۱۰ نقشآفرینی برتر آدام درایور؛ از جنگ ستارگان تا داستان ازدواج
آدام درایور بازیگر ۳۷ ساله آمریکایی است که طی یکدهه اخیر بیشتر مورد توجه سینمادوستان قرار گرفته و در آثار متفاوتی از فیلمسازان برجستهای چون برادران کوئن، مارتین اسکورسیزی، استیون اسپیلبرگ، نوآ بامباک و جیم جارموش به نقشآفرینی پرداخته است.
مسیر حرفهای درایور با حضور در مجموعه تلویزیونی «دختران» (Girls) و پس از آن نقشآفرینی در فیلمهای سینمایی «لینکلن» (Lincoln)، «فرانسیس ها» (Frances Ha) و «درون لوین دیویس» (Inside Llewyn Davis) طی سالهای ۲۰۱۲ و ۲۰۱۳ به خود شکل جدیتری گرفت. حضور در مجموعه جنگ ستارگان و ایفای نقش کایلو رن، او را مشهورتر و محبوبتر از قبل ساخت و نهایتا بازی در فیلم «بلکککلنزمن» BlacKkKlansma و داستان ازدواج (Marriage Story) او را دوبار به ترتیب نامزد دریافت جایزه اسکار بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و بهترین بازیگر نقش اصلی مرد کرد.
گرچه درایور یک دهه پس از آغاز فعالیت جدی خود در سینما به چهره مشهوری تبدیل شده اما از آن دست بازیگرانی است که بیش از حضور در فیلمهای موفق تجاری به آثار سینمای اصطلاحا هنری توجه نشان داده است. همکاری با مستقلسازی چون نوآ بامباک و کار با فیلمسازانی چون برادران کوئن، مارتین اسکورسیزی، جیم جارموش و اخیرا لئوس کاراکس فرانسوی، نشان از رویکرد این بازیگر دارد.
آدام درایور طی سال ۲۰۲۱ هم سه فیلم «آنت» (Annette) اثر لئوس کاراکس، «آخرین دوئل» (The Last Duel) و «سرای گوچی» (House of Gucci) هر دو ساخته ریدلی اسکات را آماده اکران کرده است.
در ادامه این متن ۱۰ نقشآفرینی برتر آدام درایور بازیگر مستعد آمریکایی را مرور خواهیم کرد.
۱۰- قلبهای مشتاق (Hungry Hearts)
- کارگردان: Saverio Costanzo
- تاریخ اکران: ۲۰۱۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۳ از ۱۰۰
فیلم سینمایی «قلبهای مشتاق» اثر بینقصی نیست اما نقشآفرینی درایور در این اثر (نقش مقابل آلبا رورواکر که او هم به هماناندازه خوب بازی میکند) یکی از نقاط برجسته کارنامه او است و به همین دلیل هم باعث شد بابت آن از جشنواره بینالمللی فیلم ونیز جایزه جام ولپی را بگیرد که به بهترین بازیگران زن و مرد سال جشنواره اهدا میشود.
درایور در فیلم سینمایی قلبهای مشتاق نقش جود را برعهده دارد؛ مردی جوان که مینا، همسر آیندهاش (با بازی رورواکر) را در نیویورک طی موقعیت عجیبی که هر دو درون دستشویی یک رستوران گیرافتادهاند ملاقات میکند.
این دو ازدواج میکنند و فرزندی به دنیا میآورند. در آغاز همه چیز فوقالعاده است اما پس از مدتی زن از خود نشانههای روانپریشی پس از زایمان را بروز میدهد و جود در مقابل یک دوراهی دردناک قرار میگیرد: اینکه آیا باید کودک را از مادرش دور کند و اگر بله، چه زمانی باید دست به این اقدام بزند.
آدام درایور ظرایف و پیچیدگیهای این نقش را با صداقت و نیرویی فوقالعاده و مثالزدنی جلوی دوربین برده است.
۹- مردی که دن کیشوت را کشت (The Man Who Killed Don Quixote)
- کارگردان: Terry Gilliam
- تاریخ اکران: ۲۰۱۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۶۵ از ۱۰۰
در اقتباس سینمایی تری گیلیام از رمان مشهور دن کیشوت (که دو سال پیش بالاخره پس از دههها تاخیر در تولید اکران شد) درایور نقش سانچو پانزا مباشر وفادار دن کیشوت را بازی میکند و نقش دن کیشوت هم برعهده جاناتان پرایس قرار گرفته است.
فیلم که برداشتی پست مدرن از رمان مشهور میگل د سروانتس است درباره یک کارگردان و هنرمند سرخورده است که به دلایلی وارد جهان فانتزی داستان دن کیشوت میشود و پس از مدتی دیگر قادر نیست رویا را از واقعیت تشخیص دهد.
درایور تلاش میکند از خود در نقش پانزا شخصیتی آنارشیک نمایش دهد و به شکل کلی چهره خشک و بیروحش در این فیلم تناسب خوبی با کمدی خاص و عجیبی دارد که گیلیام از آن بهره برده است.
۸- سکوت (Silence)
- کارگردان: Martin Scorsese
- تاریخ اکران: ۲۰۱۶
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۳ از ۱۰۰
چهره نسبتا عبوس و جدی درایور در کنار قامت لاغرش و خلاصه آن حال و هوایی که از او در نگاه اول به مخاطب منتقل میشود باعث شد از نظر اسکورسیزی گزینهای ایدهآل برای حضور در فیلم «سکوت» در نظر گرفته شود.
فیلمی که تمثیلی است مرموز از مفاهیم مرتبط با شهادت در دین و فرهنگ مسیحی و براساس رمانی به همین نام نوشته سال ۱۹۶۶ ساخته شده است. درایور و اندرو گارفیلد در نقشهای گارپ و رودریگز دو کشیش و مبلغ مذهبی قرن هفدهمی ظاهرا شدهاند که از پرتغال به ژاپن سفر میکنند. آنها در این سفر مخفیکارانه قصد دارند دریابند که چه بلایی بر سر استادشان فیریرا آمده؛ نقش فیریرا را هم لیام نیسون برعهده دارد. او تحت شکنجه شدیدی قرار دارد تا به اجبار دین خود را به دین بودایی تغییر دهد. درایور در این نقش موفق شده از خود حالتی فرازمینی و معنوی نمایش دهد؛ مردی واجد اشتیاقی روحانی که به شهدای مسیحی شباهت دارد.
شاید تاسفآور باشد که اغلب صحنههای مهم فیلم با محوریت گارفیلد پیش میرود و او از آدام درایور نقش مرکزیتری دارد؛ در واقع بیراه نیست اگر بگوییم منطقا استفاده از بازیگران باید برعکس میبود و به درایور امکان حضور بیشتری داده میشد، امکان حضوری بیش از گارفیلد و حتی بیش از نیسون. اما با وجود همه این محدودیتها درایور موفق شده در این اثر از خود بلوغ و جدیت بینظیری را نمایش دهد.
۷- آنت (Annette)
- کارگردان: Leos Carax
- تاریخ اکران: ۲۰۲۱
- امتیاز راتن تومیتوز: ۷۰ از ۱۰۰
«آنت» از عجیبترین فیلمهای امسال است. فیلمنامه ران و راسل میل که احتمالا از نظر هواداران این فیلم شاهکارشان به حساب خواهد آمد با کارگردانی لئوس کاراکس، مولف برجسته فرانسوی به خلق یک ملودرام عظیم انجامیده است.
آدام درایور در این اثر سینمایی نقش یک استندآپ کمدین دمدمیمزاج را بازی میکند که عاشق یک خواننده اپرا با بازی ماریون کوتیار شده است. این دو صاحب کودکی میشوند که آنت نام دارد و به شکل عجیبی شبیه یک عروسک خیمهشب بازی است. صدای آواز خواندن این موجود عجیب جهان را به وجد آورده و پدرش را به سوی سرنوشتی عجیب و غریب و تراژیک هدایت میکند.
۶- لوگان خوششانس (Logan Lucky)
- کارگردان: Steven Soderbergh
- تاریخ اکران: ۲۰۱۷
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۲
آدام درایور در فیلم «لوگان خوششانس» بار دیگر توانمندیهای گستردهاش را در جهان خاص و کمیک این اثر جنایی سودربرگ به رخ میکشد.
او نقش کلاید لوگان را بازی میکند؛ مردی با دیدگاهی فلسفی نسبت به زندگی و لهجه غمانگیز جنوبی که زمانی عضو ارتش آمریکا بوده و در عراق خدمت کرده است. او که در جنگ مجروح شده و یک دست ندارد در یک بار مشغول کار است.
برادر لوگان جیمی با بازی چنینگ تیتوم به تازگی از کارش در پیست مسابقه نسکار اخراج شده و نقشه یک سرقت را در سر دارد. دو برادر با کمک مردی نابغه در زمینه مواد منفجره (با بازی دنیل کریگ) تلاش میکنند یک عملیات بزهکارانه را پیش ببرند.
در این اثر هم شخصیت و ویژگیهای ظاهری درایور به شکل خوبی در خدمت اهداف فیلم به کار گرفته شده و حالت نسبتا سرد و کمواکنش او در برابر وقایع غریب و ابزوردی که در محیط بیرون جریان دارد تضاد سرگرمکننده و کمیکی به فیلم بخشیده است.
۵- تا وقتی جوانیم (While We’re Young)
- کارگردان: Noah Baumbach
- تاریخ اکران: ۲۰۱۴
- امتیاز راتن تومیتوز: ۸۴ از ۱۰۰
آدام درایور در فیلم «تا وقتی جوانیم» یکی از غیرسمپاتیکترین و البته انگلوارترین شخصیتهای کارنامهکاریاش را تجسم بخشیده. در این اثر کمدیتراژیک نوا بامباک او نقش جیمی را برعهده دارد، یک مستندساز جوان کاریزماتیک و البته با اعتماد به نفس که با جاش (با بازی بن استیلر)، یک کارگردان جاافتاده در صنعت سینما رفاقت دارد.
جاش شرایط خاصی را تجربه میکند و در واقع میتوان گفت کل زندگیاش با نوعی رکود و جمود مواجه شده، چه در سطح شخصی و چه در سطح حرفهای. او در این شرایط بیشتر از هر زمان دیگری شیفته این دوست جدید و صمیمیاش شده و مشتاق دنیای جوانی است.
اما جیمی صداقت ندارد و البته به زیستی انگلی علاقهمند است. او شخصیتی عمیقا وحشتناک دارد که از زاویه دید دوست رنجیدهخاطرش دیده و به مخاطب عرضه میشود.
۴- بلکککلنزمن (BlacKkKlansman)
- کارگردان: Spike Lee
- تاریخ اکران: ۲۰۱۸
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
فیلم اقتباسی است از رمانی به نام بلک کلنزمن یا نژاد پرست سیاه و روایتگر ماجرای یک کارآگاه سیاهپوست است که وارد انجمن کو کلاکس کلانها میشود.
جان دیوید واشینگتن (پسر دنزل واشینگتن معروف) نقش کارآگاه سیاهپوست را به عهده دارد که موفق میشود تا ردههای بالای سازمان نفوذ کند و آدام درایور هم نقش یک پلیس تحت پوشش یهودی را ایفا میکند.
بلکککلنزمن یکی از بهترین نقشآفرینیهای آدام درایور است و در لحظات حساس و پرتنش فیلم کیفیت خاص بازی او حتی بیشتر از قبل هم به چشم مخاطبان میآید.
۳- مجموعه جنگ ستارگان قسمتهای ۷ تا ۹ (Star Wars VII-IX)
- کارگردان: J.J. Abrams، Rian Johnson، J.J. Abrams
- تاریخ اکران: ۲۰۱۵، ۲۰۱۷، ۲۰۱۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۳ از ۱۰۰، ۹۱ از ۱۰۰، ۵۲ از ۱۰۰
عملکرد تاثیرگذار درایور در قامت کایلو رن به عنوان شخصیت شروری کینهتوز و متکبر، نوه منفور دارث ویدر احتمالا بزرگترین ویژگی و برجستهترین نقطه قوت قسمتهای ۷ تا ۹ مجموعه جنگ ستارگان است. سه قسمت اول مجموعه را به عنوان سهگانه پیشدرآمد، سه قسمت بعدی یعنی قسمتهای ۴ تا ۶ را به عنوان سهگانه اصلی و قسمتهای ۷ تا ۹ را به عنوان سه گانه ی دنباله میشناسند.
فیزیک ویژه درایور از جمله قد بلند و هیبت خاص او باعث شده نوعی وحشتانگیزی در این شخصیت ایجاد شود و باعث کیفیتی منحصربهفرد در مبارزات و لحظات حضور او شده است. نقشآفرینی درایور در آخرین قسمت سهگانه دنباله یعنی «جنگ ستارگان: خیزش اسکایواکر» (Star Wars: the rise of skywalker) واجد تقابلهای جذابی بین کایلو رن و شخصیت ری با بازی دیزی ریدلی بود گرچه نقشآفرینی درایور در این قسمت به کیفیت حضورش در «جنگ ستارگان: نیرو برمیخیزد» (Star Wars: The Force Awakens) که اولین نقشآفرینی او در مجموعه جنگ ستارگان به حساب میآید، نبود. او در آن قسمت با سواستفاده از قدرتش و شیوههای خاص تحقیر دشمنانش از طریق نقاط ضعفشان تماشاگران را به شدت مجذوب کرده بود.
با این وجود شاید عالیترین نقشآفرینی درایور در قامت کایلو رن به قسمت هشتم «جنگ ستارگان: آخرین جدای» (Star Wars: The Last Jedi) بازگردد. قسمتی که در آن درایور نقش یک شخصیت مجروح و آسیبدیده را بازی میکند که به شیوهای خاص خود را مانند شیطانی وسوسهگر به روان مخاطبان نزدیک میکند. او در آخرین جدای آسیبپذیریهای خاص خود را دارد، گاهی ترسان و گاهی نامطمئن است، درست همچون یک نوجوان که ممکن است هر لحظه غرق در اشک شود.
۲- پترسون (Paterson)
- کارگردان: Jim Jarmusch
- تاریخ اکران: ۲۰۱۶
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۶ از ۱۰۰
فیلم سینمایی «پترسون» ساخته جیم جارموش اثری به شدت ظریف، کاملا آرمانگرایانه و دارای وجوه طعنهآمیز است و حضور آدام درایور در نقش اصلی این فرصت را برای مخاطبان فراهم میکند که ببینند این هنرمند با چه قدرت شگفتانگیز و متقاعدکنندهای در خدمت فیلم قرار گرفته، مفهوم مرکزی آن را منتقل کرده و از طریق تواناییهای بازیگریاش آن را بازتاب میدهد.
شاید این نقش درایور با شیوه معمول حضور او در نقشهای دیگر که عموما نیازمند خودنمایی و حضوری نسبتا مردانه و پرانرژیتر است در تضاد باشد. او در فیلم جارموش نقش یک راننده اتوبوس را برعهده دارد که پترسون نامیده میشود، در شهر پترسون از ایالت نیوجرسی زندگی میکند و یک شاعر آماتور است. او همچنین از تحسینکنندگان شاعری است به نام ویلیام کارلوس ویلیامز که اتفاقا شعری به نام پترسون درباره شهر زادگاه شخصیت اصلی فیلم سروده است.
همچون فیلم سینمایی لوگان خوششانس، اینبار هم شخصیت درایور پیشتر در ارتش خدمت کرده است و همین موضوع حالت خاص و جذابی به شخصیت داده؛ درست مثل مردی که دنبال دردسر و دعوا نمیگردد اما از آن واهمهای هم ندارد.
درایور برای ما مردی را ترسیم میکند که کاملا از زندگی و سرنوشتاش راضی است. اتوبوسش را میراند، هنگام تفریح شعر میسراید بیآنکه از ناشناسبودنش به عنوان یک شاعر یا شناختهنشدن اشعارش رنجی بکشد، شبها سری به بار محله میزند و از رابطهای شاد و عاشقانه با همسرش لذت میبرد.
همانطور که واضح است فیلم جهان سادهای دارد و درایور هم همه تواناییهایش را به کار میبندد تا شخصیت سادهای را خلق کند اما به شیوهای بسیار هوشمندانه و حسابشده. پترسون را باید یکی از نقشآفرینیهای عمیقا رضایتبخش و پخته او در نظر گرفت.
۱- داستان ازدواج (Marriage Story)
- کارگردان: Noah Baumbach
- تاریخ اکران: ۲۰۱۹
- امتیاز راتن تومیتوز: ۹۴ از ۱۰۰
برای طرفداران آدام درایور و البته سوای آن بسیاری دیگر از سینمادوستان بازی او در فیلم «داستان ازدواج» ساخته نوآ بامباک بخشی از بهترین لحظات سینمایی طی دهه گذشته را آفریده است.
فیلم را بامباک براساس داستان جدایی خودش از همسرش جنیفر جیسون لی ساخته و درایور در آن نقش چارلی یک کارگردان تئاتر بسیار بااستعداد را ایفا میکند که با نیکول (با بازی اسکارلت جوهانسون) ازدواج کرده. نیکول خود یک بازیگر هالیوود است که فعالیت حرفهایاش در لس آنجلس را رها کرده تا در شرکت حوزه تئاتر همسرش فعالیت کند و به نوعی خود را از نظر فردی و همچنین هنری کنار کشیده است و در حاشیه قرار گرفته.
گرچه مخاطب ممکن است از برخی زوایا به نیکول برای این جدایی حق بدهد اما جذابیت شخصیتی که درایور آفریده به شکلی است که برای ما این جدایی وجه عمیقا رنجباری دارد.
در یکی از صحنههای بهیادماندنی فیلم مسئولی به خانه آمده تا بررسی کند چارلی تا چه حد پدر مناسبی برای سرپرستی فرزند این زوج به نظر میرسد. چارلی دستش را میبرد اما در حالی که هنوز مشغول صحبت با مسئول است سعی میکند دردش را مخفی کند. چیزهایی شبیه به این، ظاهرا کوچک اما تاثیرگذار، بازی آدام درایور در داستان ازدواج را به بهترین نقشآفرینی تمام دوران حرفهای او تبدیل کرده است.
آقا عالی عجب بازیگریه خوشمان امد مطلب زیبایی بود.