از اندروید ۱۵ چه انتظاراتی داریم؟
با وجود اینکه هنوز ۶ ماه هم از عرضهی اندروید ۱۴ نگذشته، ولی از همین حالا روند انتشار شایعات مربوط به اندروید ۱۵ آغاز شده است. بسیاری از شایعات بر اساس بررسی کدهای نسخهی QPR2 اندروید ۱۴ مطرح شدهاند که این یعنی ممکن است برخی از مشخصهها به نسخهی نهایی راه پیدا نکند. اندروید ۱۴ یک آپدیت جزئی برای نسل قبلی بود ولی به نظر میرسد اندروید ۱۵ با تغییرات بیشتری روبرو میشود.
در این مطلب ابتدا به ویژگیهای مورد انتظار از اندروید ۱۵ میپردازیم و سپس برخی از مهمترین ویژگیهای فاش شده را مرور میکنیم.
ویژگیهایی که دوست داریم ببینیم
پوشهی امن و کلون کردن اپ
برخی از کاربران از اکانتهای مختلفی برای تعدادی از اپلیکیشنها استفاده میکنند. اگرچه اپلیکیشنهایی مانند اینستاگرام و تلگرام برای این موضوع راهکار ارائه دادهاند، ولی بسیاری از اپها به شما اجازه نمیدهند که به طور همزمان از چند اکانت استفاده کنید و باید به ناچار از اکانت موردنظر خارج شوید و مشخصات اکانت جدید را وارد کنید.
شرکتهایی مانند سامسونگ و برخی دیگر از سازندگان گوشیهای اندرویدی، این موضوع را به شیوههای مختلفی مدیریت میکنند. به عنوان مثال، سامسونگ قابلیت «Dual Messenger» را ارائه میدهد که به شما امکان میدهد نسخههای متعددی از بسیاری از شبکههای اجتماعی مهم را ایجاد کنید. همچنین میتوانید با استفاده از قابلیت «پوشه امن» سامسونگ، به راحتی دو نسخه از یک برنامه را اجرا کنید.
اندروید ۱۵ بالاخره باید قابلیت رسمی کلون کردن برنامهها را به این اکوسیستم بیاورد. دوست داریم گوگل درست کردن نسخههای نامحدودی از اپها را ممکن کند اما به احتمال زیاد گوگل به سمت همان رویکرد پوشه امن گوشیهای سامسونگ خواهد رفت. در این زمینه شایعاتی هم منتشر شده و ظاهرا گوگل برای این مشخصه، نام Private Space را انتخاب کرده است. البته چنین مشخصهای بدون شک مخفی کردن و قفل کردن اپها را امکانپذیر میکند ولی هنوز مشخص نیست که آیا مانند سامسونگ امکان استفادهی همزمان از نسخههای یک اپ را هم مهیا میکند یا نه.
تحولات ویجتها
از دیگر ویژگیهایی که باید بهروز شود، نحوهی استفاده از ویجتها است. سالها قبل در ابتدای فعالیت اندروید، امکان افزودن ویجتها به لاکاسکرین وجود داشت که در اندروید ۵ این قابلیت کنار گذاشته شد. حالا که iOS این مشخصه را ارائه داده، گوگل هم برای اندروید باید بهرهگیری از این مشخصه را آغاز کند.
ویجتها در سالهای اخیر پیشرفت قابل توجهی داشتهاند ولی در این میان این اپل است که در این زمینه جذابتر شده است. یکی از قابلیتهای مفید ویجتها در دستگاههای اپل، امکان قرار دادن ویجتهای مختلف روی یکدیگر است که اندروید ۱۵ هم باید این مشخصه را امکانپذیر کند. بر اساس کدهای نسخهی QPR2 اندروید ۱۴، به نظر میرسد در اندروید ۱۵ با قابلیت قرارگیری ویجتها در لاک اسکرین روبرو میشویم ولی هنوز شواهدی در مورد قابلیت قرارگیری ویجتها روی یکدیگر منتشر نشده است.
پنجرههای شناور
در بسیاری از رابطهای کاربری اندروید، قابلیت بهرهگیری از پنجرههای شناور وجود ندارد. اما در رابطهای کاربری مانند ColorOS و MIUI که این ویژگی را ارائه میدهند، برای برخی کاربران یک مشخصهی بسیار کاربردی محسوب میشود. به طور خلاصه، این رابطهای کاربری به شما امکان میدهند اندازه هر اپلیکیشنی را تغییر دهید تا بدون اشغال کل عرض صفحه نمایش، روی آن جای بگیرد. حتی میتوانید اپهای موردنظر را روی سایر اپها قرار دهید که میتواند مفید باشد. به عنوان مثال، فرض کنید در حال برنامهریزی خرید مواد غذایی برای هفته هستید، اما نیاز دارید از ماشینحساب برای جمع زدن اقلام استفاده کنید. نگهداشتن ماشینحساب به عنوان یک پنجره شناور، دسترسی و استفاده از آن را به طور همزمان آسان میکند.
آیا این ویژگی برای همه ضرورت دارد؟ احتمالا نه، اما گاهی اوقات حتی کوچکترین ویژگیهای جدید، حتی اگر فقط برای عدهای مفید باشند، میتوانند تجربه کاربری را به طور محسوسی بهبود ببخشند.
افزایش امکانات شخصیسازی
گوگل در نسخههای اخیر اندروید تمرکز زیادی روی امکان شخصیسازی داشته است؛ اما در کل در این زمینه هنوز جای پیشرفت زیادی وجود دارد، مخصوصا برای آیکونها. اندروید ۱۲ قابلیت «آیکنهای تمدار» را بهعنوان یک ویژگی آزمایشی معرفی کرد، اما بسیاری از توسعهدهندگان این قابلیت را نادیده میگیرند. در نتیجه، اعمال تمها به یک آشفتهبازار از آیکنهای ناهمگون تبدیل میشود. گوگل باید این مشکل را حل کند، یا با توسعهدهندگان بیشتری همکاری کند یا ابزارهایی را توسعه دهد که بتوانند آیکنهای اپهای نادیده گرفته شده را مطابق با سبک گوگل درآورند.
در ادامه بحث شخصیسازی، گوگل باید به منوی تنظیمات سریع هم توجه ویژهای نشان دهد. در حال حاضر، تنظیمات سریع امکانات قابل قبولی را برای شخصیسازی در اختیار کاربران قرار میدهد. اما در این میان باید امکانات بیشتر شود که مثلا میتوانیم به ترکیب میانبرهای مختلف اشاره کنیم. در نسخهی خام اندروید، گزینهی مربوط به وایفای و اینترنت موبابل در یک قسمت قرار دهد و گوگل مانند سایر رابطهای کاربری، باید این دو بخش را جدا کند تا دسترسی راحتتری داشته باشیم.
تاریخ احتمالی انتشار اندروید ۱۵
با توجه به سابقهی این شرکت، احتمالا تا چند هفتهی دیگر گوگل رسما اندروید ۱۵ را معرفی خواهد کرد و در پاییز سال آینده هم نسخهی نهایی آن منتشر میشود. اما در هر صورت نباید احتمال تغییر در رویکردهای همیشگی گوگل را نادیده بگیریم که البته احتمال وقوع چنین چیزی بسیار پایین است.
ویژگیهای فاش شده از اندروید ۱۵
در این مطلب به احتمال راهیابی ویجتها به لاک اسکرین و ارائهی قابلیت مشابه پوشه امن گوشیهای سامسونگ اشاره کنیم. اما به غیر از این دو مورد، در ادامه به ویژگیهایی میپردازیم که بر اساس شایعات، احتمالا به اندروید ۱۵ راه پیدا میکنند.
میانبر برای دو اپ
بر اساس کدهای نسخهی QPR2 اندروید ۴، به نظر میرسد بالاخره اندروید ۱۵ قابلیت App pairing را دریافت خواهد کرد. اگر با این مشخصه آشنایی ندارید، باید بگوییم که به کاربر اجازه میدهد برای دو اپ متفاوت، یک میانبر در هوم اسکرین ایجاد کند. بنابراین اگر از جمله کاربرانی هستید که همواره دو اپ Google Keep و ماشین حساب را در کنار یکدیگر استفاده میکنید، میتوانید به راحتی برای هر دو یک میانبر ایجاد کنید تا به طور همزمان باز شوند.
فعالسازی دستیارهای هوشمند صرفا با صدا
در حال حاضر، گوگل تنها به شما اجازه میدهد گوگل اسیستنت را با فرمان صوتی فعال کنید؛ هرچند برخی از تولیدکنندگان گوشیهای هوشمند مانند سامسونگ، دستیارهای اختصاصی خود مانند Bixby را نیز ارائه میکنند. یک صفحه مخفی در نسخه بتای اندروید به وجود قابلیتی در حال توسعه اشاره دارد که به شما اجازه میدهد هر دستیاری را به عنوان دستیار پیشفرض خود انتخاب کنید.
در همین راستا، بررسی کد اپ ChatGPT نشان میدهد که OpenAI نیز در حال کار بر روی چنین قابلیتی است. به احتمال زیاد، گوگل با سازندگان اصلی دستیارهای هوشمند همکاری خواهد کرد تا مطمئن شود که آنها در صورت انتشار این قابلیت در اندروید ۱۵، از آن پشتیبانی میکنند.
محافظت در برابر حملات فیشینگ
به نظر میرسد Google Play Protect در اندروید ۱۵ ارتقا پیدا کند؛ البته این امر در صورتی رخ خواهد داد که قابلیتی که در نسخه بتای Android 14 QPR2 مشاهده شده، به نسخه نهایی سیستم عامل راه پیدا کند. در این نسخه بتا، قابلیت جدیدی در Play Protect کشف شده است که فعالیت برنامهها را برای رفتارهای فریبنده، از جمله فیشینگ، بررسی میکند. در صورت شناسایی متخلفان، این قابلیت به سایر کاربران اندروید هشدار میدهد و اقداماتی برای محافظت از دستگاه شما نیز انجام میدهد.
راحتتر شدن سوئیچ بین دستگاههای بلوتوثی
باید اعتراف کنیم که iOS در زمینهی مدیریت دستگاههای بلوتوثی نسبت به اندروید بسیار بهتر عمل میکند. در iOS اطلاعات یکپارچهتری در مورد دستگاههای متصل به دست میآورید و سوئیچ کردن بین آنها آسانتر است. به نظر میرسد گوگل نیز میخواهد این فرآیند را در اندروید سادهتر کند. بر اساس گزارشهای منتشر شده، در اندروید ۱۵ راحتتر و سریعتر از گذشته میتوانید بین دستگاههای بلوتوثی مختلف سوئیچ کنید.
کدام گوشیهای پیکسل اندروید ۱۵ را دریافت میکنند؟
با وجود اینکه گوگل رسما نام گوشیهای پیکسل که اندروید ۱۵ برای آنها منتشر میشود را اعلام نکرده، ولی با توجه به سابقهی این شرکت، میتوانیم انتظار ارائهی اندروید ۱۵ را برای این گوشیها و یک تبلت داشته باشیم:
- پیکسل ۶ و مدلهای جدیدتر
- پیکسل ۶ پرو و مدلهای جدیدتر
- پیکسل ۶a و مدلهای جدیدتر
- پیکسل تبلت
- پیکسل فولد
منبع: Android Authority