انویدیا در برابر AMD؛ کارت گرافیک‌های کدام شرکت بهتر است؟

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۱۱ دقیقه
کارت گرافیک انویدیا

زمانی که می‌خواهید یک کارت گرافیک بخرید، باید بین کارت گرافیک‌های انویدیا و AMD دست به انتخاب بزنید. در رقابت بین این کارت‌ها، اعداد حرف اول و آخر را می‌زنند و لازم نیست معیارهای نه‌چندان دقیق را در نظر بگیریم. از نظر سهم بازار، کارت گرافیک‌های انویدیا حرف بیشتری برای گفتن دارند و AMD در این زمینه حرف زیادی برای گفتن ندارد. اما در هر صورت برای بسیاری از کاربران، کارت گرافیک‌های AMD گزینه‌های مناسبی محسوب می‌شوند.

در این میان باید خاطرنشان کنیم اگرچه اینتل هم اخیرا وارد این بازار شده، اما هنوز رقیب قدرتمندی برای این دو شرکت باسابقه محسوب نمی‌شود و به همین خاطر در ادامه به تفاوت‌ها و شباهت‌های کارت گرافیک‌ های انویدیا و AMD می‌پردازیم تا ببینیم نسبت به یکدیگر چه حرفی برای گفتن دارند.

خرید کارت گرافیک از دیجی‌کالا

Radeon در برابر Geforce؛ تفاوت در چیست؟

کارت گرافیک انویدیا

در بازار کارت گرافیک های انویدیا و AMD بدون شک با برندهای GeForce و Radeon روبرو شده‌اید. این دو شرکت از این دو برند برای کارت گرافیک‌های خود استفاده می‌کنند. بنابراین GeForce به مترادف انویدیا تبدیل شده و Radeon هم همان برند ثانویه AMD برای کارت گرافیک‌های این شرکت است.

تفاوت‌های سخت‌افزاری

با توجه به اینکه کارت گرافیک‌ها قیمت بسیار بالایی دارند، بدون شک برای خرید آن‌ها تحقیقات زیادی را انجام می‌دهید. با وجود اینکه هر دو شرکت برای کارت گرافیک‌های خود از چندین تکنولوژی مشابه ولی با نام‌های متفاوت استفاده می‌کنند، اما در پشت صحنه تفاوت‌های زیادی با هم دارند و یک خریداری باید از این تفاوت‌ها آگاه باشد.

به طور کلی در سال‌های گذشته، کارت گرافیک های انویدیا به دلیل ارائه‌ی توان سخت‌افزاری بیشتر، با ستایش بیشتری روبرو شده‌اند. در کنار این موضوع، بسیاری از کارت گرافیک‌های جدید انویدیا نسبت به رقبای خود گرمای کمتری تولید می‌کنند که این موضوع اهمیت بسیار زیادی برای کاربران دارد. اما در این میان AMD هم چندان دست خالی نیست و طی سال‌های گذشته گزینه‌های بسیار جذابی را راهی بازار کرده است.

کارت گرافیک انویدیا

بنابراین فاصله‌ی بین کارت گرافیک‌های این دو شرکت دیگر به اندازه‌ی گذشته وسیع نیست. اما اگر صرفا اعداد را در نظر بگیریم، انویدیا همچنان در رتبه‌ی اول قرار دارد. از سوی دیگر، AMD موفق شده کارت گرافیک‌های قدرتمندی را با قیمت بهتری نسبت به انویدیا عرضه کند که همین مقرون‌به‌صرفه بودن آن‌ها، جذابیت زیادی در نگاه کاربران دارد.

اما در هر صورت برای کاربرانی که صرفا به دنبال بهره‌گیری از بهترین قدرت موجود هستند، کارت گرافیک‌های انویدیا برنده‌ی این نبرد هستند و در این زمینه شک و تردیدی وجود ندارد.

مصرف انرژی

زمانی که ویژگی‌های یک کارت گرافیک مناسب مطرح می‌شود، باید به مصرف انرژی آن هم توجه کنیم. روزی روزگاری محصولات انویدیا در این زمینه بسیار بهتر از کارت گرافیک‌های AMD عمل می‌کردند. اما بعد از اینکه انویدیا به بهره‌گیری از تراشه‌های پیشرفته برای کارت گرافیک‌های خود روی آورد، مصرف انرژی آن‌ها هم به طور قابل توجهی بهبود پیدا کرد. اما با توجه به اینکه هر دو شرکت روز‌به‌روز قدرت کارت گرافیک‌ها را به طور قابل توجهی افزایش داده‌اند، اختلاف مصرف انرژی آن‌ها به‌خصوص در بین مدل‌های پرچم‌دار دیگر مانند گذشته چندان بزرگ نیست.

عملکرد‌

کارت گرافیک انویدیا

با وجود اینکه گاهی اوقات AMD توانسته موفقیت‌های موقتی در زمینه‌ی عملکرد بهتر نسبت به انویدیا به دست آورد، اما در کل این انویدیا است که این در این زمینه حرف اول را می‌زند. در حال حاضر کارت گرافیک‌های سری RTX 3000 انویدیا به طور گسترده در بازار حضور دارند که این قطعات از نظر عملکردی با بهبود قابل توجهی نسبت به نسل قبلی روبرو شده‌اند. از سوی دیگر نسل جدید کارت گرافیک‌های انویدیا یعنی RTX 4000 هم قدرت بسیار بیشتری به ارمغان می‌آورند. این در حالی است که کارت گرافیک‌های سری RX 7000 شرکت AMD در این زمینه نمی‌توانند عملکرد مشابه مدل‌های پرچم‌دار انویدیا را ارائه کنند.

اگر صرفا بنچمارک‌های گیمینگ را در نظر بگیرید، می‌توانید ببینید کارت گرافیک‌های انویدیا در کل بهتر هستند که باید خاطر نشان کنیم که بهتر بودن در عملکرد بدون احتساب فناوری‌های DLSS و ری تریسینگ است. به عنوان مثال زمانی که RTX 3080 را در برابر RX 6800 XT قرار می‌دهیم، با فعال شدن ری تریسینگ یا DLSS، کارت گرافیک RTX 3080 به طور قابل توجهی بهتر از رقیب خود عمل می‌کند.

در تقریبا تمام بازی‌ها، کارت گرافیک‌های انویدیا بهتر عمل می‌کنند اما در این میان باید خاطرنشان کنیم که AMD هم فاصله‌ی چندان زیادی با رقیب خود ندارد. همین موضوع برای نسل جدید کارت گرافیک‌های AMD و انویدیا هم صدق می‌کند و مشخص نیست که آیا AMD در آینده‌ی نزدیک از نظر عملکرد می‌تواند انویدیا را شکست دهد یا نه.

مقایسه‌ی بنچمارک‌های گیمینگ بین کارت گرافیک‌های انویدیا و AMD

کارت گرافیک انویدیا

واقعیت این است که بسیاری از کاربران برای خرید کارت گرافیک، صرفا به اعداد ارائه شده از طرف بنچمارک‌های مختلف توجه می‌کنند. در ادامه تعدادی از پرفروش‌ترین کارت گرافیک‌های انویدیا و AMD در زمینه‌ی بنچمارک‌های گیمینگ با هم مقایسه می‌کنیم تا بتوانید انتخاب بهتری داشته باشید.

باید یادآوری کنیم که اگرچه کارت گرافیک RTX 4090 و ۴۰۸۰ راهی بازار ایران شده‌اند، ولی هنوز به طور گسترده به فروش نمی‌رسد و همچنین هنوز نسل جدید کارت گرافیک‌های AMD در بازار ایران در قفسه‌های فروشگاه‌ها قرار نگرفته‌اند. به همین خاطر در این مقایسه‌ها به این مدل‌های تازه‌نفس نمی‌پردازیم.

GeForce RTX 3090 در برابر Radeon RX 6900 XT

کارت گرافیک انویدیا

RTX 3090 و RX 6900 از جمله پرفروش‌ترین کارت گرافیک‌های پرچم‌دار موجود در بازار هستند که توان سخت‌افزاری بالایی را ارائه می‌کنند. طبق بررسی‌های صورت گرفته، RTX 3090 به طور میانگین ۷ فریم بیشتر در بازی‌های مشهور با رزولوشن ۴K ارائه می‌کند. گفتنی است این اختلاف مربوط به زمانی است که فناوری‌های DLSS و ری تریسینگ مورد استفاده قرار نمی‌گیرند زیرا با فعال‌سازی این فناوری‌ها، فاصله‌ی بین این دو بیشتر می‌شود.

بنابراین برنده‌ی این دو، بدون شک RTX 3090 است که البته در بازار ایران با قیمت بسیار بالاتری نسبت به رقیب خود به فروش می‌رسد. بنابراین باید ببینید که آیا این اختلاف در عملکرد، ارزش این اختلاف قیمتی هنگفت را دارد یا نه.

خرید کارت گرافیک GeForce RTX 3090 از دیجی‌کالا خرید کارت گرافیک RX 6900 XT از دیجی‌کالا

Radeon RX 6800 XT در برابر GeForce RTX 3080

کارت گرافیک انویدیا

حالا بهتر است به گزینه‌های نسبتا ارزان‌تر یعنی RTX 3080 و RX 6800 XT نگاهی بیندازیم. در مورد این دو کارت گرافیک انویدیا و AMD باید بگوییم که عملکرد آن‌ها در زمینه‌ی گیمینگ بسیار مشابه یکدیگر است. هم در رزولوشن ۴K و هم در رزولوشن ۲K، این دو کارت عملا تفاوت عملکردی زیادی ندارند. گاهی اوقات کارت گرافیک AMD در برخی بازی‌ها بهتر عمل می‌کند و گاهی اوقات هم RX 6800 XT رتبه‌ی اول را از آن خود می‌کند. اما با توجه به اینکه اختلاف بین این دو بسیار اندک است، نمی‌توانیم یک برنده‌ی بی چون‌و‌چرا انتخاب کنیم.

اما در این میان زمانی که فناوری‌های ری تریسینگ یا DLSS را فعال می‌کنید، کارت گرافیک انویدیا فاصله‌ی خود را از رقیبش افزایش می‌دهد. با توجه به اینکه هر دو تقریبا هم‌قیمت هستند، در نهایت با توجه به انتظارات و اولویت‌هایی که دارید باید بین این دو دست به انتخاب بزنید.

خرید کارت گرافیک RTX 3080 از دیجی‌کالا خرید کارت گرافیک RX 6800 از دیجی‌کالا

Radeon RX 6800 در برابر GeForce RTX 2080 Ti

کارت گرافیک انویدیا

کارت گرافیک RTX 2080 Ti در زمان عرضه یکی از بهترین کارت‌های گرافیک موجود در بازار بود که همچنان هم حرف زیادی برای گفتن دارد. اما در این میان باید بگوییم که RX 6800 در رزولوشن ۴K و دیگر رزولوشن‌ها، می‌تواند RTX 2080 Ti را با اختلاف قابل توجهی شکست دهد.

البته باید خاطرنشان کنیم RX 6800 حدود دو سال بعد از RTX 2080 Ti راهی بازار شده و با توجه به اینکه کارت گرافیک AMD حضور گسترده‌تری در بازار ایران دارد، با قیمت بسیار پایین‌تری نسبت به RTX 2080 Ti به فروش می‌رسد. بنابراین در بین این دو مدل، خرید RX 6800 بدون شک و تردید منطقی‌تر است.

خرید کارت گرافیک RX 6800 از دیجی‌کالا

GeForce RTX 3070 در برابر Radeon RX 6700 XT

کارت گرافیک انویدیا

از بین گزینه‌های میان‌رده می‌توانیم به RTX 3070 و Radeon 6700 XT اشاره کنیم. برای تمام رزولوشن‌ها-به‌خصوص ۴K-مدل RTX 3070 حرف بیشتری برای گفتن دارد. به طور کلی رزولوشن ۴K تفاوت‌ بین کارت گرافیک‌ها را بهتر نشان می‌دهد زیرا اجرای بازی با این رزولوشن، فشار بیشتری به کارت گرافیک وارد می‌کند.

بنابراین از نظر توان سخت‌افزاری، RTX 3070 گزینه‌ی بسیار بهتری محسوب می‌شود ولی واقعیت این است که تفاوت قیمتی بین این دو مدل اصلا کم نیست و بنابراین برای خرید از بین این دو گزینه، باید به این موضوع هم توجه کنید. باید خاطرنشان کنیم در صورت بهره‌گیری از ری تریسینگ یا DLSS، این شکاف بین عملکرد دو کارت گرافیک بزرگ‌تر هم می‌شود.

خرید کارت گرافیک RTX 3070 از دیجی‌کالا خرید کارت گرافیک RX 6700 XT از دیجی‌کالا

RTX 3060 Ti در برابر Radeon RX 5700 XT

کارت گرافیک انویدیا

در نهایت باید RTX 3060 Ti را با RX 5700 XT مقایسه کنیم. هر دو کارت گرافیک کم‌وبیش میان‌رده محسوب می‌شوند. اما آیا از نظر عملکردی هم تفاوت خاصی با یکدیگر ندارند؟ در رزولوشن ۴K و دیگر رزولوشن‌ها، RTX 3060 Ti به طور قابل توجهی بهتر از رقیب خود است. البته RX 5700 XT هم به خودی خود کارت گرافیک بی‌کیفیتی به حساب نمی‌آید اما در کل نسبت به رقیب خود ضعیف‌تر محسوب می‌شود که بخشی از این موضوع به قدیمی‌تر بودن آن برمی‌گردد.

به طور کلی همانطور که در این چند مورد مشاهده کردید، کارت گرافیک‌های AMD برای بسیاری از کاربران گزینه‌های مناسبی هستند ولی واقعیت این است که همچنان محصولات انویدیا در زمینه‌ی قدرت سخت‌افزاری امکانات بیشتری ارائه می‌دهند.

خرید کارت گرافیک RTX 3060 Ti از دیجی‌کالا

بهره‌گیری از دو کارت گرافیک

سال‌ها قبل برخی کاربران دو کارت گرافیک به مادربرد سیستم خود وصل می‌کردند تا از توان سخت‌افزاری بیشتری بهره‌مند شوند. اما با توجه به اینکه طی مرور زمان پشتیبانی از این مشخصه توسط بازی‌ها و توسعه‌دهندگان کاهش قابل توجهی پیدا کرد، دیگر کمتر کسی چنین کاری را انجام می‌دهد.

از سوی دیگر حتی اگر بازی‌های موردنظر شما از کارت گرافیک دوگانه پشتیبانی کنند، در نهایت عملکرد ارائه شده ضعیف‌تر از انتظار است. اگرچه همین حالا هم برای کاربردهای بسیار خاص بهره‌گیری از این دو کارت گرافیک توصیه می‌شود، اما به طور کلی برای تقریبا تمام کاربران بهره‌گیری از این روش دیگر چندان منطقی نیست.

قابلیت‌ها و تکنولوژی‌ها

برای مدت طولانی، کارت گرافیک‌ های انویدیا در زمینه‌ی تکنولوژی‌ها و قابلیت‌های نوآورانه با فاصله‌ی زیادی بهتر عمل می‌کردند. به عنوان مثال می‌توانیم به معرفی فناوری‌های Ray Tracing و DLSS با کارت گرافیک‌های سری RTX 2000 اشاره کنیم. اما در ابتدا این فناوری‌ها بلوغ چندانی نداشتند و به همین خاطر با استقبال گسترده مواجه نشدند. ولی با معرفی سری RTX 3000، جذابیت این فناوری‌ها دوچندان شد و AMD هم برای اینکه از رقابت عقب نماند، تکنولوژی‌های مشابه را ارائه کرد.

FideilityFX Super Resolution رقیب AMD برای فناوری DLSS انویدیا است که به زبان ساده با بهره‌گیری از یادگیری ماشینی، فریم‌ریت بازی‌ها را افزایش می‌دهد. همچنین باید به بهره‌گیری کارت گرافیک‌های AMD از فناوری Enhanced Sync هم اشاره کنیم که با کاهش تاخیر، پدیده‌ی «پارگی تصویر» (screen tearing) را تا حد زیادی کاهش می‌دهد. همچنین باید به فناوری FidelityFX هم اشاره کنیم  که ابزارهای مختلفی را برای بهره‌گیری از معماری AMD RDNA و AMD RDNA 2 در اختیار توسعه‌دهندگان قرار می‌دهد.

فناوری DLSS انویدیا هم با استفاده از هوش مصنوعی، فریم‌ریت بازی‌ها را افزایش می‌دهد تا کاربران تجربه‌ی جذاب‌تری داشته باشند. البته برای بهره‌گیری از این مشخصه، بازی‌ها باید از این قابلیت پشتیبانی کنند و اگرچه در صورت فعال‌سازی آن ممکن است با باگ‌های جزئی روبرو شوید، ولی این باگ‌ها چندان محسوس نیستند.

فناوری Ray Tracing هم که طرفداران بسیار زیادی دارد، به زبان فارسی رهگیری پرتو نامیده می‌شود و می‌تواند انعکاس‌های طبیعی و جذابی را در بازی‌ها ارائه دهد. این فناوری برای سایه‌ها و دیگر بخش‌های بازی‌ها هم استفاده می‌شود و در کل با صحنه‌های طبیعی‌تری روبرو می‌شوید.

AMD FreeSync در برابر Nvidia G-Sync

از دیگر فناوری‌های مهم این دو شرکت، باید به G-Sync و FreeSync اشاره کنیم که نقش مهمی در تحول گیمینگ ایفا کرده‌اند. به زبان ساده، این دو فناوری می‌توانند رفرش ریت متغیر را امکان‌پذیر کنند تا فریم‌ریت ارائه شده از طرف کارت گرافیک، با رفرش ریت مانیتور هماهنگ باشد.

زمانی که بین رفرش ریت مانیتور و فریم‌ریت کارت گرافیک ناهماهنگی وجود داشته باشد، پدیده‌ی پارگی تصاویر رخ می‌دهد که در این حالت خطوط صاف اجسام با کمی انحراف به نمایش درمی‌آیند. فناوری G-Sync برای ارائه‌ی این قابلیت به چیپ درون مانیتور متکی است ولی FreeSync چنین محدودیتی ندارد. به طور کلی بسیاری از کارشناسان بر این باور هستند که در این زمینه G-Sync حرف بیشتری برای گفتن دارند زیرا انویدیا در این زمینه سخت‌گیری بیشتر به خرج می‌دهد.

کارت گرافیک انویدیا در برابر AMD؛ برنده نهایی کدام است؟

اگر چند سال پیش چنین سوالی مطرح می‌کردید، بدون هیچ شک و تردیدی انویدیا را به عنوان برنده‌ی بی‌چون‌و‌چرا انتخاب می‌کردیم. اما حالا با وجود اینکه انویدیا در زمینه‌ی قدرت سخت‌افزاری همچنان حرف اول را می‌زند، اما بسیاری از مدل‌های AMD به لطف قیمت مناسب‌تر، با استقبال گسترده روبرو می‌شوند.

اگرچه برای مدتی کارت گرافیک‌های انویدیا دارای فناوری‌های انحصاری جذابی بودند، اما حالا AMD در این زمینه هم پیشرفت قابل توجهی داشته است. در ضمن همانطور که احتمالا می‌دانید، اینتل هم به تازگی وارد این حوزه شده و فعلا از کارت گرافیک‌های میان‌رده رونمایی کرده است. طبیعتا افزایش رقابت بین شرکت‌ها، به نفع کاربران است زیرا شرکت‌ها باید نوآوری‌ها را افزایش بدهند و از طرف دیگر به فکر ارائه‌ی کارت گرافیک‌ها با قیمت مناسب‌تری باشند.

بنابراین با وجود اینکه در حال حاضر کارت گرافیک‌های انویدیا همچنان حرف اول را می‌زنند، ولی ممکن است به تمام توان سخت‌افزاری این کارت‌ها نیازی نداشته باشید و در این صورت با توجه به بودجه‌ای که در اختیار دارید، فارغ از برند کارت گرافیک، بهترین گزینه‌ی مطابق با نیازهای خود را باید انتخاب کنید.

خوشبختانه در دیجی‌کالا ده‌ها مدل از کارت گرافیک های انویدیا و AMD به فروش می‌رسد که با استفاده از لینک زیر می‌توانید این مدل‌ها را مشاهده و آن‌ها را با یکدیگر مقایسه کنید.

در انتها برای اطلاعات بیشتر توصیه می‌کنیم به مطلب جامع راهنمای خرید کارت گرافیک دیجی‌کالا مگ مراجعه کنید.

خرید کارت گرافیک از دیجی‌کالا

منبع: neogamr



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X