AMD با پولاریس به جنگ NVIDIA میرود
شرکت AMD قصد دارد در جریان مراسمی که پایان ماه جاری میلادی برگزار میکند، از کارتهای گرافیک جدیدش با کد Polaris 10 و Polaris 11 رونمایی کند.
طبق گزارش وبسایت Zolkorn، شرکت AMD قصد دارد در جریان مراسمی که بین ۶ تا ۹ خردادماه در شهر ماکائو در چین برگزار میشود، نسل جدید تراشههای گرافیکیاش را با کد «پولاریس» (Polaris) معرفی میکند.
معماری پولاریس برای اولین بار در اواخر سال ۲۰۱۵ میلادی معرفی شد. این تراشه براساس طراحی GCN 4.0 تولید شده است؛ این موضوع کمک میکند تا نسبت عملکرد به مصرف انرژیاش، دو برابر مدلهای سال گذشته شود. مدلهای پولاریس ۱۱ برای کامپیوترهای ردهپایین و لپتاپها ساخته شدهاند ولی مدلهای ردهبالای پولاریس ۱۰، مخصوص کامپیوترهای قدرتمند و همچنین دستگاههای قابلحمل ردهبالا خواهند بود. هر دو تراشه برمبنای ترانزیستورهای FinFET و معماری ۱۴ نانومتری ساخته شدهاند.
مدتی پیش، AMD اعلام کرد که قرار است کارتهای گرافیک پولاریس از نیمهی دوم سال ۲۰۱۶ میلادی وارد بازار شوند. با توجه به اینکه کارتهای گرافیک جدید انویدیا هم از اواخر ماه جاری میلادی وارد بازار میشوند، احتمالا AMD هم، مدلهای جدیدش را مدت کوتاهی پس از معرفی رسمی، در اختیار کاربران قرار خواهند گرفت.
- Polaris 10؛ مخصوص واقعیت مجازی
پولاریس ۱۰ قرار نیست جایگزین سری ردهبالای Fury شوند.
مدل پرچمدار AMD، «پولاریس ۱۰» (Polaris 10) خواهد بود. در نمایشگاه Capsaicin 2016، شرکت AMD دمویی از نحوهی عملکرد این کارت گرافیک را نشان داد. این کارت توانست بازی Hitman را با رزولوشن ۱۴۴۰p و ۶۰ فریم بر ثانیه اجرا کند. احتمالا کارتهای سری پولاریس ۱۰ با نامهای Radeon R9 480 و Radeon R9 490 معرفی خواهند شد. البته هنوز هیچ اطلاعات دقیقی در رابطه با نام این کارتها مشخص نشده است.
ممکن است اینطور به نظر برسد که پولاریس ۱۰ قرار است جایگزین Fury X شود، ولی اینطور نیست؛ AMD اعلام کرد که کارتهای گرافیک Polaris برای رقابت با GeForce GTX 1080 و ۱۰۷۰ طراحی نشدهاند و قرار نیست جایگزین سری ردهبالای Fury شوند. پولاریس ۱۰ قرار است جایگزین مدلهای Radeon R9 390 و Radeon R9 380 شود. در حقیقت، AMD فعلا قصد رقابت معرفی مدلی برای رقابت با GTX 1080 را ندارد.
- Polaris 11؛ حداکثر کارایی
در نمایشگاه CES 2016، شرکت AMD دموی کوتاهی از پولاریس ۱۱ نشان داد. این تراشه بسیار کوچک و بینهایت کممصرف است. طبق گفتهی شرکت سازنده، این تراشهی ۱۴ نانومتری، قدرتی معادل تراشهی GeForce GTX 950 ارائه میکند ولی مصرف انرژیاش نزدیک به ۵۰ وات کمتر است.
پولاریس ۱۱ برای لپتاپها طراحی شده است. هنوز هیچ صحبتی مبنی بر وجود این تراشه در کارتهای گرافیک کامپیوترهای رومیزی مطرح نشده و ممکن است تولیدشان به تراشههای مخصوص لپتاپ محدود شود. مصرف برق بسیار کم Polaris 11 باعث افزایش چشمگیر شارژدهی باتری لپتاپها خواهد شد.
«روی تیلور» (Roy Taylor)، معاون ارشد شرکت AMD اعلام کرد که با توجه به استقبال بینظیر مردم از کارتهای گرافیک ردهبالای مقرونبهصرفه مثل Radeon R9 390 و GeForce GTX 970 (که هر دو قیمتی معادل ۳۲۹ دلار دارند)، شرکت AMD سرمایهگذاری اصلیاش را در همین بازار میکند. بهعلاوه، تعداد کاربرانی که کارتهای ردهبالا مثل سری Fury یا Titan تهیه میکنند بسیار کم است و این موضوع جلوی رشد بازار واقعیت مجازی را میگیرد. واقعیت مجازی به قدرت پردازشی زیادی نیاز دارد و طبیعتا تعداد کاربرانی که توان تهیهی سختافزار مورد نیازش را دارند، بسیار محدود است.
پولاریس ۱۰ و پولاریس ۱۱ هم با همین هدف تولید شدهاند؛ کارتهای گرافیک مقرونبهصرفهای که پیشنیازهای اجرای واقعیت مجازی را داشته باشند.
کمتر از سه هفته تا معرفی رسمی کارتهای گرافیک AMD Polaris باقی مانده است.