امروز زمین به دورترین فاصله از خورشید میرسد
امروز دوشنبه ۴ جولای (۱۳ تیر)، زمین به دورترین فاصله از خورشید در سال جاری میرسد. پدیدهای که به دلیل دایره نبودن مدار زمین روی میدهد.
در ساعت ۰۳:۰۰ بامداد منطقهی زمانی شرقی (۱۱:۳۰ به وقت تهران) زمین در نقطهای از مدار خود به دور خورشید قرار میگیرد که اخترشناسان آن را «اوج» (Aphelion) مینامند.
به گفتهی «کریس وان» (Chris Vaughan) ژئوفیزیکدان و منجم آماتور و طبق نرمافزار «اسکایسافاری» (SkySafari)، در زمان اوج، زمین ۱۵۲.۱ میلیون کیلومتر از خورشید فاصله خواهد داشت.
در چنین فاصلهای زمین ۱.۶۷ درصد نسبت به فاصلهی متوسط میان زمین و خورشید که بهعنوان یک واحد نجومی (AU) هم شناخته میشود، از خورشید دورتر خواهد بود. گفتنی است یک واحد نجومی معادل ۱۴۹.۶ میلیون کیلومتر است.
وان خاطرنشان کرد: «تصور دوری زمین از خورشید در روزهای گرم تابستان دشوار است، اما تغییرات دمایی فصلها ناشی از جهت متغیر انحراف محور زمین است و نه فاصلهی ما از خورشید.»
در حقیقت زاویهی انحراف محور زمین، بر اینکه پرتوهای خورشید با زاویهی کم یا مستقیمتر به زمین برخورد کنند، تأثیر میگذارد.
زمین در ۴ ژانویه ۲۰۲۳ (۱۴ دی ۱۴۰۱) به نزدیکترین فاصله با خورشید میرسد که با نام «حضیض» (Perihelion) شناخته میشود. در این لحظه فاصلهی زمین از خورشید ۱۴۷.۱ میلیون کیلومتر خواهد بود.
مدار زمین یک دایرهی کامل نیست و به همین دلیل است که ما اوج و حضیض را تجربه میکنیم. میزان انحراف مدار سیارهی ما از یک دایرهی کامل، بهعنوان خروج از مرکز آن شناخته میشود.
از میان تمام سیارات منظومه شمسی، زهره دایرهایترین مدار را دارد. طبق اعلام «یونیورس تودی» (Universe Today) این سیاره بین ۱۰۷ میلیون کیلومتر در زمان حضیض و ۱۰۹ میلیون کیلومتر در زمان اوج مداری از خورشید فاصله دارد.
توجه داشته باشید که هرگز با دوربین دوچشمی، تلسکوپ یا چشم غیرمسلح خود و بدون محافظ مخصوص، به خورشید نگاه نکنید! عکاسان نجومی و ستارهشناسان از فیلترهای ویژهای برای رصد ایمن خورشید استفاده میکنند.
عکس کاور: طرحی گرافیکی از مدار زمین و موقعیت آن در زمان اوج
Credit: Starry Night
منبع: Space
پس ۱۳ دی ۱۴۰۱ هم نزدیک ترین فاصله در چله زمستان