سرعت اندروید ۱۲ همه را شگفتزده خواهد کرد
بر کسی پوشیده نیست که سیستمعامل اندروید به کند شدن با گذشت زمان معروف است. حتی اگر اینچنین هم نباشد، در مقایسه با سیستمعامل رقیب یعنی iOS از لحاظ سرعت تا حدودی پایینتر قرار دارد؛ بهخصوص بعد از چند سال استفاده. البته این مشکلات وقتی از گوشیهای بالارده استفاده کنید تا حد زیادی رفع میشوند و کمتر پیش میآید بشنویم یک گوشی پرچمدار اندرویدی پر است از لگ و باگهای گاه و بیگاه. ولی میانردهها غالبا کندتر هستند و بعد از چند سال استفاده کند میشوند و راهی هم برای بازگشت به شرایط خوب اولیه وجود ندارد. مشکلات اینچنینی در طول زمان تا حد زیادی حل شد اما به نظر میرسد گوگل بعد از ۱۳ سال توانسته با اندروید ۱۲ این مشکل را کاملا حل کند.
قبل از اینکه بدانیم اندروید ۱۲ چگونه توانسته این مشکل را حل کند، بد نیست دلیل اصلی کند بودن این سیستمعامل محبوب و معروف را هم بدانیم. به طور خیلی خلاصه اگر بخواهیم بگوییم، اندروید یک سیستمعامل فوقالعاده پرمصرف است. منظور از پرمصرف، از لحاظ انرژی نیست، بلکه منابع سیستمی مد نظر است.
اندروید مشهور است به اینکه پردازشهای زیادی را در پسزمینه اجرا میکند و به همین خاطر دستگاهی که خریداری میکنید اگر پرچمدار نباشد و میزان رم بالایی نداشته باشد، به احتمال زیاد با مشکلاتی مواجه خواهد شد (کندی و لگ). این موضوع شاید در اوایل دورهی استفاده خود را نشان ندهد اما حتی در تعداد کمی از پرچمدارها هم بعد چند سال شاید با کندی مواجه شوید.
اوضاع در مقایسه با چند سال اخیر واقعا فرق کرده. در آن زمان پیشرفتهای سختافزاری به کندی صورت میگرفت. تغییرات اگرچه محسوس اما با این حال طوری نبودند که تجربهی استفاده از یک گوشی را دگرگون کنند. اما سختافزار به نسبت آنچه که ۱۰ سال اخیر دیده بودیم فوقالعاده پیشرفتهتر و قدرتمندتر شدهاند.
برای مثال میزان حافظهی رم از ۲ یا ۳ گیگابایت به ۶/۸/۱۲ و در مواقعی حتی به ۱۶ و ۱۸ گیگابایت هم رسیده. البته ۱۸ گیگابایت رم را در گوشیهای گیمینگ شاهد هستیم ولی ۱۶ گیگابایت حتی در پرچمدارهای معمولی نظیر گلکسی S21 اولترا و S20 اولترا هم دیده میشود. بنابراین اجرای چندین برنامه به صورت همزمان و کار کردن با گوشی در حالت عادی هیچ هنگ و لگی را برای گوشیهای امروزی بوجود نمیآورد.
از لحاظ پردازشی اما شرکتهایی نظیر کوالکام و سامسونگ با اسنپدراگون ۸۸۸ و اگزینوس ۲۱۰۰، در عمل توانستند شانه به شانهی پردازندههای فوقالعاده قدرتمند اپل، حتی A14 موجود در سری آیفون ۱۲ حرکت کنند. هرچند از لحاظ گرافیکی هنوز نتوانستند به آنچه که اپل تولید میکند برسند. اما در انجام هیچ بازی یا اپلیکیشنی به مشکل بر نخواهید خورد و پیشرفت به وضوح دیده میشود.
با این اوصاف افزایش چشمگیر میزان رم و پردازندهی مرکزی باعث شده عملکرد گوشیهای اندرویدی در استفادهی روزمره بسیار بهتر شود. حتی شرکتی مثل سامسونگ که گوشیهایش به کندی و هنگ کردن بعد از چند سال معروف هستند، توانسته طی چند سال اخیر با بهینه کردن رابط کاربری خود به پیشرفت چشمگیری دست پیدا کند.
ورود اندروید ۱۲
میدانیم سختافزار همه چیز نیست. همانطور که گفته شد، گاهی اوقات پرچمداران اندرویدی هم بعد از یکی دو سال استفاده کند میشوند و نمیتوانند خود را با نیازهای این سیستمعامل هماهنگ کنند. اینجاست که گوگل باید ورود کرده و کمی از پرمصرفی اندروید بکاهد. آنچه که باعث شده گوشیهای اپل بعد از حتی ۴ یا ۵ سال استفاده همچنان سریع و روان بمانند، هماهنگی بینظیر بین سختافزار و نرمافزار است. بنابراین از یک جایی به بعد نرمافزار باید خود را با سختافزار هماهنگ کند.
اینطور که به نظر میرسد، اندروید ۱۲ شروعی است برای تغییرات انقلابی در سیستمعامل اندروید. گویا بالاخره قرار است بعد از چندین سال، اندروید را هم یک سیستمعامل بسیار سریع و روان بدانیم که در گوشیهای میانرده هم عملکرد کمنظیری از خود به نمایش میگذارد.
گفته میشود گوگل در اندروید ۱۲ کنترل بیشتری روی پردازشهای پسزمینه اعمال کرده، پردازشهایی نظیر Android System Server ،Activity Window و Package Manager که بخش بزرگی از منابع سیستمی را مشغول خود میکنند. این پردازشها گاهی اوقات به صورت همزمان صورت میگیرند و به همین خاطر گوشیهای میانرده و اقتصادی نمیتوانند در همان لحظه هم به نیازهای کاربران پاسخ دهند هم این پردازشها را کنترل کنند. اینجاست که هنگ، لگ و چیزهایی از این دست اتفاق میافتد.
معاون بخش مدیریت محصولات در اندروید در رابطه با دلیل اصلی کند بودن سیستمعامل اندروید بهخصوص در گوشیهای اقتصادی و میانرده میگوید:
بخشهای مختلفی در سیستم وجود دارند که تلاش میکنند به صورت همزمان با سیستمعامل تعامل داشته باشند. اینجاست که با مشکل مواجه میشوید. با حل این مشکل، توانستیم گشتوگذار در گوشی و انیمیشنها را بسیار سریعتر کنیم.
این قابلیتی نیست که بتوان آن را فعال یا غیرفعال کرد و خوشبختانه اندروید از این نسخه به بعد بسیار سریعتر خواهد بود. به گفتهی گوگل، توجه کمتر به پردازشهای پسزمینه باعث میشود گوشی روانتر، سریعتر و با بازخورد بیشتری کار کند. مهمتر اینکه انیمیشنها بسیار سریعتر و روانتر خواهند بود و کمتر در آنها لگ و لرزش شاهد خواهیم بود. ناوبری در سیستمعامل اندروید هم از این پس بسیار سریعتر خواهد بود. موضوعی که در آن، چندین سال است گوشیهای مجهز به این سیستمعامل در مقایسه با آیفونها حرف خاصی برای گفتن ندارند (معمولا بعد از گذشت یکی دو سال).
با پردازندههای قدرتمندی که کوالکام و سامسونگ تولید میکنند و حتی مدیاتک و هواوی که البته گزینهی آخر فعلا به خاطر تحریمها از دور خارج است، با افزایش رفرشریت صفحات از ۶۰ به ۹۰، ۱۲۰ و در شرایطی ۱۴۴ و ۱۶۵ هرتز، به نظر میرسد گوشیهای اندرویدی دیگر در مسیری قدم گذاشتهاند که تجربهی فوقالعاده سریع، روان و لذتبخشتری را به نسبت گذشته در اختیار کاربران قرار میدهند.
در کنار همهی اینها، نباید خود اندروید ۱۲ و قابلیتهای بصری جذاب آن را فراموش کرد. سیستمعاملی که در خبرهای اخیر هم گفتیم، به نسبت قبل بسیار بهتر و زیباتر شده و صد البته، سریعتر و امنتر شده و در راستای مسیری قدم گذاشته که iOS مدتهاست در آن، عملکرد قدرتمندی از خود نشان داده.
با این حال باز هم باید منتظر ماند تا اندروید ۱۲ رسما برای گوشیها منتشر شود. نمیتوان فقط با ادعا و اعداد و ارقام، در رابطه با کیفیت این سیستمعامل قضاوتی انجام داد. اما نمیتوان منکر شد که بسیار هیجانزده هستیم ببینیم آیا اندروید بالاخره توانسته بعد از سالها، اصلیترین مشکل خود را حل کند یا خیر. این موضوع بهخصوص برای دارندگان گوشیهای اقتصادی و میانرده که طرفداران بسیار زیادی هم دارند جالب و هیجانانگیز خواهد بود.
نظر شما در رابطه با اندروید ۱۲ و ادعاهای گوگل چیست؟ آیا این نسخه از اندروید واقعا همان چیزی است که سالهای سال کاربران این سیستمعامل به دنبال آن بودند؟
منبع: PhoneArena
البته قوی بودن گوشی چندان هم به بالا بودن اندروید گوشی نیست چون گوشی های ضعیف دوهزاری اندروید 9_10 وبالاتر تو بازار هست مثلا نوکیا ۲.۲ طبیعیتا سخت افزارش در حد اندروید 5_6 هست مثلا سامسونگ j7 اندروید ۶ نسبت به نوکیا ۲.۲ اندروید ۹ (قابلیت ارتقا به ۱۰) خیلی بهتر هست اما سیستم عاملش قدیمی تره، وگرنه شرکت سونی تو سال ۲۰۱۳ گوشی گرافیک 1080p*1920p تولید میکرد که برابر با سامسونگ j7 هست