چطور در عکاسی عواطف و احساسات را بهتر منتقل کنیم؟
بهترین عکسها معمولاً احساسات را بهخوبی منتقل میکنند. اما چطور باید احساسات را در قالب عکس نشان داد؟ چطور یک عکس پراحساس و عاطفه بگیریم؟ چگونه احساسات را به عکسهای خود اضافه کنیم تا مطمئن شویم روی مخاطب تأثیرگذار هستند و بینندگان بتوانند با هنرمان ارتباط برقرار کنند؟ چه چیزی در ثبت عکس های احساسی تأثیر دارد؟
این نکته را باید در نظر داشت که همهی بینندگان در پاسخ به عکسهای یکسان، احساسات یکسانی را تجربه نمیکنند؛ بنابراین، تلاش نکنید که احساس خاصی را به تمام مخاطبان خود منتقل کنید. در عوض، سعی کنید از این نکات در کنار احساسات شخصی خود استفاده کنید تا عکس پراحساس موردنظر را ثبت کنید.
۱. خلقوخوی خودتان را قبل از عکاسی شناسایی کنید
وضعیت عاطفی و روحی عکاس (که خود شما باشید!) بیشترین تأثیر را بر کیفیت احساسی عکسهای شما دارد.
بنابراین، هر وقت که با دوربین خود بیرون میروید، قبل از گرفتن یک عکس، یا حتی قبل از فکر کردن دربارهی سوژهی عکاسی، از خودتان بپرسید که «امروز چه احساسی دارم؟» سپس اجازه دهید این احساسات شما را در انتخاب سوژه راهنمایی کند و سپس آن را به سمت عکاسی هدایت کنید.
بههرحال واقعاً دشوار و شاید حتی غیرممکن است که عکسی را بگیرید که خودتان آن حس را ندارید. اگر خیلی شاد باشید، طبعاً پیدا کردن سوژههای غمگینانه برای شما ممکن نیست. اگر در محل انباشت زبالههای شهر باشید، پیدا کردن سوژهای برای خلق یک تصویر الهامبخش و یا نشاطآور ممکن آسان نخواهد بود؛ بنابراین، با شناسایی احساسات خود شروع کنید و به دنبال ترکیبهایی باشید که با آن احساسات همسو باشد.
درعینحال، اغلب ارزش دارد که احساسات خود را به طور دورهای در طول عکاسی خود بررسی کنید. بسته به منظره، نور، برخوردهای تصادفی، یک تماس تلفنی و غیره، احساسات شما ممکن است تغییر کند و شاید بهتر باشد سوژه عکاسی را هم تغییر دهید. منطقی نیست؟
بعضی اوقات هم ممکن است خیلی خسته باشید و حوصله کاری نداشته باشید. وقتی به عکسهای قدیمی خود نگاه میکنید احتمالاً متوجه بعضی تصاویر خواهید شد که با بیحوصلگی و کمتوجهی ثبت شدهاند. در چنین روزهایی بهتر است هیچ کاری نکنید. دوربین رو کنار بگذارید و فیلمی تماشا کنید و یا اینکه کار خلاقانه دیگری انجام دهید. خودتان را ملزم به ثبت یک عکس پراحساس نکنید؛ چرا که نتیجه کار بهاحتمال قوی مناسب نخواهد بود! نگران نباشید، بیحوصلگی و کسالت شما بهزودی از بین خواهد رفت و خیلی زود دوباره برای عکاسی هیجانزده خواهید شد!
۲. عکس را ساده کنید (از لنز تله فوتو استفاده کنید)
در صحنههای عریض، گسترده و شروع، احساسات عموماً گم میشوند. بله، احساسات ممکن است وجود داشته باشند، ولی تماشاگر بهسختی متوجه آن خواهد شد. یعنی ممکن است درک تصویر شما از نقطهنظر احساسی سخت باشد.
اگر قصد ثبت تصاویری احساسی را دارید، عکس را ساده کنید. برخی عناصر را از قاب عکس خود حذف کنید. چشماندازی را انتخاب کنید که تنها یک نقطهی مورد نظر شما را برجسته کند، نه کل صحنه را.
یک راه آسان برای ساده کردن تصویر، استفاده از فاصله کانونی و یا برش عکس است. هرچه لنز شما بزرگنمایی بیشتری داشته باشد، جزئیات کمتری در عکس قرار میدهید. این روش میتواند راهکاری عالی برای تاکید بیشتر بر برخی سوژهها باشد؛ بنابراین، بهجای عکاسی از زوایای باز، توصیه میکنیم از لنزهای ۷۰-۲۰۰ میلیمتری استفاده کنید.
همانطور که گفته شد، راهکار دیگر برای ساده کردن تصاویر، برش جزئیات اضافی است. مراقب باشید این کار را بیش از حد انجام ندهید که ترکیب و کادربندی عکس غیرطبیعی شود. فقط سعی کنید عناصر مزاحم را از تصویر حذف کنید.
در انتها هم اینکه از پاهای خود برای زوم کردن استفاده کنید! با حرکت به سمت جلو و نزدیکتر شدن به سوژه، افراد، اشیاء، ویژگیهای طبیعی و عناصر مزاحم را حذف کنید و عکسی سادهتر ثبت کنید.
۳. برای ثبت عکس پراحساس، روی چهرهها تمرکز کنید
چهرهها پر از احساسات هستند. چشمها دریچهای به روح هستند و اغلب خشم، شادی، غم، عشق و خیلی از احساسات دیگر را به خوبی نشان میدهند.
علاوه بر این، چهره افراد میتواند احساسات آنها را از طریق عناصر صورت، مانند چشمهای پفکرده، اشکها، چینوچروکها و غیره منتقل کند؛ بنابراین، اگر میخواهید احساسات واقعی سوژه شما در عکس بدرخشد، لنز خود را معطوف به صورت او کنید.
برای احتیاط بیشتر این نکته را هم در خاطر داشته باشید که برای عکاسی عجله نکنید. از گرفتن عکسهای یواشکی و بدون جلبتوجه فرد اجتناب کنید. بهخصوص اگر آنها در حالات احساسی خاصی هستند. بهتر است محترمانه رفتار کنید. در صورت امکان از آنها اجازه بخواهید. بهخصوص اگر آن شخص را نمیشناسید. اگر هم عکسی را بدون جلب توجه فرد گرفتید، حتماً با او در میان بگذارید و رضایت او را جلب کنید.
بههرحال اگر پرترههای احساسی درجه یک میخواهید، حتماً به نورپردازی فکر کنید. دربارهی الگوهای نورپردازی و نحوه تأثیر آنها بر بیننده بیاموزید. چراکه با تغییر موقعیت نور نسبت به سوژه، بهآسانی میتوانید احساسات مختلفی را منتقل کنید.
آخرین توصیه: سوژههای خود را به سمت بروز احساساتی خاص تشویق نکنید. اگر ناراحت هستند، یک عکس غمگینانه بگیرید. اگر خوشحال هستند، عکسی بگیرید که شادی آنها را نشان دهد. البته خوب است که با برنامه و احساسات خاصی وارد صحنه عکاسی شوید، اما این برنامهها و تصمیمات باید انعطافپذیر باشند.
۴. دوربین را کنار گذاشته و فقط تماشا کنید
گاهی اوقات لازم است که دوربین را کنار گذاشته و فقط صحنه را تماشا کنید. خیلی از افراد ممکن است با این ایده مخالف باشند. اما بههرحال این بخش مهمی از عکاسی است. بهخصوص عکاسی مملو از احساسات!
کنار گذاشتن دوربین به شما فرصت میدهد تا اطرافتان را تماشا کنید. اطراف را نگاه کنید و ببینید که چه چیزی توجه شما را جلب میکند. از خودتان بپرسید که به چه چیزی علاقه دارم؟ چه چیزی مرا جذب میکند؟ چه چیزی میخواهم ثبت کنم؟ چه چیزی در مورد این صحنه و عکس برای من مهم است؟
فکر کردن به این سؤالات شاید فقط یک یا دو دقیقه زمان بگیرد. اما به شما کمک میکند ترکیبهای جدید با احساسات مختلفی را شناسایی کنید. بهعلاوه ممکن است ایدههای شما در مورد یک صحنه و موضوع خاص را شفافتر و یا کاملتر کرده و راه پیشرفت را به شما نشان دهد.
بهعنوانمثال، در حین سفر و عکاسی اگر تمام تمرکزتان روی دریچه لنز دوربین باشد، از محیط اصلی اطراف غافل خواهید شد. اگر دوربین را کنار گذاشته و اطراف را بهخوبی درک کنید، روی احساسات شخصی شما هم اثرگذار خواهد بود و همین احساسات میتواند بر وضعیت عکاسی شما تأثیر بگذارد (توصیه شماره ۱ را مجدد مطالعه کنید).
بعضی اوقات تنها کافی است چند دقیقه دوربین را کنار گذاشته و به اطراف متمرکز باشید. بعضی وقتهای دیگر باید زمان بیشتری را برای این کار صرف کنید و شاید چند ساعت آماده عکاسی نباشید. در واقع همه چیز به احساسات شما بستگی دارد. هیچ اجباری وجود ندارد. ولی یک استراحت کوچک. خیلی اوقات میتواند اثرات چشمگیری داشته باشد.
۵. باز هم به همان صحنه برگردید
صحنهها و سوژهها در روزهای مختلف، متفاوت به نظر میرسند. احساسات شما هم روز به روز متفاوت هستند! پس بهتر نیست که از این واقعیت به نفع خودتان استفاده کنید؟
اگر از سوژهای عکاسی میکنید که امکان بازگشت مجدد به آن وجود دارد، حتماً این کار را انجام دهید. خیابان یا ساحل یا اتاق شخص در روزهای مختلف احساسات مختلفی خواهند داشت. بهخصوص اگر در حال عکاسی از فضای باز هستید، آبوهوا تأثیر بسیار زیادی بر احساسات عکس خواهند داشت.
مطمئن شوید که با ذهنی باز به سمت سوژه بازمیگردید. انتظار احساساتی خاص را نداشته باشید. وگرنه ممکن است ناامید شوید. در عوض، ذهن خود را از هر احساسی خالی کنید و وانمود کنید که برای اولین مرتبه است که این سوژه/مکان را میبینید.
نکته حرفهای: سعی کنید هر مرتبه که با صحنه برخورد میکنید، رویکرد خود را تغییر دهید. دوربینی متفاوت به همراه داشته باشید، از لنز متفاوتی استفاده کنید، با سهپایه عکس بگیرید، نوردهی را تغییر دهید و غیره. از هر چیزی که به ثبت عکس پراحساس جدید کمک میکند، استفاده کنید!
اگر بهاندازه کافی از یک سوژه و یا صحنه عکس بگیرید، شاید حتی بتوانید یک «سری عکس» از آن سوژه بسازید و گذر زمان را نشان دهید. این مجموعهها را میتوانید در یک کتاب و یا مقاله منتشر کنید.
ثبت عکس پراحساس: جمعبندی
انتقال احساسات یک راه مطمئن برای ثبت تصاویری قوی است که بیننده با آنها انتقال برقرار میکند. نکاتی که در این مقاله بیان کردیم را بهخاطر بسپارید. چراکه گزیدهای از تجربیات عکاسهایی موفق است. به وضعیت احساسی و عاطفی خود فکر کنید و سپس برای ثبت عکس های احساسی اقدام کنید.
شما چه توصیهای برای ثبت عکس های احساسی دارید؟ آیا نمونههایی از عکس پراحساس دارید؟ نظراتتان و تجربیاتتان را با ما در میان بگذارید.