فیلم‌های چهلمین جشنواره‌ی فیلم فجر؛ از آرسن لوپن ایرانی تا علیرضا بیرانوند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۶ دقیقه

با اعلام اسامی فیلم‌های سودای سیمرغ چهلمین جشنواره‌ی فیلم فجر، از همین حالا گمانه‌زنی‌ها درباره‌ی کیفیت جشنواره و فیلم‌ها شروع شده است. با وجود غیبت نام‌هایی مثل وحید جلیلوند، سیاوش اسعدی، مانی حقیقی و سعید روستایی، از میان کارگردان‌های سرشناس باید به فیلمسازانی مثل مسعود کیمیایی، رضا میرکریمی، محمدحسین مهدویان دلخوش بود.

هیات انتخاب چهلمین جشنواره‌ی فیلم فجر که نفراتی مثل بهروز افخمی، پوران درخشنده و مجید شاه‌حسینی در آن حضور دارند با کنار گذاشتن فیلم‌هایی با سوژه‌های حساس سعی کرده‌اند حاشیه‌ها را از جشنواره به دور کنند. تصمیمی محافظه‌کارانه که از جذابیت‌های جشنواره امسال خواهد کاست.

کیمیایی و آرسن لوپن ایرانی

در میان فیلمسازان حاضر در جشنواره‌ی امسال، مسعود کیمیایی باسابقه‌ترین کارگردان به حساب می‌آید. کیمیایی با «خائن‌کشی»‌ در جشنواره فجر حضور دارد و باز هم فیلمی به سبک و سیاق همیشگی خودش را کارگردانی کرده است. داستان فیلم درباره‌ی سید مهدی بلیغ مشهور به آرسن‌ لوپن ایرانی است و در تهران دهه‌ی ۳۰ روایت می‌شود و گذری به ماجرای ملی شدن صنعت نفت و اتفاقاتش می‌زند. طرفداران سینمای کیمیایی با توجه به سوژه‌ی جذاب فیلم امیدوارند تا فیلمی متفاوت از کارگردان مورد علاقه‌شان را ببینند.

رضا میرکریمی کارگردان دیگری است که حضورش با «نگهبان شب» جلب توجه می‌کند. اطلاع زیادی از فیلم میرکریمی در رسانه‌ها منتشر شده و آنطور که شنیده شده محسن کیایی به عنوان نقش اصلی حضوری متفاوت در این فیلم دارد. میرکریمی پس از درخشش با «قصر شیرین» در جشنواره‌ی سال ۹۷، امیدوار است تا بار دیگر اثری در جشنواره مورد توجه قرار بگیرد و دیده شود.

حجازی‌فر و شهید باکری

هادی حجازی‌فر در نقش شهید مهدی باکری

با وجود اینکه مهدویان تازه در آذر ماه امسال مجوز ساخت «مرد بازنده» را گرفت و فیلمبرداری فیلمش هنوز تمام نشده، اما امیدوار است تا فیلمش را به جشنواره برساند. مهدویان در این چند ساله به یکی از کارگردان‌های جنجالی سینمای ایران تبدیل شده و هر بار با فیلمش توجهات را به خود جلب می‌کند. «شیشلیک» و «درخت گردو» فیلم‌های پرحاشیه مهدویان در دو دوره‌ی قبلی جشنواره‌ی فجر بوده‌اند که همچنان حرف و حدیث‌ها درباره موضوع و سوژه‌شان وجود دارد. باید دید مهدویان امسال سراغ چه ژانری رفته و چه سورپرایزی برای علاقه‌مندانش دارد.

هادی حجازی‌فر نیز امسال با فیلم «موقعیت مهدی باکری» در جشنواره حاضر است. فیلم حجازی‌فر سوژه‌ای دفاع مقدسی دارد و به زندگی و مجاهدت‌های شهید مهدی باکری می‌پردازد. فیلم کارگردانی و فرم قابل قبولی دارد و احتمالا از آن فیلم‌هایی است که حسابی مورد توجه داوران قرار بگیرد.

رادانِ تهیه‌کننده

از نکات جالب جشنواره‌ی امسال، تهیه‌کنندگی بهرام رادان است. رادان پس از تهیه‌کنندگی «گربه سیاه»، به سراغ فیلم «علف‌زار» رفته است. این فیلم به کارگردان کاظم دانشی ساخته شده و طبق گفته‌ی رادان «علف‌زار» درامی اجتماعی با داستانی خاص و جنجالی است. پژمان جمشیدی، سارا بهرامی، ستاره پسیانی و ترلان پروانه بازیگران فیلم هستند و سازندگانش امیدوارند تا در غیاب فیلم‌های اجتماعی مهم، فیلم‌شان در جشنواره دیده شود.

کیوان علیمحمدی و علی‌اکبر حیدری با فیلم«۲۸۸۸» هشت سال جنگ ایران و عراق را روایت می‌کنند و داستان فیلم‌شان از روز اول تا روز آخر جنگ را دربرمی‌گیرد. به ادعای سازندگان فیلم در «۲۸۸۸» با یک فضای متفاوت جنگی روبه‌رو هستیم و در فیلم نام بسیاری از شخصیت‌های مهم زمان جنگ که در جبهه‌ها حضور داشتند و شهید شدند یا رشادت داشتند آورده می‌شود.

بهروز شعیبی که در جشنواره‌ی فجر ۹۸ با فیلم «روز بلوا» حضور داشت و بعد تصمیم گرفت فیلمش را در قالب سریال نمایش دهد، امسال با «بدون قرار قبلی» به جشنواره آمده است. داستان فیلم با اقتباس از یکی از داستان‌های مصطفی مستور نوشته شده و فرهادی توحیدی و مهدی تراب‌بیگی نویسندگانش هستند. پگاه آهنگرانی، مصطفی زمانی، صابر ابر و الهام کردا بازیگران فیلم هستند و به نظر می‌رسد یکی از فیلم‌های خوب جشنواره‌‌ی ۱۴۰۰ باشد.

امین حیاییِ سرمایه‌گذار

فیلم «برف آخر» با سرمایه‌گذاری امین حیایی و احسان علیخانی و کارگردانی امیرحسین عسگری ساخته شده و امین حیایی، لادن مستوفی و مجید صالحی بازیگران اصلی فیلم هستند. «برف آخر» در شرایط سخت و سرد شمال کشور ساخته شده و نگاهی متفاوت به روزمرگی‌های یک دامپزشک دارد.

«بی‌رویا» از دیگر فیلم‌های اجتماعی جشنواره به کارگردانی آرین وزیردفتری است که طناز طباطبایی و صابر ابر در آن نقش‌آفرینی کرده‌اند. «بی‌رویا» در رقابت با دیگر فیلم‌های اجتماعی جشنواره کار سختی در پیش دارد و شانس کمی برای کسب سیمرغ  دارد.

فیلم سینمایی «بی‌مادر» به کارگردانی سیدمرتضی فاطمی از دیگر فیلم‌های اجتماعی جشنواره است که امیر آقایی، پژمان جمشیدی و میترا حجار در آن بازی می‌کنند. فاطمی که تا پیش از این، سابقه‌‌ی مجری‌گری در تلویزیون را داشته، حالا شانس خود را در سینما امتحان می‌کند. باید دید ورود چنین چهره‌های جدیدی به سینما دستاورد خاصی به همراه خواهد داشت یا خیر.

علیرضا بیرانوند در جشنواره

مجید برزگر که به عنوان یکی از کارگردانان صاحب سبک سینمای کشور شناخته می‌شود، این بار به جای کارگردانی، مسئولیت تهیه‌کنندگی یک فیلم را برعهده گرفته است. «بیرو»‌ به کارگردانی عباس علی‌میرزایی و تهیه‌کنندگی بزرگر راهی جشنواره‌ی فجر شده و داستان زندگی علیرضا بیرانوند، دروازه‌بان تیم ملی فوتبال کشورمان را روایت می‌کند. «بیرو» به خاطر سوژه‌ی جالبش در جشنواره مورد توجه قرار خواهد گرفت و حواشی پیرامونش زیاد خواهد بود.

فیلم «درب» که به گفته‌ی کارگردانش، سیدهادی محقق مولفه‌های اکران عمومی را ندارد و بهتر این است که در «هنر و تجربه» به نمایش دربیاید، حالا در جشنواره پذیرفته شده و یکی از فیلم‌های متفاوت جشنواره خواهد بود. این فیلم درباره‌ی یک مامور اداره‌ی برق است که با قطعی برق در روستایی مواجه می‌شود و تمام تلاشش را می‌کند تا این قطعی را برطرف کند. «درب» در دهدشت، سوق و مناطق کهگیلویه و بویراحمد فیلمبرداری شده است.

منیر قیدی که در سال ۹۵ با فیلم «ویلایی‌ها» دیده شد بار دیگر با فیلمی در همان حال و هوا به جشنواره آمده است. «دسته دختران» روایتی از حماسه مقاومت ۳۴روزه شهر خرمشهر در دوران دفاع مقدس و راوی مقاومت و ایثار زنان در روزهای پرتلاطم ابتدایی جنگ است. نیکی کریمی، پانته‌آ پناهی‌ها و فرشته حسینی بازیگران فیلم هستند و آنچه که شنیده شده فیلم از فرم و ساختاری قابل قبول برخوردار است. قطعا قیدی با «دسته دختران» در جشنواره دیده خواهد شد و فیلمش مورد توجه داوران قرار خواهد گرفت.

«شادروان» به کارگردانی حسین نمازی، روایتی شیرین از یک ملودرام اجتماعی در بستر خانواده‌ای حاشیه‌نشین است. بهرنگ علوی، رویا تیموریان و سینا مهراد در این فیلم بازی کرده‌اند و حضور چنین فیلمی کمی تنوع را به فیلم های حاضر در جشنواره خواهد داد، هرچند اگر شانس زیادی برای کسب سیمرغ نداشته باشد.

یوسف حاتمی‌کیا و فیلمی کرونایی

پسر ابراهیم حاتمی‌کیا با تهیه‌کنندگی پدرش قدم به جشنواره‌ی فیلم فجر گذاشته است. «شب طلایی» به موضوع روابط پیچیده‌ی درون یک خانواده می‌پردازد که در دوران کرونا با بحرانی جدی مواجه شده‌اند. یوسف حاتمی‌کیا سعی کرده در نخستین فیلم سینمایی‌اش از بازیگران سرشناس زیادی بهره برده و با توجه به داستان فیلم و شرایط کرونایی کشور، امیدوار است در جشنواره دیده شود.

«شهرک» با بازی ساعد سهیلی و مهتاب ثروتی و کارگردانی علی حضرتی یکی دیگر از فیلم‌های اجتماعی جشنواره است. «صورت فلکی» به کارگردانی حسین دارابی و نقش‌آفرینی بهروز شعیبی و مریلا زارعی نیز در ژانر اجتماعی ساخته شده است. این دومین فیلم سینمایی دارابی است و او سال گذشته با فیلم «مصلحت» در جشنواره حضور داشت.

دومین فیلم سینمایی داود بیدل نیز «نمور» نام دارد و یک ملودرام اجتماعی است. محمدرضا علیمردانی، سمیرا حسن‌پور و نسیم ادبی در این فیلم ایفای نقش کرده‌اند.

«ضد» به کارگردانی امیرعباس ربیعی و تهیه‌کنندگی محمدرضا شفیعی، درامی سیاسی است که در بستر یکی از حوادث مهم و ملتهب ابتدای انقلاب اسلامی روایت می‌شود. این فیلم از تازه‌ترین محصولات سازمان سینمایی حوزه هنری است.

اولین فیلم اکشن مشترک ایران و فنلاند

فیلم «لایه‌های دروغ» اولین فیلم اکشن مشترک ایران و فنلاند به حساب می‌آید که به نسبت دیگر فیلم‌های جشنواره فضایی متفاوت دارد. رامین سهراب کارگردان فیلم است و با مشارکت بنیاد فارابی ساخته شده است. «لایه‌های دروغ» در سال ۹۶ ساخته شده ولی در جشنواره‌ی امسال حضور دارد.

«ماهان» روایت زندگی یک بازیگر تئاتر است که پس از مدت ها می تواند نقش اصلی یک نمایش را روی صحنه ایفا کند اما بیماری سرطان مسیر زندگی او را دستخوش تغییرات جدی می کند. علی‌ شاه‌حاتمی به عنوان کارگردان فیلم، «ماهان» را یک اتفاق تازه در سینما می‌داند و باید منتظر ماند و دید آیا این فیلم تماشاگرانش را شگفت‌زده می‌کند یا خیر.

فیلم سینمایی «ملاقات خصوصی» به کارگردانی امید شمس، داستانی عاشقانه دارد و  پریناز ایزدیار، هوتن شکیبا و ریما رامین‌فر بازیگرانش هستند.



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X