۹ داروی رایج که با زوال عقل و کاهش حافظه در ارتباطند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۹ دقیقه
9 داروی رایج که با زوال عقل و کاهش حافظه پیوند دارند

هر زمان که بخواهید دارویی را مصرف کنید، باید حواستان به مزایا و ضررهای آن باشد. داروها می‌توانند عوارض جانبی گوناگونی داشته باشند. پژوهش‌های فراوانی وجود دارند که خبر از ارتباط برخی داروها با بیماری‌های گوناگون می‌دهند، برای نمونه، گفته می‌شود مصرف چند گونه از داروها می‌تواند منجر به از دست رفتن حافظه و زوال عقل شود.

پژوهش‌های نوین نشان می‌دهند پیوند نگران‌کننده‌ای میان داروهای آنتی‌کولینرژیک و اثرات منفی روی مغز وجود دارد. این گروه از داروها، داروهای رایج و شناخته‌شده‌ای را در بر می‌گیرد که برای آلرژی‌ها، بیماری حرکت و بی‌خوابی مصرف می‌شوند؛ داروهایی مانند «دیفن‌هیدرامین»، «دیمن هیدرینات» و سایر داروهایی که برای درمان این مشکلات تجویز می‌شوند.

اگرچه شاید گمان می‌کردید داروهای محبوبی که همیشه برای آلرژی و بی‌خوابی توصیه می‌شوند، خطری ندارند و شما را به دردسر نمی‌اندازند، ولی یک پژوهش خطرات ترسناکی را درباره‌ی این داروها نشان داده است. در این پژوهش که به دست پژوهشگران دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه ایندیانا انجام گرفت، از تصویربرداری مغز برای تشخیص چگونگی تأثیر گذاشتن داروهای آنتی‌کولینرژیک روی کارکرد مغز استفاده شد. پژوهشگران با به کارگیری MRI و پِت اسکن پی بردند چگونه کسانی که داروهای آنتی‌کولینرژیک مصرف می‌کنند، سوخت‌وساز مغزی کمتر و آتروفی مغزی بیشتری دارند.

این نخستین‌باری نیست که پژوهشگران با پیوندی میان داروهای آنتی‌کولینرژیک و کاهش ویژگی‌های شناختی روبه‌رو شده‌اند. در سال ۲۰۱۵ هم پژوهش‌هایی درباره‌ی داروهای آنتی‌کولینرژیک برای کمک به خواب و رینیت آلرژیک انجام شد و به این نتیجه رسید که این داروها منجر به افزایش خطر ابتلا به زوال عقل می‌شوند. اگرچه، همچنان به پژوهش‌های بیشتری نیاز است.

با وجود همه‌ی این‌ها، داروهای گوناگونی وجود دارند که بیشتر مردم برای درمان بیماری‌های گوناگون به سراغ‌شان می‌روند. در ادامه نگاهی به این داروهای رایج می‌اندازیم. همچنین تلاش می‌کنیم راهکارهایی طبیعی را برای درمان بیماری‌ها و عدم استفاده از این داروها بررسی کنیم. با ما همراه باشید.

۹ دارویی که منجر به از دست رفتن حافظه می‌شوند

9 دارویی که منجر به از دست رفتن حافظه می‌شوند

بدون شک همه از داروها برای بهبود سلامتی و افزایش طول عمر استفاده می‌کنند. ولی اینکه مصرف داروها منجر به مشکلات گوناگونی مانند کاهش حافظه شود، به‌راستی ترسناک و خطرناک است. در ادامه ۹ گونه از داروها با ویژگی آنتی‌کولینرژیک را آورده‌ایم که باید حسابی حواستان به آن‌ها جمع باشد.

۱. داروهای کنترل بی‌اختیاری ادرار

نام داروهای رایج: داریفناسین، اکسی‌بوتینین، تولترودین و فلاووکسات

راهکارهای طبیعی

تمرینات دیافراگم لگنی مانند «تمرین کیگل» به تقویت ماهیچه‌های پیرامون مجاری ادرار کمک می‌کنند و روشی ساده و طبیعی برای مبارزه با بی‌اختیاری ادرار به شمار می‌روند. هنگامی که به طور مکرر ماهیچه‌های دیافراگم لگنی را منقبض و آزاد کنید، می‌توانید قدرت، هماهنگی و استقامت این ماهیچه‌ها را افزایش دهید و از مشکل بی‌اختیاری ادرار رهایی پیدا کنید.

تمرین‌های مثانه هم یکی دیگر از روش‌های طبیعی برای مبارزه با این بیماری است. هدف از این تمرین‌ها، مهار کردن دوباره‌ی عادت ادرار کردن است. برای نمونه، هر زمان حس کردید باید فورا به دستشویی بروید، تلاش کنید ده دقیقه منتظر بمانید. هر وقت توانستید این ده دقیقه را تحمل کنید، ده دقیقه‌ی دیگر به آن بیفزایید. این روش را ادامه دهید تا بالاخره یک زمان مشخص و مناسب بین هر بار ادرار کردن ایجاد کنید. با پزشک خود در این‌باره مشورت کنید و روند ادرار کردن را مشخص کنید تا برنامه‌ای معین داشته باشید. یادتان باشد این دو راهکار به زمان زیادی برای نتیجه دادن نیاز دارند.

پژوهش‌ها همچنین بر این باورند مصرف خوردنی‌های سرشار از ویتامین C و بتا کریپتوزانتین می‌تواند به بهبود سیستم ادراری کمک کند. از این خوردنی‌ها می‌توان کیوی، گواوا، پاپایا، آناناس، انبه، کدو تنبل، کدو، هویج، فلفل دلمه‌ای، فلفل سبز، بروکلی، کلم برگ و جعفری را نام برد.

۲. داروهای شل‌کننده‌ی ماهیچه‌ها

نام داروهای رایج: سیکلوبنزاپرین، دی سیکلومین و اورفنادرین

راهکارهای طبیعی

یک مطالعه در سال ۲۰۱۱ درباره‌ی اثرات ماساژدرمانی روی دردهای عضلانی و رفع آن‌ها پژوهش کرد. پژوهشگران به این نتیجه رسیدند که ماساژدرمانی منجر به بهبود درد ماهیچه‌ها و استخوان‌ها شده و به همین دلیل یک روش درمان طبیعی بسیار مناسب به شمار می‌رود.

افزون بر این، منیزیم هم همچون یک مسدود‌کننده‌ی طبیعی کلسیم شناخته می‌شود که انقباض‌های ماهیچه‌ای را تنظیم می‌کند و آرامش عضلانی را در پی دارد. اگر دچار کمبود منیزیم باشید، به احتمال زیاد با انقباض بیش از اندازه‌ی ماهیچه‌ها و گرفتگی‌های مکرر آن‌ها روبه‌رو خواهید شد.

۳. مسکن‌های اعتیادآور

مسکن‌های اعتیادآور

نام داروهای رایج: پتیدین

راهکارهای طبیعی

مسکن‌های طبیعی در اشکال گوناگون وجود دارند. بسته به نوع و دلیل دردی که دچارش هستید، می‌توانید از راهکارهای مختلفی کمک بگیرید. از میان مسکن‌های طبیعی می‌توان گزینه‌های زیر را فهرست کرد؛

  • سوزن‌کاری خشک (گونه‌ای از طب سوزنی)
  • سرمادرمانی (برای دردهای عضلانی)
  • روش درمان کایروپراکتیک (گونه‌ای درمان دستی)
  • اسانس‌های روغنی مانند نعنا و اسطوخودوس (برای سردرد و دردهای عضلانی)
  • ماساژ گراستون
  • نمک اپسوم

۴. داروهای ضدتشنج

نام داروهای رایج: کاربامازپین و اکس کاربازپین

راهکارهای طبیعی

تلاش کنید از عوامل تحریک‌کننده‌ی تشنج مانند استرس‌های جسمی و روحی، خستگی، کمبود خواب، مصرف داروها یا الکل، تحریک بیش از اندازه به دست نور یا سروصدا و دگرگونی‌های هورمونی دور بمانید.

رژیم غذایی کتوژنیک هم می‌تواند گزینه‌ای خوبی باشد. این رژیم در سال ۲۰۱۸ محبوب شد، ولی نزدیک ۱۰۰ سال است که به دست پزشکان برای کاهش تشنج توصیه می‌شود.

۵. داروهای بیماری پارکینسون

نام داروهای رایج: بنزتروپین، پروسیکلیدین، تری هگزیفنیدیل و آمانتادین

راهکارهای طبیعی

اگرچه ممکن است مصرف برخی داروها برای درمان بیماری پارکینسون ضروری باشد، ولی شماری از مردم می‌توانند از گزینه‌های دیگری مانند تحریک عمقی مغز استفاده کنند.

افزون بر این، ورزش کردن هم راهکاری بسیار مؤثر در درمان پارکینسون است. تنها باید حواستان باشد بدن خود را با احتیاط حرکت دهید تا دچار گرفتگی و خشکی بدن نشوید. اروبیک آبی و ورزش‌های هماهنگی ذهن و بدن مانند تای چی هم می‌توانند گزینه‌های مناسبی باشند.

طب سوزنی هم ممکن است برای این بیماری سودمند باشد. این روش درمانی، با ترشح عوامل حفاظت نورونی، منجر به کاهش نشانه‌های بیماری پارکینسون می‌شود و راهکار طبیعی و خوبی به شمار می‌رود.

۶. ضدافسردگی‌های سه‌حلقه‌ای

ضدافسردگی‌های سه‌حلقه‌ای

نام داروهای رایج: آمی‌تریپتیلین، آموکساپین، کلومیپرامین، دزپپرامین، دوکسپین، ایمی‌پرامین، نورتریپتیلین و تریمیپرامین

راهکارهای طبیعی

با دگرگون کردن سبک زندگی‌اتان و انجام کارهایی مانند ورزش، داشتن روابط سالم و قوی، و همچنین کمک گرفتن از متخصصان می‌توانید به جنگ با افسردگی بروید.

رژیم‌های غذایی سرشار از اسید فولیک، چربی‌های سالم، پروبیوتیک‌ها (که دارای باکتری‌ها و مخمرهای زنده و مفید هستن و سایر ویتامین‌های گروه B هم راهکار خوبی محسوب می‌شوند. اگر نمی‌توانید این غذاها را مصرف کنید، دست‌کم از مکمل‌ها کمک بگیرید.

برخی پژوهش‌ها هم نشان داده‌اند گل راعی تأثیر بسیار مثبتی روی سلامتی می‌گذارد و برای درمان افسردگی پیشنهاد می‌شود.

۷. داروهای ضدروان‌پریشی

نام داروهای رایج: کلوزاپین، الانزاپین، پرفنازین، کوئتیاپین، تیوریدازین، تری فلوپرازین، لوکساپین، لوومپرومازین، مولیندون و پیموزاید

راهکارهای طبیعی

بیماری‌هایی مانند اسکیزوفرنی، می‌توانند با مصرف برخی مکمل‌ها یا با به کارگیری طب سوزنی درمان شوند. برای نمونه، اسیدهای چرب امگا ۳، ال-لیزین و سارکوزین تأثیر مثبتی روی بهبود سلامت بیماران اسکیزوفرنی می‌گذارند. طب سوزنی هم در شماری از پژوهش‌ها نشان داده می‌تواند اضرات ضدروان‌پریشی به دنبال داشته باشد. با وجود این، به پژوهش‌های بیشتری نیاز است.

۸. داروهای ضدآلرژی

نام داروهای رایج: کاربینوکسامین، کلرفنیرامین، کلماستین، دیفن‌هیدرامین، هیدروکسی‌زین، پرومتازین و سیپروهپتادین

راهکارهای طبیعی

مصرف عسل محلی و خام پیش از آغاز فصل آلرژی می‌تواند به پیشگیری و جلوگیری از حساسیت‌های مزاحم کمک کند. در حقیقت، با توجه به یک مطالعه، کسانی که عسل می‌خورند با کاهش ۶۰ درصدی نشانه‌های آلرژی مواجه می‌شوند.

همچنین روش درمانی قوری نتی (نتی پات) هم به پاکسازی سینوس‌ها و از بین بردن کیپ‌شدگی مجاری بینی کمک می‌کند و حساسیت را کاهش می‌دهد. این روش یکی از بهترین و کارآمدترین راهکارها برای درمان سینوزیت، سرماخوردگی و حساسیت‌های فصلی به شمار می‌رود. جدا از این، اسانس‌های روغنی هم گزینه‌ی خوبی هستند.

آبگوشت و سوپ با گوشت مرغ، گاو و بره هم برای کاهش مشکلات تنفسی مناسب هستند. آن‌ها نه‌تنها التهاب بدن را کم می‌کنند، بلکه منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن می‌شوند.

در آخر، یادتان باشد اگر به کهنه‌واش حساسیت دارید، که در فصل پاییز بسیار رایج است، حتما دور میوه‌ها و گیاهانی مانند خربزه، موز، خیار، تخم آفتاب‌گردان، مخروط‌سانان و بابونه را خط بکشید، زیرا می‌توانند منجر به فعال شدن واکنش بدن نسبت به حساسیت شوند.

۹. داروهای بیماری حرکت

نام داروهای رایج: دیمن هیدرینات، دیفن‌هیدرامین، مکلیزین، پرومتازین و هیوسین

راهکارهای طبیعی

بیماری حرکت، به عارضه‌هایی گفته می‌شود که هنگام مسافرت روی می‌دهند (مانند دریازدگی) و با نشانه‌هایی از جمله سرگیجه، تهوع، استفراغ و خستگی همراه هستند. با توجه به پژوهش‌ها، زنجبیل خوراکی خوبی برای جلوگیری از این بیماری است، به‌ویژه هنگامی که به دلیل وسیله‌های شهربازی دچار تهوع و سرگیجه شده باشید. مصرف ۲۵۰ میلی‌گرم سه بار در روز می‌تواند مناسب باشد. ولی اگر از داروهای رقیق‌کننده‌ی خون استفاده می‌کنید، باید احتیاط کرده و با پزشک مشورت کنید.

پژوهش‌ها همچنین نشان داده‌اند مصرف ۵۰ میلی‌گرم «۵-هیدروکسی تریپتوفان» و ۲۰۰ میلی‌گرم منیزیم دو بار در روز به مدت سه ماه، می‌تواند بیماری حرکت را به طور چشمگیری کاهش دهد. البته یادتان باشد ۵-هیدروکسی تریپتوفان برای همه توصیه نمی‌شود. بنابراین، حتما با پزشک خود مشورت کنید و شرایط جسمی‌اتان را در نظر بگیرید.

افزون بر این‌ها، رایحه‌درمانی با روغن نعنا و اسطوخودوس هم می‌تواند از رخ دادن بیماری حرکت جلوگیری کند.

داروهای اضطراب و بی‌خوابی

داروهای اضطراب و بی‌خوابی

اگرچه هنوز نمی‌توان این را با اطمینان گفت، ولی پژوهش‌های نوین پیوندی قوی میان «بنزودیازپین‌ها»، داروهایی که معمولا برای درمان اضطراب و بی‌خوابی تجویز می‌شوند، و زوال عقل پیدا کرده‌اند، ولی همچنان به پژوهش‌های بیشتری نیاز است.

یک پژوهش دیگر هم بیش از هزار شخص مسن را به مدت ۱۵ سال بررسی کرد. در ابتدا این بیماران مبتلا به زوال عقل نبودند. پس از گذشت ۳ سال، کسانی که شروع به مصرف بنزودیازپین‌ها کردند، در مقایسه با کسانی که از این دارو استفاده نکردند، با کم‌وبیش ۶۰ درصد احتمال بیشتر برای ابتلا به زوال عقل روبه‌رو شدند. با وجود این، باید عوامل گوناگون را که در ایجاد این بیماری نقش دارند هم در نظر گرفت. بنابراین، این شواهد برای یک نتیجه‌گیری مطمئن کافی نیستند.

ولی همچنان می‌توان گفت که چنین خطری وجود دارد، و با وجود راهکارهای طبیعی فراوان برای درمان اضطراب و بی‌خوابی، بهتر است تا جای ممکن سمت این داروها نرفت، زیرا ارزش خطر کردن را ندارند. اگر شب‌ها با مشکلاتی برای خوابیدن دست‌وپنجه نرم می‌کنید، راهکارهای زیر برایتان مناسب خواهند بود؛

  • از ریشه‌ی سنبل‌الطیب استفاده کنید.
  • دمای اتاق را بین ۶۰ تا ۷۰ درجه فارنهایت نگه دارید تا دمای بدن پایین بیاید و منجر به خواب‌آلودگی شود.
  • از خوردنی‌های خواب‌آور و سرشار از ملانتونین مانند موز، گیلاس، زنجبیل و تربچه پیش از خواب استفاده کنید.

سخن پایانی

داروها بیشتر اوقات بهترین گزینه برای درمان انواع بیماری‌ها هستند، ولی معمولا عوارض جانبی‌های گوناگونی را هم به همراه دارند. اگرچه نباید بدون مشورت با پزشک دست از مصرف آن‌ها بردارید، ولی راهکارهای طبیعی می‌توانند جایگزین مناسبی برای مصرف این داروها باشند.

با وجود این، با پزشک خود مشورت کنید و درباره‌ی خطرات این داروها و پیوندشان با زوال عقل و کاهش حافظه سخن بگویید. اگر پزشک‌تان هم بر همین باور بود، تلاش کنید مصرف داروها را کمتر کنید و به سراغ جایگزین‌های طبیعی و بی‌خطر بروید.

راهکارهایی که معرفی کردیم، بهترین گزینه برای درمان بیماری‌ها و مشکلات جسمی/روحی بدون عوارض جانبی و به خطر انداختن سلامتی به شمار می‌روند. پس حتما آن‌ها را در نظر داشته باشید.

این مطلب فقط جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: Dr. Axe



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

یک دیدگاه
  1. موسی

    من مکمل ویتامین Cمصرف میکردم به کلیه فشار وارد میکرد به خاطر رسوبات

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما
X