۷ راه ساده برای جلوگیری از افسردگی و اضطراب زنان باردار در دوران کرونا

زمان مورد نیاز برای مطالعه: ۷ دقیقه

واقعیت این است که بارداری یکی از مهمترین دوره‌های زندگی هر خانم است. مادر باردار در این دوره باید مراقبت‌های مخصوص داشته‌ باشد و کمترین میزان استرس و فشار را تحمل کند. با آنکه سلامت روان مادران باردار بسیار مهم است؛ اما متاسفانه کمتر بدان پرداخته می‌شود.

در دوران همه‌گیری کرونا، مادران باردار بیش از بقیه در معرض آسیب‌های مواجهه با کرونا هستند. استرس و اضطرابی که یک مادر باردار تحمل می‌کند، بیش از استرس و اضطرابی است که به بقیه‌ی افراد جامعه تحمیل می‌شود.

ما در این مقاله ۷ راه ساده برای مقابله با اضطراب در دوران کرونا را شرح خواهیم داد. با ما در دیجی کالا مگ همراه باشید.

دوران کرونا و افزایش مشکلات روانی

بحران کرونا در تمام جهان منجر به افزایش استرس و اضطراب شده است. آمار و پژوهش‌های داخلی نیز نشان می‌دهند که میزان اختلالات روانی در دوران کرونا، روند تصاعدی داشته است.

مشکلات معیشتی، از دست دادن اعضای خانواده، عدم اطمینان از سلامتی خود و اطرافیان به اضافه‌ی بی‌تحرکی و عدم شادابی از مهمترین دلایل افزایش اختلالات روانی شمرده می‌شوند.

خانم‌ها و مخصوصا خانم‌های باردار، به دلیل تغییرات هورمونی دوره‌ای که دارند، در معرض آسیب‌های بیشتری هستند. از طرف دیگر، باید توجه کرد که مادران نقش بسیار پررنگی در سلامتی و نشاط خانواده خود ایفا می‌کنند. بنابراین، اگر مادری دچار افسردگی یا بیماری‌های روانی شود، کودکان او نیز صدمه جدی خواهند دید.

نشانه‌های بیماری روانی

تاثیر استرس روی مادران باردار

تشخیص به موقع علایم اولیه اختلالات روانی و مراجعه به مشاور یا پزشک، از مهمترین اقداماتی است که باید سریعا انجام گیرد.

خانم‌های باردار از جمله گروه‌هایی هستند که باید بیشترین مراقبت و حمایت را داشته باشند. بدن خانم‌های باردار، دائما در حال تغییر است. این تغییرات گاه می‌تواند منجر به ناراحتی‌هایی شود که باعث صدمه دیدن جنین خواهد شد. بنابراین سلامت جسمی و روانی مادران باردار باید جزو اولیت‌های خانواده و جامعه باشد.

از آنجا که بیماری‌های روانی علایم آشکاری ندارند، تشخیص این نوع بیماری‌ها مشکل است.

برخی از علایم بیماری‌های روانی عبارتند از:

۱. تغییر رفتار غیرقابل توضیح و انفعالی

هر فردی شخصیت متمایزی دارد، برخی آرام و دورنگرا هستند و برخی دیگر برونگرا و اجتماعی. در صورتی که یک فرد برونگرا به طور ناگهانی خود را از بقیه جدا کرده یا ترجیح دهد تا به تنهایی زندگی کند، باید احتمال ابتلا به افسردگی یا اختلال دوقطبی را بررسی کرد.

۲. تغییر ناگهانی در خلق‌وخو

با توجه به تغییرات هورمونی که در بدن مادران باردار اتفاق می‌افتد، احساس عصبانیت، غم یا … طبیعی است. اما طغیان غیرمعمول و طولانی مدت احساسات می‌تواند به افسردگی مرتبط باشد.

۳. نگرانی زیاد درباره مسائل جزئی

احساس نگرانی در برخی شرایط عادی است، اما در صورتی که اضطراب و نگرانی بخش دائمی زندگی شود و بر تمام جنبه‌های زندگی او اثر گذارد، باید به مشاور مراجعه کرده و سلامت روان مادر باردار را سنجید.

۴. تغییر در الگوی خواب

الگوی خواب نامنظم، نشانه‌ای از بیماری روانی است. ساعات خواب طولانی یا کوتاه مدت می‌تواند نشانه‌ای از افسردگی یا اضطراب باشد.

۵. عدم علاقه به انجام فعالیت‌های روزانه

اگر علاقه‌ای به انجام برنامه‌ها و فعالیت‌هایی (که در گذشته باعث خوشحالی می‌شد) ندارید، احتمال دارد که افسردگی داشته باشید. البته با توجه به شرایط خاص فیزیکی مادران باردار، این امر تا حدودی قابل توجیه است. اما در صورت ادامه‌دار بودن و ایجاد مشکل برای زندگی روزمره، باید به پزشک مراجعه کنید.

۶. فقدان انرژی

اهمیت تغذیه مادران باردار

بسیار مهم است که تغذیه خانم‌های باردار، سرشار از مواد مقوی و مغذی باشد. این مواد غذایی خوشمزه به مادران کمک می‌کند تا سطح انرژی خود را حفظ کنند. اما در صورتی که با وجود تغذیه‌ی مناسب، احساس می‌کنید که کل روز بی‌حال و کسل هستید، باید به مشاور مراجعه کنید.

۷. مشکلات جسمی

در دوران بارداری، حتما تحت نظر پزشک خود باشید.

مانند تغییر و درد در نواحی مختلف بدن، مشکلات گوارشی، پریدن پلک‌ها یا تیک‌های عصبی، ضربان قلب بالا و… می‌تواند نشانه‌ای از وجود اختلالات روانی باشد.

چند توصیه به خانم‌های باردار برای پیشگیری از اختلالات روانی

همان طور که بیان شد، بدن خانم‌های باردار دائما در حال تغییر است. از آنجا که این تغییرات منشا هورمونی دارد، ممکن است اختلالاتی در زندگی مادران باردار ایجاد کند که می‌توانند آزاردهنده باشند. با انجام کارهای زیر، می‌توانید با افسردگی و اضطراب خداحافظی کرده و دوران بارداری خود را با شادی به پایان برسانید.

۱. دوری از اخبار منفی

اگر باردار هستید و کانال‌های خبری را دنبال می‌کنید، توصیه می‌کنیم تا هر چه سریع‌تر آن‌ها را پاک کنید؛ چراکه اخبار خوب و خوشایند در گروه‌های سرگرمی به اشتراک گذاشته می‌شوند نه در کانال‌های خبری!

کانال‌های خبری مملو از اخبار منفی و استرس‌زایی است که باعث افزایش استرس و نگرانی می‌شود. بنابراین بهتر است که این کانال‌های خبری را پاک کنید و به جای آن‌ها، عضو گروه‌های سرگرمی و تفریحی شوید.

۲. تغذیه‌ی سالم

«عقل سالم در بدن سالم است.» این ضرب‌المثل را همه قبول دارند. استفاده از مواد غذایی حاوی زینک، آهن، ویتامین C, B , A, B6 به سلامت جسم و روان شما کمک قابل توجهی خواهند‌کرد. جالب است بدانید که در تحقیقات مختلف اثبات شده که استفاده از مواد مغذی به همه‌ی افراد (مخصوصا مادران باردار) کمک می‌کند تا روان سالم‌تری نیز داشته‌باشند. بنابراین از تغذیه سالم غافل نشوید.

۳. از نور آفتاب لذت ببرید

نور خورشید و خانم باردار

اثرات ورود ویروس کرونا بر بدن مادران باردار شدیدتر از افراد دیگر است و مادران باردار باید نهایت سعی خود را بکنند تا از خانه خارج نشوند. اما لطفا آفتاب را از دست ندهید؛ اگر منزل شما حیاط دارد حتما در روز از حیاط استفاده کنید، اگر در آپارتمان زندگی می‌کنید پرده‌ها را کنار بزنید تا آفتاب به داخل خانه بیاید. با آفتاب دوست باشید و ساعتی از روز را در کنار آفتاب بگذرانید. فقط حواستان باشد که در روزهای گرم، بدنتان دچار کم‌آبی نشود.

۴. مدیتیشن کنید

لازم نیست حتما به کلاس یوگا بروید؛ حتی می‌توانید از برنامه‌ها و اپلیکیشن‌های ورزشی استفاده کرده و ساعتی را در منزل به مدیتیشن اختصاص دهید. مدیتیشن ذهن را منظم کرده و از هجوم اخبار منفی جلوگیری می‌کند. برنامه‌ها و ویدئو‌های زیادی در اینترنت و شبکه‌های اجتماعی وجود دارند که معلم خصوصی را به خانه شما می‌آورد. حتما از این برنامه‌ها و ویدئو‌ها استفاده کنید.

۵. ارتباط با دوستان و خانواده

مادران باردار باید ارتباط موثر و پایداری با دایره‌ی دوستان یا خانواده خود داشته‌ باشند. بهتر است از حضور در مهمانی اجتناب کنید و ارتباط خود را صرفا مجازی کنید. امروزه علاوه بر تلفن، می‌توانید از ویدئوکال (تماس تصویری) اپلیکیشن‌های گوشی موبایل نیز استفاده کرده و با دوستان یا خانواده خود رودررو صحبت کنید. فراموش نکنید که در دوران بارداری شما نیاز به ارتباط گرفتن دارید، بنابراین خود را معذب تیپ و قیافه نکنید؛ راحت باشید و اگر کسی با شما تماس تصویری گرفت، حتما تصویری پاسخ دهید.

۶. یک سرگرمی برای خود داشته باشید

اصلا مهم نیست که از انجام چه کاری لذت می‌برید، آشپزی، نویسندگی، رقصیدن، فیلم دیدن، بافتنی، نجاری یا… هر کاری را که دوست دارید در خانه انجام دهید. وقت خود را صرف «انجام کاری» بکنید، حتی اگر برای اطرافیان شما عجیب باشد یا آن را بیهوده بپندارند. از اینکه خودتان باشید نترسید، دوران بارداری را با یادگرفتن و درست کردن آثار هنری یا هر کار دیگری که به شما خوشی می‌دهد سپری کنید. نگران هزینه‌ی آموزش هم نباشید، کافی است از آموزش‌های ساده و رایگان اینترنت استفاده کنید. خود را سرگرم کنید و اجازه ندهید افکار منفی و استرس‌زا وارد ذهن شما شود.

۷. با همسر خود همراه باشید

حتما از همسر خود بخواهید تا ساعاتی را به شما اختصاص دهد. می‌توانید با هم آشپزی کنید یا فیلم ببینید. صحبت کردن با همسر خود را فراموش نکنید.

یک توصیه‌ی مهم به آقایان

تاثیر حمایت عاطفی از همسر باردار

به طور کلی خانم‌ها احساساتی‌تر از آقایان هستند؛ در دوران بارداری نیز این حساسیت به اوج خود خواهد رسید. سعی کنید با همسر خود مهربان باشید. برای همسرتان وقت بگذارید و کارهایی را انجام دهید که او دوست دارد. گاهی لازم است مرخصی بگیرید و مراقب همسرتان باشید. فراموش نکنید که همسر شما، در حال سپری کردن دوران مهمی است و شما باید حامی و پشتیبان او باشید.

نتیجه‌گیری

واقعیت این است که همه چیز در کنترل ما نیست. ما کنترل روز و شب را نداریم و نمی‌توانیم آن را تغییر دهیم. فقط می‌توانیم خودمان را با آن وفق دهیم. تا وقتی که کرونا هست، ما مجبور به رعایت محدودیت‌ها هستیم. اگر باردار هستید لطفا خود را سرزنش نکنید، افکار منفی را از ذهن خود کنید، سرگرم شوید و به دورانی فکر کنید که یک کوچولوی ناز وارد زندگی شما خواهد‌شد.

این مطلب صرفا جنبه‌ی آموزش و اطلاع‌رسانی دارد. پیش از استفاده از توصیه‌های این مطلب حتما با پزشک متخصص مشورت کنید. برای اطلاعات بیشتر بیانیه‌ی رفع مسؤولیت دیجی‌کالا مگ را بخوانید.

منبع: utswmed



برچسب‌ها :
دیدگاه شما

پرسش امنیتی *-- بارگیری کد امنیتی --

loading...
بازدیدهای اخیر
بر اساس بازدیدهای اخیر شما
تاریخچه بازدیدها
مشاهده همه
دسته‌بندی‌های منتخب برای شما