رده‌بندی رابط‌های کاربری اندروید؛ از بدترین تا بهترین

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۱ دقیقه
رابط کاربری اندروید

همه رابط های کاربری اندروید به یک اندازه خوب نیستند، اما واقعاً کدام‌یک از آن‌ها بهترین است و کدام‌یک در پایین‌ترین رتبه قرار می‌گیرد؟ ما تصمیم گرفتیم تا رابط‌های کاربری مهم اندروید را رتبه‌بندی کنیم. در رتبه‌بندی این رابط‌های کاربری اندروید، چندین عامل را در نظر گرفتیم، از جمله زیبایی‌شناسی، سطح ظرافت و پرداخت، تعداد ویژگی‌ها و سیاست به‌روزرسانی شرکت سازنده (OEM). همچنین باید توجه داشت که این رتبه‌بندی قطعی و نهایی نیست و طبیعتا در این زمینه سلیقه نقش مهمی را ایفا می‌کند. ترتیب این لیست از بدترین به بهترین است.

تکنو HiOS

برخی افراد MIUI شیائومی را یک رابط کاربری بد اندروید می‌دانند، اما اگر از HiOS تکنو استفاده نکرده باشند، این افراد واقعاً نمی‌دانند رابط کاربری بد چیست. برند متعلق به شرکت Transsion ممکن است امروز به عنوان یک بازیگر در رده پنجم جهانی باشد، اما HiOS بدترین رابط کاربری اندروید در رتبه‌بندی ما است. دلیل این موضوع، شباهت ظاهری آن به MIUI و iOS، داشتن منوهای کشویی جداگانه برای نوتیفیکیشن‌ها و تنظیمات سریع (که یکی از مشکلات اصلی است) و مقدار زیادی نرم‌افزار اضافی و نامعلوم است. علاوه بر این، شما مجبور به نصب برخی از نرم‌افزارهای اضافی پس از راه‌اندازی دستگاه هستید.

رابط کاربری اندروید

ویژگی‌های زیادی هم در این رابط کاربری وجود ندارد. در نهایت، تکنو تنها تا دو به‌روزرسانی بزرگ سیستم‌عامل و سه سال به‌روزرسانی امنیتی برای گوشی‌های پرچم‌دار خود وعده داده است که در واقع حداقل میزان ممکن است.

شیائومی MIUI/HyperOS

اگر این رتبه‌بندی صرفاً بر اساس عملکرد بود، رابط‌های کاربری MIUI و HyperOS شیائومی قطعاً در میان سه جایگاه برتر قرار می‌گرفتند. از جمله ویژگی‌های آن‌ها می‌توان به کنترل حجم صدای هر اپلیکیشن، قابلیت‌های جذاب گالری و تأیید خاموشی (نیاز به وارد کردن پین برای خاموش کردن دستگاه) اشاره کرد. شیائومی همیشه در این زمینه عملکرد خوبی داشته است. با این حال، برای یک رابط کاربری اندروید خوب، بیشتر از ویژگی‌های صرف لازم است.

رابط کاربری اندروید

بزرگ‌ترین مشکل MIUI و HyperOS میزان نرم‌افزار اضافی (bloatware) و تبلیغات آن‌هاست. مشکل بدتر این است که شیائومی اصولاً کار را برای غیرفعال کردن تبلیغات سیستمی آسان نکرده است. البته این شرکت در سال‌های اخیر از شدت این مسئله کاسته، اما گوشی‌های آن هنوز هم پر از نرم‌افزار اضافی، پیشنهاد نصب اپلیکیشن‌های مختلف و اپ استور GetApps با اعلان‌های مداوم است. حداقل می‌توانید بیشتر نرم‌افزارهای اضافی را حذف و این اعلان‌ها را غیرفعال کنید، اما چه چیزی بهتر است؟ اینکه اصلاً در وهله اول با این مسائل مواجه نشوید.

یکی دیگر از مشکلات بزرگ نرم‌افزار شیائومی، ظاهر و احساس الهام گرفته از iOS است. این شرکت برای گوشی‌های پرچم‌دار خود چهار به‌روزرسانی بزرگ سیستم‌عامل و پنج سال وصله‌های امنیتی ارائه می‌دهد، اما سری A میان‌رده سامسونگ هنوز هم از نظر به‌روزرسانی‌ها خط تولید Redmi را پشت سر می‌گذارد.

آنر Magic OS

رقابت برای جایگاه نهم بسیار نزدیک بود، زیرا نمی‌توانستیم بین Magic OS آنر و رابط کاربری اندروید شیائومی تصمیم‌گیری کنیم. ولی در نهایت ما تصمیم گرفتیم Magic OS را بالاتر از MIUI و HyperOS قرار دهیم.

رابط کاربری اندروید

رابط کاربری اندروید آنر از نظر بصری متمایز نیست و یادآور EMUI هواوی و iOS اپل است. این رابط کاربری مجموعه متنوعی از ویژگی‌ها را به همراه دارد، اما برخی از افزونه‌های آن هم جنبه نمایشی دارند. برخی ویژگی‌ها الهام گرفته از اپل هستند (مانند Magic Capsule)، و مقداری نرم‌افزار اضافی نیز دارد. همچنین لازم به ذکر است که گوشی‌های پرچم‌دار آنر تنها با سه سال به‌روزرسانی سیستم‌عامل و پنج سال وصله‌های امنیتی عرضه می‌شوند. حتی رقبایی مانند شیائومی و وان‌پلاس با سیاست به‌روزرسانی ۴+۵ بهتر عمل می‌کنند.

با این حال، هنوز چیزهای زیادی برای دوست داشتن در اینجا وجود دارد. Magic OS قابلیت‌های عالی محافظت از چشم، امکانات استخراج متن، و ویژگی Magic Portal برای اشتراک سریع محتوا بین اپلیکیشن‌ها را ارائه می‌دهد. اما آنر باید بداند که گاهی گفتن «نه» به پیشنهادات ویژگی‌ها هم اشکالی ندارد.

ویوو Fun Touch OS

در گذشته، Fun Touch OS بدون شک یکی از بدترین رابط‌های کاربری اندروید بود، اما نرم‌افزار شرکت ویوو از آن زمان تاکنون بهبودهای قابل‌توجهی داشته است. با این حال، این رابط کاربری بیشتر از آنکه هیجان‌انگیز باشد، بی‌روح و بی‌آزار است.

رابط کاربری اندروید

زیبایی‌شناسی Fun Touch OS در بسیاری از بخش‌ها شبیه به اندروید خام است، مانند app drawer و هوم‌اسکرین‌ها. Fun Touch OS عملکرد سریع، یک اپ دوربین عالی و فهرست قابل‌توجهی از ویژگی‌ها را ارائه می‌دهد، هرچند از نظر ویژگی‌ها به پای HyperOS یا Color OS نمی‌رسد.

بزرگ‌ترین مشکل Fun Touch OS به‌طور سنتی تعداد زیاد اپلیکیشن‌های از پیش نصب شده بوده است. اوضاع با مدل X100 Pro کمی بهبود یافت، اما این شرکت هنوز به‌طور کامل از این مشکل رها نشده است. گوشی‌های ویوو نیز تنها سه به‌روزرسانی اصلی سیستم‌عامل و چهار سال وصله امنیتی دریافت می‌کنند. حتی HONOR در این زمینه بهتر عمل کرده، اما حداقل ویوو از سونی جلوتر است. باز هم می‌توان گفت تجربه‌ای بی‌آزار و صرفاً مناسب است که باعث نمی‌شود بگویید «واو!».

ایسوس Zen UI

Zen UI در طول سال‌ها بهبودهای معناداری داشته است و به‌جای رویکرد سنگین و ناهنجار بصری سال‌های گذشته، تجربه‌ای نسبتاً سبک و شبیه به اندروید خام ارائه می‌دهد. در اینجا ویژگی‌های زیادی وجود ندارد، هرچند قابلیت انتخاب گزینه‌های تنظیمات سریع، یک ویژگی خوشایند است. این شرکت همچنین چند ویژگی هوش مصنوعی مد روز را به Zenfone 11 Ultra جدید اضافه کرده است، از جمله خلاصه‌نویسی برای ضبط صوت و ترجمه مکالمات.

رابط کاربری اندروید

بزرگ‌ترین مشکل نرم‌افزار ASUS به‌طور واضح مربوط به وضعیت به‌روزرسانی است، زیرا تنها دو به‌روزرسانی اصلی سیستم‌عامل و چهار سال به‌روزرسانی امنیتی دریافت می‌کنید. این میزان بسیار کمتر از اکثر برندهای موجود در این لیست است. بدتر از آن این است که ASUS در ارائه این به‌روزرسانی‌ها نیز تأخیر داشته.

موتو My UX/Hello UI

موتورولا قبلاً یکی از بهترین رابط‌های کاربری نرم‌افزاری را داشت و Hello UI (که قبلاً به‌نام My UX شناخته می‌شد) همچنان تجربه خوبی را در سال ۲۰۲۴ ارائه می‌دهد. این رابط کاربری اندروید از نظر ظاهر و احساس بسیار شبیه به اندروید خام است، با چند تغییر جزئی. این رویکرد مزیت عملکرد روان را دارد، زیرا با سال‌ها کد و امکانات قدیمی سنگین نشده است.

رابط کاربری اندروید

این رابط کاربری همچنان ویژگی‌های محبوبی مانند فرمان‌های حرکتی (مانند تکان دادن دست برای روشن کردن چراغ قوه) را حفظ کرده و همچنین در سال‌های اخیر افزونه‌های جدیدی را معرفی کرده است. از جمله این افزونه‌ها می‌توان به حالت دسکتاپ ReadyFor، قابلیت دوربین Spot Color و تنظیمات شخصی‌سازی Material You گوگل اشاره کرد. گوشی‌های تاشوی موتورولا حتی در مقایسه با سامسونگ در استفاده از نمایشگر بیرونی عملکرد بهتری دارند.

با این حال، دو مشکل مهم وجود دارند که وضعیت را خراب می‌کنند. مشکل اول این است که سیاست به‌روزرسانی موتورولا به‌شدت متغیر است؛ از تنها یک به‌روزرسانی اصلی سیستم‌عامل در گوشی‌های ارزان‌قیمت اندرویدی تا سه به‌روزرسانی سیستم‌عامل و چهار سال وصله امنیتی در گوشی‌های پرچم‌دار مانند Razr Plus 2024. اما سیاست به‌روزرسانی گوشی‌های پرچم‌دار آن هنوز هم نسبت به برندهایی مانند وان‌پلاس، سامسونگ و گوگل عقب‌تر است، ضمن اینکه سرعت ارائه این به‌روزرسانی‌ها نیز بسیار کند است. مشکل دیگر نرم‌افزار موتورولا این است که گوشی‌های ارزان‌قیمت آن معمولاً پر از تبلیغات هستند و اپ پیش‌فرض هواشناسی هم اصلا مناسب نیست.

سونی Xperia UI

همانند موتورولا، رابط کاربری سونی بر اساس اندروید خام ویژگی‌هایی را اضافه می‌کند، بدون اینکه یک تغییر اساسی و کامل ایجاد کند. نتیجه این رویکرد، یک رابط کاربری سبک و کارآمد برای گوشی‌های اکسپریا است.

سونی Xperia UI

رابط کاربری اندروید سونی طیف تقریباً بی‌نظیری از ویژگی‌های چندرسانه‌ای و دوربین را به گوشی‌های پرچم‌دار خود می‌آورد. این ویژگی‌ها شامل بازی از راه دور پلی‌استیشن، کنترل‌های پیشرفته عکاسی/فیلم‌برداری در اپلیکیشن دوربین، برنامه Video Creator و امکان استریم بازی‌های خود به یوتیوب می‌شود. با این حال، کاربرانی که به دنبال ویژگی‌های عمومی‌تر و گزینه‌های شخصی‌سازی مشابه آنچه در رابط کاربری One UI سامسونگ وجود دارد هستند، ممکن است کمی ناامید شوند. Xperia UI همچنین با چند نرم‌افزار اضافی عرضه می‌شود، هرچند به اندازه برخی دیگر از رابط‌های کاربری موجود در این لیست بد نیست.

بزرگ‌ترین مشکل Xperia UI همیشه تعهد ضعیف سونی به به‌روزرسانی‌ها بوده است، که نهایتاً به دو به‌روزرسانی اصلی سیستم‌عامل و سه سال وصله امنیتی محدود می‌شود. این عملکرد ضعیفی است، به‌ویژه وقتی که سونی به‌طور منظم حدود ۱۴۰۰ دلار یا بیشتر برای گوشی‌های پرچم‌دار خود دریافت می‌کند. خبر خوب این است که Xperia 1 VI جدید سه به‌روزرسانی سیستم‌عامل و چهار سال وصله دریافت خواهد کرد؛ هنوز هم از بهترین‌های صنعت فاصله دارد، اما به هر حال یک پیشرفت محسوب می‌شود.

ناتینگ OS

این یک دستاورد بزرگ برای Nothing OS است که تنها پس از چند سال حضور در بازار در میان پنج رابط کاربری برتر قرار گرفته است؛ بیشتر رابط‌های کاربری خوب اندروید معمولاً به سال‌ها تکامل نیاز دارند.

ناتینگ OS

بهترین ویژگی Nothing OS ظاهر منحصربه‌فرد آن است که از رنگ‌های تک‌رنگ استفاده گسترده‌ای می‌کند، از جلوه‌های نقطه-ماتریکس در برخی قسمت‌ها بهره می‌برد و چند ویجت زیبا ارائه می‌دهد. اگر تنها بر اساس ظاهر قضاوت می‌کردیم، این رابط کاربری در رتبه بالاتری قرار می‌گرفت. نرم‌افزار Nothing همچنین گزینه‌های زیادی برای شخصی‌سازی بصری و همچنین شخصی‌سازی نورپردازی Glyph که در گوشی‌های آن وجود دارد، ارائه می‌دهد. در ضمن وجود نداشتن اپ‌های اضافی به کیفیت بالای آن کمک می‌کند.

متأسفانه، بزرگ‌ترین مشکل این رابط کاربری کمبود ویژگی‌ها است. درست است که کاربران Nothing Phone 2 از ویژگی‌هایی مانند یکپارچگی با ChatGPT، قابلیت قفل اپلیکیشن و کپی‌برداری از اپلیکیشن‌ها برخوردارند، اما از این نظر تقریباً از همه برندهای بزرگ دیگر عقب است. Nothing همچنین وعده سه به‌روزرسانی اصلی سیستم‌عامل و چهار سال وصله امنیتی برای گوشی‌های پرچم‌دار خود را داده است. این خبر خوبی است، اما هنوز فاصله زیادی با برندهایی مثل وان‌پلاس و OPPO دارد، چه برسد به گوگل و سامسونگ که برترین‌های این حوزه هستند.

وان‌پلاس/اوپو Color OS

رابط کاربری اندروید اوپو—که همچنین پایه‌گذار OxygenOS در گوشی‌های وان‌پلاس و Realme UI در دستگاه‌های ریلمی است—از دید ما بهترین نرم‌افزار اندرویدی از یک برند چینی است. یکی از دلایل اصلی رتبه‌بندی بالای آن، تنوع گزینه‌های شخصی‌سازی است. این گزینه‌ها شامل تغییر شکل قسمت تنظیمات سریع، تنظیم رنگ‌های سیستم و اندازه نام آیکون‌ها، و امکان تنظیم سرعت انیمیشن‌های باز و بسته شدن برنامه‌ها می‌شود.

وان‌پلاس/اوپو Color OS

ColorOS همچنین دارای ویژگی‌های مفید روزمره زیادی است، مانند قابلیت برش تصویر، پیکسل‌سازی خودکار اطلاعات حساس در تصاویر اشتراکی، و برخی ویژگی‌های هوش مصنوعی (مانند خلاصه‌سازی صفحات وب و حذف اشیاء از تصاویر). اگرچه ColorOS در زمینه سیاست به‌روزرسانی به پای سامسونگ و گوگل نمی‌رسد، اما همچنان چهار به‌روزرسانی اصلی سیستم‌عامل و پنج وصله امنیتی دریافت می‌کنید.

البته رابط کاربری اوپو بدون نقص نیست. به‌عنوان مثال، در برخی موارد تعداد زیادی از نرم‌افزارهای اضافی و پیشنهادات مشاهده می‌شود. این مشکل معمولاً محدود به Realme UI در برخی بازارها است، اما ما همچنین در هنگام راه‌اندازی OnePlus 12 و OnePlus Open با پیشنهادات نصب نرم‌افزارهای اضافی مواجه شدیم. این نرم‌افزار همچنین از نظر ویژگی‌های خاص گوشی‌های تاشو نسبت به One UI سامسونگ عقب‌تر است.

سامسونگ One UI

رتبه‌ی بالای رابط کاربری سامسونگ در این لیست اصلا تعجب‌آور نیست. سازنده گلکسی همچنان تنوع بی‌نظیری از ویژگی‌ها را ارائه می‌دهد، از جمله امکانات پرطرفدار مانند Dex، اپلیکیشن دوربین Expert RAW، ویجت‌های لاک‌اسکرین و Bixby Routines. سامسونگ همچنین مجموعه‌ای از ویژگی‌های هوش مصنوعی را به گوشی‌های اخیر خود اضافه کرده است که شامل همه چیز از خلاصه‌نویسی ضبط صدا و فایل‌های وب گرفته تا ویرایش مبتنی بر هوش مصنوعی و ترجمه زنده در هنگام تماس‌ها می‌شود.

سامسونگ One UI

سامسونگ از نظر به‌روزرسانی‌های مهم با گوگل هم‌رده است و برای گوشی‌های پرچم‌دار اخیر خود هفت سال به‌روزرسانی ارائه می‌دهد. همچنین باید به مجموعه ماژول‌های Good Lock اشاره کنم که سطح بی‌نظیری از گزینه‌های شخصی‌سازی رسمی را برای هر جنبه‌ای از گوشی شما فراهم می‌کند.

One UI تنها به دلیل تعداد زیاد اپلیکیشن‌های اضافی، نتوانست رتبه اول را کسب کند. واقعاً دشوار است که از تعداد زیادی از برنامه‌های از پیش نصب‌شده سامسونگ، برنامه‌های مایکروسافت و نرم‌افزارهای جانبی چشم‌پوشی کنید. اما هیچ کس—حتی خود گوگل—نمی‌تواند از نظر تعداد ویژگی‌ها با One UI برابری کند.

گوگل پیکسل

رابط کاربری پیکسل مدت‌هاست که یکی از بهترین رابط‌های کاربری اندروید است و ظاهر و احساس اندروید خام را قرض می‌گیرد، در حالی که برخی ویژگی‌های واقعاً نوآورانه را ارائه می‌دهد. ویژگی‌های قدیمی پیکسل گوگل شامل غربالگری تماس، ویژگی Now Playing که به‌طور غیرفعال موسیقی اطراف شما را تشخیص می‌دهد، امکان انتخاب متن و تصاویر از منوی Recents، و اپلیکیشن Google Recorder است. افزوده‌های اخیر شامل حالت عکاسی Best Take، استفاده از گوشی به‌عنوان وب‌کم کامپیوتر، و قابلیت‌های خلاصه‌سازی صفحات وب می‌شود. یک نکته منفی اصلی این است که برخی ویژگی‌های پیکسل، مانند قابلیت‌های مرتبط با تماس، در سراسر جهان در دسترس نیستند.

گوگل پیکسل

یکی دیگر از نقاط قوت رابط کاربری پیکسل، تقریباً عدم وجود نرم‌افزارهای اضافی است؛ بر خلاف سامسونگ، شیائومی و دیگر برندها در این لیست. گوگل همچنین برای گوشی‌های اخیر خود هفت سال به‌روزرسانی سیستم‌عامل و امنیتی ارائه می‌دهد که با سامسونگ هم‌راستا است.

شاید تنها مشکل قابل‌توجهی که با رابط کاربری اندروید گوگل داریم این است که از نظر قابلیت‌های خاص گوشی‌های تاشو، مانند شخصی‌سازی هر صفحه، نسبت به One UI سامسونگ عقب‌تر است. رابط کاربری پیکسل نسبت به رقبا فاقد برخی ویژگی‌های سنتی است، مانند پنجره‌های شناور اپلیکیشن‌ها و قابلیت پیکسل‌سازی خودکار اطلاعات در تصاویر اشتراکی. با این حال، در عوض ویژگی‌های انحصاری زیادی دریافت می‌کنید.


در نهایت باید بگوییم که برای خرید انواع گوشی اندرویدی کافی است به سایت دیجی‌کالا سر بزنید و با توجه به بودجه‌ای که در اختیار دارید، گوشی موردنظر خود را خریداری کنید.

منبع: Android Authority

سوالات متداول
آیا گوشی‌های گوگل پیکسل بهترین رابط کاربری را دارند؟
این موضوع تا حد زیادی سلیقه‌ای است ولی گوشی‌های گوگل در این زمینه حرف زیادی برای گفتن دارند.
آیا رابط کاربری سامسونگ به شدت محبوب است؟
بله، رابط کاربری One UI سامسونگ طی سال‌های گذشته مورد توجه زیادی قرار گرفته است.
راهنمای خرید گوشی موبایل


برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما