علاقهی TSMC به اپل، AMD را به سمت سامسونگ میکشاند
اینطور که به نظر میرسد، TSMC تمام توجه و تمرکز خود را روی اپل منعطف و شرکتهایی نظیر AMD را که سالها با آن رقابت داشتند فراموش کرده است که در همین راستا AMD تصمیم گرفته در ساخت تراشهی ۳ نانومتری با سامسونگ وارد همکاری شود.
TSMC در حال حاضر بزرگترین شرکت تولیدکنندهی تراشه در جهان به شمار میرود و بسیاری از شرکتها برای تأمین تراشههای لازم خود به این شرکت متوسل میشوند. اما اینطور که به نظر میرسد، TSMC برای سال آینده، یکی از بزرگترین مشتریان خود یعنی AMD را از دست خواهد داد.
در بازار کامپیوترها، رقابت سخت و سنگینی بین اینتل و AMD وجود دارد و این دو شرکت باید بتوانند از پس تقاضای کاربران بر بیایند. از طرفی میزان پیشرفت به نسبت نسل گذشته هم از اهمیت فوقالعاده بالایی برخوردار است چرا که کاربران در غیر این صورت از همان پردازشگرهایی که در اختیار دارند استفاده و به ارتقا فکر نخواهند کرد.
AMD هم دقیقا با در نظر گرفتن همین موضوع تصمیم گرفت برای ساخت تراشههای ۳ نانومتری خود با یک شرکت سازندهی تراشه وارد همکاری شود که در این بین به نظر میرسد بزرگترین شرکت جهان یعتی TSMC اصلا وقت کافی برای انجام این کار را نداشته باشد چرا که اپل بهعنوان بزرگترین مشتری این شرکت، در واقع بخش بزرگی از سفارشها را به خود اختصاص داده است و برای شرکتی مثل AMD دیگر فضای کافی وجود ندارد.
AMD برای تولید تراشهی ۳ نانومتری بهجای TSMC از سامسونگ کمک میگیرد
همانطور که در ابتدا هم اشاره کردیم، سامسونگ هم مثل TSMC از شرکتهای تولید تراشه به حساب میآید و حتی چند سالی هم تراشههای اپل را تولید میکرد اما بعد از مدتی، اپل تصمیم گرفت تایوان را بهعنوان مبدا تولید قلب تپندهی محصولاتش برگزیند. در حال حاضر سامسونگ با شرکتهای زیادی همکاری میکند که از جمله بزرگترین آنها میتوان به AMD اشاره کرد. اما وقتی نام سامسونگ و AMD را میشنویم بیشتر به ساخت تراشهی گرافیکی بهکار رفته در پردازندهی اگزینوس ۲۲۰۰ میافتیم که قرار بود AMD آن را برای شرکت کرهای تولید کند.
حالا اما به نظر میرسد داستان تغییر کرده باشد؛ البته نه اینکه همکاری دو شرکت از بین رفته باشد، اتفاقا برعکس، یک همکاری بزرگ دیگر در حال شکلگیری است اما اینبار سامسونگ باید برای AMD تراشه تولید کند. آن هم تراشههایی که گفته میشود دنیای محاسبات را تغییر خواهند داد چرا که فوقالعاده کوچک و در نتیجه کممصرف و خنک خواهند بود.
در ماه آگوست امسال، TSMC اعلام کرد که هزینهی تولید تراشه توسط این شرکت به نسبت سال گذشته ۲۰ درصد افزایش خواهد داشت. اما این افزایش قیمت برای اپل فقط ۳ درصد خواهد بود. نتیجه اما این شد که در میان شدیدترین و بدترین اوضاع از لحاظ کمبود تراشه، شرکتی که موفق شد تمام تقاضای کاربران خود را تأمین کند و کمتر زمانی خبری در رابطه با تأثیر منفی کمبود تراشه روی گوشیها یا به طور کلی محصولات این شرکت شنیدیم، اپل بود. شرکت آمریکایی حتی از دو تراشهی فوقالعاده قدرتمند M1 پرو و M1 مکس هم به ترتیب با ۳۳٫۷ میلیارد و ۵۷ میلیارد ترانزیستور رونمایی کرد.
نکتهی جالبی که باید در این رابطه بدانید =اینجاست که تمام این اتفاقات در حالی رخ داد که اپل قرار بود تولید آیپدهای خود را تا ۵۰ درصد کاهش دهد تا از این طرف بتواند به نیاز کاربران و علاقهمندان به گوشیهای آیفون پاسخ دهد و در واقع تولید گوشیهایش را افزایش دهد. اما TSMC که طی این مدت به خاطر خشکسالیهای پی در پی تایوان و شیوع بیماری کرونا بهشدت تحت فشار قرار داشته است، ظرفیت تولیدات خود را افزایش داد و سخت تلاش کرد تا اپل مجبور نشود تولید آیپدها را کاهش دهد.
اینکه TSMC نگاه ویژهای به اپل دارد کاملا مشخص است و از سهمی که شرکت آمریکایی در بازار تراشههای ۵ نانومتری دارد هم میتوان بهخوبی متوجه این موضوع شد. یعنی شرکتهایی نظیر سامسونگ، کوالکام، مدیاتک، انویدیا، AMD، کریپتو و سایر شرکتها حتی در مجموع هم نتوانستند به میزان سهمی که اپل از تراشههای ۵G در بازار دارد دست پیدا کنند و این بسیار عجیب است.
طبیعتا برخی از مشتریان TSMC از علاقهی بیش از حدی که این شرکت به اپل دارد راضی نیستند که یکی از همین شرکتها AMD است. شرکتی آمریکایی که در زمینهی تولید پردازندههای مرکزی و گرافیکی فعالیت میکند و در بازار هم دقیقا به همین خاطر معروف است. اینطور که به نظر میرسد، AMD هم به خاطر هزینهها و هم به خاطر تأمین نشدن تعداد کافی تراشه، قصد دارد با TSMC به صورت موقت قطعا همکاری کند و با رقیب این شرکت یعنی سامسونگ وارد همکاری شود. حال اینکه آیا این تصمیم ربطی به همکاری کنونی دو شرکت در تولید تراشهی گرافیکی پردازندهی مورد انتظار اگزینوس ۲۲۰۰ دارد یا خیر مشخص نیست.
TSMC در حال حاضر تنها کاری که انجام میدهد این است که مطمئن شود آیا فضای کافی برای بر عهده گرفتن تمام سفارشهای اپل وجود دارد یا خیر تا اینکه این شرکت بتواند هنگام تولید تراشههای ۳ نانومتری که ظاهرا نسل بعد تراشههای موبایل خواهند بود، با شرکتهای مطرح موجود به رقابت بپردازد. دقیقا همین موضوع باعث شد که AMD احساس خطر کرده و شرکت سازندهی تراشههایش را تغییر دهد.
AMD اما تنها شرکتی نیست که TSMC را ترک میکند. طبق شنیدهها و همچنین بررسی شرایط موجود، به نظر میرسد کوالکام هم یکی دیگر از شرکتهایی است که احتمالا مجبور خواهد شد بین سامسونگ و TSMC یکی را انتخاب کند. البته برای ساخت تراشههای ۳ نانومتری چون در حال حاضر هم تراشههای اسنپدراگون ۸۸۸ توسط سامسونگ ساخته میشود و ظاهرا برای ساخت اسنپدراگون ۸۹۸ هم کوالکام با سامسونگ همکاری خواهد کرد. البته یک سری خبرهایی در این رابطه منتشر شده مبنی براینکه نام پردازندهی جدید کوالکام، اسنپدراگون ۸ GN 1 خواهد بود. حال از این بابت مطمئن نیستیم.
فناوری که سامسونگ قرار است در ساخت تراشههای ۴ نانومتری امسال به کار بگیرد، نسخهی پلاس همان فناوری است که TSMC با استفاده از آن، تراشههای مشابه را میسازد. حال اینکه این پسوند پلاس باعث بشود کیفیت تراشههای تولید شده توسط سامسونگ بیشتر از نمونههای تولید شده توسط TSMC باشد اصلا مشخص نیست. معمولا این TSMC است که تراشههای باکیفیتتری از سامسونگ تولید میکند اما حالا شاید اوضاع تغییر کند.
به گزارش Counterpoint، شرکت TSMC برای تولید تراشهی ۳ نانومتری در نیمهی دوم سال ۲۰۲۲ آماده است
همانطور که در بالا هم اشاره شد، به گزارش مؤسسهی تحقیقاتی Counterpoint، اپل حدود ۵۳ درصد از سهم تراشههای ۵ نانومتری بازار را به خود اختصاص داده است و طبیعتا باید با TSMC همکاری کند و این شرکت را به سایر شرکتهای تولیدکنندهی تراشه ترجیح دهد. در جایگاه بعدی هم کوالکام قرار دارد که ۲۴ درصد از سهم بازار را از این حیث به خود اختصاص داده است. در حال حاضر هم فقط دو شرکت قادر به تولید تراشههای ۵ نانومتری هستند که یکی از آنها سامسونگ و دیگری TSMC است. اگر سامسونگ به اندازهی کافی ظرفیت برای تولید تراشههای ۳ نانومتری داشته باشد تا بتواند هم AMD و هم کوالکام را تامین کند، قطعا این دو شرکت به همکاری خود با TSMC در تولید این تراشهها ادامه نخواهند داد. اگر این اتفاق بیفتد، قطعا بخش تولید تراشهی سامسونگ با افزایش میزان درآمد چشمگیری در سال آینده مواجه خواهد شد.
با این حال هنوز هم خبرها و شایعههای زیادی در این رابطه وجود دارد که هر یک از آنها میتوانند به نوعی به واقعیت تبدیل شوند. مثلا مشکل کمبود تراشه یک مشکل جهانی است و فقط TSMC را به خود درگیر نکرده است. هنوز هم به طور دقیق مشخص نیست چگونه و در چه زمانی شرکتها قادر خواهند بود بار دیگر با همان ظرفیت قبلی به تولید تراشه بپردازند. برای مثال TSMC قرار بود در نیمهی دوم سال آیندهی میلادی، تولید تراشههای ۳ نانومتری را آغاز کند تا بدین ترتیب اپل بتواند در گوشیهای سری آیفون ۱۴ از تراشههای A16 مبتنی بر لیتوگرافی ۳ نانومتری استفاده کند. سامسونگ هم احتمالا از تراشههای ۳ نانومتری برای گوشیهای سری گلکسی S23 استفاده خواهد کرد اما اصلا مشخص نیست که این اتفاق به همان شکلی که اکنون انتظار داریم رخ میدهد یا خیر.
حتی TSMC در گذشته گفته بود چون تولید تراشههای ۳ نانومتری خیلی پیچیده و دشوار است، شاید این شرکت مجبور شود آن را به یک سال دیگر موکول کند و این برای اپل به این معناست که آیفون ۱۴ باید مبتنی بر تراشههایی با لیتوگرافی ۴ نانومتری باشد یا اینکه تراشههای این شرکت باز هم با همین فناوری ۵ نانومتری کنونی تولید شوند. هرچند گزارش اخیر Digitimes نشان میدهد TSMC بار دیگر به روال خوب خود بازگشته است و میتواند در زمان تعیین شده، تولید تراشههای ۳ نانومتری را آغاز کند.
منبع: PhoneArena