۵ حقهی سوالبرانگیز که برندها در باتری گوشی به کار بردند

اینطور که به نظر میرسد، شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند گاهی اوقات در رابطه با باتری گوشیها به کاربران اطلاعات غلط میدهند که در این مطلب به بررسی 5 مورد از آنها میپردازیم.
باتری گوشی یکی از مهمترین بخشهایی است که تقریبا میتوان گفت غیر ممکن است هنگام خرید یک گوشی جدید به آن توجه نکنید. چرا که دوام گوشی در طول روز و میزان کاری که میتوانید در یک بازهی مشخص با آن انجام دهید، به طول عمر باتری بستگی دارد. البته این روزها طول عمر باتری به خاطر پیشرفت چشمگیری که گوشیهای هوشمند در بخشهای مختلف داشتهاند خیلی پاسخگوی نیاز کاربران نیست و نمیتوان روی آن برای استفادهی چند روزه حساب کرد. هرچند برای جبران این موضوع، شرکتهای تولید کنندهی گوشیهای هوشمند شارژرهای سریع را راه حل مناسب در نظر گرفتند.
البته شارژرهای سریع در کنار نقطه قوت خوبشان که شارژ گوشی در مدت کوتاه است، ضعف بزرگی هم دارند. احتمالا شما هم شنیدهاید که شارژ مرتب گوشی با استفاده از شارژرهای سریع طول عمر مفید باتری را کاهش میدهد. اما کاربران این موضوع را میپذیرند به این خاطر که چارهی دیگری ندارند.
متاسفانه شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند در رابطه با قابلیتهای مختلف گوشیهای خود گاهی اوقات با کاربران روراست نیستند. این شرکتها طبیعتاً به فکر این هستند که تعداد بیشتری از محصولات خود را به فروش برسانند به همین خاطر از اعداد و ارقام بالا استفاده میکنند. متاسفانه این موضوع وقتی که در رابطه با باتری صحبت میکنیم هم صدق میکند؛ خصوصاً اینکه باتری گوشیها طی چند سال اخیر پیشرفت خاصی نداشته است و شرکتها هم در این زمینه تلاشی انجام ندادهاند چرا که بیشتر تمرکز آنها روی بهبود کیفیت دوربین این محصولات متمرکز شده بوده و هنوز هم هست. بنابراین در زمینهی باتری بیشتر سعی میکنند با اعداد و ارقام عجیب و غریب نظر مثبت کاربران را به خود جلب کنند.
این کار واقعاً از لحاظ اخلاقی درست نیست خصوصاً اینکه کاربران حاضر هستند مبلغ زیادی را برای محصولی بپردازند که بتواند یک روز یا بیشتر برایش دوام داشته باشد. اینکه شرکت سازنده از اعتماد کاربران سوء استفاده میکنند و محصولی را به آنها تحویل میدهد که از لحاظ طول عمر باتری یا سرعت شارژ مطابق آنچه که تبلیغ شده بود نیست شاید خیلی کار درستی نباشد. در این رابطه مثالهای زیادی وجود دارد اما در این مطلب قصد داریم به پنج مورد از آنها بپردازیم.
1. سرعت شارژی که به ندرت به آن دست پیدا میکنید
یکی از بدترین دروغهایی که شرکتهای تولیدکنندهی گوشیهای هوشمند در رابطه با باتری آنها به کاربران میگویند، دربارهی سرعت شارژر گوشیهاست. سرعتی که شما خیلی کم به آن دست پیدا میکنید یا بهتر است بگوییم شاید هیچوقت نتوانید آن را تجربه کنید. یک شرکت شاید ادعا کند سرعت شارژر آن 65 وات است، اما در عمل شاید فقط یک یا دو دقیقه، به سرعت 65 وات دست پیدا کنید. در تمام فرایند شارژ، سرعت شارژر اصلا آنقدری نیست که تبلیغ میشود.
یکی از بارزترین مثالهایی که میتوان در این رابطه زد، گوشی می 10 اولترا با شارژر فوق سریع 120 واتی ان است. در تستهای صورت گرفته توسط وبسایت AndroidAuthority، مشخص شد که این شارژر هیچوقت حتی به میزانی بالاتر از 80 وات هم نرسید. این یعنی 40 وات کمتر از چیزی که خود شرکت ادعا کرده بود. البته همچنان این شارژر قادر است گوشی را با سرعت باورنکردنی شارژ کند اما بهتر نبود شرکت حقیقت را میگفت و اعلام میکرد شارژر آن در نهایت به میزان 80 وات دست پیدا میکند؟ همین تست روی گوشی وانپلاس 9 پرو نیز صورت گرفت که شارژر آن به ادعای شرکت چینی، 65 واتی است. اما این گوشی فقط تا 5 دقیقه توانست این میزان را حفظ کند و بعدا سرعت آن به شدت کاهش پیدا کرد.
2. سرعت شارژ گوشی
یکی دیگر از دروغهایی که تقریبا میتوان گفت شبیه به مورد ذکر شده در بالاست، ادعای شرکتها مبنی بر سرعت شارژ خود گوشی است. مثلا ادعا میشود یک گوشی در نهایت از شارژر 25 واتی پشتیبانی میکند و در نتیجه یک شارژر هم باید همین میزان را از برق شهری دریافت کرده و به گوشی منتقل کند. اما در حقیقت اینطور نیست چرا که خود گوشی با سرعت کمتری شارژ میشود. در واقع در ابتدا مشکلمان با سرعت کمتر شارژر به نسبت آنچه که ادعا میشد، بود و حالا مشکلمان با سرعت شارژ خود گوشی است.
با بررسیهای صورت گرفته روی گوشی شیائومی 11 پرو، متوجه شدیم شارژر 120 واتی آن در واقع 115 وات از برق دریافت میکند. متأسفانه خود گوشی هم در نهایت توانست فقط 97 وات آن را مصرف کند. دوباره به نظر میرسد بخش بزرگی از انرژی یا اتلاف میشود یا اصلا وجود ندارد. فقط میدانیم وقتی میگویند گوشی از شارژر 120 واتی پشتیبانی میکند، در واقع این میزان حتی به 100 وات هم نمیرسد. حتی گوشی ZTE Axon 30 اولترا هم که از شارژر با سرعت 65 وات پشتیبانی میکند، با میزانی بسیار کمتر از حد اعلام شده شارژ میشود.
گوگل هم دقیقا همین دروغ مشابه را به کاربران خود گفته است. این شرکت آمریکایی که خیلی در زمینهی شارژرهای سریع به اندازهی شرکتهای چینی فعالیت درخشانی ندارد، مدعی شد سری پیکسل 6 از شارژر 30 واتی پشتیبانی میکنند و برای اینکه گوشی را با این سرعت شارژ کنید حتما به شارژر اوریجینال و تأیید شدهی خود گوگل نیاز دارید. اما با بررسیهای صورت گرفته توسط وبسایت AndoridAuthority، متوجه شدیم که پیکسل 6 و 6 پرو به ترتیب با سرعت 21 و 23 وات شارژ میشوند. حتی با همان شارژر رسمی و اوریجینال خود گوگل.
3. کاهش قدرت گوشی برای کاهش مصرف انرژی
این یکی از بارزترین اتفاقاتی است که در دنیای گوشیهای هوشمند رخ میدهد و اصلا هم با آن غریبه نیستیم. بارها و بارها مثالهایی مثل این را شنیدهایم که یک شرکت برای کاهش مصرف انرژی، عملکرد سختافزاری گوشی را با آپدیتهای متعدد کاهش میهد. این اتفاق بیشتر زمانی رخ میدهد که چند سالی از طول عمر یک محصول گذشته باشد و در واقع باتری آن، آخرای عمر خود را سپری میکند.
یکی از شرکتهایی که به خاطر این کار مورد انتقاد کاربران خود قرار گرفت، اپل بود. شرکت مشهور و محبوب آمریکایی به این خاطر که با انتشار آپدیت، سرعت آیفونهای قدیمی را برای طول عمر بالاتر باتری کاهش میدهد، تحت فشار رسانهها قرار گرفت.
البته کاری که اپل میکرد منطقی بود. شرکت میخواست گوشیهایی که به دست کاربران میدهد در انجام کارهای سنگین ناگهان خاموش نشود. اتفاقی که بعد از گذشت چند سال و در صورت ضعیفشدن باتری برای آیفونها رخ میداد چرا که قدرت سختافزاری آنها آنقدر زیاد هست که در صورت ضعیف شدن باتری، نمیتوان انتظار داشت در انجام کارهای سنگین گوشی خیلی روشن بماند.
اما مشکلی که وجود داشت این بود که اپل در این زمینه سعی کرد همهچیز از اطلاع کاربرانش مخفی بماند و طبیعتا چنین موضوعی کاربران را ناراحت کرد. چون شرکت آمریکایی خیلی ساده میتوانست چنین موضوعی را با همه در میان گذاشته و اصلا گزینهای را برای آیفونها در نظر بگیرد که کاربر در صورت لزوم با فعال کردن آن، قدرت سختافزاری گوشی را برای افزایش طول عمر باتری کاهش میداد. البته شرکت بعدها چنین امکانی را قرار داد و همچنین با کاهش هزینهی تعویض باتری آیفونها، تلاش کرد به کاربران گوشیهای قدیمیتر کمک کند.
4. 100٪ همیشه به معنای 100٪ نیست
یکی از جدیدترین دروغهایی که شرکتهای سازندهی گوشیهای هوشمند در رابطه با باتری آنها به کاربران میگویند، این است که وقتی گوشی به میزان 100٪ شارژ میشود، در واقع قرار نیست فولشارژ باشد. بررسیهای صورت گرفته نشان داده حتی بعد از رسیدن به میزان 100٪ گوشی باز هم به مدت چند دقیقه به شارژ شدن ادامه میدهد تا ظرفیت آن به طور کامل شارژ شود.
از یک طرف این کار میتواند به افزایش طول عمر باتری کمک کند چرا که همیشه میگویند وقتی گوشی تا نهایت ظرفیت خود شارژ شود، باتری آن در طول زمان زودتر خراب میشود چون تحت فشار زیادی قرار میگیرد. از آن طرف میگویند وقتی گوشی به 25 یا 30٪ از میزان شارژ رسید، آن را مجددا شارژ کنید چرا که در این میزان به پایین، باز هم گوشی تحت فشار قرار میگیرد. اما از طرفی دیگر، این کار باعث میشود شرکتها در رابطه با سرعت شارژ 0 تا 100 گوشی به کاربران خود دروغ بگویند.
برای مثال وانپلاس مدعی شد سرعت شارژ 0 تا 100 در گوشی وانپلاس 9 پرو فقط 29 دقیقه است. اما در بررسیهای صورت گرفته مشخص شد گوشی 20 دقیقه بعد از رسیدن به عدد 100 روی گوشی به فرایند شارژ شدن خود ادامه داد تا به طور کامل شارژ شود. می 11 اولترا را هم میتوان یک مورد دیگر دانست که سرعت شارژ 0 تا 100 آن 36 دقیقه اعلام شده در صورتی که بعد از رسیدن به میزان 100٪، حدودا 12 دقیقهی دیگر هم به شارژ شدن ادامه داد. این موضوع برای سایر شرکتهای دیگر نظیر اپل و سامسونگ هم صدق میکند اما موضوعی که باعث شده این شرکتها خیلی در این اتهام سنگین، تحت فشار قرار نگیرند این است که غالبا ندیدیم آنها سرعت شارژ 0 تا 100 گوشیهای خود را تبلیغ کنند. اکثر مواقع این میزان برای 0 تا 50٪ اعلام میشود.
5. چرخهی شارژ کم
یکی از مهمترین مقیاسها برای اندازهگیری طول عمر باتری گوشیهای هوشمند، چرخهی شارژ آن است. برای مثال برای اینکه بدانید گوشی شما بعد از چه مدتی نیاز به تعویض باتری دارد، اینکه بدانید چندبار آن را شارژ کردید کافی است. چرخهی شارژ در واقع به دفعاتی گفته میشود که طی آن گوشی را از 0 تا 100٪ شارژ کردید. یک گوشی هوشمند طبق ادعای شرکتهای سازنده میتواند به مدت 800 بار این چرخه را تحمل کند که به صورت خیلی کلی میتوان گفت حدودا 2 سال.
یکی از گوشیهایی که چرخهی شارژ آن کاملا مطابق با چیزی که شرکت سازنده اعلام کرد بود، گلکسی نوت 8 بود. محصولی که در سال 2017 راهی بازار شد و طبق ادعای سامسونگ، باید بعد از 2 سال، 95٪ از سلامت باتری خود را حفظ میکرد. در واقع بعد از دو سال، باتری 3300 میلیآمپر ساعتی این گوشی توانست به اندازهی یک باتری 3135 میلیآمپر ساعتی شارژدهی داشته باشد که بسیار خوب ارزیابی میشود.
اما از آن طرف دو شرکت شیائومی و اوپو با شارژرهای 200 و 125 واتی خود، طول عمر مفید باتری را بعد از 800 بار شارژ به 80٪ کاهش میدهند. این یعنی یک گوشی با باتری 4000 میلیآمپر ساعتی بعد از گذشت 2 سال، فقط 3200 میلیآمپر ساعت از ظرفیت خود را حفظ میکند. خیلی هم بد به نظر میرسد اما از دست دادن 800 وات در عمل، یک نصف روز کمتر از قبل برای شما شارژدهی خواهد داشت.
نکتهی مهمی که باید به آن دقت داشته باشیم این است که کاربران خیلی بیشتر از 2 سال گوشی خود را نگه میدارند، خصوصا اگر گوشی پرچمدار باشد. این یعنی قبل از اینکه به فکر خرید گوشی جدید باشید قطعا به خاطر ضعف باتری آن به ستوه آمدهاید.
اپل یکی از شرکتهایی است که در این زمینه ناامیدکنندهترین عملکرد را دارد. طبق اطلاعات منتشر شده در صفحهی پشتیبانی سلامت باتری گوشیهای این شرکت، باتری معمولی بعد از فقط 500 بار چرخهی شارژ، 20٪ از سلامت خود را از دست میدهد و به 80٪ میرسد. این یعنی حتی قبل از یک سال و نیم استفاده از یک آیفون، قطعا ضعف باتری را حس خواهید کرد که خیلی کمتر از میزانی است که شیائومی و اوپو اعلام کردهاند.
به نظر شما مورد دیگری هم هست که بتوانیم در رابطه با باتری یا سرعت شارژ به موارد گفته شده در بالا اضافه کنیم؟ با چه تعداد از آنچه که در رابطه با باتری گوشیهای هوشمند گفته شد موافق هستید و آن را در استفادهی روزمره از گوشی خود تجربه کردهاید؟
- ۶ ویژگی مهم که گوشی اندرویدی بعدی شما باید داشته باشد
- چگونه سلامت باتری دستگاههای اندرویدی را بررسی کنیم؟
منبع: AndoridAuthority
در کل من فکر کنم منظور این مقاله این بود ک همه چینی ها دروغ میگن و بهتر هست فقط سامسونگ بخرید ک شرکت مقدس و راست گویی هست
من حس میکنم این مقاله جانبدارانه برای سامسونگ نوشته شده…
فقط یکبار اون هم گوشی ۵سال پیش این شرکت با یه شارژر با کمترین سرعت را گذاشته و میگه عالیه در صورتی که به بقیه شرکت ها تا میشده حمله کرده! تازه میگه خود شرکت ادعا کرده ۹۵درصد ماندگاری نه اینکه واقعا این قدر بوده(مثل همه شرکتا که خیلی حرفاشون الکیه!) ! در حالیکه اعداد تست شده شرکت شیائومی و اوپو را گفته!
الان همین سامسونگ اداپتور ۲۵ واتی ۱ ساعت و ۱۵ دیقه شارژ می کنه اداپتور ۴۵ واتی ۱ ساعت و ۱۲ دیقه اصلا شاهکار کرده با تفاوت سه دیقه ایش.
البته به نطر من نباید مقل شیاومی ۱۲۰ وات کنخ چون گوشی تو طولانی کدت خراب میشه باتریش ولی اخه ۲۰ وات تفاوتش همش تو سه دیقس!؟
من گوشیم poco m 3هستش بعد از چند سال باید باتریش رو عوض کنم