمام ظرفیت اولیهی تولید تراشههای ۳ نانومتری خود را در اختیارشان قرار دهد.
تراشههای اپل بیش از ۲۵ درصد از درآمد TSMC را تشکیل میدهند
علاوه بر اینها و در خلال کمبود جهانی تراشه که تعادل تقاضای عرضه را در این صنعت تغییر داده، TSMC هزینهای که از ماه آینده برای چیپست سری A از اپل دریافت خواهد کرد را تنها ۳ درصد افزایش داده است. اما قضیه برای سایر مشتریان این شرکت فرق میکند، زیرا آنها باید با افزایش قیمت ۲۰ درصدی شرکت TSMC روبرو شوند. به لطف گزارشات منتشر شده از Bloomberg و DigiTimes، اکنون میدانیم که بیشتر تجارت TSMC مربوط به تراشههای شرکت اپل است. این گزارش اشاره میکند که اپل ۲۵.۹ درصد از تجارت TSMC را به خود اختصاص داده است.
سال گذشته، این شرکت بزرگ سازندهی تراشه ۴۵.۵۱ میلیارد دلار درآمد کسب کرد که به این معنی است که سهم اپل از آن تجارت به ۱۱.۴ میلیارد دلار رسیده است. در ردهی دوم، شرکت طراح تراشه مدیاتک حضور دارد که در حدود ۵.۸ درصد از درآمد TSMC را تأمین کرده است. رتبه سوم از آن AMD است که حدود ۴.۴ درصد از خط تولید این شرکت تایوانی را تشکیل میدهد. بعدی کوالکام است که ۳.۹ درصد از درآمد TSMC را تأمین میکند. بقیه شرکتها نیز شامل Broadcom (3.8٪)، Nvidia (2.8٪)، سونی (۲.۵٪)، Marvell (1.4٪)، STM (1.4٪)، ADI (1.06٪) و اینتل (۸۴٪) میشوند.
حضور اینتل در انتهای این لیست از این بابت است که این شرکت، کارخانهی تولیدکنندهی تراشهی مستقل خود را دارد، اما در حال حاضر در تولید تراشههای پیشرفته از TSMC عقبتر است. در نتیجه، اینتل به دنبال برونسپاری بخشی از تولید تراشههای خود به TSMC است که در جلسهی هفتهی گذشته مدیران این شرکت با TSMC مطرح شد. ظاهرا، TSMC ظرفیت تولید تراشهی ۴ و ۵ نانومتری خود را به اینتل واگذار کرده و این جلسه نیز برای جلوگیری از درگیری اینتل با اپل بر سر ظرفیت تراشههای ۳ نانومتری برگزار شده است.
از جمله مدیران اینتل که به تایوان سفر کردند «پت گلسینگر»، مدیر عامل شرکت اینتل بود که هفتهی گذشته قبل از عزیمت به این کشور ویدئویی را ضبط نمود. طبق گزارشهای منتشر شده، پس از اتمام جلسه طراح آمریکایی تراشه چهارشنبه هفتهی گذشته تایوان را ترک کرد. گلسینگر نیز اخیراً با شبکهی HBO مصاحبه کرده و از تلاشهای خود برای دستیابی به ظرفیت تراشههای ۳ نانومتری خبر داده است. وی در این رابطه گفته: «اپل تصمیم گرفت که خودشان میتوانند چیپ بهتری را نسبت به تراشههای ما طراحی کنند.» و میدانید، آنها کار بسیار خوبی انجام دادند.
باید خاطر نشان کنیم که بر اساس آخرین شایعهها، اپل تراشهی مودم 5G کوالکام را با تراشهای که خودش طراحی خواهد کرد جایگزین میکند. تراشهی جدید مودم 5G اپل توسط TSMC و با استفاده از فناوری ۴ نانومتری ساخته خواهد شد و باید در سری آیفون ۱۵ در سال ۲۰۲۳ از آن استفاده شود.
همچنین گلسینگر دربارهی تراشههای سری M صحبت کرد که اپل آنها را طراحی کرده و توسط TSMC با استفاده از فناوری پردازش ۵ نانومتری پیشرفتهاش ساخته شده تا جایگزین اجزای اینتل در مکها شود. تراشههای M1 (با ۱۶ میلیارد ترانزیستور)، M1 پرو ( با ۳۳.۷ میلیارد ترانزیستور) و M1 مکس (با ۵۷ میلیارد ترانزیستور) در اوایل سال جاری معرفی شدند. اپل از M1 در آیپد پرو استفاده میکند. علاوه بر درخواست ظرفیت تراشههای ۳ نانومتری از TSMC، اینتل به تراشههای ۷ نانومتری، ۶ نانومتری و ۵ نانومتری این شرکت بزرگ تایوانی علاقهمند است، زیرا میخواهد مانع از نفوذ رقیبش یعنی AMD (همچنین مشتری TSMC) به سهم بازار خود شود.
اینتل به دنبال پس گرفتن رهبری فرآیند ساخت تراشه از TSMC و سامسونگ است
مدیر عامل شرکت اینتل در ادامهی این مصاحبه افزود: «کاری که شرکت اینتل باید انجام دهد این است که تراشهای بهتر از آنچه که آنها [اپل] میتوانند خودشان طراحی کنند، تولید کند. امیدواریم بتوانیم این بخش از تجارت آنها و همچنین بسیاری از کارهای دیگر را به مرور زمان خودمان انجام دهیم.» اینتل همچنین برنامههای خود را برای توسعهی تراشههای آنگستروم و افزایش تولید آنها در سال ۲۰۲۴ اعلام کرده است. یک آنگستروم (1A) معادل ۱.1nm است و اینتل امیدوار است که این نوآوری آنها را به کارخانهی تولید تراشهی پیشرو در تولید چیپهایی با بیشترین تعداد ترانزیستور تبدیل کند.
اینتل قبلاً در این بخش پیشرو بود، اما دو شرکت سامسونگ و TSMC، در حالی که اینتل با مشکلاتی مواجه شده بود، توانستند جایگاه اینتل را به تصرف خود دربیاورند. قاعدهی کلی این است که هر چه فرآیند ساخت تراشه کوچکتر باشد، ترانزیستورهایی که در داخل یک تراشه قرار می گیرند نیز کوچکتر است. این مقوله از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا با قرار گرفتن ترانزیستورهای بیشتری در داخل یک تراشه، آن تراشه قدرتمندتر و کارآمدتر خواهد بود.
به عنوان مثال، تراشهی A4 اپل که در سال ۲۰۱۰ آیفون ۴ را تامین میکرد، با استفاده از فرآیند ساخت ۴۵ نانومتری شرکت TSMC ساخته شد و متشکل از ۱.۳ میلیارد ترانزیستور بود. A15 Bionic که قلب تپندهی آیفون ۱۳ محسوب میشود، شامل ۱۵ میلیارد ترانزیستور است و با استفاده از فرآیند ساخت ۵ نانومتری پیشرفته TSMC تولید میشود.
در دیگر خبرهای منتشر شده آمده که TSMC قرار است تا تمام توجهی خود را به ساخت تراشههای اپل اختصاص دهد و شرکتهایی نظیر AMD را که سالها با آن رقابت داشتند فراموش کرده است. به همین دلیل احتمال میرود که TSMC یکی از بزرگترین مشتریان خود یعنی AMD را از دست بدهد. با این حساب اینتل و AMD که رقبای سرسخت یکدیگر در عرضهی کامپیوتر هستند، باید بتوانند از پس تقاضای کاربران بر بیایند.
از طرفی میزان پیشرفت به نسبت نسل گذشته هم از اهمیت فوقالعاده بالایی برخوردار است چرا که کاربران در غیر این صورت از همان پردازشگرهایی که در اختیار دارند استفاده و به ارتقاء فکر نخواهند کرد. به همین دلیل شایعاتی به گوش میرسد مبنیبر اینکه شرکت AMD قصد دارد برای تامین ظرفیت تراشههای ۳ نانومتری خود، با سامسونگ همکاری کند.
سوال بزرگ برای صنعت این است که آیا اندازه ترانزیستور میتواند به کوچک شدن ادامه دهد تا تعداد بیشتری از آنها در قطعهای به کوچکی یک تراشه قرار گیرند یا نه. پاسخ این سوال کلید تولید تراشههای قدرتمندتر و کارآمدتر است. این طور که به نظر میرسد شرکت طراح و تولیدکنندهی اینتل تا سال ۲۰۲۳ سومین مشتری بزرگ TSMC خواهد بود.
منبع: Phonearena