A17 پرو در برابر A16 Bionic؛ نبرد چیپستهای سری آیفون ۱۵
چیپستهای اختصاصی اپل همواره عملکرد فوقالعادهای ارائه میکنند و به همین خاطر اپل بعد از موفقیت ساخت تراشه برای دستگاههای مختلف، از این تراشههای اختصاصی برای کامپیوترهای خود هم بهره میبرد. جدیدترین گوشیهای اپل یعنی سری آیفون ۱۵ با دو تراشهی A17 پرو و تراشهی قدیمی A16 bionic راهی بازار شدهاند.
مدلهای استاندارد مانند سال گذشته از چیپست قدیمی استفاده میکنند و مدلهای پرو از تراشه تازه نفس A17 پرو بهره میبرند. در این میان سوالی که مطرح میشود این است که A17 پرو چه تفاوتهایی با A16 دارد که در این مطلب به همین موضوع میپردازیم.
ویژگیهای جدید چیپست A17 پرو
اپل برای نسل جدید تراشه آیفون پسوند Bionic را کنار گذاشته و در عوض به بهرهگیری از پسوند پرو روی آورده است. این تراشه از ۱۹ میلیارد ترانزیستور بهره میبرد و مبتنی بر فناوری ساخت ۳ نانومتری شرکت تایوانی TSMC است. پردازندهی موجود در این تراشه از ۶ هسته بهره میبرد که دو هسته، انجام پردازشهای سنگین را بر عهده دارند.
یکی از مهمترین ارتقاهای این تراشه نسبت به نسل قبلی، پردازنده گرافیکی بسیار خوب آن است که از ۶ هسته بهره میبرد و از قابلیت ری تریسینگ پشتیبانی میکند. اپل میگوید برای این پردازنده گرافیکی، از طراحی بسیار متفاوتی استفاده کرده تا بتواند عملکرد خیلی بهتری ارائه کند.
مروری بر قابلیتهای تراشه A16 Bionic
حالا باید قابلیتهای تراشه قدیمی A16 را هم مرور کنیم که سال گذشته معرفی شد و حالا در مدلهای استاندارد آیفون ۱۵ مورد استفاده قرار گرفته است. پردازنده این تراشه ۶ هستهای است و مطابق معمول از دو هستهی قدرتمند و ۴ هستهی کممصرف تشکیل شده است.
روی هم رفته این تراشه نسبت به نسل قبلی با تغییرات گستردهای روبرو نشده است. البته در این میان تغییراتی برای آن ارائه شده که به لطف این تغییرات، مدلهای پرو آیفون ۱۴ قابلیت نمایشگر همیشه روشن را دریافت کردند و البته از نظر گرافیکی هم کمی بهتر شد. در ضمن نباید استفاده از چیپ پردازش تصویر جدید را از قلم بیندازیم که میتواند پردازشهای بهتری برای تصاویر انجام دهد. حالا بعد از مروری بر مشخصات این تراشه، دیگر وقت آن رسیده که هر دو تراشه را با هم مقایسه کنیم.
A17 پرو در برابر A16 Bionic؛ تراشه جدید چه بهبودهایی داشته است؟
اول از همه باید به استفاده از لیتوگرافی ۳ نانومتری در برابر فناوری ۴ نانومتری نسل قبلی اشاره کنیم. اپل مدعی شده که پردازندهی استفاده شده در A17 پرو حدود ۱۰ درصد سریعتر از نسل قبلی است و با توجه به نتایج بنچمارکهای منتشر شده، میتوانیم این ادعای اپل را تایید کنیم. البته در این بنچمارکها، پردازنده ۱۳ درصد سریعتر از نسل قبلی است.
در مورد پردازندهی گرافیکی هم اپل ادعای بهبود ۲۰ درصدی را مطرح کرده است. در این زمینه هم اعداد بنچمارک تخصصی گرافیک به نام GFXBench منتشر شده که مثلا در تست Aztec Ruins، A17 پرو موجود در آیفون ۱۵ پرو موفق شده ۲۷ درصد فریمهای بیشتری نسبت به A16 Bionic موجود در آیفون ۱۵ پلاس ارائه دهد. البته در تمام تستهای انجام شده با بهبود ۲۰ درصدی یا بیشتر روبرو نیستیم ولی اپل هم به طور مشخص اعلام کرده که پردازنده گرافیکی نسل جدید «تا ۲۰ درصد» سریعتر از نسل قبلی است.
در این میان باید به موتور عصبی A17 پرو اشاره کنیم که دو برابر سریعتر از نسل قبلی است و در هر ثانیه میتواند ۳۵ تریلیون عملیات انجام دهد. همچنین نباید پشتیبانی سختافزاری از فناوری رهگیری پرتو یا ray tracing را از قلم بیندازیم که این یعنی بازیهای سنگینی که از این قابلیت پشتیبانی میکنند، میتوانند گرافیکهای بسیار جذابتری نشان دهند.
آیا مدلهای استاندارد آیفون ۱۵ از رقابت عقب افتادهاند؟
سال گذشته اپل تصمیم گرفت برای مدلهای استاندارد از چیپست قدیمی استفاده کند و امسال هم این رویکرد تکرار شده است. به همین خاطر برخی کاربران نگران ضعف سختافزاری این گوشیها هستند. اما واقعیت این است که A16 Bionic همچنان چیپست فوقالعادهای است و تا سالها میتواند به بهترین شکل در برابر رقبا عرض اندام کند.
البته نگرانیهای مربوط به دریافت آپدیت نرمافزاری هم وجود دارد و شاید مدلهای استاندارد به اندازهی مدلهای پرو آیفون ۱۵ آپدیت دریافت نکنند که اپل در این زمینه به طور شفاف صحبت نکرده است. اما روی هم رفته، واقعیت این است که کاربران معمولی نمیتوانند تفاوتهای این دو تراشه را به راحتی تشخیص دهند و فقط شاید پشتیبانی از قابلیت رهگیری پرتو، تنها مزیت محسوس تراشهی جدید برای بسیاری از کاربران گیمر باشد.
منبع: GuidingTech