۹ زبان برنامه‌نویسی محبوب که ارزش یادگرفتن دارند

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه
برنامه‌نویسی

تنوع زبان‌های برنامه‌نویسی باعث شده که علاقه‌مندان به یادگیری هنگام انتخاب زبان موردنظرشان با مشکلاتی مواجه شوند؛ به‌قول‌معروف تا بیایند بررسی کنند که کدام زبان برنامه‌نویسی مناسب‌شان است، زمان زیادی را از دست داده‌اند. با مدتی جست‌وجو و مطالعه درباره‌ی زبا‌ن‌های برنامه‌نویسی متوجه خواهید شد که تعداد زبان‌های برنامه‌نویسی محبوب آن‌قدرها هم زیاد نیست؛ با علم به این موضوع که دقیقا می‌خواهید بعد از یادگیری برنامه‌نویسی چه‌کار کنید، می‌توانید یک زبان برنامه‌نویسی مناسب را انتخاب کنید. در این مقاله با ۹ زبان برنامه‌نویسی محبوب که هنوز هم به‌شدت ارزش یادگرفتن دارند آشنا می‌شوید. با دیجی‌کالا مگ همراه باشید.

‌‌‌             ‌

جاوا اسکریپت

بسیاری از کاربران «جاوا اسکریپت» (JavaScript) و جاوا را با هم اشتباه می‌گیرند. جاوا اسکریپت یک زبان کاملا مستقل و جدا از جاوا است. وجود نام جاوا در ابتدای جاوا اسکریپت تنها یک شباهت اسمی است. جاوا اسکریپت در درجه‌ی اول یک زبان اسکریپتی سمت کاربر برای وب است که از آن برای توسعه‌ی رابط کاربری استفاده می‌شود. برنامه‌های وب در زبان‌های سمت کاربر روی کامپیوتر کاربر اجرا و  از منابع سیستمی مثل رم و CPU کاربر استفاده می‌کنند.

جاوا اسکریپت

تا مدتی پیش از جاوا اسکریپت تنها در وب‌سایت‌ها برای انجام برخی رویداد‌های سمت کاربر (رویدادهایی که در مرورگر وب اجرا می‌شوند) استفاده می‌شد. بعد از مدتی پای فریم‌وُرک‌ها در جاوا اسکریپت باز شد و کارها با سادگی و سرعت هرچه‌تمام‌تر انجام پذیرفت. درواقع قبل از ورود فریم‌ورک‌ها در جاوا اسکریپت، ساخت وب اپلیکیشن‌ها هیچ‌گاه‌ به این سادگی نبود. ساخت وب اپلیکیشن‌ها به‌وسیله‌ی کتابخانه‌هایی مانند jQuery ،AngularJS ،Ember.js ،React و غیره انجام می‌شود.

علاوه‌بر وب اپلیکیشن‌های تحت مرورگر، از جاوا اسکریپت می‌توان برای ساخت اپلیکیشن‌های تحت سرور استفاده کرد. این‌ها اپلیکیشن‌هایی هستند که می‌توانند برای انجام برخی فعالیت‌ها مانند ذخیره‌ی اطلاعات در پایگاه داده به سرور متصل شوند. برای این منظور پلتفرمی تحت عنوان Node.js ارایه شده که با وجود عمر بسیار کم، جامعه‌ی بسیار فعالی دارد. پیشرفت تلفن‌های هوشمند و اپلیکیشن‌های آن‌ها بر کسی پوشیده نیست. جاوا اسکریپت هم برای عقب‌نماندن از این دنیا با ارایه‌‌ی فریم‌ورکی با نام PhoneGap به توسعه‌‌دهندگان این امکان را داده که برای سیستم‌‌های عامل‌ مختلف نرم‌افزارهای هیبریدی تولید کنند. تنها کافی است که با جاوا اسکریپت، HTML و CSS آشنا باشید تا بتوانید نرم‌افزار هیبریدی خود را برای هر سیستم‌ عاملی تولید کنید. از طرفی شرکت فیسبوک هم فروردین ۱۳۹۴ فریم‌ورکی را با نام  React Native ارایه کرد که به کمک آن می‌توان با جاوا اسکریپت اقدام به تولید نرم‌افزارهای Native روی این پلتفرم کرد.

روبی

سازندگان زبان برنامه‌نویسی «روبی» (Ruby) آن را این‌گونه توصیف کرده‌اند: «زبانی که به کمک آن برنامه‌نویسان با لذت و اشتیاق اقدام به تولید نرم‌ا‌فزار کنند.» یا «زبان برنامه‌نویسی‌ای که روی نیازهای انسان تاکید دارد نه روی نیاز‌های ماشین.»

ruby

روبی از طریق فریم‌ورک قدرتمند «روبی آن ریلز» (Ruby on Rails) که برای ساخت برنامه‌های تحت وب بهینه شده، محبوبیت خاصی را به‌دست آورده است. روبی به‌خوبی می‌تواند شما را در انجام پروژه‌های بزرگ همراهی کند. این زبان حاصل مطالعه‌ی خالق آن روی زبان‌های SmallTalk ،Ada ،Perl ،Eiffel و Lisp است.

پایتون

«پایتون» (Python) جزو محبوب‌ترین زبان‌های برنامه‌نویسی دانشگاه‌های ایالات متحده امریکا است. توسعه‌دهندگان از پایتون برای ساخت اپلیکیشن‌های دسکتاپ و موبایل استفاده می‌کنند. همچنین پایتون گزینه‌ی بسیار مناسبی برای انجام فعالیت‌های داده کاوی (Data Mining) است.

python

پایتون محبوبیت بالایی در جوامع علمی و دانشگاهی برای فعالیت در حوزه‌های تحلیل داده و بیوانفورماتیک دارد. از پایتون برای برنامه‌نویسی در ویندوز، مک و لینوکس می‌توان استفاده کرد. گوگل، دراپ باکس، پینترست، اینستاگرام، ردیت، بیت تورنت و Civilization IV  شرکت‌هایی هستند که از پایتون در بسیاری از پروژه‌هایشان بهره می‌برند.

پی‌اچ‌پی

«پی‌اچ‌پی» (PHP) یک زبان اسکریپتی سمت سرور و متن‌باز (Open Source) است. بسیاری از وب‌سایت‌هایی که روزانه از آن‌ها بازدید می‌کنید، به‌وسیله‌ی PHP ساخته شده‌اند. فیسبوک، یاهو، ویکی‌پدیا، تامبلر، وردپرس و بسیاری دیگر از سایت‌ها مواردی هستند که از PHP قدرت گرفته‌اند.

php

PHP قواعد دستوری سختی ندارد که این موضوع باعث می‌شود به‌راحتی بتوانید آن را یاد بگیرید. جالب است به این نکته اشاره کنیم که شما از همان اولین روزهای یادگیری PHP می‌توانید پروژه‌های خوبی تولید کنید که باعث بالا رفتن روحیه‌تان برای ادامه‌ی کار می‌شود.

جاوا

«جاوا» (JAVA) زبانی چندسکویی (Cross-Platform) و مستقل از سیستم‌ عامل است که ویژگی‌هایی مانند امنیت و قابلیت استفاده در پلتفرم‌های مختلف را برای توسعه‌دهندگانش به ارمغان می‌آورد. از جاوا برای ساخت اپلیکیشن‌های اندروید، برنامه‌های دسکتاپی و بازی‌ها می‌توان استفاده کرد.

java

جاوا زبانی کلاسیک و ریشه‌دار است که به‌خوبی از پس انجام پروژه‌های نرم‌افزاری بزرگ (Enterprise) برمی‌آید. علاوه‌براین «هدوپ» (Hadoop) یک فریم‌‌ورک تحت جاوا برای انجام پردازش روی داده‌های بزرگ (Big Data) است که در وب‌سرویس‌های یاهو، فیسبوک و آمازون مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین چه بخواهید برای تلفن همراهتان اپلیکیشن بسازید و چه بخواهید روی الگوریتم‌های پیچیده کار کنید، جاوا یک همراه خوب برای شما خواهد بود.

 C و ++C

از زبان برنامه‌نویسی C معمولا برای ساخت برنامه‌های سیستمی استفاده می‌شود. زبان برنامه‌نویسی C  یک زبان قابل آمیخته شدن با سایر زبان‌ها در سیستم عامل است. ++C یک زبان قدرت‌‌گرفته از C است. از ++C در ساخت موتورهای بازی‌سازی، نرم‌افزارهای دسکتاپی، اپلیکیشن‌‌های موبایل و حتی نرم‌افزاری تحت وب می‌توان استفاده کرد. ++C بسیار سریع و قدرتمند است؛ طوری‌که فیسبوک از آن برای انجام پردازش‌های سنگین استفاده می‌کند.

++C

اگر شما درک خوبی از زبان C داشته باشید در یادگیری سایر زبان‌های برنامه‌نویسی مشکلی نخواهید داشت. ازآنجاکه هنگام برنامه‌نویسی به زبان ++C / C برای انجام یک فعالیت ساده نیاز است که مقدار کد زیادی نوشته شود، بسیاری از برنامه‌نویسان مبتدی روحیه‌شان را در ابتدای کار از دست می‌دهند. فراموش نکنید که یادگیری C‌ یا ++C درک خوبی از منطق برنامه‌نویسی به شما می‌دهد. بنابراین اگر در ابتدای کار هستید به شما پیشنهاد می‌کنیم که برای داشتن درک خوب از برنامه‌نویسی مدتی روی یادگیری ++C / C وقت بگذارید ولی انتظار ساخت نرم‌افزارهای حرفه‌ای را نداشته باشید.

آبجکتیو-سی / سوییفت

درواقع «آبجکتیو-سی» (Objective-C) یک لایه‌ی ساخته‌شده روی زبان C است که به کمک آن می‌توان برای محصولات شرکت اپل اپلیکیشن ساخت. «سوییفت» (Swift) یک زبان برنامه‌نویسی ارایه‌شده به‌وسیله‌ی شرکت اپل است که سازگاری خوبی با Objective-C دارد. به مانند زبان پایتون، هدف سوییفت یادگیری آسان است؛ طوری‌که تازه‌کارها هم بتوانند به‌سادگی از آن بهره ببرند.

swift

شرکت اپل سوییفت را ارایه کرد تا به کمک آن‌ بتوان با حداقل کد نوشته‌شده، برنامه‌هایی با سرعت و امنیت بالا تولید کرد. اگر می‌خواهید برای آیپد و آیفون‌تان اپلیکیشنی حرفه‌ای تولید کنید می‌توانید از Objective-C یا سوییفت استفاده کنید. البته پیشنهاد ما به کسانی که تازه می‌خواهند شروع به یادگیری کنند، سوییفت است.

سی شارپ

«سی شارپ» (#C) محصولی از شرکت مایکروسافت و بر پایه‌ی فریم‌ورک «دات نت» (.net) است. از #C برای برنامه‌نویسی تحت وب (به‌وسیله‌ی ASP)، ساخت بازی‌های کامپیوتری و ساخت نرم‌افزارهای دسکتاپی می‌توان استفاده کرد.

#C

اگرچه در گذشته #C یک زبان چندسکویی نبوده ولی هم‌اکنون به کمک پروژه‌ای تحت عنوان Mono که به‌وسیله‌ی شرکت «زامارین» (Xamarin) ارایه شده، می‌توان از #C برای برنامه‌نویسی اندروید و iOS هم استفاده کرد.

اس‌‌ کیو‌‌ ال

اگرچه از «اس‌کیو‌ال» (SQL) در ایران زیاد به عنوان یک زبان برنامه‌‌نویسی یاد نمی‌شود و صرفا مهارتی الزامی در کنار سایر مهارت‌ها به شمار می‌رود. ولی با رشد اهمیت موضوعاتی مانند بزرگ‌ داده‌ها (Big Data) ترجیح‌مان بر این بود که SQL هم در این لیست قرار گیرد.

sql

از SQL برای کار روی پایگاه‌های داده در محیط‌‌‌های مختلف می‌توان استفاده کرد.  تقریبا در هر زمینه‌ی برنامه‌‌نویسی که بخواهید کار کنید، برای ذخیره‌‌سازی اطلاعات‌تان در پایگاه داده به SQL نیاز خواهید داشت. یادگیری SQL بسیار سریع و لذت‌بخش است. با یادگیری این زبان و حرفه‌ای شدن در آن می‌توانید به عنوان یک مدیر پایگاه داده کار کنید.

       ‌‌‌‌

با اطلاعاتی که در اختیارتان قرار دادیم باید بتوانید که یک زبان برنامه‌‌نویسی را برای یادگیری انتخاب کنید. شاید هم با خواندن این مقاله همچنان سوالاتی در ذهن‌تان در مورد انتخاب یک زبان برنامه‌نویسی وجود داشته باشد. سوالاتی درباره‌ی فرصت‌های شغلی هر کدام از زبان‌ها یا حتی جامعه‌ی پشتیبانی‌کننده و آینده‌ی هر کدام از آن‌ها. طی روزهای آینده با دیجی‌کالا مگ همراه باشید. ما به شما در انتخاب زبان برنامه‌نویسی مناسب کمک خواهیم کرد.

شما  چه زبان برنامه‌نویسی دیگری را برای یادگیری پیشنهاد می‌کنید؟ تجربیات‌تان را با دیگران به اشتراک بگذارید.

‌‌‌‌‌

????? ?????? ???? ???? ??



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

۱۱۶ دیدگاه
  1. ضیاالدینی

    سلام دوستان من دو سال تجربه در برنامه نویسی با فریم ورک Yii دارم پیشنهادم برای دوستانی که میخوان تحت وب برنامه بنویسن این فریم ورک فوق العاده قدرتمند(باور نکردنی) هست.
    یک فریم ورک php متن باز هست که سرعت توسعه و همچنین امنیت رو فوق العاده بالا می بره.
    بنده خودم باهاش نرم افزار حساب داری و crm تحت وب نوشتم که تجربه موفقی بوده.

  2. مصطفی

    به نظر من که رشتم نرم افزار و تازه دارم کد نویسی انجاممیدم مثله همه بچه های دیگه انقدر مارو سرگرم دروس تئوری الکی کردن که از برنامه نویسی دور افتادیم منم تازه و تو ۳ ماهی که از دانشگاه فارغ شدم اینارو به ترتیب خوندم.
    به ترتیب اولیت در یادگیری در وب.
    ۱-html5
    ۲-سی اس اس۳ (لِس و سَس برای پروژه کوچیک نیاز نیست ولی بدونید بهتره)
    ۳- بوت استرپ بهتر از فاندِیشِنه و بیشتر از بوت استرپ استفاده میکنند.
    ۴-برای تازه کارا جی کوئری بهتره و ساده تر از جاواسکریپته من خودم زیاد جاوا اسکریپت نخوندم و همه کارامو با جی کوئری انجام میدم.
    ۵- انگولار جی اس اینم واقعا عالیه (پیش نیازش جاوا اسکریپته و درحال مطالعه)
    ۶- asp.net webform اینو بخونید چارچوب سمت سرور دستتون میاد
    ۷- entity framework یا همون ef بخونید تو mvc به دردتون میخوره
    ۸-mvc اینم که دیگه فکر کنم اخر سرورساید باشه البته هنوز تا اخر نخوندم اگه web form راحت تر یاد می گیرید
    اقایون موفق باشید.

    1. علی

      ۳- بوت استرپ معروفتره ولی لزوما بهتر نیست. در ضمن گزینه ها خیل بیشتری مثل semantic هم در دسترس هست.
      ۴- جی کوئری یه library برای جاوا اسکریپته. در هر حال باید جاوا اسکریپت یاد داشته باشی تا ازش به صورت موثری استفاده کنی.
      ۵- انگولار جی اس از رده خارج شده و انگولار جدید به طور کلی متفاوته. علاوه بر انگولار react و vue هم هستند که در خیلی مواقع گزینه بهتری هستند.
      ۶ – asp.net web form یه تکنولوژی مرده است.
      ۷- entity framework در واقع یه orm هستش و ارتباط مستقیمی به mvc نداره.
      ۸- mvc یه الگوی طراحیه و تو زبانها و فریم ورکهای مختلف پیاده سازی شده.

  3. رضا

    سلام علیکم دوست عزیز
    برای ساخت اپلیکیشن هایی مثل دیوار و شیپور و دیجی کالا و جعبه ابزار نیاز به چه زبان برنامه نویسی می باشد؟
    ممنونم ازتون

    1. ابوالفضل

      اگر میخواهید این هارو خودتون تنهایی بسازید باید خیلی چیزا رو یاد بگیرید
      اما زبان بک اند دیجیکالا php هستش

      1. Digikala Digikala

        خیر زبان بک اند دیجی کالا #C می باشد

  4. rz

    Hz:
    درود
    من ی چند تا سوال داشتم
    ببخشید مزاحم شدم
    من علاقه دارم برای کد نویسی وب با اپلیکیشن
    برای کد نویسی وب چ زبان های بخونم؟
    برای کد نویسی اپلیکیشن و بازی برای همه ی سیستم عامل ها چ زبان های بخونم؟
    من علاقه ی زیاد ب این حوضه برنامه نویسی دارم
    و علاقم اینه ک حرفه ی ترین زبان هارو بخونم
    لطفا جواب بدین

    1. امید رضا

      اول از همه html رو یاد بپیرید ک پایه ی وب هستش

  5. آرمین

    دوستان ممنون از نظرات خوبتون اما من فکر میکنم مهمترین نکته در برنامه نویسی اول درآمد اون برنامه نویسی و بعد به کدام نوع برنامه نوسی علاقه داشتن مهمترین عامل محرک برای یه برنامه نویس هست من فکر میکنم پردرآمدترین برنامه نویسی ها اندروید و طراحی وب هستن که در این صورت به ترتیب باید جاوا و php رو یاد گرفت که در نوع خودشون عالی و مناسب ودر دسترس هستن. اما خودم توی دانشگاه از c++ و c# شروع کردم برای یادگیری همه جانبه وکامل تمام زبانها این دو زبان فوق العاده هستن اما چون کمی سخت هستن نیاز به پشتکار داره ضمنا بین c++ و c# برنامه نویسی c# هم شبیه به c++ هست و هم جدید تر و راحتره . امیدوار موفق باشید.

  6. سحر

    سلام -من دانشجوی نرم افزار هستم ولی در دانشگاه هیچی در باره برنامه نویسی یاد نمیدن .
    حال باید از کجا شروع کنم..چون سرکار میرم وباید برنامه نویسی ام را خوب کنم…ولی نمیدانم از کجاشروع کنم.
    کمک کنید.

    1. سارا

      چ شغلی داری عزیزم؟
      منم دانشجوی نرم افزارم ولی الان ک هنوز خیلی مبتدیم نمیدونم کجاها میتونم شروع ب کار کنم حتی بدون حقوق فقط برلی کسب تجربه

      1. MP

        شما میتوانید از زبان C# , و C++ استفاده کنید
        زیبان پایتون هم مناسب است

    2. امید رضا

      اگه وب میخاید از htmlبعدش phpیاasp.net
      اگه وب نمیخاید:
      visual basic یاcیاc#یاc++یاjava
      اینا خوبن

      1. s

        بعد html باید برید css

  7. علی

    سلام
    به نظرم من زبان برنامه نویسی آینده Javascript هست
    بدلیل Node.JS Vue JQuery و غیره
    و در ضمن بهترین سینتکس تو برنامه نویسی جاوا اسکریپت هست
    جایگزین نداره

  8. پارسا

    من یک برنامه نویس هستم با ده زبان اصلی.
    برای برنامه نویسی من شخصا روبی رو توصیه می کنم چون راحته ئ در اخر هم زبان سی را یاد بگیید .
    ولی اگر زبان هی تحت وب بخواهید شما باید زبان های html , javasript , css,my sql, php رو که بعترین ها هستند را یاد بگیرید.

    1. امید رضا

      من به شخضه پتایتون کار میکنم.کم از روبی نیس.مخضوضا فریم ورک جنگو که توی سرعت و امنیتphpرو میخوره(phpبه تنهاییون فریم ورک هاشو)

      1. ابوالفضل

        فریم ورک فالکون php هم به جنگو پایتون رو میخوره تو سرعت و امنیت ها php 8 کلا له میکنه پایتون رو

    2. محمد جواد رضوانی

      به نظر شخص بنده شما اصلا برنامه نویس نیستید کسی که با ده تا زبان کار کرده اصلا توی هیچ یک از حوزه ها متخصص نیست اگر هم باشه یه آشناییه

  9. ALI

    سلام. خسته نباشید. میشه لطفا راهنماییم کنید ٬من به برنامه نویسی خیلی علاقه دارم و دوست دارم پنج شیش تا زبان اصلی رو یاد بگیرم به نظر شما اول از چه زبانی یا زبان هایی شروع کنم ممنون میشم جوابمو بدید.

  10. امیر

    فوق العاده بود

  11. Saman

    سلام
    ببخشید میخواستم بدونم با چه زبانی میشه هم برنامه تحت وب ساخت و هم برای اندروید و کامپیوتر برنامه ساخت ؟
    ممنون میشم جواب بدین

    1. شسی

      سی شارپ

    2. مهدی

      سی شارپ اندرویدیش به جاوا شبیه تره تا خود سی شارپ ویندوزی من پیشنهادم سی پلاس پلاس با فریم ورک قدرتمند کیوتیاد بگیری
      نکته جالبش اینجاست که سریعترین زبان رو داره (سی پلاس پلاس) و اینکه فقط یه نوع کد داره که می نویسی اون کد رو بدون بازنگری هم تو اندروید هم لینوکس و هم تو ویندوز اجرا میشه !

    3. سپهر

      پایتون

  12. VIRUS_091

    سلام من تازه میخام برنامه نویسی رو شروع کنم هیچ تجربه ای هم ندارم میشه بگید از کجا شروع کنم؟؟؟

    1. Danial

      سلام
      برای شروع همونطور که در مقاله گفته شد C یا ++C مناسب هستند ولی چون مقداری بیشتر از سایر زبانها به هوش و تواناییهای یافتن الگوریتم حل مسئله نیاز دارند (که در طی زمان به به دست می‌آید) ممکن است فرد پس از مدتی کلا از برنامه‌نویسی زده شود ولی به طور کلی همین زبان پیشنهاد میشود. برای شروع هم کتاب برنامه‌نویسی پیشرفته ++C پیام نور از آقای احمد فراهی (که در اینترنت هم پیدا میشه) توصیه میشود.

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما