آمازون هم وارد عرصهی اینترنت ماهوارهای سراسری میشود
اکنون آمازون برای استقرار شبکهی پهنباند ماهوارههای خود مجوز لازم را دارد و با افزایش فعالان عرصهی اینترنت ماهوارهای باید انتظار رقابت جدیتری و پیشرفت سریعتری را داشته باشیم.
در اواخر ماه جولای، کمیسیون فدرال ارتباطات (FCC) که خدمات مخابراتی را در ایالات متحدهی آمریکا تنظیم میکند با ۵ رأی موافق و هیچ رأی مخالف به شرکت آمازون اجازه داد تا ۳۲۳۶ ماهواره را در مدار قرار داده و بهرهبرداری کند. آمازون سال گذشته از مجموعه ماهوارههای «کوییپر» (Kuiper) خود خبر داده بود.
به نوشتهی اسپیس، این کار نه تنها کسبوکار آمازون را به حوزهی ارائهی خدمات اینترنتی گسترش میدهد، بلکه رقابت را برای فراهم کردن اینترنت در مناطق سختدسترس بیشتر میکند.
در حال حاضر شرکت اسپیسایکس صدها ماهوارهی استارلینک را در مدار مستقر کرده است که در نهایت میتواند به دهها هزار افزایش یابد تا فرصتهای تجاری بیشتری داشته باشد. از دیگر رقبای این بازار میتوان به «بویینگ»، شرکت اروپایی «تالس آلنیا» (Thales Alenia) و «تلهست» کانادا اشاره کرد.
در اعطای این تأییدیه به آمازون، FCC در یادداشتهای خود اظهار داشت که درخواستها برای برکناری یا تعویق آرایههای ماهوارهای شرکت SES لوگزامبورگ، تالس کانادا و دیگر شرکتها را رد کرده است. این کمیسیون اظهار داشت: «ما نتیجه گرفتیم که تأیید درخواست مجموعه ماهوارههای کوییپر با افزایش دسترسی به خدمات پهنباند با سرعت بالا به مصرفکنندگان دولت و کسبوکارها باعث افزایش منافع عمومی خواهد شد.»
این بیانیه چند ماه پس از قرنطینهی کامل یا نیمه کامل در سراسر جهان در پی همهگیری کرونا صورت میگیرد که بخش عمدهای از آمریکا را در اواسط ماه مارس تعطیل کرد و بخشهای گوناگون در سراسر جهان همچنان در حال بازگشت به فعالیت هستند. با کار کردن بیشتر مردم از خانه، شرکت آمازون به ارائهی اینترنت قابل اطمینان و پرسرعت بهعنوان موضوعی که به سرعت اهمیت بیشتری پیدا کرده توجه کرده است.
«دیو لیمپ» (Dave Limp) معاون ارشد آمازون، در بیانیهی این شرکت گفت: «ما بهتازگی ماجراهای زیادی را دربارهی افرادی شنیدهایم که قادر به انجام کار خود یا تکمیل فعالیتهای مدرسه نیستند؛ فقط به دلیل اینکه اینترنت قابل اطمینانی در خانه ندارند. هنوز جاهای بسیاری وجود دارد که اینترنت پهنباند ناپایدار است یا جاهایی که اینترنت پهنباند اصلا وجود ندارد. پروژهی کوییپر این موضوع را تغییر خواهد داد. سرمایهگذاری ۱۰ میلیارد دلاری ما، شغلها و زیرساختهایی را در سراسر ایالات متحدهی آمریکا فراهم میآورد و به ما کمک میکند تا این خلاء را پر کنیم.»
علاوه بر ارائهی خدمات ایستگاه زمینی برای مشتریان، کوییپر همچنین خدمات واسط (سمت شبکهای که با اینترنت ارتباط برقرار میکند) را برای استقرار اینترنت 5G در سراسر آمریکا فراهم میکند. 5G یک پروتکل سریعتر اینترنت است که دسترسی به اینترنت اشیاء را امکانپذیر میسازد؛ در کنار سایر مزیتهایی که دارد.
شبکهی در نظر گرفته شده، شامل ۳۲۳۶ ماهواره است که در ارتفاع تقریبی ۵۹۰ کیلومتری، ۶۱۰ کیلومتری و ۶۳۰ کیلومتری مستقر میشوند.
اسناد FCC نشان میدهد که کوییپر بین ۵۶ درجهی شمالی (خط عبوری از آلاسکا، کانادا و اسکاتلند) و ۵۶ درجهی جنوبی (که فقط از قطب جنوب میگذرد) خدماترسانی خواهد کرد. همچنین بازهی فرکانسی آن بین ۱۷٫۷ تا ۱۸٫۶ گیگاهرتز، ۱۸٫۸ تا ۲۰٫۲ گیگاهرتز و ۲۷٫۵ تا ۳۰٫۰ گیگاهرتز خواهد بود که همه جزء فرکانسهای باند کِیاِی (Ka-band) هستند. خدماتدهی پس از پرتاب ۵۷۸ ماهواره آغاز خواهد شد.
به گفتهی FCC، پروژهی کوییپر قصد دارد پس از ۳۳۵ روز از پایان مأموریت، ماهوارهها را از مدار خارج کند که بسیار سریعتر از استاندارد ۲۵ سالهی ناسا است. گزارشها حاکی از آن است که آمازون هنوز تجزیه و تحلیل ریسک تلفات خود را آنطور که در آییننامه گفته شده و اسپیسایکس نیز اجرایی کرده، تکمیل نکرده است. FCC اعلام کرد که این تأیید کنونی مشروط بر تحقق این الزامات در تاریخهای بعدی است.
اسناد FCC همچنین شامل جزئیات فنی دربارهی برخی از اختلافات طیف فرکانسی و ترتیب تقسیم بین شرکتهای گوناگون فعال در زمینهی اینترنت پهنباند است که نشان میدهد در برخی موارد کوییپر شرایط را داشته و در برخی دیگر خیر و مجاز به استفاده از آن طیف فرکانسی نشده است. به گفتهی FCC با توجه به منافع عمومی از برخی موارد چشمپوشی شده است.
باید دید با افزایش فعالیت شرکتهای خصوصی در زمینهی اینترنت سراسری کدام یک مشتریان بالقوهی این حوزه را راضیتر خواهد کرد.
عکس کاور از Shutterstock
ان شا الله دیگه شاهد قطع شدن نت نخواهیم بود، ایران فکر میکنه اینترنت ماهواره ای رو با انداختن پارازیت میتونه قطع کنه اما کور خونده ، آمریکا این همه هزینه کرده که ایران براحتی بتونه قطع کنه! نخیر این طور نیست