AMD از پردازنده‌های رایزن ۵۰۰۰ دسکتاپ با معماری ذن ۳ رونمایی کرد

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه
رایزن 5000 دسکتاپ

AMD بعد از مدت‌ها انتظار، از پردازنده‌های رایزن ۵۰۰۰ دسکتاپ خود رونمایی کرد. پردازنده‌هایی که مبتنی بر معماری ذن ۳ (Zen 3) بوده و در محدوده‌ی قیمتی ۲۹۹ – ۷۹۹ دلار قرار می‌گیرند.

بعد از اینکه اینتل از پردازنده‌های نسل ۱۰ خود رونمایی کرد، شاهد محصول خاصی از سوی AMD نبودیم تا اینکه بالاخره از سری رایزن ۵۰۰۰ رونمایی شد. البته هنوز این پردازنده‌ها توسط کاربران بررسی دقیق نشده است و به همین خاطر کمی زود است بخواهیم در رابطه با توان پردازشی آن‌ها در مقایسه با نماینده‌های تیم آبی حرف بزنیم. بنابراین بهتر است بپردازیم به ادعاهایی که AMD در این رابطه مطرح کرده.

قدرتمندترین پردازنده‌ی این سری، رایزن ۹ ۵۹۵۰X نام دارد که از ۱۶ هسته و ۳۲ رشته بهره می‌برد. این پردازنده در حالت پایه فرکانس ۳٫۴ گیگاهرتز را ارائه می‌دهد ولی در حالت بوست این میزان به ۴٫۹ گیگاهرتز افزایش پیدا می‌کند. کش سطح سوم محصول جدید به ۶۴ مگابایت می‌رسد و توان پردازشی آن هم ۱۰۵ وات است. به ادعای AMD، در بین پردازنده‌های دسکتاپ هم‌رده، عملکرد رایزن ۹ ۵۹۵۰X در بخش تک و چند هسته‌ای بهترین است.

رایزن 9 5950X

AMD این پردازنده را ۷۹۹ دلار قیمت‌گذاری و آن را به‌عنوان جایگزین ۳۹۵۰X معرفی کرد که با قیمت ۷۴۹ دلار راهی بازار شده بود. رقیب سر سخت و بسیار قدرتمند رایزن ۹ ۵۹۵۰X، اینتل Core i9-10980XE است که از ۱۸ هسته و ۳۶ رشته بهره می‌برد و فرکانس آن در حالت عادی به ۳٫۰ و در حالت توربو بوست به ۴٫۸ گیگاهرتز می‌رسد. اینتل این پردازنده را حدودا ۱۰۰۰ دلار قیمت‌گذاری کرد.

کمی ضعیف‌تر از پرچم‌دار اصلی، رایزن ۹ ۵۹۰۰X را در اختیار داریم که از ۱۲ هسته و ۲۴ رشته بهره می‌برد. ۵۹۰۰X در حالت عادی در فرکانس ۳٫۷ گیگاهرتز فعالیت می‌کند اما در حالت بوست می‌تواند این میزان را تا ۴٫۸ گیگاهرتز هم افزایش دهد. کش سطح سوم این پردازنده به ۶۴ مگابایت می‌رسد و از توان مصرفی ۱۰۵ وات برخوردار است. به ادعای AMD، در بین پردازنده‌های بالارده مخصوص گیمینگ، ۵۹۰۰X بهترین انتخاب است.

رایزن 9 5900X

AMD این پردازنده را ۵۴۹ دلار قیمت‌گذاری و آن را به‌عنوان جایگزین رایزن ۹ ۳۹۰۰X که با قیمت ۴۹۹ دلار راهی بازار شده بود معرفی کرد. به نظر می‌رسد جدی‌ترین رقیب این پردازنده در تیم آبی، اینتل Core i9-10900K باشد که از ۱۰ هسته و ۲۰ رشته بهره می‌برد و در محدوده‌ی فرکانسی ۳٫۷-۵.۳۰ گیگاهرتز فعالیت می‌کند. اینتل این پردازنده را ۵۰۰ دلار قیمت‌گذاری کرد.

در بخش پردازنده‌های مقرون‌به‌صرفه هم رایزن ۷ ۵۸۰۰X حضور دارد که از ۸ هسته و ۱۶ رشته بهره می‌برد. این پردازنده می‌تواند در حالت پایه فرکانس ۳٫۸ و در حالت بوست، فرکانس ۴٫۷ گیگاهرتز را ارائه دهد. کش سطح سوم آن هم به ۳۲ مگابایت می‌رسد و از توان مصرفی ۱۰۵ وات برخوردار است.

AMD این پردازنده‌ را ۴۴۹ دلار قیمت‌گذاری و آن را به‌عنوان جایگزین رایزن ۷ ۳۸۰۰X که با قیمت ۳۹۹ دلار راهی بازار شده بود معرفی کرد. اصلی‌ترین رقیب رایزن ۷ ۵۸۰۰X از خانواده‌ی اینتل، Core i7-10700K است که از ۸ هسته و ۱۶ رشته برخوردار بوده و در محدوده‌ی فرکانسی ۳٫۱-۵٫۰ گیگاهرتز فعالیت می‌کند. اینتل این پردازنده را حدودا ۳۹۰ دلار قیمت‌گذاری کرد.

در نهایت هم می‌رسیم به رایزن ۵ ۵۶۰۰X که به عنوان پردازنده‌ی اقتصادی راهی بازار خواهد شد. AMD این محصول را به ۶ هسته و ۱۲ رشته مجهز کرده که در محدوده‌ی فرکانسی ۳.۷-۴.۶ فعالیت می‌کنند. کش سطح سوم این پردازنده به ۳۲ مگابایت می‌رسد و توان مصرفی آن نیز تنها ۶۵ وات است. همچنین ۵۶۰۰X تنها پردازنده‌ای است که با خنک‌کننده درون جعبه راهی بازار می‌شود (در مقایسه با دو پردازنده‌ی دیگر این سری).

AMD این پردازنده را ۲۹۹ دلار قیمت‌گذاری و آن را به‌عنوان جایگزین رایزن ۳۶۰۰X که با قیمت ۲۴۹ دلار راهی بازار شده بود معرفی کرد. رقیب اصلی رایزن ۵ ۵۶۰۰X از سری اینتل، Core i5-10600K است که از ۶ هسته و ۱۲ رشته بهره می‌برد و در محدوده‌ی فرکانسی ۴٫۱-۴٫۸ گیگاهرتز فعالیت می‌کند. اینتل این پردازنده را حدودا ۲۶۰ دلار قیمت‌گذاری کرد.

تاثیر معماری ذن 3 روی رایزن 5000 دسکتاپ

AMD هنوز جزئیات مربوط به معماری ذن ۳ را فاش نکرده اما مدعی شده این معماری کاملا جدید بوده و از پایه طراحی شده، نه اینکه فقط نسخه‌ی به‌روزرسانی شده‌ی دو معماری قبلی باشد. به ادعای این شرکت، معماری جدید باعث افزایش ۱۹ درصدی IPC (دستورالعمل در هر سیکل) به نسبت سری قبل شده. البته این ۱۹ درصد، میانگین فعالیت‌های مربوط به گیمینگ و ورک‌استیشن است، نه اینکه در هر فعالیت، شاهد ۱۹ درصد IPC بیشتری باشیم. همچنین قدرت پردازشی محصولات جدید هم به ازای هر وات، در حدود ۲۴ درصد به نسبت قبل افزایش داشته.

به لطف معماری جدید، AMD توانست عملکرد پردازنده‌های جدید را بدون نیاز به افزایش توان مصرفی، بهبود بخشد. همان‌طور که مشاهده می‌کنید، توان مصرفی این پردازنده‌ها کاملا مشابه پردازنده‌های نسل قبل است در حالی که عملکرد آن‌ها بهبود پیدا کرده. این یعنی پردازنده‌ی شما از همان میزان انرژی بهره می‌برد منتها عملکرد بهتری از خود به نمایش می‌گذارد.

این‌طور که به نظر می‌رسد، AMD در طراحی چیپلت‌ها هم تغییراتی را بوجود آورده. AMD برخلاف اینتل که از طراحی یکپارچه برای تولید چیپ استفاده می‌کند، به طراحی چیپلت روی آورد که هم هزینه‌ی ساخت کمتری دارد و هم اجازه می‌دهد به‌راحتی از تعداد هسته‌های بیشتری استفاده شود. البته این مزیت به قیمت افزایش زمان تأخیر به‌دست می‌آید.

معماری ذن 3

همان‌طور که احتمالا متوجه شده‌اید، AMD امسال قیمت محصولات خود را ۵۰ دلار افزایش داده و به نظر می‌رسد دلیل این اقدام، حذف پردازنده‌های غیر X است. برای مثال این شرکت سال گذشته به همراه رایزن ۵ ۳۶۰۰X، از مدل ۳۶۰۰ آن هم رونمایی کرد که قیمت پایین‌تری داشت اما امسال چنین چیزی را شاهد نیستیم. به همین خاطر قیمت‌ها تا حدودی افزایش پیدا کرد اما در عوض پردازنده‌ها افزایش قدرت خوبی داشته‌اند.

گویا باز هم AMD در بازار پردازنده‌ها، با خود رقابت می‌کند چون با حضور سری رایزن ۵۰۰۰ در بازار، قیمت مدل‌های کنونی کاهش پیدا می‌کند و از آنجایی که عملکرد آن‌ها فوق‌العاده خوب بوده، به نظر می‌رسد کاربران بیشتری را به خود جذب کنند. به‌خصوص اینکه پردازنده‌های این شرکت سازگاری خوبی با مادربردهای قدیمی‌تر دارند. در عوض برای خرید اینتل حتما باید مادربردهای جدیدی خریداری کرد و همین مسأله باعث شده قیمت تمام شده برای ارتقای یک پلتفرم مبتنی بر اینتل بسیار افزایش پیدا کند.

بنچمارک رایزن 9 5900X

حال که صحبت از مقایسه شده، بد نیست به تعدادی از بنچمارک‌هایی که AMD منتشر کرد اشاره کنیم. برای مقایسه، این شرکت از یک سیستم مجهز به ۱۶ گیگابایت رم DDR4 با سرعت ۳۶۰۰ مگاهرتز، پردازنده‌ی گرافیکی RTX 2080 Ti و پردازنده‌ی رایزن ۹ ۵۹۰۰X استفاده کرد. از محصولات رقیب هم اینتل Core i9-10900K با همین ترکیب سخت‌افزاری انتخاب شد که در نهایت نماینده‌ی تیم قرمزها توانست در مجموع، ۲۴ درصد عملکرد سریع‌تری داشته باشد. به نظر می‌رسد باید با دورانی که اینتل همیشه در بخش گیمینگ از AMD عملکرد بهتری داشت خداحافظی کنیم.

سری رایزن ۵۰۰۰ از تاریخ ۵ نوامبر (۱۵ آبان) برای خرید در دسترس قرار می‌گیرند. همچنین این پردازنده‌ها با تمام مادربردهایی با چیپست B550 و X570 سازگاری کامل دارند. خبر فوق‌العاده این جاست که برای مادربردهایی با چیپست B450 هم در ژانویه‌ی سال ۲۰۲۱ یک به‌روزرسانی بایوس منتشر می‌شود که به آن‌ها اجازه می‌دهد از پردازنده‌های جدید هم پشتیبانی کنند.

گرافیک رادئون RX 6000

لازم به ذکر است AMD در پایان مراسم خود به پردازنده‌های گرافیکی سری رادئون RX 6000 هم اشاره‌ی کوتاهی داشت. قرار است این گرافیک‌ها در تاریخ ۲۸ اکتبر (۷ آبان) رونمایی شوند.

منبع: GSMArena



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X