آپدیت ۷ ساله پرچمداران اندرویدی؛ دروغ بزرگ یا مزیت چشمگیر؟
در حالی که سامسونگ و گوگل از ابتدای ظهور گوشیهای هوشمند، از نظر پشتیبانی نرمافزاری همواره پشت سر اپل قرار داشتند، حالا هر دو شرکت وعدهی آپدیت ۷ ساله برای پرچمداران اندرویدی خود را میدهند. اما این برای شما چه معنایی دارد و آیا واقعا به همان خوبی است که به نظر میرسد؟
اینکه گوشیای بخرید و بدانید برای سالهای متمادی بهروزرسانیهای نرمافزاری و ویژگیهای جدید دریافت میکند، حس فوقالعادهای دارد. این موضوع به خصوص امروزه که دیگر شاهد پیشرفتهای جهشی سالانه در گوشیها نیستیم و هر نسخهی جدید بیشتر تکمیلی است تا انقلابی، اهمیت بیشتری پیدا میکند. با این حال، بسیاری از ما از همان گوشی که امروز داریم برای شش یا هفت سال آینده استفاده نخواهیم کرد و نرمافزار تنها چیزی نیست که کاربران در نظر میگیرند.
وعده آپدیت ۷ ساله پرچمداران اندرویدی
دریافت بهروزرسانی نرمافزاری سالانه، به همان اندازه که مهم است، هیجانانگیز هم تلقی میشود. اما زمانی که دستگاه اندرویدی شما برای دریافت بهروزرسانیها بسیار قدیمی میشود، باید به فکر جایگزینی آن باشید. این وضعیتی است که بسیاری از ما با آن روبرو بودهایم، اما به تدریج در حال بهبود است.
با معرفی سری S24، سامسونگ هم تصمیم گرفته مانند گوگل، آپدیت ۷ ساله را برای پرچمداران اندرویدی خود ارائه کند. پیش از این اعلام، برای بسیاری از دستگاههای سامسونگ تنها سه تا پنج سال بهروزرسانیهای امنیتی و حتی تعداد کمتری بهروزرسانیهای اصلی سیستمعامل اندروید تضمین شده بود.
لازم به ذکر است که شمارش معکوس بهروزرسانیها از زمان عرضهی گوشی آغاز میشود، نه از زمان فعالسازی آن. بنابراین، اگر یک دستگاه از سری گلکسی اس ۲۴ یا یکی از گوشیهای جدید گوگل را تهیه کنید، تا بعد از سال ۲۰۳۰ پشتیبانی خواهد شد و اندروید ۲۱ را دریافت خواهید کرد. با اینکه این موضوع فوقالعاده است، اما شاید کمی هم غیرقابل باور به نظر برسد.
انتظارات نرمافزاری را پایین بیاورید
در حالی که وعدهی پشتیبانی هفت ساله از گوشیها مزایای فوقالعادهای دارد (که به زودی به آنها خواهیم پرداخت)، همهچیز ایدهآل نیست. شما باید انتظارات خود را در زمینهی عملکرد دستگاه، ویژگیهای جدید و مهمتر از همه، عمر باتری پایین بیاورید.
اول اینکه، با وجود اینکه جهشهای تکنولوژیکی گوشیهای هوشمند به اندازه روزهای اولیه نیست، اما همچنان در حال پیشرفت هستند و به احتمال زیاد شما مدتها قبل از اینکه مدل فعلیتان بهروزرسانی نرمافزار دریافت نکند، به فکر خرید یک گوشی جدید خواهید افتاد. خود سازندگان نیز مدلهای قدیمیتر را محدود میکنند؛ در نتیجه شما ویژگیهای جدید را از دست خواهید داد و به احتمال زیاد مجبور خواهید شد به هر حال یک گوشی جدید بخرید.
یک نمونهی بارز، مجموعهی جدید ویژگیهای هوش مصنوعی سامسونگ در سری گلکسی اس ۲۴ است. هوش مصنوعی سامسونگ مجموعهای از ابزارهای هیجانانگیز هوش مصنوعی را به گوشیهای هوشمند ما میآورد، اما اگر گلکسی اس ۲۲ دارید، بدشانس هستید. هیچکدام از این ویژگیها روی این مدل اعمال نخواهد شد. تنها سری فولد/فلیپ ۵ و گلکسی اس ۲۳ سال گذشته میتوانند از هوش مصنوعی سامسونگ بهرهمند شوند. گلکسی اس ۲۲ سامسونگ همچنان یک گوشی عالی است و چندین بهروزرسانی اندروید دیگر دریافت میکند، اما همهی ویژگیهای جدید را دریافت نخواهد کرد و این مشکل با گذشت زمان بیشتر میشود.
اپل نیز همین کار را با آخرین نسخههای iOS انجام میدهد و حتی برخی ابزارهای هوش مصنوعی جدید گوگل تنها روی گوشیهای جدید در دسترس هستند. صرف اینکه به شما وعده تمام این بهروزرسانیها داده شده باشد، به این معنا نیست که به ویژگیهای جدید دسترسی خواهید داشت. این وعدهها اغلب جنبه تبلیغاتی دارند، پس انتظارات خود را تعدیل کنید.
علاوه بر این، با گذشت زمان، عملکرد دستگاه نیز افت میکند. خودروها کارایی کمتری پیدا میکنند، لپتاپها کندتر میشوند، گوشیها کمی لگ پیدا میکنند و عمر باتری به سرعت کاهش مییابد. هر بار که گوشی خود را شارژ میکنید، باتری کمی فرسوده میشود، به همین دلیل است که گوشی قدیمی شما به اندازه زمانی که نو بود، دوام نمیآورد. و دقیقاً به همین دلیل است که سازندگان گوشیهایی با باتری قابل تعویض نمیسازند. این یک استراتژی برای منسوخسازی برنامهریزیشده است، زیرا آنها میخواهند گوشیهای بیشتری بفروشند و نه اینکه مالکان همان دستگاه را برای چهار تا پنج سال نگه دارند. این برای کسبوکار آنها خوب نیست.
وعده هفت سال آپدیت پرچمداران اندرویدی فوقالعاده است، اما مطمئن باشید سازندگان محدودیتهایی برای ویژگیها قائل میشوند، سختافزار را بهبود میبخشند و چیزهای جدید و هیجانانگیزی ارائه میدهند تا همه را برای ارتقا متقاعد کنند.
دریافت بهموقع آپدیتها مهمتر هستند
به جای وعدهی بهروزرسانی نرمافزاری به مدت هفت سال، چه چیزی برای دارندگان گوشی اهمیت بیشتری دارد؟ دریافت بهروزرسانیهای نرمافزاری، انتشار بهموقع بستههای الحاقی برای بهبود عملکرد، و رفع باگهای نرمافزاری در زمان مناسب. در همین زمینه میتوانیم به گوشیهای پیکسل اشاره کنیم که چند وقت یک بار آپدیتهایی را برای بهرهگیری از ویژگیهای جدید دریافت میکنند. سامسونگ نیز در انتشار بهروزرسانیهای رفع باگ ماهانه، دو ماهه یا فصلی عملکرد نسبتاً خوبی دارد. از طرف دیگر، موتورولا را داریم که میتوان گفت یکی از بدترین شرکتها در زمینه بهروزرسانیهای بهموقع اندروید به شمار میرود.
همه ما شاهد بودهایم که گوگل نسخهای جدید از اندروید، مانند اندروید ۱۳ را منتشر میکند و سپس شش ماه تا یک سال طول میکشد تا این نسخه به گوشیهای ما برسد. این یک مشکل است و میتوان گفت که بسیار مهمتر از وعده بهروزرسانی سیستمعامل برای هفت سال محسوب میشود.
حالا که با ورود هر مدل جدید، دیگر شاهد پیشرفتهای سریع و انقلابی در گوشیهای هوشمند نیستیم، طبق نتایج پژوهشهای صورت گرفته، اکثر کاربران آمریکایی گوشی خود را حدود دو و نیم سال نگه میدارند. به جای وعدهی نسخهی ضعیف و محدودی از اندروید ۲۱ که پس از هفت سال فاقد قابلیتهای کلیدی و دارای افت شدید باتری است، ما به بهروزرسانیهای سریعتر در دو تا چهار سال اول نیاز داریم.
واقعیت این است که این وعدهی آپدیت ۷ ساله پرچمداران اندرویدی به اندازهای که سامسونگ یا گوگل آن را بزرگ جلوه میدهند، مهم نیست. مدیر ارشد عملیات وانپلاس نیز حرف مشابهی زده است و معتقد است این سیاستهای بهروزرسانی جدید، از اصل موضوع غافل هستند.
مزایای این رویکرد
البته آپدیت ۷ ساله برای پرچمداران اندرویدی بدون شک بدون مزیت هم نیست. بازار گوشیهای دست دوم بسیار گسترده است و میلیونها نفر در سراسر دنیا گوشیهای کمکارکرد، کارکرده یا بازسازیشده خریداری میکنند. این راهی عالی برای صرفهجویی در هزینه است و بسیاری از والدین برای فرزندان خود گوشیهای کارکرده میخرند یا مدلهای قدیمیتر را به آنها هدیه میدهند.
در سال ۲۰۲۶، گوگل پیکسل ۸ همچنان یک انتخاب عالی برای کسانی خواهد بود که به دنبال یک گوشی دست دوم میگردند. این گوشی حتی با گذشت سه سال همچنان کارآمد بوده و از جدیدترین نرمافزار و بهروزرسانیهای امنیتی حیاتی بهره میبرد. به علاوه، کارایی قابل قبولی ارائه میدهد. خریداران این گوشی میتوانند مطمئن باشند که گوگل برای سه سال دیگر نیز آن را بهروزرسانی خواهد کرد.
مورد دیگری که باید در نظر گرفت، زبالههای الکترونیکی و محیط زیست است. محلهای دفن زباله هر ساله میلیونها تن مواد الکترونیکی را دریافت میکنند و به نظر نمیرسد این مشکل به زودی حل شود. حتی با وجود امکان بازیافت گوشیهای قدیمی یا گجتها، داشتن محصولاتی با چرخه عمر طولانیتر به نفع همه است.
گوگل و سامسونگ سرانجام تصمیم به پشتیبانی طولانیتر از دستگاههای خود گرفتهاند و رقابت در بازار باعث میشود تا شرکتهای دیگر نیز به احتمال زیاد از آنها پیروی کنند. این اتفاقی عالی و یک برد برای مصرفکنندگان در همه جا است، اما باید بدانید که این آپدیت طولانیمدت، به اندازه تصور شگفتانگیز نیست و باید انتظارات منطقی داشته باشید.
منبع: HowToGeek
حین خوندن متن مقاله مدام به این فکر میکردم که خب حالا جدای اینکه مبحث آپدیت طولانی مدت چقدر میتونه مفید باشه یا بدردنخور، اصلا چرا منتقدین الان تازه شروع کردن تیغ انتقاد برداشتن و این موضوع رو به چشم خریدار برسی میکنند! الان مدتهاست که اپل داره این موضوع رو به عنوان یه امتیاز بزرگ برای نرمافزار گوشی هاش (که تو آپدیت ترین حالت هم به کارآمدی اندروید نیست) تبلیغ میکنه و هیچکس هم نمیگه آخه کی ۷ سال آیفونشو نگه میداره!؟
ظاهرا فقط زمانی که کمپانی های دیگه بیان چیزی رو که انحصار اپل بوده اتخاذ کنند، اون حاله قداستش کنار میره و گفتمان بدون تعارف دربارش آغاز میشه! وگرنه اینطور که پیداست مردم شرطی شدن و هرچی اپل به خوردشون میده فقط ایستاده براش کف میزنن…!
شما مثل اینکه یادت رفته در هر صورت باید به بت اپل تعظیم کنی!