AMD پاییز امسال از تراشههای ۵ نانومتری رایزن ۷۰۰۰ رونمایی میکند
اینطور که به نظر میرسد، AMD میخواهد پاییز امسال از تراشههای جدید سری رایزن ۷۰۰۰ خود رونمایی کند. تراشههایی که برای دسکتاپ هستند و گفته میشود مبتنی بر لیتوگرافی ۵ نانومتری خواهند بود.
AMD در بازار پردازندههای کامپیوتر، عملکرد بسیار خوبی دارد. این شرکت از لحاظ فناوری ساخت تراشه، از اینتل هم که سابقهای بسیار طولانی در این زمینه دارد، پیشرفتهتر است. در حالی که اینتل همچنان از فناوری ساخت ۱۰ نانومتری برای طراحی تراشههایش بهره میبرد، AMD میخواهد پاییز امسال با یک غافلگیری بزرگ، نمایندههای خود را با لیتوگرافی ۵ نانومتری رونمایی کند. طبق گفتههای لیزا سو، مدیرعامل AMD، این تراشهها از هستههای Zen 4 بهره میبرند که این یعنی بهرهمندی از گرافیک داخلی با فناوری RDNA2، پشتیبانی از رمهای DDR5، رابط بسیار پرسرعت PCIe 5.0 و البته توان مصرفی نسبتا پایینتر.
اوایل این ماه AMD از برنامههای خود برای عرضهی تراشههای سری رایزن ۷۰۰۰ برای لپتاپها هم خبر داد اما قرار است این اتفاق در سال ۲۰۲۳ رخ دهد. حال دقیقا چه زمانی برای رونمایی از این تراشهها در نظر گرفته خواهد شد مشخص نیست و خبری هم در این رابطه در اختیار نداریم.
AMD حتی در رابطه با سری رایزن ۷۰۰۰ دسکتاپ هم اطلاعات زیادی را منتشر نکرد و فقط گفت که قدرتمندترین مدل از این سری از لحاظ توان پردازشی در حالت یک رشتهای، ۱۵٪ عملکرد بهتری در مقایسه با رایزن ۵۹۵۰X کنونی خواهد داشت. همین موضوع باعث شده در رابطه با عملکرد این تراشهها در حالت چند رشتهای بسیار هیجانزده و کنجکاو باشیم، به خصوص با پیشرفت چشمگیری که اینتل از نسل ۱۱ به ۱۲ داشته، که متأسفانه اصلا از این بابت اطلاعی نداریم. با این حال طبق شایعات و خبرهایی که تاکنون در رابطه با نمایندههای مورد انتظار AMD منتشر شده، گفته میشود سری رایزن ۷۰۰۰ در انجام فعالیتهای مربوط به هوش مصنوعی عملکردی فوقالعاده سریعی خواهند داشت، کش سطح دوم این پردازندهها به ازای هر هسته ۱ مگابایت خواهد بود و همچنین بیشینهی فرکانسی آنها هم در حالت بوست به مقداری بیشتر از ۵ گیگاهرتز خواهد رسید.
AMD همچنین میخواهد در کنار این تراشهها، از سوکت جدید AM5 نیز روونمایی کند. این سوکتها از نوع LGA و ۱۷۱۸ پینی هستند اما با این حال از خنککنندههایی که برای سوکت AM4 طراحی شدهاند، پشتیبانی میکنند. این خبر بسیار خوبی به حساب میآید، خصوصا برای آن دسته از کاربرانی که همین حالا روی سوکت AM4، خنککنندهی خوبی دارند و در آینده فقط میخواهند پردازنده را ارتقا دهند.
مادربردهایی که از این سوکت پشتیبانی میکنند، ۲۴ کانال ارتباطی با فناوری PCIe 5.0 خواهند داشت که بین حافظهی داخلی و گرافیک تقسیم میشوند. ۱۴ پورت USB با سرعت بسیار بالای ۲۰ گیگابیت بر ثانیه (SuprSpeed)، ۴ پورت HDMI 2.1 و همچنین پورت DisplayPort 2 از جمله امکاناتی خواهند بود که این مادربردها ارائه میکنند (تعداد پورتها و کانالها در بیشترین حالت ذکر شده است). این بردها در سه نوع مختلف B650 برای کاربران عادی، X670 برای کاربران نسبتا حرفهای نظیر گیمرها که میخواهند از حافظههای پرسرعت PCIe 5.0 بهره ببرند و X670 اکستریم برای کاربران بسیار حرفهای، در دسترس قرار میگیرند.
از آنجایی که اینتل هنوز نتوانسته به فناوری ساخت ۷ نانومتری دست پیدا کند، به نظر میرسد AMD بار دیگر بتواند گوی سبقت را از رقیب سنتی خود از لحاظ توان پردازشی برباید. البته نباید فراموش کرد که عملکرد تیم آبی در ساخت نسل ۱۲ از تراشههایش چقدر خوب بوده است. اینتل درون این تراشهها از دو نوع هسته استفاده کرده و نام این تکنیک را هم big.SMALL گذاشته است؛ تکنیکی که طی آن، دو نوع هستهی بزرگ و کوچک درون یک تراشه قرار میگیرند که یک دسته در واقع پرقدرت (Performance Cores یا به اختصار P-Cores) و دیگری هم کممصرف (Efficient Cores یا به اختصار E-Core) هستند. با همین فناوری اینتل توانست در زمینهی پردازشی، فوقالعاده ظاهر شود، حال باید دید پاسخ آن به فناوری ساخت ۵ نانومتری سری رایزن ۷۰۰۰ چه خواهد بود.
اگرچه تا پایان امسال، تمرکز AMD روی تراشههای سری رایزن ۷۰۰۰ خواهد بود، اما به نظر میرسد شرکت در سه ماه آخر سال، قصد دارد از تراشههای ۶ نانومتری با نام Mendocino رونمایی کند. این تراشهها که برای لپتاپ در نظر گرفته شدهاند، از هستههای Zen 2 و گرافیک RDNA2 بهره میبرند؛ با این تفاسیر این پردازندهها باید برای محصولاتی با قیمت ۴۰۰ تا ۷۰۰ دلار کاملا ایدئال باشند که این یعنی به زودی لپتاپهای اقتصادی، عملکرد پردازشی بسیار خوبی خواهند داشت.
منبع: Engadget
اینتل بعد ۳ نسل پیاپی تازه رسید در نسل سوم یعنی نسل ۱۲ به گرد پای ای ام دی … صد در صد باز هم ای ام دی گوی سبقت رو خواهد ربود ممنون از سایت دیجی کالا