خیزش نسل نهم؛ تقابل تایتانها
کنسولهای نسل نهم بازیهای ویدیویی آماده شدهاند و تنها چند روز تا عرضهی آنها باقی مانده. در نتیجه تصمیم گرفتیم در چند مقالهی جامع، کنسولهای پلیاستیشن ۵ و ایکسباکس سری ایکس و اس را بررسی کنیم. البته نسل جدید کارت گرافیکهای شرکتهای انویدیا و ایامدی هم با قدرتهایی بیسابقه، همین روزها معرفی شدند که پاسخی هستند به کنسولهای نسل جدید. در نتیجه برای این که به طور کامل به استقبال نسل جدید برویم تصمیم گرفتیم علاوه بر مقالههای کنسولی، یک مقالهی جداگانه مخصوص پلتفرم کامپیوترهای شخصی هم منتشر کنیم؛ این سه مقالهی منتشر شدند و حالا بد نیست مقایسهای کلی میان پلیاستیشن ۵، ایکس باکس سری ایکس و اس و همچنین سری جدید کارت گرافیکهای شرکت انویدیا و ایامدی داشته باشیم.
این نسل، نسلی واقعا جذاب برای طرفداران بازیهای ویدیویی است. شرکتهای سازندهی سختافزار اصلی مرتبط با بازیهای ویدیویی محصولات خود را ارائه دادهاند. قسمت خوب ماجرا اینجاست که نه تنها تمام محصولات جدید قدرتمند و کارآمد هستند، بلکه هر کدام از آنها ویژگیهای مخصوص خود را دارند و هرکدام از این ویژگیها میتوانند دلیل موجهی برای انتخاب مناسب توسط گروهی از افراد باشند.
در هفتهی گذشته، تمام سختافزارهای اصلی بازی که قرار است آغازگر نسل نهم باشند را به طور جامع و با جزئیات تمام و کمال بررسی کردیم. در ادامه، کلیدیترین ویژگیهای این کنسولها و کارت گرافیکها را مرور خواهیم کرد. در انتهای توضیحات هر بخش، لینک مرتبط با مقالهی آن بخش وجود دارد. در صورتی که به توضیحات کاملتر علاقه دارید پیشنهاد میکنیم به مقالهی مربوط مراجعه کنید.
پلیاستیشن ۵ کنسول شرکت سونی در نسل نهم است. با وجود این که کنسول پلیاسیتشن ۵ در مقایسه با دیگر سختافزارهای جدید، بیشترین قدرت را ندارد اما به دلیل ویژگیهای محشر آن، میتواند انتخابی بسیار عالی برای تمام علاقهمندان به بازیهای ویدیویی باشد.
شرکت سونی در طراحی این کنسول نوآوریهای زیادی به خرج داده. حافظهی اساسدی این کنسول به طور اختصاصی توسط مهندسان شرکت سونی طراحی شده و یک سروگردن بالاتر از دیگر حافظههای اساسدی است. این حافظه نه تنها میتواند بازیها را تنها در چند ثانیه بارگذاری کند، بلکه تأثیرات بسیار عظیمی روی طراحی بازیها خواهد داشت.
کنسول پلیاستیشن ۵ از فناوری رهگیری پرتو که میتواند ظاهر بازیها را به شکل چشمگیری ارتقا دهد، نیز پشتیبانی میکند. از دیگر قابلیتهای پلیاستیشن ۵ میتوان به صدای سهبعدی این کنسول اشاره کرد که نتیجهی تحقیقات فراوان شرکت سونی برای ایجاد صداهایی بسیار طبیعی، بدون نیاز به سختافزارهای مخصوص است. کنترلر پلیاسیتشن جدید که «دوالسنس» نام دارد قابلیتهای متعددی ارائه میدهد که آن را به یکی از بهترین کنترلرهای موجود تبدیل میکنند.
البته بررسی یک کنسول بدون توجه به بازیهای آن اصولا بیمعنی است زیرا مهمترین ویژگی یک کنسول، بازیهای آن کنسول محسوب میشوند. همیشه یکی از برجستهترین نقاط قوت کنسولهای شرکت سونی، بازیهای معرکهای بودهاند. با توجه به نحوهی آغاز نسل جدید توسط شرکت سونی گویا قرار است ماجرا به همین شکل پیش برود. کنسول پلیاستیشن ۵ در مقایسه با کنسول رقیب خود از نظر بازیهای انحصاری بسیار پربارتر است.
نسخهی جدید بازی خدای جنگ، هورایزن: فوربیدن وست، اسپایدرمن: مایلز مورالز، گرن توریزمو ۷، رچت اند کلنک: ریفت اپارت و بازسازی بازی دیمنز سولز بازیهای انحصاری کنسول پلیاستیشن ۵ هستند و بعضی از آنها از همان روز عرضهی این کنسول منتشر خواهند شد. فراموش نکنیم کنسول پلیاستیشن ۵ میتواند تقریبا تمام بازیهای یکی از بهترین کنسولهای تاریخ، یعنی پلیاستیشن ۴ را هم اجرا کند.
کنسول پلیاسیتشن ۵ میتواند انتخابی مناسب برای افرادی که بهترین بازیها را با چاشنی نوآوریهای سختافزاری میخواهند، باشد. شرکت کاربلد سونی مانند همیشه، عرضهی بهترین بازیها را مهمترین اولویت خود را برای پلیاستیشن ۵ در نظر گرفته. این کنسول ۵۰۰ دلاری یک نسخهی ارزانتر به نام پلیاستیشن ۵ دیجیتالی و با قیمت ۴۰۰ دلار دارد. تنها تفاوت پلیاستیشن ۵ دیجیتالی با کنسول اصلی، غیبت درایو خواندن دیسکهای بلوری است. در صورت خرید این کنسول تنها به خرید و دانلود بازیها از فروشگاه رسمی پلیاستیشن محدود خواهید بود.
مایکروسافت در نسل جدید عملا دو کنسول ارائه داده. البته تفاوت دو کنسول شرکت مایکروسافت تنها در قدرت سختافزار است و قابلیتها و بازیهای این دو کنسول مشترک هستند. کنسولهای ایکسباکس سری ایکس و اس همانند پلیاستیشن ۵ حافظهی اساسدی در خود دارند. این حافظهی سریع، قابلیتهای جدیدی برای ساخت و تجربهی بازیها مهیا میکند.
کنسول ایکسباکس سری ایکس قدرتمندترین کنسول دنیا است که میتواند بازیها را بهخوبی با وضوح تصویر ۴K و نرخ فریمهای بالا اجرا کند. این کنسول از فناوری رهگیری پرتو پشتیبانی میکند و میتواند با استفاده از این تکنولوژی صحنههایی بسیار واقعگرایانه خلق کند. کنسولهای نسل نهم مایکروسافت میتوانند بازیهایی که از فناوری اچدیآر پشتیبانی نمیکنند را به این فناوری مجهز کنند و کیفیت رنگ تصاویر آنها را بدون محاسبات سنگین، بهبود بخشند.
کنسول ارزانتر شرکت مایکروسافت در نسل نهم، ایکسباکس سری اس است. این کنسول در مقایسه با برادر بزرگتر خود پردازندههای ضعیفتری دارد اما میتواند تمام بازیهایی که روی ایکسباکس سری ایکس اجرا میشوند را اجرا کند. حقیقتا هدف اصلی ساخت این کنسول، اجرای بازیها با وضوح تصویر فول اچدی و ۱۴۴۰p است. البته به دلیل سختافزار ضعیفتر کنسول ایکسباکس سری اس بازیها علاوه بر وضوح تصویر کمتر، با کیفیت پایینتری اجرا میشوند و برخی از جلوههای بصری با محاسبات سنگین در آنها استفاده نخواهند شد.
در حال حاضر برگ برندهی شرکت مایکروسافت برای فروش کنسول ایکسباکس، اشتراک شگفتانگیز این شرکت است. تنها به ازای پرداخت چند دلار به شکل ماهانه، اشتراک ایکسباکس گیم پس مجموعهی عظیمی از بازیهای مختلف را در اختیار بازیکن قرار میدهد. لیست این بازیها به قدری بزرگ و متنوع است که میتواند دارندگان کنسول ایکسباکس را از خرید بازی بینیاز کند. همچنین کنسولهای ایکسباکس سری ایکس و اس توانایی اجرای بازیهای تمام کنسولهای دیگر ایکسباکس را دارند. البته استفاده از این کنسولها تجربهای بهتر از بازیهای اصلی ارائه خواهد داد زیرا این بازیها در کنسولهای جدید ایکسباکس بهبودهای ظاهری خواهند داشت.
هماکنون شرکت مایکروسافت بازیهای وسوسهکنندهای برای کنسولهای نسل نهم ایکسباکس معرفی نکرده. مهمترین نماد این کنسول هیلو است که تریلرهای نمایش داده شده از نسخهی نسل هشتمی این بازی صدای اعتراض همه را در آورده. البته شرکت مایکروسافت برنامهای بلندمدت برای شرایط فعلی دارد. این شرکت استودیوهای مختلفی را خریداری کرده تا برای کنسول ایکسباکس بازیهای انحصاری بسازند. با وجود این که در اوایل عرضهی کنسولهای ایکسباکس سری ایکس و اس خبری از بازیهای شاخص برای این دو کنسول نیست اما به مرور زمان این شرایط بهتر خواهد شد. همین چند وقت پیش شرکت مایکروسافت یکی از بزرگترین خریدهایی که در تاریخ بازیهای ویدیویی رخ داده را انجام داد و شرکت بتزدا را به طور کامل خرید.
کنسولهای ایکسباکس سری ایکس و اس در کنار اشتراک عالی ایکسباکس گیم پس از نظر اقتصادی بهترین گزینهی حاضر هستند. بهخصوص در مملکت ما که شرایط اقتصادی چندان باثبات نیست میتوان با خرید کنسول ارزانقیمت ایکسباکس سری اس به قیمت ۳۰۰ دلار و اشتراک شرکت مایکروسافت، تمام وقت سرگرم شد. در صورتی که قصد کردهاید قویترین کنسول ممکن را داشته باشید، کنسول ۵۰۰ دلاری ایکسباکس سری ایکس انتخابی بهجا است. البته نیاز است بگوییم که اگر قصد خرید یکی از کنسولهای ایکسباکس در نسل نهم را دارید باید تا چند وقت، انتظارات خود را برای بازیهای انحصاری تراز اول در سطح معقول نگه دارید.
«پیسی مستر ریس»ها همیشه تشنهی فریمریت و وضوح تصویرهای فضایی هستند. کارت گرافیکهای جدید انویدیا و ایامدی قدرتی بیرقیب دارند و میتوانند بهخوبی این افراد را سیراب کنند. بازار کامپیوترهای شخصی گیمینگ در چند سال گذشته افت ناخوشآیندی را تجربه کرده اما پردازندههای گرافیکی که همزمان با کنسولهای نسل نهم عرضه میشوند دوباره رونق را به این بازار بر میگردانند.
اگه به تاریخچهی گرافیک بازیهای ویدیویی در دو دههی گذشته نگاهی بیاندازید متوجه میشوید همیشه هنگام عرضهی کنسولهای جدید، گرافیک بازیها جهش پیدا کردهاند. این ماجرا از سهم بالای دارندگان کنسولها از بازار بازیهای ویدیویی نشأت میگیرد؛ به همین دلیل سازندههای بازیهای ویدیویی بازیهای خود را طوری میسازند که با سختافزار کنسولها هماهنگی داشته باشند. این جهشهای مقطعی، کامپیوترهای شخصی را به قدرت بیشتر نیازمند میکنند و عرضهی کنسولها را به یکی از زمانهای مناسب برای ارتقای سختافزار کامپیوترهای شخصی برای بازی تبدیل میکنند.
کارت گرافیکهای سری ۳۰۰۰ شرکت انویدیا و سری ۶۰۰۰ شرکت ایامدی نه تنها از تمام کنسولهای نسل نهم قویتر هستند، بلکه یکی از عظیمترین جهشها میان نسلهای کارت گرافیکها را رقم زدهاند. این کارتها به قدری قدرتمند هستند که حتی فکر نمیکردیم سازندههای آنها تا چند سال بعد توان ساخت چنین پردازندهای گرافیکی را داشته باشند.
در کنار این که سری جدید کارت گرافیکهای شرکت انویدیا قدرتی بیسابقه دارند، قیمت این کارتها واقعا مناسب است. قسمت جالب دیگر ماجرا بازگشت شکوهمند شرکت ایامدی به گردونهی رقابت ساخت پردازندههای گرافیکی بالارده است. کارت گرافیکهای شرکت ایامدی در چند سال گذشته میان کارت گرافیکهای قدرتمند شرکت انویدیا چندان حرفی برای گفتن نداشتهاند؛ اما شرایط در حال تغییر است و شرکت ایامدی در حال پیادهسازی استراتژی است که مشابه آن را با پردازندههای رایزن دیده بودیم.
کارت گرافیکهای هر دو شرکت ایامدی و انویدیا از قابلیتهای گرافیکی جدید مانند رهگیری پرتو پشتیبانی میکنند. شرکت انویدیا اولین شرکتی بود که استفاده از این فناوری را در بازیهای ویدیویی ممکن کرد و طی چند سالی که از عرضهی این فناوری میگذرد، تجربههایی زیادی کسب کرده. شرکت ایامدی برای طراحی پردازندههای گرافیکی جدید خود که در کنسولها هم استفاده شدهاند، با شرکتهای سونی و مایکروسافت همکاری داشته و به طور دسته جمعی توسعهی قابلیتهای جدید این کارت گرافیکها را جلو برده. تمام این کارت گرافیکها میتوانند مانند کنسولهای نسل نهم از سرعت بالای حافظههای اساسدی بهره ببرند.
اولین دلیلی که برای انتخاب کامپیوترهای شخصی بهعنوان پلتفرم بازی به ذهن همه میرسد، گرافیک بهتر در مقابل کنسولها است. این دلیل کاملا درست است اما استفاده از کامپیوترهای شخصی برای بازی کردن مزایای دیگری هم دارد. برای مثال دارندگان این پلتفرم میتوانند بدون هیچگونه محدودیتی به تمام بازیهای تاریخ این پلتفرم دسترسی داشته باشند. استفاده از این پلتفرم قابلیت دستکاری کردن فایلهای بازیها برای ایجاد تجربههایی متفاوت را هم ممکن میکند. همچنین با این پلتفرم میتوان بازیهای کنسولهای قدیمی را شبیهسازی کرد.
اگر از افرادی هستید که به داشتن بهترین گرافیک ممکن علاقه دارند سری جدید کارت گرافیکهای انویدیا و ایامدی این موضوع را با کارت گرافیکهای قدرتمند و باارزش خود ممکن میکنند. البته اگر در کنار تجربهی بازیهای جدید، دوست دارید نیمنگاهی به بازیهای قدیمیتر داشته باشید، ورود به این اکوسیستم برای شما انتخاب مناسبی خواهد بود.
آینده فرارسیده. کنسولها و کارت گرافیکهای جدید به صف شدهاند و چیزی نمانده به جهانیان عرضه شوند. البته کارت گرافیکهای شرکت انویدیا هماکنون عرضه شدهاند. شرکت سونی، مایکروسافت، انویدیا و ایامدی همگی با قدرت کار خود را شروع کردهاند و هر کدام از آنها ویژگیهای مخصوصی برای محصولات خود دارند. برندهی اصلی این میان گیمرها هستند؛ هرگاه رقابت تولید محصولات میان تولید کنندهها بالا بگیرد، کیفیت محصولات تولیدی بالا میرود و چنین چیزی را در نسل نهم میبینیم.
همانطور که گفتیم کارت گرافیکهای سری ۳۰۰۰ شرکت انویدیا منتشر شدهاند. کنسولهای ایکسباکس سری ایکس و اس روز ۱۰ نوامبر (۲۰ آبان) عرضه خواهند شد. دو روز بعد، یعنی روز ۱۲ نوامبر (۲۲ آبان) کنسول پلیاستیشن ۵ وارد بازار میشود. در نهایت شرکت ایامدی روز ۱۸ نوامبر (۲۸ آبان) کارت گرافیکهای RX 6800 و RX 6800 XT و روز ۸ دسامبر (۱۸ آذر) کارت گرافیک RX 6900 XT را عرضه خواهد کرد. در ادامه، جدول مشخصات کنسولهای نسل نهم و سری جدید کارت گرافیکهای انویدیا و ایامدی را برای شما قرار دادهایم تا بتوانید ویژگیهای فنی آنها را در کنار یکدیگر مقایسه کنید.
Xbox Series X | Xbox Seris S | PlayStation 5 | PlayStation 5 Digital Edition | |
اندازه | ۳۰۱ x 151 x 151 mm | ۲۷۵ x 151 x 63.5 mm | ۳۹۰ x 104 x 260 mm | ۳۹۰ x 92 x 260 mm |
پردازندهی اصلی | AMD Zen 2, 8 Cores @ 3.8 GHz (3.6 With SMT) | AMD Zen 2, 8 Cores @ 3.6 GHz (3.4 With SMT) | AMD Zen 2, 8 Cores / 16 Threads capped @ 3.5 GHz | |
پردازندهی گرافیکی | AMD NAVI RDNA 2.0, 52 CUs @ 1.825 GHz, 12.155 Teraflops | AMD NAVI RDNA 2.0, 20 CUs @ 1.55 GHz, 4 Teraflops | AMD NAVI RDNA 2.0, 36 CUs capped @ 2.23 GHz, 10.3 teraflops | |
حافظهی رم | ۱۶ گیگابایت، GDDR6 | ۱۰ گیگابایت، GDDR6 | ۱۶ گیگابایت، GDDR6 | |
حافظهی ذخیرهی اطلاعات | ۱ ترابایت، custom NVMe SSD | ۵۱۲ گیگابایت، custom NVMe SSD | ۸۲۵ گیگابایت، custom NVMe SSD | |
دیسک نوری | بله | خیر | بله | خیر |
قابلیتها | Raytracing Variable Rate Shading Quick Resume Xbox Game Pass Backward Compatibility Smart Delivery Auto HDR Project Acoustics |
DualSense with Adaptive Triggers and Haptic Feedback Ray Tracing ۳D Audio and Tempest Engine Backward Compatibility Geometry Engine and Primitive Shaders Variable Rate Shading |
||
قیمت | ۵۰۰ دلار | ۳۰۰ دلار | ۵۰۰ دلار | ۴۰۰ دلار |
RTX 3070 | RTX 3080 | RTX 3090 | RX 6800 | RX 6800 XT | RX 6900 XT | |
CUDA / CU | ۵۸۸۸ | ۸۷۰۴ | ۱۰۴۹۶ | ۶۰ | ۷۲ | ۸۰ |
فرکانس مرکزی | ۱۷۳۰ مگاهرتز | ۱۷۱۰ مگاهرتز | ۱۷۰۰ مگاهرتز | ۱۸۱۵ مگاهرتز | ۲۰۱۵ مگاهرتز | ۲۰۱۵ مگاهرتز |
حافظه | ۸ گیگابایت GDDR6 | ۱۰ گیگابایت GDDR6X | ۲۴ گیگابیت GDDR6X | ۱۶ گیگابایت GDDR6 | ۱۶ گیگابایت GDDR6 | ۱۶ گیگابایت GDDR6 |
باس حافظه | ۲۵۶ بیت | ۳۲۰ بیت | ۳۸۹ بیت | ۲۵۶ بیت | ۲۵۶ بیت | ۲۵۶ بیت |
سرعت حافظه | ۱۶ گیگابیت بر ثانیه | ۱۹ گیگابیت بر ثانیه | ۱۹.۵ گیگابیت بر ثانیه | ۱۶ گیگابیت بر ثانیه | ۱۶ گیگابیت بر ثانیه | ۱۶ گیگابیت بر ثانیه |
FP32 | ۲۰.۳۱ ترافلاپس | ۲۹.۷۷ ترافلاپس | ۳۵.۵۸ ترافلاپس | ۱۳.۹ ترافلاپس | ۱۸.۶ ترافلاپس | ۲۰.۶ ترافلاپس |
توان مصرفی | ۲۲۰ | ۳۲۰ | ۳۵۰ | ۲۵۰ وات | ۳۰۰ وات | ۳۰۰ وات |
قابلیتها | Ray Tracing RTX IO DLSS 2.0 Variable Rate Shading Nvidia Omniverse Machinima Nvidia Broadcast |
Ray Tracing DirectStorage Super Resolution Variable Rate Shading Mesh Shaders Infinity Cache Smart Access Memory |
||||
قیمت | ۵۰۰ دلار | ۷۰۰ دلار | ۱۵۰۰ دلار | ۵۸۰ دلار | ۶۵۰ دلار | ۱۰۰۰ دلار |
فقط سونی یک نام بزرگ و مطمئن که کیفیت را تضمین میکند
سلام من ایکس باکس وان اس آل دیجیتال رو ۷۵۰۰خریدم با یک دسته اضافه خبر دار شدم که نزدیک یکماه هست این دستگاه تحریم شده و هکرها بازی نمی تونن بگیرند و برای خرید هر بازی می بایست یک میلیون هزینه کنید با برادرم که در کار فروش کنسول هست مشورت کردم گفت الان خود پاساژ ما با همون یک دسته اضافه کلا ۵۵۰۰ ازتون می خره منم سریع زدم سایت دیوار با ضرر یک میلیون ۶۵۰۰ فروختم. و یک پلی استیشن اسلیم یک ترا خریدم. ولی ناگفته نماند حیفش که تحریم شده فوق العاده عالیست. دقت کنید مثل من متضرر نشوید.
شکن بزن ربطی به تحریم
کدوم حکر بازی حکی که آنلاین نیس!